Blog » Amenajari » Mobila dormitor – 7 stiluri de design interior ideale pentru dormitor
Mobila dormitor – 7 stiluri de design interior ideale pentru dormitor
Dupa o zi lunga si obositoare, cu totii ne dorim cateva momente de relaxare. Si ce poate fi mai placut decat sa ne asezam intr-un pat confortabil, intr-un ambient placut si linistitor ? Nu stii cum sa transformi dormitorul intr-un loc potrivit pentru reincarcarea bateriilor? Ei bine, un rol important il are stilul abordat in amenajarea acestuia. Daca alegi sa folosesti elementele ce ti se potrivesc si le combini cat mai armonios atat ca si stil, cat si cromatic, atunci vei reusi sa transformi dormitorul intr-un loc confortabil si primitor.
In continuare, iti vom prezenta principalele caracteristici a sapte din cele mai cunoscute stiluri de design interior. Tot ce ai de facut este sa vezi in care dintre aceste stiluri te regasesti si sa iti transformi dormitorul intr-o oaza de relaxare.
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Fiecare dintre noi avem personalitate diferita, iar stilul in care este amenajat interiorul casei noastre trebuie sa se potriveasca cu felul nostru de a fi, pentru a ne putea simti cu adevarat “acasa”. Daca bucataria este locul in care gatim si in care ne strangem seara alaturi de familie, iar livingul este locul in care ne intampinam musafirii, dormitorul este o incapere intima, in care ne relaxam si ne punem ordine in ganduri. De aceea, amenajarea acestuia are un rol important in ceea ce priveste starea noastra de spirit.
In articolul de mai jos vei gasi informatii utile despre sapte stiluri de amenajare interioara, pe care le poti pune in aplicare chiar in cadrul dormitorului tau. De asemenea, vei descoperi ce mobila dormitor si ce elemente sunt specifice fiecarui stil in parte. In plus, vei vedea care sunt cele mai intalnite greseli atunci cand vine vorba de amenajarea dormitoarelor.
Cuprins
7 stiluri de design interior pentru amenajarea dormitorului
De foarte multe ori, privim dormitorul doar ca pe o simpla camera in care dormim. Totusi, dormitorul este mult mai mult decat atat. Un dormitor este o incapere intima, unde te poti relaxa in liniste dupa o zi lunga si obositoare. Pentru a te putea bucura cu adevarat de acesta, trebuie sa il transformi intr-un loc ce iti reflecta personalitatea si in care te poti simti confortabil si in largul tau. Cu cat un dormitor este mai confortabil si mai primitor, cu atat vei avea un somn mai odihnitor si, implicit, o minte mai relaxata. In continuare ti-am pregatit cateva tipuri de amenajari pentru dormitorul tau, dar si principalele caracteristici ale acestora.
Dormitorul in stil clasic
Stilul clasic este un stil de amenajare interioara ce nu se demodeaza niciodata. Din acest motiv, daca alegi sa-ti amenajezi dormitorul in stil clasic, te vei putea bucura mai mult timp de acesta, deoarece nu isi va pierde din farmec si din eleganta.
Caracteristicile stilului clasic:
- Elemente simple si de efect. Atentie la detalii – Stilul clasic presupune utilizarea a cat mai multor elemente simple, ce ofera eleganta incaperii. Atentia la detalii este un aspect definitoriu al acestui stil de amenajare interioara. Mobilier din lemn masiv sau pal cu detalii sculptate, candelabre masive si interesante, tablouri cu picturi clasice cu rame in nuante de auriu, covoare de dimensiuni mari cu imprimeu floral sau traditional si perne decorative simple si elegante sunt doar cateva elemente ce nu trebuie sa lipseasca dintr-un dormitor amenajat in stilul clasic.
- Calitate – Stilul clasic nu este numai despre simplitate si eleganta, ci si despre calitate. Astfel, atat mobilierul, cat si elementele de decor, corpurile de iluminat, textilele, covoarele si draperiile trebuie sa fie de o calitate superioara.
- Simetrie – Amenajarea in stilul clasic se focalizeaza pe simetria elementelor de mobilier si a celor de decor. Practic, intreaga incapere trebuie sa fie intr-o armonie specifica acestui stil de amenajare. Astfel, trebuie sa optezi pentru un pat pozitionat central, cu noptiere asezate simetric in stanga si in dreapta acestuia. Si elementele decorative pot ajuta la crearea unei simetrii.
- Cromatica – Si din punct de vedere cromatic se mentin simplitatea si eleganta. Astfel, cele mai potrivite sunt culorile neutre si naturale (alb, bej, maro) si culorile pastelate. Ca si accente de culoare, se pot utiliza visiniul si auriul.
Dormitorul in stil modern
Stilul modern este un stil din ce in ce mai intalnit in cadrul amenajarilor interioare, fiind si el caracterizat de simplitate. In plus, amenajarea dormitorului in stil modern presupune ca fiecare obiect de mobilier si de decor sa aiba o utilitate. Un avantaj al dormitoarelor moderne este faptul ca sunt usor de intretinut, oferind astfel confortul asteptat.
Caracteristicile stilului modern:
- Simplitate si utilitate – Un dormitor in stil modern trebuie sa contina elemente cat mai simple si cat mai utile. Pentru sporirea functionalitatii dormitorului, se recomanda utilizarea mobilierului multifunctional, precum pat cu lada de depozitare. Cateva din elementele definitorii ale acestui stil sunt: piese de mobilier in linii drepte, ce nu contin ornamente, dulap spatios cu un design simplu, pat tapitat sau pat din lemn cu tablie, elemente de decor cu accente aurii si perne decorative cu aspect de catifea.
- Organizare – Dormitoarele in stil modern sunt aerisite, spatioase si organizate. Pee langa faptul ca fiecare element in parte trebuie sa fie util, acestea trebuie amplasate astfel incat intreaga incapere ca ansamblu trebuie sa fie perfect functionala.
- Cromatica – Paleta cromatica caracteristica stilului modern cuprinde atat culori neutre, cat si culori inspirate din natura. Astfel, pentru un dormitor modern pot fi utilizate nuante de bej, maro, alb, negru si gri, cat si culori indraznete, precum albastru si verde.
Dormitorul in stil etnic
Daca vrei sa te bucuri de -un spatiu primitor si foarte practic, atunci poti alege sa-ti amenajezi dormitorul in stil etnic. Acest stil de amenajare interioara este caracterizat de elemente naturale, redate atat prin intermediul materialelor folosite, cat si prin paleta cromatica aleasa.
Caracteristicile stilului etnic:
- Materiale inspirate din natura – Principala caracteristica a stilului etnic este utilizarea elementelor inspirate din natura, atat in cadrul mobilierului, cat si in cadrul altor elemente, precum cele de decor. Mobilier de dormitor din lemn masiv cu ornamente sculptate, tesaturi din lana sau bumbac, dar si obiecte de decor nefinisate sunt principalele elemente specifice acestui stil de amenajare. Pentru un aspect si mai interesant, poti opta pentru o comoda din lemn cu elemente de metal.
- Imprimeuri florale si traditionale – Nu doar materialele sunt importante in amenajarea unui dormitor in stil etnic, ci si imprimeurile, care pot fi integrate prin: covoare cu imprimeu traditional sau floral, tablouri canvas cu motive etnice sau elemente de decor cu diferite imprimeuri.
- Cromatica – Si din punct de vedere cromatic stilul etnic se apropie de natura, cele mai utilizate nuante fiind maro, bej si alb. Culorile calde si culorile inchise vor transforma dormitorul tau intr-o incapere confortabila, perfecta pentru cateva clipe de relaxare dupa o zi stresanta.
Dormitorul in stil romantic
Amenajarea unui dormitor in stil romantic este ideala pentru persoanele optimiste, ce prefera spatiile luminoase, calme si relaxante.
- Imprimeuri florale – Stilul romantic aduce dormitorului tau un aer cald, primavaratic, prin imprimeurile florale care se pot regasi atat in elemente de mobilier, cat si in decoratiuni. Astfel, se pot combina elemente de decor, perne decorative, tablouri si lenjerie de pat cu imprimeu floral cu mobilier dormitor alb si pat tapitat, cu tablie, in nuante calde sau nuante de gri. Pentru un aspect si mai interesant, se poate opta pentru aplicarea unui tapet din vinil cu imprimeu floral pe peretele unde este pozitionat patul. Ca si corpuri de iluminat, se poate opta fie pentru o lustra masiva in combinatia alb-negru, fie pentru un candelabru cu un design inedit, in nuante calde.
- Cromatica – In ceea ce priveste paleta cromativa specifica acestui stil, aceasta cuprinde atat culori pastelate, precum roz, lila, bej, alb, albastru, cat si culori vii, precum verde sau galben. Aceste nuante vor oferi dormitorului un aer linistitor.
Dormitorul in stil industrial
Un dormitor amenajat in stil industrial este perfect pentru persoanele ce prefera contrastele puternice, contrast ce nu se realizeaza prin culorile utilizate, ci prin combinarea de texturi si materiale. Aceasta combinatie ofera dormitorului un aer sobru, acest stil de amenajare exprimand individualitatea.
Caracteristicile stilului industrial:
- Combinatii de texturi. Materiale nefinisate – Stilul industrial este caracterizat de imbinarea armonioasa a diferitor texturi: lemn, caramida, beton, cupru, otel si sticla. Acestea pot fi combinate astfel: mobilier dormitor masiv din lemn si accente de metal, pereti din caramida, podea din beton cu aspect nefinisat, tevi si conducte expuse, covoare din blana, oglinzi si elemente de decor din sticla.
- Cromatica – Paleta cromatica specifica stilului industrial contine preponderent nuante de gri, cat si alb si negru, dar si culori metalice, nuante rosiatice sau portocalii si nuante de maro.
Dormitorul in stil contemporan
Stilul contemporan este un stil ce difera de la o tara la alta, dar si de la un an la altul, acesta fiind caracterizat de elemente actuale, raportate la prezent. Acesta seamana intr-o oarecare masura cu stilul modern si este ideal pentru persoanele ce sunt in pas cu trendurile.
Caracteristicile stilului contemporan:
- Combinarea elementelor simple cu tehnologii inovatoare – La fel ca si stilul modern, si stilul contemporan este caracterizat de simplitate. Diferenta dintre cele doua stiluri este data de solutiile de inalta tehnologie si de utilizarea unor elemente din materiale precum polipropilena sau PAL. Un dormitor amenajat in acest stil este confortabil si primitor, datorita obiectelor cu design simplu si unic, atat in ceea ce priveste mobilierul, cat si obiectele de decor.
- Materiale si texturi confortabile – Ca si materiale si texturi, poti utiliza lenjerii de pat din bumbac, cuverturi din catifea si covoare Aceste materiale ofera incaperii un aer relexant, transformand spatiul intr- unul foarte confortabil.
- Conceptul de open space – In general, incaperile amenajate in stil contemporan se bazeaza pe conceptul de open space. Cel mai intalnit exemplu este zona open space, ce cuprinde atat livingul, cat si bucataria. Ideea de spatiu deschis se poate introduce si in cazul dormitorului. Astfel, peretele baii poate disparea sau poate fi inlocuit cu sticla, iar baia poate fi inclusa in dormitor.
- Cromatica – Simplitatea specifica acestui stil de amenajare se regaseste si in paleta cromatica, culorile calde si cele neutre fiind cele mai folosite in amenajarea dormitoarelor in stil contemporan.
Dormitorul in stil minimalist
Persoanele ce au o abordare minimalista vor adora un dormitor in stil minimalist. Daca o abordare minimalista presupune focusarea pe experiente, trairi si momente in defavoarea obiectelor, stilul minimalist pune accent pe simplitate si pe aerul redat de decorul dormitorului tau.
Caracteristicile stilului minimalist:
- Simplitate si utilitate – Principala caracteristica a stilului minimalist este simplitatea, astfel ca dormitorul nu trebuie incarcat cu obiecte ce nu sunt folositoare. Practic, un dormitor in stil minimalist va cuprinde doar obiecte care sunt strict necesare, fara prea multe obiecte de decor. Daca totusi vrei sa scapi de monotonie, poti apela la decoratiuni cu un design simplu, care sa nu incarce vizual incaperea. Mobilierul trebuie sa fie unul cat mai simplu si cat mai functional, cu spatiu de depozitare suficient.
- Lumina naturala – Daca optezi pentru stilul minimalist pentru dormitorul tau, trebuie sa stii ca lumina naturala nu trebuie sa lipeasca, ba chiar este important ca ferestrele sa fie cat mai mari, pentru ca lumina sa poata patrunda in intreaga incapere.
- Cromatica – Amenajarea in stil minimalist presupune ca dormitorul sa nu fie incarcat atat din punct de vedere al obiectelor, cat si din punct de vedere cromatic. Astfel ca cele mai potrivite sunt culorile neutre.
Greseli intalnite in amenajarea dormitoarelor
Amenajarea dormitorului si, in general, a intregii locuinte nu este cel mai usor lucru. Chiar daca te vei dedica in totalitate acestei activitati, exista posibilitatea sa apara mici greseli, care pot avea un impact negativ destul de mare asupra rezultatului final. In continuare iti vom prezenta 6 cele mai frecvente greseli pe care oamenii le fac atunci cand isi amenajeaza dormitorul.
- Pat de slaba calitate – Un pat de calitate superioara are, evident, un pret mai ridicat. Totusi, acest lucru nu justifica achizitionarea unui model ieftin si de proasta calitate. Patul este un element foarte important pentru un dormitor. Daca optezi pentru un pat ce nu are o calitate atat de buna, exista riscul ca tu sa nu te poti odihni corespunzator.
- Pat fara tablie – Fie din lipsa de spatiu, fie din cauza bugetului redus, multe persoane opteaza pentru un pat simplu, fara tablie. Aceasta nu este cea mai buna idee din doua motive, si anume: peretele din spatele patului isi va pierde repede aspectul si se va murdari, iar gradul de confort va fi unul redus.
- Obiecte de mobilier mult prea mari – Atunci cand vine vorba de amenajarea dormitorului, un aspect foarte important il are dimensiunea acestuia. Astfel ca, mobila trebuie aleasa in functie de spatiul de care dispui. O greseala frecventa este achizitionarea unui pat sau a unui dulap mult prea mare pentru dimensiunile dormitorului. Acest lucru face ca incaperea sa para mult prea incarcata, iar confortul nu va fi cel asteptat.
- Lipsa decoratiunilor si a tablourilor – Deoarece dormitorul este un loc intim, unde nu intra prea multe persoane, oamenii au tendinta de a se focusa doar pe elementele strict necesare, si anume mobilierul, corpurile de iluminat, draperiile sau perdelele si covorul. Astfel ca, de multe ori obiectele de decor si tablourile sunt neglijate. Pentru ca dormitorul sa aiba un aer cat mai primitor si relaxant, trebuie sa apelezi la decoratiuni si tablouri, in functie de stilul de amenajare pentru care ai optat. Totusi, nu trebuie sa exagerezi in ceea ce priveste numarul de obiecte de decor, pentru a nu incarca prea mult incaperea.
- Paleta cromatica nepotrivita – Fiecare stil de amenajare interioara are o paleta cromatica specifica, pe care este recomandat sa o utilizam. Cum dormitorul este incaperea unde ne relaxam si ne odihnim, culorile alese pentru decor trebuie sa ne induca aceasta stare de relaxare. Totusi, exista cazuri in care se apeleaza la culori prea tipatoare pentru pereti sau mobilier (ca de exemplu, portocaliu, rosu sau violet aprins), care, oricat ar fi de placute, nu fac altceva decat sa strice starea de confort.
- Spatiu de depozitare prea mic – O alta greseala des intalnita este spatiul de depozitare insuficient. Inevitabil, acest lucru duce la aruncarea obiectelor peste tot prin incapere si crearea unui dezastru, care va strica starea noastra de relaxare. De aceea, este indicat sa achizitionezi dulapuri si comode spatioase, iar daca dormitorul nu are dimensiuni foarte mari, poti apela la mobilierul multifunctional.
In concluzie, pentru a te putea bucura de un somn odihnitor si de cateva clipe de relaxare in propriul dormitor, trebuie sa optezi pentru stilul de amenajare potrivit personalitatii tale.
Surse foto: Homelux, canva.com