Blog » Amenajari » Aplicarea tapetului cu Homelux: GHID de aplicare CORECTA a tapetului

Aplicarea tapetului: GHID de aplicare CORECTA a tapetului

Aplicat intr-un mod corect, tapetul poate fi o decoratiune de baza intr-o incapere amenajata cu stil. Metoda de aplicare a acestuia poate influenta in mare masura aspectul camerei. Pentru a obtine rezultatul dorit, afla de aici care sunt regulile aplicarii tapetului, pe orice tip de suprafata

Publicat: 27 octombrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Aplicarea tapetului nu este o munca atat de grea, dar cu siguranta necesita multa meticulozitate. Daca vrei sa te ocupi personal de acest aspect, e necesar sa te asiguri ca efectuezi corect procedurile necesare, pentru a-i asigura incaperii un aspect elegant. Mai departe, vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru a-ti duce misiunea la bun sfarsit.

Tipuri de tapet pentru decorarea casei

Cu siguranta, tapetul iti permite sa schimbi radical atmosfera unei incaperi. In functie de model, acesta poate transforma vizual dimensiunile unei incaperi, decorand-o si infrumusetand-o in cel mai elegant mod.

Tapet din hartie

Acest tip de tapet poate sa aiba unul sau doua straturi. Evident, prima varianta este mai putin rezistenta in timp, iar cea de a doua este mai calitativa si poate fi aleasa in functie de culori, gasindu-se intr-o varietate de modele si patter-uri. Avantajele tapetului vlies din hartie sunt multiple : este eco, asa ca se poate folosi si in camera celor mici. Acesta vine si cu dezavantaje, find mai putin rezistent dupa aplicare, odata cu trecerea timpului. Tapetul din hartie nu are puterea de a izola termic, asa ca este ales de cele mai multe ori numai pentru aspectul placut pe care il ofera incaperii. Evita sa montezi acest gen de tapet in zona cu umezeala mare, deoarece absoarbe foarte repede si, astfel, nu va rezista mult timp.

Tapetul lichid

Acest tip de tapet nu s-a facut inca foarte cunoscut printre iubitorii de frumos si putini oameni auzit despre acest finisat modern si ecologic, cu un aspect ideal, care are puterea de a infrumuseta orice incapere. De regula, se gaseste sub forma de pudra, iar pentru a-l pregati pentru aplicare, acesta se amesteca cu apa. Se aplica pe perete cu ajutorul unui pulverizator, iar dupa uscare primeste o textura usor denivelata, neuniforma, cu un aspect foarte interesant.

Tapet din fibre naturale

Tapetul din fibre naturale nu are in compozitia sa substante toxice, ceea ce il face foarte potrivit pentru camera copiilor. Acesta poate fi din fibre din sisal, bambus, ratan,abaca,bacnoc, pluta, cocos, matase sau scoici. Toate aceste materiale se gasesc in combinatii de culori inedite, precum caramiziu sau turcoaz, metalizate, argintiu sau culori mai estompate, in nuante naturale: visiniu, maro, alb fildes, verde, etc. Textura sa este putin abstracta, de obicei in dungi. Este o alegere potrivita pentru un design modern si contemporan.

Tapet din fibra de sticla

Tapetul din fibra de sticla este un material modern si profesional, foarte rezistent, realizat din fibre foarte subtiri de sticla, obtinute prin topire. Este usor de aplicat, anorganic si ecologic, iar unul din principalele avantaje este si faptul ca poate fi vopsit pentru improspatarea ambientului. Este un material igienic si bacteriostatic, rezistent la socuri. Se recomanda mai ales pentru spatiile cu trafic intens. Pentru modelele care au deja adeziv pe spate, se aplica cu ajutorul apei.

Tapet din vinil

Acest tip de tapet poate fi folosit atat pentru decoratiuni interioare, cat si pentru exteriorul cladirilor. Asadar, prezinta durabilitate in timp, este usor de intretinut si se preteaza incaperilor expuse la umezeala, precum baia sau bucataria. Datorita materialului, tapetul din vinil nu retine praful si este rezistent la soare, mentinandu-si culoarea indiferent de conditii. Acesta poate sa contina vinil compact, vinil expandat- cu o textura mai decorativa si vinil greu- cu efecte iesite in reflief. Tapetul din vinil se gaseste in diferite texturi, in functie de preferinte: lucios, sidefat, cu aspect metalizat sau in combinatii de diferite culori si texturi. Este farte usor de aplicat, deoarece este elastic, ceea ce il face sa reziste la intindere sau la soc.

Tapet din matase

Fata de tapetul din vinil, tapetul confectionat din matase ii permite peretelui sa respire mult mai bine. Nu se recomanda aplicarea tapetului in zona cu umezeala mare, iar lipirea se face cu un adeziv special. Daca vrei sa obtii un design special si sa oferi putina culoare incaperii, tapetul de matase poate fi montat cu usurinta si pe tavan. De regula, acesta se gaseste in modele fine si pretentioase, pline de eleganta.

Aplicarea tapetului in functie de suprafete

Pe suprafete mari

Atunci cand vrei sa aplici tapetul pe suprafete mai mari, e nevoie sa alegi lungimea fasiei de tapet in functie de inaltimea camerei. Mai intai, masoara cu atentie inaltimea peretelui si adauga aproximativ 5 centimetri in plus. Este indicat sa realizezi o schita care sa ilustreze peretii camerei cu dimensiunile lor, pentru a tine evidenta fasiilor taiate si a celor aplicate deja. Atunci cand aplici adezivul si montezi tapetul pe perete, trebuie sa ai foarte mare grija sa nu ramana spatii de aer. Dupa aplicare, trebuie sa tai excesul de tapet cu un cutter ascutit. In urma aplicarii fiecarei fasii in parte, aceasta trebuie nivelata foarte bine, pentru eliminarea riscului de a ramane denivelari inestetice, mai ales in cazul tapetului din hartie.

Pe suprafete mici

Suprafetele mici sunt, de regula, mult mai pretentioase atunci cand vine vorba de montarea tapetului. Pentru a calcula corect necesarul de tapet, trebuie sa tii cont de tipul de tapet si materialul din care acesta este realizat. Nu este recomandat sa alegi un tapet ilustrat, cu modele foarte mici, pentru suprafetele cu dimensiuni reduse. In caz contrar, pattern-urile se pot suprapune, iar modelul va capata un aspect inestetic, nenatural. Fasiile se imbina cu atentie, iar cu ajutorul unui instrument mic de tipul unei rigle se va nivela foarte bine suprafata.

Pe colturi

Colturile sunt zone extrem de delicate, de aceea pot creea probleme in aplicarea corecta a tapetului. In cazul colturilor, fasia de tapet trebuie sa fie putin mai mare, pentru a-ti permite aplicarea perfecta, fara sa se intrepatrunda sau sa ramana spatii inestetice. La sfarsit, bucata de material in plus se va taia.

Peste vopseaua lavabila

Tapetul poate sa fie aplicat fara probleme peste o suprafata cu vopsea lavabila, insa adezivul trebuie sa fie unul mai rezistent decat cel normal. Peretele trebuie sa fie drept si foarte bine nivelat, amorsat in prealabil. Inainte de montarea tapetului pe un perete cu vopsea lavabila, trebuie indepartata orice urma de praf. Ai grija ca adezivul sa fie preparat corect, intocmai instructiunilor.

Pe mobilier

Tapetul este asociat mereu cu peretii unei incaperi, insa acesta poate sa fie montat si pe mobilier. Orice tip de mobila poate sa fie decorata cu tapet, iar efectul este unul spectaculos. Mobila veche are sansa de a prinde o noua viata cu ajutorul tapetului potrivit si poate personaliza spatiul intr-un mod original. Orice tip de mobilier din lemn poate sa fie decorat cu tapet, insa este de preferat cel in linii drepte, pentru o aplicare mai simpla si sigura. Inainte de aplicare, lemnul trebuie decapat. Aplicarea este simpla, doar cu ajutorul adezivului si fasiilor de tapet. Exista si stickere speciale pentru decorarea mobilei, care au adezivul lor pe spate, pentru o aplicare cat mai usoara.

Tapet pe rigips

Pentru a nu aparea denivelari, este bine ca gletul sa fie foarte bine slefuit. Pe intreg peretele se va aplica un strat de amorsa, pentru a sigila si se curata bine suprafata. Peste amorsa se poate aplica tapetul, fasie cu fasie, dupa regulile lui de aplicare.

Tapet pe faianta

Stickerele de tapet pentru placi ceramice sunt o solutie ideala in cazul in care vrei sa reimprospatezi aspectul baii, fara sa fac mari renovari. Aceste stickere se lipesc pe faianta cu ajutorul adezivului propriu, schimbandu-i aspectul. Se gasesc in diverse sortimente de culori si modele, pentru un design modern.

Tapet pe tinci

Pentru o aplicare corecta a tapetului, se va intinde mai intai adezivul pe o fasie de tapet si se va proba pe perete. Dupa maxim doua minute de la intinderea adezivului, se va nivela pe perete cu ajutorul unui spaclu de cauciuc, plecand de la primul rand. Unele genuri de tapete au modele care se intersecteaza intre ele, la o anumita distanta, asa ca masoara si probeaza bucata de tapet pe perete, inainte de lipire, pentru a te asigura ca indeplineste dimensiunile potrivite.

Ce pasi trebuie sa urmezi?

Cele mai multe erori apar, de regula, in timpul montarii tapetului. De aceea, inainte de a incepe e nevoie sa te asiguri ca ai facut o serie de pregatiri si ca te-ai documentat in legatura cu tipul de rola si ai citit cu atentie instructiunile acesteia.

Pregatirea uneltelor

Uneltele necesare pentru montarea tapetului sunt cele care te vor ajuta pe tot parcursul acestui proces. Inafara de adezivul special, pe care il vei alege in functie de tipul de tapet, ai nevoie de o scara, perie pentru tapet,adeziv, nivela cu bula, trafalet si cutter.

Pregatirea peretilor

Suprafata pe care vei monta tapetul trebuie sa fie cat mai neteda, uscata si perfect curata, fara urme de praf. Culoarea peretelui este indicat sa fie apropiata de cea a tapetului, mai ales in cazul in care acesta va fi aplicat pe un perete cu vopsea lavabila. Trebuie scoase toate cuiele din perete, aplicele si intrerupatoarele.

Montarea tapetului

Inainte de aplicare, este recomandat sa decupezi toate fasiile in dimensiunile corespunzatoare, lasand cativa centimetri in cazul in care e nevoie sa mai faci ajustari. Prepara adezivul specific tapetului ales, apoi aplica-l atat pe perete, cat si pe spatele fasiei de tapet, care se va lasa la inmuiat aproximativ 5-10 minute. Tine cont de faptul ca toate fasiie trebuie inmuiate in acelasi timp. Lipeste-le in aceeasi ordine in care acestea au fost taiate din rola si potriveste-le pe perete, presand cu ajutorul unei role de cauciuc. Prima bucata de tapet trebuie pusa perfect, deoarece aceasta reprezinta etalonul.

Tot surplusul de adeziv se va indeparta cu grija, conform instructiunilor, prin tamponare cu ajutorul unui burete moale si absorbant. Nu freca si incearca sa nu agresezi zona, altfel fasia de tapet se poate deteriora.

Aplicarea tapetului poate fi o procedura foarte simpla, daca vei tine cont de regulile si ideile de mai sus. Atata timp cat vei respecta pasii necesari, iti poti aplica singur tapetul, fara ajutorul unei echipe de specialisti.

surse imagini:

  • pinterest.com
  • unsplash.com
  • qbenet.com

Produse asociate

86,99 lei

Vezi mai multe

85,99 lei

Vezi mai multe

79,99 lei

Vezi mai multe