Blog » Idei pentru tine si casa ta » CU CE SE CURATA MOBILA LUCIOASA SAU MATA: solutiile Homelux
CU CE SE CURATA MOBILA LUCIOASA SAU MATA: solutiile Homelux pentru o mobila IMPECABILA
Obiectele de mobila au diferite forme, marimi, utilizari si materiale din care sunt confectionate. Finisarea lucioasa sau mata, insa, este cea care conteaza cel mai mult atunci cand vine vorba de curatarea acestor obiecte de amenajare. Afla din acest articol de ce este important sa cureti corect si regulat mobila, cu ce trebuie curatata mobila mata sau lucioasa si cum poti scoate unele dintre cele mai dificile pete.
Publicat: 20 iunie2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta, Tips & Tricks
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:
Cuprins
Importanta curatarii regulate si corecte a mobilei
Obiectele de mobila, la fel ca orice alte bunuri, se vor strica in timp daca nu sunt ingrijite corespunzator si regulat. Nu numai faptul ca mobilierul se strica sau ca arata inestetic ar trebui sa fie un motiv pentru a le curata regulat, ci mai ales riscul asupra sanatatii tale (cum ar fi inhalarea constanta a particulelor de praf). Da, poate fi dificil sa faci aceasta curatenie in fiecare zi, insa mobilierul ar trebui curatat macar o data la 2-3 saptamani. Chiar si atunci, risti sa strici aceste obiecte daca nu stii cum trebuie curate. Le poti zgaria cu produse prea abrazive sau le poti decolora si sa ataci materialul prin folosirea unor solutii prea puternice pentru tipul respectiv de mobila.
Acest articol te va ajuta sa afli solutiile pentru a avea o mobila impecabila, indiferent de tip de mobilier ai acasa.
Cu ce se curata mobila lucioasa sau mata din pal wenge, sonoma sau alte tipuri de materiale
Curatarea regulata a mobilei inseamna stergerea prafului si a petelor usoare, precum si aplicarea unor produse de ingrijire in functie de finisarea lucioasa sau mata a mobilei.
Pe cand solutiile de curatare trebuie alese in functie de acest aspect, iata ce produse de curatenie iti vor trebui mereu, indiferent de tipul mobilei:
- Pamatuf sau perii pentru praf
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/articole-curatenie/pamatuf-praf-27-cm-disponibil-in-4-culori-12441
Poze + pret →
- Lavete: alege lavete moi, de microfibra sau bumbac, fara sa fie abrazive, iar la piesele de mobila care au oglinzi, alege levate pentru sticla sau geamuri.
Laveta microfibra
Poze + pret → https://www.homelux.ro/set-5-lavete-microfibra-30×30-cm-20005
Laveta microfibra universala
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/laveta-microfibra-universala-40x30cm-12198
Laveta microfibra uz general
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/laveta-microfibra-uz-general-albastruroz-30×30-cm-12196
Laveta microfibra pentru geamuri
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/laveta-pentru-geamuri-35×35-cm-multicolor-13914
Laveta microfibra pentru sticla
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/laveta-microfibra-sticla-galben-30×30-cm-12195
- Manusi: pentru a lucra cat mai eficient, pentru a-ti proteja mainile de solutii sau praf si pentru a nu lasa amprente pe mobila, se recomanda folosirea manusilor
Manusi din latex
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/manusi-menaj-din-latex-sml-12434
Manusi menaj
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/manusi-menaj-m-galben-1-perecheset-12320
Manusi de unica folosinta
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/manusi-unica-folosinta-l-transparent-100-bucpachet-12319
- Solutie pentru piesele de mobila cu oglinzi sau geamuri
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/solutie-curatare-geamuri-si-oglinzi-clinneo-500-ml-11993
Curatarea mobilei lucioase
Piesele de mobila lucioasa sunt cele care reflecta lumina cat mai mult posibil, fiind slefuite si lacuite mult mai intens decat mobila mata. Gradul de luciu este metoda folosita pentru a determina cat mai clar daca o mobila se incadreaza la categoria lucioasa sau mata. Atunci cand gradul de luciu este peste 40, atunci mobila este lucioasa.
Pentru curatarea mobilei lucioase, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
- praful se sterge cu ajutorul unor lavete moi si solutiilor speciale pentru acest tip de suprafata sau a unui pamatuf, pentru a nu risca aparitie zgarieturilor pe suprafata;
- se aplica regulat ceara pentru mobila pentru a pastra luciul si aspectul ingrijit;
- o curatare regulata ar trebui facuta cel putin o data la 3 saptamani.
Curatarea mobilei mate
Mobila este considerata mata atunci gradul de luciu se afla la o valoare de sub 40, aceasta reprezentand un luciu natural. Diferentele in ceea ce priveste curatarea acestora fata de cele lucioase sunt:
- mobila mata trebuie curatata mai des, deoarece praful si petele sunt mult mai vizibile;
- solutiile de curatat nu trebuie aplicate direct pe mobila, ci pe laveta cu care vor fi sterse;
- neavand un strat mai gros de lac protector, trebuie avuta multa grija ca timpul in care lichidele sunt lasate pe aceste suprafete sa fie foarte scurte, fiind absorbate mult mai rapid decat in cazul mobilei lucioase.
Cu ce se curata super glue, scociul, grasimea si alte pete dificile de pe mobila
Accidente sau nu, petele dificile vor aparea pe mobila, in special pe dulapuri, comode sau noptiere, deoarece cu acestea intri cel mai des in contact.
Iata cateva dintre cele mai dificile pete si cum poti sa le cureti:
- Super glue
Petele de super glue sunt unele dintre cele mai dificile, mai ales din cauza faptului ca formula acestui produs devine solida. Cea mai buna solutie este aplicarea unei cantitati mici de dizolvant pe baza de acetona pe un disc de vata sau pe un material moale si frecarea zonei patate.
- Scoci/Stickere
Dupa dezlipirea scociului sau stickerelor de pe mobila, de cele mai multe ori, vor ramne reziduuri de lipici si chiar bucati din materialul lipit (cum ar fi bucati de hartie al unui sicker). Solutia cea mai simpla si, totodata, cea mai sigura pentru suprafetele de mobila, este folosirea unei solutii speciale care, dupa ce se lasa sa actioneze putin timp, poate fi stearsa, eliminand in acelasi timp si reziduurile.
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/solutie-indepartare-etichete-clinneo-500-ml-12005
- Grasime
Grasimea poate fi indepartata cu ajutorul unor solutii speciale, insa acestea pot dauna mult mobilei daca solutia nu este speciala pentru acest tip de suprafata. Ca alternativa, poti incerca sa cureti acest tip de pete cu solutii pentru geam fara alcool, otet nediluat sau cu o parte ulei combinata cu doua parti de bicarbonat, strese apoi cu putin detergent si apa calda.
- Petele albe
Petele albe apar pe mobila din cauza formarii condensului (de ex. atunci cand pui o ceasca de cafea fierbinte sau un pahar cu apa foarte rece pe o masa de lemn, PAL sau MDF) sau din cauza apei sau aburului ce vine in contact cu mobila pe o perioada mai lunga de timp. Acest lucru poate duce, pe langa aparitia petelor albe, si la umflarea materialului din care a fost fabricata piesa de mobila. Solutia pentru aceste pete este, in functie de finisarea mobilei, aplicarea caldurii, a pastei de dinti sau a alcoolului, asa cum puteti afla de aici.
- Pete de cafea/suc sau alte bauturi
Petele provocate de diverse bauturi se curata foarte usor. Trebuie aplicat doar putin sapun lichid si apa calda si sters cu o laveta moale. Nu este recomandat aici folosirea alcoolului, otetului sau a alor solutii puternice, petele putand fi inlaturate usor si riscand inutil sa distrugi suprafata piesei de mobila.
Ai aflat cum poti curata piesele de mobila lucioase sau mate si de ce este atat de important sa faci acest lucru. Incearca solutiile Homelux pentru a avea grija de mobila ta si pentru a scapa de cele mai dificile pete!
Sursa foto: shutterstock.com