Blog » Idei pentru tine si casa ta » Lumina calda sau rece: Sfaturi utile oferite de Homelux pentru protejarea sanatatii tale
Lumina calda sau rece: Sfaturi utile oferite de Homelux pentru protejarea sanatatii tale
Iti doresti sa ai mai multa grija de sanatatea ta, construindu-ti in locuinta ta un mediu placut si odihnitor, in care sa te poti relaxa? Lumina este un factor foarte important de care trebuie sa tii cont atunci cand realizezi design-ul interior al imobilului tau, asa ca nu neglija calitatea, temperatura sau intensitatea sa.
Publicat: 5 septembrie 2018
Categorii: Tips & Tricks and Idei pentru tine si casa ta
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:
Lumina este un factor important in desfasurarea activitatilor intreprinse de zi cu zi. Daca nu este aleasa corespunzator, aceasta poate afecta negativ sanatatea, fortand ochii sa inregistreze informatii care nu sunt clare sau evidentiate suficient de bine. Astfel suprasolicita concentrarea si cresc sansele de dezvoltare a diverse afectiuni, printre care migrenele cronice si deteriorarea vederii pe termen lung.
Cuprins
Care este diferenta dintre lumina calda si cea rece?
Culoarea pe care o ofera lumina este redata prin modificarea temperaturii sale, nuantele de galben – orange fiind denumite „lumina calda”, iar cele care tind spre tonuri de la albastru pana spre alb, „lumina rece”. Valorile se masoara in grade Kelvin, conform graficului:
Care este cea mai potrivita lumina pentru casa ta? Lumina calda sau rece?
Lumina calda este recomandata pentru zonele de relaxare, in care nu trebuie sa te concentrezi foarte mult asupra detaliilor, precum:
- Dormitor;
- Hol;
- Living;
Lumina rece este alegerea perfecta pentru:
- Baie;
- Birou;
- Bucatarie;
Unul dintre cele mai comune sfaturi ale specialistilor din domeniul design-ului interior este stabilirea surselor de lumina, inainte de hotararea paletei cromatice din imobil. Temperatura de culoare a luminii poate influenta foarte mult atat ambianta, cat si aspectul imaginii de ansamblu din casa ta.
Ce alegi pentru machiaj? Lumina calda sau rece?
Arta machiajului trebuie realizata in conditii speciale pentru ca rezultatul final sa fie fara cusur. Cel mai indicat tip de lumina este combinarea luminii calde cu cea rece, pentru a crea o medie intre cele doua, astfel incat make-up-ul sa fie ireprosabil ca tehnica si cromatica, indiferent de tipul de lumina in care este admirat.
Lumina calda Vs. Lumina rece – Care este cea mai recomandata lumina pentru activitatile de zi cu zi?
Temperatura luminii pe care o alegi depinde foarte mult atat de preferintele personale pe care le ai, de integrarea acesteia in decorul camerei, dar si de sarcinile si actiunile pe care te ajuta sa le realizezi. Nuanta luminii nu este singurul factor pe care trebuie sa il ai in vedere. Intensitatea si pozitionarea surselor de lumina sunt importante deoarece ele influenteaza difuzia sa, protejandu-ti sau suprasolicitand-ti ochii si puterea de concentrare. Printre activitatile care necesita o atentie sporita asupra iluminarii, temperaturii si intensitatii luminii, se numara:
Lumina calda sau rece pentru citit / scris
In functie de ora, durata lecturii si dimensiunile fontului scrisului, dar si de starea de sanatate pe care o ai, tipul luminii variaza recomandata in medie fiind o temperatura rece-alba;
Privitul unui monitor – laptop, calculator, tableta, televizor
Intensitatea luminii din mediul inconjurator cand stai in fata unui monitor – laptop, calculator, tableta, televizor nu trebuie sa fie foarte mare comparativa cu cea a ecranului, pentru a nu suprasolicita ochii.
Gatitul
Conditiile in care gatesti trebuie sa iti protejeze sanatatea, astfel incat trebuie sa te asiguri mereu ca in bucatarie lumina este puternica (dar nu obositoare), cu o temperatura medie, rece-alba.
Activitati sociale
Atmosfera si ambianta locurilor unde desfasori diverse activitati sociale va fi mereu diferita, pentru a se contura un cadru cat mai special, iar in astfel de cazuri, trebuie sa te concentrezi cel mai mult pe distractie si relaxare, nu pe activitati solicitante.
Surse foto:
www.drbillywilbanks.com
www.comchezmaman.fr
www.hips.hearstapps.com