Blog » Amenajari » De la A la Z: tot ce trebuie sa stii despre amenajarea ideala a holului!

Amenajare hol: Homelux iti spune tot ce trebuie sa stii despre amenajarea ideala a holului! » de la A la Z

Stiai ca iti poti transforma holul intr-o incapere foarte utila, pentru a maximiza spatiul din casa ta? Gaseste-ti inspiratia in acest articol si afla pana in cele mai mici detalii totul despre amenajarea lui!

Publicat: 12 noiembrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Holurile reprezinta culoarele de trecere dintr-o incapere a casei in alta ori spatiul de legatura intre exteriorul si interiorul locuintei. Cand vine vorba despre amenajare, acestea sunt, de multe ori, neglijate, fapt din care rezulta un decor incomplet si dezechilibrat. Evita aceasta greseala si afla ce trebuie sa faci pentru ca prima imagine pe care o vede cineva cand intra la tine in casa sa fie una placuta!

Amenajarea holului in functie marime si forma

Holurile pot avea dimensiuni si forme diferite, in functie de marimea locuintei si de tipul compartimentarii. Acestea sunt primele criterii pe care trebuie sa le iei in considerare cand vine vorba de amenajare. Din fericire, exista solutii eficiente pentru orice spatiu, iar daca tii cont de sfaturile specialistilor, vei putea crea o imagine de ansamblu primitoare, potrivita cu restul casei. In continuare, vei gasi o clasificare detaliata a holurilor, pentru a descoperi exact ceea ce ai nevoie:

Hol mic

Chiar daca locuinta ta dispune de un hol de mici dimensiuni la intrare, nu trebuie sa iti faci griji. Avand in vedere ca, in general, timpul petrecut aici este redus, tot ce trebuie sa faci este sa folosesti la maximum spatiul pe care il ai la dispozitie. Evita mobilierul care se intinde foarte multe pe orizontala, pentru a economisi loc. Astfel, un dulap pentru pantofi vertical este foarte potrivit, impreuna cu un cuier montat pe perete, pentru haine. Daca iti doresti, totusi, sa te poti aseza undeva in holul de la intrare, alege mobila cu mai multe functii, precum o banca ce are in componenta si spatiu de depozitare. O alta idee foarte buna este sa instalezi elemente suspendate, care se prind pe perete. Alege nuante deschise atat pentru pereti, podea si mobilier, cat si pentru covorul de la intrare. Un secret de amenajare a unui hol mic consta in folosirea oglinzilor mari sau medii, care vor crea o iluzie vizuala de mai mult spatiu. In plus, acestea sunt ideale in aceasta incapere, pentru a te asigura ca arati perfect atunci cand iesi din casa! Poti monta rafturi pentru chei sau alte obiecte necesare, precum scrisori. Corpurile de iluminat sunt si ele importante, asadar o sursa de lumina puternica este obligatorie, mai ales daca lumina naturala nu patrunde in hol.

Hol mare

Amenajarea unui hol de dimensiuni mai generoase, indiferent ca se afla la intrare sau intre camere, iti ofera mai multe optiuni si o libertate mai mare de miscare. Este recomandat sa decorezi aceasta camera in acelasi ton cu restul casei, pentru o imagine de ansamblu armonioasa. In cazul unui hol de apartament, poti profita de spatiu pentru a monta un dulap de haine, pe tot peretele. Alte piese de mobilier foarte potrivite sunt fotoliile, scaune, o masa mica, canapele de tip banca, dulapurile de pantofi cu rafturi ori sertare sau chiar un cuier cu picior. Este important ca acestea sa fie direct proportionale cu marimea holului. In caz contrar, se va forma iluzia unei incaperi prea goale, reci. Pentru ca ai destul loc, decoreaza un hol mare prin intermediul unor plante, fotografii sau tablouri si joaca-te cu texturile. Corpurile de iluminat pot fi mai numeroase si, pe langa sursa principala, ai posibilitatea sa instalezi si lampi sau veioze cu picior, care vor crea o atmosfera primitoare. Aici, nuantele deschise pot fi alternate cu accentele de culoare si cu o podea mai deosebita!

Hol lung

Majoritatea locuintelor au cel putin un hol lung, mai ales cele decomandate. Acesta poate incepe de la intrare si se poate prelungi astfel incat sa faca legatura intre toate camerele. In cazul in care este indeajuns de lat, aici poti face o amenajare practica, montand un dulap pentru haine, un dulap cu rafturi sau chiar o banca pe care te poti aseza. Este recomandat sa instalezi mai multe aplice pe perete, pentru o iluminare generala satisfacatoare.

Hol lung si ingust

Aceasta forma este destul de dificila in ceea ce priveste amenajarea si decorarea. Un hol lung si ingust trebuie mobilat minimalist, iar obiectele de decor inutile pot disparea, fara probleme, din peisaj. Nu vrei sa incarci prea mult incaperea, indiferent ca este vorba despre holul de la casa sau din apartament, astfel incat un raft de pantofi nu foarte adanc si un cuier montat pe perete sunt suficiente. Si aici, oglinzile au un rol foarte important, de marire vizuala a spatiului. Daca alegi sa montezi in jurul unei oglinzi inalte spoturi sau aplice, efectul va fi mai puternic.

Hol patrat

Holul patrat este poate, cel mai usor de amenajat. Indiferent de dimensiuni, forma acestuia iti permite sa creezi un decor echilibrat si complet. De obicei, acesta se afla la intrarea in casa si poate fi considerat o incapere in sine, daca este mare. Pentru o eficienta crescuta, foloseste acest hol ca spatiu de depozitare pentru toate lucrurile carora nu le gasesti un loc potrivit in celelalte camere. Mobilierul poate fi divers, de la comode, mese si scaune pana la dulapuri. Aici este locul in care nu trebuie sa te limitezi doar la elemente practice, ci poti personaliza incaperea pentru a fi exact pe gustul tau si pentru a se potrivi cu stilul design-ul interior din restul casei!

Hol lat

Un hol lat favorizeaza alegeri mai facile in ceea ce priveste amenajarea si mobilarea acestui spatiu. De asemenea, acesta creeaza impresia unei anti-camere, pe care o poti decora practic, dar si atragator din punct de vedere estetic!

 

Caracteristici ale amenajarii holului in functie de pozitionare

Exista mai multe tipuri de holuri, precum: holul de la intrare, holul care face legatura intre doua sau mai multe camere si holul open space (ce prelungeste sufrageria).  Mai jos, gasesti cateva caracteristici ale fiecaruia:

Hol de la intrare

Acesta reprezinta primul contact pe care cineva il are cu locuinta ta, asa ca trebuie sa fie un spatiu primitor si placut, din punct de vedere vizual. Aici trebuie sa se regaseasca piesele de mobilier cu rol practic, ce servesc ca suport pentru imbracaminte, incaltaminte si alte accesorii.. Este ideal ca amenajarea holului de la intrare sa fie facuta urmand aceeasi tema ca in restul casei! Important: pastreaza holul ordonat si curat!

Hol in interiorul locuintei

Fiind doar un spatiu de trecere, acesta poate fi amenajat simplist, mai ales daca este de dimensiuni reduse. Daca ai indeajuns de mult loc, pe holul care face legatura intre camere poti monta un dulap mare, inalt pana in tavan, in care poti aseza toate hainele, mai ales daca vrei sa ai mai mult spatiu in dormitor. In general, este indicat sa nu incarci cu mobilier inutil holurile din interiorul locuintei. In schimb, te poti folosi de culoarea peretilor, de tapet, corpuri de iluminat sau tablouri pentru a infrumuseta aceste incaperi.

Hol open space

Daca locuinta ta are un hol open space catre living, acesta trebuie considerat o prelungire a sufrageriei tale, iar trecerea trebuie sa fie aproape imperceptibila. Asadar, amenajarea trebuie sa urmeze aceeasi tematica in ceea ce priveste paleta de culori, materialele folosite si stilul de design. Cel mai bine este sa te folosesti de acest spatiu pentru a mari vizual camera, insa fara a-l mobila excesiv. O masa pe care asezi o floare sau o veioza si un taburet sau doi sunt indeajuns pentru a oferi personalitate acestui tip de hol.

Hol cu scari

Daca locuiesti intr-o casa cu etaj, holul reprezinta un spatiu pe care il poti folosi practic si eficient. Poti aseza o biblioteca aici sau te poti lega de locul de sub scari pentru a amenaja un dressing, profitand la maximum de fiecare centimentru!

Amenajarea holului in functie de tipul casei

Cand vine vorba despre o clasificare a holurilor in functie de tipul casei, principala diferenta consta in dimensiunile pe care acestea le au. Asadar, amenajarea se va face tinand cont de acest lucru, in primul rand, si de eficientizarea spatiului pentru ca intreaga locuinta sa arate bine si sa poata fi folosita la capacitate maxima.

Apartament

In general, cel mai mare hol dintr-un apartament este cel de la intrare. In rest, in functie de compartimentare, poate exista, sau nu, un alt hol de trecere. Daca exista, acesta va avea dimensiuni reduse si trebuie amenajat minimalist. Acest lucru inseamna ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita pardoselii si peretilor. Pentru podea, poti alege gresie sau parchet, in functie de preferinte si de restul decorului. Peretii pot avea o culoare neutra, care sa se potriveasca cu tipul de zugraveala din dormitor si sufragerie. De asemenea, poti alege un tapet cu model, pentru a inveseli aceasta incapere! In ceea ce priveste holul de la intrare intr-un apartament, in general, nu exista surse de lumina naturala, din cauza lipsei ferestrelor. Asadar, acest aspect trebuie luat in considerare cand faci planul de amenajare. Un hol corect iluminat este necesar pentru confortul tau! Alege un raft sau un dulap in care poti aseza incaltamintea si un cuier pentru jachete si geci. Exista piese de mobilier ce indeplinesc ambele functii si, care au in plus si un spatiu de depozitare deasupra, ce poate fi folosit pentru diverse alte lucruri. Cel mai important este sa faci masuratorile si sa achizitionezi produsele cu dimensiunile potrivite.

Garsoniera

Garsoniera dispune de un singur hol, cel de la intrare. De obicei, acesta iti permite o amenajare practica si eficienta si il poti considera o alta camera, mai mica. Aici, ai mai multe optiuni pentru a profita la maximum de spatiu: poti monta o garderoba pentru a aerisi camera, poti amenaja chiar si o debara de mici dimensiuni sau il poti mobila doar cu strictul necesar, in cazul unui hol de intrare mic. Pentru a infrumuseta totusi incaperea, foloseste-te de tablouri, oglinzi sau alte elemente decorative ce pot fi agatate pe pereti. Corpurile de iluminat este recomandat sa fie instalate pe tavan. Foloseste un covor mic pentru intrare si cat mai subtire!

Casa

Din fericire, te poti considera norocos daca locuiesti la casa, cand vine vorba despre amenajarea holurilor. Motivul este ca, de obicei, acestea au dimensiuni si forme ideale pentru a putea fi mobilate si decorate pe masura importantei lor. In plus, cel mai probabil, holul de la intrare dispune de lumina naturala, pentru ca are contact direct cu exteriorul. Asadar, poti profita la maxim de acest lucru si poti incepe amenajarea inca din stadiul de proiect al casei, prevazand existenta unor geamuri inalte alaturi de usa. Aici, pe langa mobilierul obisnuit pentru aceasta incapere (pantofar, cuier, suport pentru chei) poti introduce si alte elemente, precum o masa cu un design interesant, un raft cu carti, un scaun deosebit si chiar o mica canapea sau bancuta. Poti folosi holurile pentru a-ti personaliza locuinta, montand polite pentru obiectele decorative, achizitionand perdele deosebite pentru ferestre sau amplasand o mica biblioteca! Daca holul tau face legatura cu casa scarilor si se afla la etaj, ai ocazia de a-l transforma intr-un spatiu plin de personalitate, de-a lungul caruia se vor regasi obiecte cu o insemnatate speciala pentru tine!

Cum amenajezi un hol in functie de design?

Un hol ideal este amenajat in asa fel incat sa creeze un tot unitar cu restul casei. Astfel, atat tu, cat si musafirii tai va veti bucura de o atmosfera placuta de fiecare data cand va intalniti! Designerii de amenajari interioare recomanda evitarea fragmentarii evidente intre camere, pentru a nu se crea o supraaglomerare vizuala si un spatiu sufocant. Asadar, vezi care sunt cele mai populare stiluri de amenajare si cum trebuie sa fie holul tau pentru a se potrivi:

Modern

Designul modern se bazeaza pe ordine si claritate, linii drepte, mobilier cu margini bine delimitate si forme geometrice. De asemenea, obiectele inutile nu se regasesc intr-un decor modern, din acest motiv, trebuie sa renunti la ele. Amenajarea trebuie sa fie una pragmatica si eficienta. Pentru un hol in acest stil, alege o paleta de culori neutre sau non culori, precum nuante de gri, bej, maro, negru sau alb. Pardoseala poate fi facuta din placi de ceramica, foarte rezistente si usor de intretinut (pentru holul de la intrare) sau parchet laminat pentru un aspect continuu (holuri din interiorul casei). In ceea ce priveste corpurile de iluminat, spoturile, aplicele de tavan si lustrele simple sunt cele mai potrivite. Mobilierul poate fi fabricat din pal melaminat cu insertii metalice.

Clasic

Un decor clasic nu isi va pierde niciodata din frumusete sau valoare, iar daca locuinta ta este amenajata in acest fel, si holul trebuie sa respecte tematica. Aspectul de lemn masiv este potrivit pentru pantofar, cuier sau alte elemente pe care vrei sa le ai in aceasta incapere. Pentru pereti, poti folosi accente de culoare (chiar si auriu!) impreuna cu nuante neutre. De asemenea, tapetul cu un design clasic reprezinta o solutie foarte buna! De aici, nu trebuie sa lipseasca piese de decor precum tablouri sau rame foto, suporturi pentru ghivece si flori, ceasuri retro sau oglinzi cu margini groase. Podeaua cu aspect de marmura sau de lemn masiv este preferata.

Rustic

Stilul rustic se caracterizeaza prin folosirea elementelor cat mai naturale, precum piatra si lemn, in forma cat mai bruta si nefinisata. Daca iti doresti sa iti amenajezi holul astfel, te poti folosi de caramizi sau lambriuri pentru pereti si grinzi de lemn pentru tavan. Pardoseala poate avea un aspect voit invechit, la fel si mobilierul. In ceea ce priveste paleta de culori, intr-un hol rustic, poti jongla cu nuante care se regasesc in natura, crem, verde, maro, bleu, galben sau chiar si alb. Alege corpuri de iluminat precum pendule care lasa becurile la vedere si elemente decorative confectionate din lemn sau piatra, in combinatie cu funie sau metal. Pentru o amenajare completa, alege presuri tesute, colorate si cu modele complexe si pleduri din materiale precum lana, bumbac sau in. Te poti juca cu aceste texturi, pentru a obtine combinatii cat mai interesante! Mobilierul reconditionat, cum ar fi un dulap pentru pantofi cu rafturi sau o bancuta de lemn, este ideal!

Vintage

Un hol amenajat in stil vintage trebuie sa contina, in primul rand, elemente cu aspect invechit. Si aici, piesele reconditionate se potrivesc foarte bine in imaginea de ansamblu. In cazul in care locuinta ta este decorata astfel, holul nu trebuie sa faca exceptie. Imbina mobilierul de lemn masiv cu obiecte decorative din metale precum bronzul sau cuprul. Alege lampi, lustre, veioze retro si o paleta de culori pastel, cu accente vesele de verde, albastru sau portocaliu.

Feng-shui

Feng-shui nu este un stil decorativ, ci mai degraba, o filosofie care sustine ca felul in care sunt aranjatele obiectele si piesele de mobilier, forma lor si mediul pe care il creeaza pot favoriza existenta unei energii pozitive in orice incapere. Daca iti doresti sa iti amenajezi locuinta tinand cont de principiile feng-shui, poti incepe chiar cu holul! Iata care sunt caracteristicile de baza:

  • In incapere, trebuie sa se regaseasca toate cele 5 elemente ale naturii: pamant (plante), metal (corpuri de iluminat, suporturi etc. argintii sau gri), foc (mobilier sau obiecte decorative de culoare rosie), apa (poti instala o mica fantana arteziana decorativa) si lemn.
  • Foloseste cat mai multe plante si flori naturale.
  • Foloseste-te de oglinzi si de corpuri de iluminat pentru a acoperi din acest punct de vedere orice zona a holului.
  • Nu aseza nimic in fata usii de la intrare, nici macar oglinda. Astfel, energia va circula liber.

Personalizarea holului

In amenajarile interioare, inclusiv ale holurilor, este nevoie de materiale de calitate, rezistente si potrivite cu incaperea in care vor fi folosite. Intotdeauna vor exista solutii diverse la care poti apela pentru a te asigura ca totul este pe placul tau, atat din punct de vedere vizual, cat si al confortului si al sigurantei. In continuare, gasesti cateva metode practice in ceea ce priveste personalizarea holului, pe care le poti aplica pentru o eficienta sporita:

Tapet

Tapetul reprezinta o modalitate ieftina si la indemana pentru a infrumuseta holurile. Alegand designul perfect, nu numai ca poti obtine un efect deosebit, ci, de asemenea, poti crea iluzia un spatiu mai aerisit si mai incapator. Asadar, peretii tai pot avea aspectul pe care ti-l doresti, fara prea mari eforturi! Daca ai la dispozitie un hol mare, poti alege un tapet cu modele complexe si culori aprinse. In cazul unui hol mic sau ingust, dungile verticale vor oferi impresia unei incaperi mai spatioase. De asemenea, poti aplica tapet pe un singur perete, ca accent, in timp ce restul vor avea o culoare neutra. Alegerea trebuie facuta in functie de dimensiunile holului si de preferintele tale!

Gresie

Decizia in ceea ce priveste amenajarea la sol a holurilor este foarte importanta. In general, placile de ceramica, precum gresia, sunt recomandate datorita rezistentei lor, dar si a usurintei in intretinere. In functie de buget si de cum iti doresti sa arate rezultatul final, poti alege placi de ceramica cu diverse aspecte sau confectionate din diverse materiale. In holurile care se afla la intrarea in casa vei intampina, negresit, umezeala sau murdaria, lucru perfect normal, de altfel. De aceea, gresia sau alte placi din ceramica reprezinta o solutie eficienta pentru o amenajare practica si trainca. Nu sunt recomandate in aceste incaperi lemnul masiv sau parchetul laminat, pentru ca, in timp, din cauza uzurii si a conditiilor, se pot deteriora vizibil.

Piatra

Piatra, in amenajarea holurilor, este utilizata mai ales cu scop decorativ, cu precadere, in stilurile vintage, rustic sau chiar modern. Aceasta poate imita aspectul de caramida si poate avea diverse nuante sau culori. Poti crea diverse forme geometrice cu ajutorul ei, obtinand astfel o imagine inedita sau chiar spectaculoasa!

Oglinzi

Bineinteles, o oglinda nu trebuie sa lipseasca din hol, pentru a-ti verifica imaginea inainte sa iesi pe usa Pe langa rolul practic, te poti folosi de oglinzi pentru a mari vizual incaperea.. Tinand cont de nevoie tale si de rezultatul pe care vrei sa il obtii, foloseste oglinzi de mici sau mari dimensiuni, montate pe perete sau pe dulap! Impreuna cu cateva corpuri de iluminat bine plasate, acestea vor avea un efect surprizator atat in ceea ce priveste aspectul, cat si atmosfera holului tau!

Cum te folosesti de corpurile de iluminat pentru un hol intunecat?

Chiar daca holul tau nu are nicio sursa de lumina naturala, exista foarte multe solutii pentru a ilumina corespunzator acest spatiu. In cazul unui hol de mici dimensiuni, o sursa principala va fi indeajuns de eficienta. Foloseste o lustra simpla, prinsa in tavan, care poate avea unul sau mai multe becuri. Daca holul este lung, va fi nevoie sa instalezi mai multe aplice sau spoturi, pentru a lumina eficient tot locul. Pentru un hol cu dimensiuni generoase, pe langa lustra, achizitioneaza lampi cu picior ori veioze, pe care le poti aseza fie direct pe podea, fie pe piesele de mobilier, acolo unde consideri ca este necesar. Montandu-le in preajma oglinzilor vei obtine un rezultat si mai puternic!

Ce culori alegi pentru o amenajare deosebita a holului?

Paleta de culori trebuie aleasa, in primul rand, tinand cont de stilul de amenajare interioara pe care il doresti atat pentru hol, cat si pentru restul casei. Pentru o atmosfera aerisita si placuta, este bine sa respecti aceeasi tematica in fiecare incapere, iar holul nu trebuie sa faca exceptie. In al doilea rand, dimensiunea spatiului nu trebuie uitata cand vine vorba despre acest capitol.

Culori deschise si alb

Acestea se potrivesc oricarui tip de hol si le poti utiliza cu incredere pentru spatiile mici, pentru ca vor oferi impresia de incapere mai mare si mai aerisita.

Culori inchise si puternice

Daca holul tau este mare, poti alege nuante mai inchise pentru pereti. Ai grija, insa, sa nu exagerezi si sa creezi un dezechilibru optic. In general, peretii accent sunt cei mai populari, pentru ca reprezinta o pata de culoare cu un efect interesant. Poti achizitiona mobilier sau obiecte decorative colorate, pentru a inveseli holul!

Cum poti amenaja holul pentru a-l face locuibil?

Un hol poate deveni cu usurinta un spatiu in care iti poti petrece timpul, daca stii cum sa il amenajezi. In cazul holurilor open space ce fac parte din living si a celor de dimensiuni generoase, le poti mobila cu canapele, fotolii sau mese si, astfel, obtii inca o incapere in care te poti relaxa sau in care iti poti primi musafirii! De asemenea, un covor sau un raft cu carti pot contribui semnificativ la o atmosfera mai primitoare si este bine sa tii cont de acest lucru! Nu uita si de o veioza sau o lampa care va lumina discret, exact acolo unde este nevoie.

Ce piese de mobilier sunt potrivite pentru un hol practic?

In general, exista trei elemente care nu trebuie sa lipseasca din niciun hol de la intrare: pantofarul, cuierul si suportul pentru chei. Pe langa acestea, cele mai populare sunt bancutele pe care te poti aseza, taburetii sau scaunele care te pot ajuta la incaltat, mesele cu sertare in care poti depozita scrisori sau alte lucruri utile si dulapurile ori suporturile pentru haine. In functie de spatiul pe care il ai la dispozitie si de preferintele personale, iti poti amenaja holul asa cum iti doresti!

Infrumusetarea holului – care sunt accesoriile potrivite?

Chiar daca holul este o incapere de trecere, nu inseamna ca nu te poti folosi de obiecte decorative pentru a-l face mai primitor si mai deosebit. Tablouri colorate in nuante asemanatoare sau complementare celor pe care le-ai folosit in amenajare, ceasuri, fotografii, placi cu mesaje inspirationale sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti utiliza pentru infrumusetarea holului tau!

Asadar, nu uita sa acorzi importanta holurilor din locuinta ta atunci cand faci planul de amenajare! Multe persoane privesc aceste incaperi cu superficialitate, iar rezultatul final le poate demonstra ca au facut o greseala! O imagine unitara a intregii case iti va oferi confort si satisfactie zilnic, asa ca tine cont de sfaturile din articol si creeaza-ti caminul perfect!

Sursa foto: Pinterest.com

Produse asociate

399,90 lei

Vezi mai multe

559,90 lei

Vezi mai multe

649,90 lei

Vezi mai multe