Blog » Amenajari » Cea mai buna mobila de bucatarie – modele, idei si recomandari de la HOMELUX

Cea mai buna mobila de bucatarie – modele, idei si recomandari de la HOMELUX

Iti doresti sa gatesti intr-un spatiu de vis? Vrei sa gasesti cea mai buna mobila de bucatarie? Ai nevoie de recomandari si sugestii pentru ca aceasta incapere sa fie si aspectuoasa, iar tu sa pregatesti masa cat mai usor? Descopera solutii si idei de mobilier pentru ca tu si familia ta sa va bucurati de o bucatarie ce va satisface toate cerintele!

Publicat: 22 iulie 2021
Categorii: Amenajari, Design

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

mobila bucatarie moderna

Atunci cand alegi mobilierul pentru amenjarea sau renovarea bucatariei tale, iti doresti sa gasesti piese rezistente, care au un design pe gustul tau si care te ajuta sa optimizezi spatiul pe care il ai la dispozitie. Poate fi dificil sa gasesti imediat solutiile potrivite pentru locuinta ta, insa in procesul decizional trebuie sa tii cont de cateva recomandari, sa ai la indemana surse de inspiratie si sa eviti o serie de greseli des intalnite in aranjarea bucatariei.

In articolul de mai jos vei descoperi un set de informatii utile, pe care sa le folosesti in selectarea mobilei de bucatarie, de la recomandari si idei, pana la trucuri ce vor face diferenta in amenajarea acestui spatiu.

Cum alegi piesele de mobilier in functie de spatiu

Dimensiunile incaperii sunt cel mai important factor atunci cand configurezi aranjarea acesteia si alegi mobilierul. In functie de lungimea peretilor si de forma pe care o are bucataria, vei selecta numarul de corpuri, tipul lor si dimensiunile acestora.

Daca urmeaza sa mobilezi un spatiu restrans, cu forma dreptunghiulara, atunci te poti orienta catre corpuri de bucatarie care vor fi montate pe unul dintre peretii lungi, lasand loc pentru circulatie de-a lungul camerei. Masa si scaunele de bucatarie vor fi plasate pe partea opusa. Pentru un a crea efectul unui spatiu mai vast, te poti orienta catre rafturi suspendate in locul corpurilor superioare, insa trebuie sa fii dispus sa renunti la un procent din oportunitatile de depozitare. 

Intr-o bucatarie medie, de forma patrata, dispunerea mobilierului se poate face pe doua dintre laturi, creand un unghi de 90 de grade, iar asezarea mesei se poate face in mijlocul camerei. Retine, insa, ca trebuie sa lasi loc suficient in jurul acestora, pentru a putea circula in voie si pentru a manevra chiar si vasele de mari dimensiuni fara dificultate. Desi coltarul este o piesa de mobilier des intalnita in bucatariile romanesti, acesta ocupa mult din suprafata camerei.

Pentru incaperile de mari dimensiuni, indiferent de forma, mobila poate fi amplasata pe oricare dintre cei 4 pereti, fara sa creeze un efect vizual deranjant. Poti apela fara ezitare si la o insula de bucatarie, care te va ajuta in mod semnificativ la prepararea mesei. In functie de cat de mare este camera, poti alege o insula pe care sa puteti manca sau una care sa serveasca doar pentru pregatirea mancarii.

Ce materiale iti recomanda specialistii

Cele mai des intalnite optiuni de pe piata sunt PAL-ul (placa aglomerata din lemn), MDF (placa din fibre lemnoase cu densitate medie) si lemnul.

PAL-ul are marele avantaj de a-ti oferi un raport calitate-pret extrem de avantajos. Folosit adesea pentru realizarea carcaselor corpurilor de bucatarie, acesta este disponibil intr-o varietate de culori si modele, ceea ce te ajuta sa poti adapta mobila la stilul de amenajare pe care il doresti. 

Este de doua tipuri: PAL melaminat, cu finisaj lucios( mat ori structurat) si PAL furniruit, care prezinta un strat subtire de lemn peste placa originala. Cel din urma nu este vopsit sau lacuit si reda frumusetea fibrei lemnoase. PAL-ul este rezistent la pete, zgarieturi si abraziune, dar uneori poate avea sensibilitate la umiditate.

MDF-ul este o varianta cu rezistenta inalta la incovoiere si umflare, ceea ce il face mai scump decat PAL-ul. Exista MDF melaminat, furniruit, vopsit sau infoliat. Acestea prezinta diferite tipuri de finisaje: lucios, mat sau email colorat. Ai siguranta ca nu se contracta si nu se dilata, iar in ceea ce priveste aspectul, el poate satisface cu usurinta cerintele iubitorilor de lemn, la un pret avantajos.

Lemnul reprezinta cea mai scumpa optiune. Este rezistent si aspectuos, nu se dilata si nu se contracta, insa este predispus la zgarieturi si abraziune.

Dat fiind ca piesele de mobilier pot fi realizate dintr-unul sau mai multe materiale mentionate mai sus, pretul acestora poate varia. Prin urmare, daca fronturile dulapurilor sunt realizate din MDF, iar carcasele din PAL, vei plati mai putin decat pentru un corp realizat in intregime din MDF.

Tips & Tricks in alegerea mobilei de bucatarie

  • Planifica spatiul de depozitare in prealabil. Dat fiind faptul ca mereu vei descoperi ca ai nevoie de un raft sau un corp suplimentar fata de ceea ce detii in momentul de fata, este bine sa iti iei aceasta marja de eroare inca de la inceput. Tine cont ca de-a lungul timpului vei face diverse achizitii (obiecte, decoratiuni, electrocasnice), pentru care trebuie sa ai la dispozitie un loc de depozitare.

Pentru un look dramatic, alege o mobila cu finisaj mat, insa va trebui sa echilibrezi intreaga incapere cu pereti, pardoseala si tavan mat. Pentru un aspect cozy, mergi pe varianta mobilierului mat, specific designului scandinav.

  • Albul este des intalnit la mobila de bucatarie, deoarece ofera un aspect curat si spatios, insa este mai greu de intretinut. Pentru a face alegerea potrivita, alege o schema cromatica si urmeaza-o. Daca peretii au nuante intense sau pe pereti doresti sa pui decoratiuni care atrag privirile, alege o culoare mai subtila pentru mobila.
  • Foloseste in favoarea ta sursele de iluminat. Adauga aplice sau spoturi, pe langa sursa principala, pentru a scapa de efectul umbrelor neplacute si pentru a crea un ambient placut. Acestea pot fi montat atat pe pereti, cat si deasupra blatului de bucatarie.

Cea mai buna mobila de bucatarie – sugestii de amenajare

Pe langa configurarea structurii mobilierului, este important sa tii cont si de designul rezultatului final. Alegerea pieselor trebuie realizata in functie de stilul de amenajare pe care il doresti. De obicei, acesta pastreaza acelasi registru cu cel din restul locuintei, indiferent ca este vorba de minimalism, stil rustic, stil clasic sau vintage. Mergi pe variante care sa ofere luminozitate si impresia unui spatiu vast, mai ales daca dispui de o incapere de dimensiuni restranse. In continuare, vei descoperi mai multe idei din care sa te inspiri.

Cea mai buna mobila de bucatarie – solutii de mobilier la preturi accesibile

Atunci cand alegi mobilierul de bucatarie, poti merge pe varianta unui set complet, care se imbina armonios si ofera unitate spatiului, atat in privinta designului, cat si din punctul de vedere al functionalitatii. Daca ai nevoie sa personalizezi mobilierul pentru a-l adapta incaperii tale, atunci corpurile modulare sunt mai potrivite. In continuare, vei descoperi mai multe solutii de mobila pentru bucatarie, ce se potrivesc atat in spatii de dimensiuni reduse, cat si de dimensiuni mari, cu design modern. 

Bucatarii complete

In ceea ce priveste seturile complete de mobilier, acestea sunt alcatuite din corpurile inferioare, potrivite pentru depozitarea obiectelor de marime si greutate ridicata si care nu sunt folosite foarte des. De asemenea, in pachet sunt incluse si corpurile superioare, pe care le vei folosi pentru vesela si ingredientele care sunt utilizate zilnic in prepararea mancarii.

Poze si detalii → https://www.homelux.ro/set-bucatarie-modulara-brista290-cmgripalmdf-23235

Bucatarii modulare

O bucatarie modulara este cea pe care o configurezi din corpuri de mobilier diferite, in functie de spatiul de care dispui si de necesitatile tale. Poti adauga oricate piese doresti, tinand cont de nevoile de stocare pe care le ai, de inaltimea si latimea peretilor, precum si de electrocasnicele de mari dimensiuni pe care le vei amplasa in bucatarie. Pe langa corpurile de bucatarie, retine ca poti apela la rafturi, cuiere, etajere si rasteluri.

Este recomandat sa diversifici tipul elementelor care vor alcatui ansamblul de mobilier. Apeleaza atat la corpuri suspendate, cat si inferioare, la variante cu si fara usi de sticla, ori cu diverse forme care te vor ajuta sa te organizezi mai bine.

Multi proprietari de bai mici isi doresc sa se bucure de spatiu suficient si sa obtina in urma amenajarii acel efect de marire vizuala a suprafetei. Acest lucru poate deveni realitate cu ajutorul incastrarii oglinzii in mobilier (dulap, pereti, rafturi). Practic, in spatele ei pot fi adapostite medicamentele, cosmeticele, produse de igiena, precum si alte lucruri esentiale pentru orice familie.

Alte accesorii

Pe langa corpurile de bucatarie cu functie de depozitare, trebuie sa iei in calcul si celelalte accesorii care intra in categoria mobilierului. Masa si scaunele de bucatarie sunt la fel de importante pentru a intregi incaperea. Opteaza pentru modele care se asorteaza cu mobilierul, fie avand nuante asemanatoare, fie culori care creeaza un contrast placut.

Pentru bucatariile de dimensiuni reduse, o masa rotunda poate optimiza spatiul si infrumuseta incaperea. Cei care obisnuiesc sa ia masa impreuna cu oaspetii in bucatarie se vor bucura de beneficiile unei mese extensibile, care acomodeaza un numar mai mare de persoane.

In ceea ce priveste scaunele, trebuie sa iei in calcul aceiasi factori: stilul si dimensiunile. Un scaun cu spatar si manere va ocupa mai mult spatiul decat unul care nu are aceste componente, insa cel din urma nu va fi la fel de confortabil.

Nu in ultimul rand, va trebui sa alegi detaliul care intregeste camera si creeaza o ambianta placuta si primitoare: covorul de bucatarie. Opteaza pentru o varianta antiderapanta, care se curata usor si cu o forma similara cu cea a camerei. In ceea ce priveste designul, covorul nu ar trebui sa fie obositor din punct de vedere vizual. Ca sa eviti acest lucru, alege un design simplu, daca ai o bucatarie deja incarcata. In cazul in care incaperea este spatioasa si amenajata in tonuri neutre, poti adauga o „pata” de culoare cu ajutorul covorului.

Cea mai buna mobila de bucatarie – greseli pe care nu trebuie sa le faci in alegerea mobilierului

  • Piesele de mari dimensiuni nu te ajuta mereu. Din contra, uneori pot aglomera spatiul din bucatarie, fara sa optimizeze depozitarea obiectelor. Alege corpuri care lasa suficient loc pentru a circula si incearca sa compartimentezi rafturile si sertarele, pentru a stoca in mod organizat si accesibil lucrurile de trebuinta.
  • Nu ignora alegerea corecta a culorilor. Chiar daca ai vazut pe un site sau intr-o revista o nuanta care ti-a furat privirile, nu trebuie sa te grabesti in luarea unei decizii. O culoare prea inchisa intr-un spatiu mic va crea impresia unei aglomerari coplesitoare, aceasta fiind potrivita intr-un spatiu care se bucura de luminozitate generoasa. Daca detii o bucatarie de dimensiuni reduse, opteaza pentru mobila de bucatarie in nuante deschise.
  • Nu planifici amenajarea in functie de fluxul de lucru pe care il vei avea in bucatarie. Alegerea si montarea mobilierului trebuie sa aiba loc conform activitatilor si necesitatilor pe care le ai in bucatarie si sa urmeze un curs usor de pus in aplicare. 

Alegerea celei mai bune mobile de bucatarie poate fi o sarcina dificila, mai ales daca nu planifici din timp structura acesteia. Analizeaza toti factorii importanti si opteaza pentru varianta care ti se potriveste. Timpul petrecut in aceasta incapere va fi mai placut daca faci alegerile potrivite.

Surse foto: Unsplash.com, Homelux.ro, Pexels.com