Blog » Design » Stilul neoromanesc – Cum sa iti decorezi casa conform arhitecturii neoromanesti? Afla de la Homelux!

Stilul neoromanesc – Cum sa iti decorezi casa conform arhitecturii neoromanesti? Afla de la Homelux!

Esti pasionat de stilul neoromanesc? Daca vrei sa il abordezi pentru viitoarea ta locuinta sau vrei sa o renovezi pe cea actuala, Homelux iti vine in ajutor cu acest articol plin de idei care sa iti fie de folos. De la inceputul sau si pana in prezent, stilul neoromanesc este plin de simbolism traditional!

Publicat: 14 decembrie 2019
Categorii: Design, Amenajari

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Cu siguranta ai vazut case specifice stilului neoromanesc si ti-au atras privirea tocmai datorita arhitecturii lor inedite. Exista numeroase elemente ce il caracterizeaza, mai ales motivele care au origini medievale. Pentru fiecare dintre aceste lucruri care formeaza un intreg stil si anume, pe cel neoromanesc, exista o insemnatate, iar persoanele atrase de el, cu siguranta sunt fane si ale domeniul clasic. 

Acest stil trebuie imbinat si cu decorul interior al casei, iar majoritatea opteaza pentru stilul retro de mobilare, elemente ce apartin clasicului si desigur, aspecte sau detalii vintage. Pentru o armonie completa si o legatura cat mai stransa intre aspectul exterior al casei si aerul interior, este recomandat sa se tina cont de legatura dintre stilurile abordate.  

Ce este stilul neoromanesc?

Daca esti atras de stilul neoromanesc care are bazele pline de istorie si cultura, trebuie sa stii si cateva informatii despre originile lui. Acesta a aparut in Europa in epoca victoriana tarzie, mai exact la inceputul anul 1900. Asadar, datorita trecutului medieval, romanii au vrut sa creeze un stil caracteristic, la fel cum au facut si britanicii cu stilul neogotic. 

Pentru a intruchipa cat mai bine totalitatea elementelor relevante din istorie, acestia au decis sa utilizeze motive specifice taranesti locale si mai ales aspecte ce tin de arta otomana. Dupa aparitia acestui stil arhitectural, cei care si-l permiteau erau, desigur, oamenii instariti.

In prezent, stilul neoromanesc ofera casei un alt aspect, anume unul masiv, care da impresia unei cetati sau a unui conac impunator prin aspect, lucruri ce sunt esentiale pentru ceea ce vrea cladirea sa transmita. Legatura dintre arhitectura si poporul medieval este dovada eroismului de care acestia au dat dovada. 

Cladirile care sunt construite cu ajutorul arcadelor sau al coloanelor ce reprezinta doua dintre motivele specifice stilului neoromanesc, alaturi de aspectul pe care acestea il oferta constructiei. 

Cladiri cu arhitectura neoromaneasca

Acest tip de arhitectura are cateva elemente specifice ce trebuie respectate pentru a putea fi incadrata cu adevarat in sfera stilului neoromanesc. Mai mult decat atat, motivele principale de care este nevoie sa se tina cont sunt cateva standard, dar care pot fi abordate in diferite moduri si, de ce nu, pot fi chiar modernizate in functie de zona sau de dorintele proprietarului. 

Chiar daca  aerul pe care cladirea il ofera prin aspectul ei este unul de cetate, daca esti pasionat de aceasta sfera arhitecturala, o poti aborda cu succes pentru casa ta, iar impactul pe care il va avea asupra trecatorilor cu siguranta va fi unul spectaculos. 

Vila cu arhitectura neoromaneasca

Daca vrei sa abordezi acest stil pentru o cladire mai mare de tip vila care ulterior sa fie locuita, te poti baza pe motivele specifice, precum coloanele de diferite dimensiuni si arcadele, folosite pentru toate balcoanele casei. 

Partea de jos a casei, mai exact parterul acesteia, daca vrei sa aiba si o terasa, o poti face sub forma de prispa, ea fiind un elementent arhitectural taranesc si, desigur, romanesc, specific vietii la tara si mai ales caselor care sunt construite in zona de munte, dar nu numai. 

Pentru culoarea exterioara pe care o va avea cladirea, desigur, nu poti utiliza ceva strident, ci poti opta sa alegi o nuanta de crem sau gri pentru ca ele ofera un aspect de vechi pentru casa. Detaliile arhitecturale, pot fi vopsite in diferite tonuri mai inchise, dar care sa se potriveasca, de asemenea cu restul casei. Si albul poate fi o alegere buna, dar nu la fel de rezistenta in timp. 

In ceea ce priveste acoperisul vilei, poti opta pentru ceva care sa te duca cu gandul tot la un conac clasic sau la o casa de tara. Un bun exemplu este reprezentat, desigur, de tigla. Poti alege dintr-o varietate de culori si modele pe cea care se potriveste in contextul tau. Pentru a pune si mai tare aspectul casei in valoare, poti folosi tigla care sa aiba o culoare mai inchisa, iar rezultatul ei impreuna cu arhitectura vilei va fi unul remarcabil.

Casa cu arhitectura neoromaneasca

Daca vorbim despre o casa care sa aiba arhitectura neoromaneasca, poti sa tii cont de aceleasi elemente ce trebuie sa fie prezente si anume coloanele de diferite marimi si grosimi sau arcadele. Dimenisiunile unei case sunt relativ mai mici decat ale altor cladiri construite cu aspectul acestui stil.. Este nevoie sa se tina cont de proportii, deoarece ele sunt foarte importante in contextul unei case neoromanesti.

Mai mult decat atat, culorile folosite pentru vopsirea casei sunt foarte importante, deoarece pot limita aspectul exterior al ei, asadar este recomandat sa fie folosita tot o vopsea in nuante deschise. 

In ceea ce priveste acoperisul, se poate tine cont de utilizarea tiglei in culori inchise, din acelasi motiv, mai exact pentru punerea in evidenta a motivelor specifice acestui tip de casa. Daca iti doresti un aspect putin mai diferit, poti alege ca acoperisul casei sa fie in forma de piramida.

In cazul in care dispui de mai mult spatiu in curte, poti sa iti organizezi o gradina care sa atraga priviri sau chiar o livada in curtea din spate. Pomii fructiferi sunt specifici vietii la tara, iar acest lucru va oferi casei tale mult mai multa autenticitate. In cazul in care vei aborda aceste lucruri, acorda atentie ingrijirii gradinii, deoarece necesita timp si rabdare.

Cladiri publice cu arhitectura neoromaneasca

Pe langa casele sau vilele construite in ultimii zici de ani care apartin acestui stil, exista numeroase cladiri care se afla in patrimoniul statului si care dateaza inca de cand a luat nastere stilul neoromanesc. 

Majoritatea sunt sub forma de muzee sau case celebre are artistilor vremii. Ele pot fi vizitate si merita o vizionare completa deoarece contin elemente de decor specifice vremii. 

Daca esti pasionat si vrei ca si casa ta sa se integreze cat mai bine in stilul acelor vremuri, poti vizita diferitele case ce au apartinut marilor personalitati, iar astfel te poti inspira in ceea ce priveste interiorul si elementele de mobilier ori culorile care sunt abordate. 

Sentimentul pe care il ofera o astfel de cladire este specific perioadei in care au fost construite. Mai mult decat atat, comparativ cu modul in care sunt construite noile cladiri, stilul neromanesc isi va pastra impactul de cladire care are un intreg istoric in spate si este plina de autenticitate specifica perioadei in care au fost construite.

Amenajarea interioara intr-o locuinta cu arhitectura neoromaneasca

Daca ti-ai constuit o casa care are arhitectura acestui stil si anume cel neoromanesc, cu siguranta vrei sa pastrezi ceva din aerul ei istoric si in interior, asadar trebuie sa stii ce moduri de amenajare se potrivesc si in ce masura le poti aborda.

Pasiunea pentru lucrurile pline de istorie iti va putea fi pusa in valoare prin simplul fapt ca poti utiliza elemente care apartin decorului vintage, dar nu numai. Printre preferatele designerilor de interior, care tin cont de aspectul exterior al casei, se afla urmatoarele moduri de decorare pe care le poti aborda si tu cu succes:

  • Vintage 

Cand vine vorba despre stilul vintage, trebuie sa te gandesti la elemente ce au fost la moda in urma cu multa vreme si pe care le poti utiliza si in prezent, dar care, desigur, sa arate bine in ton cu restul detaliilor. 

Asadar, daca vrei sa iti mobilezi si sa iti decorezi casa, care are o arhitectura neoromaneasca, cat mai corect pentru a fi integrata in sfera de vintage, poti tine cont de urmatoarele detalii:

  • Canapeaua – poate sa fie din material textil sau chiar din piele, o canapea poate sa aiba picioare drepte din lemn, in culori diferite, in functie de restul elementelor colorate din incapere
  • Mobila – lemnul este preferatul elementelor de mobilier asa ca, indiferent de finisajul si culoarea lor, poti aborda aspecte ce tin de mobila in diferite dimensiuni sau nuante, dar care sa aiba un aer cat mai clasic
  • Covoarele – acestea pot avea diferite culori, dimensiuni sau imprimeuri care sa nu fie simetrice sau care sa reprezinte aspecte marocane
  • Obiectele – in aceasta gama se pot incadra foarte multe elemente, precum oglinzile, suporturile de lumanari, cartile cu coperta masiva, vazele pentru flori sau un cufar din lemn care poate sa fie doar pentru decor ori, de ce nu, pe care sa il utilizezi pentru depozitarea anumitor lucruri 
  • Rustic 

Acest tip de design, chiar daca te duce cu gandul la o cabana de munte sau la ceva specific zonei de deal, trebuie sa stii si faptul ca este des utilizat pentru vilele mari care se vor a fi diferite prin aspectul interior si care vor sa abordeze un alt fel de stil.

Daca ai ales sa mobilezi in ton cu acest design, ai in vedere cateva elemente esentiale precum:

  • Canapele si fotolii din piele – pentru culorile acestora poti alege ceva cat mai inchis, precum nuante de maro sau chiar visiniu deoarece vor avea un impact semnificativ asupra aspectului din punct de vedere al unei priviri de ansamblu
  • Mobila – poate fi una din lemn masiv care sa aiba ca strat de finis doar lac pentru a putea ramane vizibila nuanta naturala a lemnului
  • Masa – poti apela tot la o masa din lemn care sa aiba deasupra sticla pentru a putea oferi un plus de rafinament 
  • Obiectele – exista multe elemente care sa serveasca drept decoratiuni pe care le poti utiliza cu succes, precum tablourile care sa ilustreze peisaje sau activitati ale oamenilor ce locuiesc la tara
  • Covoarele – gama din care poti il poti alege pe cel potrivit este foarte larga, dar daca iti doresti ceva cat mai specific este recomandat sa utilizezi covoare sau mochete din blana in culori cat mai deschise care sa puna in valoare restul obiectelor din casa

In ceea ce priveste finisajul incaperilor poti decide ca peretii sa aiba culori cat mai dechise, precum alb sau chiar crem, iar la capitolul pardoseala, marmura sau dusumeaua sunt cele caracteristice sitlului rustic.

Stilul neoromanesc in prezent

Cu toate ca acest stil este plin de istorie, putine sunt persoanele din ziua de azi care vor sa abordeze acest stil arhitectural pentru viitoarele lor locuinte. Unul dintre motivele principale ar fi ca autenticitatea sa nu se poate compara cu cladirile ce se vor construite in aceasta sfera in zilele noastre. 

Cei care vor sa iasa din tipare si vor sa aiba o casa care sa transmita un aer istoric, cu siguranta vor dori sa caute o casa pe care sa o cumpere si sa fie specifica acelor vremuri, chiar construita in perioada respectiva. 

Pentru cei ce sunt atrasi de aspectele stilului neoromanesc, precum arcadele sau coloanele, le pot utiliza si adapta la constructiile care sunt la moda in zilele noastre. Acest stil adus la actualitate cu siguranta va avea impact asupra persoanelor care il vor vedea. 

Daca, totusi, ai un proiect si vrei sa iti construiesti o casa cu aspecte din stilul neoromanesc, te poti folosi de arcade si de coloane alaturi de detalii din lemn care sa fie vopsite in nuante de maro cat mai inchis, iar in rest, poti opta pentru elemente ce tin de cladirile din prezent, precum aspecte care sa fie cat mai proportionale si mai simple. Autenticitatea acestui stil nu poate fi redata cu usurinta, tocmai de aceea s-a abordat aceasta imbinare a arhitecturii din prezent cu cea trecuta.

Acum ca ai aflat mai multe despre stilul neoromanesc, daca pasiunea ta pentru istorie este mai mare decat a celorlalti si vrei sa o exprimi intr-un fel in care sa iti creeze si tie confort, poti aborda acest stil pentru viitoarea ta casa, asigurandu-te ca o mobilezi corespunzator! 

Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com

Produse asociate

499,00 lei

Vezi mai multe

99,90 lei

Vezi mai multe

129,00 lei

Vezi mai multe