Blog » Design » Stilul Scandinav în amenajari: GHIDUL Homelux cu idei pentru fiecare cameră

Stilul Scandinav în amenajari: GHIDUL Homelux cu idei pentru amenajarea in stil scandinav a fiecarei camere

De la fiordurile albastre si aurorele boreale de la Capul Nord, pana la regiunea Scania, stilul scandinav isi are radacinile in cele mai recunoscute tari din lume pentru revolutionarizarea felului de a gandi si a perspectivei asupra lucrurilor.

Danemarca se remarca prin celebrul cuvant unic al sau. Cuvantul care inglobeaza o serie de stari care se intind de la confort pana la comoditate si siguranta. Cuvant pe care nici o alta limba nu il poate surprinde mai bine precum o face Danemarca prin Hygge. De cealalta parte, Suedia, prin al sau Lagom, indeamna la cumpatare si la masura potrivita, nici mai mult, nici mai putin. Astfel, asemenea caracteristici ale stilului scandinav se regasesc si in designul de interior specific acestei zone.

Publicat: 16 ianuarie 2019
Categorii: Design

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Livingul scandinav

Mare parte din timp este petrecut aici, in camera de zi, unde se aduna toate gandurile, unde atmosfera de acasa se simte cel mai bine, unde acasa inseamna mai mult decat adapost. Livingul in stil scandinav are drept caracteristici spatiul larg, foarte bine iluminat si cu usoare accente in loc de culori. Contrastul si culorile auxiliare permit prezenta unor jocuri de lumina care nu sunt obositoare, dar au rolull de a scoate in evidenta materialele, texturile, liniile si starea pe care ti-o ofera atunci cand acestea se afla in armonie.

Adesea, printre primele lucruri pe care le poti observa la un living din Danemarca sau Suedia este spatiul foarte mare, minimalismul, predominanta albului si lipsa detaliilor abundente. Piese de mobilier putine, dar de calitate, in culori care se afla in contrast cu nuantele de alb ale camerei sau chiar dimpotrivă, sunt puse in evidenta tocmai de contrastul acestora.

Combinatiile de alb ca si culoare primara impreuna cu negrul ca accent si culoarea lemnului drept element auxiliar reprezinta cele mai des intalnite forme de alegere a culorilor pentru un living din tarile nordice. Ideea de cumpatare si strict necesar se regaseste foarte frumos in avantajarea camerei de catre lumina naturala care patrunde prin ferestrele mari si numeroase. De asemenea confortul vine de la alegerea materialelor cu textura placuta, a canapelelor mari si primitoare, dar mai ales datorita nelipsitului semineu.

Bucataria specifica trio-ului Norvegia, Suedia, Danemarca

Precum si in cazul livingului, spatiul este extrem de important. Detaliile minimaliste si liniile drepte aduc o nuanta de sobrietate, dar, in acelasi timp, de caldura. Mobilierul simplu, compus dintr-o masa si cateva scaune, pe langa cel al perimetrului unde se gateste este de cele mai multe ori regasit in nuante inchise de maro, negru sau alb. Culorile foarte vioi sau calde, rareori isi fac loc intr-o locuinta in stil scandinav, tocmai datorita faptului ca cele mai importante caracteristici ale acestei zone nu sunt surprinse de opulenta, manie sau putere, ci de acel sentiment ca esti la tine acasa, pur si simplu.

Principiul de baza al cromaticii care spune ca pentru a armoniza culorile, acestea trebuie sa se manifeste in felul urmator:

  • Culori Primare, in cazul imaginii de mai sus, maroul pare sa fie culoarea predominanta care ocupa cel mai mult spatiu din camera, astfel aceasta devine culoare primara.
  • Culoare secundara, albul reprezinta fondul formei aici, acesta permite ochiului sa se odihneasca si sa puna accent pe ceea ce este mai usor vizibil, nuantele de lemn si piatra.
  • Accentele, Negrul, aceasta culoare auxiliara, precum albul are rolul sa ofere context unei culori primare, dar spre deosebire de acesta, tinde sa evidentieze si sa aduca un plus de valoare contextului intreg.

Tocmai datorita principiului promovat de Lagom, bucataria nordica nu se lauda doar cu marimea, ci si cu utilitatea. Masa este suficient de incapatoare, dar si spatioasa cat sa primeasca pe toata lumea in jurul ei.

Baia Nordica

Rareori vei vedea aglomeratie intr-o baie specifica acestui stil. Gresia mereu are un aspect curat iar textura este simpla fara sa incarce vizual momentul in care te pregatesti pentru ritualul de inceput sau sfarsit de zi. Din nou, lemnul sau piatra sunt materiale omniprezente in acest stil, augmentate de celebrul alb. Cea mai multa atentie o primeste lavoarul si cada, acestea fiind principalele vedete ale baii. Combinatia de piatra sau lemn cu chiuveta de culoare alb pastreaza constant efectul de armonie cu cele mai presus decat noi, elementele naturii.

Oarecum, sintagma „casa de piatra” isi are rostul in acest context, astfel, statornicia si perfectiunea oferita de aceste elemente si texturi, ofera aceleasi caracteristici locuintei cu care sunt asociate. De asemenea, oglinda, spre deosebire de alte stiluri este relativ mica si nu ocupa intregul perete. În schimb, cada, se abate de la acest principiu si tinde sa ofere cat mai mult. Efectul de Hygge este surprins aici de momentul de relaxare si contemplare pe care oricine il are in propria cada, astfel in acest caz, cu cat este mai mare cu atat mai multa voluptate.

Dormitorul si noaptea boreala

Simplu, mare si foarte confortabil. Asa arata un dormitor tipic danez, unde peretii sunt simpli și albi ca de obicei. Pentru pardoseala este folosit parchetul laminat, iar detaliile subtile in forma unor tablouri sau piese de iluminat si mobilier sunt suficiente pentru a sparge acea nota de monotonie.

Lumina, spre surprinderea oricui este de asemenea foarte importanta. Designul de interior in stil scandinav este pus in functiune de lumina, aceasta fiind motorul atmosferei si specificului zonei. accentul pe simplitate si pe experienta pe care o traiesti in acea locuinta reprezinta tot ceea ce conteaza. Starea de bine rezulta dintr-o odihna buna, iar aici nu este necesar sa se faca referire la somn, deoarece chiar si in timpul in care esti treaz, mintea ta are nevoie de cateva momente de ragaz.

Elementul principal aici este destul de firesc: simplu, mare si confortabil, de fapt se refera la pat. Aceasta este piesa care trebuie sa dea tonul la tot ceea ce se intampla in acea camera. In aceeasi nota, precum si in celelalte camere, culorile principale, secundare si accentele sunt reprezentate fie de culorile standard ale stilului, anume albul si culorile pamantii inchise, iar accentele sunt date de conturul corpurilor de iluminat sau marginilor pieselor de mobilier.

În cele din urma, stilul scandinav este de departe stilul care da startul noilor perspective asupra stilului de viata prin cele doua devize ale tarilor specifice acestei peninsule. Cumpatarea si multitudinea de stari pe care Hygge o reprezinta, stau la baza specificului tarilor precum Danemarca, Suedia, Norvegia, dar si restul de tari invecinate, precum Finlanda, Islanda, Insulele Feroe sau chiar si tarile Baltice. In designul de interior, acest lucru se regaseste in felul cum armonia dintre elementele specifice unei camere sunt combinate pentru a obtine un anumit efect, acel efect fiind ceea ce putem numi stilul scandinav.

Sursă foto: houzz.dk

Produse asociate

MASA 80X38 CM, METAL + MDF – CJ231A

749,90 lei

Vezi mai multe

209,90 lei

Vezi mai multe

139,90 lei

Vezi mai multe