Blog » Amenajari » Gradini frumoase: Afla de la Homelux cum sa iti amenajezi spatiul verde folosind suporturi speciale, flori si elemente decorative

Gradini frumoase: Afla de la Homelux cum sa iti amenajezi spatiul verde folosind suporturi speciale, flori si elemente decorative

Gradinile frumoase, pline de flori si amenajate cu gust sunt o adevarata incantare pentru ochii privitorului. Ofera o stare de bine, o senzatie de relaxare si te fac sa zambesti plin de entuziasm si energie pozitiva. Homelux iti arata cum poti sa iti amenajezi un spatiu exterior superb cu ajutorul celor mai frumoase elemente!

Publicat: 12 februarie 2020
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Cele mai frumoase gradini din lume sunt acelea care au o multime de plante si arbusti, pentru ca ele coloreaza si dau viata spatiului exterior. Daca vrei sa amenajezi o gradina care sa arate ca cele ale unor celebre castele, e necesar sa plantezi mai multe specii de flori, astfel incat acestea sa prinda viata pe rand, in functie de anotimp. In cazul in care dimensiunile iti permit, poti pune din loc in loc si cativa copaci pe care sa asezi beculete sau diferite sisteme de iluminat. Vei crea o atmosfera deosebita, iar daca adaugi pomi care infloresc, parfumul florilor te va rasfata in clipele pe care le vei petrece afara. Vei avea parte de o oaza de liniste si relaxare chiar la tine in curte. 

Gradini frumoase: Plantele cataratoare si rolul lor in gradina

Fiecare floare are o frumusete aparte si un parfum special. Cu toate acestea, plantele cataratoare sunt deosebite, deoarece reusesc sa mascheze anumite imperfectiuni si sa creeze spatii absolut superbe. Pot fi puse pe arcade, ziduri, pavilioane, balcoane, garduri, iar, daca sunt ingrijite corespunzator, formeaza chiar si tuneluri, acolo unde spatiul permite.

Florile cataratoare sunt considerate cele mai frumoase plante de gradina, deoarece au un efect decorativ de impact si imbunatatesc din punct de vedere estetic orice spatiu. Pentru a se dezvolta frumos si a umple de culoare curtea casei, acestea au nevoie de intretinere, in functie de fiecare soi in parte. 

Exista cateva astfel de flori carora clima din Romania le prieste si arata minunat cand sunt inflorite:

  • Glicina este o planta cataratoare numita si „salcamul urcator”, deoarece florile sale arata ca cele ale respectivului arbore. Unii gradinari o aseamana cu vita de vie, pentru ca poate fi foarte bine dirijata, astfel incat sa capete forma si inaltimea dorite. 

Glicina infloreste din iunie pana in mai, iar plantarea acesteia se face primavara sau toamna. Este o floare care iubeste soarele, asadar, daca o vrei inflorita, respecta-i aceasta „dorinta”. De asemenea, trebuie tunsa in sezonul rece (pana la final de martie), iar pentru o dubla inflorire, in luna august al fiecarui an, trebuie redusi din lungime lastarii;

  • Iasomia cataratoare este foarte iubita pentru parfumul sau special. Poate fi plantata atat la soare, cat si la umbra. Aceasta floare se dezvolta repede, astfel ca, intr-un timp scurt, cu ajutorul ei, vei avea o gradina superba;
  • Trambita (trompeta cantatoare) este foarte rezistenta la ger (suporta temperaturi de pana la -28 de grade), dar si la seceta. Iubeste lumina si produce flori rosii galbene si oranj. Ea infloreste din iulie pana in septembrie, iar florile arata ca niste buchete de 6-9 cm. Datorita frumusetii si aspectului placut, aceasta se numara printre cele mai frumoase plante de gradina;
  • Mandevilla infloreste vara si arata spectaculos. Poate fi plantata atat pe balcon, in ghiveci, cat si in gradina. Iubeste soarele si umiditatea din aer. Se gaseste in mai multe culori: alb, rosu, galben, roz, roz cu alb. Este pretentioasa in ceea ce priveste temperatura. Chiar si noaptea trebuie sa aiba peste 15 grade, altfel se opreste din inflorire. Este o planta de exterior care trebuie sa ierneze in interior, asadar necesita mai multa atentie si o ingrijire „ca la carte”. Daca vei avea grija de ea, gradina ta va arata ca in povesti;
  • Caprifoiul (mana Maicii Domnului) are un parfum puternic si se dezvolta foarte repede. Nu este o planta pretentioasa, dar ii place soarele. Se planteaza, de obicei, dupa ultimul inghet si are nevoie de un sol bine drenat. Iinfloreste din aprile pana in august-septembrie; 
  • Trandafirii cataratori sunt minunati, au un miros deosebit si se gasesc in foarte multe culori: rosu, roz, galben, portocali etc. In primul an de plantare au nevoie de o buna fertilizare. Trandafirii din soiul Meillard Richardier au o inflorire repetata si culori spectaculoase. Cei cataratori trebuie pusi in locuri in care sa beneficieze de 7-8 ore de soare pe zi. Plantarea acestora ar trebui facuta in primavara (martie-aprilie) sau toamna (octombrie-noiembrie), astfel incat solul sa nu fie inghetat, iar temperaturile sa nu scada sub 5 grade. Daca vrei sa amenajezi o gradina frumoasa si ieftina, trandafirii cataratori sunt solutia. Poti sa ii lasi sa se „catere” pe o arcada, un gard sau sa construiesti un umbrar natural. Vor arata deosebit!

Asadar, cu ajutorul plantelor cataratoare poti aranja o pergola care sa arate spectaculos, un colt special sau poti sa acoperi anumite ziduri ori garduri inestetice. De asemenea, daca pui suporturi potrivite pe zidurile casei, anumite specii de flori cataratoare arata minunat si creeaza o atmosfera de basm. 

Gradini frumos amenajate:

exemple de elemente decorative si suporturi speciale pentru flori

Pentru a arata spectaculos, florile trebuie ingrijite si aranjate astfel incat sa se potriveasca cu restul decorului din gradina. Elemente de amenajare exterioara pot schimba cu totul modul in care arata o curte. Daca se adauga si cateva elemente de iluminat, atunci, cu siguranta, acest spatiu va arata ca in povesti. 

Homelux iti ofera cateva idei si exemple de elemente decorative pentru o gradina frumoasa:

Biciclete cu flori:

Suporturi si ghivece pentru flori:

Decoratiuni cu pietris:

Vase cu flori „curgatoare”:

Copaci ornamentali cu flori:

In Romania, exista multi arbusti ornamentali, dar cei mai cunoscuti sunt liliacul si magnolia. Ambii au un miros imbatator, arata spectaculos in perioada de inflorire si sunt considerati un element important in amenajarea si decorarea gradinilor.

Florile reprezinta un element decorativ de nelipsit din gradina pasionatilor de frumos. Acestea sunt foarte apreciate, deoarece umplu colturi sau spatii mari. De multe ori, aceste specii sunt plantate in fata casei pentru a da un aspect placut. 

Printre cele mai frumoase flori care cresc in tufe pot fi amintite hortensiile, trandafirii si bujorii. 

Felinare, lampi solare si copaci iluminati:

Pe parcursul serii, lampile solare, felinarele sau alte corpuri de iluminat pot da senzatia unui peisaj de basm ce poate fi adoptat in gradina ta.

Set 20 de lampioane cu led interior/exterior:

Poze si detalii: https://www.homelux.ro/set-20-lampioane-cu-led

Ghirlanda de gradina cu lampioane:

Poze si detalii: 

https://www.homelux.ro/ghirlanda-gradina-cu-lampioane-10-leduri

Daca gradina e parfumata, luminata cu lampi pe terasa si plina de flori, atunci, tot ceea ce lipseste este legat de partea de confort.

Pentru o relaxare deplina, este nevoie si de cateva elemente de mobilier, un foisor, balansoar sau chiar cateva banci si unul sau mai multe hamace. Pentru putina umbra, pana se dezvolta plantele agatatoare, poti folosi pavilioane sau copertine. Astfel, totul va arata perfect.

Gradini superbe in permanenta: Cum sa ai gradina inflorita aproape tot anul

Pentru a amenaja o gradina frumoasa, este important sa plantezi flori care sa inveseleasca peisajul pe tot parcursul anului. Astfel, in fiecare anotimp te vei putea bucura de culori si parfumuri diferite.

Primavara o sa admiri “spectacolul” oferit de : lalele, bujori, branduse, ghiocei, narcise, zambile, bergenia, magnolie etc. 

Vedetele verii sunt de departe trandafirii, dar pe langa acestia rasar si gladiolele, hortensiile, panselutele, petuniile, margaretele, crinii sau floarea soarelui. 

Cele mai frumoase si mai rezistente flori de toamna sunt crizantemele. Nu sunt singurele care iubesc acest anotimp. Lor li se alatura si daliile, florile de piatra, trandafirul rosa si anumite specii de  gladiolele. 

Asadar, daca vrei sa ai cea mai frumoasa gradina, trebuie sa acorzi o atentie deosebita florilor si elementelor de decor. 

Cu rabdare si dedicatie, spatiul tau verde va putea concura in topul celor mai frumoase gradini!

De ce sa iti amenajezi gradina si terasa si de unde incepi?

Relaxarea este o parte foarte importanta pentru oricine. Este nevoie de o pauza pentru a ne destresa, distra si socializa. Putem face aceste lucruri prin multe moduri, de la simpla servire a ceaiului preferat si citit pana la organizarea unui gratar alaturi de persoanele dragi. Locul acesta nu trebuie sa arate inestetic, ci, din contra, trebuie sa fie unul placut amenajat.

Gradinile si terasele pot varia foarte mult din punctul de vedere al marimii si formei (care poate fi patrata, dreptunghiulara, circulara, trunghiulara, neregulata sau chiar o combinatie de forme). De aici incepe toata frumusetea amenajarii. In functie de aceste considerente, poti planui si calcula cum anume sa iti imparti spatiul pentru piesele pe care vrei sa le incorporezi aici. Intr-un astfel de spatiu, exista portiuni de gazon si diferite plante pentru a contura cadrul natural, diverse accesorii si artificii care sa stilizeze gradina si terasa.

Cele mai multe gradini au marimi mici. Pentru amenajarea lor, te poti inspira de aici.

Amenajarea gradinii si terasei cu mobilierul Homelux care nu trebuie sa-ti lipseasca

Cele mai importante piese de mobila in amenajarea unei gradini si terase raman mesele si scaunele, dar elementele ce ajuta la asigurarea umbrei in zilele foarte insorite sau in cazul in care se petrece mai mult timp decat doua sau trei ore in acest loc.

Mesele si scaunele pentru gradina si terase, achizitionate fie ca set sau separate, asigura confortul si utilitatea spatiului de relaxare. Daca acestea au si un design placut, li se adauga acestora si o functie estetica.

Obiectele ce asigura umbra, precum copertinele si umbrelele, au o functie de confort si asigura placerea petrecerii timpului indelungat in acest cadru natural. Fara acestea, se risca insolatii, disconfortul ochilor creat de lumina prea puternica si alte inconveniente care pot strica atmosfera placuta la care visam. In oferta Homelux vei gasi variante de astfel de poduse pentru a maximiza utilitatea si frumusetea spatiului gradinii si terasei.

Elementele din oferta Homelux ale unui gratar alaturi de cei dragi

Gratarul este cel mai bun si accesibil mod de a petrece timpul placut alaturi de membrii familiei si prieteni. Nu trebuie sa asteptam sarbatorile pentru a ne bucura alaturi de persoanele noastre dragi de o masa imbelsugata si de compania acestora. Bineinteles, pentru a putea pregati aceasta masa, este nevoie de gratar, dar si de accesorii pentru acesta. Iata ce produse elementare pentru gratar iti pune a dispozitie Homelux:

https://www.homelux.ro/gratar-pe-gaz-si-carbuni-hibrid-char-broil-134x62x121-cm-3-arzatoare-otel-inoxidabil-negru-26120

Accesoriile pentru o gradina sau terasa frumoasa si ingrijita

O terasa nu este una completa sau atragatoare fara macar cateva elemente ce duc cu gandul spre natura. O gradina nici nu se poate numi asa fara acestea, asa ca Homelux a pus la dispozitie o gama variata de produse in acest sens. La Homelux gasesti accesoriile pentru gradina si terasa de care ai nevoie.

  • Ghivece si accesorii pentru ghivece

https://www.homelux.ro/ghiveci-buddha-16x16x12-5-cm-ciment-gri-2581501

Surse foto: shutterstock.com, pinterst.com, pixabay.com

Produse asociate

14,90 lei

Vezi mai multe

59,90 lei

Vezi mai multe

26,90 lei

Vezi mai multe