Blog » Amenajari » Amenajarile gradinilor in stil FENG SHUI – Ghid practic de la Homelux de pus in aplicare + imagini care sa te indemne sa te apuci de gradinarit

Amenajarile gradinilor in stil FENG SHUI – Ghid practic de la Homelux de pus in aplicare + imagini care sa te indemne sa te apuci de gradinarit

Gradina ta nu trebuie sa fie doar un loc unde cresc flori, ci o poti transforma intr-o adevarata opera de arta. Acest lucru il poti face prin amenajarea ei in stil Feng Shui. Afla din acest articol cum.

Publicat: 12 februarie 2020
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Iti place si te bucura o gradina frumos aranjata? Te simti relaxat/a fiind inconjurata de multe flori si plante? Se cunoaste cat de benefice sunt parcurile si gradinile pentru bunastarea sufletului. Acest lucru se datoreaza culorii verzi si nivelului ridicat de oxigen, un spatiu de acest tip fiind ca un adevarat plaman suplimentar pentru oameni. Oricat de mica ar fi, poate reprezenta o oaza de verdeata, in special in spatiile de birouri, acasa sau aranjand un spatiu natural interior. 

Un astfel de loc poate respecta principiile Feng Shui, unde exista puncte de forta activate, energia Qi curge mai puternic, iar vitalitatea celor care se bucura de o astfel de gradina creste. 

Acest Qi poate fi ghidat: apa curgatoare sau plantele atrag acest element, in timp ce structuri precum zidurile si dealurile ajuta sa il directioneze. Dar cum se pot percepe si creste in mod constient aceste energii placute, care sunt aduse in casa prin prospetimea naturii, verdele plantelor, frumusetea florilor sau stabilitatea pietrelor?

Principii stravechi de care tin cont asiaticii atunci cand fac amenajari de gradini:

Yin si Yang

Yin si Yang reprezinta legea armoniei si a echilibrului intre doi poli opusi. Folositi, ei aduc bucurie si congruenta. Este bine de stiut ca, in filosifia asiatica, tot ceea ce ne inconjoara este atribuit energetic, fie Yin-ului (energiei feminine), fie Yang-ului (energiei masculine). Pentru gradinile amenajate in stilul Feng Shui, de exemplu, se folosesc aceste principii atunci cand se aleg plantele, pietrele si alte elemente ce pot crea armonie in gradina ta.  

Cele 5 elemente importante dupa care sa te ghidezi atunci cand realizezi o amenajare a unei gradini Feng Shui

Expresia Feng Shui apare pentru prima data intr-un text din secolul al VI-lea: „Chi calareste vantul (Feng), dar este retinut cand intalneste apa (Shui)“. Cu timpul, tehnicile acestei practici chinezesti au inceput sa fie aplicate in designul interior, in amenajarea gradinilor si pentru gasirea unui loc bun pentru constructia unei case. 

Inainte de a crea o gradina in stil Feng Shui, este necesar sa afli ce va indica busola pentru a determina cu exactitate care sunt pozitiile celor cinci elemente vitale. 

Element Apa

Zona de Nord a spatiului verde, potrivit principiilor Feng Shui, este zona carierei. Un bazin, un helesteu sau caracteristicile apei ar fi bune in aceasta zona. Accesoriile pentru gradina si culorile florilor trebuie sa fie in nuante de negru sau albastru inchis. 

In zona de Nord-Est, adu un strop de galben si culorile pamantului. Ghivecele de teracota, ornamentele si reprezentari ale unor lucruri sacre, precum Buddha, ar trebui sa se regaseasca intr-o astfel de gradina. Trebuie sa cresti spiritualitatea, cunoasterea si increderea in sine.

Element Foc

In zona de Sud, elementul de foc poate fi introdus sub forma de flori rosii, portocalii si galbene, in special floarea-soarelui. 

Acest loc este despre faima, succes si recunoastere publica si ar trebui sa fie bine luminat. Ornamentele din lemn rosu sunt utile si in acest sector.

Element Pamant

Sud-Vest este considerata ca fiind responsabila cu relatiile, armonia in familie si casatorie, asadar iata unul dintre cele mai importante zone ale unei gradini care respecta amenajarea in stil Feng Shui. Si aici, culorile pamantului vor functiona de minune.

De asemenea, ornamentele asezate in perechi ar fi de bun augur, dar si corpuri de iluminat pentru gradina, precum felinarele, sau decorarea cu pietre. Atmosfera este una calda, in care Chi-ul va fi atras.

Element Lemn

Daca te-ai hotarat sa iti amenajezi gradina in stil Feng Shui, tine cont si de al treilea element – Lemnul. In zona de Est, culoarea dominanta este verde, iar decoratiunile din lemn ar trebui sa domine acest spatiu. Nu uita, aceasta parte a gradina este dedicata longevitatii, sanatatii si familiei. 

Norocul il atragi daca in zona de sud-est a gradinii te preocupi de tot ceea ce inseamna plante. Plantele care cresc ascendent aduc elementul Lemn in joc, ceea ce reprezinta atragerea banilor, a sporului. Apa, ornamentele din lemn, broastele si pestii sunt lucruri la fel de norocoase.

Element Metal

Zona de Vest din gradina Feng Shui reprezinta copiii, hobby-urile, creativitatea. Florile albe, culorile auriu si argintiu sunt cele mai bune, care vor introduce elementul metalic sau pot fi folosite orice alte piese cu aceasta nuanta. 

O zona pentru noi inceputuri, mentori si prieteni este Nord-Vestul gradinii, corespondentul fiind Metalul. Introdu culori specifice, cum ar fi albul si argintul. Foloseste cu incredere sculpturi din piatra si metal. 

Elemente care pot intra in conflict atunci cand proiectezi o gradina Feng Shui si impactul pozitionarii lor gresite

Elementele (Apa, Foc, Lemn, Metal si Pamant) pot intra in conflicte intre ele daca, de exemplu, Focul intalneste Apa, sau Apa atinge Lemnul. In proiectarea unei gradini ce respecta acest stil, impactul elementelor este luat in considerare in functie de compasul Feng Shui. 

Structurile agresive

Tot ceea ce este clar si ascutit are o energie negativa, fie ca este un topor lasat la intamplare, fie ca ai ales o planta cu frunze ascutite sau in gradina exista orice alt element cu varf. Obiectele ascutite pot influenta negativ adultii si copiii.  

Punctele cardinale in compunerea peisajului Feng Shui

Fiecare punct cardinal include o varietate de semnificatii, asa cum este descris mai sus, si fiecare este dedicat unui simbol trigram al sistemului de profetie chinezesc I-Ging. Punctele cardinale se afla in relatie directa cu anumite elemente, culori, chiar si membrii ai familiei care au grija de gradina. Interesant este ca, adesea, plantele si arborii, in special, se imbolnavesc atunci cand unul dintre membrii familiei este slabit sau bolnav. 

Sufletul tarii Ti-ling – inima gradinii

Tot ce pui intr-o gradina Feng Shui – pietre, statui, plante, formatiuni – compun sufletul acestui loc sau Ti-ling. Acest loc trebuie activat si accentuat cu o piatra frumoasa, o sculptura, plante sau apa din belsug. In acest fel, atragi spiritul bun care se raspandeste in gradina, si, astfel, acest lucru ajuta la cresterea si prosperitatea oazei verzi. In plus, aduce Qi proaspat celui care se ingrijeste de acest loc. 

Alte locuri cu impact puternic din gradina

Persoanele care au o perceptie sensibila sau care angajeaza un consultant Feng Shui pot gasi alte locuri puternice si fluxuri de energie in gradina si sa le trateze in consecinta. 

Ai grija inca de la primul pas pe care il vei face intr-o astfel de gradina, energiile trebuie echilibrate, mai mult decat atat cele rele indepartate. Poti pune la intrare accesorii de gradina care in bataia vantului sa faca zgomot.

De asemenea, nu uita de zona centrala, aici s-ar potrivi o mica fantana cu apa, aduce prosperitate si noroc familiei.

Practica Feng Shui este despre a urmari in mod constient legile naturii. In conexiune cu elementele gradinii, oamenii sunt capabili sa-si gaseasca armonia interioara. Depinde de fiecare dintre voi cu care elemente va identificati si ce zona anume a vietii va doriti sa o imbunatatiti.

Gradinile feng Shui aduc echilibru, liniste si armonie in vietile celor care se ocupa de ele si ale celor care se bucura de o astfel de oaza verde. Amenajeaza-ti gradina Feng Shui, urmeaza principiile dupa care se ghideaza popoarele asiatice si iti vei putea transforma intreaga viata.

Sursa foto: pixabay.com

Produse asociate

89,90 lei

Vezi mai multe

79,90 lei

Vezi mai multe

99,90 lei

Vezi mai multe