Blog » Amenajari » Decorarea gradinii – Sfaturi practice de la Homelux pentru a avea o curte de vis

Decorarea gradinii – Sfaturi practice de la Homelux pentru a avea o curte de vis

Nu-i asa ca ti-ar placea sa ai curtea amenajata exact cum ai visat mereu? Ei bine, a venit momentul sa iti transformi gradina intr-o oaza de liniste, relaxare si voie buna. Afla din randurile urmatoare cateva trucuri pe cat de geniale, pe atat de practice, pentru a-ti decora spatiul exterior din fata sau spatele casei intr-un loc minunat.

Publicat: 17 februarie 2020
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Pentru cei care stau la casa, modul de amenajare si de intretinere a gradinii este, de cele mai multe ori, o mare bataie de cap. E drept, nimic nu se compara cu activitatile relaxante si frumoase pe care poti face in propria curte, dar mentinerea ordinii in acest spatiu exterior, indiferent daca este mai mare sau mai mic, presupune destul de mult efort si multa implicare. 

Curtea este ca o carte de vizita pentru orice proprietar, fiind primul lucru care iti sare in ochi atunci cand ajungi la cineva care sta la casa, iar modul in care aceasta este amenajata spune multe despre persoanele care locuiesc acolo. 

Practic, gradina din curte este o continuitate a casei si trebuie sa reflecte personalitatea proprietarului si a locuintei. Oricat de mare sau mic ar fi acest spatiu, trebuie sa stii ca poti gasi oricand, cu multa usurinta, o sumedenie de idei creative de amenajare a acestui loc minunat, pentru a-l transforma intr-o adevarata oaza de recreere. 

Daca iti pui imaginatia la contributie si iti doresti cu adevarat sa iti transformi curtea si gradina in acel loc unic, cu un decor superb, la care ai visat mereu, ai toate sansele sa reusesti sa-ti vezi fantezia transformata in realitate fara ajutorul specialistilor. 

Poti transforma misiunea reorganizarii gradinii din curte intr-un proiect distractiv in care sa-ti implici familia si/sau prietenii apropiati. Cu cat sunt mai multe idei si pareri, cu atat mai repede si mai frumos poti ajunge la rezultatul mult dorit. De asemenea, trebuie sa stii ca o gradina necesita o ingrijire constanta. Pentru ca este in aer liber, ea se poate degrada, fie de la o ploaie torentiala, fie de la o perioada mai lunga de canicula. Daca nu neglijezi acest aspect deosebit de important, satisfactia va fi pe masura. Te vei bucura de natura in propria-ti curte. De fapt, o vei stapani si o vei aranja asa cum vrei.

Gasesti in acest articol cateva idei care te pot inspira in redecorarea gradinii. Vei vedea ce poti face pentru a o transforma intr-un loc de vis.

Decorarea gradinii – Cum amenajezi curtea in functie de stilul personal

Designul gradinii trebuie ales in functie de preferintele fiecaruia, fara a se face discrepante mult prea mari intre arhitectura si modul de amenajare al casei si stilul decorativ al curtii. Per total, imaginea de ansamblu a casei si gradinii trebuie sa fie una echilibrata din punct de vedere vizual si completa din punct de vedere functional. Daca te gandesti ca marimea spatiului din curtea ta este un impediment in gasirea decorului pe care ti-l doresti, gresesti. 

Nu are nicio importanta cat de mare sau mica este curtea ta, pentru ca secretul unei amenajari spectaculoase sta in elementele decorative pe care le alegi si in modul in care le pui laolalta. La fel ca in cazul amenajarii locuintei, redecorarea gradinii trebuie facuta prin respectarea anumitor reguli de design, pentru ca spatiul sa fie cat mai armonios si functional.

Idei de decorare a gradinii in stil rustic

Stilul rustic este preferat in special de persoanele care iubesc sa petreaca cat mai mult timp in mijlocul naturii si care pretuiesc traditiile si datinile din satele traditional romanesti. Acesta te duce cu gandul la vacantele de vara petrecute la bunicii de la tara, iar melancolia acestei amintiri este unul dintre principalele motive pentru care multi aleg aceasta varianta de decorare a gradinii. Mai mult, facute cu bun-gust, ornamentele de acest fel vor aduce, paradoxal, multa prospetime perimetrului tau.

Reprezentative pentru stilul rustic sunt obiectele decorative fabricate din materiale naturale (lemn masiv, piatra naturala, canepa, rachita, in etc.), cu finasje brute, cat mai putin prelucrate. Frumusetea decoratiunilor rustice sta din aspectul simplu, invechit, nostalgic.

In primul rand, este recomandat sa te ocupi de alei si de gazon. Stilul rustic presupune multa verdeata, asadar, inainte de toate, trebuie sa te gandesti la tipul „covorului verde” pe care ti-l doresti in gradina ta. 

In cazul in care optezi pentru varianta de gazon natural, este bine sa stii ca majoritatea soiurilor acestora se pot semana de la inceputul primaverii pana tarziu in toamna. Apoi, trebuie sa cunosti cu exactitate care sunt dimensiunile suprafetei pe care vrei sa o acoperi cu, pentru a gasi cantitatea ideala de seminte. 

In plus, pentru un strop de diversitate, poti pune in anumite zone, printre firele de gazon, si trifoi decorativ alb sau rosu. Nu uita ca atunci cand plantezi semintele sa te gandesti la zonele pe unde vrei sa montezi aleile, pentru a lasa acele spatii nesemanate.

Partea cu aleile este destul de usor de rezolvat. Cele mai des utilizate pietre naturale destinate decorarii gradinii sunt marmura decorativa naturala sparta sau rotunjita, granitul sau cele de rau. 

Specifice spatiilor verzi amenajate in stil rustic sunt aleile compuse din bucati de piatra naturala poligonala. Avantajul ei este acela ca pot da senzatia de pavaj natural, datorita diversitatii formelor placilor care par sparte dintr-o bucata masiva, au forme ascutite neregulate si nu seamna niciodata una cu cealalta. Acestea pot fi montate.

Idei de decorare a gradinii in stil exotic

Daca vrei sa-ti amenajezi o gradina de vis cu elemente decorative exotice, ai nevoie de elemente speciale de design exterior. Acestea pot amplasate langa casa sau in gradina, iar ,pentru a-i adauga un strop de spectaculozitate, ai nevoie de plante agatatoare care sa le inveleasca. Pana la urma, secretul este ca totul sa se imbine intr-un intreg frumos si colorat.

Unul dintre cele mai interesante elemente pentru un astfel de plan este pergola. Aceasta este un soi de constructie din grinzi de lemn, iar, pentru sustinere, sunt folosite coloane sau stalpi. Cu siguranta ca le-ai mai vazut prin parcuri, acoperite de plante agatatoare sau decorative. Mai exact, sunt un fel de copertine. Cele moderne sunt retractabile, adica se pot deschide sau inchide in functie de anotimp. Pentru gradina ta exotica, ai nevoie de una facuta, spre exemplu, din impletituri de bambus, cu bancute si cu o masuta in mijloc. Daca alegi un astfel de material, atunci vei proteja cu succes perimetrul de ploaie sau de razele toride ale soarelui.

Apoi, trebuie sa alegi plantele agatatoare sau exotice care sa infrumuseteze constructia si imprejurimile. Artarii japonezi, stejarii pitici si palmierii se numara printre cele mai bune solutii, intrucat pot fi adaptate la clima din Romania.

Ca plante agatatoare, alege Trambita (Campsis radicans), supranumita Trompeta cataratoare. Florile sale rosii-portocalii pot atinge 10 cm lungime. Un alt aspect important: Trambita rezista pe timp de iarna la temperaturi de pana la -27 de grade Celsius.

Iedera (Hedera helix) este, de asemenea, foarte spectaculoasa. Este o planta taratoare sau agatatoare care rezista, de asemenea, la temperaturi foarte scazute.

Luleaua turcului (Mme Gallen) are un aspect foarte exotic. Produce florii portocalii, in forma de trompeta, si infloreste toata vara.

Idei de decorare a gradinii in stil modern

Pentru amenajarea unei gradini moderne, trebuie sa tii cont de cateva aspecte foarte importante. In primul rand, trebuie sa predomine stilul minimalist. Modernismul, chiar si in ceea ce priveste gradina, inseamna, in primul rand, geometrie si disciplina. Astfel, pentru a fi original, va trebui sa folosesti materiale deosebite, cum ar fi lemnul exotic. De asemenea, o gradina de acest fel trebuie sa puna accentul de functionalitate.

Amenajeaza poteci intre spatiile de relaxare, care pot fi pavilioane ori foisoare. Foloseste bancute cubice din impletituri de lemn si mese paralelipipedice. Trebuie sa para ca si cum o parte din natura s-a desprins cu totul si s-a oprit in gradina ta. Cateva mici fantani arteziene s-ar potrivi de minune. Si, de ce nu, din loc in loc cate un hamac destinat odihnei. Gazonul verde, perfect tuns, va aduce spatiului tau modern ordinea de care are nevoie.

Copetina pentru gradina:

Detalii si poze aici → https://www.homelux.ro/copertina-patrata-tip-umbrar-3×3-m-polietilena-nisipiu-4-puncte-prindere-contine-sfoara-4×35-m-20145

Decoratiuni specifice spatiului de joaca al copiilor

Leagane, tobogane, carusele… Un spatiu de joaca de vis pentru copiii tai este cat se poate de realizabil, fara foarte multa munca si fara prea multa pierdere de timp. Cum sa nu le oferi celor mici propriul spatiu pentru a se distra, mai ales ca, astazi, exista atatea si atatea variante, care mai de care mai tentante?

In plus, copiii vor scapa imediat de dependenta data de telefonul mobil ori de tableta. Se vor juca afara, in aer liber.

Fa-le un mic pavilion, acoperit cu o prelata, sub care poti sa pui un covoras si cateva scaunele. Ori ofera-le o groapa cu nisip, pe 4-5 metri lungime si latime. De restul se vor ocupa ei! Ce copil nu si-ar dori astfel de improvizatii? 

In functie de dorintele lor, poti sa amenajezi si un leagan, ba chiar o casuta din sipci de lemn. Lasa-i sa o vopseasca, pentru ca o vor face cu mare placere.

Va veni, insa, momentul in care copiii isi vor dori echipamentele de joaca din magazine. In acest caz, poti sa le faci o supriza, luand un tobogan sofisticat, cu tot felul de tuneluri colorate. Sau poate un balansoar pe arc? Mai bine o cataratoare cu tobogan? Sau, de ce nu, pe toate! Da, exista posibilitatea achizitionarii unui complex de joaca (de tip corabie, spre exemplu), care sa contina, pe langa tobogane, placerea de a lua parte la o adevarata aventura.

Trucuri si sfaturi utile pentru decorarea gradinii ca un profesionist

Fiind vorba despre o gradina, lemnul ar trebui sa fie principalul material pentru realizarea decoratiunilor. Textura lui va da o nota de autenticitate intregului loc. Acesta se va completa foarte bine cu piatra pe care o vei folosi pentru alei.

Florile nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma! O gradina nu poate fi o una completa fara existenta plantelor. Pe langa faptul ca sunt elemente decorative de maxima importanta, datorita coloritului lor, vor imprastia in tot perimetru un parfum extraordinar. Inainte de a le aseza, tine cont de ciclul lor de inflorire, pentru a putea acoperi intreaga vara. De asemenea, atentie la coloritul lor! Cromatica trebuie sa fie de bun-gust, in functie de tipul de spatiul pe care vrei sa il amenajezi, si sa se imbine perfect cu restul decoratiunilor. Nu uita si de suporturile in care acestea trebuie asezata. Poti alege si cateva ghivece, de exemplu, pe langa plantarea lor direct in pamant, lucru care te va ajuta si sa le duci la adapost atunci cand vremea le este nefavorabila.

Apa este un alt element important. O fantana deosebita, un mic iaz ori un izvor artificial s-ar potrivi de minune gradinii tale.

Nu uita de copaci! Fa-ti un plan de la bun inceput si planteaza-i in locurile in care vrei sa ai umbra. Grija mare si la talia lor. Nu vrei ca, in 2-3 ani, luminozitatea din gradina ta sa dispara. Nu folosi pomi fructiferi decat in perimetrul in care vrei sa-ti amenajezi o mica livada. Fructele vor cadea si se vor umple de insecte, iar mirosul din preajma casei va deveni imbacsit. Alege, mai degraba, arbusti care rezista la temperaturi foarte scazute iarna.

Daca vrei sa arati ca esti un profesionist desavarsit, gardul viu este imperios necesar! De altfel, tot ce este natural este bun. Pe langa acest lucru, un astfel de obiect bine ingrijit va aduce ordine in gradina ta.

Gazonul (peluza) va da perimetrului o nota de curatenie si va incanta orice privire. Tunde iarba cat mai des si ud-o dimineata si seara cu o cantitate suficienta de apa, pentru a nu se parjoli. Trebuie neaparat sa-i mentii nuanta de verde aprins, lucru care va da un strop de optimism si de bucurie intregii gradini. 

Iata ca poti sa faci gradina care ti se potriveste fara foarte multa greutate si fara sa apelezi la specialisti. Stabileste de la bun inceput, cu minutiozitate, un plan si nu te abate de la el sub niciun forma. Comporta-te ca un peisagist atunci cand alegi fiecare piesa decorativa in parte. Gradina trebuie sa bucure privirea nu numai vazuta din casa, ci din orice unghi posibil si chiar din afara. Fa-ti bugetul astfel incat sa amenajezi totul o data, nu in etape. Orice arbust si orice floare au un anumit ciclu de viata, asa ca ai grija la acest aspect. Daca iubesti natura, nu ai cum sa dai gres. In concluzie, ai toate informatiile pentru a trece la treaba! Un astfel de spatiu este oglinda personalitatii tale, asa ca mergi dupa principiul „nu lasa pe maine ce poti face azi”. Natura nu va astepta niciodata sa iesi din starea ta de confort.    

 surse foto: pexels.com, pixabay.com

Produse asociate

79,90 lei

Vezi mai multe

18,90 lei

Vezi mai multe

829,00 lei

Vezi mai multe