Amenajarea garsonierei cu Homelux: +124 poze, sfaturi de decor si solutii practice
Garsoniere pot fi greu de amenajat intr-un mod eficient, incat sa gasesti suficient loc pentru depozitarea lucrurilor si, in acelasi timp, sa obtii un ambient placut si modern. Iata cateva sfaturi si idei care iti pot fi de folos in amenajarea garsonierei, pentru a economisi spatiu.
Publicat: 18 noiembrie 2018
Categorii: Amenajari
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:
Atunci cand amenajezi un spatiu mic precum o garsoniera, conteaza modul in care utilizezi fiecare metru patrat. In scopul unei amenajari corecte, exista o serie de reguli si trucuri care te pot ajuta sa obtii o amenajare placuta si moderna, chiar si in cel mai mic spatiu. O serie de sfaturi si idei legate de decor, culori, mobila si impartirea corecta a unui spatiu iti pot fi de folos in aceasta misiune, pentru a putea transforma o locuinta de dimensiuni reduse intr-un spatiu ideal si functional, potrivit stilului tau de viata.
Cuprins
Reguli de amenajare a unei garsoniere, in functie de spatiu si dimensiuni
Garsoniera ta poate sa devina un spatiu la fel de functional si util precum un apartament de dimensiuni mai mari, insa trebuie sa tii cont de cateva reguli de amenajare si decorare. Tot ce trebuie sa faci este sa ai in vedere de o serie de aspecte importante, pentru a reda functionalitatea necesara locuintei tale.
-
amenajare garsoniera mica (20/30 mp)
Cea mai mare provocare atunci cand vrei sa realizezi amenajarea unui apartament mic, cu o singura camera este, in prim plan, valorificarea intregului spatiu. Cum amenajezi pentru a nu aglomera incaperea si pentru a nu lasa impresia de haos, intr-o garsoniera foarte mica? In primul rand, pune accent pe spatiile de depozitare si alege in asa fel incat sa nu ocupe foarte mult , sa fie practice si sa iti poata gazdui toate lucrurile de care ai nevoie, insa nu vrei sa le lasi la vedere.
In amenajarea unei garsoniere mici, de 20 sau 30 mp, trebuie sa ai la baza cateva cunostinte esentiale pentru o astfel de provocare, caci un spatiu foarte mic necesita o mare atentie in decorarea si amenajarea lui, intrucat sa fie locuibil, placut si cat mai practic. Mai jos, vei gasi cateva poze de inspiratie, cu garsoniere mici, mobilate practic si modern.
Cromatica conteaza foarte mult cazul acesta, deoarece anumite culori au puterea de a largi vizual spatiul, oferind mai multa lumina, iar altele avantajeaza mai putin un spatiu, captand lumina prin contraste mult mai puternice. De regula, nuantele neutre si cele deschise lumineaza camera, de aceea designerii recomanda folosirea unei palete de culori precum alb, gri deschis, bej, crem sau roz. Astfel, finisajele impreuna cu restul elementelor decorative si mobila, trebuie sa creeze un tot unitar in armonie. Daca vrei sa ii oferi garsonierei o pata de culoare, te poti folosi de contraste subtile, cu ajutorul textilelor. De exemplu, o canapea intr-o culoare vesela precum galben,va arata perfect in spatiul unei garsoniere zugravite intr-o nuanta de gri deschis.
Detaliile fac diferenta intr-o astfel de amenajare, deoarece spatiul obliga la renuntarea multor elemente decorative si piese de mobilier. Trebuie sa identifici corpurile care sunt cele mai utile, pentru a nu aglomera camera si pentru un design cat mai minimalist, conform nevoilor spatiului.
-
amenajare garsoniera mare
Pe cand un spatiu restrans impune mai multe reguli si, implicit, mai putin spatiu pentru zona de relaxare, cea de dormit sau bucatarie, o garsoniera de dimensiuni mari iti ofera posibilitatea sa amenajezi mai liber, aducand piese de mobilier sau obiecte decorative mai grandioase. Unul dintre avantajele unei garsoniere mai mari de 40 mp este faptul ca poti separa spatiul de odihna de living, prin finisaje, pereti falsi sau chiar corpuri de mobilier. Astfel, ai sanse sa obtii doua incaperi in una singura.
In functie de utilitatea garsonierei, alege un stil de amenajare potrivit nevoilor tale sau familiei. Un spatiu mai extins poate fi dotat cu doua paturi, prin urmare doua locuri de odihna separate de living, unde amenajarea poate sa fie de tip open space sau semi-decomandat, prin folosirea unor pereti separatori sau alte elemente si piese de mobilier care sa serveasca si la organizarea spatiului.
-
amenajare garsoniera la mansarda
Spatiile din mansarde au un efect aparte si sunt pline de eleganta, insa vin, totodata, cu o serie de dezavantaje. Peretii inclinati ai mansardei scad utilitatea spatiului, iar aceste zone sunt mai greu de amenajat, mai ales cand vine vorba de mobilier. In cazul in care ferestrele sunt dispuse pe peretele angular, ele risca sa primeasca prea multa caldura de la soare si sa se supraincalzeasca.
Pentru a amenaja corect o garsoniera in mansarda, trebuie sa profiti la maxim de acele avantaje pe care le ofera un astfel de spatiu si sa lucrezi meticulos cu toate aspectele care, la prima vedere, pot parea un mare dezavantaj, insa daca vei tine cont de cateva reguli, rezultatul poate sa fie unul satisfacator si plin de personalitate. Te poti inspira de aici in amenajarea mansardei, pentru a obtine un spatiu placut si perfect adaptat nevoilor tale, in cativa pasi simpli.
In cazul unei mansarde, este indicat ca garsoniera sa fie un spatiu open space. Nu este indicat sa apelezi la peretii falsi, deoarece acestia vor fura considerabil din spatiu si iti vor ingreuna misiunea. Nu anima foarte mult prin finisaje si materiale, ci incearca sa pastrezi o linie fina, simpla, in aceleasi culori si nuante. De exemplu, parchetul va trebui sa aiba aceeasi culoare pe care o au stalpii de rezistenta sau grinzile, iar mobila trebuie sa preia din nuanta lemnului folosit. Asadar, alege texturi si nuante asemanatoare pentru parchet si mobila.
Ferestrele inclinate ale mansardei vor invia intreg spatiul cu lumina, asadar, un mare avantaj il reprezinta peretii albi, care vor creea iluzia de spatialitate. O atmosfera cat mai aerisita si lipsita de dezordine cere o mobilare simpla, asadar poti apela numai la corpurile de mobilier indispensabile, care sa ofere cat mai mult spatiu de depozitare.
Foloseste nuante neutre, calde si deschise, iar daca vrei sa oferi un accent usor, care sa imbogateasca incaperea, alege culori precum galben solar, albastru turcoaz sau verde, pentru unul dintre pereti. De preferat este sa il alegi pe cel mai mic, pentru a nu da senzatia de inghesuiala. Opteaza pentru accesorii in culori deschise si elemente decorative simple, pe care le poti agata pe perete. Schema de culori trebuie sa fie una simpla, finisaje neutre, o amenajare minimalista si moderna, care sa ofere cat mai multa utilitate.
-
amenajare garsoniera open-space
Cum amenajezi o garsoniera care nu prezinta spatii separate? Poate sa para o adevarata provocare, caci inca de la intrare, totul este la vedere. Asadar, toate zonele din garsoniera trebuie sa creeze un tot unitar armonios, cat mai ordonat. Pentru ca amenajarea sa fie una de succes intr-o singura incapere, e nevoie sa setezi cateva puncte de interes. Cum poti face acest lucru? Cu ajutorul culorilor si, desigur, contrastelor.
De exemplu, pentru zona de living alege o culoare vesela, care sa atraga atentia si sa animeze spatiul. Aici te poti folosi de textile pentru a delimita spatiul sau, de ce nu, chiar de finisaze, precum pardoseala. Pentru a scoate cat mai mult in evidenta zona, poti aplica tapet pe unul dintre pereti, un accent suficient de puternic care sa creeze contrast.
Chiar daca optezi pentru nuante asemanatoare si un decor cat mai neutru, delimitarea se poate face chiar si cu ajutorul unor obiecte decorative, tablouri sau textile. Nu este obligatoriu ca zonele sa fie separate prin culori sau texturi, insa vizual, intregul spatiul trebuie sa isi exprime clar utilitatea.
Poze cu amenajari de garsoniere mici, moderne
Indiferent de stilul pe care il vei alege, un apartament cu o singura camera cere o amenajare moderna, simplista, cat mai practica. Pentru a te bucura de un spatiu cu adevarat util, poti opta pentru un mobilier multifunctional, care sa salveze mai mult spatiu. Mai ales in cazul unei garsoniere de dimensiuni reduse, cateva trucuri pentru a da mai mult volum sunt binevenite oricand.
Amenajarea unei garsoniere, in functie de stilul ales
Cand amenajezi o garsoniera, trebuie sa fii pregatit pentru una dintre cele mai mari provocari in materie de design interior. Stilul in care urmeaza sa decorezi decide intreg ambientul, iar pentru a obtine un design placut, ai nevoie de rabdare, putina imaginatie si cateva cunostinte legate de regulile de amenajare. De aceea, este foarte important ca, inainte de toate, sa decizi in ce stil iti doresti sa fie decorata si mobilata garsoniera. Astfel, poti apela cu usurinta la indicatiile date de un stil anume.
-
amenajare garsoniera in stil modern
Stilul modern este caracterizat in mare parte prin decoratiuni reduse, linii drepte, forme cat mai simple si culori intense. Lumina joaca un factor foarte important, iar suprafetele pot da o nota interesanta intregii incaperi. Cand amenajezi in stil modern, iti este permis sa imbini elemente moderne, contemporane cu stilul tau personal, pentru a obtine o senzatie de confort. Mai pe scurt, o amenajare moderna se bazeaza pe simplitate, utilitate si confort. Iata cateva poze de inspiratie, cu garsoniere amenajate in stil modern, cu combinatii originale de mobila, elemente decorative si palete de culori diversificate.
-
amenajare garsoniera retro
Pentru a realiza o amenajare retro, te poti inspira din trecut, din amenajari specifice anilor 50-60, realizand cu succes un spatiu plin de culoare si personalitate. Tine minte faptul ca mobila veche, masiva si inchisa la culoare nu isi are locul intr-o garsoniera. De ce? Pentru ca ea va fura vizual din spatiu si va incarca incaperea, ceea ce nu se cere in decorarea unui spatiu mic, precum un apartament cu o singura camera. Poti alege un decor retro pentru a oferi spatiului mai multa caldura si culoare, Nu uita ca accentele romantice sunt specifice stilului vintage, asadar, ai grija sa nu amesteci cele doua stiluri care, de altfel, sunt foarte diferite. Astfel, alege corpuri de mobilier colorate, din lemn deschis la culoare, in combinatii cromatice cat mai vii si interesante. In felul acesta ai mari sanse sa valorifici spatiul exact asa cum trebuie.
-
amenajare garsoniera in stil industrial
Stilul industrial sau Loft se bazeaza pe o amenajare industriala, precum si numele sau. Decorul industial contine elemente de hala, precum tevi metalice, pereti din caramida sau finisati partial, culori dure (gri, negru, caramiziu). In cazul amenajarii unei garsoniere, acest stil este mai greu de aplicat, deoarece finisajele dure vor reduce din spatiu si vor incarca decorul. Cu toate acestea, poti sa obtii un design foarte placut, perfect adaptat acestui stil, folosind culori mai calde.
-
amenajare garsoniera art-deco
Despre stilul art-deco se stie ca este unul pretentios, expresia lui existand inca din timpul primului razboi mondial. Baroc si rococo sunt influentele cele mai mari in materie de cromatica, iar confortul primeaza mereu. Acest stil este, totodata, atins de minimalism si, implicit, se regasesc aici si linii moderne. Negrul, albul si rosul sunt culori predominante intr-o amenajare in stil art-deco, iar culorile metalice pot fi folosite cu succes pentru a accentua contrastele. Cuprul da foarte bine la nivel de decoratiuni, insa nici auriul sau argintiul nu pot da gres, daca sunt folosite cu chibzuinta.
Cu ajutorul corpurilor de iluminat, poti oferi un aspect interesant intregii incaperi, mai ales daca le vei amplasa pe perete. Plafonierele, lustrele si candelabrele foarte mari si grandioase sunt o alegere buna, insa in cazul unui apartament mic, precum o garsoniera, este indicat sa te limitezi la solutii de iluminare de dimensiuni mai mici, pentru a nu incarca foarte mult peretii camerei. La nivel de textile si mobilier, pielea alba si lemnul inchis la culoare sunt specifice acestui stil si, daca vrei sa obtii un decor luxos, pti amplasa cateva blanuri de animale pe post de covorase sau poti monta usi metalice, precum cele din cupru. Statuetele, piramidele, fildesul si pietrele pretioase se incadreaza cu succes unei amenajari de acest gen, iar geometria este, adesea, bazata pe asimetrie si forme usor nedefinite.
Daca iti doresti sa animezi spatiul, poti opta pentru un tapet in forme geometrice sau, daca bugetul iti permite, peretii pictati sunt o solutie extravaganta. Luxos si pretios la prima vedere, stilul art-deco este accesibil si nu foarte greu de intretinut.
Cum alegi finisajele pentru amenajarea unei garsoniere?
Intr-o garsoniera este foarte importanta delimitarea spatiului, iar delimitarea se face cel mai simplu cu ajutorul finisajelor. De exemplu, pentru hol alege un tip de parchet si altul pentru bucatarie si living. Daca garsoniera este open-space, atunci te poti rezuma la numai doua tipuri de parchet sau gresie, in functie de preferinte. Cu cat vei creea mai multe zone definite de finisaje, cu atat ai mai multe sanse de a elimina senzatia de inghesuiala intr-un spatiu mic.
Covoarele au rolul de a imbunatati aspectul oricarei incaperi. Te poti folosi de ele pentru a delimita unele spatii, insa este important sa nu exagerezi, aglomerand cu diverse texturi si dimensiuni. Ele sunt o solutie extrem de buna pentru garsonierele deja finisate, in cazul in care nu vrei sa schimbi din nou parchetul si pot fi folosite cu succes pentru a incadra mult mai usor corpurile de mobilier, precum masuta de cafea, canapeaua sau spatiul in care iti tii biroul.
Delimitarea zonelor principale de poate face si cu ajutorul mobilierului. O canapea amplasata intre pat si masa de cafea din zona de relaxare desparte intr-un mod simplu si estetic dormitorul de living. In cazul bucatariei, poti monta un bar, o polita sau un perete din bambus, care ii va da un aspect placut garsonierei si, mai mult de atat, poate juca rolul de element decorativ. Asadar, poti imbina placutul cu utilul, pentru un decor armonios.
-
alegerea culorilor pentru zugraveala
O amenajare de la zero incepe intotdeauna cu alegerea culorilor. Inaite de a decide ce culoare va avea mobila, parchetul, decoratiunile sau textilele, este necesar sa decizi ce paleta de culori vei folosi pentru zugraveala casei. Aici, ai de ales intre nenumarate variante de nuante si culori, fie ele inchise, deschise, neutre sau sobre, in functie de preferinte si maniera de amenajare. Inainte de a alege culorile preferate, insa, e nevoie sa tii cont de cateva reguli impuse in cazul amenajarii spatiilor mici, precum garsoniera. De ce conteaza atat de mult culorile pe care le alegi pentru peretii incaperii? Ele pot avea un efect energizant, calmant sau pot fi alese dupa regulile feng-shui, pentru ca intreg ambientul sa fie unul armonios si potrivit stilului tau de viata. Misiunea de a gasi culorile perfect potrivite spatiului nu este una atat de usoara, insa daca vei tine cont de regulile de design interior, poti amenaja intocmai ca un profesionist.
Nuantele de albastru, oliv sau vernil sunt perfecte pentru un somn odihnitor, de aceea ele pot fi folosite cu succes in spatiul destinat odihnei. Culorile deschise si vii au rolul de a anima si de a energiza, insa in acelasi timp pot obosi ochiul, asa ca, sunt recomandate pentru bucatarie sau baie. Nu uita ca o nuanta foarte intensa poate nelinisti, asa ca, evita astfel de culori in spatiile de relaxare.
Una dintre principalele reguli care te vor ajuta sa obtii o armonie este regula 60-30-10, adica folosirea a trei culori, fiecare in proportii diferite, respectiv 60%, 30% si 10%. Prima vizeaza culoarea peretilor, a doua culorile mobilierului iar a treia nuanta va fi folosita pentru decoratiuni, textile si accesorii diverse.
Culorile trebuie alese si in functie de lumina naturala. Daca, spre exemplu, incaperea este mai putin luminata, atunci este indicat sa folosesti culori deschise, neutre, chiar alb. Nu uita ca o culoare poate fi foarte usor influentata de lumina. Asadar, tine cont de acest lucru atunci cand alegi paleta cromatica.
In bucatarie, nuantele trebuie sa fie unele calde, caci ele stimuleaza apetitul, contrar celor reci, care il pot inhiba. Caramiziu, portocaliu si rosu ofera mai multa energie intregului spatiu, pe cand culori precum albastru sau verde pot fi mult prea linistite pentru un astfel de spatiu. Living-ul cere nuante mai naturale, daca vei tine cont de regulile feng-shui, insa poti opta pentru culori diverse, in functie de stil si de preferinte. Pentru dormitor se vor alege, de regula, culori neutre, linistite si simple, insa, asemeni living-ului, te poti juca cu nuantele, adaptand design-ului. In cazul garsonierelor open space, spatiile pot fi delimitate su succes cu ajutorul culorilor pentru zugraveala.
-
ce culoare alegi pentru pardoseala
Atunci cand alegi pardoseala, trebuie in primul rand sa tii cont de spatiu. Forma camerei conteaza foarte mult la acest pas, iar dimensiunile, utilitatea si modul in care aceasta beneficiaza de lumina naturala sunt cateva aspecte de care e important sa tii cont, intotdeauna.
Podele deschise la culoare vor face spatiul sa para mult mai mare, ceea ce este un avantaj imens in cazul unei garsoniere. Lemnul inchis la culoare diminueaza spatiul, insa in unele cazuri el poate sa ofere un aspect placut, fara sa intunece. In cazul in care alegi un parchet din lemn maro inchis, rosiatic, gri inchis sau negru, incearca sa asortezi mobila, alegand corpuri in culori asemanatoare sau chiar identice, pentru a nu incarca foarte mult incaperea.
Daca iti doresti sa oferi un aspect cald pardoselii, foloseste nuante medii de parchet, iar pentru mai multa eleganta, poti opta pentru culori mai inchise. Daca iti este greu sa te hotarasti, foloseste mai multe monstre de parchet si observa cum se comporta in diferite momente ale zilei, pentru a putea face mai usor alegerea corecta.
Cel mai important este ca nuantele parchetului sa completeze cat mai bine culorile deja existente si sa fie in armonie cu stilul de amenajare ales si cel arhitectural.
Care sunt piesele de mobilier necesare intr-o garsoniera?
Creativitatea primeaza atunci cand vine vorba de spatiul in care locuiesti, insa de multe ori de intampla sa fii constrans nu numai de buget, insa si de spatiul propriu-zis. Alegerea mobilei pentru garsoniera poate sa fie o adevarata provocare, deoarece esti nevoit sa aduci toate corpurile de mobilier necesare unei locuinte, intr-o singura camera, de cele mai multe ori de dimensiuni reduse. Cum sa alegi mobilierul, inca sa nu aglomerezi spatiul si, in acelasi timp, sa obtii suficient spatiu de depozitare pentru lucrurile tale?
In magazinele de specialitate vei gasi o multime de variante si, in avantajul tau, iti este permis sa jonglezi dupa bunul plac. Nu cumpara set-uri complete de mobilier, cu corpuri foarte mari, ci incearca sa combini mai multe variante, in functie de ceea ce ai nevoie. Astfel, se va crea o diversitate placuta si, totodata, nu va trebui sa te multumesti cu un singur model, o singura culoare sau textura.
Pentru garsoniere, exista cateva solutii cu adevarat practice. Mobilierul multifunctional este o alegere minunata, deoarece te ajuta sa salvezi din spatiul util si sa aduci in casa ta mai mult loc pentru lucrurile tale. Poti alege un pat rabatabil sau o canapea extensibila comoda, pe care sa o folosesti pe post de pat, pe timp de noaptea. Avanatajul acesteia este faptul ca, atuci cand ai nevoie de mai mult spatiu liber sau vrei sa iti primesti musafirii asa cum se cuvine, ea se poate transforma imediat intr-un coltar comod sau o canapea perfecta pentru cateva persoane. Fotoliile de tip puf sunt si ele recomandate, fiind extrem de comode si interesante, fara sa ocupe din spatiu.
In bucatarie, este important sa nu incarci blatul cu o multime de electrocasnice. O varianta foarte buna sunt electrocasnicele incorporabile si mobilierul de asa natura, incat sa suporte depozitarea mai multor elemente si accesorii indispensabile pentru bucatarie. Alege dulapuri suspendate si evita sa incarci la nivel de pardoseala. Daca spatiul nu este unul destul de permisiv, poti alege sa amplasezi frigiderul in alta parte, in zona de living, insa in imediata apropiere a spatiului de gatit si luat masa.
Deoarece dormitorul de afla, in cazul unei garsoniere, in acelasi spatiu cu living-ul, un dressing de dimensiuni mari, cu o mica biblioteca incorporata te poate ajuta atat sa salvezi spatiu, cat si sa beneficiezi de o multime de spatiu pentru depozitare. Daca dimensiunile iti permit, el poate fi amplasat cu succes in hol, chiar la intrare.
Masuta de cafea nu trebuie sa lipseasca din living si o poti alege pe post de piesa de accent, optand pentru un model inedit, care sa ii dea un aer interesant camerei. Un sfat de la specialisti: Nu cumpara toata mobila in acelasi timp, ci amplaseaza cate un corp pe rand, deoarece acest lucru te va ajuta sa observi de ce ai nevoie pe parcurs si care sunt prioritatile. In caz contrar, risti sa ingreunezi cu piese de mobilier pe care nu ai unde sa le folosesti si, astfel, vei fi nevoit sa incarci prea mult incaperea.
Solutii practice pentru spatiile mici
Cu cat locuinta ta este mai mica, cu atat va fi nevoie sa te adaptezi mai bine spatiului in care locuiesti. De aceea, specialistii ofera cateva solutii practice legare de amenajarea spatiului, destinate camerelor si apartamantelor mici. Oricat de tare te incanta paturile imense, mobilierul masiv si grandios sau unele materiale pretentioase, nu toate se preteaza in amenajarea garsonierei. Astfel, e nevoie sa tii cont de cate trucuri utile, ce te vor ajuta sa creezi un design potrivit stilului tau de viata, un design cat mai practic si util.
In primul rand, ofera o mare atentie paletei cromatice. Alese corect, culorile pot contribui consistent la valorificarea spatiului si te pot ajuta sa evidentiezi calitatie incaperii. Dungile verticale vor face mereu ca peretii sa para mai inalti, iar pentru o incapere ingusta, poti alege dungi orizontale, pe un perete de accent.
Nu ezita sa integrezi oglinzile in amenajarea ta. Ele pot creea un efect de spatialitate si continuitate, iar in cazul spatiilor mai mici, poti obtine o iluzie interesanta, cu ajutorul unei oglinzi mari plasate paralel cu intrarea sau peretele fals. De asemenea, plasate pe un perete paralel sau apropiat ferestrei ce ofera lumina naturala, oglinzile pot fi de efect si, totodata, utile spatiului. Un dressing cu usi din oglinda poate fi una dintre solutiile la indemana, iar suprafetele lucioase pot spori luminozitatea unei incaperi.
Surse foto:
www.pinterest.com
www.unsplash.com