Blog » Amenajari » Design interior: Afla caracteristicile stilurilor de amenajare si alege-l pe cel potrivit!

Homelux iti prezinta stilurile de amenajare! Descopera caracteristicile stilurilor: minimaliste, vintage, industriale, romantice, moderne, rustice si clasice

Iti doresti o locuinta confortabila si primitoare, insa nu stii cum sa obtii aceasta atmosfera? Stilul de design interior ales este principalul element care te va ajuta in obtinerea rezultatului visat! Descopera tot ce trebuie sa stii despre cele mai populare stiluri de amenajare!

Publicat: 1 noiembrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Alegerea unui stil de design interior ideal pentru locuinta ta este foarte importanta. Aceasta va determina felul in care te simti in fiecare zi, respectand o tematica pe gustul tau. De asemenea, tipul de amenajare va reflecta in totalitate personalitatea ta, ceea ce inseamna ca iti va oferi un trai confortabil si o atmosfera pe care ti-ai dorit-o intotdeauna! Pentru a lua cea mai buna decizie, citeste in continuare si afla tot ce trebuie sa stii despre cele mai cunoscute stiluri de design interior!

Stilul minimalist

O ramificatie a stilului modern sau contemporan, „Less is more” este expresia care defineste cel mai bine acest decor. Intr-o locuinta amenajata astfel nu trebuie sa se regaseasca obiecte inutile, care nu fac altceva decat sa aglomereze vizual incaperile. Ordinea si simplitatea sunt doua aspecte dupa care trebuie sa te ghidezi in stilul minimalist, pentru ca rezultatul final sa fie unul autentic.

Caracteristici

Cele mai evidente caracteristici sunt liniile drepte, formele geometrice bine definite, contrastul intre nuante,  mobilierul jos si numarul redus de obiecte decorative. Stilul minimalist este foarte potrivit pentru orice dimensiune a incaperilor, dar mai ales pentru spatiile mici (apartamente, garsoniere) pentru ca ofera o iluzie optica de aerisire si de marire a locului. Este considerat un stil masculin, rece, dar stilat si elegant. Simetria intre piese nu este obligatorie, ba chiar este de evitat, pentru un aspect mai interesant.

Materiale

In ceea ce priveste materialele folosite, atat pentru finisaje, cat si pentru mobilier sau alte elemente, ideale sunt: sticla, inoxul, piatra, lemnul, pielea. De obicei, finisajele sunt fine, putand fi asociate cu cateva piese cu un aspect brut, pentru a crea un contrast atragator.

Culori

Paleta de culori specifica stilului de design minimalist include tonuri neutre, atat inchise, precum negru, gri petrol, maro, cat si deschise, precum bej, gri si alb. De obicei, decorul este unul monocrom, insa poti adauga accente de culoare, cu foarte mare grija, insa. Pentru a obtine un contrast ce da impresia de spatiu vast, foloseste-te de alaturarea culorilor inchise si deschise.

Mobilier

Piesele de mobilier din acest stil sunt joase, au forme simple, linii drepte si bine definite. Elementele masive sunt inlocuite cu cele cu un aspect mai simplu, de exemplu, in locul bibliotecii, poti monta rafturi de diferite dimensiuni sau chiar spatii sculptate in perete. Mobilierul poate fi confectionat din pal melaminat, sticla, inox, piele, lemn, materiale ce ii confera un luciu deosebit si un finisaj atent realizat. Toate piesele trebuie sa fie practice si multifunctionale, iar asezarea lor aerisita si bine delimitata.

Texturi/textile

Texturile tesaturilor trebuie sa fie mai degraba rigide, in nuante simple, neutre, fara modele complexe. Evita textilele extravangante!

Corpuri de iluminat

Renunta la lustrele obisnuite si alege, in schimb, lampi inalte cu picior, din metal, cu un design deosebit sau veioze simple, cu abajur de hartie. Pentru tavan, scafele din rigips ce ascund spoturile, pendulele si aplicele in forme geometrice sunt ideale!

Pereti si pardoseala

Peretii sunt, in general, vopsiti foarte simplu, in culori precum alb sau diverse nuante de bej. Pentru contrast, poti avea un perete accent, colorat intr-o nuanta mai inchisa sau pe care este aplicat un tapet diferit fata de restul camerei. Cea mai populara combinatie este cea de culori deschise-inchise.

Podeaua in stilul minimalist urmeaza aceeasi tematica de simplitate si eleganta. Parchetul reprezinta cea mai buna alegere, iar in baie si bucatarie este folosita deseori gresie ce imita aspectul acestuia. Poti renunta la mocheta si covoare, insa, daca iti doresti, trebuie sa stii ca cele din urma trebuie sa aiba culori complementare cu restul decorului sau care sa urmeaze aceeasi linie.

Decoratiuni

Ai aflat deja ca obiectele decorative nu isi au locul intr-o locuinta amenajata astfel. Insa, pentru a da o nota de rafinament incaperilor te poti folosi de plante, o vaza de colectie intr-o forma neobisnuita, un tablou abstract, colorat sau de cateva fotografii asezate rasfirat!

Stilul vintage

Stilul vintage in design-ul interior este unul foarte popular, pentru ca ofera o atmosfera calda, placuta si primitoare. Acesta este o combinatie intre piese vechi si noi, indraznete, ce creeaza un contrast interesant atat pentru cei care locuiesc acolo, cat si pentru musafiri.

Caracteristici

Piesele vechi, restaurate, ce poarta un aer nostalgic al vremurilor trecute, decoratiuni florale, in nuante de auriu sau bronz, mobilierul confortabil, cu un aspect autentic, dar si elementele moderne, in culori puternice, sunt trasaturi definitorii pentru stilul vintage.

Materiale

Cel mai des intalnit material intr-o amenajare vintage este lemnul masiv, atat pentru mobila, cat si pentru pardoseala. Pentru alte elemente, se pot folosi piatra si metale precum bronz, cupru ori fier forjat.

Culori

In stilul vintage, culorile variaza de la nuante pastelate (menta, piersica, gri) si nuante cat mai naturale (alb, bej, maro) la cele mai aprinse (verde, portocaliu, mov). De asemenea, asocierea non-culorilor alb si negru, in romburi, este foarte apreciata.

Mobilier

Mobila poate fi atat veche, mostenire de la bunici cat si noua, dar cu aspect invechit. Mese, biblioteca cu geamuri, scaune, pat, noptiere, dulapuri si comode din lemn masiv sunt ideale! In ceea ce priveste canapeaua si fotoliile, acestea trebuie sa fie de dimensiuni generoase, cat mai confortabile, cu perne mari. Insertiile pretioase, ornamentele incastrate in lemn, picturi si o imagine patinata sunt alte caracteristici pe care piesele de mobilier trebuie sa le aiba.

Texturi/textile

In ceea ce priveste materialele textile, sunt preferate cele naturale, precum bumbac, matase, lana, in, dantela. Covoarele groase, care atenueaza sunetul pasilor, perdelele si draperiile care pot fi atat mate, cat si transparente, nu trebuie sa lipseasca din incaperi. De asemenea, pernele decorative pentru dormitor si sufragerie sunt foarte des intalnite.

Corpuri de iluminat

Intr-o locuinta amenajata in stil vintage, trebuie sa se regaseasca candelabre impunatoare, lampi din bronz sau alte metale, veioze cu abajur textil, pe care poate fi observat un model floral.

Pereti si pardoseala

Peretii sunt, in general, vopsiti in nuante cat mai deschise, in special alb sau bej. Pentru un decor variat, se recomanda utilizarea tapetului cu design floral ori geometric. Podeaua reprezentativa pentru stilul vintage este si ea fabricata din lemn masiv, insa poti obtine acelasi efect cu parchet ce imita acest material. De asemenea, placile de gresie sau marmura ce arata precum o tabla de sah sunt deseori utilizate pentru un decor autentic.

Decoratiuni

Este indicat sa pastrezi aceeasi tematica antica si in ceea ce priveste decoratiunile. Astfel, alege tablouri, poze si oglinzi cu rame groase, ornamentate, ceasuri de perete sau de masa vintage sau retro, obiecte de arta din categoria antichitatilor, colivii din bronz ori cupru, magnetofoane, casetofoane retro si alte lucruri de acest tip.

Stilul industrial

Stilul industrial este creat in jurul aspectului de fabrica, hala, depozit sau de hambar, de aceea, se potriveste in special in spatiile mari, deschise (case la curte, apartamente de tip duplex). Este cunoscut ca fiind un tip de design interior nonconformist, foarte practic si fara pretentii!

Caracteristici

Decorul ce pare incomplet, cu zone intentionat nefinisate constituie cel mai mare impact vizual. Elementele reciclate, carora li se acorda un rol practic, firele si cablurile lasate la vedere, piesele din metal brut sau cu aspect ruginit, podeaua ce pare ca apartine unei hale industriale vechi sunt trasaturi care ofera incaperii un aer masculin, rece. Insa, prin asocierea cu mobilier sau ornamente contrastante (finisaj fin, culori deschise, calde, etc.) atmosfera se va transforma intr-una primitoare si speciala, prin unicitatea sa!

Materiale

Cel mai des, pentru un decor industrial, se folosesc: lemnul in stare cat mai bruta, caramida, piatra, sticla, aluminiu, bronz si structurile metalice.

Culori

Nuantele folosite in amenajarea de tip industrial fac parte din spectrul culorilor inchise, precum negru, gri petrol, maro, pana la nuante neutre de alb, bej, dar si auriu sau bronz.

Mobilier

Piesele de mobila pot fi vintage sau de inspiratie scandinava, din lemn masiv, insa fara un finisaj fin sau ornamente florale exagerate. Pe langa lemn, mobilierul poate avea insertii metalice, precum suport, spatar, picioare si asa mai departe. Stilul industrial iti da ocazia sa dai frau liber creativitatii, recicland diverse obiecte invechite pentru a le transforma in altceva: poti folosi paleti din lemn pentru a-ti confectiona o masuta de cafea unica sau cufere ori cutii pentru noptiere! Practic, in locuinta ta se poate afla orice obiect care aduce aminte de ateliere si fabrici!

Texturi/textile

Pielea este unul dintre materialele cele mai frecvent utilizate intr-o astfel de amenajare. Alaturi de aceasta, alte textile in stare cat mai naturala sunt foarte potrivite (covoare din piele sau lana, pleduri groase, etc.).

Corpuri de iluminat

Aici, trebuie sa te gandesti cum ar arata un atelier vechi: pendule din metal, becuri descoperite, lampi sau veioze fara abajur, din fier, cupru sau bronz.

Pereti si pardoseala

Peretii sunt cei care dau tonul intr-o amenajare in stil industrial. Acestia trebuie sa fie cat mai nefinisati, de obicei, existand cel putin un perete din caramida descoperita, care poate fi lasata in stare naturala sau vopsita. De asemenea, tencuielile decorative pe baza de ciment se utilizeaza des. In ceea ce priveste culorile, alege nuante de gri, maro sau alb.

Pardoseala urmeaza aceeasi linie, putand fi confectionata din numeroase materiale: parchet din lemn masiv tratat pentru a avea un aspect cat mai brut, dale ceramice sau chiar mocheta dura.

Decoratiuni

La acest capitol, toate lucrurile pe care le-ai putea gasi intr-un vechi atelier sau intr-o cladire industriala vor fi perfecte: unelte agatate in suport pe pereti, ghivece de flori din piatra sau ceramica, o masa veche de cusut, etc.

Stilul romantic/boem

In trecut, artistii erau cei care adoptau acest stil in locuintele lor, fiind cunoscut pentru faptul ca poate oferi inspiratie si pentru ca stimuleaza creativitatea. De asemenea, decorul este unul ce imbie la relaxare, prin confortul si libertatea pe care le pune la dispozitia locatarilor!

Caracteristici

Mobilierul deschis la culoare, decoratiunile delicate, elegante si modelele florale sunt cateva dintre trasaturile definitorii ale stilului. Poate fi descris ca o combinatie intre stilul vintage si cel clasic, pentru ca imbina elemente din amandoua, adaugandu-se, insa, si note personalizate.

Materiale

Predominant, sunt folosite lemnul si insertiile de fier vopsit. Totul trebuie sa fie placut atat din punct de vedere vizual, cat si la atingere. Acestea doua pot fi utilizate in asociere cu texturi moi si delicate.

Culori

Stilul romantic se bazeaza pe culori deschise si pastelate: de la alb, crem, roz, galben, verde menta. Insa, nici nuante precum visiniu, albastru saturat, smarald sau lila nu trebuie ocolite. In unele locuinte, se poate dezvolta un decor in care predomina nuantele neutre, combinate insa cu elemente vesele.

Mobilier

Piesele de mobilier pot fi de inspiratie clasica sau retro, cu linii rotunjite si aspect de epoca. Asadar, lemnul vopsit, cu ornamente florale incastrate este cel mai potrivit. Patul, canapeaua si fotoliile sunt foarte comode, mari si tapitate cu materiale fine.

Texturi/textile

Pentru ca in stilul romantic felul in care se simt materialele textile trebuie sa fie foarte placut, poti alege catifea, satin sau matase. Cel mai usor este sa le introduci in decor prin intermediul asternuturilor de pat, al draperiilor sau al pernelor decorative!

Corpuri de iluminat

Pot fi montate candelabre cu un design elegant, veioze cu abajur din material textil sau din sticla opaca, dar si aplice cu modele complexe sau lampi cu picior.

Pereti si pardoseala

Peretii sunt vopsiti in nuante pastel, iar tapetul este deseori folosit pentru a inveseli incaperea. Cel mai popular este tapetul cu design floral, cu elemente numeroase mici sau mari, mai aerisite, deopotriva. Trebuie sa ai grija sa nu incarci vizual incaperea prea mult. Peretii simpli vor pune in evidenta draperiile deosebite, si invers.

In ceea ce priveste pardoseala, parchetul laminat alb sau crem este foarte potrivit, combinat cu covoare moi, elegante.

Decoratiuni

Exista o gama foarte larga de obiecte decorative din care poti alege: plante, oglinzi, rame foto si tablouri, lucruri cu insemnatate sentimentala, lumanari parfumate, etc.

Stilul modern/contemporan

Acesta este cel mai popular stil la ora actuala, preferat mai ales de persoane tinere, dar nu numai, mai ales ca este foarte accesibil si usor de obtinut. Se evidentiaza prin simplitate si functionalitate, avand linii simple, curate, suprafete fine, bine finisate si printr-o combinatie placuta de culori si forme.

Caracteristici

Este un stil practic, care permite insa introducere unor elemente decorative simple. Piesele de mobilier urmeaza o tematica deloc complicata, punandu-se mare accent pe rolul practic, estetica fiind una relaxata.

Materiale

Lemnul, sticla si metalul sunt materialele folosite preponderent intr-un astfel de decor.

Culori

Pentru o amenajare in stil modern, se folosesc atat nuante neutre, cat si accente de culoare vii si puternice. Aceasta asociere rezulta intr-un decor vesel, cu o atmosfera pozitiva si aerisita.

Mobilier

Elementele decorative si ornamentele incastrare lipsesc de pe piesele de mobilier din stilul modern ori contemporan, iar in locul acestora, sunt preferate lucrurile simple, cu forme geometrice. Mobila este simpla, cu linii bine definite, confectionata dintr-o combinatie de lemn si metal.

Texturi/textile

In ceea ce priveste materialele textile, cele recomandate sunt bumbacul, inul, iuta sau lana. Ai libertatea de a alege elemente viu colorate, care vor infrumuseta incaperile.

Corpuri de iluminat

Si la acest capitol se respecta motivul geometric si poti alege corpuri de iluminat cat mai simple, fabricate din metal si sticla, precum aplicele, pendulele sau chiar candelabrele reinterpretate!

Pereti si pardoseala

In general, specialistii recomanda ca acestea sa se afle intr-un usor contrast: daca peretii sunt vopsiti in culori neutre, pe podea sa se regaseasca nuante mai puternice, si invers. Poti alege sa colorezi un perete accent, diferit de restul. Pardoseala poate fi confectionata din lemn, vinyl sau gresie.

Decoratiuni

Obiectele decorative populare sunt cele cu forme geometrice sau cele abstracte. Este de preferat ca acestea sa aiba dimensiuni mai mari si sa fie mai putine la numar. Vaze de flori inedite, tablouri moderne, rame foto simple sau boluri transparente cu flori uscate sunt cateva dintre lucrurile pe care le poti alege.

Stilul rustic

Stilul rustic este preferatul persoanelor atrase de pastrarea traditiilor, in cea mai autentica forma. Adeseori, acesta poate fi intalnit in cabanele din zona muntoasa. Atmosfera, chiar de la primul contact vizual, va fi una calda, idilica si relaxanta, ce aduce aminte de vacantele la bunici si de contactul cu natura.

Caracteristici

Lemnul masiv cu aspect brut, finisajele minime, nuantele regasite in natura, piatra, semineul, barne din lemn pe tavan si pereti, si obiectele decorative cu tematica populara si traditionala trebuie sa se regaseasca neaparat intr-un decor rustic. Este de preferat ca amenajarea rustica sa aiba loc in incaperi spatioase, in caz contrar, efectul va fi unul sufocant.

Materiale

Nu trebuie sa lipseasca: lemnul masiv, in culorile originale, piatra in stare cat mai naturala, ceramica matuita si alte materiale simple, precum lana sau pielea.

Culori

Paleta de culori va fi intotdeauna apropiata de culorile regasite in natura: maro, brun roscat, verde, crem, alb, negru, chiar si albastru sau galben, in functie de zona geografica.

Mobilier

Piesele de mobilier trebuie sa fie masive, inalte, din lemn sculptat cu diferite motive folclorice. Rafturile si vitrinele, patul mare, fotoliile si canapele tapitate vor contura foarte frumos o camera amenajata in stil rustic. Pentru un aer cat mai autentic, mobila din sufragerie este orientata catre un punct central, de obicei, constituit dintr-un semineu de piatra. Ai grija, insa, sa nu aglomerezi foarte mult incaperile cu numeroase piese, pentru ca acestea vor ocupa, oricum, foarte mult spatiu.

Texturi/textile

Decorul rustic va fi accentuat prin prezenta cuverturilor groase, confectionate chiar din blana si a covoarelor pufoase. Pentru toate lucrurile din materiale textile, se vor folosi bumbacul, inul, iuta, lana, canepa sau sisalul.

Corpuri de iluminat

In stilul rustic, lumina trebuie sa fie diafana si sa ofere un aer odihnitor, relaxant. De aceea, se folosesc cu precadere corpurile de iluminat care atarna, precum candelabre simple si pendule din metal. Acestea trebuie sa fie patinate, deloc stralucitoare. De asemenea, formele de felinar se potrivesc foarte bine intr-o amenajare rustica. Cea mai folosita metoda de iluminat, totusi, este cea provenita de la focul din semineu.

Pereti si pardoseala

Peretii pot fi vopsiti in nuante neutre ori placati cu lambriuri de lemn. In general, punctul de atractie la acest capitol este tavanul, care trebuie „impodobit” cu grinzi din lemn, intr-o nuanta ce se afla in contrast cu tavanul. In prezent, poti gasi chiar si barne decorative, care nu fac parte din structura casei, ce pot fi aplicate in orice incapere.

Podeaua poate fi acoperita de placi late si lungi din lemn cat mai putin finisat sau de parchet care imita acest aspect. O pardoseala in stil rustic completa va contine intotdeauna presuri ori covoare traditionale, impletite, din lana.

Decoratiuni

Decoratiunile au un rol foarte important in acest tip de design: ele intregesc decorul, oferindu-i autenticitate. Asadar, vasele de lut, un ceas de perete vechi, vaze din ceramica ori lemn in care sunt asezate crengute uscate, conuri de brad, rame foto confectionate din bucati de lemn, cat mai nefinisate cu putinta, cuverturile si paturile din lana, pernele decorative cu motive traditionale si covoarele din blana de urs sau oaie ori cele tesute la razboi sunt cateva idei inspirate pentru o locuinta rustica!

Stilul clasic

Acesta este un stil care pare ca nu se va demoda niciodata, fiind foarte popular si in prezent. Poate fi adoptat atat la casa, cat si in locuintele de la bloc, oferind confort, stabilitate si un aer elegant.

Caracteristici

Detaliile numeroase, atat pe pereti, cat si pe piesele de mobilier, decoratiuni si corpuri de iluminat sunt toate prezente in stilul clasic. Simetria este o caracteristica importanta, astfel incat mobila trebuie sa faca parte dintr-un ansamblu complet si trebuie sa fie orientata catre un punct central (canapeaua si fotoliile catre masuta de cafea, tot setul catre semineu sau televizor, etc.). Stilul clasic modern urmeaza aceeasi tematica, insa se deosebeste de cel original prin lipsa obiectelor foarte mari si prin renuntarea la detaliile excesive. Aparatura moderna (televizor, sistem audio) poate fi ascunsa si vizibila doar la nevoie!

Materiale

Lemnul masiv, sticla sub forma unor pietre pretioase, portelanul si ceramica sunt materialele de care nu trebuie sa te feresti intr-o astfel de amenajare.

Culori

Pentru o locuinta cu amenajarea interioara clasica, este bine sa folosesti alb, nuante neutre si cat mai naturale si pasteluri. In functie de abordare, decorul se poate baza pe combinatia dintre nuante mai inchise (verde, bleumarin, burgundy, maro), mai deschise (alb, bej, auriu) sau pe o asociere intre aceste doua palete.

Mobilier

Mobila este, in general, confectionata din lemn de visin, mesteacan sau nuc. Scaunele, canapeaua, fotoliile si suportul de pat sunt tapitate cu materiale fine, cu design complet, de epoca. Picioarele pieselor de mobilier sunt si ele fabricate din lemn si pot avea forme deosebite, rotunjite.

Texturi/textile

Nu poti da gres cu texturi fine, delicate si elegante, precum satinul, matasea sau catifeaua. De obicei, la ferestre exista perdele lungi, in nuante deschise si draperii ornamentate complex, din materiale mai grele.

Corpuri de iluminat

Candelabrele aurii, decorate cu cristale, fac parte din orice locuinta clasica. Asadar, nu trebuie sa lipseasca din casa ta! Pe langa acestea, veiozele de epoca, din bronz completeaza perfect sistemul de iluminat.

Pereti si pardoseala

Peretii sunt vopsiti in alb sau crem, insa, pentru a accentua aerul clasic, pe acestia se regasesc, de obicei, ornamente sculptate, vopsite in auriu sau in nuanta peretelui. Tapetul este si el prezent intr-o amenajare clasica.

Podeaua poate fi acoperita de parchet ce imita lemnul retro, de placi ceramice de mari dimensiuni, granit sau marmura ori de vopsea epoxidica.

Decoratiuni

Cele mai potrivite decoratiuni pentru locuinta ta sunt: vazele de flori din ceramica, oglinzi si tablouri cu rame groase, vopsite, sculpturi si alte obiecte de arta.

Tie care stil ti se potriveste?

Produse asociate

499,90 lei

Vezi mai multe

69,99 lei

Vezi mai multe

459,90 lei

Vezi mai multe