Blog » Amenajari » Amenajarea unei bai de 3 mp: +90 de poze si un GHID cu idei si sfaturi de la Homelux

Amenajarea unei bai de 3 mp: +90 de poze si un GHID cu idei si sfaturi pentru maximizarea spatiului

Ai nevoie de sfaturi si idei pentru amenajarea unei bai de 3 mp? Pentru a profita de tot spatiul utilizabil, inspira-te din acest articol si creeaza-ti un design unicat, amenajandu-ti baia de 3 mp in functie de nevoile si preferintele tale!

Publicat: 28 martie 2019
Categorii: AmenajariTips & Tricks

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Cauti idei si sfaturi pentru amenajarea unei bai de doar 3 mp? Consideri ca ai nevoie de mai mult spatiu? Baia este una dintre incaperile principale ale unei locuinte, aceasta trebuind sa fie foarte bine organizata, in mod special daca nu are o arie folosibila foarte mare. In functie de rolul, accesoriile, corpurile sanitare si paleta cromatica, poti crea un design unicat, perfect pentru nevoile tale. Achizitioneaza produse de o calitate inalta, investind in amenajarea baii tale de 3 mp, astfel incat aceasta sa nu necesite interventii constante si costisitoare!

In cazul amenajarii unei bai de 3 mp principale este nevoie de instalarea si organizarea tuturor corpurilor sanitare si a accesoriilor standard. Astfel, in imaginea de ansamblu a acestei incaperi trebuie integrate nu doar chiuveta si toaleta, ci si o cada sau o cabina de dus, alaturi de corpuri de mobilier pentru depozitarea produselor de igiena.

    • Baie secundara (baie de serviciu)

Daca este cazul amenajarii unei bai secundare de 3 mp, exista cateva directii pe care le poti avea la baza design-ului. Astfel, o prima varianta este sa alegi cuplarea camerei la reteaua de apa si canalizare (daca exista aceasta posibilitate), avand astfel o chiuveta si o toaleta, ori o masina de spalat, ca piese principale.

O a doua varianta este transformarea camerei in spatiu de depozitare, special amenajat astfel incat sa incapa ori doar masina de spalat, ori masa de calcat sau aspiratorul, construind, montand, pe pereti, rafturi sau dulapuri inalte, care sa “gazduiasca” toate rezervele si produsele pentru curatat si realizare a mentenantei.

  • Amenajare baie de 3mp – Accesorii si corpuri sanitare – Sfaturi si Idei pentru organizare

    • Cum sa alegi chiuveta potrivita

Amenajarea unei bai de 3 mp nu este usor de realizat, datorita faptului ca fiecare element regasit in incapere trebuie ales foarte bine, astfel incat sa se integreze perfect in spatiul utilizabil pe care il are camera. Astfel, atunci cand trebuie sa alegi chiuveta, pentru a nu fi nevoit sa alegi modelele cu dimensiuni foarte mici, cauta-le pe cele a caror design nu include picior (poti opta pentru cele cu dulap, “masca”). In acest fel, vei economisi mult spatiu sub acest corp sanitar, lasandu-l gol sau putandu-l folosi pentru a pastra produse pentru curatenie, ori igiena personala.

    • Cabina de dus sau cada?

In cazul amenajarii unei bai de 3 mp, deseori cada nu este recomandata, deoarece ocupa spatiu care poate fi folosit cu un alt scop, cea mai buna alegere fiind achizitionarea unei cabine de dus. Cu toate acestea, daca spre exemplu, masina de spalat nu urmeaza sa fie inclusa in imaginea de ansamblu a baii, o cada cu dimensiuni medii este o alegere perfecta, in mod special pentru relaxarea dupa o zi plina, stresanta, la locul de munca.

Daca nu consideri ca ai suficient loc pentru o cabina clasica, exista posibilitatea de a-ti face o cabina “open-space”. Ai grija in acest caz, ca scurgerea sa fie foarte buna, incercand sa iti delimitezi podeaua pentru a nu ramane apa pe jos, ca sa nu patrunda pe sub usa, in restul imobilului.

    • Toaleta

Pentru o incapere care are o suprafata utilizabila mica, precum o baie de 3 mp, toaletele recomandate sunt cele al caror vas de apa este montat in perete. Astfel, se poate castiga mai mult spatiu, creandu-se un design modern, simplu si usor de intretinut.

    • Masina de spalat

Majoritatea persoanelor integreaza masina de spalat in baie, insa aceasta varianta nu este obligatorie. In functie de dimensiunile si numarul elementelor din aceasta incapere, dar si de forma si spatiul utilizabil, masina de spalat poate fi integrata sau nu, in amenajarea baii tale de 3 mp.

    • Depozitarea si organizarea produselor de igiena

In cazul incaperilor de dimensiuni mici, este recomandat sa alegi fie depozitarea produselor de igiena personala in spatii special create, care sa fie mai inalte (mai putin late), fie sa pastrezi majoritatea lor intr-o alta camera. Spre exemplu, in cabina de dus poti avea cateva policioare doar pentru sapun, sampon, balsam, gel, iar la baza oglinzii, o policioara pentru periile de par si cateva produse de machiaj. In masca chiuvetei (daca are un astfel de design), poti depozita halatele si papucii de baie sau rezervele (prosoape, hartie igienica, etc.). Incearca sa nu aglomerezi imaginea de ansamblu, fiind cat se poate de organizat.

  • Iluminarea unei bai de 3 mp

Cand iti construiesti un plan pentru a reamenaja locuinta, ai nevoie de idei si pasi prin care sa realizezi acest proiect complex. In cazul amenajarii unei bai de 3 mp, si nu numai, trebuie sa iei in considerare si iluminarea incaperii. Datorita faptului ca suprafata folosibila nu este foarte mare, ai nevoie de un corp de iluminat tip plafoniera, dimensiunile fiind extinse pe orizontala, nu pe verticala. Este indicat ca in orice incapere, in mod special intr-o baie de 3 mp, sa fie folosita lumina alba, rece.

  • Recomandari pentru alegerea paletei cromatice

    • Amenajarea baie 3mp alba

    • Amenajare baie 3 mp neagra

    • Amenajare baie 3mp rosie

    • Amenajare baie 3mp orange

    • Amenajare baie 3mp verde

    • Amenajare baie 3mp albastra

  • Ce criterii trebuie sa iei in considerare in amenajarea baii? 

Multe persoane nu acorda atentia cuvenita amenajarii bailor din locuinta, iar mai tarziu, ajung sa se confrunte cu situatii neplacute si cu nevoia de a face modificari pentru ca gradul de utilitate sa creasca. Pentru a evita schimbarile dupa terminarea renovarii, care nu doar ca reprezinta niste cheltuieli neprevazute, ci pot necesita chiar si reparatii ample, este bine sa ai de la inceput un plan care sa cuprinda toate lucrurile importante. Asadar, trebuie sa tii cont de:

  • Dimensiunea incaperii

Aceasta trebuie luata in considerare la fiecare pas, de la alegerea culorilor utilizate, pana la tipul de finisaje alese si obiectele sanitare care vor fi instalate. De exemplu, intr-o baie de serviciu nu vor exista toate lucrurile pe care le contine baia principala. De asemenea, daca incaperea este foarte mica, o cada mare poate reduce semnificativ spatiul si poate limita libertatea de miscare, influentand, in acelasi timp, si posibilitatea de a o utila complet.

  • Stilul de design

In mod ideal, toata locuinta trebuie amenajata si decorata tinand cont de caracteristicile unui singur stil de design interior, pentru a se obtine o armonie vizuala si un aspect estetic placut. In caz contrar, discrepanta va fi evidenta si poate crea disconfort. Daca in restul casei ai decorat in stil clasic, o baie moderna sau minimalista nu va arata prea bine.

  • Utilitatea

In general, in baie nu sunt instalate doar obiecte sanitare, ci si elecrocasnice, precum masina de spalat sau un uscator de rufe, mai ales daca nu exista o alta incapere in care pot fi asezate. Asadar, planul de amenajare ar trebui sa cuprinda si aceste lucruri, dar si un spatiu de depozitare pentru articole si produse de curatenie si igiena.

  • Preferintele personale

La acest capitol, este vorba despre alegerea modelelor preferate de elemente necesare unei bai functionale, de la obiecte sanitare pana la accesorii de igiena personala.

  • Textile pentru baie de la Homelux

Decorul unei bai nu poate fi complet fara elementele textile. Acestea trebuie sa fie placute la atingere, rezistente la umezeala si spalari repetate si, cel mai important, sa iti ofere confortul de care ai nevoie!

Iata cateva exemple din oferta Homelux, pe care le vei indragi, cu siguranta:

Covoras de baie antiderapant

Poze + pret → https://www.homelux.ro/covoras-de-baie-antiderapant-50×80-cm-bambus-antracit-2537203

  • Accesorii pentru o baie moderna

Stilul modern se regaseste in majoritatea locuintelor in prezent, iar acest lucru are legatura cu utilitatea crescuta care este caracteristica acestui tip de decor, dar si cu aspectul deosebit al oricarei incaperi amenajate astfel. Baile nu fac exceptie, iar daca ai decis ca acesta este stilul de design interior ideal pentru casa ta, iata cateva produse Homelux care se vor potrivi de minune:

Set de baie Monaco

Poze + pret → https://www.homelux.ro/set-baie-monaco-4-buc-blue-18434

  • Amenajarea baii Feng Shui – Informatii generale

Pentru a reusi cu adevarat in proiectul de amenajare a baii Feng Shui, cateva informatii sunt foarte utile si trebuie neaparat sa fie puse in practica in asa fel incat rezultatele sa fie cu adevarat impresionante. Baia este considerata drept un centru energetic al locuintei, concentrand unul dintre elementele esentiale ale vietii pe Pamant, si anume apa. Energia binefacatoare a apei duce la prosperitate si bogatie, asa ca este esentiala aplicarea corecta a tuturor principiilor Feng Shui in amenajarea incaperii.

Ce inseamna Feng Shui si care sunt efectele sale asupra baii

Feng Shui este un nume chinezesc, care se traduce prin cuvintele vant si apa, putand fi considerat o stiinta ce studiaza energia vitala, Chi sau Qi. Practic, scopul ei este obtinerea armoniei in locurile in care traiesc oamenii, analizand permanent fluxurile de energie din mediul inconjurator. Feng Shui se bazeaza pe cele 5 elemente (pamant, metal, lemn, apa, foc) si pe principiul Yin si Yang. Daca in urma amenajarii baii se obtine un Qi pozitiv, atunci acest lucru va aduce noroc si prosperitate tuturor membrilor casei. Daca Qi-ul este negativ, atunci specialistii considera ca asta va atrage nenorocirea asupra locuintei.

Feng Shui a fost practicat de acum 3000 de ani, dar filosofia si principiile sale sunt mai recente. De-a lungul timpului au fost create tot felul de reguli interesante, care daca sunt puse in practica, spun specialistii in domeniu, viata oamenilor se imbunatateste in mod considerabil. Efectele Feng Shui asupra baii sunt numeroase, chiar daca initial unii teoreticieni erau de parere ca aceasta incapere are rol mai mult functional, nu estetic, nefiind nevoie sa fie amenajata in acest spirit.

Reguli Feng Shui pentru amenajarea baii

Principiul de baza in Feng Shui este conceptul Yin si Yang, doua forte aparute in acelasi timp cu lumea, care stau la baza Universului. Regulile sunt foarte simple si se bazeaza pe armonie si echilibru in interiorul baii:

  • combinatia intre stil si bun gust in abordarea spatiului si aranjarea mobilierului;
  • utilizarea optima o configuratiei baii;
  • stabilirea celei mai bune pozitii a fiecarui obiect in parte;
  • mentinerea energiei pozitive;
  • alegerea celor mai potrivite culori, forme, dimensiuni pentru tesaturi, mobilier si decoratiuni;
  • adaptarea vechii geomantii chinezesti la spatiul, stilul de viata si bugetul proprietarului;
  • folosirea unei busole pentru a afla orientarea locuintei si a baii;
  • usa de la intrare trebuie sa se deschida spre interior;
  • nu se plaseaza vasul de toaleta sau oglinda paralel cu usa;
  • spatiile goale trebuie sa fie bine iluminate etc.

Cum se amplaseaza baia conform principiilor Feng Shui

Specialistii Feng Shui considera ca baia trebuie amplasata in partea de nord a locuintei, spunand ca in acest mod este activata energia Chi. De ce nord? In conceptia chinezeasca elementul “apa” corespunde punctului cardinal Nord. In cazul in care nu este posibila schimbarea baii construite intr-o zona improprie Feng Shui, atunci se poate vopsi usa in rosu sau se poate monta o oglinda pe ea, in acest fel contracarandu-se efectele negative.

Elemente esentiale in amenajarea baii Feng Shui

Pentru instaurarea armoniei si a echilibrului in interiorul locuintei, este nevoie de prezenta unor elemente care sa combine fabulos apa, lumina, nuantele calde si plantele. O baie Feng Shui moderna presupune imbinarea perfecta a celor cinci elemente, creand, astfel, un cadru energetic optim.

Mobilierul si obiectele sanitare intr-o baie Feng Shui

Aranjarea interiorului trebuie sa aiba loc doar dupa ce baia a fost golita de toate obiectele si piesele vechi. Ordinea si curatenia se vor mentine perfect, in ton cu principiile Feng Shui, asa ca piesele de mobilier trebuie alese cu multa grija, fara sa aglomereze inutil spatiul. In functie de dimensiunile camerei pot fi alese mai multe sau mai putine piese de mobilier. Printre materialele naturale ce pot fi utilizate intr-o astfel de amenajare se gasesc lemnul, ceramica, metalul, bambusul si piatra.

Dintre piesele de mobilier ce pot fi montate in baia Feng Shui pot fi mentionate cateva de importanta majora, cum ar fi:

  • dulapul suspendat cu oglinda;
  • dulapul cu lavoar sau cu dublu lavoar;
  • dulapul simplu, stil soldat.

Obiectele sanitare si instalatiile trebuie sa fie pastrate in perfecta stare de functionare.

  • Vasul de toaleta nu trebuie sa fie vizibil din cada sau din cabina de dus, dar va fi pozitionat in asa fel incat sa fie izolat de restul obiectelor sanitare;
  • Cada sau cabina de dus trebuie sa aiba orientare sud-vestica in interiorul incaperii;
  • Cada si chiuveta pot fi montate intr-o parte a baii, iar vasul de toaleta si un lavoar mic in cealalta parte, chiar separate printr-un perete despartitor.

Culorile in amenajarea baii Feng Shui

Paleta de culori este importanta in amenajarea Feng Shui, fiind mult mai indicat sa fie folosite culori deschise, luminoase, care sa relaxeze ochiul si mintea. Culorile tari si inchise ar putea fi utilizate doar pentru accentul cromatic si pentru suprafetele mult mai reduse. Specialistii recomanda nuantele de foc si de pamant:

  • rosu;
  • oraj;
  • galben;
  • nonculoarea alb;
  • gri;
  • bej;
  • crem;
  • negru;
  • verde.

Lumina in baia Feng Shui

Lumina nu este nici ea uitata cand vine vorba despre Feng Shui. In timpul zilei ar fi bine ca baia sa fie inundata de razele soarelui, iar cand vine seara sa fie luminata cu ajutorul unor corpuri de iluminat alese cu grija, pentru ca trebuie sa simuleze lumina naturala. Exista numeroase optiuni in acest sens: benzile cu becuri LED, lampile cu picior, lampile de veghe, lampadarul, aplicele.

Oglinda in baia Feng Shui

Toata lumea are nevoie de cel putin o oglinda in baie, aceasta servind diferitelor activitati desfasurate aici, zi de zi. Alegerea obiectului potrivit presupune atentie, in asa fel incat oglinda sa completeze minunat un interior Feng Shui. Amplasarea se va face intotdeauna in fata usii de la intrare, aceasta pozitie avand rolul de a dirija fluxul energetic pozitiv catre locuinta. Cei care au spatiu suficient in baie pot apela si la plasarea celei de-a doua oglinzi. Este absolut obligatoriu ca oglinda sa fie mereu curata si intreaga si sa nu reflecte niciodata vasul de toaleta.

Plantele in amenajare baii Feng Shui

In acest tip de decor pot sa-si gaseasca locul foarte bine si plantele verzi, pentru ca ele au rolul de a completa atat de minunat acel aspect de spa pe care fiecare si-l doreste cand vine vorba despre baia personala, odihnitoare si armonioasa. Plantele reusesc sa blocheze energia negativa, asa ca sunt de bun augur intr-o baie Feng Shui ferigile delicate, orhideele, frumoase si usor de ingrijit, bambusul aducator de noroc, filodendronul (cu frunze mici neaparat) care aduce prosperitate si bogatie. Dintre plantele care raspandesc energii negative pot fi mentionate: cactusul, limba soacrei, bonsaiul, iedera, plantele uscate sau ofilite.

Decoratiunile pentru amenajarea Feng Shui a baii

Obiectele de decor in baie pot influenta in mod pozitiv sau negativ energia incaperii, asa ca specialistii recomanda folosirea lor cu multa atentie:

  • Cristalele pot fi puse oriunde in baie, dar de mare efect sunt cele care insotesc corpurile de iluminat de pe centrul tavanului;
  • Clopoteii de vant sunt considerati unul dintre cele mai utile remedii Feng Shui;
  • Cosul de rufe trebuie sa se integreze discret in decor, pentru ca orice e murdar perturba armonia Feng Shui (specialistii considera ca ar fi bine sa se gaseasca alte locuri pentru amplasatul cosului de baie, tocmai din acest punct de vedere);
  • Covorasul de baie trebuie sa aiba o culoare care sa vina in intregirea nuantelor alese pentru mobilier. Acest lucru se aplica si prosoapelor sau halatelor de baie;

Lumanarile parfumate sunt la loc de cinste in baie si pot completa minunat decorul, aromele si parfumurile lor fiind imbietoare, cu efect pozitiv asupra mintii si sufletului.

Sfaturi utile pentru amenajarea baii Feng Shui

Amenajarea acestei incaperi conform principiilor Feng Shui nu este la indemana tuturor, pentru ca multi nu stiu ce inseamna exact si nici nu reusesc sa-i puna in practica regulile. Din acest motiv, este bine ca inainte de a demara proiectul, proprietarii sa faca putina cercetare si sa intrebe specialistii acolo unde au mici neclaritati, pentru ca doar asa rezultatele muncii lor nu vor fi in zadar si ii vor bucura mai tarziu, trezind admiratia musafirilor.

Cateva sfaturi sunt importante in acest sens:

  • Baia nu trebuie sa fie amplasata in centrul casei, pentru ca acest lucru ar atrage dupa sine neplaceri;
  • Alinierea usilor este perceputa drept Feng Shui rau;
  • Usa de la baie trebuie tinuta inchisa, existand conceptia ca energia pozitiva este alungata in caz contrar;
  • O baie in forma dreptunghiulara este o idee foarte buna, aceasta forma aducand echilibru si stabilitate;
  • Incaperea trebuie eliberata de lucruri inutile, vechi sau care nu mai sunt folosite, deoarece pastrarea lor nu va face altceva decat sa stocheze energiile negative;
  • Culorile asociate cu haosul sau dezordinea trebuie sa fie excluse total cand vine vorba despre amenajarea unei camere Feng Shui;
  • Parfumul seducator al lumanarilor va neutraliza mirosurile neplacute, alungand energia negativa;
  • In orice colt al baii ar fi vasul de toaleta montat, este imperios necesar ca dupa folosirea sa sa fie lasat capacul pentru a preveni pierderea energiei pozitive si introducerea in interiorul camerei a energiei negative, ce se poate strecura prin scurgerile instalatiilor sanitare;
  • Uleiurile esentiale sunt o modalitate foarte buna de relaxare si revitalizare;
  • Este interzisa etalarea unui numar mare de sticlute, sapunuri, parfumuri, sampoane etc., pentru ca acest lucru sporeste senzatia de dezordine si de aglomerat;
  • Fereastra de la baie trebuie sa fie mereu deschisa, permitand aerului si energiei Chi pozitive sa intre;
  • Scurgerile de la cada, chiuveta si dus trebuie acoperite mereu pentru a nu lasa energia pozitiva sa iasa;
  • Pentru a pastra fluxul energetic din baie trebuie sa se monteze un cristal de perete sau tavan, care sa echilibreze atmosfera din punct de vedere energetic.

In concluzie, orice persoana care este constienta de impactul pe care energiile il au asupra omului trebuie sa se inconjoare de designul Feng Shui, pentru ca ii va schimba automat starea sufleteasca in fiecare zi, incarcand-o din plin cu pozitivism, armonie si inspiratie. Baia este incaperea vizitata cel mai des, asa ca nu trebuie uitata cand vine vorba despre amenajarea sau renovarea interiorului locuintei.

Surse foto:
www.viveyopal.co
www.blogspot.com
www.pinimg.com

Produse asociate

organizator make up

14,99 lei

Vezi mai multe

SET PERIE SI SUPORT HARTIE IGIENICA, DIN METAL, 22X10,5X79CM

129,90 lei

Vezi mai multe

64,99 lei

Vezi mai multe