Blog » Amenajari » Insula de bucatarie – SFATURI si IDEI UTILE de la Homelux!

Insula de bucatarie – SFATURI si IDEI UTILE!

O insula de bucatarie reprezinta un echilibru perfect intre functionalitate si design atractiv. Daca iti doresti o astfel de achizitie, trebuie sa ai in vedere o serie de factori care te vor ajuta sa iei cea mai buna hotarare! In acest articol vei afla cateva sfaturi si idei utile despre acest subiect!

Publicat: 7 ianuarie 2021
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Insula de bucatarie este o solutie excelenta pentru a dobandi eficienta maxima intr-un cadru modern si original. Designerii se orienteaza catre o astfel de idee, nu doar datorita aspectului inedit, ci si datorita functionalitatii. O insula are nenumarate avantaje, care te pot ajuta sa-ti desfasori activitatile mult mai bine – insa, amenajarea ei poate fi o provocare, mai ales daca nu stii de unde sa incepi din punct de vedere stilistic. De aceea, este important sa iei in considerare cateva variante care sa fie pe gustul tau, pentru ca, mai apoi, sa dotezi locul respectiv cu toate elementele de care vei avea nevoie. Asadar, afla aceste detalii utile si, cu siguranta, vei decide rapid in ce zona sa te indrepti!

 Insula de bucatarie – Ce este si cum o poti folosi?

Insula de bucatarie nu a fost de la inceput obiectul esential al incaperii – in anii 1800 era amplasata cat mai departe de living sau de dining room, fiindca era considerata a fi o zona aglomerata si incarcata, care trebuia sa ramana departe de ochii musafirilor. Functionalitatea era calitatea de baza a acestui obiect, deoarece servitorii lucrau concomitent, intr-un ritm alert, pentru a pregati tot ceea ce era necesar pentru masa stapanilor – asadar, o astfel de suprafata reprezenta un ajutor semnificativ, fiind asezata in mijloc. Totusi, in jurul anilor 1930, arhitectul Frank Lloyd Wright a elaborat primul plan de tip open space, creat special pentru clasa mijlocie a societatii. Astfel, insula a devenit parte integranta a oricarei case si a capatat un sens adiacent – scopul ei de baza a ramas acelasi, insa a devenit mult mai pretioasa pentru familie, datorita faptului ca persoana care avea rolul bucatarului a fost, in sfarsit, inclusa in activitatile celorlalti, fara a fi nevoita sa se detaseze.

Prin urmare, insula a devenit vedeta incaperii, fiind un loc destinat atat gatitului, cat si socializarii. Mai tarziu, in anii ‘60-’70, odata cu aparitia unor emisiuni culinare (precum The French Chef), aici se puteau experimenta noi retete, idei si mancaruri, in timp ce era posibila comunicarea continua cu familia sau invitatii. In concluzie, aceasta zona a contribuit la crearea unei atmosfere primitoare, prin faptul ca a indepartat bariera dintre activitatile casnice. Bucataria nu a mai fost doar un loc ascuns de ochii celorlalti, ci a evoluat intr-un spatiu maleabil, distractiv, aflat in lumina reflectoarelor.

O insula te poate ajuta in mai multe privinte, atat ca spatiu de depozitare, cat si ca loc principal pentru gatit. Pozitionarea centrala este folositoare, deoarece devine accesibila din toate partile, iar acest factor este un avantaj considerabil. Fie ca preferi sa o utilizezi doar pe post de blat, fie ca vrei sa o transformi intr-o mobila completa, adaugand electrocasnice sau chiuvete, important este sa te sprijine in orice proces pe care il vei desfasura in bucatarie. Asadar, pentru a alege optiunea ideala de design, este necesar sa pui la cale un plan, bazat pe o serie de criterii care te pot ajuta sa iei decizia cea mai buna:

Dimensiunea

Dimensiunea este un factor important pe care este recomandat sa-l iei in considerare din mai multe motive. In primul rand, daca ai la dispozitie o bucatarie mica, o insula asezata pe mijloc trebuie sa se alinieze cadrului existent deja. Chiar daca iti doresti o zona de gatit mai mare, aceasta optiune nu este recomandata daca incaperea este redusa ca suprafata. De aceea, fii atent, in permanenta, la mobila care este in preajma si incearca sa te ghidezi dupa acest aspect. Indiferent de varianta aleasa, nu uita sa lasi destul loc in jur, atat pentru a evita inghesuiala si deplasarea incomoda, cat si pentru a avea acces usor la frigider, la aragaz sau la celelalte electrocasnice necesare. Totusi, cand vine vorba despre dimensiuni, nu exista doar latime si lungime – inaltimea este, de asemenea, esentiala. Studiaza cu atentie nivelul de inaltime de care ai nevoie pentru a te simti confortabil. Ia in calcul ce tip de activitati vrei sa desfasori in acest loc. Unii prefera sa foloseasca insula doar pe post de masa de bucatarie, iar altii isi doresc sa o transforme intr-un spatiu multifunctional – pentru servirea mesei, pentru lucru, pentru alcatuirea unui bar sau pentru orice alt gen de actiune. Alege un model care sa-ti indeplineasca toate aceste cerinte si gaseste modalitatea perfecta de amenajare pentru o incapere moderna!

Designul

Designul este unul dintre elementele de baza si, de cele mai multe ori, este chiar elementul de la care pornesti in crearea unui cadru estetic unitar. Exista mai multe modele catre care te poti orienta, in functie de forma, material si culoare. Insula de bucatarie trebuie sa faca parte din ansamblul stilistic si, de aceea, este bine sa ai in vedere toate aceste detalii. Forma poate fi, in general, rotunda, patrata sau dreptunghiulara – fiecare tip de geometrie se poate incadra diferit in spatiu, in functie de structura perimetrului. Daca cea rotunda este potrivita pentru bucatarii ceva mai spatioase, care au amplitudinea necesara, cele patrate sau dreptunghiulare pot fi amplasate cu succes in designurile clasice, rectangulare. Materialul este un factor care poate schimba cu totul infatisarea rezultatului final – prin urmare, este recomandat sa cercetezi paleta larga de optiuni, pentru a vedea ce ti se potriveste. In ceea ce priveste diferitele modele de material pentru insule, te poti orienta, cu usurinta, catre:

  • Marmura

Marmura este un material care ofera eleganta si rafinament oricarei suprafete. In cazul in care iti doresti o insula stilata, iar bucataria ta are mici accente precum blaturi sau corpuri similare, in mod cert o astfel de piesa de mobilier va crea o atmosfera inedita si luxoasa. Este un detaliu care te trimite direct cu gandul la natura si se poate combina perfect cu nuante de gri, negru, alb, maro sau bej. Trebuia sa ai grija, totusi, deoarece marmura poate fi sensibila la anumite pete care pot fi absorbite. Vinul sau uleiul pot pata suprafata, iar sucurile acide (precum lamaia sau otetul) pot cauza zgarieturi si matifierea blatului. Insa, pentru a evita un astfel de fenomen neplacut, este recomandat sa te documentezi care sunt metodele prin care poate fi curatata si ingrijita periodic.

  • Metal

Esti un adept al stilului industrial sau steampunk? Atunci inseamna ca o insula din metal ti s-ar potrivi de minune. Fie ca te orientezi catre modele argintii sau aurii, fie ca le preferi pe cele negre sau de culoarea cuprului, trebuie sa fie pe gustul tau. Acestea sunt putin diferite fata de modelele clasice, iar unele chiar au si roti, contribuind astfel la alcatuirea unei insule mobile. Insa, nu uita sa ai grija la tipul de metal pentru care optezi – este recomandat sa alegi unul care sa nu oxideze, sa se pastreze intact la contactul cu apa sau cu alimentele si, bineinteles, sa poata fi curatat in mod optim.

  • Lemn

Lemnul este una dintre cele mai apreciate variante, deoarece reprezinta o cale sigura catre un atmosfera rustica si primitoare. Un astfel de blat poate fi asortat, cu usurinta, cu un mobilier similar – astfel se va crea o bucatarie uniforma si, mai ales, cosy. Totusi, o insula este expusa la contactul cu diferite elemente – de aceea, lemnul trebuie sa fie tratat, in asa fel incat sa poata fi intretinut, cu succes,  pe toata durata utilizarii lui.

  • Caramida 

Caramida poate parea un material nefinisat, insa utilizarea ei in amenajarile interioare poate fi un drum drept catre un efect wow. Pe langa rezistenta si design, insula din caramida se deosebeste de celelalte modele clasice printr-un singur cuvant: textura. Consistenta si aspectul caramidei sunt factori esentiali, care pot iesi in evidenta in orice spatiu, punand totul intr-o lumina extrem de favorabila. 

Spatiile de depozitare

Spatiile de depozitare sunt lucruri pe care trebuie sa le iei in calcul, deoarece pot fi avantajoase atat din punct de vedere estetic, cat si in procesul de organizare a accesoriilor de bucatarie, a tacamurilor sau a altor obiecte. Fie ca selectezi o varianta deschisa, cu rafturi vizibile, fie ca o alegi pe cea inchisa, de tip dulap, tot ce conteaza este sa fie incapatoare, atractiva si impartita in mod optim. In acest sens te pot ajuta o serie de cutii de depozitare, care reprezinta o achizitie excelenta atunci cand vine vorba despre asezarea lucrurilor in spatiu.

Bucatarii cu insule – Ce elemente adiacente sunt necesare?

In orice bucatarie insulara, accesoriile nu trebuie ignorate, mai ales daca iti doresti sa ai un spatiu bine dotat si echipat. Asadar, atunci cand cauti idei de amenajare pentru insula ta, nu uita sa acorzi o atentie deosebita obiectelor care o pot pune cu adevarat in valoare. Cu ajutorul lor, vei putea pune la punct un design original si special. Iata cateva dintre elementele pe care trebuie sa le ai:

  • Scaune

Scaunele vor fi piese foarte utile, mai ales in cazul in care vei folosi insula si pe post de bar sau de zona pentru luat masa. In functie de inaltimea constructiei, te poti orienta catre modele mai inalte sau mai joase, care sa-ti ofere un bun confort. Bineinteles, trebuie sa tii cont si de spatiul pe care il ai la dispozitie in jurul insulei – poti alege atat scaune de bucatarie care sa se depoziteze dedesubt, cat si unele pliabile sau, daca locul iti permite, unele mai voluminoase. Orice ai selecta, este esential sa ai in minte scopul pe care ti-l propui, pentru a putea folosi apoi acest detaliu in procesul de selectie.  

Poze si detalii→

https://www.homelux.ro/scaun-pliabil-negrutapitat-piele-ecologicacadru-metalic-22829

  • Electrocasnice mici

Fie ca alegi sa amplasezi electrocasnicele mari in zona insulei, fie ca preferi sa le asezi in jurul ei, in cadrul mobilierului de bucatarie, electrocasnicele mici sunt ideale pentru suprafata insulei, deoarece este bine sa le ai la indemana. Daca perimetrul iti permite, poti gasi un loc potrivit pentru fiecare dintre ele. Insa, daca insula este de dimensiuni reduse, pastreaza-le doar pe cele pe care le utilizezi foarte des, iar restul depoziteaza-le in dulapurile sau rafturile din restul bucatariei. In mod cert vei avea nevoie de un blender sau de un mixer, de o cafetiera, un prajitor de paine sau de un robot de bucatarie, pentru a avea o experienta cat mai placuta!

  • Vesela si tacamuri

In general, vesela si tacamurile sunt asezate intr-un sertar care apartine corpului principal de mobilier. Totusi, cutitele si ustensilele pe care le folosesti pentru a pregati mancarea, este bine sa fie instalate chiar pe insula, cu scopul de a fi usor accesibile. In cazul in care preferi sa le tii la vedere, achizitioneaza suporturi utile, pentru a le mentine in siguranta. Insa, daca iti place ca blatul sa fie liber in permanenta, poti alege includerea unui sertar chiar in designul insulei.

  • Corpuri de iluminat

Cu siguranta ai observat, in diferite tipuri de amenajari pentru bucatarii, faptul ca orice corp de iluminat poate modifica fundamental atmosfera. Spoturile sunt perfecte pentru izolarea optica a unor zone, dar si pentru delimitarea lor din punct de vedere vizual. Poti instala astfel de lumini deasupra sau sub blat, pe perete, pe grinzi sau pe arcade – acestea creeaza un cadru modern si original, ideal pentru un decor contemporan. De asemenea, pentru nivelul principal de lumina, poti selecta pendule concepute special pentru acest gen de incapere – o lumina buna este obligatorie pentru a-ti putea desfasura proiectele culinare, la cel mai inalt nivel! Asadar, desi pare un detaliu nesemnificativ, de fapt el poate face diferenta in designul general, contribuind la intregul ambient, prin stralucire si armonie. 

Poze si detalii→ https://www.homelux.ro/pendul-steel-metal-2134-36×100-cm-1xe27-60-w-turcoaz-23218

In concluzie, insula de bucatarie este o achizitie extraordinara, care se potriveste perfect in orice design contemporan. Nu ezita si creeaza-ti aceasta zona ideala, in care sa-ti poti pune in practica toate ideile gastronomice pe care le ai. Cu siguranta, invitatii si musafirii tai se vor simti ca in restaurantul unui chef renumit!

Sursa foto: pixabay.com, pexels.com, shutterstock.com

Produse asociate

149,00 lei

Vezi mai multe

3.249,00 lei

Vezi mai multe

349,00 lei

Vezi mai multe