Blog » Amenajari » Amenajarea dormitorului mic cu Homelux: +130 de idei si imagini

Amenajare dormitor mic: Homelux iti ofera +130 de idei si imagini pentru amenajare

Spatiul poate reprezenta uneori o provocare in amenajarea dormitorului. Fiind o incapere destinata odihnei si relaxarii, trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita atunci cand vine vorba de alegerea mobilierului, paletei cromatice si stilului specific.

Publicat: 25 septembrie 2018
Categorii: Amenajari

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Dormitorul reprezinta cea mai importanta incapere din locuinta atunci cand vine vorba de amenajare. Acesta este destinat relaxarii si odihnei, asa ca merita oa tentie speciala din partea ta. Iar cand acesta nu este o incapere atat de mare si spatioasa pe cat ti-ai fi dorit, amenajarea lui devine o adevarata provocare. Pentru a implementa stilul de amenajare preferat si pentru a avea spatiu pentru toate piesele de mobilier e care ti le doresti, odata cu suficient spatiu de depozitare pentru lucrurile tale, exista cateva reguli si trucuri de design care sa te ajute sa ajungi la rezultatul dorit.

Reguli generale de amenajare a unui dormitor mic

Amenajarea unei incaperi se va face mereu in functie de dimensiunile dormitorului, de forma camerei, stilul in care iti doresti sa amenajezi,etc. Fiind o camera destinata relaxarii si odihnei, dormitorul trebuie sa ofere o stare de bine.

Cum alegi culorile

Nu exista un set de reguli stricte pentru alegerea cromaticii dormitorului. Acest lucru se face, de regula, in functie de preferinte si de modul in care culorile iti influenteaza starea de spirit. Este, totusi, indicat sa optezi pentru culori si nuante neutre, dar poti adauga pete de culoare pentru a creea un contrast vizual interesant.

Cum alegi textilele

Draperiile, perdelele, covorul, pernele colorate, cuverturile, toate aceste elemente te pot ajuta foarte mult in obtinerea unui design reusit. Daca iti doresti o incapere relaxanta, alege textilele in culori deschise, ce pot imbraca dormitorul intr-o paleta de culori discreta si placuta.

Perdelele / Draperiile

Rolul perdelelor si al draperiilor este acela de a bloca lumina naturala si de a oferi mai multa intimitate. In acelasi timp, trebuie sa avantajeze spatiul si sa se fie in totala armonie cu celelalte elemente din dormitor. Pentru un dormitor mic, alege draperiile lungi si deschise la culoare, din panza groasa. Ele vor face camera sa para mai spatioasa si aerisita, contopindu-se cu designul.

Cuverturile si lenjeria de pat

In functie de alegerile pe care le faci, lenjeria si cuvertura pot sa ofere un plus de confort in dormitor. O camera decorata in culorii vii va da viata incaperii si va anima atmosfera, in timp ce culorile deschise si fade precum bej, roz deschis, gri si alb, au rolul de a pastra simplitatea si de a pastra un aspect cat mai unitar si minimalist.

Covorul

Intr-un dormitor mic este inutil sa pui un covor de dimensiuni foarte mari, deoarece mobila iti va ocupa deja o mare parte din spatiu. Astfel, alege texturi subtiri si dimensiuni mai mici. Poti plasa covorul in fata patului, pentru o incadrare cat mai estetica si alege o culoare diferita de cea a pardoselii. In caz contrar, spatiul va parea mai inghesuit.

Dispunerea mobilierului

Patul

Un lucru foarte important de care trebuie sa tii cont in amenajarea dormitorului este modul in care dispui mobilierul, pentru a fi cat mai util si sa ai acces usor la toate lucrurile. Din categoria mobilierului, patul este elementul de baza, iar acesta trebuie dispus intr-un mod anume, pentru a obtine un ambient potrivit. Dimensiunile mobilierului, respectiv ale patului, contribuie mult la atmosfera creata. De regula, patul se dispune cat mai departe de usa, iar pentru un efect vizual bun si pentru a evita frigul, este recomandat sa nu fie amplasat  sub fereastra. Salteaua, de asemenea, este un element cu intaietate si va trebui aleasa cu atentie, intrucat aceasta sa ofere confort.

Dressing-ul

Exista solutii optime de depozitare a hainelor si accesoriilor, fara sa pierzi foarte mult din spatiu. Alege un dressing cu oglinzi mari , pentru a creea iluzia de largire a spatiului, sau un suport deschis cu umerase si rafturi pentru haine. Dulapurile foarte mari, din lemn masiv nu sunt recomandate pentru dormitoarele mici, deoarece ocupa foarte mult spatiu iar sistemul de deschidere clasic al usilor, spre exterior, nu va face decat sa inghesuie incaperea.

Corpurile de iluminat

Iluminatul contribuie foarte mult la perceperea cromaticii alese si este indicat sa fie

conceput pe straturi: iluminatul de baza, lumina de lucru, care va fi mai difuza si, de regula, aproape de pat sau birou si iluminatul decorativ (lampadare, veioze, lumina de veghe).

O lustra supradimensionata va face incaperea sa para mai mare, iar pentru dormitoarele mici, cu tavanul inalt, lustrele lungi si aplicele pot oferi o iluminare foarte buna si vor adauga un plus de eleganta incaperii.

In procesul de amenajare al dormitorului trebuie sa tii cont si de modul in care este incalzita incaperea. Daca incalzirea se va face prin pardoseala, trebuie sa iei in considerare acest lucru inca de la bun inceput, deoarece mobilierul trebuie dispus si in functie de modul in care circula caldura.

Este foarte important sa ai un plan bine stabilit atunci cand incepi sa amenajezi. O schita a dormitorului te va ajuta sa stabilesti prioritatile si sa alegi piesele de mobilier si accesoriile potrivite.

Accesorii decorative

Alegerea accesoriilor si decoratiunilor este un capitol foarte important, deoarece poate sa defineasca perfect personalitatea si stilul tau propriu si, totodata, sa evidentieze punctele forte ale incaperii. Poti folosi lumanari, boluri, suporturi de depozitare, lampi, etc., cu ajutorul carora poti face o camera mica sa ia alte dimensiuni. Accesoriile foarte mari vor face un dormitor mic sa para mai spatios.

Oglinzile

Fiecare are macar o singura oglinda in dormitor, deoarece acesta este locul in care te imbraci si iti pregatesti tinuta de zi cu zi. Oglinzile arata foarte bine intr-un spatiu mic si maresc campul vizual. Daca ai un perete liber, ataseaza o oglinda de dimensiuni mai mari, inasa fel incat sa te poti vedea in ea usor si sa poata servi si ca accesoriu decorativ pentru  stilul ales de tine.

Alege elemente de decor supradimensionale

Pernele decorative, vazele, tablourile, etc. reprezinta elemente de decor forte in dormitor. Poti infrumuseta spatiul cu ajutorul lor, insa nu abuza de accesorii din diferite categorii si culori, pentru a nu destabiliza cromatica. Alege obiecte mari si in culori simple, deschise, pentru un aspect calduros si intim. Accesoriile de decor sunt esentiale pentru a-ti crea propriul spatiu in armonie cu personalitatea ta.

Plantele reprezinta si ele un element decorativ de mare ajutor, care va improspata camera si ii va da o naturalete aparte.

De cele mai multe ori, amenajarea dormitorului poate fi o mare provocare, deoarece sunt multi factori de care trebuie sa tii cont pe parcurs, insa secretul unei amenajari reusite este  sa imbini utilul cu placutul si sa gasesti un echilibru care sa iti ofere relaxare.

Amenajarea unui dormitor mic in functie de tipul de locuinta

Atat la casa, cat si la apartament, uneori dimensiunile unor incaperi nu incurajeaza o metoda simpla de amenajare. Spatiul redus impune urmarea unor reguli de amenajare speciale si incurajeaza un design minimalist. Utilitatea trebuie sa fie o prioritate in acest caz, iar design-ul trebuie gandit intr-o forma cat mai benefica nevoilor tale si, in acelasi timp, sa personalizeze spatiul. Inainte sa iei in calcul toate aceste reguli stricte de amenajare a dormitorului,legate de fluxul de lumina, de dimensiunile patului, de dispunerea corecta a mobilei,etc., trebuie sa te gandesti cum vei obtine un spatiu pe placul tau si care sa sa iti ofere relaxare.

Amenajarea unui dormitor mic la casa

Sunt foarte multi cei care se cnfrunta cu lipsa spatiului, chiar si la casa. Nu poti mari incaperea peste noapte, insa ce poti sa faci este sa adaptezi cu stil spatiul pe care il ai si sa il amenajezi cat mai eficient. In cazul unui dormitor mic, este nevoie sa adaptezi absolut fiecare element, tinand cont de nevoile tale si de dimsnsiunile camerei. Patul si dressing-ul trebuie adaptate, pentru a nu ocupa spatiu inutil, dand senzatia de sufocare. Ia in considerare mobilerul multifunctional, care te poate salva, salvand lucrurile ce nu isi gasesc locul in alte parti ale casei. Intr-un dormitor la casa, design-ul si culorile sunt foarte importante, deoarece aceastea trebuie sa fie in armonie cu stilul arhitectural al casei.

Amenajarea dormitorului in apartament

Pentru o amenajare corecta a dormitorului de bloc, trebuie sa abordezi cateva variante pentru cat mai multa functionalitate si confort. Desi dormitoarele proiectate in apartamente de bloc sunt mai mici ca dimensiune, nu trebuie sa faci compromisuri atunci cand alegi patul, care este cel mai important element din camera de odihna. Masoara inainte sa alegi modelul dorit, pentru a sti de inainte cat spatiu iti va ramane pentru celelalte corpuri de mobilier. Poti alege un pat cu spatii de depozitare incluse, cum sunt cele cu lada sau cu seratre pe laterale. Patul montat pe unul din pereti este o alegere foarte buna in cazul dormitoarelor mici de apartament si poate fi foarte usor transformat in loc de depozitare. Mobilierul trebuie sa fie deschis la culoare, lucru care te va ajuta sa amplifici spatiul.

Alege sa amenajezi cu stil, prin crearea unui perete cu accent. Poti alege o culoare mai indrazneata, in functie de paleta de nuante pe care o alegi. Peretele-accent trebuie sa aiba o culoare mai inchisa, iar un tablou supradimensionat sau o serie de elemente si tablouri mai mici, dispuse in linie dreapta, sau in forme asimetrice.

Deoarece oglinda este un element care nu trebuie sa lipseasca din amenajarea unei camere mici, alege un dressing cu oglinzi sau, daca depozitarea hainelor nu se va face in dormitor, atunci monteaza o oglinda mare pe unul dintre peretii incaperii. Vei obtine un efect interesant, prin marirea campului vizual.

Amenajarea garsonierei cu dormitor si spatiu de relaxare

Cu cat este mai mic spatiul de care dispui, cu atat mai dificil este procesul de amenajare. Iar in cazul unui apartament cu o singura camera, acesta nu este deloc usor de mobilat si de configurat. O garsoniera iti va da batai de cap, mai ales daca vrei sa obtii atat un dormitor comod, cat si un spatiu de relaxare, in aceeasi incapere. In timp ce un apartament are o bucatarie, un living si un dormitor, garsoniera trebuie sa le cuprinda pe toate acestea, intr-un spatiu limitat. Ea trebuie amenajata cu atentie, intrucat sa poti obtine un spatiu confortabil, in pas cu nevoile tale si un loc primitor pentru musafiri. Astfel, ea va trebui impartita pe arii de interes, astfel incat sa obtii o zona de zi si o zona de noapte, adica dormitorul.

Imparte incaperea in doua zone si monteaza patul langa geam, acolo unde dispune si restul mobilierului de dormitor. Pentru a nu incarca vizual incaperea, aege nuante deschise si fine. Combinatiile de culori alb-gri, gri-violet, alb-bej sau peretii in totalitate albi, sunt alegerile cele mai potrivite pentru un spatiu restrans, cu doua arii de interes separate. Decoreaza peretii cu tablouri sau fotografii artistice inramate, pentru a anima atmosfera in zona de relaxare. Poti delimita cele doua zone cu ajutorul unei canapele de dimensiuni mici, care sa mascheze patul. In felul acesta, cei care te vor vizita nu vor avea acces direct acolo unde se afla patul, ci vor fi gazduiti in camera de zi, acolo unde se afla canapeaua si masuta de cafea.

Dressing-ul trebuie sa aiba suficient spatiu de depozitare in interior si trebuie dispus in incapere in asa fel incat sa ai acces usor la toate sertarele si rafturile lui. Nu este indicat sa montezi rafturi sau dulapuri deasupra patului, deoarece va incarca prea mult tot spatiul respectiv iar patul iti va bloca accesul la ele. Un stander cu umerase este util in astfel de situatii si poate sa fie chiar o piesa de decor in camera ta.

Accesoriile de decor supradimensionate vor da iluzia de mai mult spatiu, asa ca alege perne mari, o lustra lunga si voluminoasa, toate acestea in culori deschise si pastelate. Nu uita de nelipsita oglinda, care este necesara atat pentru confortul tau, cat si pentru spatiul care trebuie sa prinda volum in procesul de amenajare.

Dormitorul la mansarda

In cazul in care locuiesti la casa si beneficiezi de spatiul din mansarda, acesta poate sa fie alegerea perfecta pentru amenajarea dormitorului, fiind un spatiu intim si linistit. Mansarda este un spatiu cu o volumetrie mai speciala, datorita incinarii tavanului, care este data de pozitionarea acoperisului si inclinarea acestuia. Tocmai acesta este punctul forte al mansardei si motivul pentru care ofera multa intimitate si confort. Insa pentru a obtine o amenajare potrivita, aceasta trebuie sa fie cat mai eficienta.

Cand te decizi sa amenajezi spatiul de sub acoperis, pot interveni cateva probleme, cum ar fi aerisirea(ventilatia) si sursa de lumina naturala. De regula, mansarda nu este la fel de bine aerisita si luminata precum o camera obisnuita. Inainte de amenajare, mansarda poate sa arate ca un spatiu intunecat si neprimitor, insa rezultatul poate sa fie mai spectaculos de cat te-ai asteptat.

Din cauza luminozitatii scazute, e nevoie sa apelezi a cate trucuri de amenajare, bazate pe regula culorilor. Nuanta cea mai potrivita pentru pereti si cea care capteaza imaginea cel mai bine sunt albul si galbenul, care nu afecteaza aspectul intim al dormitorului. Daca vrei sa para o incapere cat mai mare si spatioasa, alege nuanta parchetului semanatoare cu cea  a peretilor. De exemplu, daca peretii vor fi gri, atunci alege alba sau gri si pentru finisajul pardoselii.

In mansarda trebuie sa te rezumi la strictul necesar, deoarece mobilierul va incapea mai greu, din cauza inclinarii tavanului. Daca spatiul este unul mai restrans, atunci nu apela la mobilier de mari dimensiuni. Rezuma-te la tot ceea e ai nevoie pentru un somn linistit si momente de relaxare profunda, renuntand la ceea ce nu reprezinta o necesitate. Mobilierul si textilele trebuie sa fie in nuante deschise la culoare, care sa reflecte luminozitate si sa dea senzatia de spatiu aerisit. Daca ferestele sunt mici si nu beneficiezi de un balcon deschis, atunci va trebui sa compensezi cu ajutorul detaliilor.

Acest spatiu aparte ofera o multime de beneficii in procesul de amenajare, mobilare si decor. Poate fi transformat intr-un spatiul elegant si cu bun gust, special fata de orice alta incapere din casa.

Amenajarea dormitorului la subsol

Cand te gandesti la spatiul din subsol, de regula ti-l imaginezi ca pe un loc unde poti depozita diverse lucruri, un loc intunecat si respingatr, nicidecum un dormitor luminos si relaxant. Fie pentru ca ai nevoie de mai mult spatiu, fie ca asa preferi, este posibil sa vrei la un moment dat sa transformi acest spatiu in unul locuibil si util. Ei bine, acest lucru este posibil si, mai mult de atat, amenajarea subsolului intr-un dormitor comod este o misiune destul de usoara. Numai daca exista cantitati mari de reziduri sau izolarea nu este facuta intr-un mod corespunzator, costurile pot fi mai mari. Iar daca nu exista ferestre, montarea unora este necesara, deoarece lumina naturala trebuie sa poata avea acces in incapere. In cazul iluminarii slabe, trebuie sa alegi finisaje si obiecte in culori vii si deschise, care sa lumineze intreaga incapere.

Va trebui sa te ocupi de termoizolatie,hidroizolatie si  izolatie fonica. Calitatea aerului este foarte importanta, asadar subsolul are nevoie de o ventilatie naturala.

In timp ce unele spatii din subsol sunt mai mari, altele au dimensiuni foarte reduse, asa ca nu poti obtine mai mult decat un dormitor mic. Si, din nou, va rebuie sa folosesti cateva trucuri de aemenajare, incat sa nu risti sa inghesui inutil. Astfel, va trebui sa te folosesti de orice se poate pentru a face camera sa arate mai spatioasa si confortabila.

Cu siguranta, subsolul tau nu permite intr-o mare masura patrunderea luminii naturale, asa ca alegerea cromaticii este un lucru foarte important, de care poate sa depinda intreaga atmosfera din dormitor. Compenseaza lipsa luminii, vopsind peretii si tavanul in culori foarte deschise si calde. Acestea nu numai ca vor lumina incaperea, dar te vor face sa te simti mai relaxat.

La subsol nu este recomandat parchetul din lemn masiv, din cauza umezelii mai ridicate, care va deteriora lemnul in timp. Asadar, alege gresie, pardosea laminata sau chiar mocheta, care poate juca un rol important in amenajarea dormitorului. Cu ajutorul unei mochete colorate poti inviora spatiul, lucru de care subsolul are neaparata nevoie.

Foloseste-te de mai multe surse de lumina, mergand dupa regula celor trei straturi: lumina generala, lumina de ambient si cea decorativa. Sursele de lumina principale trebuie sa fie cele mai puternice, pentru a lumina foarte bine intreaga incapere, pe timp de noapte. Ai nevoie si de o lumina mai slaba, eventual reglabila, in zona patului. Aceasta va juca rolul de lumina de veghe si cu ajutorul ei vei creea o atmosfera linistita, perfecta pentru a savura cartea preferata. Luminile decorative pot fi lampile de birou, aplicele decorative sau alte surse de lumina mici, care infrumuseteaza ambientul.

Cum amenajezi in functie de stil

Stilul in care vrei sa arate dormitorul tine numai de gusturile tale, insa acesta trebuie sa fie ales in functie de potrivirea lui cu arhitectura casei sau a apartamentului, dupa caz. Fiecare an vine cu tendinte noi, asa ca este important sa afli ce stil ti se potriveste si care va indeplini pe deplin pretentiile tale in materie de design al dormitorului. Iar in ceea ce priveste stilul de amenajare, nu exista o regula stricta in acest sens. Poti amesteca mai multe influente, insa trebuie sa ai grija ca elementele sa nu incarce foarte mult. Pentru dormitoarele mici sunt, totusi, recomandate unele stiluri care avantajeaza mai mult, precum stilul modern sau contemporan, minimalist sau cel industrial. Acestea prezinta elemente utile si simple, linii drepte si o cat mai mare functionalitate.

Amenajarea unui dormitor mic modern

Stilul modern este caracterizat de linii drepte, un minim de accesorii si decoratiuni, in forme cat mai clare. Fiind total opusul stilului traditional clasic, vei gasi in el numai forme plane, in locul celor sculptate si evidentiate in lemn, lipsa tesaturilor sau tesaturi cu geometrii neutre si uni si foarte putine accesorii decorative in rafturile pentru depozitare. Chiar daca stilul modern nu este atat de calduros vizual, asta nu inseamna ca nu poti echilibra gama cromatica, piesele de mobilier si finisajele.

Liniile drepte trebuie sa reprezinte punctul de pornire al proiectarii mobilierului. Acest stil are o structura tridimensionala iar spatiul este foarte bine organizat. Paleta de culori va fi una simpla, de baza cu alb, negru, gri, bej, crem,etc. Stilul modern a popularizat spatiul open-space, precum bucatariile deschise catre living si peretii falsi din lemn sau alte materiale naturale.

Amenajarea unui dormitor mic in stil contemporan

Multa lume confunda stilul modern cu cel contemporan, desi aceastea doua sunt foarte diferite. Spre deosebire de stilul modern, cel contemporan vine cu o diversitate mare de tesaturi, culori si forme geometrice. Se aseamana prin claritatea structurii, spatiul cat mai deschis si aerisit, o iluminare buna si prezinta solutii de depozitare cat mai utile si la indemana. De obicei, se pune accentul pe accesorii indraznete, care sa atraga privirile prin culoare si dimensiune. Obiectele supradimensionate sunt potrivite stilului contemporan, iar formele laconice primeaza in incapere. Daca alegi acest stil pentru amenajarea unui dormitor mic, atunci miciunea ta nu va fi foarte grea, datorita simplitatii pe care vei pune accentul.

Pe cand stilul modern exclude obiectele de care e posibil sa nu ai nevoie mereu, amenajarea intr-un stil contemporan aduce in casa ta minimalismul, adica permite folosirea decoratiunilor mai aparte, a culorilor indraznete si altor elemente de decor care pot infrumuseta. Intr-un dormitor in stil contemporan se va pune foarte mult accent pe confortul psihologic, asa ca se va alege o cromatica foarte echilibrata, din toate punctele de vedere. Peretii, tesaturile, accesoriile si mobilierul vor fi intr-o armonie totala.

Amenajarea unui dormitor mic clasic si elegant

Amenajarile clasice iau ca exemplu arhitectura antica si indulceste incaperea , venind cu linii fine si renuntand la duritate. Culoarea care defineste acest stil este albul, insa sunt folosite si derivate sau pasteluri, precum roz deschis, nuante calde de verse, bej, crem, etc. Toate aceste culori se combina in stilul clasic cu mobilier in nuante inchise. De regula, vei intalni lemnul masiv, care ofera sebzatia de confort  si eleganta. Dormitorul amenajat in stilul clasic este potrivit pentru persoanele cu o personalitate stabila, iubitorii de elegant si cei care iubesc sa colectioneze.

Dormitoarele mici suporta mai greu o amenajare in stil clasic, tocmai din cauza mobilierului , care este de dimensiuni mari, ocupa mult spatiu si nu este foarte util. Daca, totusi, esti iubitor de eleganta si vrei sa amenajezi un dormitor mic in stil clasic, atunci rezuma-te la doar 3 piese de mobilier:patul, dressing-ul si un raft sau o noptiera in care sa depozitezi lucrurile. Pentru o atmosfera mai eleganta si feminina, poti apela si la culori precum albul sau bejul, atat pentru mobila cat si pentru pardoseala.

Amenajarea unui dormitor mic vintage

Cele mai importante elemente care definesc stilul vintage sunt pastelurile, imprimeurile elegante si tesaturile incarcate in broderii. Acest stil presupune etalarea rafinamentului, al elegantei date de bijuterii, de elemente fine si decoratiuni bogate. Ferestrele au nevoie de perdele fine, de diafane care sa permita patrunderea luminii cu moderatie. Patul reprezinta piesa de baza intr-un dormitor, iar cand vine vorba despre vintage, tablia acestuia se transforma intr-un element de decor, sofisticat. Poti decora tablia cu ajutorul unu tapet inflorat, care se va integra perfect in peisaj. Pardoseala presupune numai finisaje din lemn deschis la culoare, alb sau gri, alaturi de un covor in nuante fine si pastelate. Pentru o amenajare vintage autentica, mobilierul trebuie sa fie cat mai elegant, cu modele romantice  in lemn.

In stilul de amenajare vintage se pune foarte mult accent pe textile, ele fiind principalul element decorativ din incapere. Alege lenjerii de par deschise la culoare, cu broderii si modele elegante. Oglinzile joaca si ele un rol important , asa ca poti inlocui tablourile cu oglinzi de dimensiuni diferite, pe care sa le montezi pe unul din pereti, alaturi de alte rame cu fotografii. Pentru un efect aparte, poti aplica un baldachin deasupra patului. Accesoriile decorative sunt un lucru pe care trebuie sa pui accent atunci cand amenajezi un dormitor mic in stil vintage. Colectioneaza-le si gaseste-le un loc in camera, unde vor completa perfect decorul.

Designul complementar potrivit pentru dormitoarele mici

Utilizate in aceeasi schema cromatica, culorile complementare pot constitui o amenajare palcuta si relaxanta pentru ochi. Acest ,,experiment de decorare,, se bazeaza pe faptul ca extremele se atrag, evoluand armonios impreuna. Pe roata culorilor, complementarele sunt cele opuse, precum rosu si verde. Ele isi scot in evidenta calitatile si se intensifica reciproc. Pentru amenajarea unui dormitor de dimensiuni mici, o paleta de nuante complementare este alegerea cea mai buna, deoarece acestea vor avantaja spatiul si il vor largi vizual. Atentia va fi indreptata spre elementele colorate, care se atrag intr-un mod placut. Vopseste peretii in alb si adu in incapere elemente textile colorate, pentru a crea un echilibru intre cele doua culori complementare. Nu le folosi in mobilier sau pardoseala, deoarece acest lucru nu va face decat sa incarce si sa ingreuneze atmosfera, ceea ce nu este indicat in camera de odihna. Pentru o incapere complet alba, cu parchet deschis la culoare si mobila alba, crem sau gri, poti alege combinatia de portocaliu si albastru. Poate ca pare ciudat la prima vedere, insa aceste doua culori compun cea mai frumoasa imagine impreuna. Poti apela la printuri si modele geometrice sau asimetrice, in functie de preferinte.

Design-ul complementar aduce modernul si minimalismul intr-o singura camera si ofera o experienta placuta, care te va face sa te simti cat mai relaxat in timpul petrecut acolo. Daca esti o persoana cu o fire artistica si dinamica, atunci acest gen de amenajare ti se potriveste de minune! Alte combinatii complementare binevenite in dormitor sunt: galben si violet, rosu si verde/albastru si combinatiile complementare cu naunte usor modificate. Evita sa folosesti tonurile clasice si experimenteaza cu nuante mai curajoase.

Amenajarea dormitorului in  functie de utilizarea lui

Fiecare spatiu in parte trebuie amenajat in functie de utilizarea si specificul acestuia. Atunci cand amenajezi dormitorul, este recomandat sa tii cont de rolul acestuia- este un dormitor de oaspeti? un dormitor matrimonial, pentru o singura persoana sau pentru copii?

Dormitor mic pentru o persoana

Cu certitudine, un dormitor destinat unei singure persoane nu necesita la fel de mult mobilier precum dormitorul locuit de doua persoane. Astfel, amenajarea unui dormitor mic single nu reprezinta o misiune atat de grea, ba chiar poti obtine o amenajare simpatica in cativa pasi foarte simpli. Regulile de dispunere a mobilierului vor ramane aceleasi, insa se permit cateva mici modificari. Intr-un dormitor pentru o singura persoana, patul poate fi plasat aproape de unul din pereti, deoarece nu va fi nevoie de acces pentru doua persoane, pe ambele parti ale acestuia. Asa castigi mai mult spatiu in incapere, unde poti pune un fotoliu comod si o biblioteca mica, in care sa asezi cartile preferate si alte obiecte decorative, in functie de stilul de amenajare ales. Alege un dressing de dimensiuni mici, care sa nu ocupe mai mult spatiu decat un pat de o persoana, pentru a putea amplasa un raft, un birou sau o biblioteca alaturi de restul pieselor de mobilier. Dormitorul single, cu pat de o persoana este ideal pentru camera adolescentului.

Amenajarea dormitorului trebuie sa fie ca o reflexie a personalitatii tale, asa ca mobilierul nu va aduce la fel de multa originalitate precum accesoriile decorative. Chiar daca dormitorul este de dimensiuni mai mici si este destinat unei singure persoane, pe langa utilitate, acesta trebuie sa prezinte accente puternice, decoratiuni sau un corp de iluminat intr-o forma mai iesita din comun. Asa vei aduce o nota personala design-ului.

Dormitor mic pentru copii

Un dormitor mic este intotdeauna o mare provocare atunci cand vine vorba despre amenajarea acestuia, insa poate fi ideal daca vrei sa il amenajezi pentru cei mici. Camera copilului nu necesita mult mobilier, drept urmare nu va fi nevoie de spatiu extins pentru a obtine un design placut. Dormitorul copilului trebuie sa fie intotdeauna o oaza de liniste, un loc calmant si relaxant pentru el. De aceea, nu se recomanda folosirea unei palete largi de culori si este indicat sa pastrezi nuante fine si neutre, alaturi de piese de mobilier simple si cat mai putine decoratiuni si textile, pentru a nu deveni o incapere obositoare. Copiii mici au nevoie de un pat special, asa ca poti apela la cel transformabil, din lemn, care prezinta rezistenta in timp si este foarte util, deoarece il poti folosi si mai tarziu,cand cel mic mai creste. Iluminarea trebuie sa fie una potrivita, mai exact sa nu abuzezi de lumina articifiala, ci mai degraba sa lasi lumina de afara sa intre in camera intr-un mod cat mai natural. Renunta la draperiile groase si alege textile deschise la culoare, care sa lumineze intreaga incapere.

In camera copilului trebuie sa existe o zona de joaca, unde cel mic sa isi poata petrece timpul alaturi de jucariile lui preferate. De asemenea, o masuta si un raft pentru cartile de colorat sunt piese de mobilier care nu trebuie sa lipseasca. Amenajarea camerei pentru copil poate sa fie un proiect distractiv si interesant, care sa rezulte ceva cu adevarat special.

Pentru adolescenti

Deciziile legate de amenajarea camerei adolescentului pot fi coplesitoare, dintr-o perspectiva temporala. Alegerea culorii mobilierului, a peretilor si parchetului sunt numai cateva lucruri dintr-un sir foarte lung pe care trebuie sa il urmezi. Avand in vedere faptul ca adolescentul este acum in masura sa isi dea cu parerea si sa aleaga ce anume ii place si ce se potriveste cel mai bine cu personalitatea lui, amenajarea dormitorului va fi un proiect de echipa palpitant, mai ales daca va puneti creativitatea la incercare.

Din dormitorul acestuia nu trebuie sa lipseasca biroul de lucru, unde isi va putea indeplini sarcinile de zi cu zi. Patul poate sa fie unul single sau dublu, in functie de preferinte si de dimensiunile camerei. Ambientul este dat de piesele de mobilier auxiliare, asa ca alege linii simple, piese de mobila cat mai functionale si utile, fara sa incarci spatiul inutil. Se recomanda o cromatica echilibrata si este indicat sa eviti design-ul complementar, deoarece poate sa devina obositor la un moment dat. Alege nuante neutre precum roz pal, verde, albastru grizonat, griuri si nonculori. Cu toate acestea, nu uita sa pui cateva contraste interante, deoarece  o camera plina de culoare va fi merei pe gustul acestuia.

Dormitorul de oaspeti

Pentru cei care locuiesc la bloc, camera de oaspeti nu este tocmai ceva familiar. Insa, pentru cei care au in locuinta o camera in plus, o pot transforma in dormitor pentru oaspeti, pentru momentele in care musafirii sau prietenii raman peste noapte. Pentru acest gen de camera, trebuie in primul rand sa creezi o atmosfera draguta si relaxanta, unde sa se poate simti bine oricine, indiferent de stilul personal. Este bine sa eviti folosirea culorilor puternice si sa incerci sa amenajezi cat mai simplu, pentru ca persoanele ce vor sta acolo sa isi poata incarca cu usurinta bateriile si sa aiba parte de momente de relexare. Daca vei opta pentru nuante neutre, de gri, vei obtine amenajarea potrivita, fara prea mult efort.

O tema decorativa diferita de cea a locuintei poate fi binevenita in camera de oaspeti, iar daca iti doresti sa iti impresionezi musafirii, foloseste obiecte de arta clasice, moderne sau vintage.

Amenajarea unui dormitor matrimonial mic

Dormitorul matrimonial trebuie sa fie amenajat si gandit in asa fel incat ambii parteneri sa aiba suficient spatiu, pentru cat mai mult confort. Este recomandat sa alegi un sifonier cat mai mare, simplu si un pat cu spatii de depozitare pe laterale. Ar fi ideal sa existe o masuta de toaleta, pentru produsele de infrumusetare ale ambilor parteneri. In cazul unui dormitor matrimonial mic, design-ul trebuie sa fie unul modern, iar incaperea cat mai putin aglomerata sau sufocata de obiectele de decor. Daca gusturile voastre inclina spre eleganta, atunci un decor clasic sau unul minimalist sunt cele mai recomandate. Dormitoarele mici nu trebuie sa reprezinte o problema, mai ales daca sunt destinate ambilor parteneri. Patul poate sa fie pozitionat pe mijloc, pentru a ramane spatiu pe ambele parti, iar corpurile si etajerele suspendate vor adaposti toate lucrurile personale, fara prea mult efort.

Trucuri pentru a castiga spatiu intr-un dormitor mic

Atunci cand dispui de un dormitor mic, trebuie sa il amenajezi cat mai practic si, in acelasi timp, sa te incadrezi perfect in spatiul de care dispui. Toate aceste lucruri devin mai complicate atunci cand realizezi ca nevoile tale sunt peste limita impusa, asa ce esti nevoit sa gasesti solutii care sa se plieze pe gusturile si stilul tau propriu si personal. Exista cateva trucuri care te vor ajuta sa obtii amenajarea perfecta, chiar si intr-o incapere de dimensiuni foarte mici.

Spatiu de depozitare in pat

Paturile care au sertare de depozitare pe laterale sau sub saltea sunt extrem de utile in dormitoarele mici si foarte mici. Un astfel de spatiu de stocare va fi mai mult decat util, daca nu dispui de suficient loc pentru alte corpuri de mobila in plus, cosuri de depozitare sau rafturi.

Un sifonier organizat

Cand alegi sifonierul pentru dormitrul tau, ai grija ca acesta sa aiba suficiente zone de depozzitare si sa fie foarte bine compartiementat. Este ideal sa poti depozita in el incaltaminte, haine, accesorii, lenjerii de pat si alte lucruri utile, toate acestea organizate separat.

Mobila suspendata

Acest tip de mobilier a castigat cu mult intaietate, imediat ce sa descoperit cat de util poate sa fie acesta, mai ales in camerele de mici dimensiuni. Poti suspenda corpul oriunde doresti. insa ai grija ca inaltimea acestuia sa permita accesul usor la tot ceea ce ai nevoie.

Culorile peretilor

Culorile sunt foarte importante in crearea atmosferei dorite in camera. Pentru a da impresia de un spatiu mai mare, este indicat sa vopsesti peretii in alb sau o culoare cat mai deschisa. Astfel, incaperea va fi mai luminata si va arata mai spatioasa.

Tine cont de sfaturile noastre si sigur nu vei da gres in amenajarea dormitorului tau mic.

Surse foto: Pinterest.com

Produse asociate

2.149,00 lei

Vezi mai multe

SET PAT TARAGONA

1,199.00 lei

Vezi mai multe

399,90 lei

Vezi mai multe