Blog » Amenajari » Terase la etajul casei – Idei de amenajare de la Homelux, usor de pus in practica

Terase la etajul casei – Idei de amenajare de la Homelux, usor de pus in practica

Amenajarea unui spatiu relaxant in aer liber a devenit un proiect pe care incearca sa-l puna in practica inclusiv proprietarii de apartament la bloc cu balcoane impresionante, simtind nevoia de a admira cateva clipe verdele naturii si de a se bucura de aerul curat al serii, dupa ce s-au intors de la serviciu sau de la activitatile zilnice, pe care le desfasoara departe de casa. Din aceasta necesitate a aparut terasa amenajata la etajul locuintei sau pe acoperisul casei. Te-ai gandit sa creezi un astfel de loc la tine acasa, dar nu ai avut nicio idee interesanta in acest sens sau poate nu ai stiut exact in ce consta proiectul? Cerceteaza cu atentie ideile specialistilor in domeniu, proiectele finalizate ale altor proprietari, apoi incearca sa pui in practica tot ceea ce ai acumulat!

Publicat: 13 august 2021
Categorii: Amenajari, Design

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

terasa la etaj

Intr-adevar, toata lumea vrea sa se bucure de spatiul verde si de posibilitatea de a lua o gura de aer proaspat, de a-si sorbi cafeaua sau doar pentru a admira peisajul, rupandu-se cumva de rutina cotidiana. Putini detin, insa, spatii generoase, pe care sa le transforme in terase spectaculoase, totusi, asta nu inseamna ca nu ar putea sa obtina ce isi doresc atat de mult si intr-un spatiu cu mult mai mic. Pana la urma tot ceea ce urmaresc este sa creeze o oaza de liniste si relaxare, care alunga galagia si aglomeratia si care le ofera posibilitatea de reincarcare a bateriilor. 

 

In articolul de mai jos vei descoperi cum sa amenajezi o terasa la etaj, care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont, cate stiluri de decorare ai la dispozitie, care este pardoseala cea mai buna, ce tip de mobilier ai putea sa asezi aici sau ce fel de obiecte de decor ar fi indicate. De asemenea, vei descoperi cateva idei de amenajare a terasei la etaj sau pe acoperis, precum si unele sfaturi corecte, pe care ar fi bine sa le iei in considerare in desfasurarea acestui proiect.

Cum amenajezi o terasa la etajul locuintei?

Desi majoritatea se gandeste ca nu este deloc simplu sa realizeze un astfel de proiect, adevarul este ca totul e posibil cu putina imaginatie, creativitate, cu vointa si cu un buget pe masura. Inainte de a trece la amenajarea acestui spatiu in aer liber, plin de verdeata si de piese de mobilier relaxante si confortabile, este obligatoriu ca proprietarul sa faca putina cercetare, sa stabileasca planul de constructie, sa angajeze o echipa de mesteri, daca nu este foarte indemanatic, pentru a duce la bun sfarsit proiectul de unul singur. 

Terasa poate fi amenajata nu numai pe balconul spatios al locuintei, ci si pe acoperis, daca apartamentul in cauza se afla la ultimul etaj. Ambele idei sunt tentante, insa este important sa se aiba in vedere urmatoarele lucruri:

  • structura constructiei suporta sau nu terasa?
  • exista acces la apa pentru udarea plantelor?
  • poate fi alimentata cu energie electrica?
  • care este bugetul pe care trebuie sa-l aiba la dispozitie proprietarul? 

Specialistii sunt de parere ca acest proiect este unul complex, asa ca proprietarul trebuie sa-si ia cateva zile libere de la serviciu, sa fie dedicat complet pentru a nu face greseli si sa urmareasca intocmai pasii.

Criterii de care trebuie sa tii cont pentru amenajarea terasei de la etaj

Astfel, cum se poate observa, exista mai multe criterii de care trebuie sa se tina cont in amenajarea terasei la etaj, dintre acestea evidentiindu-se urmatoarele:

  • Dimensiunea spatiului. Daca este vorba despre unul mic, atunci trebuie sa se gandeasca amenajarea intr-un mod cat mai practic. Va fi nevoie de cateva elemente de decor, de cateva piese de mobilier si de niste ghivece cu plante inalte, pentru a nu aglomera inutil;
  • Stilul de amenajare. Majoritatea doreste, in primul rand, armonie intre toate incaperile casei si, astfel, este nevoie de alegerea unui stil care sa se potriveasca intregului. De exemplu, daca in locuinta stilul de amenajare este modern, atunci si terasa ar trebui sa fie la fel. In schimb, daca este decorata rustic, atunci terasa de la etaj se va mula pe aceste caracteristici;
  • Scopul construiriii acestui loc. Un sfat bun este sa se tina cont de stilul de viata al familiei. Daca vrea sa aiba doar un loc pentru servit cafeaua sau ceaiul, alaturi de prieteni sau rude, daca isi doreste un loc de joaca pentru cei mici sau poate o gradina deosebita, de mici dimensiuni, dar plina de flori si plante exotice etc.;
  • Tipul de podea. Este un criteriu de tinut seama, pentru ca materialul din care este construita aceasta trebuie neaparat sa reziste in timp, sa faca fata cu brio intemperiilor (in caz ca nu este vorba despre o terasa acoperita). De regula, cele mai populare optiuni sunt lemnul si piatra naturala;
  • Autorizatia de constructie. Legea spune clar ca se pot face lucrari doar daca acestea nu aduc modificari structurii de rezistenta si aspectului arhitectural, asa ca este important ca inainte de a demara proiectul sa se consulte in aceasta privinta un specialist.

Stiluri de amenajare a terasei la etaj

Armonia intre interiorul si exteriorul locuintei se va regasi in proiect. Culorile, texturile, materialele vor fi combinate intr-un mod perfect. Exista diferite stiluri de amenajare a terasei de la etaj, dintre acestea remarcandu-se cel modern si cel rustic. 

Terasa la etaj moderna trebuie sa cuprinda cateva elemente speciale:

  • imbinarea designului cu functionalitatea;
  • alegerea unor culori neutre combinate cu nuante vii si a modelelor futuriste;
  • piese de mobilier simple, pratice, cu accente industriale chiar;
  • accesorii supradimensionate;
  • perne decorative;
  • paravane antivant din materiale textile diverse.

Terasa la etaj in stil rustic este mai simplu de amenajat si nu presupune o investitie uriasa. Astfel, ea se bazeaza pe utilizarea unor materiale naturale, care amintesc cumva de o cabana sau de casa bunicilor, ca de exemplu lemn, piatra naturala, piatra de rau. De asemenea, pentru a arata totul rustic trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele elemente:

  • o banca veche reconditionata;
  • dulapul vechi, proaspat vopsit, dar pastrand patina timpului, ca loc de depozitare;
  • obiecte de decor cu aspect nefinisat;
  • flori multicolore, plante agatatoare;
  • decoratiuni cu motive folclorice;
  • cateva felinare.

Pardoseala in amenajarea terasei de la etaj

Pardoseala terasei de la etaj trebuie sa fie frumoasa, sa atraga atentia si sa creeze o atmosfera romantica, rustica, moderna, industriala sau orice alt stil ar prefera proprietarul. Exista mai multe materiale utilizate in construirea podelei pentru terasa de la etaj, care sa fie rezistente la socuri, la intemperiile naturii, cu un grad de rugozitate adecvat, in asa fel incat sa impiedice alunecarea. 

Cateva exemple in acest sens sunt cele de mai jos:

  • placi din gresie portelanata (material antiderapant, rezistent, dar are conductivitate termica scazuta);
  • teracota (ofera izolare termica, este antiderapanta si antimuschi, rezistenta la impact, dar se ingalbeneste de-a lungul anilor);
  • ceramica italiana de cea mai buna calitate;
  • rasina (material versatil, extrem de igienic);
  • beton (maleabil, rezistent, protejeaza de mucegai, ulei si grasimi);
  • lemnul (trebuie tratat cu uleiuri speciale, cel putin o data pe an).

Pardoseala terasei trebuie sa aiba o panta minima pentru a elimina fluxul de apa de ploaie si de zapada.

Mobilierul necesar pentru amenajarea terasei la etaj

Din fericire, pe Internet exista o multime de poze cu imagini de terase la etaj realizate de tot felul de proprietari de apartamente la bloc sau de case cu terase construite pe acoperis sau la unul dintre etaje, astfel incat se poate descoperi prin aceasta diversitate si multitudine de idei ceea ce este pe placul oricui, chiar si a celei mai exigente persoane. 

Piesele de mobilier raman cheia unei amenajari reusite, dintre acestea putand fi mentionate:

  • canapeaua si fotoliile confortabile;
  • masuta de cafea;
  • balansoarul;
  • umbrarul;
  • hamac.

Obiecte de decor pentru terasa de la etaj

Elementele decorative sunt cele care dau farmec spatiului, dar si personalitate, asa ca trebuie sa fie alese cu atentie, tinand cont de faptul ca terasa este amenajata la etaj sau pe acoperisul locuintei:

  • Ghivecele cu flori multicolore si parfumate nu pot lipsi de pe terasa;
  • Pernele decorative aduc un plus de confort mobilierului si infrumuseteaza spatiul cu succes;
  • Felinarele aduc luminozitatea de care este nevoie pe timp de noapte;
  • Plantele agatatoare ridica nivelul de vegetatie deasupra ochilor, pentru a masca discret o priveliste monotona sau dezolanta a peisajului urban din apropierea locuintei;
  • Se poate opta foarte usor si pentru perdele de exterior delicate, frumos colorate, care sa ascunda intrarea pe terasa si sa creeze impresia ca de la etaj proprietarul a iesit intr-un colt de natura real.

Idei de amenajare a terasei la etaj

Consultarea altor idei este garantia reusitei proiectului, pentru ca acolo se poate vedea exact ce se potriveste cel mai bine, in functie de spatiul avut la dispozitie. Visul multor persoane de a avea aproape un loc relaxant, un colt de natura verde, in care sa poata sa-si petreaca timpul liber, chiar daca stau la bloc, poate deveni realitate cu putina vointa si cu imaginatie. Terasele pot fi amenajate la etaj, pe acoperisul cladirii, pot fi acoperite sau deschise, pe balcon.

Amenajarea terasei la etajul locuintei

Acest tip de terasa se poate amenaja cu succes la orice etaj al casei sau blocului. Chiar si intr-o cladire de birouri ar putea deveni un spatiu excelent pentru relaxare, asa ca ar putea fi luata lejer in calcul de un patron dornic sa ofere angajatilor sai un loc ideal pentru a petrece pauza de masa, de exemplu. 

Acolo unde este nevoie trebuie sa fie ceruta autorizatie de construire, mai ales daca pe terasa se va aduce o anumita cantitate de pamant, pentru a sustine cresterea diferitelor specii de plante sau de pomi. Dupa ce partea legala a fost rezolvata, este bine sa se opteze pentru o echipa de mesteri sau de specialisti in acest domeniu, acest lucru garantand obtinerea de rezultate fabuloase, in scurt timp.  

Planul terasei trebuie pus pe hartie, in asa fel incat sa se calculeze de la inceput care este bugetul de care va fi nevoie, dar si pentru a sti exact care este locul pieselor de mobilier, ghivecelor, mesei cu scaune pentru servirea mesei sau corpurilor de iluminat. Nu pot fi uitate nici obiectele de decor care vor fi alese in functie de personalitatea proprietarului si de tipul de atmosfera pe care vrea sa-l aduca aici. Pot fi alese diferite obiecte, cum ar fi:

  • gardulete ornamentale;
  • decoratiuni in forma de pasare;
  • ghivece de ceramica sau polipropilena;
  • placi de iarba sintetica;
  • copertine din policarbonat pentru protejarea intrarii pe terasa de la etaj;
  • umbrele colorate pentru protejarea impotriva soarelui.

Cei care vor sa se bucure de un spatiu potrivit pentru relaxare in aer liber si pentru servirea mesei in familie ar putea sa ia in considerare si montarea unui semineu de exterior si a gratarului pentru pregatirea diferitelor bucate gustoase. Ingrijirea plantelor si arbustilor ornamentali devine o activitate cotidiana a proprietarului, care trebuie sa aiba grija sa nu se usuce.

Amenajarea terasei pe acoperis

O terasa pe acoperis este visul multor persoane care locuiesc la bloc, pentru ca aici isi pot crea un colt verde, o adevarata gradina in toata regula, spatiul fiind mult mai generos decat cel pus la dispozitie de un balcon. In cazul unui bloc este nevoie de acceptul tuturor proprietarilor de locuinte pentru a demara proiectul, dar si de autorizatie, pentru ca greutatea ar putea afecta structura de rezistenta a cladirii. Specialistii recomanda multa atentie pentru ca rezistenta acoperisului se modifica pe masura ce sunt aduse aici plante, ghivece, pamant. 

Plantele trebuie ingrijite permanent si este nevoie de un sistem de irigare bine pus la punct pentru a nu se usca: fie butoaie pline cu apa, fie sistem de picurare. Manusile de gradinarit, foarfecele de taiat crengute, sapaliga, precum si alte unelte sunt obligatorii pentru arsenalul gradinarului. 

De asemenea, o terasa pe acoperis presupune si existenta unor obiecte si dispozitive care sa lupte eficient impotriva insectelor, altfel este greu de crezut ca se va putea sta in aer liber, mai ales dupa caderea soarelui. Dintre acestea merita mentionate:

  • aparatul anti-insecte cu ultrasunte;
  • lumanarea impotiva tantarilor;
  • perdele de protectie pentru usa;
  • perdea pentru balansoar (stil baldachin).

Sfaturi de care trebuie sa tii cont in amenajarea terasei la etaj

Un astfel de proiect este usor de pus in practica daca se va tine cont de sfatul specialistilor, in asa fel incat rezultatele sa fie deosebite:

  • Cei care vor sa se bucure de terasa de la etaj si pe timpul iernii trebuie sa ia in considerare inchiderea spatiului;
  • Piatra naturala este una dintre cele mai bune alegeri de amenajare a pardoselii, pentru ca imprima un look elegant si luxos;
  • Pentru a crea o terasa rustica deosebita, este nevoie de plantarea unor flori colorate intens;
  • Pentru a crea un efect spectaculos, este bine sa se aseze pe terasa ghivece de diferite dimensiuni, amplasate pe jos sau agatate de tavan;
  • Lumina aduce un farmec deosebit, asa ca trebuie montate cateva corpuri de iluminat cu spoturi sau beculete agatate de un fir;
  • Terasa poate sa aiba si un acoperis frumos, care sa protejeze de razele soarelui. El poate fi construit din trestie si bambus pentru a imprima un aer mediteraneean si pentru a asigura o buna circulatie a aerului sau din lemn pentru o protectie mai buna contra intemperiilor. Nu sunt de evitat nici pavilioanele sau umbrarele, foarte bune in astfel de situatii.

In concluzie, cei care vor sa aiba parte de un colt de verdeata spectaculos la etaj, chiar daca stau la bloc, pot alege sa transforme balconul intr-un spatiu cat mai relaxant si mai frumos. Este nevoie doar de vointa si de un plan bine pus la punct. 

Surse foto:

shutterstock.com

homelux.ro