Blog » Amenajari » Design interior: Afla caracteristicile stilurilor de amenajare si alege-l pe cel potrivit!

Homelux iti prezinta stilurile de amenajare! Descopera caracteristicile stilurilor: minimaliste, vintage, industriale, romantice, moderne, rustice si clasice

Iti doresti o locuinta confortabila si primitoare, insa nu stii cum sa obtii aceasta atmosfera? Stilul de design interior ales este principalul element care te va ajuta in obtinerea rezultatului visat! Descopera tot ce trebuie sa stii despre cele mai populare stiluri de amenajare!

Publicat: 1 noiembrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Alegerea unui stil de design interior ideal pentru locuinta ta este foarte importanta. Aceasta va determina felul in care te simti in fiecare zi, respectand o tematica pe gustul tau. De asemenea, tipul de amenajare va reflecta in totalitate personalitatea ta, ceea ce inseamna ca iti va oferi un trai confortabil si o atmosfera pe care ti-ai dorit-o intotdeauna! Pentru a lua cea mai buna decizie, citeste in continuare si afla tot ce trebuie sa stii despre cele mai cunoscute stiluri de design interior!

Cuprins

Stilul minimalist

O ramificatie a stilului modern sau contemporan, „Less is more” este expresia care defineste cel mai bine acest decor. Intr-o locuinta amenajata astfel nu trebuie sa se regaseasca obiecte inutile, care nu fac altceva decat sa aglomereze vizual incaperile. Ordinea si simplitatea sunt doua aspecte dupa care trebuie sa te ghidezi in stilul minimalist, pentru ca rezultatul final sa fie unul autentic.

Caracteristici

Cele mai evidente caracteristici sunt liniile drepte, formele geometrice bine definite, contrastul intre nuante,  mobilierul jos si numarul redus de obiecte decorative. Stilul minimalist este foarte potrivit pentru orice dimensiune a incaperilor, dar mai ales pentru spatiile mici (apartamente, garsoniere) pentru ca ofera o iluzie optica de aerisire si de marire a locului. Este considerat un stil masculin, rece, dar stilat si elegant. Simetria intre piese nu este obligatorie, ba chiar este de evitat, pentru un aspect mai interesant.

Materiale

In ceea ce priveste materialele folosite, atat pentru finisaje, cat si pentru mobilier sau alte elemente, ideale sunt: sticla, inoxul, piatra, lemnul, pielea. De obicei, finisajele sunt fine, putand fi asociate cu cateva piese cu un aspect brut, pentru a crea un contrast atragator.

Culori

Paleta de culori specifica stilului de design minimalist include tonuri neutre, atat inchise, precum negru, gri petrol, maro, cat si deschise, precum bej, gri si alb. De obicei, decorul este unul monocrom, insa poti adauga accente de culoare, cu foarte mare grija, insa. Pentru a obtine un contrast ce da impresia de spatiu vast, foloseste-te de alaturarea culorilor inchise si deschise.

Mobilier

Piesele de mobilier din acest stil sunt joase, au forme simple, linii drepte si bine definite. Elementele masive sunt inlocuite cu cele cu un aspect mai simplu, de exemplu, in locul bibliotecii, poti monta rafturi de diferite dimensiuni sau chiar spatii sculptate in perete. Mobilierul poate fi confectionat din pal melaminat, sticla, inox, piele, lemn, materiale ce ii confera un luciu deosebit si un finisaj atent realizat. Toate piesele trebuie sa fie practice si multifunctionale, iar asezarea lor aerisita si bine delimitata.

Texturi/textile

Texturile tesaturilor trebuie sa fie mai degraba rigide, in nuante simple, neutre, fara modele complexe. Evita textilele extravangante!

Corpuri de iluminat

Renunta la lustrele obisnuite si alege, in schimb, lampi inalte cu picior, din metal, cu un design deosebit sau veioze simple, cu abajur de hartie. Pentru tavan, scafele din rigips ce ascund spoturile, pendulele si aplicele in forme geometrice sunt ideale!

Pereti si pardoseala

Peretii sunt, in general, vopsiti foarte simplu, in culori precum alb sau diverse nuante de bej. Pentru contrast, poti avea un perete accent, colorat intr-o nuanta mai inchisa sau pe care este aplicat un tapet diferit fata de restul camerei. Cea mai populara combinatie este cea de culori deschise-inchise.

Podeaua in stilul minimalist urmeaza aceeasi tematica de simplitate si eleganta. Parchetul reprezinta cea mai buna alegere, iar in baie si bucatarie este folosita deseori gresie ce imita aspectul acestuia. Poti renunta la mocheta si covoare, insa, daca iti doresti, trebuie sa stii ca cele din urma trebuie sa aiba culori complementare cu restul decorului sau care sa urmeaze aceeasi linie.

Decoratiuni

Ai aflat deja ca obiectele decorative nu isi au locul intr-o locuinta amenajata astfel. Insa, pentru a da o nota de rafinament incaperilor te poti folosi de plante, o vaza de colectie intr-o forma neobisnuita, un tablou abstract, colorat sau de cateva fotografii asezate rasfirat!

Stilul vintage

Stilul vintage in design-ul interior este unul foarte popular, pentru ca ofera o atmosfera calda, placuta si primitoare. Acesta este o combinatie intre piese vechi si noi, indraznete, ce creeaza un contrast interesant atat pentru cei care locuiesc acolo, cat si pentru musafiri.

Caracteristici

Piesele vechi, restaurate, ce poarta un aer nostalgic al vremurilor trecute, decoratiuni florale, in nuante de auriu sau bronz, mobilierul confortabil, cu un aspect autentic, dar si elementele moderne, in culori puternice, sunt trasaturi definitorii pentru stilul vintage.

Materiale

Cel mai des intalnit material intr-o amenajare vintage este lemnul masiv, atat pentru mobila, cat si pentru pardoseala. Pentru alte elemente, se pot folosi piatra si metale precum bronz, cupru ori fier forjat.

Culori

In stilul vintage, culorile variaza de la nuante pastelate (menta, piersica, gri) si nuante cat mai naturale (alb, bej, maro) la cele mai aprinse (verde, portocaliu, mov). De asemenea, asocierea non-culorilor alb si negru, in romburi, este foarte apreciata.

Mobilier

Mobila poate fi atat veche, mostenire de la bunici cat si noua, dar cu aspect invechit. Mese, biblioteca cu geamuri, scaune, pat, noptiere, dulapuri si comode din lemn masiv sunt ideale! In ceea ce priveste canapeaua si fotoliile, acestea trebuie sa fie de dimensiuni generoase, cat mai confortabile, cu perne mari. Insertiile pretioase, ornamentele incastrate in lemn, picturi si o imagine patinata sunt alte caracteristici pe care piesele de mobilier trebuie sa le aiba.

Texturi/textile

In ceea ce priveste materialele textile, sunt preferate cele naturale, precum bumbac, matase, lana, in, dantela. Covoarele groase, care atenueaza sunetul pasilor, perdelele si draperiile care pot fi atat mate, cat si transparente, nu trebuie sa lipseasca din incaperi. De asemenea, pernele decorative pentru dormitor si sufragerie sunt foarte des intalnite.

Corpuri de iluminat

Intr-o locuinta amenajata in stil vintage, trebuie sa se regaseasca candelabre impunatoare, lampi din bronz sau alte metale, veioze cu abajur textil, pe care poate fi observat un model floral.

Pereti si pardoseala

Peretii sunt, in general, vopsiti in nuante cat mai deschise, in special alb sau bej. Pentru un decor variat, se recomanda utilizarea tapetului cu design floral ori geometric. Podeaua reprezentativa pentru stilul vintage este si ea fabricata din lemn masiv, insa poti obtine acelasi efect cu parchet ce imita acest material. De asemenea, placile de gresie sau marmura ce arata precum o tabla de sah sunt deseori utilizate pentru un decor autentic.

Decoratiuni

Este indicat sa pastrezi aceeasi tematica antica si in ceea ce priveste decoratiunile. Astfel, alege tablouri, poze si oglinzi cu rame groase, ornamentate, ceasuri de perete sau de masa vintage sau retro, obiecte de arta din categoria antichitatilor, colivii din bronz ori cupru, magnetofoane, casetofoane retro si alte lucruri de acest tip.

Stilul industrial

Stilul industrial este creat in jurul aspectului de fabrica, hala, depozit sau de hambar, de aceea, se potriveste in special in spatiile mari, deschise (case la curte, apartamente de tip duplex). Este cunoscut ca fiind un tip de design interior nonconformist, foarte practic si fara pretentii!

Caracteristici

Decorul ce pare incomplet, cu zone intentionat nefinisate constituie cel mai mare impact vizual. Elementele reciclate, carora li se acorda un rol practic, firele si cablurile lasate la vedere, piesele din metal brut sau cu aspect ruginit, podeaua ce pare ca apartine unei hale industriale vechi sunt trasaturi care ofera incaperii un aer masculin, rece. Insa, prin asocierea cu mobilier sau ornamente contrastante (finisaj fin, culori deschise, calde, etc.) atmosfera se va transforma intr-una primitoare si speciala, prin unicitatea sa!

Materiale

Cel mai des, pentru un decor industrial, se folosesc: lemnul in stare cat mai bruta, caramida, piatra, sticla, aluminiu, bronz si structurile metalice.

Culori

Nuantele folosite in amenajarea de tip industrial fac parte din spectrul culorilor inchise, precum negru, gri petrol, maro, pana la nuante neutre de alb, bej, dar si auriu sau bronz.

Mobilier

Piesele de mobila pot fi vintage sau de inspiratie scandinava, din lemn masiv, insa fara un finisaj fin sau ornamente florale exagerate. Pe langa lemn, mobilierul poate avea insertii metalice, precum suport, spatar, picioare si asa mai departe. Stilul industrial iti da ocazia sa dai frau liber creativitatii, recicland diverse obiecte invechite pentru a le transforma in altceva: poti folosi paleti din lemn pentru a-ti confectiona o masuta de cafea unica sau cufere ori cutii pentru noptiere! Practic, in locuinta ta se poate afla orice obiect care aduce aminte de ateliere si fabrici!

Texturi/textile

Pielea este unul dintre materialele cele mai frecvent utilizate intr-o astfel de amenajare. Alaturi de aceasta, alte textile in stare cat mai naturala sunt foarte potrivite (covoare din piele sau lana, pleduri groase, etc.).

Corpuri de iluminat

Aici, trebuie sa te gandesti cum ar arata un atelier vechi: pendule din metal, becuri descoperite, lampi sau veioze fara abajur, din fier, cupru sau bronz.

Pereti si pardoseala

Peretii sunt cei care dau tonul intr-o amenajare in stil industrial. Acestia trebuie sa fie cat mai nefinisati, de obicei, existand cel putin un perete din caramida descoperita, care poate fi lasata in stare naturala sau vopsita. De asemenea, tencuielile decorative pe baza de ciment se utilizeaza des. In ceea ce priveste culorile, alege nuante de gri, maro sau alb.

Pardoseala urmeaza aceeasi linie, putand fi confectionata din numeroase materiale: parchet din lemn masiv tratat pentru a avea un aspect cat mai brut, dale ceramice sau chiar mocheta dura.

Decoratiuni

La acest capitol, toate lucrurile pe care le-ai putea gasi intr-un vechi atelier sau intr-o cladire industriala vor fi perfecte: unelte agatate in suport pe pereti, ghivece de flori din piatra sau ceramica, o masa veche de cusut, etc.

Stilul romantic/boem

In trecut, artistii erau cei care adoptau acest stil in locuintele lor, fiind cunoscut pentru faptul ca poate oferi inspiratie si pentru ca stimuleaza creativitatea. De asemenea, decorul este unul ce imbie la relaxare, prin confortul si libertatea pe care le pune la dispozitia locatarilor!

Caracteristici

Mobilierul deschis la culoare, decoratiunile delicate, elegante si modelele florale sunt cateva dintre trasaturile definitorii ale stilului. Poate fi descris ca o combinatie intre stilul vintage si cel clasic, pentru ca imbina elemente din amandoua, adaugandu-se, insa, si note personalizate.

Materiale

Predominant, sunt folosite lemnul si insertiile de fier vopsit. Totul trebuie sa fie placut atat din punct de vedere vizual, cat si la atingere. Acestea doua pot fi utilizate in asociere cu texturi moi si delicate.

Culori

Stilul romantic se bazeaza pe culori deschise si pastelate: de la alb, crem, roz, galben, verde menta. Insa, nici nuante precum visiniu, albastru saturat, smarald sau lila nu trebuie ocolite. In unele locuinte, se poate dezvolta un decor in care predomina nuantele neutre, combinate insa cu elemente vesele.

Mobilier

Piesele de mobilier pot fi de inspiratie clasica sau retro, cu linii rotunjite si aspect de epoca. Asadar, lemnul vopsit, cu ornamente florale incastrate este cel mai potrivit. Patul, canapeaua si fotoliile sunt foarte comode, mari si tapitate cu materiale fine.

Texturi/textile

Pentru ca in stilul romantic felul in care se simt materialele textile trebuie sa fie foarte placut, poti alege catifea, satin sau matase. Cel mai usor este sa le introduci in decor prin intermediul asternuturilor de pat, al draperiilor sau al pernelor decorative!

Corpuri de iluminat

Pot fi montate candelabre cu un design elegant, veioze cu abajur din material textil sau din sticla opaca, dar si aplice cu modele complexe sau lampi cu picior.

Pereti si pardoseala

Peretii sunt vopsiti in nuante pastel, iar tapetul este deseori folosit pentru a inveseli incaperea. Cel mai popular este tapetul cu design floral, cu elemente numeroase mici sau mari, mai aerisite, deopotriva. Trebuie sa ai grija sa nu incarci vizual incaperea prea mult. Peretii simpli vor pune in evidenta draperiile deosebite, si invers.

In ceea ce priveste pardoseala, parchetul laminat alb sau crem este foarte potrivit, combinat cu covoare moi, elegante.

Decoratiuni

Exista o gama foarte larga de obiecte decorative din care poti alege: plante, oglinzi, rame foto si tablouri, lucruri cu insemnatate sentimentala, lumanari parfumate, etc.

Stilul modern/contemporan

Acesta este cel mai popular stil la ora actuala, preferat mai ales de persoane tinere, dar nu numai, mai ales ca este foarte accesibil si usor de obtinut. Se evidentiaza prin simplitate si functionalitate, avand linii simple, curate, suprafete fine, bine finisate si printr-o combinatie placuta de culori si forme.

Caracteristici

Este un stil practic, care permite insa introducere unor elemente decorative simple. Piesele de mobilier urmeaza o tematica deloc complicata, punandu-se mare accent pe rolul practic, estetica fiind una relaxata.

Materiale

Lemnul, sticla si metalul sunt materialele folosite preponderent intr-un astfel de decor.

Culori

Pentru o amenajare in stil modern, se folosesc atat nuante neutre, cat si accente de culoare vii si puternice. Aceasta asociere rezulta intr-un decor vesel, cu o atmosfera pozitiva si aerisita.

Mobilier

Elementele decorative si ornamentele incastrare lipsesc de pe piesele de mobilier din stilul modern ori contemporan, iar in locul acestora, sunt preferate lucrurile simple, cu forme geometrice. Mobila este simpla, cu linii bine definite, confectionata dintr-o combinatie de lemn si metal.

Texturi/textile

In ceea ce priveste materialele textile, cele recomandate sunt bumbacul, inul, iuta sau lana. Ai libertatea de a alege elemente viu colorate, care vor infrumuseta incaperile.

Corpuri de iluminat

Si la acest capitol se respecta motivul geometric si poti alege corpuri de iluminat cat mai simple, fabricate din metal si sticla, precum aplicele, pendulele sau chiar candelabrele reinterpretate!

Pereti si pardoseala

In general, specialistii recomanda ca acestea sa se afle intr-un usor contrast: daca peretii sunt vopsiti in culori neutre, pe podea sa se regaseasca nuante mai puternice, si invers. Poti alege sa colorezi un perete accent, diferit de restul. Pardoseala poate fi confectionata din lemn, vinyl sau gresie.

Decoratiuni

Obiectele decorative populare sunt cele cu forme geometrice sau cele abstracte. Este de preferat ca acestea sa aiba dimensiuni mai mari si sa fie mai putine la numar. Vaze de flori inedite, tablouri moderne, rame foto simple sau boluri transparente cu flori uscate sunt cateva dintre lucrurile pe care le poti alege.

Stilul rustic

Stilul rustic este preferatul persoanelor atrase de pastrarea traditiilor, in cea mai autentica forma. Adeseori, acesta poate fi intalnit in cabanele din zona muntoasa. Atmosfera, chiar de la primul contact vizual, va fi una calda, idilica si relaxanta, ce aduce aminte de vacantele la bunici si de contactul cu natura.

Caracteristici

Lemnul masiv cu aspect brut, finisajele minime, nuantele regasite in natura, piatra, semineul, barne din lemn pe tavan si pereti, si obiectele decorative cu tematica populara si traditionala trebuie sa se regaseasca neaparat intr-un decor rustic. Este de preferat ca amenajarea rustica sa aiba loc in incaperi spatioase, in caz contrar, efectul va fi unul sufocant.

Materiale

Nu trebuie sa lipseasca: lemnul masiv, in culorile originale, piatra in stare cat mai naturala, ceramica matuita si alte materiale simple, precum lana sau pielea.

Culori

Paleta de culori va fi intotdeauna apropiata de culorile regasite in natura: maro, brun roscat, verde, crem, alb, negru, chiar si albastru sau galben, in functie de zona geografica.

Mobilier

Piesele de mobilier trebuie sa fie masive, inalte, din lemn sculptat cu diferite motive folclorice. Rafturile si vitrinele, patul mare, fotoliile si canapele tapitate vor contura foarte frumos o camera amenajata in stil rustic. Pentru un aer cat mai autentic, mobila din sufragerie este orientata catre un punct central, de obicei, constituit dintr-un semineu de piatra. Ai grija, insa, sa nu aglomerezi foarte mult incaperile cu numeroase piese, pentru ca acestea vor ocupa, oricum, foarte mult spatiu.

Texturi/textile

Decorul rustic va fi accentuat prin prezenta cuverturilor groase, confectionate chiar din blana si a covoarelor pufoase. Pentru toate lucrurile din materiale textile, se vor folosi bumbacul, inul, iuta, lana, canepa sau sisalul.

Corpuri de iluminat

In stilul rustic, lumina trebuie sa fie diafana si sa ofere un aer odihnitor, relaxant. De aceea, se folosesc cu precadere corpurile de iluminat care atarna, precum candelabre simple si pendule din metal. Acestea trebuie sa fie patinate, deloc stralucitoare. De asemenea, formele de felinar se potrivesc foarte bine intr-o amenajare rustica. Cea mai folosita metoda de iluminat, totusi, este cea provenita de la focul din semineu.

Pereti si pardoseala

Peretii pot fi vopsiti in nuante neutre ori placati cu lambriuri de lemn. In general, punctul de atractie la acest capitol este tavanul, care trebuie „impodobit” cu grinzi din lemn, intr-o nuanta ce se afla in contrast cu tavanul. In prezent, poti gasi chiar si barne decorative, care nu fac parte din structura casei, ce pot fi aplicate in orice incapere.

Podeaua poate fi acoperita de placi late si lungi din lemn cat mai putin finisat sau de parchet care imita acest aspect. O pardoseala in stil rustic completa va contine intotdeauna presuri ori covoare traditionale, impletite, din lana.

Decoratiuni

Decoratiunile au un rol foarte important in acest tip de design: ele intregesc decorul, oferindu-i autenticitate. Asadar, vasele de lut, un ceas de perete vechi, vaze din ceramica ori lemn in care sunt asezate crengute uscate, conuri de brad, rame foto confectionate din bucati de lemn, cat mai nefinisate cu putinta, cuverturile si paturile din lana, pernele decorative cu motive traditionale si covoarele din blana de urs sau oaie ori cele tesute la razboi sunt cateva idei inspirate pentru o locuinta rustica!

Stilul clasic

Acesta este un stil care pare ca nu se va demoda niciodata, fiind foarte popular si in prezent. Poate fi adoptat atat la casa, cat si in locuintele de la bloc, oferind confort, stabilitate si un aer elegant.

Caracteristici

Detaliile numeroase, atat pe pereti, cat si pe piesele de mobilier, decoratiuni si corpuri de iluminat sunt toate prezente in stilul clasic. Simetria este o caracteristica importanta, astfel incat mobila trebuie sa faca parte dintr-un ansamblu complet si trebuie sa fie orientata catre un punct central (canapeaua si fotoliile catre masuta de cafea, tot setul catre semineu sau televizor, etc.). Stilul clasic modern urmeaza aceeasi tematica, insa se deosebeste de cel original prin lipsa obiectelor foarte mari si prin renuntarea la detaliile excesive. Aparatura moderna (televizor, sistem audio) poate fi ascunsa si vizibila doar la nevoie!

Materiale

Lemnul masiv, sticla sub forma unor pietre pretioase, portelanul si ceramica sunt materialele de care nu trebuie sa te feresti intr-o astfel de amenajare.

Culori

Pentru o locuinta cu amenajarea interioara clasica, este bine sa folosesti alb, nuante neutre si cat mai naturale si pasteluri. In functie de abordare, decorul se poate baza pe combinatia dintre nuante mai inchise (verde, bleumarin, burgundy, maro), mai deschise (alb, bej, auriu) sau pe o asociere intre aceste doua palete.

Mobilier

Mobila este, in general, confectionata din lemn de visin, mesteacan sau nuc. Scaunele, canapeaua, fotoliile si suportul de pat sunt tapitate cu materiale fine, cu design complet, de epoca. Picioarele pieselor de mobilier sunt si ele fabricate din lemn si pot avea forme deosebite, rotunjite.

Texturi/textile

Nu poti da gres cu texturi fine, delicate si elegante, precum satinul, matasea sau catifeaua. De obicei, la ferestre exista perdele lungi, in nuante deschise si draperii ornamentate complex, din materiale mai grele.

Corpuri de iluminat

Candelabrele aurii, decorate cu cristale, fac parte din orice locuinta clasica. Asadar, nu trebuie sa lipseasca din casa ta! Pe langa acestea, veiozele de epoca, din bronz completeaza perfect sistemul de iluminat.

Pereti si pardoseala

Peretii sunt vopsiti in alb sau crem, insa, pentru a accentua aerul clasic, pe acestia se regasesc, de obicei, ornamente sculptate, vopsite in auriu sau in nuanta peretelui. Tapetul este si el prezent intr-o amenajare clasica.

Podeaua poate fi acoperita de parchet ce imita lemnul retro, de placi ceramice de mari dimensiuni, granit sau marmura ori de vopsea epoxidica.

Decoratiuni

Cele mai potrivite decoratiuni pentru locuinta ta sunt: vazele de flori din ceramica, oglinzi si tablouri cu rame groase, vopsite, sculpturi si alte obiecte de arta.

Stilul Art Deco: Caracteristicile unui curent ce imbina elemente contrastante

Art Deco reprezinta abrevierea unei expozitii de arte decorative atipice pentru acele vremuri, din Paris, desfasurata in anul 1925, intitulata “Exposition Internationle des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”, unde au fost expuse piese si obiecte decorative stilizate, originale, din materiale ce debordau de lux si calitate: lemn exotic, piele de sarpe, crocodil sau rechin, fildes, pietre si metale pretioase.

Desi perioada de glorie a acestui stil atat de diferit, fascinant, a fost in Franta anilor 1920 – cand toata lumea incerca sa se elibereze de conventiile sociale si sa uite de terifiantele fantome ale Primului Razboi Mondial prin experimentarea unui nou stil de viata, mai luxos -, farmecul miscarii Deco Art s-a infiltrat rapid, la perfectie, in toata Europa interbelica si in Statele Unite ale Americii, devenind aproape instant un nume cu rezonanta internationala.

Caracteristicile reprezentative stilului Art Deco ce reflecta intr-o maniera unica eleganta, lux, rafinament si opulenta:

  • Culori puternice, bogate, indraznete, vibrante, de impact, pe fundaluri neutre: turcoaz, galben aprins, visiniu bogat, mov strident, verde smarald, culorile metalice (auriu, aramiu, argintiu) si nuantele pregnante de albastru, gri, rosu si negru. In stilul decorativ ArtDeco, culorile sunt “transmitatori” de sine statatori ai emotiilor si trairilor puternice, toate gingas si elegant fixate pe fundaluri neutre, pentru a nu cadea in capcana kitschului. Una dintre schemele coloristice foarte des regasite in Art Deco este rafinata combinatie alb-negru.
  • Detaliile grafice ale acestui stil se remarca prin rigurozitate, abstract si geometrie. Liniile paralele, simetrice, curbele supradimensionate, formele geometrice coplesitoare, opulente, multe inspirate din cubism. Asa-zisul “zig-zag modern”, reprezentat de ornamente geometrice elegante ce se incheaga repetitiv pentru a simboliza o pulsatie dinamica, este un element caracteristic stilului Art Deco. Modelele inspirate din lumea vegetala (trandafirul, vrejul, floarea de lotus, mugurii, floarea de papirus etc.) sau din regnul animal abstractizat; simbolurile astrologice (soarele radiant, de exemplu, ca metafora a progresului, dadea stralucire formelor in trepte); liniile ce evocau viteza (fulgerul, raze de lumina); formele aerodinamice menite sa reflecte inceputul unei epoci marcate de ascendenta exploziva a stiintei; modelele exotice si contururile abstracte in zig-zag ce duceau cu gandul la marile triumfuri din domeniul tehnicii (precum radioul sau electricitatea) sunt, de asemenea, de baza in cazul acestui stil.
  • Materialele specifice extravagantului Art Deco se remarca prin lux. Este, asadar, acceptat orice duce cu gandul la opulenta, bogatie si stil: marmura, lemn exotic (abanos), pielea animalelor exotice, fildes, metale (aur, argint, platina) si pietre pretioase (smarald, safir, diamante). Pe langa toate acestea, materialele si texturile mai simple (sticla, plasticul – care era adesea folosit pentru a imita materialele scumpe -, cromul, stofa etc.), sunt integrate in decorul ArtDeco prin revitalizarea lor cu ajutorul culorilor si a imprimeurilor menite sa atraga atentia. Era Deco Art s-a confundat cu o perioada in care productia de noi materiale era in plin progres. Un exemplu relevant in acest sens este cromul, un material ce atinsese atunci un alt nivel de dezvoltare, devenind un element cheie pentru acest stil mereu insetat de efervescenta noului si a inovatiei.

Amenajarea casei in stilul Art Deco

Art Deco se traduce prin ordine, lux si simplitate. Decorul nu va fi niciodata supraincarcat, nu va avea inflorituri si nu va avea note romantice sau traditionale. Asadar, interioarele amenajate in acest stil sunt simetrice, ordonate, elegante si, in mod obligatoriu, cat mai functionale. Art Deco inseamna un design modern si elegant, nicidecum unul clasic, nostalgic, cu iz de lucruri „invechite”. Stilul ArtDeco pentru propria locuinta se potriveste cel mai bine oamenilor dinamici, creativi, curiosi din fire, carora le place sa puna accentul in viata lor pe inovatie, pe atentie la detalii, dar care au si o inclinare catre simbolism.

Amenajarea camerei de zi in stilul Art Deco

Camera de zi, cea destinata relaxarii alaturi de familie, a intalnirilor cu prietenii si cu persoanele dragi,  a petrecerilor sau a intrunirilor mai serioase, are nevoie de o vibratie pozitiva. Fiind, de obicei, incaperea cu dimensiunile cele mai generoase din casa, amenajarea acesteia in stil Art Deco trebuie facuta ca la carte pentru a nu omite niciun detaliu decorativ important.

Peretii livingului in stil Deco Art nu trebuie sa fie aglomerati, ci impodobiti doar cu cateva elemente ce imita forme geometrice abstracte. Podelele din lemn masiv, neaparat lacuite, acoperite cu linoleum vibrant sau cu placi ceramice bicolore sau multicolore, montate in jocuri geometrice, pentru a crea straturi opozante, dau un iz Art Deco oricarei incaperi si sunt, asadar, o optiune buna pentru o sufragerie amenajata in acest mod.

Piesele de mobilier potrivite acestui stil trebuie sa aiba forme robuste, generoase, bine definite cu design cat mai simplist, dar foarte confortabil. In general, stilul corpurilor de mobilier pentru un living amenajat in stil ArtDeco au linii paralele, simetrice, evidentiate, curbe si forme rotunjite clare. Culorile adecvate mobilei trebuie sa fie cat mai neutre, intr-o mare parte asemanatoare cu cele folosite pentru decorarea peretilor. Secretul sta in materialele din care sunt facute piesele de mobilier in stil Deco Art , adica metal si lemn masiv lustruite intr-o masura cat mai mare, pentru a emana stralucire in intreaga incapere.

Bibliotecile de dimensiuni mari, din podea pana in tavan, cu multe rafturi asimetrice, incadrate in perete dau acel aer ordonat, elegant al sufrageriei si fac parte din tipicul Art Deco-ului.

Cat despre obiectele decorative nelipsite din orice living, corpurile de iluminat cu forme cat mai simple, dar din materiale contrastante, oglinzile mari in unghiuri drepte, cu rama lacuita sau carpetele si covoarele cu modele geometrice supradimensionate si culori vibrante sunt variantele cele mai recomandate de specialistii in designul interior.

Elemente Art Deco pentru bucatarie

Feng Shui – reguli de baza pentru o casa primitoare

Daca si tu te-ai decis sa iti reamenajezi casa dupa principiile Feng Shui, va trebui sa tii cont de 5 aspecte esentiale: lemnul, pamantul, focul, metalul si apa. Dar cum introduci toate aceste elemente naturale in casa ta? E foarte simplu:

  • Lemnul – aceste principal element ne trimite cu gandul la prosperiate, evolutie si sanatate. Poti introduce acest element in cadrul amenajarii interioare cu ajutorul mobilierului din lemn, dar ai grija sa nu exagerezi. Un astfel de exces ar putea indica un dezechilibru. Din acest motiv, poti folosi manere din inox, dar si diferite accesorii din alte materiale. De asemenea, lemnul se regaseste inclusiv in nuantele de verde sau maro – culori asociate cu natura. De exemplu, daca esti in cautare de mobila living poti opta pentru o biblioteca in nuante inchise de maro si o canapea Aceasta din urma se poate asorta perfect cu un set de draperii, asezate peste o perdea lunga si alba.
  • Pamantul – este elementul ce ne indica stabiltate si incredere si poate fi reprezentat prin forme patrate in nuante de bej sau culoarea nisipului. Poti opta pentru diferite decoratiuni sau chiar pentru o masuta cafea care sa iasa in evidenta.
  • Metalul – acest element ofera disciplina si productivitate. Este adesea folosit in spatiile destinate lucrului si efortului psihic intens, fiind reprezentat de forme rotunde in nuante de alb sau gri. Aici, principalele doua exemple ar putea fi o masa cafea din metal sau corpuri de iluminat
  • Apa – acest element indica prosperitate si este reprezentat de obiecte cu forme curbate si reflectorizante. In acest sens, poti integra cu usurinta cateva oglinzi

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILA LIVING

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILA BUCATARIE

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILA DORMITOR

Inainte de a parcurge urmatorul paragraf, in care incepem sa-ti explicam cum ai putea integra oglinzile pentru fiecare camera in parte, te invitam sa vizonezi recomandarea Homelux pentru obiecte de mobilier si accesorii potrivite stilului Feng Shui:

Fotoliu catifea Fleur, 80x78x73 cm, culoare roz, picioare metal auriu, perna sezut inclusa

 

Holul – un element esential in amenajarea locuintei

Holul este prima incapere in care pasesti atunci cand ajungi acasa si primul spatiu in care iti primesti musafirii, acestea fiind doar principalele doua motive pentru care sa faci cateva mici modificari acasa. Ai putea incepe prin a schimba usa de la intrare cu una neagra. Sigur, poti face asta daca iti doresti prosperitate. Apoi, indeparteaza oglinda care se afla pe peretele din fata usii si asigura-te ca ii gasesti un alt loc pe oricare alt perete. Nu te lipsi totusi de ea. Oglinzile reprezinta unele dintre cele mai apreciate elemente decorative. Apoi, ai grija ca pantofii sa nu fie insirati pe jos. Acest aspect neingrijit denota, in primul rand, dezorganizare. Poti opta pentru un cuier hol si un pantofar de dimensiuni potrivite, astfel incat sa nu incarce prea mult spatiul. De altfel, daca incaperea iti permite, regulile Feng Shui spun ca ai putea sa-ti indrepti atentia si catre o masuta mica pe care sa asezi o vaza cu flori. In acest fel vei atrage energiile pozitive. Completeaza atmosfera calda cu o oglina cu snur, una hexagonala sau mai multe oglinzi mici, dispuse sub diferite forme.

> DESCOPERA COLECTIA DE OGLINZI

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER HOL

> DESCOPERA COLECTIA DE PANTOFARE

Iată recomandarea Homelux pentru oglinzi și alte obiecte de mobilier sau accesorii folosite intr-un hol in stil Feng Shui:

Oglinda rotunda Maia, diametru 80 cm, rama metal cu finisaj de alama

 

Livingul – amenajari pentru socializare 

Atunci cand iti propui sa te adaptezi stilului Feng Shui, va trebui sa te gandesti in primul rand la ordine. Toate lucrurile din casa trebuie sa-si gaseasca locul si fiecare detaliu trebuie aranjat in asa fel incat sa nu incarce prea mult sptiu. Renunta la lucrurile inutile si pastreaza-le in casa doar pe cele pe care le folosesti in mod frecvent. Vorbind despre living, e clar ca ne referim la acea camera de zi destinata socializarii. Nu trebuie sa renunti la canapea si nici la alte obiecte de mobilier. Pur si simplu trebuie sa te adaptezi. Asigura-te ca noua ta canapea este sprijinita de un perete si nu uita sa incluzi in aceasta camera o biblioteca de dimensiuni potrivite, o vitrina, o comoda si o masa cocheta. In plus, poti aduce un strop de personalitate cu ajutorul unor plante verzi, dar si cu o oglina mare. Poți opta pentru modele in forma de soare sau care amintesc de alte elemente naturale ori pentru un model cu cadru din lemn si sertare pentru depozitare. Cu ajutorul acestora, spatiul va parea mult mai aerisit si mai primitor.

> DESCOPERA COLECTIA DE CANAPELE

> DESCOPERA COLECTIA DE BIBLIOTECI

Iata recomandarea Homelux pentru oglinzi si alte elemente de mobilier si decor pentru un living Feng Shui:

Oglinda rotunda

Dormitorul – un spatiu intim ce merita amenajat intr-un mod cat mai discret

Dormitorul este camera destinata odihnei, ceea ce inseamna ca trebuie sa elimini orice dispozitive electronice din aceasta incapere. Da, vorbim despre televizor, laptop sau alte gadgeturi. Apoi, trebuie sa te asiguri ca pentru aceasta camera ai achizitionat un pat de mijloc, doua noptiere si doua veioze. Incearca sa nu pozitionezi patul in fata usii si ai grija sa aerisesti camera zilnic. In plus, in ceea ce priveste paleta cromatica, poti opta pentru nuante calde de roz, bej, crem, dar mai ales pentru non-culoarea alb. Si pentru ca am tot adus in disuctie oglinzile, specialistii spun ca acestea trebuie sa lipseasca din camera de odihna. Pe de alta parte, tot mai multe proiecte de amenajare includ si masute de machiaj. Si pentru ca astfel de obiecte de mobilier au nevoie sa fie completate de o oglinda, poti opta pentru una de dimensiuni potrivite, pe care sa nu o pozitionezi totusi in fata patului. La Homelux gasesti o multime de modele, fie ca iti doresti una cu suport din lemn, cu cadru metalic, cu rama sau fara rama.

> DESCOPERA COLECTIA DE PATURI

> DESCOPERA COLECTIA DE VEIOZE

Iata recomandarea Homelux pentru oglinzi si obiecte de mobilier in dormitor:

Oglinda cu rama in forma de soare

Baia si bucataria – Feng Shui te invita la relaxare

In ceea ce priveste bucataria, nu sunt foarte multe lucruri de notat. Tot ce trebuie sa faci e sa pastrezi ordinea si sa te asiguri ca de pe masa nu iti lipseste un bol cu ierburi aromate. Pe de altă parte, atunci cand vorbim despre baie, e important sa stii ca plantele aduc un plus de energie pozitiva, in special cele verzi. Apoi, e esential sa alegi mobilier baie in nuante placute si nu uita sa tii mereu capacul de la wc si usa inchise. Mai mult decat atat, stilul Feng Shui nu se remarca doar prin dimensiuni, forme sau culori, ci si prin mirosuri. Alege parfumuri speciale, cu arome placute, precum cel de lavanda sau lemn. Apoi, poti aseza pe un raft si cateva lumanarele parfumate. In mod evident, din baia ta nu poate lipsi nici oglinda, iar la noi pe site gasesti  o gama diversificata de modele, inclusiv daca iti doresti o oglinda cu led.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER BAIE

Iata recomandarea Homelux pentru baia ta:

Set mobilier baie, cadru otel inoxidabil, 1 polita, blat granit cu lavoar + oglinda rama aluminiu, Sidney 91.4x55x87 cm, alb/auriu

Cum se caracterizeaza casele in stil american

Casele amenajate cu elementele caracteristice stilului american se pot caracteriza ca fiind sofisticate, moderne, cu note indraznete de culori si diverse decoratiuni care sa intregeasca imaginea.

Cararcteristici ale stilului american in amenajarile interioare

  • folosirea culorilor neutre sau nuantelor deschise in majoritatea spatiului;
  • utilizarea culorilor puternice drept accente;
  • amenajarea cu piese de mobila mari, impunatoare;
  • existenta unui open space a livingului cu bucataria sau cel putin a unei zone de servire a mesei in cadrul incaperii livingului;
  • spatiul este cat se poate de aerisit;
  • de obicei, camera de living este dotata cu un semineu (real sau fals);
  • in general, piesele de mobila au un design simplist, nu foarte incarcat;
  • elementele clasice pot fi imbinate cu cele moderne pentru a contura un design actual.

Exista mai multe variante ale stilului american de amenajare interioara, cum ar fi cel clasic sau cel modern, din care poti alege. O alta posibilitate prin care iti poti stiliza locuinta cu un aer american este imbinarea acestor variante, atata timp cat imaginea creata este una armonioasa.

Produse Homelux pe care le poti folosi ca sa iti amenajezi casa in stil american

Casele cu elemente in stil american contin mobila de dimensiuni mari, cu un design clasic sau modern, in functie de preferinte. Mobilierul, in general, are un aspect destul de simplu, culorile folosite cel mai des sunt cele neutre, insa se pot folosi anumite accente de culoare, pentru a inlatura un aspect anost al locuintei.

Iata cum pot fi amenajate camerele in acest stil:

  • Dormitor in stil american

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/dormitor-simon-pat-1645x2045x91-160×200-cm2-noptiere-40x335x40-cmdulap-usi-glisante-180x595x20556-politebara-umerasecomoda-80x425x725-cmculoare-wengealbpal-16-mm-14004

 

  • Zona de servire a mesei in stil american

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/scaun-joey-gritapitat-textilpicioare-metal-25298

 

Ce decoratiuni poti folosi

Decoratiunile servesc la conturarea aspectului designului interior si la personalizarea spatiului locuintei. In ceea ce priveste acest stil, casele americane au un interior decorat cu obiecte colorate pentru a face un contrast cu aspectul obiectelor de mobila. De asemenea, in ceea ce priveste modelul covoarelor si textilelor, acestea sunt fie simple, fie decorate cu un model repetitiv.

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/covor-flokati-dreptunghiular-uni-gri-polipropilena-cp19242

 

Bucataria este partea din locuinta unde se intampla magia. Acolo se prepara hrana zilnica, atat de necesara unui trai sanatos si tot acolo au loc cele mai frumoase momente ale zilei, cand toata familia se aduna pentru a manca. Oricine are pasiune pentru gatit stie ca pentru a face preparate culinare de exceptie, este nevoie, pe langa pricepere si de ingrediente de calitate, si de inspiratie si creativitate.

Aici intervin caracteristicile sarmante ale stilului Art Deco, detalii pline de inspiratie si extrem de atragatoare din punct de vedere estetic.

Elementele marcante pentru decorarea unei bucatarii intr-o maniera ArtDeco trebuie sa imbine functionalitatea incaperii cu note stilistice distinse. Din nou trebuie reamintit faptul ca, desi acesta este un stil complex ce aduce intr-un singur cadru vizual culori, materiale si texturi diametral diferite, imaginea de ansamblu nu are de ce sa fie una mult prea incarcata pentru ochiul privitorului.

Acest lucru inseamna ca finisajul perfect al corpurilor de mobilier si forma lor curata, fara contururi prea alambicate, trebuie sa echilibreze culorile puternice care vor imbraca peretii si pardoseala – galben mustar, verde olive, grena, mov cald, rosu tipator si negru adanc. In cazul pardoselii, se recomanda placile din ceramica de buna calitate in nuante complementare si forme bine definite (cercuri, patrate, hexagoane etc.). Daca pentru pereti se aleg nuante neutre, acestea pot fi usor “condimentate” cu insertii de piatra sau metal de forme geometrice concrete.

 

Obiectele din metal din bucatarie trebuie sa fie, in mod obligatoriu, cat mai bine lustruite si finisate.

Daca spatiul permite si masa centrala a locuintei pe care se va manca este plasata in bucatarie, atunci aceasta trebuie sa fie din lemn masiv lacuit ori din sticla si/sau metal, iar scaunele cu tapiterie din piele, catifea sau bumbac organic – de cea mai buna calitate. Ori se poate opta pentru scaunele din plastic,in culori stridente, cu aspect lucios.

Trucuri si sfaturi utile pentru a obtine un efect Art Deco 100% autentic

Cand vine vorba de reamenajarea unei incaperi sau a intregii locuinte, secretul obtinerii decorului mult dorit sta in detalii.  Astfel, pentru a aduce aerul Art Deco in casa ta intr-un mod rapid, dar eficient, poti apela la urmatoarele trucuri:

  • Elementele teatrale aduc un plus de originalitate  oricarei locuinte si puncteaza, intr-un mod emblematic, amprenta ArtDeco. Integrarea in decor a teatrului vizual si a unui stil de viata indraznet, pestrit, ce contine franturi din culturi diferite, da intensitate si viata spatiului de locuit. Decorul trebuie sa emane acel sentiment dramatic, dar confortabil, al scenelor de teatru, asadar alegerea mobilierului cu linii concrete, decorat cu tesaturi din materiale delicate, precum matasea, dar presarate cu modele ce atrag atentia, cu dungi, carouri, cercuri de diferite marimi sau zig-zaguri, va da un aer teatral camerei.

 

  • Iluminatul corect al incaperilor scoate in evidenta intensitatea si energia culorilor si a texturilor tuturor obiectelor din incapere. Primul cuvant care le vine in minte designerilor de interior cand aud de Art Deco este “glamour”, acea stralucire opulenta, dusa la extrem in mod intentionat pentru a capta atentia privitorului si pentru a oferi acel sentiment de putere si un strop de incredere si de confort psihic  oricui paseste intr-o camera iluminata in stil Art Deco. In acest sens, pentru a nu da gres, alegerea corpurilor de iluminat din alama, matal sau din crom bine lustruit este obligatorie. Lampile din sticla gravata sau din sticla si metal lucios sunt, de asemenea, reprezentative acestui stil. In plus, vitraliile sau abajururile energic colorate dau acea nota vibranta, atat de caracteristica unui stil extravagant si luxos.
  • Amestecul curajos al culorilor dominante, puternice, ce duc cu gandul la tot ce este mai frumos si mai expresiv din viata este, iarasi, un criteriu de baza in amenajarea camerei in stil Art Deco. Aici, nu este vorba numai despre culoarea peretilor sau a pardoselilor, ci si de nuantele accesoriilor decorative care impodobesc si contureaza campul vizual de ansamblu al unei incaperi.
  • Opulenta unui stil decorativ luxos poate fi subliniata si prin elemente de design interior mai putin sofisticate, dar de impact. Sfesnicele si fructierele din cristal, tavile, tacamurile sau paharele din metale atent lustruite, oglinzile in forme geometrice colturoase, cu rame din lemn masiv lacuit sau din metal stralucitor, toate astfel de detalii nu atat de complicate, dar notabile, fac parte din reteta perfecta pentru stilul Deco Art autentic.

Tie care stil ti se potriveste?

Ce este ratanul si care sunt avantajele mobilierului din ratan 

Ratanul este un material vegetal (palmier), care provine din Africa, Asia si Australia. De regula, el este considerat un material destul de costisitor, asa ca este inlocuit deseori cu varianta sintetica (polietilena). Desi poate parea ciudat pentru cei necunoscatori, ratanul natural si cel sintetic sunt materiale asemanatoare, in proportie de 95%. Varianta artificiala este rezistenta la temperaturi ridicate sau scazute si se curata extrem de usor, cu ajutorul unui jet de apa.

Mobilierul din ratan este considerat a fi o investitie buna pentru oricine, avand in vedere numeroasele sale avantaje:

  • este rezistent la ploaie, vant, zapada si soare;
  • isi mentine mult timp aspect placut;
  • este confortabil;
  • se asorteaza perfect cu natura, datorita texturii materialului;
  • este de lunga durata;
  • decolorarea e putin probabila;
  • se poate muta usor dintr-un loc in altul, pentru ca are o greutate mica;
  • nu necesita ingrijire speciala;
  • mobilierul din ratan este mai putin rigid comparativ cu cel fabricat din alte materiale.

Alegerea unor piese de calitate trebuie sa tina cont si de stilul in care este amenajata terasa, pentru ca este esential ca totul sa se completeze armonios, in asa fel incat rezultatele sa fie unele confortabile, aspectuoase si perfect functionale. Oferta bogata de mobilier din ratan natural sau artificial este de real ajutor oricarui proprietar, pentru ca poate acoperi orice stil de amenajare dorit.

  • Daca gradina si casa au tendinte rustice, atunci terasa trebuie sa aiba acelasi aspect, mobilierul din ratan fiind potrivit pentru o astfel de amenajare;
  • Chiar si o gradina eleganta, situata langa o vila cocheta, poate fi completata armonios prin adaugarea unor piese de mobilier fabricate din ratan;
  • Mobila de exterior din ratan poate fi utilizata si in cazul teraselor moderne, liniile fiind drepte, cu aspect minimalist.

Iata si alte criterii pe care le poti lua in considerare pentru a face alegerea potrivita:

  • numarul de persoane care vor folosi mobilierul;
  • impletitura (plata, ingusta sau ovala), care trebuie sa fie cat mai stransa si mai solida;
  • cadrul mobilierului (cea mai buna alegere este aluminiul, pentru ca nu rugineste);
  • confortul (pernele trebuie sa fie confectionate din materiale de calitate si rezistente la intemperii).

In concluzie, o terasa confortabila este usor de amenajat cu ajutorul acestui tip de mobilier, care ofera numeroase beneficii, functionalitate si un aspect deosebit, elegant. Posibilitatile de decorare sunt vaste, pentru ca exista o oferta bogata de mobila din ratan artificial sau natural – depinde doar de fiecare persoana sa analizeze atent investitia si sa aleaga ceea ce i se potriveste.

Criterii de alegere a mobilei din ratan in functie de stilul de amenajare a terasei

Exista mai multe criterii de alegere a mobilierului din ratan si toate trebuie sa fie avute in vedere inainte de a intra in posesia lui. Astfel, spatiul unde acesta va fi amplasat trebuie sa fie masurat, pentru a te asigura de faptul ca piesele se vor potrivi si nu vor bloca accesul pe terasa. Se va opta pentru canapea, fotolii si masa daca suprafata va permite prezenta tuturor acestor piese, sau doar pentru o masa si doua fotolii, poate un sezlong sau un coltar, daca spatiul de care dispui este limitat.

Poze si detalii→https://www.homelux.ro/set-masuta-2-scaune-terasa-norrismasuta-metal-45x45x45-cmscaun-74x69x75-cmratan-pecadru-otel-vopsit-electrostaticperne-incluseculoare-gri-24690

Care sunt caracteristicile caselor in stil mediteranean

Stilul mediteranean nu este un stil nou de amenajare, insa este unul care intotdeauna va fi apreciat si atractiv. Cui nu ii place acea atmosfera vesele, prietenoasa si relaxanta a zonelor mediteranene? Cu siguranta auzi cat de mult adora lumea sa mearga in vacate in Grecia, Italia si Spania. Acest lucru se datoreaza si atmosferei relaxante de care se bucura in aceste zone frumoase. Aerul de vacanta nu trebuie sa se termine si nici nu trebuie sa te deplasezi ca sa te bucuri de asta doar pentru o perioada scurta de timp. Poti aduce toate aceste destinatii chiar la tine acasa si poti schimba stilul exact atunci cand vrei tu.

Casele mediteraneene folosesc acest stil de amenajare pentru ca acesta ofera o stare de bine, de relaxare si veselie oricarei persoane. Este foarte important sa lasi cat mai multa lumina, sa folosesti culorilor care au legatura cu natura, materiale precum lemnul, piatra, metal, cupru si asa mai departe. Accente foarte folosite ale acestui stil mai sunt si elementele care prezinta curburi, oglinzi, mozaic, obiecte de decor traditional sau incarcate cu diferite modele.

Caracteristicile stilului mediteranean de amenajare

Ca orice stil, si cel mediteranean are propriile caracteristici, tocmai pentru ca oricine sa stie pe ce trebuie sa puna accent pentru a folosi elementele specifice acestui tip de design. Ca sa fie aplicate, trebuie sa cunosti aceste caracteristici. Iata care sunt acestea:

  • culori vibrante si cat mai aproape de cele din natura (albastru, verde, bej, crem, alb, galben, rosu, oranj, maro etc.);
  • folosirea produselor pentru amenajare ce au legatura cu elementele naturale (cum ar fi florile si marea);
  • nu exista limite in decorarea cu diferite modele si texturi;
  • se pot folosi elemente rustice;
  • amenajarea poate fi facuta din obiecte naturale (lemn, piatra, plante, cupru, metal etc.);
  • folosirea pieselor de mobila masive;
  • se utilizeaza adesea oglinzile, accesoriile de perete, candelabrele si aplicele, farfurii sau boluri decorative si alte astfel de accente care sa aduca aerul traditional din zona mediteraneana.

Acestea sunt cele mai importante trasaturi ale stilului mediteranean pentru amenajarile interioare. Folosind cat mai multe din ele, vei crea un efect cat mai apropiat al imobilelor din acele zone. Este important sa stii ca stilul mediteranean, desi pare unul rustic, poate fi interpretat si cu accente moderne.

Produsele Homelux pentru amenajarea in stilul mediteranean

  • Living in stil mediteranean

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/coltar-extensibil-catifea-vitali-3-locuri-albastru-lada-depozitare-25695

Stilul mediteranean in amenajarea gradinii

Daca ai bucuria de a avea o gradina si vrei sa o amenajezi in acelasi stil mediteranean asa cum ai facut cu interiorul locuintei, ai aici cateva idei despre ce inseamna acest mod de amenajare si in cadrul gradinii. O gradina mediteraneana este una ce combina modernismul cu simplitatea. Aceasta se caracterizeaza prin folosirea pavajelor, ornamentelor sau chiar zidurilor din piatra, prin amenajarea unui spatiu destinat relaxarii format din mese si scaune, adaugarea unei surse de apa (cum ar fi o fantana), utilizarea culorilor neutre si deschise de pardosea ori pavaj, existenta diversitatii de tipuri si culori de plante, stilizarea tufelor si a gardului viu in diferite forme. Obiectele care se vor regasi aici pot fi fabricate din lemn sau metal pentru o mai buna trimitere la acest stil.

Poze + pret → https://www.homelux.ro/set-masa-4-scaune-umbrela-creamgricremcadru-metalicblat-sticla-securizata-5-mm-19918

Amenajarea in stil scandinav a bucatariei

Stilul scandinav de amenajare a interiorului a aparut dupa cel de-al doilea razboi mondial, in 1950, in tarile din nordul Europei: Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda. Cu toate ca termenul de scandinav se refera la Danemarca, Suedia si Norvegia, specialistii in domeniul designului interior il accepta pentru a desemna toate cele 5 tari. Decorarea in acest stil se refera la a profita de tot ceea ce exista deja si a-l completa cu diferite elemente naturale, simple, care sa exprime prospetime, ordine, caldura. Accentele cromatice sau stilistice agresive nu au ce cauta intr-o astfel de amenajare perfecta pentru toate categoriile de varsta, fiind practica si usor de adaptat.

Scopul amenajarii in stil scandinav a bucatariei

Exista unele variatii in ce priveste amenajarea bucatariei in stilul scandinav, iar acest lucru se datoreaza aplicarii sale in patru tari nordice:

  • Danemarca. Stilul danez a devenit popular datorita conceptului hygge (starea de bine pe care oamenii vor sa o aiba in intimitatea bucatariei, alaturi de cei dragi sau de musafiri) si a deciziei ca functia fiecarui obiect sa se regaseasca in design. Printre caracteristicile sale se numara: folosirea tesaturilor naturale, culorile neutre (cu unele accente de culoare), ferestre largi (ce permit intrarea unei cantitati mari de lumina naturala), lipsa exceselor decorative, liniile curbe, fluide;
  • Suedia. Aici se remarca stilul gustavian, nume ce provine de la regele Gustav al III-lea, mare iubitor de arta. Se distinge prin simetrie, chiar prin pete de culoare (rosu, bleumarin, auriu), prin mobilier mai sarac in ornamente, forme si materiale naturale, linii curbe si aspect rustic;
  • Finlanda. Stilul finlandez este usor fantezist si plin de detalii provenite din natura. Printre elementele sale specifice se remarca si peretii albi, ferestrele cu perdele, imprimeurile cu plante, animale, pietre, piesele de mobilier functionale si durabile, simplitatea liniilor si formelor;
  • Norvegia. Se poate considera ca acest stil a rezultat dintr-o impletire a celorlalte, insa prezinta si elemente de originalitate clare. De remarcat sunt combinatiile de texturi, prezenta vaselor si figurinelor decorative, a paturilor si pernelor in numar mare, folosirea unui perete vopsit intr-o culoare diferita de cea principala etc.

Caracteristici ale stilului scandinav de amenajare a bucatariei

Amenajarea bucatariei in stilul scandinav se remarca prin utilizarea anumitor elemente care reusesc sa duca la obtinerea unor rezultate fabuloase:

  • folosirea unor piese de mobilier usor de intretinut si extrem de confortabile, chiar si a mobilierul multifunctional;
  • existenta unor spatii de depozitare numeroase si simplu de accesat;
  • prezenta unei cantitati mari de lumina naturala, care sa scalde, pur si simplu, spatiul bucatariei;
  • plasarea unor plante ornamentale pentru a aduce verdele naturii in interior si a insufleti spatiul;
  • prezenta diferitelor finisaje din lemn de culoare deschisa;
  • utilizarea unor tesaturi calduroase si confortabile (prosoape de bucatarie, perne pentru scaune, fetele de masa cu imprimeuri din natura etc.).

Folosirea mobilierului in amenajarea bucatariei in stilul scandinav

Corpurile de iluminat ideale pentru amenajarea in stil scandinav a bucatariei

Lumina naturala este obligatorie intr-o bucatarie decorata in stil nordic, asa ca este vital ca locuinta sa aiba ferestre cat mai largi, care sa permita patrunderea din plin a razelor solare. In cazul in care incaperea este plasata intr-o zona nu foarte luminata, atunci se poate suplini lipsa luminii prin montarea diferitelor corpuri de iluminat artificial, cu becuri economice:

  • veioze;
  • aplice;
  • candelabre;
  • lampadare.

Se va renunta la perdelele din tesaturi grele, care limiteaza patrunderea luminii, optandu-se pentru cele fabricate din voaluri fine, vaporoase.

Materialele folosite pentru finisajele bucatariei in stilul scandinav

Intr-o bucatarie de tip nordic se remarca lemnul, obiectele functionale din aluminiu, fierul forjat, teracota, vopseaua lavabila alba, finisaje moderne ce imita lemnul natural, sticla, piatra decorativa, plasticul dur. In privinta perdelelor, a materialelor textile ce captusesc scaunele, canapeaua sau alte piese de mobilier, se remarca folosirea bumbacului, lanii si inului. Podeaua bucatariei ar putea fi din lemn natural, parchet masiv sau laminat, in nuante cat mai deschise, o idee foarte buna fiind sa se aleaga aceeasi nuanta si la tamplaria usilor sau geamurilor.

Culori folosite pentru amenajarea bucatariei in stilul scandinav

Culorile sunt foarte importante in acest proiect ce vizeaza introducerea stilului nordic in bucatarie. Peretii vor fi varuiti in alb, insa pentru cei care nu se impaca foarte bine cu aceasta nuanta pot opta si pentru crem, bej, galben sau gri. Paleta cromatica din decorul scandinav capteaza mai bine lumina naturala. Asta nu inseamna ca nu pot fi folosite si pete de culoare pentru a inviora atmosfera. Dintre acestea se pot mentiona rozul, verdele, portocaliul, auriul. De exemplu, o bucatarie decorata din plin cu lemn natural poate fi imbogatita vizual cu scaune vopsite in gri si cu un frigider argintiu.

Nordicii completeaza albul si cu negru, considerandu-l o ”pata de culoare”, desi poate suna surprinzator. Efectul va fi unul spectaculos pentru cei care reusesc sa obtina dozarea perfecta dintre non-culori si culori.

 Sfaturi si idei interesante de amenajarea a bucatariei in stil scandinav

Proprietarii de locuinte care s-au hotarat sa-si amenajeze bucatariile in stil nordic ar trebui sa tina cont de diferite sfaturi si idei cu privire la obtinerea unor rezultate spectaculoase:

  • Fiecare obiect si piesa de mobilier utilizat in decorarea spatiului trebuie sa indeplineasca un rol anume si chiar sa indeplineasca mai multe functii, de ce nu?
  • Mesajele reprezinta un trend in designul scandinav si pot decora frumos peretii sau politele din bucatarie. Acestea pot fi imprimate in metal sau in lemn;
  • Etalarea unor tablouri sau a unor poze de familiei pe peretii albi ai bucatariei poate fi o idee minunata intr-o astfel de amenajare nordica;
  • Lemnul folosit nu trebuie sa fie foarte tratat, ci sa pastreze diferite aspecte ale frumusetii naturale, mici imperfectiuni sau fisuri;
  • Pentru a oferi o nota de caldura si de intimitate interiorului este bine sa fie utilizata oriunde cheresteaua (perete, tavan, podea, accesorii, mobilier);
  • Poate fi montata si o soba in bucatarie, specifica locuintelor nordicilor, acest lucru amplificand ideea de decorare cat mai autentica;
  • Obiectele vechi existente in aceasta incapere pot fi integrate cu succes si sa-i sporeasca valoarea, indiferent ca este vorba despre lemn, ceramica, textile;
  • Plantele ar trebui asezate peste tot in bucatarie, in asa fel incat sa se armonizeze placut cu interiorul si sa aminteasca permanent de respectul nordicilor pentru natura ce-i inconjoara la tot pasul;
  • Pentru a nu parea rece si impersonal, este bine sa se foloseasca textile si materiale de calitate superioara, abordandu-se pe alocuri un stil mai sofisticat;
  • Pe peretele opus ferestrelor se poate plasa o oglinda pentru a oferi mai multa lumina incaperii;
  • Renuntarea la covoare nu trebuie sa sperie pe nimeni, pentru ca podeaua din lemn va cuceri privirile tuturor celor ce vor trece pragul acestei incaperi;

Culorile foarte vioi sau calde, rareori isi fac loc intr-o locuinta in stil scandinav, tocmai datorita faptului ca cele mai importante caracteristici ale acestei zone nu sunt surprinse de opulenta, manie sau putere, ci de acel sentiment ca esti la tine acasa, pur si simplu.

Principiul de baza al cromaticii care spune ca pentru a armoniza culorile, acestea trebuie sa se manifeste in felul urmator:

  • Culori Primare, in cazul imaginii de mai sus, maroul pare sa fie culoarea predominanta care ocupa cel mai mult spatiu din camera, astfel aceasta devine culoare primara.
  • Culoare secundara, albul reprezinta fondul formei aici, acesta permite ochiului sa se odihneasca si sa puna accent pe ceea ce este mai usor vizibil, nuantele de lemn si piatra.
  • Accentele, Negrul, aceasta culoare auxiliara, precum albul are rolul sa ofere context unei culori primare, dar spre deosebire de acesta, tinde sa evidentieze si sa aduca un plus de valoare contextului intreg.

Tocmai datorita principiului promovat de Lagom, bucataria nordica nu se lauda doar cu marimea, ci si cu utilitatea. Masa este suficient de incapatoare, dar si spatioasa cat sa primeasca pe toata lumea in jurul ei.

  • Stilul scandinav este un stil sociabil si acest lucru nu trebuie uitat de un proprietar care vrea sa invite la el acasa prietenii, vecinii, colegii. Cateva perne colorate, un mobilier care nu se invecheste niciodata, o canapea confortabila sunt doar cateva dintre elementele ce nu ar trebui sa lipseasca de aici.

Baia Nordica

Rareori vei vedea aglomeratie intr-o baie specifica acestui stil. Gresia mereu are un aspect curat iar textura este simpla fara sa incarce vizual momentul in care te pregatesti pentru ritualul de inceput sau sfarsit de zi. Din nou, lemnul sau piatra sunt materiale omniprezente in acest stil, augmentate de celebrul alb. Cea mai multa atentie o primeste lavoarul si cada, acestea fiind principalele vedete ale baii. Combinatia de piatra sau lemn cu chiuveta de culoare alb pastreaza constant efectul de armonie cu cele mai presus decat noi, elementele naturii.

Oarecum, sintagma „casa de piatra” isi are rostul in acest context, astfel, statornicia si perfectiunea oferita de aceste elemente si texturi, ofera aceleasi caracteristici locuintei cu care sunt asociate. De asemenea, oglinda, spre deosebire de alte stiluri este relativ mica si nu ocupa intregul perete. În schimb, cada, se abate de la acest principiu si tinde sa ofere cat mai mult. Efectul de Hygge este surprins aici de momentul de relaxare si contemplare pe care oricine il are in propria cada, astfel in acest caz, cu cat este mai mare cu atat mai multa voluptate.

Livingul scandinav

Mare parte din timp este petrecut aici, in camera de zi, unde se aduna toate gandurile, unde atmosfera de acasa se simte cel mai bine, unde acasa inseamna mai mult decat adapost. Livingul in stil scandinav are drept caracteristici spatiul larg, foarte bine iluminat si cu usoare accente in loc de culori. Contrastul si culorile auxiliare permit prezenta unor jocuri de lumina care nu sunt obositoare, dar au rolull de a scoate in evidenta materialele, texturile, liniile si starea pe care ti-o ofera atunci cand acestea se afla in armonie.

Adesea, printre primele lucruri pe care le poti observa la un living din Danemarca sau Suedia este spatiul foarte mare, minimalismul, predominanta albului si lipsa detaliilor abundente. Piese de mobilier putine, dar de calitate, in culori care se afla in contrast cu nuantele de alb ale camerei sau chiar dimpotrivă, sunt puse in evidenta tocmai de contrastul acestora.

Combinatiile de alb ca si culoare primara impreuna cu negrul ca accent si culoarea lemnului drept element auxiliar reprezinta cele mai des intalnite forme de alegere a culorilor pentru un living din tarile nordice. Ideea de cumpatare si strict necesar se regaseste foarte frumos in avantajarea camerei de catre lumina naturala care patrunde prin ferestrele mari si numeroase. De asemenea confortul vine de la alegerea materialelor cu textura placuta, a canapelelor mari si primitoare, dar mai ales datorita nelipsitului semineu.

7 stiluri de design interior pentru amenajarea dormitorului

De foarte multe ori, privim dormitorul doar ca pe o simpla camera in care dormim. Totusi, dormitorul este mult mai mult decat atat. Un dormitor este o incapere intima, unde te poti relaxa in liniste dupa o zi lunga si obositoare. Pentru a te putea bucura cu adevarat de acesta, trebuie sa il transformi intr-un loc ce iti reflecta personalitatea si in care te poti simti confortabil si in largul tau. Cu cat un dormitor este mai confortabil si mai primitor, cu atat vei avea un somn mai odihnitor si, implicit, o minte mai relaxata. In continuare ti-am pregatit cateva tipuri de amenajari pentru dormitorul tau, dar si principalele caracteristici ale acestora.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER DORMITOR

> DESCOPERA COLECTIA DE SETURI DORMITOR

> DESCOPERA COLECTIA DE PATURI DORMITOR

Dormitorul in stil clasic

Stilul clasic este un stil de amenajare interioara ce nu se demodeaza niciodata. Din acest motiv, daca alegi sa-ti amenajezi dormitorul in stil clasic, te vei putea bucura mai mult timp de acesta, deoarece nu isi va pierde din farmec si din eleganta.

Caracteristicile stilului clasic:

  • Elemente simple si de efect. Atentie la detalii – Stilul clasic presupune utilizarea a cat mai multor elemente simple, ce ofera eleganta incaperii. Atentia la detalii este un aspect definitoriu al acestui stil de amenajare interioara. Mobilier din lemn masiv sau pal cu detalii sculptate, candelabre masive si interesante, tablouri cu picturi clasice cu rame in nuante de auriu, covoare de dimensiuni mari cu imprimeu floral sau traditional si perne decorative simple si elegante sunt doar cateva elemente ce nu trebuie sa lipseasca dintr-un dormitor amenajat in stilul clasic.
  • Calitate – Stilul clasic nu este numai despre simplitate si eleganta, ci si despre calitate. Astfel, atat mobilierul, cat si elementele de decor, corpurile de iluminat, textilele, covoarele si draperiile trebuie sa fie de o calitate superioara.
  • Simetrie – Amenajarea in stilul clasic se focalizeaza pe simetria elementelor de mobilier si a celor de decor. Practic, intreaga incapere trebuie sa fie intr-o armonie specifica acestui stil de amenajare. Astfel, trebuie sa optezi pentru un pat pozitionat central, cu noptiere asezate simetric in stanga si in dreapta acestuia. Si elementele decorative pot ajuta la crearea unei simetrii.
  • Cromatica – Si din punct de vedere cromatic se mentin simplitatea si eleganta. Astfel, cele mai potrivite sunt culorile neutre si naturale (alb, bej, maro) si culorile pastelate. Ca si accente de culoare, se pot utiliza visiniul si auriul.

> DESCOPERA COLECTIA DE COVOARE

> DESCOPERA COLECTIA DE CORPURI DE ILUMINAT

Dormitorul in stil modern

Stilul modern este un stil din ce in ce mai intalnit in cadrul amenajarilor interioare, fiind si el caracterizat de simplitate. In plus, amenajarea dormitorului in stil modern presupune ca fiecare obiect de mobilier si de decor sa aiba o utilitate. Un avantaj al dormitoarelor moderne este faptul ca sunt usor de intretinut, oferind astfel confortul asteptat.

Caracteristicile stilului modern:

  • Simplitate si utilitate – Un dormitor in stil modern trebuie sa contina elemente cat mai simple si cat mai utile. Pentru sporirea functionalitatii dormitorului, se recomanda utilizarea mobilierului multifunctional, precum pat cu lada de depozitare. Cateva din elementele definitorii ale acestui stil sunt: piese de mobilier in linii drepte, ce nu contin ornamente, dulap spatios cu un design simplu, pat tapitat sau pat din lemn cu tablie, elemente de decor cu accente aurii si perne decorative cu aspect de catifea.
  • Organizare – Dormitoarele in stil modern sunt aerisite, spatioase si organizate. Pee langa faptul ca fiecare element in parte trebuie sa fie util, acestea trebuie amplasate astfel incat intreaga incapere ca ansamblu trebuie sa fie perfect functionala.
  • Cromatica Paleta cromatica caracteristica stilului modern cuprinde atat culori neutre, cat si culori inspirate din natura. Astfel, pentru un dormitor modern pot fi utilizate nuante de bej, maro, alb, negru si gri, cat si culori indraznete, precum albastru si verde.

> DESCOPERA COLECTIA DE DULAPURI SI DRESSINGURI

> DESCOPERA COLECTIA DE PERDELE SI DRAPERII

Dormitorul in stil etnic

Daca vrei sa te  bucuri de -un spatiu primitor si foarte practic, atunci poti alege sa-ti amenajezi dormitorul in stil etnic. Acest stil de amenajare interioara este caracterizat de elemente naturale, redate atat prin intermediul materialelor folosite, cat si prin paleta cromatica aleasa.

Caracteristicile stilului etnic:

  • Materiale inspirate din natura – Principala caracteristica a stilului etnic este utilizarea elementelor inspirate din natura, atat in cadrul mobilierului, cat si in cadrul altor elemente, precum cele de decor. Mobilier de dormitor din lemn masiv cu ornamente sculptate, tesaturi din lana sau bumbac, dar si obiecte de decor nefinisate sunt principalele elemente specifice acestui stil de amenajare. Pentru un aspect si mai interesant, poti opta pentru o comoda din lemn cu elemente de metal.
  • Imprimeuri florale si traditionale – Nu doar materialele sunt importante in amenajarea unui dormitor in stil etnic, ci si imprimeurile, care pot fi integrate prin: covoare cu imprimeu traditional sau floral, tablouri canvas cu motive etnice sau elemente de decor cu diferite imprimeuri.
  • Cromatica Si din punct de vedere cromatic stilul etnic se apropie de natura, cele mai utilizate nuante fiind maro, bej si alb. Culorile calde si culorile inchise vor transforma dormitorul tau intr-o incapere confortabila, perfecta pentru cateva clipe de relaxare dupa o zi stresanta.

> DESCOPERA COLECTIA DE COMODE

> DESCOPERA COLECTIA DE DECORATIUNI

Dormitorul in stil romantic

Amenajarea unui dormitor in stil romantic este ideala pentru persoanele optimiste, ce prefera spatiile luminoase, calme si relaxante.

  • Imprimeuri florale – Stilul romantic aduce dormitorului tau un aer cald, primavaratic, prin imprimeurile florale care se pot regasi atat in elemente de mobilier, cat si in decoratiuni. Astfel, se pot combina elemente de decor, perne decorative, tablouri si lenjerie de pat cu imprimeu floral cu mobilier dormitor alb si pat tapitat, cu tablie, in nuante calde sau nuante de gri. Pentru un aspect si mai interesant, se poate opta pentru aplicarea unui tapet din vinil cu imprimeu floral pe peretele unde este pozitionat patul. Ca si corpuri de iluminat, se poate opta fie pentru o lustra masiva in combinatia alb-negru, fie pentru un candelabru cu un design inedit, in nuante calde.

> DESCOPERA COLECTIA DE TAPET

  • Cromatica In ceea ce priveste paleta cromativa specifica acestui stil, aceasta cuprinde atat culori pastelate, precum roz, lila, bej, alb, albastru, cat si culori vii, precum verde sau galben. Aceste nuante vor oferi dormitorului un aer linistitor.

Dormitorul in stil industrial

Un dormitor amenajat in stil industrial este perfect pentru persoanele ce prefera contrastele puternice, contrast ce nu se realizeaza prin culorile utilizate, ci prin combinarea de texturi si materiale. Aceasta combinatie ofera dormitorului un aer sobru, acest stil de amenajare exprimand individualitatea.

Caracteristicile stilului industrial:

  • Combinatii de texturi. Materiale nefinisate – Stilul industrial este caracterizat de imbinarea armonioasa a diferitor texturi: lemn, caramida, beton, cupru, otel si sticla. Acestea pot fi combinate astfel: mobilier dormitor masiv din lemn si accente de metal, pereti din caramida, podea din beton cu aspect nefinisat, tevi si conducte expuse, covoare din blana, oglinzi si elemente de decor din sticla.
  • Cromatica – Paleta cromatica specifica stilului industrial contine preponderent nuante de gri, cat si alb si negru, dar si culori metalice, nuante rosiatice sau portocalii si nuante de maro.

> DESCOPERA COLECTIA DE NOPTIERE

> DESCOPERA COLECTIA DE SALTELE

Dormitorul in stil contemporan

Stilul contemporan este un stil ce difera de la o tara la alta, dar si de la un an la altul, acesta fiind caracterizat de elemente actuale, raportate la prezent. Acesta seamana intr-o oarecare masura cu stilul modern si este ideal pentru persoanele ce sunt in pas cu trendurile.

Dormitorul in stil minimalist

Persoanele ce au o abordare minimalista vor adora un dormitor in stil minimalist. Daca o abordare minimalista presupune focusarea pe experiente, trairi si momente in defavoarea obiectelor, stilul minimalist pune accent pe simplitate si pe aerul redat de decorul dormitorului tau.

Caracteristicile stilului minimalist:

  • Simplitate si utilitate – Principala caracteristica a stilului minimalist este simplitatea, astfel ca dormitorul nu trebuie incarcat cu obiecte ce nu sunt folositoare. Practic, un dormitor in stil minimalist va cuprinde doar obiecte care sunt strict necesare, fara prea multe obiecte de decor. Daca totusi vrei sa scapi de monotonie, poti apela la decoratiuni cu un design simplu, care sa nu incarce vizual incaperea. Mobilierul trebuie sa fie unul cat mai simplu si cat mai functional, cu spatiu de depozitare suficient.
  • Lumina naturala – Daca optezi pentru stilul minimalist pentru dormitorul tau, trebuie sa stii ca lumina naturala nu trebuie sa lipeasca, ba chiar este important ca ferestrele sa fie cat mai mari, pentru ca lumina sa poata patrunda in intreaga incapere.
  • Cromatica – Amenajarea in stil minimalist presupune ca dormitorul sa nu fie incarcat atat din punct de vedere al obiectelor, cat si din punct de vedere cromatic. Astfel ca cele mai potrivite sunt culorile neutre.

Dormitorul si noaptea boreala

Simplu, mare si foarte confortabil. Asa arata un dormitor tipic danez, unde peretii sunt simpli și albi ca de obicei. Pentru pardoseala este folosit parchetul laminat, iar detaliile subtile in forma unor tablouri sau piese de iluminat si mobilier sunt suficiente pentru a sparge acea nota de monotonie.

Lumina, spre surprinderea oricui este de asemenea foarte importanta. Designul de interior in stil scandinav este pus in functiune de lumina, aceasta fiind motorul atmosferei si specificului zonei. accentul pe simplitate si pe experienta pe care o traiesti in acea locuinta reprezinta tot ceea ce conteaza. Starea de bine rezulta dintr-o odihna buna, iar aici nu este necesar sa se faca referire la somn, deoarece chiar si in timpul in care esti treaz, mintea ta are nevoie de cateva momente de ragaz.

Elementul principal aici este destul de firesc: simplu, mare si confortabil, de fapt se refera la pat. Aceasta este piesa care trebuie sa dea tonul la tot ceea ce se intampla in acea camera. In aceeasi nota, precum si in celelalte camere, culorile principale, secundare si accentele sunt reprezentate fie de culorile standard ale stilului, anume albul si culorile pamantii inchise, iar accentele sunt date de conturul corpurilor de iluminat sau marginilor pieselor de mobilier.

În cele din urma, stilul scandinav este de departe stilul care da startul noilor perspective asupra stilului de viata prin cele doua devize ale tarilor specifice acestei peninsule. Cumpatarea si multitudinea de stari pe care Hygge o reprezinta, stau la baza specificului tarilor precum Danemarca, Suedia, Norvegia, dar si restul de tari invecinate, precum Finlanda, Islanda, Insulele Feroe sau chiar si tarile Baltice. In designul de interior, acest lucru se regaseste in felul cum armonia dintre elementele specifice unei camere sunt combinate pentru a obtine un anumit efect, acel efect fiind ceea ce putem numi stilul scandinav.

Greseli intalnite in amenajarea dormitoarelor

Amenajarea dormitorului si, in general, a intregii locuinte nu este cel mai usor lucru. Chiar daca te vei dedica in totalitate acestei activitati, exista posibilitatea sa apara mici greseli, care pot avea un impact negativ destul de mare asupra rezultatului final. In continuare iti vom prezenta 6 cele mai frecvente greseli pe care oamenii le fac atunci cand isi amenajeaza dormitorul.

  • Pat de slaba calitate – Un pat de calitate superioara are, evident, un pret mai ridicat. Totusi, acest lucru nu justifica achizitionarea unui model ieftin si de proasta calitate. Patul este un element foarte important pentru un dormitor. Daca optezi pentru un pat ce nu are o calitate atat de buna, exista riscul ca tu sa nu te poti odihni corespunzator.
  • Pat fara tablie – Fie din lipsa de spatiu, fie din cauza bugetului redus, multe persoane opteaza pentru un pat simplu, fara tablie. Aceasta nu este cea mai buna idee din doua motive, si anume: peretele din spatele patului isi va pierde repede aspectul si se va murdari, iar gradul de confort va fi unul redus.
  • Obiecte de mobilier mult prea mari – Atunci cand vine vorba de amenajarea dormitorului, un aspect foarte important il are dimensiunea acestuia. Astfel ca, mobila trebuie aleasa in functie de spatiul de care dispui. O greseala frecventa este achizitionarea unui pat sau a unui dulap mult prea mare pentru dimensiunile dormitorului. Acest lucru face ca incaperea sa para mult prea incarcata, iar confortul nu va fi cel asteptat.
  • Lipsa decoratiunilor si a tablourilor – Deoarece dormitorul este un loc intim, unde nu intra prea multe persoane, oamenii au tendinta de a se focusa doar pe elementele strict necesare, si anume mobilierul, corpurile de iluminat, draperiile sau perdelele si covorul. Astfel ca, de multe ori obiectele de decor si tablourile sunt neglijate. Pentru ca dormitorul sa aiba un aer cat mai primitor si relaxant, trebuie sa apelezi la decoratiuni si tablouri, in functie de stilul de amenajare pentru care ai optat. Totusi, nu trebuie sa exagerezi in ceea ce priveste numarul de obiecte de decor, pentru a nu incarca prea mult incaperea.
  • Paleta cromatica nepotrivita – Fiecare stil de amenajare interioara are o paleta cromatica specifica, pe care este recomandat sa o utilizam. Cum dormitorul este incaperea unde ne relaxam si ne odihnim, culorile alese pentru decor trebuie sa ne induca aceasta stare de relaxare. Totusi, exista cazuri in care se apeleaza la culori prea tipatoare pentru pereti sau mobilier (ca de exemplu, portocaliu, rosu sau violet aprins), care, oricat ar fi de placute, nu fac altceva decat sa strice starea de confort.
  • Spatiu de depozitare prea mic – O alta greseala des intalnita este spatiul de depozitare insuficient. Inevitabil, acest lucru duce la aruncarea obiectelor peste tot prin incapere si crearea unui dezastru, care va strica starea noastra de relaxare. De aceea, este indicat sa achizitionezi dulapuri si comode spatioase, iar daca dormitorul nu are dimensiuni foarte mari, poti apela la mobilierul multifunctional.

Sursă foto: houzz.dk

499,90 lei

Vezi mai multe

69,99 lei

Vezi mai multe

459,90 lei

Vezi mai multe