Blog » Idei pentru tine si casa ta » Curatarea canapelelor – cum sa faci orice tapiterie sa arate ca noua! – Homelux
Curatarea canapelelor – Descopera alaturi de Homelux cum sa faci orice tapiterie sa arate ca noua!
Atunci cand iti doresti o reimprospatare a decorului din sufrageria ta, nu este nevoie sa inlocuiesti piesele de mobilier, ci sa le reconditionezi pentru a arata ca noi! Acest lucru este valabil si in cazul canapelei, piesa centrala a oricarei sufragerii. Prin curatarea riguroasa a tapiteriei, vei observa cum colorile revin la viata si intregul aspect al canapelei se schimba. In plus, igienizarea acesteia ar trebui facuta periodic, de cel putin cateva ori pe an, pentru ca ambientul din living sa fie unul benefic pentru sanatate si pentru a evita afectiunile cazate de alergeni, acarieni si praful in exces.
Publicat: 8 iunie2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta, Tips & Tricks
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:
Cuprins
Ce pasi trebuie sa urmezi in curatarea canapelei?
Chiar daca ai grija de canapeaua ta, curatarea acesteia este necesara, pentru a scapa de praf, de urmele de uzura si de eventuale pete aparute accidental pe tapiterie. Oricat de atent ai fi, aceasta piesa de mobilier este supusa unor incercari mai mult sau mai putin serioase, avand in vedere utilizarea ei intensa si pozitionarea intr-un spatiu comun. Din fericire, igienizarea canapelei nu trebuie sa fie o corvoada, daca tii cont de cateva lucruri.
Tipul de tapiterie al canapelei
Inainte de a descoperi pasii pe care trebuie sa ii urmezi, este bine sa stii ca tapiteria poate fi curatata fara riscul de a fi deteriorata doar daca tii cont de materialul din care este fabricata. De acest lucru depinde tipul solutiei pe care o poti folosi pentru a spala canapeaua, dar si tipul articolelor de menaj pe care le poti utiliza. Astfel, tapieria unei canapele poate fi facuta din:
-
- Catifea – aceasta este un material pretentios si se recomanda sa fie curatat integral, cu solutii speciale, evitand astfel riscul de a decolora sau deteriora in anumite portiuni.
- Lana si stofa – nu folosi apa calda atunci daca tapiteria este confectionata din aceste doua materiale, pentru ca acestea se pot strange sau pot intra la apa
- Microfibra – acest material este lipsit de pretentii, poate fi curatat fara efort si se usuca rapid
- Pielea ecologica – nu se pateaza si se intretine destul de usor, urmand indicatiile corecte
- Pielea naturala – cea intoarsa se pateaza usor si poate fi curatata doar cu solutii speciale. Pielea normala, la fel ca cea ecologica, este mai facil de curatat si de intretinut
Curatarea canapelei pas cu pas
Pentru toate acestea, trebuie sa urmezi aceiasi pasi din procesul de curatare, fiecare contribuind la un rezultat final asa cum ti-ai dorit.
Iata care sunt acestia:
- Indepartarea prafului si a resturilor – cu ajutorul unui aspirator performant, trebuie sa elimini praful din toate partile canapelei, odata cu alte resturi si firimituri
Poze + pret → https://www.homelux.ro/aspirator-fara-sac-beko-vcm71602ad-800-w-28-l-filtru-hepa-perie-pentru-pardoseli-dure-albastru-17258
- Curatarea cu o perie – curata intreaga suprafata cu o perie nu foarte dura, pentru a indeparta eventualele pete intarite
Poze + pret → https://www.homelux.ro/perie-plastic-12274
- Scoaterea pernelor si curatarea lor – atat cele pentru spate, cat si cele pentru sezut (daca este cazul)
- Testarea produsului de curatare pentru canapea – acopera o portiune mica, aflata intr-o zona mai putin vizibila, cu solutia de curatare si vezi daca aceasta are efecte negative asupra tapiteriei. Daca raspunsul este nu, poti trece la pasul urmator
Poze + pret → https://www.homelux.ro/solutie-curatare-tapiterie-clinneo-500-ml-12000
- Aplica solutia de curatare si spala canapeaua, cu lavete din microfibra ori prosoape, efectuand miscari circulare, de tamponare
Poze + pret → https://www.homelux.ro/laveta-microfibra-sticla-galben-30×30-cm-12195
- Sterge celelalte componente ale canapelei – suprafetele metalice sau din lemn, picioarele
- Uscarea canapelei
Verificarea etichetei canapelei si rolul in curatare
Fiecare canapea vine cu informatii de la producator, de obicei notate pe eticheta, printre care si detalii referitoare la regulile de curatare. Este bine sa tii cont de acestea atunci cand vrei sa ii redai canapelei tale imaginea initiala.
Iata semnificatia indicatiilor de pe eticheta:
“W” – poti folosi solutii de curatare pe baza de apa si aspirator cu aburi
“WS” – poti folosi solutii pe baza de apa, aspirator cu aburi si detergent uscat pentru curatare
“S” – poti folosi doar detergent uscat de curatare
“O” – materialul este organic si trebuit spalat cu apa rece
“X” – materialul necesita mare atentie, poate fi aspirat sau periat ori poti apela la servicii profesionale de curatare a canapelelor (nu aplica solutii de curatare)
Curatarea canapelelor din stofa si material textil
O canapea din stofa necesita atentie la spalare, pentru ca tapiteria sa nu aiba de suferit. Curatarea acesteia cu solutii si apa nu se recomanda foarte des, insa aspirarea periodica da. Petele trebuie curatate cat sunt recente, de preferat cu solutie speciala pentru acest tip de suprafata sau cu apa si sapun incolor. In proces, este bine sa folosesti o laveta alba sau incolora, pentru a evita transferul de culoare. Daca pata nu iese, poti folosi cateva picaturi de alcool pur, pe care sa il tamponezi usor, cu miscari circulare, pe zona cu probleme.
Petele de alcool pot fi sterse cu un prosop imbibat in amestesc de alcool si otet alb, iar cele de grasime prin aplicarea pudrei de talc pe care sa o periezi apoi.
Poze + pret → https://www.homelux.ro/prosop-aerocore-40×60-cm-alb-13677
Cand vine vorba despre celelalte materiale textile folosite la tapitarea canapelelor, cel mai bine este sa verifici eticheta si sa respecti indicatiile de pe aceasta cu privire la tipul de solutie de curatare potrivita si sa respecti toti pasii mentionati anterior.
Desi poate fi putin mai dificil de curatat o canapea din material textil, trebuie sa stii ca nu este imposibil. Cu rabdare si cu produsele potrivite, tapiteria acesteia va arata ca atunci cand ai cumparat-o!
Descopera modele de canapele tapitate cu material textil de la Homelux:
Poze + pret → https://www.homelux.ro/canapea-extensibila-conrad-3-locuri-material-textil-crem-lada-depozitare-10036
Poze + pret → https://www.homelux.ro/canapea-extensibila-viola-3-locuri-material-textil-cenusiubordo-lada-depozitare-10042
Poze + pret → https://www.homelux.ro/canapea-extensibila-dream3-locurimaterial-textilrosulada-depozitare-10046
Poze + pret → https://www.homelux.ro/canapea-day-night-spuma-2-locuri-material-textil-roz-lada-depozitare-10136
Descopera modele de coltare tapitate cu material textil de la Homelux:
Poze + pret → https://www.homelux.ro/coltar-extensibil-ioana-4-locuri-material-textil-marogalben-colt-stanga-lada-depozitare-16988
Curatarea canapelelor din piele si piele ecologica
In cazul in care canapeaua ta este din piele intoarsa, este recomandat sa apelezi la specialisti pentru a o curata. Acestia au in dotare atat solutii speciale, cat si un echipament complet si abilitatile necesare pentru a-ti garanta ca aspectul nu va fi afectat in mod negativ.
Cand vine vorba insa, despre piele normala si piele ecologica, situatia este mai imbucuratoare. Datorita faptului ca suprafata este neteda si putin lucioasa, sunt foarte slabe sansele ca aceasta sa se pateze, pentru ca substantele nu pot patrunde adanc in tesatura. Cu alte cuvinte, orice ai varsa pe o canapea din piele sau piele ecologica, poti sterge imediat cu o laveta umeda si ai rezolvat situatia! Insa, nu inseamna ca nu trebuie sa o cureti periodic. Poti folosi aspiratorul cu o perie speciala, moale, care nu zgarie materialul. Aparatul poate indeparta resturile si praful chiar si din cele mai putin accesibile zone. Apoi, poti curata intreaga suprafata cu o laveta din microfibra umezita in apa sau intr-un amestec de apa si solutii speciale pentru acest material.
Poze + pret →
https://www.homelux.ro/laveta-universala-din-microfibra-50×60-cm-multicolor-13915
Spre deosebire de canapelele tapitate cu material textil, cele din piele pot fi curatate mai des, chiar si o data pe saptamana.
Foarte important: pielea trebuie hidratata cu produse speciale sau cu cateva picaturi de ulei de masline. Acest procedeu asigura elasticitatea materialului, impedica crapaturile si ii pastreaza aspectul initial.
Daca exista, totusi, pete inchise la culoare pe o canapea de piele, le poti indeparta cu un amestec de zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu. Lasa-l sa actioneze 10 minute, apoi sterge cu o carpa sau laveta umeda.
Resturile lipite de pe canapea, precum cele de guma ori mancare, se pot curata cu o bucata de gheata invelita in tifon.
Daca vrei sa iti achizitionezi o canapea din piele ecologica, verifica oferta magazinului Homelux:
Poze + pret → https://www.homelux.ro/canapea-extensibila-condrad-3-locuri-piele-ecologica-maro-wenge-lada-depozitare-10038
Poze + pret → https://www.homelux.ro/canapea-extensibila-futuro3-locuripiele-ecologicamaro-wengelada-depozitare-10065
Poze + pret → https://www.homelux.ro/canapea-extensibila-futuro-3-locuri-piele-ecologica-bej-lada-depozitare-10066
Poze + pret → https://www.homelux.ro/coltar-extensibil-madrid-5-locuri-piele-ecologica-alb-colt-dreapta-lada-depozitare-17007
Intretinerea canapelelor dupa curatare
Pe cat de importanta este curatarea canapelelor, pe atat de importanta este si intretinerea corespunzatoare a acestora dupa igienizare. Iata care sunt lucrurile de care sa tii cont:
- Amplasarea – indiferent din materialele din care este confectionata, canapeaua ar trebui sa fie pozitionata intr-o zona aerisita, cat mai departe de razele soarelui (mai ales in mod direct) si de orice sursa de caldura (calorifer, resou, etc.)
- Huse – este recomandat sa folosesti huse pentru canapea, atunci cand e posibil, sau sa acoperi piesa de mobilier cu un pled sau cu o patura atunci cand exista riscul de a se murdari (petreceri, joaca copiilor, etc.). Acestea pot fi spalate la masina sau manual
- Petele – indiferent de natura lor, petele trebuie curatate imediat
- Aspirare – elimina praful si resturile saptamanal
-
Trucuri pentru indepartarea petelor
Tinand cont de tipul tapiteriei si de specificatiile de pe eticheta, poti utiliza urmatoarele trucuri, ce s-au dovedit a fi utile, pentru indepartarea celor mai comune pete de pe canapea:
- Ceara – se curata cu hartie absorbanta si fier de calcat
- Guma de mestecat – foloseste gheata si apoi indeparteaza resturile. Urmele se pot sterge cu alcool etilic
- Cafeaua – Tamponeaza pata cu o laveta imbibata in apa si sapun
- Sange – se spala cu apa rece
- Vin alb – amestec din apa si alcool etilic
- Vin rosu – curatare cu sare
- Grasimea – sare, bicarbonat de sodiu ori pudra de talc. Se spala apoi cu o carpa umeda cu solutie de curatare ori sapun lichid si apa
- Ciocolata – apa cu sapun ori apa cu solutie speciala pentru tapiterii
Asadar, daca doresti sa iti readuci canapeaua la viata, tine cont de sfaturile din acest articol! Nu uita: curatarea canapelei este un pas peste care nu trebuie sa sari, mai ales daca iti doresti un mediu curat si sanatos pentru tine si familia ta!
Sursa foto: www.shutterstock.com
Produse asociate
COLTAR EXTENSIBIL HUGO, 3 LOCURI, MATERIAL TEXTIL, ALBASTRU, LADA DEPOZITARE
1.799,00 lei