Blog » Amenajari » Amenajarea Feng Shui a baii cu Homelux.ro – Principii si reguli, obiecte de efect si sfaturi utile
Amenajarea Feng Shui a baii cu Homelux.ro – Principii si reguli, obiecte de efect si sfaturi utile
Stiai ca o baie poate sa devina usor un mijloc prin care sa restabilesti energia pozitiva in intreaga casa si ca tot ceea ce ar trebui sa faci este sa pui in practica regulile Feng Shui? Afla cateva lucruri interesante despre cum sa echilibrezi din punct de vedere energetic aceasta incapere, in asa fel incat sa te simti minunat in interiorul ei!
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Relaxarea si armonia sunt doua elemente pe care fiecare le doreste in baie, considerand ca aceasta camera ar trebui sa fie din start un mediu odihnitor, care sa invite la a petrece cat mai mult timp de calitate aici. Un rol important in transformarea baii il poate avea aplicarea principiilor Feng Shui, aceasta stiinta straveche chinezeasca, care poate sa modeleze foarte bine totul si sa creeze o legatura armonioasa intre interior, exterior si natura care inconjoara casa. O baie Feng Shui poate fi considerata un spatiu al rasfatului pur, al placerii, dar acest lucru nu se poate obtine fara cunoasterea in amanunt a principiilor si regulilor sale, pentru a sti exact cum pot fi ele puse in practica.
In articolul de mai jos vei descoperi cateva informatii generale despre Feng Shui, vei afla cum sa amplasezi baia in locuinta conform principiilor sale si care sunt elementele de care sa tii cont in amenajare. De asemenea, vei gasi aici si unele sfaturi utile, pe care le poti folosi in proiectul tau.
Cuprins
Amenajarea baii Feng Shui – Informatii generale
Pentru a reusi cu adevarat in proiectul de amenajare a baii Feng Shui, cateva informatii sunt foarte utile si trebuie neaparat sa fie puse in practica in asa fel incat rezultatele sa fie cu adevarat impresionante. Baia este considerata drept un centru energetic al locuintei, concentrand unul dintre elementele esentiale ale vietii pe Pamant, si anume apa. Energia binefacatoare a apei duce la prosperitate si bogatie, asa ca este esentiala aplicarea corecta a tuturor principiilor Feng Shui in amenajarea incaperii.
Ce inseamna Feng Shui si care sunt efectele sale asupra baii
Feng Shui este un nume chinezesc, care se traduce prin cuvintele vant si apa, putand fi considerat o stiinta ce studiaza energia vitala, Chi sau Qi. Practic, scopul ei este obtinerea armoniei in locurile in care traiesc oamenii, analizand permanent fluxurile de energie din mediul inconjurator. Feng Shui se bazeaza pe cele 5 elemente (pamant, metal, lemn, apa, foc) si pe principiul Yin si Yang. Daca in urma amenajarii baii se obtine un Qi pozitiv, atunci acest lucru va aduce noroc si prosperitate tuturor membrilor casei. Daca Qi-ul este negativ, atunci specialistii considera ca asta va atrage nenorocirea asupra locuintei.
Feng Shui a fost practicat de acum 3000 de ani, dar filosofia si principiile sale sunt mai recente. De-a lungul timpului au fost create tot felul de reguli interesante, care daca sunt puse in practica, spun specialistii in domeniu, viata oamenilor se imbunatateste in mod considerabil. Efectele Feng Shui asupra baii sunt numeroase, chiar daca initial unii teoreticieni erau de parere ca aceasta incapere are rol mai mult functional, nu estetic, nefiind nevoie sa fie amenajata in acest spirit.
Reguli Feng Shui pentru amenajarea baii
Principiul de baza in Feng Shui este conceptul Yin si Yang, doua forte aparute in acelasi timp cu lumea, care stau la baza Universului. Regulile sunt foarte simple si se bazeaza pe armonie si echilibru in interiorul baii:
- combinatia intre stil si bun gust in abordarea spatiului si aranjarea mobilierului;
- utilizarea optima o configuratiei baii;
- stabilirea celei mai bune pozitii a fiecarui obiect in parte;
- mentinerea energiei pozitive;
- alegerea celor mai potrivite culori, forme, dimensiuni pentru tesaturi, mobilier si decoratiuni;
- adaptarea vechii geomantii chinezesti la spatiul, stilul de viata si bugetul proprietarului;
- folosirea unei busole pentru a afla orientarea locuintei si a baii;
- usa de la intrare trebuie sa se deschida spre interior;
- nu se plaseaza vasul de toaleta sau oglinda paralel cu usa;
- spatiile goale trebuie sa fie bine iluminate etc.
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/decoratiune-buddha-38x5x16-cm-mdf-polyresin-natur-gri-model-2-2508502
Cum se amplaseaza baia conform principiilor Feng Shui
Specialistii Feng Shui considera ca baia trebuie amplasata in partea de nord a locuintei, spunand ca in acest mod este activata energia Chi. De ce nord? In conceptia chinezeasca elementul “apa” corespunde punctului cardinal Nord. In cazul in care nu este posibila schimbarea baii construite intr-o zona improprie Feng Shui, atunci se poate vopsi usa in rosu sau se poate monta o oglinda pe ea, in acest fel contracarandu-se efectele negative.
Elemente esentiale in amenajarea baii Feng Shui
Pentru instaurarea armoniei si a echilibrului in interiorul locuintei, este nevoie de prezenta unor elemente care sa combine fabulos apa, lumina, nuantele calde si plantele. O baie Feng Shui moderna presupune imbinarea perfecta a celor cinci elemente, creand, astfel, un cadru energetic optim.
Mobilierul si obiectele sanitare intr-o baie Feng Shui
Aranjarea interiorului trebuie sa aiba loc doar dupa ce baia a fost golita de toate obiectele si piesele vechi. Ordinea si curatenia se vor mentine perfect, in ton cu principiile Feng Shui, asa ca piesele de mobilier trebuie alese cu multa grija, fara sa aglomereze inutil spatiul. In functie de dimensiunile camerei pot fi alese mai multe sau mai putine piese de mobilier. Printre materialele naturale ce pot fi utilizate intr-o astfel de amenajare se gasesc lemnul, ceramica, metalul, bambusul si piatra.
Dintre piesele de mobilier ce pot fi montate in baia Feng Shui pot fi mentionate cateva de importanta majora, cum ar fi:
- dulapul suspendat cu oglinda;
- dulapul cu lavoar sau cu dublu lavoar;
- dulapul simplu, stil soldat.
Obiectele sanitare si instalatiile trebuie sa fie pastrate in perfecta stare de functionare.
- Vasul de toaleta nu trebuie sa fie vizibil din cada sau din cabina de dus, dar va fi pozitionat in asa fel incat sa fie izolat de restul obiectelor sanitare;
- Cada sau cabina de dus trebuie sa aiba orientare sud-vestica in interiorul incaperii;
- Cada si chiuveta pot fi montate intr-o parte a baii, iar vasul de toaleta si un lavoar mic in cealalta parte, chiar separate printr-un perete despartitor.
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/set-mobilier-baie-dulap-cu-dublu-lavoar-oglinda-nayra-123x465x87-cm-negru-23304
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/set-mobilier-baie-dulap-cu-lavoar-oglinda-oxana-73x465x85-cm-negru-23303
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/set-mobilier-baie-dulap-cu-lavoar-oglinda-oxana-61x465x85-cm-negru-23302
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/set-mobilier-baie-dulap-cu-lavoar-oglinda-adele-81x465x84-cm-alb-23301
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/set-mobilier-baie-lemn-charline-grey-914x558x917-cm-dulap-cu-lavoar-marmura-carrara-2-usi-5-sertare-oglinda-grialb-24348
Culorile in amenajarea baii Feng Shui
Paleta de culori este importanta in amenajarea Feng Shui, fiind mult mai indicat sa fie folosite culori deschise, luminoase, care sa relaxeze ochiul si mintea. Culorile tari si inchise ar putea fi utilizate doar pentru accentul cromatic si pentru suprafetele mult mai reduse. Specialistii recomanda nuantele de foc si de pamant:
- rosu;
- oraj;
- galben;
- nonculoarea alb;
- gri;
- bej;
- crem;
- negru;
- verde.
Lumina in baia Feng Shui
Lumina nu este nici ea uitata cand vine vorba despre Feng Shui. In timpul zilei ar fi bine ca baia sa fie inundata de razele soarelui, iar cand vine seara sa fie luminata cu ajutorul unor corpuri de iluminat alese cu grija, pentru ca trebuie sa simuleze lumina naturala. Exista numeroase optiuni in acest sens: benzile cu becuri LED, lampile cu picior, lampile de veghe, lampadarul, aplicele.
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/lustra-andrea-clas-2-brate-14002-2xe27-30x30x55-cm-60-w-crem-23105
Oglinda in baia Feng Shui
Toata lumea are nevoie de cel putin o oglinda in baie, aceasta servind diferitelor activitati desfasurate aici, zi de zi. Alegerea obiectului potrivit presupune atentie, in asa fel incat oglinda sa completeze minunat un interior Feng Shui. Amplasarea se va face intotdeauna in fata usii de la intrare, aceasta pozitie avand rolul de a dirija fluxul energetic pozitiv catre locuinta. Cei care au spatiu suficient in baie pot apela si la plasarea celei de-a doua oglinzi. Este absolut obligatoriu ca oglinda sa fie mereu curata si intreaga si sa nu reflecte niciodata vasul de toaleta.
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/oglinda-baie-stockholm-dreptunghiulara-60×80-cm-iluminare-led-23306
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/oglinda-baie-elma-dreptunghiulara-60×80-cm-iluminare-led-23305
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/oglinda-20×15-cm-rama-neagra-22157
Plantele in amenajare baii Feng Shui
In acest tip de decor pot sa-si gaseasca locul foarte bine si plantele verzi, pentru ca ele au rolul de a completa atat de minunat acel aspect de spa pe care fiecare si-l doreste cand vine vorba despre baia personala, odihnitoare si armonioasa. Plantele reusesc sa blocheze energia negativa, asa ca sunt de bun augur intr-o baie Feng Shui ferigile delicate, orhideele, frumoase si usor de ingrijit, bambusul aducator de noroc, filodendronul (cu frunze mici neaparat) care aduce prosperitate si bogatie. Dintre plantele care raspandesc energii negative pot fi mentionate: cactusul, limba soacrei, bonsaiul, iedera, plantele uscate sau ofilite.
Decoratiunile pentru amenajarea Feng Shui a baii
Obiectele de decor in baie pot influenta in mod pozitiv sau negativ energia incaperii, asa ca specialistii recomanda folosirea lor cu multa atentie:
- Cristalele pot fi puse oriunde in baie, dar de mare efect sunt cele care insotesc corpurile de iluminat de pe centrul tavanului;
- Clopoteii de vant sunt considerati unul dintre cele mai utile remedii Feng Shui;
- Cosul de rufe trebuie sa se integreze discret in decor, pentru ca orice e murdar perturba armonia Feng Shui (specialistii considera ca ar fi bine sa se gaseasca alte locuri pentru amplasatul cosului de baie, tocmai din acest punct de vedere);
- Covorasul de baie trebuie sa aiba o culoare care sa vina in intregirea nuantelor alese pentru mobilier. Acest lucru se aplica si prosoapelor sau halatelor de baie;
Lumanarile parfumate sunt la loc de cinste in baie si pot completa minunat decorul, aromele si parfumurile lor fiind imbietoare, cu efect pozitiv asupra mintii si sufletului.
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/set-3-lumanari-decorative-lolyta-suport-sticla-3-5x5x6-cm-roz-alb-25018
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/odorizant-de-camera-cu-betisoare-ratan-citronella-30-ml-24621
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/lumanare-decorativa-h-10-cm-ecru-23390
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/lumanare-parfumata-in-suport-sticla-9×10-cm-diponibila-in-5-variante-22891
Poze si detalii→ https://www.homelux.ro/cos-de-rufe-din-bambus52x32x625-cmcaptuseala-lavabila-din-bumbacnatur-22854
Sfaturi utile pentru amenajarea baii Feng Shui
Amenajarea acestei incaperi conform principiilor Feng Shui nu este la indemana tuturor, pentru ca multi nu stiu ce inseamna exact si nici nu reusesc sa-i puna in practica regulile. Din acest motiv, este bine ca inainte de a demara proiectul, proprietarii sa faca putina cercetare si sa intrebe specialistii acolo unde au mici neclaritati, pentru ca doar asa rezultatele muncii lor nu vor fi in zadar si ii vor bucura mai tarziu, trezind admiratia musafirilor.
Cateva sfaturi sunt importante in acest sens:
- Baia nu trebuie sa fie amplasata in centrul casei, pentru ca acest lucru ar atrage dupa sine neplaceri;
- Alinierea usilor este perceputa drept Feng Shui rau;
- Usa de la baie trebuie tinuta inchisa, existand conceptia ca energia pozitiva este alungata in caz contrar;
- O baie in forma dreptunghiulara este o idee foarte buna, aceasta forma aducand echilibru si stabilitate;
- Incaperea trebuie eliberata de lucruri inutile, vechi sau care nu mai sunt folosite, deoarece pastrarea lor nu va face altceva decat sa stocheze energiile negative;
- Culorile asociate cu haosul sau dezordinea trebuie sa fie excluse total cand vine vorba despre amenajarea unei camere Feng Shui;
- Parfumul seducator al lumanarilor va neutraliza mirosurile neplacute, alungand energia negativa;
- In orice colt al baii ar fi vasul de toaleta montat, este imperios necesar ca dupa folosirea sa sa fie lasat capacul pentru a preveni pierderea energiei pozitive si introducerea in interiorul camerei a energiei negative, ce se poate strecura prin scurgerile instalatiilor sanitare;
- Uleiurile esentiale sunt o modalitate foarte buna de relaxare si revitalizare;
- Este interzisa etalarea unui numar mare de sticlute, sapunuri, parfumuri, sampoane etc., pentru ca acest lucru sporeste senzatia de dezordine si de aglomerat;
- Fereastra de la baie trebuie sa fie mereu deschisa, permitand aerului si energiei Chi pozitive sa intre;
- Scurgerile de la cada, chiuveta si dus trebuie acoperite mereu pentru a nu lasa energia pozitiva sa iasa;
- Pentru a pastra fluxul energetic din baie trebuie sa se monteze un cristal de perete sau tavan, care sa echilibreze atmosfera din punct de vedere energetic.
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/covor-antiderapant-blue-cp22544
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/suport-ghiveci-jungle-15x15x15-cm-ceramica-multicolor-2501602
Poze si detalii→https://www.homelux.ro/elefant-decorativ-cu-finisaj-aurit-25x9x16-cm-argintiu-model-2-2479802
In concluzie, orice persoana care este constienta de impactul pe care energiile il au asupra omului trebuie sa se inconjoare de designul Feng Shui, pentru ca ii va schimba automat starea sufleteasca in fiecare zi, incarcand-o din plin cu pozitivism, armonie si inspiratie. Baia este incaperea vizitata cel mai des, asa ca nu trebuie uitata cand vine vorba despre amenajarea sau renovarea interiorului locuintei.
Surse foto:
shutterstock.com
homelux.ro