Culori bucatarie: Homelux iti ofera +120 idei, modele si poze pentru amenajare din punct de vedere cromatic
Bucataria este una dintre cele mai importante camere din locuinta unei persoane. Din acest motiv, aceasta trebuie amenajata conform celor mai inalte standarde pentru a putea fi un spatiu functional si cu un design placut, in acelasi timp. In ceea ce priveste amenajarea bucatariei, culorile folosite sunt destul de importante, pentru ca acestea influenteaza starea de spirit, desfasurarea activitatilor culinare, atmosfera si, uneori, chiar si gustul preparatelor.
Publicat: 14 noiembrie 2018
Categorii: Amenajari, Tips & Tricks, Design
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:
Cuprins
Principii de amenajare ale unei bucatarii in functie de culoarea materialelor de finisaj
Materialele de finisaj constituie un prim punct de la care sa pornesti atunci cand vrei sa iti amenajezi bucataria, deoarece, in functie de acestea ar trebui sa alegi si celelalte texturi sau culori, care sa se potriveasca, creand astfel un spatiu functional, dar si optim din punct de vedere vizual.
Bucatarii cu gresie si faianta
Sunt cele mai populare elemente de finisaj alese, datorita faptului ca sunt accesibile si nu impun restrictii prea mari de amenajare. In functie de culorile alese pentru gresie si faianta, ar trebui sa iti ghidezi si celelalte optiuni in ceea ce priveste alegerea culorii mobilierului, a electrocasnicelor si paleta cromatica a elementelor de decor.
Bucatarie cu marmura
De regula, acest tip de material pentru finisaj este destul de pretentios si riguros, astfel ca ar trebui sa fii atent si la restul elementelor selectionate. Intrucat marmura ofera un aspect elegant unei bucatarii si nu se regaseste intr-o paleta cromatica bogata, ideal ar fi sa optezi pentru culori cat mai neutre sau inchise in alegerea celorlalte obiecte din bucatarie.
Mozaic pentru bucatarii
Mozaicul, chiar daca este un element destul de modern si rafinat, propune o perspectiva destul de permisiva in ceea ce priveste selectarea unei palete cromatice. Iata cateva imagini din care te poti inspira!
Bucatarie cu parchet
Aceasta metoda este destul de folosita in ultima perioada datorita confortului sporit. Cel mai bine ar fi sa combini parchetul cu un mobilier din lemn masiv sau o textura apropiata acestuia si sa tii cont de modelul matarialului de finisaj si de cromatica lui.
Idei pentru bucatarii cu tapet
Tapetul poate constitui o alta modalitate eficienta pentru amenajarea bucatariei. Ideal ar fi ca acesta sa fie din fibre naturale, de preferat sticla, pentru a face fata temperaturilor ridicate si conditiilor de umiditate din bucatarie.
- Tapet cu motive florale
- Tapet cu forme geometrice
Cum sa iti amenajezi bucataria in functie de culoarea peretilor
Zugraveala, culoarea folosita pentru pereti este destul de importanta intr-o bucatarie, pentru ca in functie de aceasta caracteristica, celelalte alegeri vor fi conditionate si ele. Nu uita ca, daca alegi sa folosesti o vopsea lavabila pentru bucatarie, aceasta trebuie sa respecte conditiile unui astfel de spatiu unde predomina umiditatea si aburul.
Pereti in culori calde
Pereti in culori reci
Combinatii de culori
Culori neutre pentru pereti (alb, negru)
Pereti in culori vibrante/puternice
Nuante de gri pentru pereti
Pereti in nuante metalizate
Cum sa alegi culorile din bucatarie in functie de stilul de amenajare
Ce culori sunt potrivite pentru bucatariile in stil feng shui?
Nunatele pastelate (verde, albastru deschis, dar si altele) sunt recomandate in tehnica de amenajare feng shui.
Paleta cromatica pentru o bucatarie moderna
In cazul bucatariilor amenajate in stil modern, se potrivesc atat culorile puternice, cat si cele inchise sau deschise, terne sau pastelate.
Ce culori se regasesc in bucatariile minimaliste?
Stilul minimalist este unul foarte clar si curat si propune in acelasi timp o viziune moderna de amenajare. Vom intalni in special non culorile, nuantele de gri, dar si culorile inchise.
Culori potrivite pentru o bucatarie clasica
Intr-o bucatarie clasica vor predomina nuantele de crem si bej, dar si non culorile. Uneori, exista si posibilitatea folosirii unei palete cromatice mai extinse, fiind utilizate si alte culori, precum albastru sau verde inchis.
Paleta cromatica pentru bucatariile vintage
Stilul vintage presupune, in general, culori deschise, tonuri cat mai calde si pastelate sau chiar alb, bej sau crem in ceea ce priveste alegerea mobilierului.
Culori pentru o bucatarie rustica
Sunt potrivite nuantele de maro sau crem, cat mai apropiate de cele pamantii, naturale.
Culori potrivite pentru mobila de bucatarie
In ceea ce priveste alegerea mobilierului, ar trebui sa acorzi la fel de mare atentie, deoarece este important sa dotezi bucataria cu piesele de mobila potrivite atat ca dimensiune, functionalitate, cat si culoare pentru a te bucura de o atmosfera primitoare, care sa iti faca placere sa gatesti cu drag si spor.
Descopera, in cele ce urmeaza care sunt specificatiile cromatice ale mobilierului din bucataria ta!
Culori pentru blatul de bucatarie
Blatul de bucatarie este un element primordial intr-o astfel de incapere. Din acest motiv, el trebuie ales atat din punctul de vedere al functionalitatii, cat si pentru a se potrivi cu celelalte corpuri de mobilier, aparate electrocasnice si elemente de decor din bucataria ta.
In functie de materialul din care este confectionat un blat (lemn, metal, marmura), paleta cromatica a acestuia, dar si gradul si nivelul de aderenta si rezistenta in timp vor fi diferite (maro, crem, bej, alb, negru, etc). Iata cateva modele de blaturi de bucatarie, din materiale, texturi si culori diferite din care te poti inspira pentru a face alegerea potrivita!
Cand si cum este bine sa alegi culorile deschise pentru bucataria ta
In general, culorile deschise, in speciale cele ce se refera la cromatica peretilor (dar nu numai) avantajeaza o bucatarie de mici dimensiuni, facand-o sa para mai spatioasa si mai luminoasa. Desigur, poti alege o altfel de paleta cromatica si daca dimensiunile bucatariei tale sunt generoase, intrucat este un lucru bazat strict pe preferintele personale.
In paleta de culori deschise pentru mobila, se vor regasi:
- Mobila de bucatarie de culoare alba
- Mobila de bucatarie de culoare crem sau bej
- Mobila de bucatarie in culori pastelate
Mobilierul de culoare inchisa
In ceea ce priveste paleta cromatica a mobilierului, nuantele inchise ar trebui alese in special pentru bucatariile de mari dimensiuni sau pentru cele ce respecta tematica stilurilor moderne sau minimaliste de amenajare. Cu toate acestea, exista si exceptii in care, chiar si in cazul unei bucatarii mici, se poate folosi mobilierul de culoare inchisa!
Printre cele mai populare si folosite culori inchise se numara:
- Mobila de bucatarie de culoare neagra
- Mobila de bucatarie de culoare albastru inchis
- Mobila de bucatarie de culoare verde inchis
- Mobila de bucatarie de culoare mov inchis
Bucataria in culoarea wenge
In cazul bucatariilor realizate in culoarea wenge, acest tip de mobilier este considerat a fi in sine de sorginte clasic, intrucat genereaza un aspect elegant, reprezentand din acest motiv alegerea majoritatii persoanelor. In acelasi timp, este usor de asortat cu celelalte corpuri, obiecte si decoratiuni din incapere. Iata cateva exemple din care te poti inspira!
Mobila de bucatarie in culori puternice
Exista persoane care nu numai ca isi doresc un spatiu functional si utilat corespunzator, dar vor sa se bucure si de o paleta cromatica deosebita in ceea ce priveste alegerea mobilierului, astfel incat sa obtina energia si placerea de a petrece cat mai mult timp in bucatarie.
Printre cele mai populare culori din aceasta categorie in ceea ce priveste mobilierul se vor regasi:
- Mobila de bucatarie de culoare rosie
- Mobila de bucatarie de culoare galbena
- Mobila de bucatarie de culoare verde deschis
- Mobila de bucatarie de culoare albastru deschis/turcoaz
Mobilier de bucatarie colorat
Iata cateva imagini din care te poti inspira inainte sa alegi mobila pentru bucataria ta!
Accentele metalice(accesorii, manere: alama, argint sau cupru)
Accentele metalice sunt reprezentative in special pentru bucatariile familiilor tinere, dar nu numai. Acestea aduc un plus de eleganta, o tusa personala.
Cum sa alegi paleta cromatica in functie de dimensiunea suprafetei
Alegerea unei palete cromatice ideale pentru bucatarie, care sa se potriveasca gusturilor personale, caracteristicilor de amenajare, dar si specificului spatiului respectiv poate fi, de cele mai multe, ori dificila. Descopera, in cele ce urmeaza, cele mai potrivite culori pentru diferitele dimensiuni de bucatarii.
Culori pentru bucatariile mici
In cazul amenajarii bucatariilor de mici dimensiuni, este extrem de important sa respecti criteriul paletei cromatice, alegand nuante cat mai deschise, pastelate sau non-culori, de preferat albul. Culorile inchise, intunecate, precum si designul complex ar trebui pe cat posibil evitate, pentru ca nu vor face niciun serviciu unui spatiu limitat, ba dimpotriva. Insa, daca iti doresti totusi o culoare puternica pentru bucataria ta, opteaza pentru vopsirea unui singur perete int-o nuanta inchisa, pastrand restul cat mai clar, curat si in tonuri cat mai calde si luminoase.
Culori pentru bucatariile mari
In cazul bucatariilor de mari dimensiuni, nu exista atat de multe restrictii in ceea ce priveste culorile alese, atat pentru pereti, cat si pentru mobilier, insa ar trebui sa alegi cu grija paleta cromatica, astfel incat sa creezi un spatiu armonios, functional si deloc incarcat din punct de vedere vizual. Iata cateva imagini din care te poti inspira!
Lumina din bucatarie – ce tip/culoare de lumina este cea mai potrivita?
In ceea ce priveste alegerea surselor pentru iluminarea corecta a bucatariei, variantele pot fi diferite. Nu uita sa adaptezi intensitatea si culoare luminii in functie de zonele incaperii. Astfel ca, in spatiul in care se vor desfasura activitatile culinare ar trebui sa optezi pentru o lumina cat mai aproape de cea naturala sau pentru una rece, astfel incat sa te poti ocupa de pregatirea felurilor de mancare preferate fara sa existe riscul accidentarilor sau evenimentelor neplacute din bucatarie. Pentru zona de dining, ai putea folosi o lumina mai calda, de preferat a carei intensitatea sa o poti seta in functie de dispozitie sau pentru crearea ambiantei dorite.
Asadar, acum ca ai descoperit care sunt principiile amenajarii unei bucatarii ideale din punct de vedere cromatic, nu iti ramane decat sa pui in aplicare planul de renovare, tinand cont de anumite specificatii, precum dimensiunea suprafetei, utilitatea spatiului, dar si nevoile tale si ale familiei.
Imaginile din acest articol au fost preluate din diferite surse:
www.pinterest.com
www.homeincube.cz