Blog » Idei pentru tine si casa ta » Amenajarea spatiului verde – Idei creative si sfaturi utile pentru realizarea unei zone de relaxare cu ajutorul Homelux

Amenajarea spatiului verde – Idei creative si sfaturi utile pentru realizarea unei zone de relaxare cu ajutorul Homelux

Amenajarea spatiului verde din curte a ramas una dintre dorintele cele mai puternice ale romanilor care vor sa petreaca timp liber in natura, sa se relaxeze dupa zilele obositoare petrecute la serviciu sau sa se distreze alaturi de prieteni, colegi sau vecini la sfarsit de saptamana sau in concediu. Vrei sa admiri un mic colt de rai chiar la tine in curte? Atunci este timpul sa iti folosesti imaginatia si sa pui in practica tot ce-ti doresti. O idee buna in acest sens este sa te informezi cat mai in detaliu pentru a fi sigur ca rezultatele vor fi, cu adevarat, spectaculoase. 

Publicat: 1 martie 2020
Categorii: Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Amenajarea reprezinta transformarea terenului din fata sau din spatele curtii, chiar a balconului locuintei sau oricarui spatiu, intr-un loc deosebit si relaxant, plin de verdeata. Indiferent de proiectul pe care proprietarului il va alege in functie de teren (gradina cu iaz si cascada artificiala, gazon natural, pavaj de piatra naturala etc.), este important de stiut faptul ca nu va fi deloc usor daca rezultatul asteptat este unul fabulos. 

Intreaga operatiune de proiectare si amenajare trebuie realizata cu atentie si profesionalism, deoarece nu este deloc indicat sa se aglomereze la intamplare ghivece cu plante decorative, piese de mobilier, sezlonguri, alei cu piatra decorativa si tot asa. 

In articolul de mai jos vei descoperi numeroase idei interesante pentru a reusi sa-ti amenajezi cu imaginatie si creativitate spatiul verde din jurul casei sau din balconul apartamentului. Tine cont de sfaturile primite si bucura-te de rezultate spectaculoase obtinute in scurt timp.

Amenajarea unui spatiu verde pentru zona de relaxare a familiei

Intr-o societate in care stresul pare instalat la el acasa si efectele lui fac tot mai mari ravagii in randul populatiei de pretutindeni, oamenii au inceput sa ia masuri pentru a-l combate chiar cu ajutorul naturii. Astfel, ei isi realizeaza spatii verzi in jurul casei, chiar si in interiorul ei sau pe balcon si terasa, obtinand zone de relaxare deosebite, care-i incarca de energie pozitiva si-i determina sa intampine cu placere zilele de mers la munca. 

Desi multi au realizat proiecte de amenajare a spatiului verde prin fortele proprii, totusi, recunosc ca nu a fost deloc usor si ca au avut nevoie de-a lungul acestei ample operatiuni de diferite sfaturi utile pentru a fi siguri ca rezultatul va fi cel putin multumitor. Acest loc este, de fapt, o prelungire a ceea ce romanii considera a fi acasa, asa ca fiecare a incercat sa fie cat mai creativ, sa-si puna amprenta asupra rezultatului obtinut si sa tina cont de necesitatile familiei sale, ca de exemplu:

  • crearea unui spatiu verde potrivit dorintelor copiilor;
  • realizarea unei gradini de flori in fata curtii;
  • amenajarea curtii din spate in diferite zone: gradina de legume si zarzavaturi, terasa, foisor, loc pentru piscina.

Amenajarea spatiului verde in curtea din fata casei

Curtea din fata casei poate fi transformata intr-o zona de vis sau intr-un univers verde cu putina imaginatie, cateva unelte si echipamente potrivite pentru munca in gradina, dar si cu seminte de gazon, plante, flori, cativa arbusti ornamentali si pomi fructiferi. 

Cum se poate realiza acest proiect in cel mai scurt timp:

  • in prima faza, se vor culege cat mai multe informatii utile;
  • urmatorul pas este alegerea stilului de gradina dorit (modern, natural, mediteranean, japonez etc.);
  • este important sa fie luate in considerare si elementele de constructie dorite in gradina;
  • nu va fi neglijat nici bugetul destinat acestui proiect;
  • se poate realiza propriul proiect peisagistic sau se poate accepta unul deja creat. 

Spatiul verde din curtea din fata casei este cel care pune in evidenta locuinta si atrage atentia trecatorilor. El trebuie amenajat cu mare responsabilitate, in asa fel incat sa ofere un look spectaculos intregului edificiu. In acest sens, zona ar putea fi ingradita cu un gard colorat, pentru inceput, apoi se vor incepe lucrarile de amenajare propriu-zisa:

  • se decoperteaza pamantul nefertil;
  • se aduce turba sau pamant de padure si se inlocuieste stratul decopertat;
  • se niveleaza bine terenul, pentru a impiedica acumularea apei;
  • sunt indepartate buruienile si se erbicideaza solul (daca proprietarul va alege sa nu schimbe pamantul sau solul este plin de astfel de plante daunatoare);
  • construirea unor puncte de interes (movilite de pamant), in cazul in care se doreste acest lucru;
  • realizarea unui sistem de drenaj corespunzator si a sistemului de irigatii;
  • instalarea rulourilor de gazon, plantarea unor flori sau a unor arbusti;
  • introducerea unor elemente de design: scoarta de copac de diferite culori si nuante, piatra naturala, statuete de gradina, sistem de iluminat etc. 

Amenajarea spatiului verde in curtea din spate

In curtea din spatele casei, amenajarea spatiului verde poate fi mult mai ofertanta decat pentru cea din fata. Evident ca un proprietar nu isi va organiza zona din fata in vederea realizarii unui picnic si nici nu va construi vreo piscina in care sa se balaceasca, pentru ca acesta nu este unul potrivit. Indiferent de marimea gardului, privirile indiscrete ale tracatorilor vor fi destul de inconfortabile. 

Spatiul din spatele locuintei poate fi organizat mult mai bine, in asa fel incat sa serveasca tuturor intereselor membrilor unei familii. Aici pot fi create urmatoarele zone:

  • gradina de legume;
  • parc cu banci, stalpi de iluminat, alei pietruite;
  • terasa potrivita pentru a face gratar in weekend;
  • loc de joaca pentru cei mici;
  • piscina etc. 

Aceste spatii sunt ideale pentru relaxare si pentru divertisment, asa ca orice proprietar nu va uita sa le puna la punct imediat dupa ce s-a mutat la casa. Intr-adevar, este nevoie de un spatiu suficient de mare pentru a reusi sa aiba parte de tot ce-si doreste, dar imediat ce a terminat proiectul, se poate bucura de un loc ferit de vazul lumii, in care se poate odihni in voie sau unde poate face miscare. 

De asemenea, aici pot fi primiti musafirii (colegi, prieteni, rude, vecini), pentru a petrece timp de calitate impreuna. Acest tip de constructie joaca un rol important in acest sens. Ea poate fi amenajata cu ajutorul unei pergole, pe care se vor catara diferite plante cu flori multicolore, satisfacand din plin nevoia de verde a celor prezenti. De pe terasa nu pot lipsi urmatoarele elemente:

  • masa spatioasa;
  • scaunele suficiente;
  • un minifrigider;
  • gratarul;
  • ghivece cu arbusti sau suspendate cu flori curgatoare;
  • sistemul de iluminat potrivit pentru a avea lumina suficienta in serile si noptile petrecute afara. 

Amenajarea spatiului verde pe balcon 

Pentru multi romani, spatiul verde poate exista doar pe balconul apartamentului. Nu toti au norocul sa locuiasca la curte, asa ca sunt nevoiti sa amenajeze in aceasta zona (de dimensiuni foarte mici, de obicei) o adevarata gradina.

Din fericire, acest proiect nu este foarte complicat si poate fi rezolvat intr-o zi:

  • se foloseste spatiul pe verticala si pe orizontala pentru a aseza ghivece cu flori parfumate si frumos colorate;
  • mobilierul va fi unul minimalist;
  • cateva decoratiuni pot incalzi atmosfera (felinare, covor din blana, suporturi etc).

Idei de amenajari ale spatiilor verzi in functie de stil

Amenajarea spatiului verde trebuie sa se adapteze gusturilor si nevoilor proprietarului. Este important, totusi, ca stilul gradinii sa nu fie altul decat cel al casei, deoarece totul trebuie sa se armonizeze perfect pentru a crea ceva placut vederii. 

Amenajarea spatiului verde din jurul casei in stil natural

Stilul natural in gradina este unul confortabil pentru toata lumea. Practic, fiecare vrea sa se bucure de natura in toata splendoarea ei, fiind convins de faptul ca aceasta ramane cel mai bun peisagist. Multi oameni se gandesc sa creeze spatii verzi salbatice chiar in curtea casei lor, asa ca incearca acest lucru utilizand cateva idei interesante:

  • folosirea unor plante salbatice native;
  • realizarea unor zone de interes deosebite (un iaz mic, o bucata de pajiste cu ierburi bogate, o zona de stepa, o padure mica de pin etc.);
  • acest tip de gradina trebuie sa aiba o axa centrala, care sa o stilzeze putin (sera, foisor, fantana arteziana, terasa cu gratar si masa).

Proprietarul poate fi tentat sa lase acest spatiu neingrijit, ferm convins ca, in acest mod, va obtine un stil natural in gradina sa. Totusi, nu este indicat sa faca asta, deoarece rezultatele vor fi catastrofale, demonstrand, mai degraba, faptul ca este o persoana neglijenta si ca proprietatea sa este una parasita. 

Amenajarea spatiului verde in stil modern

Cei care isi construiesc case noi au tendinta de a-si amenaja un spatiu verde modern, ordonat si perfect integrat in natura. O astfel de gradina se pune la punct cu ajutorul urmatoarelor elemente:

  • simplitate;
  • linii geometrice;
  • plante cu efect dramatic;
  • mobilier de gradina (masa, scaune, gratar) elementar.

Amenajarea in stil modern al locului din jurul casei trebuie sa insufle un sentiment de ordine, de echilibru si spatiu, care sa implineasca nevoia de odihna, de relaxare sau de divertisment pe care o pot avea la un moment dat proprietarul si membrii familiei sale.

Amenajarea spatiului verde in stil japonez

Acest stil este unul care incearca sa recreeze parti din natura in miniatura, integrand principii, precum: simplitatea, claritatea si subtilitatea. Exista mai multe tipuri de astfel de spatii verzi:

  • gradini de piatra pentru meditatie;
  • gradina dedicata ceremoniei ceaiului;
  • gradina destinata plimbarilor.

Cateva elemente utile pentru a crea un spatiu verde in jurul casei in care sa se poata observa foarte bine stilul japonez sunt urmatoarele:

  • utilizarea bambusului si a pietrei naturale, dar si a muschiului (nu intr-o zona cu trafic intens, pentru ca nu va rezista);
  • crearea unei zone ascunse vederii: foisor cu scaune si masa, alei serpuite cu bancute asezate in spatele unui tufis de flori;
  • realizarea unor asocieri de nuante fine de culoare, folosind diferite soiuri de plante.

Intretinerea spatiului verde din jurul casei

Amenajarea gradinii presupune din start si o intretinere corespunzatoare a spatiului. Degeaba se finalizeaza cu brio un proiect fabulos daca el va deveni curand istorie, pentru ca plantele se vor ofili, buruienile vor deveni stapane peste tot in jur, iar pomii nu vor fi toaletati cum trebuie. 

Iata ce ar trebui sa faci:

  • Irigarea spatiului verde se impune de la sine inteles. Exista sisteme automate sau manuale, care asigura confortul si bunastarea plantelor. Ele sunt usor de controlat si au diverse avantaje;
  • Fertilizarea spatiului verde trebuie sa se realizeze in fiecare anotimp, pentru ca fertilizantii au diferite roluri: permit radacinilor sa treaca bine peste iarna geroasa, sa porneasca mai repede si mai puternic primavara si tot asa;
  • Tratarea bolilor si daunatorilor va duce la realizarea unei gradini frumoase si sanatoase. Tratamentele trebuie sa se faca in functie de indicatiile producatorilor, pentru ca doar asa vor aparea rezultate optime. 

Sfaturi utile in alegerea mobilierului si accesoriilor ideale pentru amenajarea spatiului verde

Spatiul verde din jurul casei trebuie sa incante privirile oamenilor, dar sa fie confortabil si functional. Indiferent cat de frumoasa ar fi privelistea, ea nu poate fi admirata in detaliu daca nu exista cateva piese de mobilier sau diferite accesorii utile in acest sens. 

Care sunt elementele de mobilier care completeaza perfect nevoile proprietarului, atat pe cele estetice, cat si pe cele functionale?

  • In primul rand, va fi nevoie de o masa si de cateva scaune, poate si o canapea sau doua fotolii confectionate dintr-un material rezistent la conditiile de mediu;
  • Un pavilion poate fi util pentru a proteja oamenii de ploaie, vant sau soare, mai ales atunci cand este nevoie de a acoperi o zona mai mare decat cea potrivita pentru o banala umbrela;
  • Nu este de neglijat nici montarea unei piscine, pentru ca ea completeaza atat de frumos spatiul destinat relaxarii si distractiei intregii familii;
  • Frumusetea gradinii poate fi admirata si pe timp de noapte, cu ajutorul unor corpuri de iluminat deosebite (stalpi, felinare, ghirlande care se agata etc.). 

Poze si detalii→https://www.homelux.ro/copertina-patrata-tip-umbrar-3×3-m-polietilena-nisipiu-4-puncte-prindere-contine-sfoara-4×35-m-20145

Un sfat bun pentru cei care vor sa foloseasca aceste produse este sa cerceteze cu atentie mediul online, pentru ca vor gasi unele de calitate superioara si cu design modern. Toate aceste elemente trebuie sa se armonizeze placut cu stilul arhitectural al casei, dar si cu cel in care a fost amenajat spatiul verde, asa ca este nevoie de atentie la fiecare detaliu in parte. 

In concluzie, spatiul verde ramane o zona importanta in viata oricarei persoane care doreste sa se relaxeze, care vrea sa-si ingrijeasca sanatatea si sa se distreze alaturi de prieteni si cunoscuti. Amenajarea unui astfel de colt de natura in jurul casei sau pe balcon nu presupune decat imaginatie, creativitate din belsug, informatii cat mai diverse si respectarea unor reguli de peisagistica.

surse foto:

homelux.ro

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Produse asociate

179,00 lei

Vezi mai multe

69,90 lei

Vezi mai multe

RAFT DIN BAMBUS CU 4 ROTI, 60 X 36 X 84.5 CM

499,00 lei

Vezi mai multe