Blog » Amenajari » Amenajare curte la tara: Cu Homelux ai +80 de poze, idei si sfaturi pentru amenajarea unei curti la tara

Amenajare curte la tara: Cu Homelux ai +80 de poze, idei si sfaturi pentru amenajarea unei curti la tara

Ai o curte la tara si nu stii cum sa o amenajezi? In acest articol vei gasi toate sfaturile necesare si diverse surse de inspiratie pentru a crea in curtea sau gradina ta un loc de poveste!

Publicat: 28 noiembrie 2018
Categorii: AmenajariIdei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Atunci cand locuiesti la tara, te bucuri, de cele mai multe ori, de un spatiu destul de generos, atat al locuintei, cat si al suprafetei din jurul acesteia. De obicei, insa, oamenii nu profita din plin de facilitatile pe care le au, in acest caz de o curte, fie ea si una nu foarte ampla. Daca doresti sa iti amenajezi gradina sau curtea de la tara, astfel incat sa creezi un loc in care sa te regasesti si sa te relaxezi, vei descoperi in acest articol cateva idei de amenajare, care iti vor fi de folos.

Cum amenajezi o curte la tara in functie de dimensiunea acesteia

Atunci cand trebuie sa iti amenajezi curtea, este esential sa tii cont de anumite principii si caracteristici. Prin acestea, cel mai important este criteriul dimensiunii, intrucat, in functie de suprafata de care beneficiezi, va trebui sa iti adaptezi ideile de amenajare si planurile pentru a crea un spatiu perfect functional, dar care sa intruneasca si elementele pe care ti le doresti, astfel incat sa te poti bucura in voie de curtea ta.

  • Amenajare curte mare

Lucrurile nu ar trebui sa fie prea dificile, in cazul in care curtea de la tara este de mari dimensiuni, intrucat atat decoratiunile, cat si mobilierul, indiferent de alegerile facute, ar trebui sa se potriveasca spatiului respectiv, reusind sa creezi un loc de vis, asa cum ti-ai dorit intotdeauna. Trebuie doar sa fii atent ca, prin alegerea obiectelor importante din curtea ta, atat cele functionale, cat si cele de decor, sa nu aglomerezi prea tare spatiul. De asemenea, majoritatea corpurilor selectionate ar trebui sa se incadreze in acelasi stil de amenajare, pentru a crea o imagine de ansamblu unitara si echilibrata. Iata cateva imagini din care te poti inspira!

  • Amenajare curte mica

In cazul in care curtea ta este una de dimensiuni reduse, ar trebui sa acorzi mai multa atentie detaliilor, daca vrei sa obtii un loc amenajat intr-o maniera deosebita, dar care sa fie, totusi si functional. Alege atat mobilierul, cat si celelalte elemente in functie de dimensiunea ariei totale sau opteaza pentru piese de mobilier pentru exterior facute pe comanda. La fel ca in cazul unei curti de mari dimensiuni, nu uita sa creezi un tot unitar, o imagine vizuala armonioasa, imbinand maximum 2 stiluri de amenajare, care sa se completeze. Iata un ghid complet pentru amenajarea unei curti mici pe care ar trebui sa il citesti si sa te inspiri!

Amenjarea unei curti la tara in functie de forma acesteia

Pe langa suprafata/dimensiunea unei curti, la fel de importanta este si forma acesteia, astfel incat, in functie de acest criteriu sa poti departaja si crea zonele functionale, practice, dar si cele destinate relaxarii si petrecerii timpului liber, facand diferite activitati.

  • Amenajare curte patrata

O curte patrata este cel mai usor de amenajat, indiferent de dimensiuni, intrucat aceasta particularitate a spatiului se pare ca este cea mai dezirabila si preferata de catre specilistii in amenajari, caci simetria si armonia se pot imbina si completa perfect.

  • Amenajare curte dreptunghiulara  

Daca gradina sau curtea ta de la tara are aceasta particularitate, atunci inseamna ca ar trebui sa fii mult mai atent in momentul in care doresti sa o amenajezi, intrucat o forma dreptunghiulara poate da destul de multe batai de cap, chiar si celor mai iscusiti specialisti.  Nu uita de cele mai importante principii: functionalitate si confort, asadar bazeaza-ti alegerile pe aceste aspecte.

Cele mai intalnite stiluri de amenajare pentru o curte sau o gradina la tara

Pe langa aspectele cele mai importante pe care trebuie sa le ai in vedere, dimensiunea si forma curtii tale de la tara, un altul la fel de important este stilul de amenajare asupra caruia iti doresti sa te indrepti. Nu uita ca arhitectura casei, dar si zona in care locuinta ta se afla sunt decisive, insa canalizeaza-ti atentia si pe gusturile si preferintele personale. Doar asa vei reusi sa creezi o armonie intre aceste doua elemente variabile si o curte sau o gradina care sa fie pe gustul tau, in care sa te relaxezi si sa te simti confortabil. Mai jos vei gasi cateva stiluri de amenajare din care te poti inspira pentru curtea ta!

  • Amenajare curte in stil rustic

Acest stil este specific mai mult in zonele de munte si deal, unde predomina relieful usor accidentat si accentele lemnoase. Pentru a amenaja o curte in stil rustic trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte: mobilier si decoratiuni din lemn, care sa aiba un aspect cat mai natural, alei din pietris, plante naturale, etc.

  • Amenajare curte in stil modern si minimalist

Curtile amenajate in stil modern sau minimalist se pot regasi in zonele relativ apropiate de orase, insa nu este o regula acest lucru. Daca vrei sa iti amenajezi gradina sau curtea de la tara in aceste stiluri, nu uita sa pui accent mai mult pe functionalitate, pe piesele de mobilier si mai putin pe elementele decorative. Poti folosi, in egala masura piese din lemn, fier sau o imbinare dintre aceste doua elemente sau pe alocuri, chiar obiecte din sticla groasa, rezistenta la conditiile climatice nefavorabile. Ideea generala a amenajarii unei curti in stil modern sau, deopotriva, minimalist este sa mentii un design cat mai aerisit, fara sa incarci spatiul de detalii sau accente inutile.

Stilul modern ramane printre preferatele tuturor, pentru ca include elemente extrem de atractive si poate fi folosit fara probleme intr-o gradina de orice dimensiune. Vedete raman materialele naturale, in nuante de alb din abundenta, folosindu-se contrastul cu verde, mov, rosu sau portocaliu. Cateva plante care ar putea sa incadreze perfect un spatiu de lucru modern sunt ceapa decorativa, crinul african sau artarul japonez.

  • Amenajare curte in stil vintage

Esti un fin cunoscator al influentelor si perioadei vintage si iti doresti ca aceasta epoca sa se regaseasca si in curtea ta? Descopera, in imaginile de mai jos, cum iti poti amenajara curtea in maniera vintage!

  • Amenajare curte romantica

Daca esti o persoana romantica, careia ii place sa isi ofere un moment de rasfat, stand in curte, eventual in hamac, intr-o lumina calda, difuza si cititnd o carte in acelasi ton si atmosfera, in mod cert, amenajarea in stil romantic al curtii ti se potriveste cel mai bine.

Printr-o amenajare romantica a gradinii sau terasei, confortul tau atunci cand lucrezi din acest spatiu va fi, cu siguranta, maximizat. Pentru a obtine rezultate deosebite, poti pune in practica anumite idei interesante, precum:

  • montarea biroului de exterior la capatul unei alei serpuite, realizate din pietris sau din dale de piatra;
  • langa masa poate fi asezata o pergola cu flori (trandafiri cataratori, clematis);
  • cateva tufe bogate, arbusti ornamentali, obiecte de decor fabuloase pot intregi cu succes atmosfera romantica;
  • piesele de mobilier metalice sunt perfecte pentru acest tip de amenajare, mai ales daca sunt completate de cateva perne cu imprimeu floral;
  • pot fi adaugate felinare, lumanari sau lampi solare pentru a putea folosi biroul si dupa caderea intunericului.
  • Amenajare curte in stil mediteranean

Mai ales daca locuiesti la tara, aproape de tarmul marii, ai putea sa iti amenajezi curtea in stil mediteranean (nautic) pentru a amplifica acea atmosfera de vacanta. Mobilierul alb, din lemn este un inceput destul de bun de la care sa pornesti, iar decoratiunile in culoarea albastrului marin pot ajuta la construirea unei imagini de ansamblu ideale pentru stilul mediteranean. Descopera, mai jos, poze cu diverse modele de curti ce au tematica mediteraneana din care te poti inspira!

  • Amenajare curte in stil oriental

Dimpotriva, daca te pasioneaza cultura orientala, ai putea adopta aceasta tematica in amenajarea curtii tale de la tara. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, iar atmosfera si aspectul vizual sa fie unul de neegalat, trebuie sa tii cont de cateva elemente specifice: mobilierul din metale inoxidabile cu accesnte de cupru, decoratiuni cu motive florale, in culori specifice, precum nuantele apusului de soare si alte aspecte care sa induca ideea de existenta luxurianta, care sa duca cu gandul la cultura orientala.

  • Amenajare curte in stil frantuzesc

Poti aduce putin din atmosfera Parisului si a traiului parizienilor in curtea ta, cu ajutorul catorva elemente simple, dar cu o incarcatura emotionala majora. Iata cateva imagini din care te poti inspira!

  • Amenajarea curte feng shui

Adu armonia, linistea si pacea in curtea ta la de tara, amenajand-o in stil feng shui!

Acest tip de proiect nu este unul costisitor, aducand in acelasi timp energie pozitiva si starea de bine necesara pentru cei care vor sa lucreze intr-un astfel de colt de rai. Pentru crearea unui Chi benefic in spatiul gradinii, este important sa se tina cont de cateva dintre principiile feng shui. Zona potrivita pentru biroul de afara trebuie sa fie cu fata catre o un spatiu jos. In spatele acestei zone, este recomandat sa creezi o arie de protectie, prin montarea unui gard inalt sau prin sadirea unei perdele de copaci.

Dintre plantele ce ar trebui sa inconjoare biroul pot fi mentionate plantele vesnic verzi, muscatele, gladiolele, daliile, hortensiile, liliacul, iasomia, petunia, clopoteii, magnolia sau bujorii, acestea fiind simboluri ale armoniei depline in credinta feng shui. O idee buna poate fi si construirea unui mic iaz cu pesti si plante sanatoase, care va aduce un plus de echilibru si armonie in acest spatiu. Ambianta va atrage ca un magnet orice persoana, incurajandu-te sa iti atingi potentialul maxim atunci cand lucrezi.

Amenajarea curtii pentru munca de acasa in functie de dimensiune

Visul multor angajati a fost, la un moment dat in trecut, sa demisioneze si sa munceasca de la domiciliu, pentru ca au dorit sa scape de ora matinala de trezire, de alegerea hainelor cu care sa se imbrace, de obligatia socializarii cu colegii, de stresul inerent sau de traficul infernal pe care trebuiau sa-l suporte in drum spre serviciu sau inapoi acasa. Din fericire pentru acestia, acest lucru a devenit realitate in viata multor romani, care s-au bucurat nespus sa lucreze din intimitatea caminului.

Din acest motiv, amenajarea biroului acasa a devenit un proiect obligatoriu si ingenios de pus in practica, deoarece angajatii au nevoie de un loc linistit si relaxant in care sa activeze, pentru a performa in domeniul in care profeseaza. In perioada sezonului rece, majoritatea lucreaza din interiorul casei, unde este cald si bine, dar odata cu sosirea primaverii, dorinta de a sta in aer curat si in mijlocul naturii presupune din start realizarea unui birou in curte, pe terasa sau in gradina. In functie de dimensiunea spatiului exterior, proiectul poate fi pus la punct in asa fel incat sa nu aglomereze prin prezenta mobilierului excesiv, mai ales cand este vorba de o suprafata mica.

Amenajarea biroului intr-o curte mica

Intr-o curte de dimensiuni mici, se poate amenaja usor si rapid un colt pentru a servi muncii de acasa, chiar pe terasa, fara sa mai fie nevoie de prezenta unor alte piese de mobilier in restul gradinii. Este util sa se delimiteze zona de lucru cu pietris, borduri decorative sau arbusti pitici, apoi sa se construiasca pardoseala pe care se vor pune cateva piese simple, care sa nu aglomereze: masa, scaune, bancheta, dar si cateva decoratiuni chic pentru a aduce un strop de stil si de armonie intregului (ghivece cu plante inalte sau cu flori multicolore, stanci sau pietre, o statueta etc.). Investitia in acest caz este una redusa, astfel incat proiectul de amenajare poate sa devina realitate in cel mai scurt timp.

Amenajarea biroului intr-o curte mare

Spatiul generos al curtii ofera ocazia proprietarului sa obtina biroul dorit, apeland la tot felul de idei si de sfaturi ale specialistilor pentru a crea confortul de care are nevoie pentru munca de acasa. Astfel, biroul poate fi asezat pe terasa, acolo unde sunt canapelele si fotoliile comode, gratarul, masa si scaunele pentru intreaga familie, dar poate fi realizat si un coltisor adecvat sub un copac umbros, ferit de ochii tuturor, departe de locuinta.

Piesele de mobilier folosite pot fi scaunele si mesele pliante, care permit strangerea lor dupa finalizarea jobului si readucerea zonei la aspectul initial, un balansoar cuib, agatat de un suport de fier, un sezlong ce permite munca la laptop intr-o pozitie culcata si odihnitoare sau chiar o canapea din paleti. Soarele arzator din zilele calduroase trebuie sa fie alungat cu ajutorul umbrelei sau a unui pavilion ce iti poate aduce confortul termic potrivit pentru a da tot randamentul necesar la munca. Indiferent de proiectul ales, investitia nu va fi una mare, piesele de mobilier sau accesoriile existand intr-o oferta bogata si variata in comert.

Tipuri de piese de mobilier ideale pentru amenajarea terasei, potrivite muncii de acasa

Realizarea unui birou exterior inseamna nu numai descoperirea coltului de gradina perfect, care sa serveasca obtinerii unei atmosfere adecvate lucrului, ci si descoperirea unor piese de mobilier potrivite in acest sens. Astfel, este nevoie de elemente confortabile si practice, care sa poata fi utilizate, fara probleme, chiar si 8 ore pe zi.

Ce piese de mobilier sunt potrivite pentru amenajarea biroului exterior

Daca planul terasei sau al coltului de gradina dedicat muncii de birou a fost deja pus in practica, atunci este timpul ca piesele de mobilier sa fie si ele asezate in conformitate cu acesta. Printre cele mai potrivite pot fi mentionate:

  • canapeaua si fotoliile;
  • scaunele si mesele pliante sau din fier forjat;
  • salteaua gonflabila;
  • sezlongurile;
  • lada transformata in canapea.

Evident ca nu este nevoie de toate, mai ales ca ar putea aglomera un spatiu care se doreste a fi relaxant, intim si personal. Pot fi alese fie 2-3 articole, fie mai multe, in functie de dimensiunile gradinii sau terasei.

Idei de design pentru amenajarea biroului in curte

Amenajarea biroului in curte poate sa tina cont de diferite stiluri si caracteristici de design exterior, de sfaturile specialistilor in domeniu sau, pur si simplu, luand in considerare diferite idei proprii. Iata cateva exemple care te pot inspira:

  • Amplasarea biroului sub o pergola de trandafiri cataratori, in mijlocul plantelor verzi, luxuriante;
  • Daca ai amplasat in gradina o mica fantana, poti amenaja spatiul de lucru in vecinatatea sa, caci sunetul acesteia poate deveni un factor de crestere a performantei in munca;
  • Un scaun si o masa simple, asezate langa un strat gros de flori colorate, pot deveni piesele de mobilier ideale pentru un birou confortabil, oferind frumusete, liniste si intimitate;
  • O fantana arteziana, o bancuta si o masa din piatra masiva pot fi incadrate foarte bine de cateva ghivece cu plante inalte sau de arbusti ornamentali;
  • Daca in curte creste un copac inalt, batran, cu o coroana bogata, atunci se poate opta pentru spatiul de sub el pentru a-l transforma intr-o zona potrivita pentru lucrul de acasa;
  • O idee din ce in ce mai utilizata de majoritatea este folosirea sezlongurilor tip cuib, foarte confortabile, rezistente si relaxante, care te pot ajuta sa iti atingi potentialul maxim atunci cand lucrezi de acasa. De obicei sunt asezate in cel mai frumos colt de gradina, apoi mutate in functie de dorinta oriunde, in asa fel incat peisajul spatiului de lucru exterior sa fie mereu altul.

Sfaturi si idei practice si ingenioase pentru amenajarea biroului in curte

Multi dintre cei care muncesc de acasa recunosc faptul ca, daca au o ambianta potrivita, ajung sa lucreze mai mult decat o faceau la birou. Intr-adevar, este nevoie de disciplina, organizare si rabdare, in asa fel incat creierul omului sa se obisnuiasca sa lucreze eficient si productiv. Cu ajutorul unei amenajari optime, acest lucru poate fi atins inclusiv atunci cand lucrezi de acasa. Cateva sfaturi sunt utile pentru a reusi in realizarea acestui proiect:

  • In primul rand, descopera care este spatiul din curte care rezoneaza cel mai bine cu personalitatea ta;
  • Nu este nevoie de mari investitii in crearea biroului de gradina. In functie de posibilitatile financiare, se poate opta pentru o masa si un scaun, pentru un sezlong sau pentru o canapea. De regula, cel mai mult conteaza atmosfera din jur;
  • Daca spatiul este unul generos, trebuie sa se delimiteze zonele in functie de functionalitatea fiecareia (terasa, gradina de legume, locul de joaca pentru copii si spatiul pentru birou). Altfel, vei risca sa pierzi din intimitatea de care ai atat de mare nevoie atunci cand iti doresti sa lucrezi eficient;
  • Uneori, este suficient sa fie utilizate piese de mobilier pliabile, care pot fi stranse cand nu se munceste, mai ales atunci cand spatiul curtii este unul mic.

Mobilier pentru curtea de la tara

Indiferent de dimensiunea, forma sau stilul de amenajare al unei curti, aceasta trebuie sa intruneasca o serie de obicete de mobilier indispensabile. Descopera care sunt acestea:

Zona functionala/ de luat masa – in general aceasta este una dintre zonele centrale, de interes si trebui sa ii acorzi atentie deosebita. Iata care sunt piesele de mobilier ce nu ar trebui sa lipseasca din acest perimetru:

  • Gratarul
  • Masa si scaunele

Zona de relaxare:

  • Hamac

Nu uita sa alegi mobilierul ideal pentru tine, in functie de felul in care vrei sa iti amenajezi curtea sau gradina, de necesitatile tale, dar si de dimensiunea spatiului de care dispui.

Decoratiuni pentru curtea ta de la tara

Decorul este un factor important pentru crearea unei atmosfere propice, care sa te ajute sa te relaxezi, sa iti ofere sentimentul de confort si comoditate. Din acest motiv, alegerea ementelor de decor este extrem de importanta. Nu uita ca, in functie de stilul de amenajarea gandit, dar si suprafata si dimensiunea curtii, sa optezi pentru acele decoratiuni pe care le consideri necesare.

Iluminarea unei curti sau gradini de la tara

Un alt pas esential este sa alegi sursele de iluminare corespunzatoare. Cum stii care sunt cele potrivite? Raspunsul este foarte simplu: in functie de zonele curtii tale, dar si de activitatile pe care vrei sa le faci in acel loc, alege o lumina naturala sau rece sau una calda, difuza, a carei intensitate sa o poti schimba dupa bunul plac.

Acestea sunt asadar sfaturile si elementele de baza ale amenajarii unei curti sau gradini la tara, de care ar trebui sa tii cont, astfel incat sa beneficiezi de un spatiu functional si, in egala masura, de o atmosfera asa cum iti doresti.

Surse foto:

  • www.pinterest.com
  • www.pexels.com
  • www.storyblocks.ro
  • www.pixabay.com

Produse asociate

6,99 lei

Vezi mai multe
ghiveci de flori ceramic

14,99 lei

Vezi mai multe
ghiveci de flori din plastic

9,99 lei

Vezi mai multe