Blog » Amenajari » Gradini amenajate cu stil: +152 poze, idei de decoratiuni si elemente pentru gradina ta de la Homelux

Gradini amenajate cu stil: +152 poze, idei de decoratiuni si elemente pentru gradina ta

Amenajarea gradinii este o activitate menita sa iti aduca o multime de beneficii. Vrei sa iti decorezi gradina intr-un mod inedit si sa obtii un spatiu care sa te deconecteze de la viata cotidiana de zi cu zi? Aici vei gasi idei creative si sugestii de amenajari exterioare, care sa ii ofere locuintei tale un aspect plin de viata.

Publicat: 27.03.2019
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

mobilierul pentru gradina1

Amenajare unei gradini poate sa se transforme intr-un proiect de suflet, daca ai rabdare sa decorezi si sa adaptezi spatiul in asa fel incat sa te simti mereu ca acasa. Gradina este un refugiu si in acelasi timp spatiu de relaxare, care poate sa aduca o adevarata oaza de liniste in intimitatea casei tale. Atunci cand gradina devine un spatiu primitor, ea te poate ajuta sa preiei energie si sa te relaxezi ori de cate ori o privesti, ca si cum te-ai afla in inima naturii. De aceea, indiferent daca locuiesti in mediul rural sau la oras, este important sa oferi atentie amenajarii acestui spatiu, care iti va aduce o multime de beneficii. Asadar, daca pana acum ai tot amanat acest proiect, aici vei gasi cateva idei si propuneri menite sa iti starneasca creativitatea.

Cuprins

Amenajarea unei gradini in curtea casei tale

Indiferent daca esti unul dintre norocosii care se bucura de o curte mare si un spatiu generos, deschis modificarilor diverse si amenajarilor exterioare pompoase sau ai in spatiul casei tale o curte mica, cat sa iti ofere minimul de confort, poti gasi idei creative pentru un design placut, adaptat perfect gusturilor si nevoilor tale. Nu te descuraja din cauza spatiului limitat sau, din contra, din pricina provocarii de a acoperi intr-un tot unitar frumos, un spatiu de dimensiuni foarte mari.  Inainte de toate, trebuie sa stii ca un proiect de amenajare a gradinii nu trebuie sa fie neaparat unul costisitor sau obositor, ci mai degraba o activitate placuta si relaxanta, ba chiar un proiect de familie distractiv!

Asadar, iata mai departe cateva sugestii de decorare si amenajare a gradinii, in functie de dimensiunile de care dispui:

  • Amenajarea unei gradini de dimensiuni mari

Atunci cand ai o curte generoasa, este indicat sa incepi amenajarea gradinii cu spatiile in care stii ca iti petreci cel mai mut timp. Mai ales in sezonul cald si uscat, va fi o adevarata placere sa iei o gura de aer curat si sa te bucuri de soare, in mijlocul vegetatiei, in propriul spatiu. Poti opta pentru terase, corturi, foisoare, pontoane si multe alte elemente de iluminare a gradinii care pot transforma spatiul intr-o gradina de vis si, in acelasi timp, intr-un spatiu relaxant unde sa iti poti invita prietenii sau sa iti petreci diminetile si serile alaturi de familie. Nu uita ca, in primul rand, trebuie sa ai acces la o sursa de apa, pentru a nu fi nevoit sa mergi mereu in casa pentru cele necesare (udarea plantelor, intretinerea florilor, straturilor, etc.).

Cand spatiul este unul generos, gazonul te va ajuta foarte mult sa intretii curatenia si sa pastrezi un aspect placut in gradina ta, indiferent de ce alte elemente alegi sa aduci aici. Asadar, este important sa obtii denivelari, jocuri de forme, culori si dimensiuni, pentru un decor frumos si placut, atragator.

Plantele cu flori pot sa animeze gradina, iar cele verzi, precum tuia si altele din aceeasi specie vor creea o paleta cromatica in care verdele aduce nuante armonioase, care vor conecta intreg spatiul cu natura inconjuratoare. Aici, poti opta pentru mai multe specii de plante verzi si arbusti precum: Bruxus (gardul verde), arbustul tarator cu frunze curgatoare, Salba (cu frunzele mereu verzi, foarte decorative), Lemon Beauty etc.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER GRADINA

Iata cateva poze de inspiratie cu gradini mari, amenajate creativ:

  • Idei de amenajare simpla a gradinilor in spatii mici

Un spatiu in aer liber, frumos amenajat si primitor, de care sa te bucuri in zilele frumoase, poate fi un capriciu chiar si pentru proprietarii de case, care au parte de o curte. In orase, terenurile au costuri foarte ridicate, acesta fiind unul dintre principalele motive din cauza carora multi renunta la acest vis. Pentru cei care, insa, dispun de un mic spatiu, oricat de restrans ar fi el, exista solutii optime, intrucat amenajarea gradinii mult visate sa nu fie un plan imposibil de dus la bun sfarsit. Chiar si o curte foarte mica poate sa se transforme intr-un refugiu in care sa evadezi din aglomeratia si galagia urbana, ori de cate ori ai ocazia!

Daca vei tine cont de specificul spatiului, cu siguranta ai sanse foarte mari sa realizezi un plan maret pentru mica ta gradina, iar cu putina imaginatie, poti obtine o adevarata oaza de liniste. Chiar si intr-o curte foarte mica, este loc de un spatiu de relaxare si un hamac, iar daca vrei sa te inconjori de natura, poti alege oricand plantele verzi curgatoare, care sa mascheze gardul sau zidul curtii si pomii de dimensiuni mici, care au un efect miraculos in amenajare si iti pot tine loc de umbra in zielele toride. Spatiul limitat nu este o scuza pentru a nu te bucura de florile tale preferate.

De asemenea, in spatiu restrans ai si optiunea de a amenaja o gradina verticala sau, de ce nu, o gradina pe acoperis! O curte mica si intima poate sa gazduiasca o zona de vis, unde sa iti gasesti linistea in orice moment.

> DESCOPERA COLECTIA DE CORPURI DE ILUMINAT EXTERIOR

Cum amenajezi gradina, in functie de stilul dorit?

Timpul pe care il petreci in gradina are un efect pozitiv puternic asupra ta si a intregii familii. Un spatiu ca acesta poate fi benefic sanatatii fizice si mentale. De aceea, cei mai multi dintre oameni cauta solutii cat mai bune pentru a putea beneficia de un loc linistit, placut si parfumat, unde sa se deconecteze de zgomotele orasului, de agitatie si sa se elibereze de stres, dupa o zi plina de sarcini si misiuni. Daca iti doresti sa amenajezi o gradina sau vrei sa schimbi aspectul gradinii pe care o ai deja, cu siguranta iti trec prin cap o multime de idei si imagini legate de cum ai vrea sa arate acest spatiu. Ei bine, inainte sa te pui pe treaba, trebuie sa stii ca, precum in amenajarea interioara a unei case, chiar si in cazul unei gradini e nevoie sa tii cont de o serie de aspecte si reguli care mentin un ambient potrivit, cat mai atragator.

Prin urmare, unul dintre cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii faci atunci cand incepi amenajarea gradinii este sa stabilesti in ce stil vrei sa decorezi. Iata, mai jos, cateva surse de inspiratie:

  • Gradina in stil rustic

Daca iti doresti sa ii dai gradinii tale o nota traditionala, atunci stilul rustic este cel mai potrivit pentru tine. Aceasta maniera de amenajare aminteste cu dor de gradina bunicii, de curtea in care ai copilarit si locul in care ai descoperit, pentru prima data, minunatia naturii si a lumii incojuratoare. Desi este o reintoarcele la origini, acest stil se preteaza foarte bine chiar si in mediul urban, daca spatiul este gandit bine si subtil adaptat mediului. Pentru amenajarea unei gradini exterioare in stil rustic, trebuie sa tii cont de materialele pe care le ai la dispozitie, respectiv lemnul si piatra.  Nu uita ca, daca tinzi spre modernism sau iti plac speciile de plante exotice, ar trebui sa te orientezi spre un alt stil de amenajare.

Acestea fiind spuse, daca te-ai hotarat ca iti doresti o gradina clasica, in stil rustic , traditional, primul pas pe care urmeaza sa il faci este sa stabilesti ce elemente decorative vrei sa amplasezi in gradina ta. Desigur, acestea trebuie sa imprumute din traditionalism, cu modele si forme specifice, iar mobilierul de gradina (daca exista) sa fie unul cat mai natural. Impletiturile facute din paie, ratanul, canepa si rachita pot fi cateva dintre elementele care te vor ajuta foarte mult sa creezi ambientul si care vor oferi tenta rustica de care spatiul tau are nevoie.

Paleta cromatica trebuie sa fie cat mai naturala si simpla la nivel de materiale, pe cand plantele trebuie alese incat sa completeze un peisaj colorat si viu, cat mai diversificat. Nuantele sa creeze o atmosfera relaxanta, iar vizual, gradina ta trebuie sa aiba un aspect dihnitor.

Intr-o gradina rustica, plantele care se potrivesc cel mai bine sunt cele care nu necesita ingrijiri neaparat speciale, plante care cresc usor in orice tip de sol si pe care le gasesti si in curtea bunicii. Cele cu bulbi precum narcisele, lalelele si zambilele nu trebuie sa lipseasca, iar daca vrei sa iti infrumusetezi si sa colorezi gradina pe timp de vara, poti alege bujorii, trandafirii, hortensia si margaretele. Pentru sezonul rece, ca sa pastrezi culoarea si naturaletea spatiului, planteaza cateva fructe decorative si conifere de mici sau mari dimensiuni, daca spatiul iti permite.

Atunci cand iti doresti o gradina amenajata in stil rustic, ai grija sa nu creezi prea multa simetrie. Daca ai proceda astfel, ai cadea intr-un stil diferit, unul mai vestic, poate chiar american. Ce poti face concret? Foloseste multe culori si nu te gandi prea mult daca acestea se potrivesc sau nu. In mod deosebit, planteaza flori in diferite nuante si alege soiuri de camp, nu neaparat variante hibride. O idee buna este sa le pui in ghivece de lut, chiar si sparte, in mai multe zone din gradina ta.

Te poti inspira cu usurinta din gradinile din mediul rural sau, daca nu ai ocazia, poate gasesti inspiratie in pozele de mai jos, cu gradini rustice amenajate frumos, intr-o maniera aparte.

> DESCOPERA COLECTIA DE ACCESORII DE GRADINA

Amenajari curti si gradini rustice: alegerea mobilierului

Desi, la tara, gradina este un spatiu in care vrei sa iti petreci timpul cu cei mai apropiati prieteni, in lipsa acestora, este o idee buna sa creezi un loc in care sa te bucuri de aerul deschis impreuna cu partenerul tau sau, de ce nu, de unul singur.

Asta inseamna sa introduci in gradina ta piese de mobilier potrivite. Este vorba despre o masa cu cateva scaune pentru servirea cafelei, de un balansoar sau chiar un sezlong. Ideea este sa ai un spatiu intim, in care sa iti petreci cu drag timpul.

Cele mai bune optiuni sunt tot cele din lemn. Atentie insa, materialul trebuie sa fie tratat pentru a rezista conditiilor de vreme mai putin prietenoase, asa cum sunt bataile puternice ale razelor de soare sau ploile necrutatoare de vara. Este indicat sa se pastreze nuanta naturala a acestora. Daca acesta este vopsit in alb sau alta culoare, desi arata bine, stilul cu care se asociaza este, mai degraba, cel vintage, nu cel rustic.

Cand vrei un material mai rezistent, poti opta pentru metal, atat timp cat acesta este imbogatit cu detalii ornamentale.

In amenajarea unei gradini rustice, foloseste textile in stil traditional

In interiorul casei, tesaturile in stil rustic pot parea greoaie, obositoare, motiv pentru care din ce in ce mai multe persoane le-au scos din decor. Totusi, folosite pentru spatiul exterior, acestea sunt elemente perfecte pentru o gradina in stil rustic.

Unde le poti folosi? Acestea vor fi utilizate ca fete de masa foarte aspectuoase. De asemenea, daca vrei perne pentru scaune la mobilierul de afara, ce bine ar arata acestea imbracate intr-un material cu motive traditionale! Daca locul iti permite, poti prinde elemente decorative de acest gen deasupra ferestrelor. Astfel, gradina ta va fi una ce emana caldura, drag de natura, veselie si liniste. Atat tu, cat si prietenii tai, va veti simti minunat intr-un astfel de loc.

In amenajarea unei gradini rustice este recomandat sa te ocupi de alei si de gazon. Stilul rustic presupune multa verdeata, asadar, inainte de toate, trebuie sa te gandesti la tipul „covorului verde” pe care ti-l doresti in gradina ta.

In cazul in care optezi pentru varianta de gazon natural, este bine sa stii ca majoritatea soiurilor acestora se pot semana de la inceputul primaverii pana tarziu in toamna. Apoi, trebuie sa cunosti cu exactitate care sunt dimensiunile suprafetei pe care vrei sa o acoperi cu, pentru a gasi cantitatea ideala de seminte.

In plus, pentru un strop de diversitate, poti pune in anumite zone, printre firele de gazon, si trifoi decorativ alb sau rosu. Nu uita ca atunci cand plantezi semintele sa te gandesti la zonele pe unde vrei sa montezi aleile, pentru a lasa acele spatii nesemanate.

Partea cu aleile este destul de usor de rezolvat. Cele mai des utilizate pietre naturale destinate decorarii gradinii sunt marmura decorativa naturala sparta sau rotunjita, granitul sau cele de rau.

Specifice spatiilor verzi amenajate in stil rustic sunt aleile compuse din bucati de piatra naturala poligonala. Avantajul ei este acela ca pot da senzatia de pavaj natural, datorita diversitatii formelor placilor care par sparte dintr-o bucata masiva, au forme ascutite neregulate si nu seamna niciodata una cu cealalta. Acestea pot fi montate.

  • O gradina amenajata frumos, in stil exotic

O amenajarea cu adevarat spectaculoasa a unei gradini are puterea de a impresiona pe oricine. Iar cum tot ce e mai frumos si luxos costa, daca te-ai hotarat ca vrei sa amenajezi spatiul de pe langa casa in stil exotic, pregateste-te pentru o investitie apoape gigantica.O gradina exotica nu genereaza numai costurile de achizitionare a plantelor si accesoriilor necesare, ci si costuri destul de mari pentru intretinerea ei pe parcurs. Daca mediul nu este unul propice pentru speciile de plante alese, atunci acestea nu au cum sa se dezvolte. Prin urmare, trebuie sa creezi un intreg mediu exotic, care sa incurajeze o buna crestere a plantelor si sa intretina o atmosfera potrivita, pe tot parcursul anului.

Plantele exotice au nevoie de multa atentie, altfel risti ca florile sau arbustii sa se usuce inainte de vreme. Probabil iti doresti sa te poti bucura de ei cat mai mult timp, asadar e nevoie sa te asiguri ca vor avea parte de ingrijirea necesara, constant. Este imperios necesar sa te consulti cu un specialist inainte de a incepe sa faci achizitii si amenajari, deoarece vei avea nevoie de cateva indicatii legate de pozitionare, spatiu si materiale.

Daca ai trecut de acest pas si te-ai asigurat ca ai totul pregatit, respectiv plantele, tot ce mai trebuie sa faci este sa utilezi si sa mobilezi gradina cu tot ceea ce are nevoie. Un mediu luxuriant cere o amenajare pe masura, asa ca nu te indrepta spre cele mai ieftine si simple piese de mobilier. Asemeni proiectarii gradinii, mobila va trebui sa fie si ea potrivita stilului si sa se contopeasca placut cu intreg spatiul.

Orienteaza-te in mod special catre mobilierul din bambus sau imitatii ale acestuia. Textilele trebuie sa aiba culori vibrante, precum galben, rosu, portocaliu, verde, etc. Pe langa plante si mobilier, mai exista elemente care pot completa cu succes gradina ta exotica, insa ramane la atitudinea ta si gusturile personale in materie de decoratiuni si accesorii. Fantanile arteziene, statuetele, apa curgatoare si felinarele sau lampile solare sunt elementele care se vor incadra cel mai bine in decor.

Unul dintre cele mai interesante elemente pentru un astfel de plan este pergola. Aceasta este un soi de constructie din grinzi de lemn, iar, pentru sustinere, sunt folosite coloane sau stalpi. Cu siguranta ca le-ai mai vazut prin parcuri, acoperite de plante agatatoare sau decorative. Mai exact, sunt un fel de copertine. Cele moderne sunt retractabile, adica se pot deschide sau inchide in functie de anotimp. Pentru gradina ta exotica, ai nevoie de una facuta, spre exemplu, din impletituri de bambus, cu bancute si cu o masuta in mijloc. Daca alegi un astfel de material, atunci vei proteja cu succes perimetrul de ploaie sau de razele toride ale soarelui.

Apoi, trebuie sa alegi plantele agatatoare sau exotice care sa infrumuseteze constructia si imprejurimile. Artarii japonezi, stejarii pitici si palmierii se numara printre cele mai bune solutii, intrucat pot fi adaptate la clima din Romania.

Ca plante agatatoare, alege Trambita (Campsis radicans), supranumita Trompeta cataratoare. Florile sale rosii-portocalii pot atinge 10 cm lungime. Un alt aspect important: Trambita rezista pe timp de iarna la temperaturi de pana la -27 de grade Celsius.

Iedera (Hedera helix) este, de asemenea, foarte spectaculoasa. Este o planta taratoare sau agatatoare care rezista, de asemenea, la temperaturi foarte scazute.

Luleaua turcului (Mme Gallen) are un aspect foarte exotic. Produce florii portocalii, in forma de trompeta, si infloreste toata vara.

  • Amenajarea unei gradini elegante, boeme

Visezi sa iti amenajezi o gradina eleganta dar simpla, care sa nu iti ocupe foarte mult timp si care sa reflecte firea ta boema? Afla ca, pentru o astfel de amenajare nu trebuie sa depui efort in exces si, cu putina creativitate, poti obtine un design cu totul si cu totul deosebit, prin frumusetea rapitoare a unei gradini naturale, ca intr-o poveste. O gradina eleganta inseamna simplitate si rafinament. Asadar, nu trebuie sa cauti specii de plante speciale sau sa achizitonezi multe elemente de decor, care sa incarce inutil. Daca vrei sa colorezi putin atmosfera sau sa ii dai un aer aparte, te poti folosi de obiecte vechi pe care sa le transformi in obiecte de colectie.

Pentru o gradina eleganta si simpla poti apela la stilul frantuzesc, care aduce elemente naturale, deschise la culoare, precum lemnul sau fierul vopsit in alb. Primii pasi in amenajarea unei gradini elegante sunt ordinea si simetria, care trebuie sa defineasca intreg spatiul. Acest gen de gradini au fost conecepute pentru a putea mai mult in valoare un element principal, precum casa sau foisorul din curte. Plantele cel mai des folosite in gradinile elegante, frantuzesti, sunt lavanda, cannas, daliile, trandafrii si crinii.

Daca vei planta arbusti, este indicat sa ii tunzi mereu in forme geometrice diverse si sa acorzi o mare atentie ingrijrii lor. Aspectul este foarte important, asa ca nu uita de pietris, pavelele colorate, bordurile si alte elemente destinate sa completeze intreg decorul.

O gradina eleganta poate fi amenajata chiar si intr-un spatiu mai restrans, insa cu conditia sa fie foarte bine ingriita, fara semne de neglijenta. Intr-o gradina de acest gen, orice colt mai putin aranjat sa neglijat poate sa strice tot aspectul. Tot aici se va afla si o zona de luat masa , pentru diminetile parfumate si serile romantice de vara. Nu uita de sursele de iluminare, care nu trebuie sa lipseasca.

  • Gradina moderna, cu spatiu de relaxare

Indiferent daca locuiesti la casa sau la bloc, in mediul rural sau la oras, o gradina moderna poate sa reprezinte o amenajare de succes, daca spatiul este gandit cum trebuie si daca ai un plan bine stabilit de la inceput. In primul rand nu uita ca, daca gradina este o extensie a interiorului casei, ea trebuie sa fie in ton cu arhitectura. Asadar, o prima regula este aceea de a tine cont de stilul de amenajare al locuintei atunci cand amenajezi spatiul verde.

Gradina moderna se caracterizeaza, in prima faza, prin forme simple, o aranjare minimalista a plantelor, ordine si geometrie. Poti creea un ansamblu de suporturi pentru plante, pe mai multe nivele, pentru a reprezenta cat mai bine vegetatia si sa maschezi toate colturile mai putin estetice, cu ajutorul lemnului. Pentru ca spatiul sa fie functional si comod atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, apeleaza cu incredere la becurile LED, pe care poti sa le pozitionezi sub o bancheta exterioara din lemn, alaturi de restul corpurilor de mobilier pentru gradina.

Lemnul exotic este foarte potrivit pentru amenajarea unei gradini moderne, iar specii de plante precum Artarul Japonez, ceapa decorativa, crinul african si alte plante verzi voluminoase pot oferi spatiului o modernitate aparte, incadrand gradina ta in categoria spatiilor de relaxare urbane, un spatiu ingrijit si placut, unde sa petreci momente de calitate.

Daca vrei sa delimitezi si sa ingradesti spatiul, poti folosi un sistem de gard WPC, ce poate fi realizat in diverse modele, in functie de dimensiunile locului in care urmeaza sa fie amplasat. Improspateaza intreaga amenajare cu accesorii decorative functionale, precum o lada pentru depozitare, care poate fi folosita si pe post de bancuta sau masa pentru cafea. Amenajeaza in culori naturale, oferind accente de culoare vii, cu ajutorul accesoriilor sau plantelor. Asadar, gradina ta moderna trebuie sa contina elemente simple si practice, atat la nivel de mobila cat si plante, suporturi sau alte obiecte decorative.

  • Gradina amenajata dupa regulile feng-shui

Atunci cand amenajezi gradina in stil feng-shui, trebuie sa tii cont de cateva principii: curgerea apei, echilibrul dintre yin si yang si relatiile dintre cele cinci elemente. Practic, daca iti doresti ca totul sa iasa perfect, va trebui sa te asezi in mijlocul spatiului care urmeaza sa fie amenajat si, cu ajutorul unei busole, sa determini cele patru puncte cardinale, dupa care se va face si aranjarea elementelor.

Conform principiilor de amenajare feng shui, in partea de nord ar trebui sa se afle elemente de apa. Acolo va fi locul perfect pentru a amplasa o piscina, o sursa de apa pentru flori, un bazin cu pesti sau un jacuzzi. In partea de est, e bine sa plantezi pomi fructiferi, plante medicinale sau fructe si legume care pot fi consumate, care servesc sanatatii si bunastarii. Tot aici poti sa amenajezi si un spatiu de joaca pentru copii, daca iti permit dimensiunile.

Sudul este intotdeauna destinat elementelor de foc. Acolo poti amplasa gratarul sau zona in care se gateste (daca este vorba si despre o bucatarie mica exterioara) si, tot acolo, se vor arde si resturile vegetale, precum iarba uscata sau buruienile de la flori.

In zona de vest poti construi un loc de relaxare, precum un foisor, o zona de sedere cu masa si bancute sau scaune. De asemenea, poti amenaja si casute pentru vrabiute sau loc pentru animalele de companie, daca este cazul. Dupa regula feng-shui, tot aici se folosesc si elementele metalice.

> DESCOPERA COLECTIA DE BALANSOARE

Principii stravechi de care tin cont asiaticii atunci cand fac amenajari de gradini: Yin si Yang

Yin si Yang reprezinta legea armoniei si a echilibrului intre doi poli opusi. Folositi, ei aduc bucurie si congruenta. Este bine de stiut ca, in filosifia asiatica, tot ceea ce ne inconjoara este atribuit energetic, fie Yin-ului (energiei feminine), fie Yang-ului (energiei masculine). Pentru gradinile amenajate in stilul Feng Shui, de exemplu, se folosesc aceste principii atunci cand se aleg plantele, pietrele si alte elemente ce pot crea armonie in gradina ta.

Alege elemente care sa te aduca mai aproape de natura, care sa ofere un ambient placut si relaxant si sa contribuie la starea ta de bine.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILA BALCON

Cele 5 elemente importante dupa care sa te ghidezi atunci cand realizezi o amenajare a unei gradini Feng Shui

Expresia Feng Shui apare pentru prima data intr-un text din secolul al VI-lea: „Chi calareste vantul (Feng), dar este retinut cand intalneste apa (Shui)“. Cu timpul, tehnicile acestei practici chinezesti au inceput sa fie aplicate in designul interior, in amenajarea gradinilor si pentru gasirea unui loc bun pentru constructia unei case.

Inainte de a crea o gradina in stil Feng Shui, este necesar sa afli ce va indica busola pentru a determina cu exactitate care sunt pozitiile celor cinci elemente vitale.

Element Apa

Zona de Nord a spatiului verde, potrivit principiilor Feng Shui, este zona carierei. Un bazin, un helesteu sau caracteristicile apei ar fi bune in aceasta zona. Accesoriile pentru gradina si culorile florilor trebuie sa fie in nuante de negru sau albastru inchis.

In zona de Nord-Est, adu un strop de galben si culorile pamantului. Ghivecele de teracota, ornamentele si reprezentari ale unor lucruri sacre, precum Buddha, ar trebui sa se regaseasca intr-o astfel de gradina. Trebuie sa cresti spiritualitatea, cunoasterea si increderea in sine.

Element Foc

In zona de Sud, elementul de foc poate fi introdus sub forma de flori rosii, portocalii si galbene, in special floarea-soarelui.

Acest loc este despre faima, succes si recunoastere publica si ar trebui sa fie bine luminat. Ornamentele din lemn rosu sunt utile si in acest sector.

Element Pamant

Sud-Vest este considerata ca fiind responsabila cu relatiile, armonia in familie si casatorie, asadar iata unul dintre cele mai importante zone ale unei gradini care respecta amenajarea in stil Feng Shui. Si aici, culorile pamantului vor functiona de minune.

De asemenea, ornamentele asezate in perechi ar fi de bun augur, dar si corpuri de iluminat pentru gradina, precum felinarele, sau decorarea cu pietre. Atmosfera este una calda, in care Chi-ul va fi atras.

Element Lemn

Daca te-ai hotarat sa iti amenajezi gradina in stil Feng Shui, tine cont si de al treilea element – Lemnul. In zona de Est, culoarea dominanta este verde, iar decoratiunile din lemn ar trebui sa domine acest spatiu. Nu uita, aceasta parte a gradina este dedicata longevitatii, sanatatii si familiei.

Norocul il atragi daca in zona de sud-est a gradinii te preocupi de tot ceea ce inseamna plante. Plantele care cresc ascendent aduc elementul Lemn in joc, ceea ce reprezinta atragerea banilor, a sporului. Apa, ornamentele din lemn, broastele si pestii sunt lucruri la fel de norocoase.

Element Metal

Zona de Vest din gradina Feng Shui reprezinta copiii, hobby-urile, creativitatea. Florile albe, culorile auriu si argintiu sunt cele mai bune, care vor introduce elementul metalic sau pot fi folosite orice alte piese cu aceasta nuanta.

O zona pentru noi inceputuri, mentori si prieteni este Nord-Vestul gradinii, corespondentul fiind Metalul. Introdu culori specifice, cum ar fi albul si argintul. Foloseste cu incredere sculpturi din piatra si metal.

Elemente care pot intra in conflict atunci cand proiectezi o gradina Feng Shui si impactul pozitionarii lor gresite

Elementele (Apa, Foc, Lemn, Metal si Pamant) pot intra in conflicte intre ele daca, de exemplu, Focul intalneste Apa, sau Apa atinge Lemnul. In proiectarea unei gradini ce respecta acest stil, impactul elementelor este luat in considerare in functie de compasul Feng Shui.

Structurile agresive

Tot ceea ce este clar si ascutit are o energie negativa, fie ca este un topor lasat la intamplare, fie ca ai ales o planta cu frunze ascutite sau in gradina exista orice alt element cu varf. Obiectele ascutite pot influenta negativ adultii si copiii.

Punctele cardinale in compunerea peisajului Feng Shui

Fiecare punct cardinal include o varietate de semnificatii, asa cum este descris mai sus, si fiecare este dedicat unui simbol trigram al sistemului de profetie chinezesc I-Ging. Punctele cardinale se afla in relatie directa cu anumite elemente, culori, chiar si membrii ai familiei care au grija de gradina. Interesant este ca, adesea, plantele si arborii, in special, se imbolnavesc atunci cand unul dintre membrii familiei este slabit sau bolnav.

Sufletul tarii Ti-ling – inima gradinii

Tot ce pui intr-o gradina Feng Shui – pietre, statui, plante, formatiuni – compun sufletul acestui loc sau Ti-ling. Acest loc trebuie activat si accentuat cu o piatra frumoasa, o sculptura, plante sau apa din belsug. In acest fel, atragi spiritul bun care se raspandeste in gradina, si, astfel, acest lucru ajuta la cresterea si prosperitatea oazei verzi. In plus, aduce Qi proaspat celui care se ingrijeste de acest loc.

Gradini de lux- Elementele cheie ale unei gradini de lux

O gradina luxoasa poate fi obtinuta doar prin intermediul unor elemente grandioase, care au capacitatea de a scoate spatiul din fata casei in evidenta. Daca iti doresti sa epatezi cu gradina pe care o detii trebuie neaparat sa ai in ea cateva lucruri care pot reprezenta punctele de atractie ale acestui spatiu.

Iata cateva idei pentru o gradina de lux inedita!

  • Piscina

Persoanele care isi doresc gradini mai mult decat modeste, trebuie neaparat sa detina o pisicina construita pe o suprafata destul de mare de teren, pentru a exista posibilitatea unor petreceri tematice. De langa piscine nu trebuie sa lipseasca sezlongurile din aluminiu neslefuit, mesele realizate din acelasi material si cateva umbrele de dimensiuni mari.

  • Gratarul

Nu exista curte care sa nu detina un gratar, deoarece placerea de a intoarce carnea pe grill nu se compara cu nimic altceva. Daca iti doresti ca spatiul verde pe care il detii sa se incadreze in categoria gradinilor de lux, este absolut necesar ca gratarul sa fie unul construit din piatra, cu un aspect elegant, rafinat. Daca nu te atrag aceste tipuri de gratare, te poti orienta spre cele din comert.

Poze si detalii-> https://www.homelux.ro/gratar-rotund-cu-roti43-cmcapac-inclusnegrurosumetal-24676

  • Terasa

Nimic nu se poate compara cu placerea de a petrece cateva clipe de relaxare pe terasa dupa o zi obositoare la locul de munca. Daca printre pasiunile tale se afla si amenajarile gradinilor de lux, trebuie sa faci in asa fel incat terasa din curtea ta sa fie realizata doar din materiale de cea mai inalta calitate, precum lemn masiv sau piatra si sa detina piese de mobilier spectaculoase, cu un aspect iesit din comun.

In aceasta zona te poti orienta spre un coltar viu colorat sau spre un set de mobilier pentru terasa compus dintr-o masa extensibila si cateva scaune simple, cu brate, realizate din aluminiu neslefuit.

 

  • Foisorul

In prezent, majoritatea gradinilor contin foisoare inalte, grandioase si foarte impunatoare, insa daca iti doresti ca cel din gradina ta sa fie nemaipomenit, trebuie sa fii foarte atent atat la nuantele folosite, cat si la calitatea pieselor de mobilier folosite. Este indicat sa te indrepti spre nuante de maro, negru sau alb, in functie de preferinte. Daca tinzi sa alegi un set format din masa si scaune realizate din materiale de lux, imaginea de ansamblu a coltului tau de Paradis va fi armonioasa si echilibrata din punct de vedere stilistic si cromatic.

Alte locuri cu impact puternic din gradina

Persoanele care au o perceptie sensibila sau care angajeaza un consultant Feng Shui pot gasi alte locuri puternice si fluxuri de energie in gradina si sa le trateze in consecinta.

Ai grija inca de la primul pas pe care il vei face intr-o astfel de gradina, energiile trebuie echilibrate, mai mult decat atat cele rele indepartate. Poti pune la intrare accesorii de gradina care in bataia vantului sa faca zgomot.

De asemenea, nu uita de zona centrala, aici s-ar potrivi o mica fantana cu apa, aduce prosperitate si noroc familiei.

Practica Feng Shui este despre a urmari in mod constient legile naturii. In conexiune cu elementele gradinii, oamenii sunt capabili sa-si gaseasca armonia interioara. Depinde de fiecare dintre voi cu care elemente va identificati si ce zona anume a vietii va doriti sa o imbunatatiti.

Gradini de lux- Tipul de mobilier care trebuie sa se regaseasca intr-o astfel de gradina

Amenajarea unei gradini de lux poate provoca griji si stres, insa daca te orientezi doar spre produse de inalta calitate, care au o anumita valoare si eleganta, totul devine mult mai usor.  Astfel, este bine sa alegi intotdeauna doar mobila de lux pentru gradina, deoarece in acest fel succesul este garantat.

Prin urmare, mobilierul indicat pentru o gradina de lux este cel realizat din aluminiu slefuit, care ofera numeroase avantaje detinatorilor. Pe langa faptul ca este un material aparte, de inalta calitate, cu un aspect iesit din comun, total diferit fata de ceea ce mai este pe piata la ora actuala, aluminiul slefuit are urmatoarele calitati:

  • Are o durabilitate mai mare fata de alte materiale
  • Este extrem de rezistent la socuri de orice fel. Aici trebuie sa retii faptul ca in comparatie cu aluminiul vopsit in camp electrostatic, mobilierul din aluminiu neslefuit, nu sufera modificari estetice ori structurale in urma unor lovituri. Aluminiul vopsit prezinta posibilitatea de decojire a vopselei, pe cand aluminiul neslefuit, turnat in masa, nu dispune de astfel de riscuri, ramanand intact pe o perioada nedeterminata de timp.
  •  Rezista indiferent de intemperii
  • Ofera garantie pentru partea metalica pe o perioada de 10 ani
  •  Are un design aparte, ideal pentru persoanele care adora lucrurile iesite din comun, care debordeaza de opulenta si mult bun gust

Idei practice de amenajare pentru gradinile urbane

De cele mai multe ori, gradinile urbane sunt spatii mult mai mici decat cele rurale. Cu toate acestea, ele pot fi transformate intr-o oaza de liniste, intr-un mediu de ralaxare frumos si benefic, care sa iti permita sa te destinzi in urma unei zile aglomerate. Daca vei amenaja spatiul cu cateva piese de mobilier potrivite, el se poate transforma radical. Defapt, cea mai rapida si simpla metoda prin care poti transforma curtea sau gradina in spatiul mult visat, este sa apelezi la unele piese de mobilier practice si placute, care sa serveasca nevoilor tale. Iar pe langa mobila, sculpturile, accesoriile si sursele de iluminare pot adauga cu usurinta un mare plus gradinii tale urbane.

Stilul mobilei trebuie sa fie ales in functie de zona, anotimp sau dimensiunile spatiului, deoarece el poate sa decida imagina pe care o creeaza gradina. Poate fi o locatie ideala pentru a-ti petrece timpul in aer liber, daca pastrezi un ambient natural, deschis si cat mai placut. Mobilierul se poate integra in zidul casei, poate complementa cu fatada sau chiar pardoseala. Pot fi colorate, simple sau accesorizate, cat mai dragalase, pentru orice gust, potrivite oricarei tematici.

Apeleaza la gardul verde pentru a masca zidurile din piatra, gardurile metalice mai putin estetice sau alte elemente vecine care nu se potrivesc cu ambientul pe care vrei sa il creezi. Aceste plante verzi sunt usor de intretinut, nu au nevoie de multa umbra si se contopesc perfect chiar si cu un peisaj urban. Pe piata vei gasi mai multe specii de gard viu, insa fii atent sa alegi unul care creste pana la o anumita inaltime, atat cat ai nevoie, pentru a nu fi nevoit sa il tunzi si sa il ingrijesti constant.

Gradina poate fi privita intocmai ca pe o functionalitate a locuintei, mai ales daca este amenajat ca spatiu umbrit si racoros. In zilele toride de vara, mai ales in mediul urban, o gradina care sa iti ofere atat de mult confort este ideala. Asadar, incearca sa obtii cat mai multa umbra, pentru un plus de confort. Daca ai suficient spatiu, poti folosi un pat cu baldachin sau un leagan acoperit, ideal pentru astfel de amenajari. Iar daca beneficiezi de o gradina cu dimensiuni decente, un arbore este intotdeauna binevenit.

Alege elemente care sa te aduca mai aproape de natura, care sa ofere un ambient placut si relaxant si sa contribuie la starea ta de bine.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILA BALCON

  • Amenajarea gradinii pe verticala

Gradina verticala este solutia ideala pentru a avea parte de spatiu verde atunci cand locuiesti la apartament, iar dimensiunile balconului nu iti permit sa te extinzi in amenajare. Daca vrei sa mai adaugi si cateva corpuri de mobilier, pentru o zona de relaxare, cu siguranta nu iti mai ramane suficient loc pentru plantele tale preferate. Asadar, afla ca iti poti amenaja foarte simplu o gradina pe verticala, pe unul din peretii balconului, living-ului, biroului sau in orice alta zona doresti. Singurul aspect important de care trebuie sa tii cont este faptul ca plantele au nevoie de lumina, asadar, peretele trebuie sa beneficieze de soare.

In domeniul gradinaritului, gradinile reprezinta un concept destul de nou. Ele sunt, defapt, panouri verzi, cu plante de diferite specii, plantate pe verticala, pe aproape orice tip de suprafata: perete, placa de lemn, gard, etc. Se poate observa, dupa eleganta cu care sunt tratate astfel de amenajari, ca ele provin din botanismul francez, unde au fost intalnite pentru prima data. Astazi, ele sunt populare in intreaga lume si se regasesc cel mai des in curtile interioare ale caselor, in design-ul interior al locuintelor, chiar si al apartamentelor de mici sau mari dimensiuni. Extrem de practice si cu un mare plus din punct de vedere estetic, iti permit sa ai un balcon inverzit, chiar si de mici dimensiuni, plin de plante aromatice, curgatoare si decorative.

Ele se pot amenaja dupa diverse principii, chiar si pe suporturi realizate din plastic reciclat, extrem de prietenoase cu mediul si utile, fiind folosite chiar si pentru plante aromate pentru gatit. Daca te-ai hotarat sa iti amenajezi o gradina verticala, ai la dispozitie cateva optiuni: gradina verticala naturala sau artificiala, gradini endemice sau exotice, de interior sau de exterior.

O gradina artificiala este foarte usor de intretinut, avand nevoie numai de curatare. Daca, insa, esti in cautarea unei amenajari cu plante naturale, atunci stii deja ce presupune intretinerea ei si, prin urmare, esti pregatit sa alegi speciile de plante care se pliaza cel mai bine pe nevoile tale, climei locale si spatiului in care sunt dispuse.

Pentru o gradina naturala verticala de interior, nu este greu sa iti dai seama ce plante ar fi mai potrivite. Sunt exact acele plante pe care le intalnesti adesea in interiorul caselor si apartamentelor. Aici poti alege intre plante verzi sau cu flori, plante curgatoare, suculente sau ferigi. Mai exista varianta de a folosi muschi si licheni, insa vei avea nevoie de panouri potrivite pentru asa ceva si un montaj riguros, cu siguranta mai costisitor.

Daca gradina ta verticala va fi una de exterior, frumusetea poate fi data si de platele care cresc natural pe ziduri, in inima orasului. Poti adauga orice tip de planta curgatoare, licheni sau iedera si multe alte specii care rezista si se dezvolta corespunzator in spatiul deschis. Un lucru foarte important este sa alegi plante tinere pentru gradina de exterior. Astfel, ele se pot dezvolta frumos si armonios, intr-un timp mai scurt.

  • Cum amenajezi superb o gradina pe acoperis?

Daca locuiesti la blocsi nu beneficiezi de o curte in care sa iti amenajezi o gradina, nu trebuie sa iti faci griji. Poti sa realizezi acest proiect chiar pe acoperisul blocului. Apartamentul tau trebuie sa aiba deschidere pe acoperis, ceea ce reprezinta un mare beneficiu pentru locuintele din mediul urban. Astfel, iti poti realiza propriul spatiu de relaxare, care sa cuprinda o zona de luat cina, ce poate fi in acelasi timp si o terasa plina de plante uluitoare.

Acest gen de gradina este perfecta pentru a petrece timp de calitate cu prietenii si familia, pentru a organiza seri linistite alaturi de cei dragi si, in acelasi timp, pentru a aduce un beneficiu si mai mult confort in viata ta.

Poti alege orice stil de amenajare doresti, inclusiv o gradina tropicala sau una frantuzeasca, eleganta. Amenajand o terasa cu plante pe acoperis, poti crea un mediu vast, luxuriant, plin de flori parfumate, care sa te incarce cu energie de fiecare data. Contopirea mediului agitat al orasului cu o oaza de liniste, chiar in spatiul in care locuiesti, poate fi o idee minunata. Asadar, te poti folosi cu usurinta de elementele cladirii si ale orasului pentru a creea o armonie. Astfel, ai sanse mari sa obtii un spatiu inedit.

Aici, poti amplasa diferite piese de mobilier, in functie de dimensiunile spatiului de pe acoperis si functionalitatea lui. Bancutele din lemn sunt perfecte pentru asa ceva, iar daca vrei sa organizezi si o zona in care tu si familia ta sa va petreceti diminetile linistite sau serile calduroase, poti amplasa si o masa cu decoratiuni pentru masa, inconjurata de plante si elemente inspirate din natura. Pentru un loc care sa iti dea o stare de bine ori de cate ori te afli acolo, este indicat sa alegi specii diferite de plante, de dimensiuni mai mari, care sa infrumuseteze spatiul.

Tot aici, poti organiza un spatiu de joaca pentru copii, un jacuzzi sau chiar o zona de observatie, de unde sa privesti stelele cu ajutorul unui microscop. Astfel de detalii pot transforma intreg spatiul intr-o modalitate inedita de a te deconecta de la viata cotidiana, de la stresul de zi cu zi.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER TERASA

Nu uita ca, inainte de a planta diferite specii de flori, vei avea nevoie de cateva straturi speciale care se monteaza peste pardoseala, pentru a retine apa plantelor si pentru a crea un mediu adecvat in care acestea sa se dezvolte. Iata cateva poze cu amenajari superbe ale gradinilor pe acoperis:

Amenajarea unei gradini in zona de munte

Precum in design-ul interior si cel exterior al unei locuinte, in procesul de amenajare al spatiului de langa casa sau al gradinii, este nevoie sa tii cont de o serie de reguli impuse de zona in care este amplasata locuinta si, desigur, de modul in care te limiteaza terenul. In cazul gradinilor de munte, ai la dispozitie o multime de idei de amenajare, astfel incat sa te incadrezi intr-un design cu aspect montan. Iar daca nu locuiesti la munte dar iti doresti o gradina care sa te duca cu gandul la peisajul alpin, atunci adu muntele la tine! Cum? Vei gasi mai departe cateva idei conturate special pentru a te ajuta sa ii dai o personalitate unica acestui spatiu.

Folosindu-te de mai multe accesorii dar si de diferitele specii de arbusti, plante decorative si conifere, muntele va cobori in gradina ta, prin jocuri impresionante de nuante si forme, pentru a completa un peisaj rupt din colt de munte.

Decoratiunile formate din pietre mari aduc avantajul unei diversificari naturale ale spatiului, astfel incat, intregul peisaj sa se bucure de o variatie atat a formelor, cat si cromatica. Lasa spatiu intre pietre, pentru a putea cultiva flori colorate, flori de piatra, suculente, muschi sau licheni, in principal plante care rezista la atitudini ridicate. Echinaceea este, de asemenea, o planta care se preteaza foarte bine in astfel de amenajari si o poti planta intr-un decor de acest gen. Este una din plantele de exterior care poate fi pastrata si in interiorul locuintei, intr-un ghiveci.

Daca vrei sa te implici intr-un proiect mai amplu, atunci poti reproduce in gradina ta o  mini-cascada. Un astfel de decor ii poate aduce un mare plus spaiului de relaxare, oferindu-i mai multa eleganta.

Indiferent daca locuiesti la munte sau nu, un astfel de aranjament se poate preta oricarui spatiu, daca este bine proiectat de la bun inceput.

  • Gradini cu flori, fructe si legume

Daca iti doresti o gradina care, pe langa ambient si spatiu de relaxare sa iti aduca si alte beneficii pe parcursul anului, poti planta alaturi de flori parfumate, aromate si pomi fructiferi, chiar si legume diverse, pe care sa le folosesti in felurile tale de mancare preferate. Nu te ingrijora ca aspectul gradinii tale nu va mai fi la fel de impecabil, deoarece, daca vei aranja totul asa cum trebuie, poti obtine un design spectaculos si, in acelasi timp, cat mai practic!

Nu uita ca, inainte sa plantezi legumele in gradina, trebuie sa tii cont de speciile care cresc impreuna, cele decorative sau cele care se dezvolta separat. Aici, poti planta ceapa decorativa, ceapa verde, morcov, mai multe specii de varza (in mai multe culori), etc.

> DESCOPERA COLECTIA DE GHIVECE SI JARDINIERE

Proiecte din lemn si piatra

Elementele de decor din lemn si din piatra vor fi intotdeauna o idee buna pentru amenajarea gradinii. Piatra se poate utiliza atat pentru pavarea aleilor, cat si ca decor alaturi de plante verzi, flori, copaci sau brazi. De asemenea, un zid din blocuri si ghivece realizate din piatra poate fi o idee foarte interesanta. In ceea ce priveste lemnul, exista o multime de proiecte pe care le poti pune in practica, de la casute sau suporturi pentru flori in diferite forme (trenulet, fantana din lemn, stropitoare sau roaba din lemn) la obiecte de decor interesante:

Obiecte vechi refolosite

Nu arunca obiectele vechi pe care nu le mai folosesti. Acestea pot fi vopsite si transformate in obiecte de decor pentru gradina ta. Poti reconditiona o multime de lucruri, de la colivii si stropitori, la comode, scaune sau usi. Iata cateva idei interesante:

Foisor sau umbrar de gradina

Pe timp de vara cu totii vrem sa fugim de soarele arzator. Asta nu inseamna ca nu ne putem bucura de gradina noastra. Pentru a ne proteja de soare, putem apela la o umbrela de gradina. Pe langa clasica umbrela, putem opta pentru un pavilion pentru gradina sau pentru o copertina tip umbrar. De asemenea, un foisor din lemn cu loc de servit masa este o varianta foarte buna pentru gradina ta.

> DESCOPERA COLECTIA DE UMBRARE

> DESCOPERA COLECTIA DE GRATARE

  • Amenajarea unui iaz in gradina din curte

Un iaz in gradina ta desavarseste cu siguranta spatiul, aducand un plus de prospetime. Cu putina imaginatie, iti poti personaliza intr-un mod inedit spatiul in care te reculegi. Pe malul unui iaz poti cultiva diverse specii de plante si poti sa cresti pesti in pata de apa ce va deveni curand atractia gradinii tale. Mai mult de atat, va aduce un plus estetic, care sa capteze interesul.

Atunci cand amenajezi un iaz, ai mai multe optiuni, insa trebuie si sa tii cont de un set de reguli pentru realizarea acestui proiect. Inainte de toate, e nevoie sa stabilesti exact zona in care acesta va fi amenajat si forma pe care o va avea. Asadar, este indicat sa examinezi gradina de la inaltime, pentru a-ti da seama unde s-ar potrivi cel mai bine. La final, traseaza-i forma dorita pe sol, cu ajutorul unei benzi. El poate sa fie oval, rotund, dreptunghiular, etc.

Pentru constructia iazului vei avea nevoie de o membrana hidroizolatoare, care reprezinta cel mai la indemana material. Daca vei alege un iaz simplu, atunci nu trebuie sa folosesti o pompa de apa, deci lucrurile se simpifica cu mult. Daca, in schimb, iti doresti un iaz in care apa sa circule mereu, precum apa curgatoare, atunci ai nevoie de o pompa de apa si o sursa de curent. Intr-o etapa de acest gen, este indicat sa apelezi la un specialist care sa te realizeze montarile si intregul plan.

Odata ce iazul a fost realizat, tot ce trebuie sa faci este sa plantezi specii de plante care se dezvolta armonios langa apa, chiar si nuferi, trestii si alte plante decorative de iaz.

  • Iaz sau helesteu

O alta idee foarte interesanta pentru orice gradina, care te va ajuta sa creezi un ambient relaxant si placut este amenajarea unui iaz sau a unui helesteu, ce trebuie amplasat intr-un loc umbros. Chiar daca pare un proiect dificil, acesta se poate realiza destul de usor. In primul rand, trebuie sapata o groapa, in care sa torni ciment. O alta varianta ar putea fi amplasarea in groapa a unei folii care sa nu permita scurgerea apei si a unui cauciuc. Urmatoarea etapa este umplerea iazului cu apa, urmata de decorarea acestuia cu pietre, flori sau lampi de gradina.

Cum amenajezi o gradina cu foisor?

Vrei sa aduci un plus gradinii tale si, in acelasi timp, sa obtii un colt de relaxare, ferit de ploaie, soare sau ninsoare, in propria curte? Atunci foisorul este o varianta foarte buna, usor de realizat si potrivit oricarui tip de gradina. Poti alege intre un foisor rustic sau unul modern, care sa adaposteasca mobilierul de exterior, o masuta de luat cina, canapele confortabile si chiar un semineu sau o sursa de caldura. Asadar, opteaza pentru un tip de foisor care iti poate aduce toate aceste beneficii.

Pentru gradinile de dimensiuni mai mari, poti alege un foisor realizat din fier forjat, caruia sa ii adaugi un sistem de inchidere, precum plase plasticate, panze sau chiar geamuri securizate. De cele mai multe ori, un astfel de spatiu cuprinde si o zona pentru gratar, unde iti poti delecta gusturile si unde sa realizezi experimente gastronomice alaturi de familie si prieteni. Ori de cate ori iti doresti momente linistite, un foisor iti poate oferi acest lucru, daca este corect adaptat spatiului si design-ului gradinii.

> DESCOPERA COLECTIA DE FOISOARE SI PAVILIOANE

> DESCOPERA COLECTIA DE GRATARE

Gradini cu spatii de joaca pentru copii

Cauti o idee ingenioasa, prin care sa obtii o amenajare creativa a gradinii cu un spatiu de joaca pentru cei mici? Afla ca nu ai nevoie de sume uriase pentru realizarea aestui proiect, ci numai de putina imaginatie si o investitie minima prin care le poti asigura copiilor confortul de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatile interactive in aer liber si, in acelasi timp, ferit de ploaie si de frig. Cu doar cateva materiale, poti sa construiesti in curtea si gradina ta o zona frumoasa, dedicata jocurilor, care sa se incadreze perfect in peisajul dorit. Astfel, cei mici se pot bucura de distractie si relaxare, iar tu poti petrece timp de calitate alaturi de ei, intr-un ambient placut.

Poti construi un panou cu unelte dedicate celor mici, unde sa expui instrumente din lemn, obiecte de gradinarit, pentru momentele in care participati impreuna la intretinerea si infrumusetarea gradinii, jucarii si alte lucruri care pot servi si ca decor, dar si ca obiecte distractive pentru ei si intreaga familie. Daca vrei sa transformi acest loc in unul cat mai util, poti folosi paleti din lemn pentru a construi un acoperis unde cei mici sa isi adaposteasca biciletele, sa se joace in nisip si sa se relaxeze intr-o zona de umbra in zilele toride. O groapa cu nisip ar fi solutia ideala, care va oferi un plus de confort si siguranta, iar cateva pernute decorative si paturi colorate vor intretine atmosfera, completand simpatic intreg decorul.

De asemenea, construirea unui leagan printre flori poate fi ceva inedit de care sa se bucure intreaga familie, iar serile cu prietenii sa devina mai animate ca de obicei. Aici, poti planta flori de toate felurile, insa e important sa ai grija la acele plante care pot fi otravitoare pentru cei mici care, din curiozitate si dorinta de a descoperi, pot atinge frunzele sau le pot consuma.

In spatiul de joaca poti monta o tabla de scris,unde micutii sa isi exerseze abilitatile artistice, iar cu o doza de creativitate ai posibilitatea sa organizezi chiar un joc interesant, la alegere, din piese din lemn dispuse pe un panou. Nu trebuie sa tii cont de reguli atunci cand tratezi acest spatiu intr-o maniera ca aceasta. Nu uita, insa, sa implici intreaga familie in acest proiect deosebit!

Amenajarea gradinii cu mobilier din aluminiu

O terasa in gradina poate fi cel mai bun spatiu pentru relaxarea intregii familii, putini imaginandu-si astazi o curte exterioara fara acest element esential, atat in perioada sezonului cald, cat si a celui rece. Foarte multe activitati distractive si relaxante se pot desfasura aici, asa ca este indicat sa fie creat un spatiu confortabil, care sa nu necesite inlocuirea lui dupa un anumit timp.

Din acest motiv si nu numai, devine imperios ca orice proprietar sa inteleaga ca o buna alegere poate fi mobilierul de gradina din aluminiu, ce se poate amplasa in cel mai interesant loc al curtii, fara sa fie vreodata inlocuit cu alte piese pentru ca, din fericire, nu va suferi niciun fel de modificare a aspectului sau, indiferent de intemperiile vremii.

De ce sa optezi pentru mobilierul de gradina din aluminiu slefuit

 

Acest tip de mobilier de gradina din aluminiu turnat atrage orice proprietar de casa cu o gradina impresionanta. Exista mai multe motive care l-ar determina sa faca o astfel de alegere pentru terasa viselor sale:

  • mobilerul de gradina din aluminiu este foarte rezistent la socuri si la orice fel de tip de lovire;
  • poate fi utilizat pe viata, avand in vedere ca este fabricat din aluminiu;
  • cine nu vrea sa-si bata capul si sa-l adaposteasca pe timp de iarna poate sa il lase afara pentru ca va rezista bine la vant, zapada, ploaie, ger si nu numai;
  • piesele de mobilier de gradina din aluminiu au un look modern, un design deosebit si vor atrage atentia tuturor celor care vor trece pragul curtii;
  • de asemenea, multi dintre romanii care au pe terase acest tip de mobilier il recomanda pentru ca este simplu si foarte util;
  • comparativ cu mobilierul din aluminiu vopsit in camp electrostatic, mobilierul din aluminiu slefuit, chiar daca este lovit, isi pastreaza forma si aspectul, fiind turnat in masa (nu se erodeaza).

 

Tipuri de mobilier din aluminiu

Cei care isi doresc sa-si amenajeze terasa exterioara a casei si au un buget destul de generos in aceasta privinta se pot interesa de urmatoarele tipuri de mobilier pentru gradina fabricate din aluminiu turnat:

  • sezlonguri cu taburet din aluminiu slefuit;
  • masuta pentru sezlonguri;
  • canapea pentru terasa cu rama din aluminiu vopsita in camp electrostatic;
  • set de masa si scaune pentru terasa;
  • set de masa cu scaune pentru bar.

 

Idei de efect pentru amenajarea gradinii

De indata ce ai delimitat spatiu, ai asezat plantele si mobilierul pentru gradina, deja spatiul este conturat si primitor, pregatit sa gazduiasca momente frumoase. Pentru a aduce totul cat mai aproape de stilul tau de viata si cel personal, este necesar ca, pe parcurs, sa intervii cu unele detalii ce tin de decorarea intregului spatiu. Asadar, decoratiunile joaca si ele un rol destul de important in amenajarea gradinii.

  • Ce decoratiuni sa alegi?

Gradina este un spatiu drag, pe care il tratezi cu multa grija si care serveste relaxarii. De aceea, trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a-l aduce la viata, pentru a-i da culoare, transformandu-l intr-o adevarata oaza. Dar ce elemente decorative poti aduce in gradina, pentru a-i aduce un plus de frumusete ? Iata mai departe cateva idei care te vor inspira si pe care le poti pune in practica, chiar in propria gradina.

Roata decorativa este un element decorativ foarte potrivit, in care poti planta diverse specii de plante si verdeturi. Rezultatul unui astfel de aranjament se dovedeste a fi foarte atragator si inovator.

Ghivecele cu flori pot fi folosite si in exterior, mai ales cele confectionate din materiale rezistente atat la caldura, cat si la temperaturi foarte scazute si inghet. Ghivecele din lut sunt cele mai recomandate pentru decorarea gradinii. Ele se gasesc in diferite dimensiuni, iar daca iti doresti sa personalizezi mai mult spatiu, le poti vopsi in culorile preferate.

Mini-gradinile sunt o maniera amuzanta de a decora curtea. Ele s pot confectiona din cauciucuri, ghivece mai mari sau chiar suporturi din lemn, metal, etc. Pentru un efect inedit, planteaza flori minione, suculente si plante de piatra, care vor crea un decor interesant si variat de nuante si forme.

 Mobilierul pentru gradina – idei si sugestii

Cu un mobilier de gradina potrivit spatiului, te bucuri mai mult de anotimpul cald, in aer liber, dar si iarna, intr-un confort sporit. Pe piata vei gasi mobilier si elemente de gradina precum umbrele, copertine si pavilioane, disponibile in diverse modele si culori, in functie de stilul in care alegi sa amenajezi zona. Chiar daca toate piesele de mobilier exterior au un design interesant care iti face cu ochiul, trebuie sa stii sa il alegi pe cel mai potrivit nevoilor tale, care sa se integreze perfect in decorul creat de tine.

> DESCOPERA COLECTIA DE SEZLONGURI TERASA SI GRADINA

In functie de spatiul de care dispui, dar si de stilul de amenajare abordat, poti opta pentru o masa de gradina cu linii simple sau pentru una cu design inedit, care sa dea un aspect interesant intregii gradini. Si la capitolul scaune pentru gradina vei putea alege din mai multe optiuni, precum scaune pliabile de gradina sau scaune fixe. Daca gradina ta este spatioasa si vrei sa profiti de soarele puternic de pe timpul verii, atunci poti apela la un sezlong pentru gradina, iar daca vrei sa te relaxezi in aer liber, poti opta pentru un balansoar de gradina sau un scaun suspendat. In ceea ce priveste materialul din care sunt realizate mesele si scaunele de gradina, cat si sezlongurile, acesta trebuie sa fie unul calitativ, mai ales tinand cont de faptul ca mobilierul de gradina este expus la diferiti factori externi, care ii pot afecta atat aspectul, cat si rezistenta. Unul dintre cele mai potrivite materiale pentru seturi mobilier gradina este aluminiul slefuit. Astfel ca, daca iti doresti un mobilier rezistent, cu un raport calitate-pret excelent si cu un aspect deosebit, atunci poti apela la mobilier de gradina din aluminiu.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER TERASA

> DESCOPERA COLECTIA DE SETURI MOBILIER TERASA

> DESCOPERA COLECTIA DE MESE TERASA

> DESCOPERA COLECTIA DE SCAUNE TERASA

  • Sfaturi pentru iluminarea terasei din gradina

    Terasa din gradina reprezinta, pentru multe familii, sufrageria din exterior. Pe timpul verii, in special, aceasta poate fi transformata in loc de relaxare, de distractie sau chiar de luat masa alaturi de cei dragi. Ei bine, in functie de rolul pe care vrei sa il aiba acest loc, trebuie sa te gandesti si la corpurile de iluminat.

    Iluminatul terasei pentru relaxare – daca iti doresti un astfel de spatiu, ar trebui sa iei in calcul ca luminile sa nu fie foarte puternice, incat sa creeze o atmosfera intima, optima pentru o seara in care iti doresti sa ai liniste si, poate, sa te relaxezi la un pahar de vin sau citind dintr-o carte. Asadar, o idee buna ar putea fi decorarea cu lampi cu led, acestea pot fi folosite atat in exterior, cat si in interior. Asadar, cand vrei sa nu le mai folosesti aici, le poti muta in casa.

    Vezi detalii aici – https://www.homelux.ro/set-20-lampioane-cu-led-interiorexterior-20115

  • Daca iti doresti ca pe terasa ta sa se creeze o atmosfera primitoare, ar fi bine sa optezi pentru o lumina calda. Iar zonele pe care vrei sa le scoti in evidenta sau in care doresti sa petreaca mai mult timp invitatii tai, le poti accesoriza cu ajutorul unor surse mici de iluminat pentru gradina.

    Sfaturi pentru iluminarea aleilor si copacilor din gradina

    Iluminatul aleilor si al copacilor este important atat pentru siguranta, cat si pentru frumusete. Alege niste corpuri delicate, care sa nu incarce foarte tare aspectul gradinii. Multi dintre oameni gresesc in stabilirea numarului acestor obiecte si obtin, la sfarsit, un decor foarte ingramadit.

    Lampele solare cu led pentru iluminatul gradinii reprezinta o varianta accesibila pentru orice buzunar.

Trucuri si sfaturi utile pentru decorarea gradinii ca un profesionist

Fiind vorba despre o gradina, lemnul ar trebui sa fie principalul material pentru realizarea decoratiunilor. Textura lui va da o nota de autenticitate intregului loc. Acesta se va completa foarte bine cu piatra pe care o vei folosi pentru alei.

Florile nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma! O gradina nu poate fi o una completa fara existenta plantelor. Pe langa faptul ca sunt elemente decorative de maxima importanta, datorita coloritului lor, vor imprastia in tot perimetru un parfum extraordinar. Inainte de a le aseza, tine cont de ciclul lor de inflorire, pentru a putea acoperi intreaga vara. De asemenea, atentie la coloritul lor! Cromatica trebuie sa fie de bun-gust, in functie de tipul de spatiul pe care vrei sa il amenajezi, si sa se imbine perfect cu restul decoratiunilor. Nu uita si de suporturile in care acestea trebuie asezata. Poti alege si cateva ghivece, de exemplu, pe langa plantarea lor direct in pamant, lucru care te va ajuta si sa le duci la adapost atunci cand vremea le este nefavorabila.

Ghivece si jardiniere pentru flori

Din gradina ta nu trebuie sa lipseasca plantele verzi, care pot fi fie plantate direct in pamant, fie plantate in ghivece si jardiniere. Tinand cont de faptul ca acestea vor fi amplasate la exterior, cele mai bune ghivece de flori sunt cele din ceramica sau polipropilena, iar in cazul jardinierelor polipropilena este cel mai indicat material. Indiferent ca vorbim de ghivece sau jardiniere de flori, avem la dispozitie o gama variata de modele si culori, astfel ca putem alege varianta potrivita pentru stilul de amenajare ales. Si la acest capitol putem sa dam frau liber imaginatiei si sa transformam cele mai banale obiecte in suport pentru flori. Mai jos ai cateva idei interesante cu cizme de cauciuc, cutii de conserve, ceainice sau cauciucuri:

> DESCOPERA COLECTIA DE JARDINIERE SI GHIVECE

Detalii si poze aici → https://www.homelux.ro/ghiveci-buddha-11-5×12-5×10-cm-ciment-negru-2581402

Apa este un alt element important. O fantana deosebita, un mic iaz ori un izvor artificial s-ar potrivi de minune gradinii tale.

Nu uita de copaci! Fa-ti un plan de la bun inceput si planteaza-i in locurile in care vrei sa ai umbra. Grija mare si la talia lor. Nu vrei ca, in 2-3 ani, luminozitatea din gradina ta sa dispara. Nu folosi pomi fructiferi decat in perimetrul in care vrei sa-ti amenajezi o mica livada. Fructele vor cadea si se vor umple de insecte, iar mirosul din preajma casei va deveni imbacsit. Alege, mai degraba, arbusti care rezista la temperaturi foarte scazute iarna.

Daca vrei sa arati ca esti un profesionist desavarsit, gardul viu este imperios necesar! De altfel, tot ce este natural este bun. Pe langa acest lucru, un astfel de obiect bine ingrijit va aduce ordine in gradina ta.

Gazonul (peluza) va da perimetrului o nota de curatenie si va incanta orice privire. Tunde iarba cat mai des si ud-o dimineata si seara cu o cantitate suficienta de apa, pentru a nu se parjoli. Trebuie neaparat sa-i mentii nuanta de verde aprins, lucru care va da un strop de optimism si de bucurie intregii gradini.

Sursa foto: www.pinterest.com, Unsplash.com, Homelux.ro, pexels.com, pixabay.com, canva.com

Produse asociate

set accesorii gratar

SET 18 ACCESORII GRATAR, INOX, MANER LEMN

89,99 lei

Vezi mai multe
gratar cu roti

249,90 lei

Vezi mai multe
gratar rotund metalic negru

64,99 lei

Vezi mai multe