Stilul Art Deco: Filosofia decorativa a celor aflati mereu in cautarea inovatiei – Homelux
Vrei sa aduci un plus de stil si de grandoare in confortul caminului tau? Inseamna ca stilul decorativ Art Deco este pentru tine. Citeste tot ceea ce trebuie sa stii despre acest curent inovator.
Publicat: 8 decembrie 2019
Categorii: Design, Amenajari
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Cine nu are nevoie de arta in viata sa? Fara ea, sufletele oamenilor s-ar adanci mult prea periculos in cenusiul unei existente lipsite de pretiosul act al creatiei, atat de necesar omului. In designul interior, arta se naste dintr-un joc al ideilor ce depasesc orizonturile considerate in mod eronat limitate. Ea prinde contur prin curajul de a lasa imaginatia sa capete aripi si prin curiozitatea de a oferi o alta perspectiva lucrurilor cu care oamenii s-au familiarizat atat de mult.
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au simtit nevoia de a-si personaliza locuintele si de a-si transforma casele din spatii strict functionale, in camine primitoare, calduroase, care sa le reflecte trasaturile de baza ale caracterului, stilul de viata si pasiunile. Asa au luat nastere diversele curente si miscari artistice decorative menite sa schimbe un simplu perimetru in locul denumit “acasa”.
Art Deco este expresia estetica a unei stil de design interior ce a ramas in istorie prin grandoare si printr-o exaltare spirituala a celor care l-au adoptat. Intregul concept s-a raspandit si a fost personalizat de numeroase tari, inclusiv de Romania.
Aparut la inceputul secolului al XX-lea, stilul Art Deco a luat rapid amploare datorita imbinarii atat de armonioase a culorilor, formelor, texturilor si detaliilor de design interior imprumutate din cubism, neoclasicism si modernism. Povestea stilului ArtDeco a prins contur ca o reactie manifestata intr-un mod virulent prin decoratiuni elegante si forme geometrice indraznete fata de extravagantul si alambicatul stil Art Nouveau, un curent al carui declin era inevitabil la scurt timp dupa terminarea Primului Razboi Mondial.
Odata aparuta, miscarea Art Deco si-a pus rapid amprenta nu doar pe designul interior si pe piesele de mobilier, ci si in lumea modei (articole si accesorii vestimentare, bijuterii, ceasuri etc.) si in domeniul graficii (ilustratii de carte, afise publicitare). Amestecul elegantei cu modernul si cu trasaturile nostalgice emblematice ale trecutului s-a dovedit a fi atat de popular, incat miscarea a fost reinventata in perioada postbelica (anii 1950 – 1960), intinzandu-se in aceeasi maniera influenta pana in a doua jumatate a secolului al XX-lea.
Cuprins
Stilul Art Deco: Caracteristicile unui curent ce imbina elemente contrastante
Art Deco reprezinta abrevierea unei expozitii de arte decorative atipice pentru acele vremuri, din Paris, desfasurata in anul 1925, intitulata “Exposition Internationle des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”, unde au fost expuse piese si obiecte decorative stilizate, originale, din materiale ce debordau de lux si calitate: lemn exotic, piele de sarpe, crocodil sau rechin, fildes, pietre si metale pretioase.
Desi perioada de glorie a acestui stil atat de diferit, fascinant, a fost in Franta anilor 1920 – cand toata lumea incerca sa se elibereze de conventiile sociale si sa uite de terifiantele fantome ale Primului Razboi Mondial prin experimentarea unui nou stil de viata, mai luxos -, farmecul miscarii Deco Art s-a infiltrat rapid, la perfectie, in toata Europa interbelica si in Statele Unite ale Americii, devenind aproape instant un nume cu rezonanta internationala.
Caracteristicile reprezentative stilului Art Deco ce reflecta intr-o maniera unica eleganta, lux, rafinament si opulenta:
- Culori puternice, bogate, indraznete, vibrante, de impact, pe fundaluri neutre: turcoaz, galben aprins, visiniu bogat, mov strident, verde smarald, culorile metalice (auriu, aramiu, argintiu) si nuantele pregnante de albastru, gri, rosu si negru. In stilul decorativ ArtDeco, culorile sunt “transmitatori” de sine statatori ai emotiilor si trairilor puternice, toate gingas si elegant fixate pe fundaluri neutre, pentru a nu cadea in capcana kitschului. Una dintre schemele coloristice foarte des regasite in Art Deco este rafinata combinatie alb-negru.
- Detaliile grafice ale acestui stil se remarca prin rigurozitate, abstract si geometrie. Liniile paralele, simetrice, curbele supradimensionate, formele geometrice coplesitoare, opulente, multe inspirate din cubism. Asa-zisul “zig-zag modern”, reprezentat de ornamente geometrice elegante ce se incheaga repetitiv pentru a simboliza o pulsatie dinamica, este un element caracteristic stilului Art Deco. Modelele inspirate din lumea vegetala (trandafirul, vrejul, floarea de lotus, mugurii, floarea de papirus etc.) sau din regnul animal abstractizat; simbolurile astrologice (soarele radiant, de exemplu, ca metafora a progresului, dadea stralucire formelor in trepte); liniile ce evocau viteza (fulgerul, raze de lumina); formele aerodinamice menite sa reflecte inceputul unei epoci marcate de ascendenta exploziva a stiintei; modelele exotice si contururile abstracte in zig-zag ce duceau cu gandul la marile triumfuri din domeniul tehnicii (precum radioul sau electricitatea) sunt, de asemenea, de baza in cazul acestui stil.
- Materialele specifice extravagantului Art Deco se remarca prin lux. Este, asadar, acceptat orice duce cu gandul la opulenta, bogatie si stil: marmura, lemn exotic (abanos), pielea animalelor exotice, fildes, metale (aur, argint, platina) si pietre pretioase (smarald, safir, diamante). Pe langa toate acestea, materialele si texturile mai simple (sticla, plasticul – care era adesea folosit pentru a imita materialele scumpe -, cromul, stofa etc.), sunt integrate in decorul ArtDeco prin revitalizarea lor cu ajutorul culorilor si a imprimeurilor menite sa atraga atentia. Era Deco Art s-a confundat cu o perioada in care productia de noi materiale era in plin progres. Un exemplu relevant in acest sens este cromul, un material ce atinsese atunci un alt nivel de dezvoltare, devenind un element cheie pentru acest stil mereu insetat de efervescenta noului si a inovatiei.
Amenajarea casei in stilul Art Deco
Art Deco se traduce prin ordine, lux si simplitate. Decorul nu va fi niciodata supraincarcat, nu va avea inflorituri si nu va avea note romantice sau traditionale. Asadar, interioarele amenajate in acest stil sunt simetrice, ordonate, elegante si, in mod obligatoriu, cat mai functionale. Art Deco inseamna un design modern si elegant, nicidecum unul clasic, nostalgic, cu iz de lucruri „invechite”. Stilul ArtDeco pentru propria locuinta se potriveste cel mai bine oamenilor dinamici, creativi, curiosi din fire, carora le place sa puna accentul in viata lor pe inovatie, pe atentie la detalii, dar care au si o inclinare catre simbolism.
Amenajarea camerei de zi in stilul Art Deco
Camera de zi, cea destinata relaxarii alaturi de familie, a intalnirilor cu prietenii si cu persoanele dragi, a petrecerilor sau a intrunirilor mai serioase, are nevoie de o vibratie pozitiva. Fiind, de obicei, incaperea cu dimensiunile cele mai generoase din casa, amenajarea acesteia in stil Art Deco trebuie facuta ca la carte pentru a nu omite niciun detaliu decorativ important.
Peretii livingului in stil Deco Art nu trebuie sa fie aglomerati, ci impodobiti doar cu cateva elemente ce imita forme geometrice abstracte. Podelele din lemn masiv, neaparat lacuite, acoperite cu linoleum vibrant sau cu placi ceramice bicolore sau multicolore, montate in jocuri geometrice, pentru a crea straturi opozante, dau un iz Art Deco oricarei incaperi si sunt, asadar, o optiune buna pentru o sufragerie amenajata in acest mod.
Piesele de mobilier potrivite acestui stil trebuie sa aiba forme robuste, generoase, bine definite cu design cat mai simplist, dar foarte confortabil. In general, stilul corpurilor de mobilier pentru un living amenajat in stil ArtDeco au linii paralele, simetrice, evidentiate, curbe si forme rotunjite clare. Culorile adecvate mobilei trebuie sa fie cat mai neutre, intr-o mare parte asemanatoare cu cele folosite pentru decorarea peretilor. Secretul sta in materialele din care sunt facute piesele de mobilier in stil Deco Art , adica metal si lemn masiv lustruite intr-o masura cat mai mare, pentru a emana stralucire in intreaga incapere.
Bibliotecile de dimensiuni mari, din podea pana in tavan, cu multe rafturi asimetrice, incadrate in perete dau acel aer ordonat, elegant al sufrageriei si fac parte din tipicul Art Deco-ului.
Cat despre obiectele decorative nelipsite din orice living, corpurile de iluminat cu forme cat mai simple, dar din materiale contrastante, oglinzile mari in unghiuri drepte, cu rama lacuita sau carpetele si covoarele cu modele geometrice supradimensionate si culori vibrante sunt variantele cele mai recomandate de specialistii in designul interior.
Elemente Art Deco pentru bucatarie
Bucataria este partea din locuinta unde se intampla magia. Acolo se prepara hrana zilnica, atat de necesara unui trai sanatos si tot acolo au loc cele mai frumoase momente ale zilei, cand toata familia se aduna pentru a manca. Oricine are pasiune pentru gatit stie ca pentru a face preparate culinare de exceptie, este nevoie, pe langa pricepere si de ingrediente de calitate, si de inspiratie si creativitate.
Aici intervin caracteristicile sarmante ale stilului Art Deco, detalii pline de inspiratie si extrem de atragatoare din punct de vedere estetic.
Elementele marcante pentru decorarea unei bucatarii intr-o maniera ArtDeco trebuie sa imbine functionalitatea incaperii cu note stilistice distinse. Din nou trebuie reamintit faptul ca, desi acesta este un stil complex ce aduce intr-un singur cadru vizual culori, materiale si texturi diametral diferite, imaginea de ansamblu nu are de ce sa fie una mult prea incarcata pentru ochiul privitorului.
Acest lucru inseamna ca finisajul perfect al corpurilor de mobilier si forma lor curata, fara contururi prea alambicate, trebuie sa echilibreze culorile puternice care vor imbraca peretii si pardoseala – galben mustar, verde olive, grena, mov cald, rosu tipator si negru adanc. In cazul pardoselii, se recomanda placile din ceramica de buna calitate in nuante complementare si forme bine definite (cercuri, patrate, hexagoane etc.). Daca pentru pereti se aleg nuante neutre, acestea pot fi usor “condimentate” cu insertii de piatra sau metal de forme geometrice concrete.
Obiectele din metal din bucatarie trebuie sa fie, in mod obligatoriu, cat mai bine lustruite si finisate.
Daca spatiul permite si masa centrala a locuintei pe care se va manca este plasata in bucatarie, atunci aceasta trebuie sa fie din lemn masiv lacuit ori din sticla si/sau metal, iar scaunele cu tapiterie din piele, catifea sau bumbac organic – de cea mai buna calitate. Ori se poate opta pentru scaunele din plastic,in culori stridente, cu aspect lucios.
Trucuri si sfaturi utile pentru a obtine un efect Art Deco 100% autentic
Cand vine vorba de reamenajarea unei incaperi sau a intregii locuinte, secretul obtinerii decorului mult dorit sta in detalii. Astfel, pentru a aduce aerul Art Deco in casa ta intr-un mod rapid, dar eficient, poti apela la urmatoarele trucuri:
- Elementele teatrale aduc un plus de originalitate oricarei locuinte si puncteaza, intr-un mod emblematic, amprenta ArtDeco. Integrarea in decor a teatrului vizual si a unui stil de viata indraznet, pestrit, ce contine franturi din culturi diferite, da intensitate si viata spatiului de locuit. Decorul trebuie sa emane acel sentiment dramatic, dar confortabil, al scenelor de teatru, asadar alegerea mobilierului cu linii concrete, decorat cu tesaturi din materiale delicate, precum matasea, dar presarate cu modele ce atrag atentia, cu dungi, carouri, cercuri de diferite marimi sau zig-zaguri, va da un aer teatral camerei.
- Iluminatul corect al incaperilor scoate in evidenta intensitatea si energia culorilor si a texturilor tuturor obiectelor din incapere. Primul cuvant care le vine in minte designerilor de interior cand aud de Art Deco este “glamour”, acea stralucire opulenta, dusa la extrem in mod intentionat pentru a capta atentia privitorului si pentru a oferi acel sentiment de putere si un strop de incredere si de confort psihic oricui paseste intr-o camera iluminata in stil Art Deco. In acest sens, pentru a nu da gres, alegerea corpurilor de iluminat din alama, matal sau din crom bine lustruit este obligatorie. Lampile din sticla gravata sau din sticla si metal lucios sunt, de asemenea, reprezentative acestui stil. In plus, vitraliile sau abajururile energic colorate dau acea nota vibranta, atat de caracteristica unui stil extravagant si luxos.
- Amestecul curajos al culorilor dominante, puternice, ce duc cu gandul la tot ce este mai frumos si mai expresiv din viata este, iarasi, un criteriu de baza in amenajarea camerei in stil Art Deco. Aici, nu este vorba numai despre culoarea peretilor sau a pardoselilor, ci si de nuantele accesoriilor decorative care impodobesc si contureaza campul vizual de ansamblu al unei incaperi.
- Opulenta unui stil decorativ luxos poate fi subliniata si prin elemente de design interior mai putin sofisticate, dar de impact. Sfesnicele si fructierele din cristal, tavile, tacamurile sau paharele din metale atent lustruite, oglinzile in forme geometrice colturoase, cu rame din lemn masiv lacuit sau din metal stralucitor, toate astfel de detalii nu atat de complicate, dar notabile, fac parte din reteta perfecta pentru stilul Deco Art autentic.
In concluzie, Art Deco este mai mult decat un stil decorativ, este o declaratie de independenta, o descatusare spirituala si o noua filosofie care poate sa raspunda la nevoile unei societati aflata intr-o perpetua cautare a inovatiei.
surse foto: pixabay.com, shutterstock.com