Blog » Amenajari » Bucatarii in stil scandinav de la Homelux – Informatii UTILE pentru decorarea cu influente nordice

Bucatarii in stil scandinav de la Homelux – Informatii UTILE pentru decorarea cu influente nordice

Bucataria este o incapere extrem de populata si folosita de intreaga familie, pentru ca aici reusesc membrii ei sa se intalneasca des, sa pregateasca masa, sa serveasca bucatele gustoase sau sa socializeze alaturi de ceilalti membri sau de invitati. Amenajarea acestui spatiu intr-un mod intim, confortabil si elegant devine un proiect ambitios, pe care foarte multi proprietari incearca sa-l duca la bun sfarsit singuri si o fac cu rezultate fabuloase, indiferent de stilul ales pentru decorare. Te-ai gandit vreodata sa ai o bucatarie in stil scandinav si sa te bucuri de eficientizarea spatiului, functionalitatea designului, atmosfera calda si primitoare, indiferent ca este vorba despre o camera de mari sau mici dimensiuni? Ce-ai zice daca ai culege cateva informatii utile in acest sens si le-ai pune in practica pentru a obtine simplitate, rafinament, utilitate, gratie si functionalitate?

Publicat: 5 aprilie 2021
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Stilul scandinav a capatat in ultima vreme tot mai multi adepti incantati de faptul ca acesta aduce cu sine o imagine generala de ordine si relaxare, scapand astfel de acea senzatia de aglomerare de obiecte, atat de stresanta pentru majoritatea oamenilor foarte ocupati zilnic cu problemele de serviciu sau de familie. Specialistii sunt de parere ca stilul este ideal pentru orice incapere din locuinta, inclusiv in bucatarie, pentru ca pune mare accent pe simplitate, calitate, apropierea de natura, functionalism, minimalism si pe o cromatica interesanta, care anima foarte bine intregul spatiu. Desi pare la prima vedere destul de complicat de creat acasa o imagine de incapere a zonei nordice, totusi, nu este deloc asa. In fapt, decorarea in stil scandinav va fi destul de lejera de efectuat pentru ca el promoveaza simplitatea si bunul gust.

Amenajarea in stil scandinav a bucatariei

Stilul scandinav de amenajare a interiorului a aparut dupa cel de-al doilea razboi mondial, in 1950, in tarile din nordul Europei: Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda. Cu toate ca termenul de scandinav se refera la Danemarca, Suedia si Norvegia, specialistii in domeniul designului interior il accepta pentru a desemna toate cele 5 tari. Decorarea in acest stil se refera la a profita de tot ceea ce exista deja si a-l completa cu diferite elemente naturale, simple, care sa exprime prospetime, ordine, caldura. Accentele cromatice sau stilistice agresive nu au ce cauta intr-o astfel de amenajare perfecta pentru toate categoriile de varsta, fiind practica si usor de adaptat.

Scopul amenajarii in stil scandinav a bucatariei

Scopul folosirii acestui decor este crearea in bucatarie a unui spatiu cat mai luminos si mai primitor, indiferent de sezon. Stilul este eficient, eliminand elementele grele si folosind din plin obiectele de care este neaparata nevoie. 

Stilul scandinav are calitati decorative subtile, ce provin din miscarile artistice ale secolului al XX-lea. Extrem de elegant chiar, uneori este numit si design democratic pentru ca se adreseaza maselor populare, iar acest lucru se poate explica prin investitiile mici facute. Amenajarea in stil scandinav a bucatariei trebuie sa se faca avand in minte permanent ideea de socializare si de timp petrecut in compania prietenilor dragi si a celorlalti membri ai familiei. 

Interpretarea stilului scandinav de amenajare a bucatariei in 4 tari nordice

Exista unele variatii in ce priveste amenajarea bucatariei in stilul scandinav, iar acest lucru se datoreaza aplicarii sale in patru tari nordice:

  • Danemarca. Stilul danez a devenit popular datorita conceptului hygge (starea de bine pe care oamenii vor sa o aiba in intimitatea bucatariei, alaturi de cei dragi sau de musafiri) si a deciziei ca functia fiecarui obiect sa se regaseasca in design. Printre caracteristicile sale se numara: folosirea tesaturilor naturale, culorile neutre (cu unele accente de culoare), ferestre largi (ce permit intrarea unei cantitati mari de lumina naturala), lipsa exceselor decorative, liniile curbe, fluide;
  • Suedia. Aici se remarca stilul gustavian, nume ce provine de la regele Gustav al III-lea, mare iubitor de arta. Se distinge prin simetrie, chiar prin pete de culoare (rosu, bleumarin, auriu), prin mobilier mai sarac in ornamente, forme si materiale naturale, linii curbe si aspect rustic;
  • Finlanda. Stilul finlandez este usor fantezist si plin de detalii provenite din natura. Printre elementele sale specifice se remarca si peretii albi, ferestrele cu perdele, imprimeurile cu plante, animale, pietre, piesele de mobilier functionale si durabile, simplitatea liniilor si formelor;
  • Norvegia. Se poate considera ca acest stil a rezultat dintr-o impletire a celorlalte, insa prezinta si elemente de originalitate clare. De remarcat sunt combinatiile de texturi, prezenta vaselor si figurinelor decorative, a paturilor si pernelor in numar mare, folosirea unui perete vopsit intr-o culoare diferita de cea principala etc.

Caracteristici ale stilului scandinav de amenajare a bucatariei

Amenajarea bucatariei in stilul scandinav se remarca prin utilizarea anumitor elemente care reusesc sa duca la obtinerea unor rezultate fabuloase:

  • folosirea unor piese de mobilier usor de intretinut si extrem de confortabile, chiar si a mobilierul multifunctional;
  • existenta unor spatii de depozitare numeroase si simplu de accesat;
  • prezenta unei cantitati mari de lumina naturala, care sa scalde, pur si simplu, spatiul bucatariei;
  • plasarea unor plante ornamentale pentru a aduce verdele naturii in interior si a insufleti spatiul;
  • prezenta diferitelor finisaje din lemn de culoare deschisa;
  • utilizarea unor tesaturi calduroase si confortabile (prosoape de bucatarie, perne pentru scaune, fetele de masa cu imprimeuri din natura etc.).

Poze si detalii →https://www.homelux.ro/set-2-prosoape-50×70-cm-bumbac-alb-21494

Folosirea mobilierului in amenajarea bucatariei in stilul scandinav

Atmosfera obtinuta in bucatarie trebuie sa fie primitoare, confortabila, intima, asa ca se va pune mare accent pe existenta unor piese de mobilier comode, lejer de manevrat, fara multe ornamente. Nordicii sunt extrem de preocupati de ecologie si acest lucru se observa si in faptul ca pastreaza mobilier vechi, pe care il recicleaza. Piesele trebuie sa ocupe putin spatiu, sa dea senzatia de unitate in camera, sa nu supraincarce decorul cu elemente inutile sau stridente. 

In bucatarie se vor folosi diferite piese de mobilier, cum ar fi scaune, mese, dulapuri, rafturi, iar daca spatiul larg o permite, atunci pot fi asezate si canapele sau fotolii (pentru bucatariile de tip open space). Depozitarea eficienta este cheia realizarii unui interior aerisit, putandu-se apela si la mobilierul de tip incastrat ce va crea senzatia de ordonat, placut, simplu. Cateva idei de amenajare a bucatariei in stil scandinav pot fi urmatoarele:

  • Se folosesc scaune cu picioare inalte, masa clasica din lemn, rafturi si spatii de depozitare pentru aparatura electrocasnica si alte mici secrete ale oricarei familii, ghivece cu plante ornamentale, perdele la ferestrele ample;
  • Se va alege un mobilier modular, compact si eficient, care poate fi ideal pentru cei ce se plictisesc rapid de amenajare si doresc sa-i dea o forma noua, fara a fi nevoie sa investeasca iar. Pot fi plasate cateva obiecte decorative pe niste rafturi suspendate, cu sistem invizibil de sustinere, si niste ghivece cu plante aromatice;
  • Cine nu este prea incantat de ideea de bucatarie alba complet ar putea sa apeleze la utilizarea diferitelor esente de lemn in loc de una singura. Mobilierul de bucatarie poate fi realizat dintr-o combinatie de alb cu lemn natur sau de stejar european alb-bej. 

Poze si detalii →https://www.homelux.ro/scaun-cu-brate-design-shelltransparentpolipropilenapicioare-lemn-22833

Corpurile de iluminat ideale pentru amenajarea in stil scandinav a bucatariei

Lumina naturala este obligatorie intr-o bucatarie decorata in stil nordic, asa ca este vital ca locuinta sa aiba ferestre cat mai largi, care sa permita patrunderea din plin a razelor solare. In cazul in care incaperea este plasata intr-o zona nu foarte luminata, atunci se poate suplini lipsa luminii prin montarea diferitelor corpuri de iluminat artificial, cu becuri economice:

  • veioze;
  • aplice;
  • candelabre;
  • lampadare.

Se va renunta la perdelele din tesaturi grele, care limiteaza patrunderea luminii, optandu-se pentru cele fabricate din voaluri fine, vaporoase.  

Poze si detalii →https://www.homelux.ro/pendul-buffa-6342-2xe27-53×60-cm-60-w-alb-24283 

Materialele folosite pentru finisajele bucatariei in stilul scandinav

Intr-o bucatarie de tip nordic se remarca lemnul, obiectele functionale din aluminiu, fierul forjat, teracota, vopseaua lavabila alba, finisaje moderne ce imita lemnul natural, sticla, piatra decorativa, plasticul dur. In privinta perdelelor, a materialelor textile ce captusesc scaunele, canapeaua sau alte piese de mobilier, se remarca folosirea bumbacului, lanii si inului. Podeaua bucatariei ar putea fi din lemn natural, parchet masiv sau laminat, in nuante cat mai deschise, o idee foarte buna fiind sa se aleaga aceeasi nuanta si la tamplaria usilor sau geamurilor. 

Poze si detalii →https://www.homelux.ro/perdea-140×245-cm-imprimeu-floral-18201

Culori folosite pentru amenajarea bucatariei in stilul scandinav

Culorile sunt foarte importante in acest proiect ce vizeaza introducerea stilului nordic in bucatarie. Peretii vor fi varuiti in alb, insa pentru cei care nu se impaca foarte bine cu aceasta nuanta pot opta si pentru crem, bej, galben sau gri. Paleta cromatica din decorul scandinav capteaza mai bine lumina naturala. Asta nu inseamna ca nu pot fi folosite si pete de culoare pentru a inviora atmosfera. Dintre acestea se pot mentiona rozul, verdele, portocaliul, auriul. De exemplu, o bucatarie decorata din plin cu lemn natural poate fi imbogatita vizual cu scaune vopsite in gri si cu un frigider argintiu. 

Nordicii completeaza albul si cu negru, considerandu-l o ”pata de culoare”, desi poate suna surprinzator. Efectul va fi unul spectaculos pentru cei care reusesc sa obtina dozarea perfecta dintre non-culori si culori. 

 Sfaturi si idei interesante de amenajarea a bucatariei in stil scandinav

Proprietarii de locuinte care s-au hotarat sa-si amenajeze bucatariile in stil nordic ar trebui sa tina cont de diferite sfaturi si idei cu privire la obtinerea unor rezultate spectaculoase:

  • Fiecare obiect si piesa de mobilier utilizat in decorarea spatiului trebuie sa indeplineasca un rol anume si chiar sa indeplineasca mai multe functii, de ce nu?
  • Mesajele reprezinta un trend in designul scandinav si pot decora frumos peretii sau politele din bucatarie. Acestea pot fi imprimate in metal sau in lemn;
  • Etalarea unor tablouri sau a unor poze de familiei pe peretii albi ai bucatariei poate fi o idee minunata intr-o astfel de amenajare nordica;
  • Lemnul folosit nu trebuie sa fie foarte tratat, ci sa pastreze diferite aspecte ale frumusetii naturale, mici imperfectiuni sau fisuri;
  • Pentru a oferi o nota de caldura si de intimitate interiorului este bine sa fie utilizata oriunde cheresteaua (perete, tavan, podea, accesorii, mobilier);
  • Poate fi montata si o soba in bucatarie, specifica locuintelor nordicilor, acest lucru amplificand ideea de decorare cat mai autentica;
  • Obiectele vechi existente in aceasta incapere pot fi integrate cu succes si sa-i sporeasca valoarea, indiferent ca este vorba despre lemn, ceramica, textile;
  • Plantele ar trebui asezate peste tot in bucatarie, in asa fel incat sa se armonizeze placut cu interiorul si sa aminteasca permanent de respectul nordicilor pentru natura ce-i inconjoara la tot pasul;
  • Pentru a nu parea rece si impersonal, este bine sa se foloseasca textile si materiale de calitate superioara, abordandu-se pe alocuri un stil mai sofisticat;
  • Pe peretele opus ferestrelor se poate plasa o oglinda pentru a oferi mai multa lumina incaperii;
  • Renuntarea la covoare nu trebuie sa sperie pe nimeni, pentru ca podeaua din lemn va cuceri privirile tuturor celor ce vor trece pragul acestei incaperi;
  • Stilul scandinav este un stil sociabil si acest lucru nu trebuie uitat de un proprietar care vrea sa invite la el acasa prietenii, vecinii, colegii. Cateva perne colorate, un mobilier care nu se invecheste niciodata, o canapea confortabila sunt doar cateva dintre elementele ce nu ar trebui sa lipseasca de aici. 

In concluzie, stilul scandinav este usor de preluat si de introdus in casele romanilor, trebuie doar sa se studieze in detaliu caracteristicile sale pentru a se putea face alegerile corecte. La finalul proiectului se va obtine o locuinta plina de farmec, confort si intimitate, care va reusi de fiecare data sa intampine proprietarii sau oaspetii sai cu familiaritate si stil inconfundabil. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

homelux.ro

Produse asociate

3.949,00 lei

Vezi mai multe

6.999,00 lei

Vezi mai multe

1.099,00 lei

Vezi mai multe