Blog » Amenajari » Corpuri de Iluminat Living: Modele Moderne pentru orice Sufragerie – Homelux

Corpuri de iluminat pentru living de la Homelux – Cum sa obtii o atmosfera perfecta in camera de zi   

Nu stii care sunt cele mai bune corpuri de iluminat pentru living-ul tau? Descopera impreuna cu Homelux care sunt alegerile ideale, atat din punct de vedere decorativ, cat si din punct de vedere al eficientei!

Publicat: 10 septembrie 2019
Categorii: Amenajari

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Visezi la o camera de zi extraordinara, asa cum vezi in revistele de design interior? Daca raspunsul este da, trebuie sa stii ca secretele din spatele acelor amenajari fenomenale sunt reprezentate nu doar de alegerea unor piese de mobilier superbe sau a finisajelor de calitate, ci si de iluminatul corespunzator. Acesta poate schimba complet perceptia asupra unei incaperi, de aceea este important sa nu neglijezi acest aspect cand vine vorba despre amenajarea locuintei tale! Afla mai multe despre corpurile de iluminat ideale pentru living-ul tau!

Care sunt cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru living?

Pentru o amenajare ideala, trebuie sa tii cont chiar si de cele mai mici detalii. In cazul sufrageriei, nu este indeajuns sa achizitionezi o lustra sau o plafoniera oarecare, ci sa te straduiesti sa obtii un ambient placut si versatil, prin intermediul corpurilor de iluminat

Living-ul este o incapere cu mai multe roluri: 

  • Socializare
  • Primirea musafirilor
  • Spatiu comun al familiei
  • Recreere
  • Spatiu pentru alte activitati (munca, etc.)

De aceea, este recomandat sa iti creezi posibilitatea de a te bucura de lumina potrivita in orice moment, indiferent de ceea ce faci. Desi pare complicat, nu este deloc asa. Este clar, insa, ca un singur corp de iluminat nu va reusi sa faca fata tuturor cerintelor. Acesta este motivul fundamental pentru care specialistii in design-ul interior recomanda montarea a cel putin doua surse de iluminat, una principala si alta secundara. 

Corpuri pentru iluminatul principal

La acest capitol, pot fi incadrate corpurile de iluminat plasate pe tavan, indiferent de model. 

Pentru a alege produsele potrivite, este bine sa tii cont dimensiunile living-ului, dar si de compartimentare si forma camerei. 

De exemplu, o sufragerie lunga presupune instalarea a cel putin doua articole diferite, care sa emane lumina pe intreaga suprafata. In acest caz, sunt indicate spot-urile sau lustrele

In cazul in care living-ul este patrat si mai putin spatios, plafonierele, candelabrele si aplicele isi vor indeplini rolul cu succes! 

Bineinteles, ai tot timpul posibilitatea de a face o combinatie intre diferite produse pentru iluminatul principal, atat timp cat acestea se potrivesc din punct de vedere al stilului unul cu celalalt. 

Design-ul corpurilor de iluminat trebuie sa se potriveasca cu amenajarea generala. Din fericire, insa, oferta disponibila in prezent este foarte generoasa, imbinand forme, materiale si culori diverse, astfel incat fiecare persoana sa gaseasca ceva pe placul sau. 

Corpuri pentru iluminatul secundar

Iluminatul secundar este perfect pentru momentele in care isi doresti un ambient mai intim sau mai relaxant in sufragerie. Fie ca urmaresti un film, dar nu vrei sa fie complet intuneric in camera, fie ca citesti o carte si ai nevoie de lumina doar pe o suprafata mica, fie ca seara nu vrei sa te oboseasca si mai tare nivelul si intensitatea oferite de un corp de iluminat principal, este important sa iei in considerare amplasarea acestor produse in puncte cheie ale incaperii. 

Scopul lor este sa emane lumina localizat, indiferent ca sunt folosite individual sau impreuna cu corpurile de iluminat principale, sporind astfel luminozitatea intr-o anumita zona. 

Ce poti cumpara: lampadare in diverse forme sau marimi ori veioze. Inca un avantaj este reprezentat de faptul ca aceste articole au si un puternic rol decorativ, asa ca pot infrumuseta considerabil decorul living-ului tau!

Pendul Altador Negru → https://www.homelux.ro/pendul-altador-16601-1xe27-negru-10811

Pendul Steel Bronz → https://www.homelux.ro/pendul-steel-metal-2135-24×100-cm-1xe27-60-w-bronz-10692

Corpuri pentru iluminatul accent

Acest tip de iluminat are atat rol functional, cat si decorativ. Practic, anumite corpuri pot fi folosite pentru a evidentia o anumita portiune a living-ului. 

Aceasta optiune este foarte populara in amenajarile moderne si minimaliste, cand se doreste atragerea atentiei catre un tablou deosebit, un perete pictat sau catre o alta piesa cu importanta insemnata in decor. 

Pentru iluminatul de tip accent pot fi utilizate reflectoare sau chiar pendule, mai ales daca sunt asezate deasupra unui fotoliu sau a unei mese de dining

Ce tip de lumina este ideal pentru living room?

Mai important decat aspectul living-ului tau este confortul, felul in care te simti in aceasta incapere. 

In general, la acest capitol, persoanele acorda o atentie sporita pieselor de mobilier si articolelor textile, precum pernele decorative, covoarele sau chiar pledurile de decor, insa uita ca un efect major la nivel psihic il are iluminatul. 

In timpul zilei, cand te bucuri de lumina naturala, nu trebuie sa iti faci prea multe griji cu privire la impactul pe care il are aceasta asupra psihicului tau. Insa, lucrurile se schimba odata cu venirea serii, cand te bazezi pe lumina artificiala pentru a-ti desfasura activitatile in interior. Asadar, trebuie sa iei in considerare nu doar ce corpuri de iluminat folosesti, ci si ce fel de lumina emana acestea. 

Exista trei tipuri de lumina artificiala, fiecare cu caracteristici diferite:

  • Lumina calda (maxim 3000K*) – este cea mai blanda pentru privire si ajuta la obtinerea unei atmosfere primitoare, relaxante. Utilizarea ei cea mai comuna este in living, in dormitor si pe holuri, avand in vedere ca primele doua sunt incaperi in care ambientul trebuie sa fie intim si cald. Ia in considerare, totusi, ca lumina calda poate modifica optic culoarea peretilor, in special a celor albi.
  • Lumina neutra (3000-4000K) – cea mai apropiata de lumina naturala, nu influenteaza culorile din incapere si nici nu oboseste privirea. Este ideala in baie.
  • Lumina rece (4000-6000K) – se potriveste perfect in incaperile in care lucrezi, precum birou sau in zonele de munca. Sporeste concentrarea si te mentine treaz si alert. Poate fi folosita si in bucatarie, sub forma unor spoturi incastrate in mobilier, pentru ca ajuta la distingerea cu precizie a detaliilor. Chiar daca poate oferi un ambient luminos, dezavantajul este ca poate deveni foarte obositoare dupa cateva ore.

*K = grade Kelvin, unitate de masura pentru temperatura de culoare

Asadar, specialistii recomanda lumina calda pentru sufragerie sau chiar o combinatie intre lumina calda, neutra si rece, in functie de zona si de activitatile desfasurate. 

Corpuri de iluminat moderne pentru living de la Homelux

Amenajarile interioare moderne sunt cele mai populare in prezent. Deci, nu este de mirare ca produsele pentru iluminatul casei care se potrivesc in acest stil sunt la mare cautare. 

In continuare, vei descoperi o selectie de articole Homelux, ce fac parte din gama “Corpuri de iluminat”, din care poti alege ceea ce este pe placul tau, in functie de nevoile pe care le ai! 

Corpuri cu iluminat clasic pentru living

Plafoniere moderne

Poze + pret → https://www.homelux.ro/plafoniera-alba-4-brate-6544-4xe27-30x30x17-cm-60-w-wenge-10732

Poze + pret → https://www.homelux.ro/lustra-carla-3-brate-10213-3xe27-wenge-10745

Spoturi si reflectoare moderne

Poze + pret → https://www.homelux.ro/spot-dublu-luca-e14-2x40w-crom-10599

Ce corpuri de iluminat folosesti intr-un living open space?

Nu de putine ori, sufrageria intr-o casa este un spatiu deschis, fara delimitari intre aceasta si alta camera, cu un rol diferit. 

O astfel de compartimentare ofera mai multa libertate de miscare si un aspect mai aerisit, de aceea reprezinta o alegere foarte populara in ziua de azi, indiferent de dimensiunea locuintei. 

Living-ul poate fi de tip open space asociat bucatariei, holului sau zonei de dining. In aceste situatii, este bine ca tematica amenajarii sa se pastreze, in proportie destul de mare (in primul rand, stilul de design). Poti folosi materiale si culori complementare daca vrei o delimitare estetica mai pronuntata, sau te poti folosi de pozitionarea mobilierului pentru a crea anumite zone de interes. 

Acelasi lucru este valabil si in cazul corpurilor de iluminat. Nu inseamna ca ele trebuie sa fie identice, ci sa creeze un ansamblu armonios. 

Daca vrei sa ai un living ca in reviste, poti folosi corpuri de iluminat de tip pendule deasupra mesei sau deasupra insulei de bucatarie, pentru a accentua aceste zone de socializare. Spoturile din bucatarie, de pe tavan, se pot continua si in sufragerie, daca iti doresti mai multa luminozitate. 

Tine cont de sfaturile din acest articol daca visezi la o amenajare speciala si confortabila, din toate punctele de vedere!

Cum sa amplasezi corect corpurile de iluminat pentru living?

In functie de elementele de mobilier pe care le ai in living, iluminarea trebuie facuta corespunzator cu ce se regaseste in incapere. Asadar, daca ai un living de dimensiuni mai mari, unde ai amplasat o masa cu scaune, recomandat este sa apelezi la a folosi pendule care sa fie pozitionate deasupra mesei pentru a avea un aspect special. Poti sa folosesti un pendul care sa aiba mai multe brate sau chiar sa pui mai multe pendule moderne, dar in acelasi timp simple (stil modern / contemporan), care au legatura intre ele deasupra intregii lungimi a mesei.

Daca nu ai atat de mult spatiu, insa vrei sa folosesti corpuri de iluminat in livingul tau, o idee ar fi sa amplasezi veioze cu picior sau lampadare langa biblioteca sau langa dulapurile pe care le ai pozitionate langa televizor. Locul perfect de amplasat aceste corpuri de iluminat care se pun direct pe podea, ar fi colturile camerei sau direct in locul in care mobila de living se termina.

In cazul in care in livingul tau se afla o canapea mare, poti pune corpul de iluminat langa aceasta pentru a-l putea modifica in functie de lumina de care ai nevoie in momentul in care stai pe canapea pentru a citi sau pentru a desfasura diferite activitati pentru care ai nevoie de lumina.

Ponturi despre corpurile de iluminat pentru living

  • Daca te-ai hotarat sa modifici livingul tau si doresti sa apelezi la corpuri de iluminat pentru a moderniza spatiul, ar trebui sa stii si ceea ce recomanda specialistii. In ultimul timp, majoritatea persoanelor au apelat la corpuri de iluminat cu led, acestea avand o viata mult mai lunga decat cele care functioneaza cu becurile clasice.
  • Daca esti adeptul schimbarilor si nu vrei sa apelezi la cele fixe precum pendulele care sunt amplasate in tavan si pentru care ai nevoie de circuite separate trase prin perete, poti lua foarte usor veioze cu picior sau lampadare care se asaza direct pe podea, iar pe acestea le poti muta in toata incaperea in functie de zona pe care doresti sa o luminezi.
  • Daca ai abordat un anumit stil in living, trebuie sa tii cont si de materialele din care sunt confectionate corpurile de iluminat pe care urmeaza sa le cumperi, asadar acorda atentie detaliilor pentru ca sigur vor face diferenta!

Acum ca ai aflat mai multe despre iluminarea livingului, ce tip de corpuri de iluminat vei cumpara pentru spatiul tau?

Sursa foto: Shutterstock.com

Produse asociate

249.00 lei

Vezi mai multe

89,90 lei

Vezi mai multe

299,90 lei

Vezi mai multe