Blog » Design » Stil eclectic in design-ul interior: Homelux iti ofera +99 POZE si caracteristici

Stil eclectic in design-ul interior: Homelux iti ofera +99 POZE si caracteristici ale acestui stil

Cand vine vorba despre amenajarile interioare, se poate vorbi despre stilul eclectic ca fiind unul complex, creativ si sofisticat. Ceea ce pentru unele persoane poate parea un haos, pentru cele care isi doresc sa se lase inspirate la fiecare pas de culori si pattern-uri indraznete, reprezinta decorul ideal!

Publicat: 20 ianuarie 2019
Categorii: Design

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Ce este stilul eclectic in design-ul interior?

Desi poate fi considerat un stil in sine, datorita caracteristicilor comune pe care le au amenajarile de acest fel, eclectismul in design-ul interior reprezinta o combinatie de elemente distincte, ce apartin mai multor stiluri. Printre acestea, se numara modernismul, minimalismul, clasicismul, perioada retro ori vintage. Cu alte cuvinte, intr-o incapere a locuintei tale pot coexista piese foarte diferite, ca vechime si ca aspect, ce creeaza un contrast puternic, dar si o armonie spectaculoasa.

Intr-o locuinta amenajata eclectic nu ai cum sa te plictisesti. Oriunde te-ai uita, vei gasi cate un obiect deosebit, cu o poveste interesanta, iar explozia de nuante si imprimeuri confera spatiului o personalitate unica.

Acest stil nu este pe placul oricui, iar acest lucru este de inteles. El poate fi comparat cu caracterul uman, in ceea ce priveste complexitatea si autenticitatea specifica. Se potriveste, mai ales, persoanelor care nu se pot decide asupra unui singur model de design interior si celor cu un caracter boem, creativ, care se lasa inspirati de tot ce exista in jurul lor!

Trasaturi definitorii ale stilului eclectic

„Haos organizat” este cea mai potrivita expresie care defineste stilul eclectic. Trebuie mentionat inca de la inceput faptul ca obtinerea unui decor ideal, care sa fie vesel, cald si primitor, fara sa-i oboseasca vizual si psihic pe cei pe care ii gazduieste, este destul de complicata. Insa, nu este imposibila, odata ce intelegi conceptul care sta la baza acestei amenajari si te lasi ghidat de indrazneala, curaj si bun gust!

  • Libertate – in stilul eclectic, ai libertatea de a alege orice piesa care te atrage, indiferent daca este vorba despre mobilier ori decoratiuni, fara sa tii cont, neaparat, de epoca sau de curentul caruia ii apartine. De fapt, cu cat mai divers, cu atat mai bine! Acest lucru reprezinta un mare avantaj pentru cei care au gusturi diferite si apreciaza obiecte ce se afla in contrast unul fata de celalalt.
  • Diversitate – materialele utilizate trebuie sa aiba texturi diferite, punandu-se mare accent pe asocierile de elemente care se afla la poluri opuse. De asemenea, aici este recomandat sa existe mai multe tipuri de print-uri si pattern-uri. Elementele comune pot fi culorile alese, care creeaza un oarecare echilibru vizual. Diferite nuante ale aceleiasi culori pot fi regasite pe mai multe piese din incapere.
  • Simetrie si repetitie – este indicat sa tii cont, atunci cand alegi lucrurile care se vor afla in acelasi decor, de o simetrie in ceea ce priveste formele, liniile, ori proportiile. De exemplu, daca masa urmeaza o linie curbata, trebuie sa existe cel putin inca un element asemanator. Nu conteaza daca acesta este un corp de iluminat, un fotoliu, un scaun sau rama unei oglinzi. De asemenea, doua fotolii ori scaune diferite pot fi asezate unul langa altul, daca au o proportie similara. Nu este gresit ca, intr-o camera, sa se regaseasca piese cu forme ori linii distincte, atat timp cat fiecare model poate fi observat si pe alte obiecte din jur.
  • Contrast – pentru a obtine un decor eclectic autentic, trebuie sa te folosesti la maximum de obiecte ce se afla in contrast. De exemplu: o canapea minimalista langa care asezi o veioza de epoca ori o masuta de cafea moderna pe care pui o vaza de flori retro.

Suna complicat, insa, in realitate, stilul eclectic este foarte permisiv si lipsit de reguli stricte. Asadar, daca esti o persoana careia ii plac provocarile, o astfel de amenajare iti va aduce foarte multa satisfactie!

Cum poti obtine o amenajare in stil eclectic in casa ta?

Daca ai decis ca stilul eclectic de design interior este cel pe care iti doresti sa il adopti in locuinta ta, este important sa tii cont de cateva sfaturi si sugestii care te pot ajuta sa obtii rezultatul la care visezi. Descopera in continuare care sunt acestea:

Paleta cromatica

Pentru a pune in valoare piesele de mobilier, elementele textile si decoratiunile, este indicat sa folosesti o gama mai restransa de culori, ce contine nuante neutre (alb, crem, gri, negru, maro), pentru pardoseala, pereti si tavan. In felul acesta, se obtine si un echilibru vizual, care creeaza o armonie in decorul incaperii, intre fond si detalii.

Cand vine vorba despre celelalte elemente de decor, optiunile, in ceea ce priveste culorile, sunt nelimitate. De la asocieri de nuante indraznete, puternice, cu pasteluri, pana la alaturarea celor complementare, totul este permis. Trebuie sa fii atent, insa, ca rezultatul sa fie unul armonios, placut.

De exemplu, intr-o camera cu pereti albi, poti aseza numeroase tablouri colorate, covoare cu modele inedite, perne decorative din diferite materiale, piese de mobilier cu tapiterie colorata si draperii in diverse nuante.

Mobilier

In mod ideal, piesele de mobilier nu fac parte dintr-un set complet, fiecare avand caracteristici distincte. Pentru un efect eclectic autentic, poti achizitiona obiecte din epoci diferite (combinatia dintre clasic, modern, vintage). Toate lucrurile care par ca nu se potrivesc intre ele isi pot gasi un teren comun in locuinta ta, formand un concept interesant si creativ. La acest capitol, poti tine cont de proportii si forme, pentru a exista, totusi, un echilibru intre piese.

Corpuri de iluminat

Nici corpurile de iluminat nu trebuie sa faca parte dintr-un anume ansamblu, nici sa apartina aceluiasi stil de design. Poti combina fara probleme candelabre clasice cu veioze mai moderne, ori lampi de tip retro. Materialele si culorile pot fi si ele diferite.

Decoratiuni

La acest capitol ai, poate, cea mai mare libertate de alegere. Intr-un decor eclectic, poti avea de la piese de arta clasice, la cele contemporane, de la obiecte hand-made la carti si suverniruri din calatorii, oglinzi, fotografii, afise vechi, lumanari parfumate, decoratiuni retro sau vintage, restaurate, si asa mai departe.  

Texturi

Este recomandata asocierea unor texturi cu caracteristici diferite, atat in ceea ce priveste aspectul, cat si felul in care se simt la atingere. Matasea, catifeaua, bumbacul, inul, pielea, lana, dar si lemnul, sticla, ori ceramica au loc in aceeasi incapere. Acest amalgam contribuie foarte mult la impactul vizual si la implicarea activa a simtului tactil in atmosfera camerelor. De asemenea, suprafetele mate, alaturate celor stralucitoare, ori cele fine asociate cu piese cu un finisaj mai brut, au un efect inedit intr-o locuinta eclectica!

Accente

Unicitatea decorului poate fi obtinuta in doua moduri: fie prin natura variata a obiectelor care se regasesc in acelasi spatiu, fie prin utilizarea, in mare masura, a culorilor indraznete, puternice. Intrucat este considerat un stil excentric, eclectismul iti ofera sansa sa faci o combinatie intre cele doua mentionate si, mai mult decat atat, sa marchezi anumite zone ale incaperilor ca puncte principale de atractie. Cum faci acest lucru? Este simplu! Daca ai gasit un obiect care este pe placul tau, dar care pare ca nu are nicio legatura cu restul decorului, acesta poate deveni accentul care pune in valoare si mai evident, originalitatea amenajarii tale! Asadar, nu trebuie sa renunti la piesele de mobilier sau la decoratiunile iesite din comun, ci, dimpotriva, trebuie sa le asezi la loc de cinste!

Avantaje si dezavantaje ale stilului eclectic in locuinta ta

Ca orice alt stil de design interior, si pentru cel eclectic exista avantaje si dezavantaje pe care este bine sa le cunosti, pentru a lua o decizie informata, pe care sa nu o regreti mai tarziu.

Avantaje

  • Posibilitatea de a imbina piese care sunt pe placul tau, chiar daca apartin unor stiluri total diferite
  • O atmosfera interesanta, niciodata plictisitoare
  • Optiunea de a adauga, pe parcurs, orice obiect pe care il descoperi si pe care il doresti in locuinta ta
  • Un decor personalizat, care reflecta in totalitate gusturile si preferintele tale
  • O amenajare confortabila, primitoare
  • Posibilitatea ca toti membri unei familii sa regaseasca, in decor, obiectele preferate
  • Un aer vesel, inedit si unic, ce nu va exista in nicio alta locuinta

Dezavantaje

  • Timpul crescut alocat curateniei
  • Riscul ca o incapere sa devina supraaglomerata ori sufocanta, daca nu se tine cont de principiile de baza ale stilului eclectic
  • Planificarea detaliata necesara pentru a crea un decor armonios
  • Lipsa spatiului gol, daca elementele regasite intr-o singura incapere sunt prea numeroase

In concluzie, se poate spune ca intr-un decor eclectic este loc de orice! Tine cont de proportii, asocieri de culori placute, contraste inedite si un fond care sa le puna in valoare, si vei obtine o amenajare plina de personalitate! Nu este obligatoriu ca spatiul sa fie unul foarte incarcat, ci sa cuprinda trasaturile definitorii ale stilului. Locuinta ta va fi un vesnic izvor de inspiratie si confort, in care poti adauga tot timpul elemente noi.

Sursa foto:

  • www.pinterest.com;
  • www.elledecor.com;
  • www.decoraid.com;
  • www.living.cz;
  • www.decoist.com;
  • www.veronneau.com;
  • www.materialicious.com;
  • www.madebymood.com;
  • www.homedit.com;
  • www.virily.com;
  • www.artnak.net;
  • www.idesignarch.com;
  • www.mixandchic.com;
  • www.bowerbirdcollections.com;
  • www.nytexas.com;
  • www.designshuffle.com;
  • www.houzz.fr;
  • www.leovandesign.com;
  • www.theimagen.eu;
  • www.onekindesign.com;
  • www.loftdesign.hu.

Produse asociate

169,90 lei

Vezi mai multe

349,90 lei

Vezi mai multe

164,90 lei

Vezi mai multe