Blog » Idei pentru tine si casa ta » Ce flori se planteaza in martie? Diferenta dintre gradinaritul de curte si cel de apartament – Homelux

Ce flori se planteaza in martie? Diferenta dintre gradinaritul de curte si cel de apartament – Homelux

Si tu iubesti florile si vrei sa le ai mereu in preajma in gradina sau in casa ta? Iata tot ce trebuie sa stii despre plantarea florilor in luna martie si 10 exemple de plante ideale pentru aceasta perioada, astfel incat sa te poti bucura de un colt de Rai asa cum iti doresti!

Publicat: 12 februarie 2020
Categorii:  Idei pentru tine si casa ta, Tips & Tricks

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Ce sadesti, aia culegi! Folclorul autohton, care s-a bazat intotdeauna pe concluzii si premise concrete, ne invata faptul ca natura are ciclul ei de viata, pe care tu esti dator sa-l respecti. In caz contrar, risti sa-ti irosesti intreaga munca. Iar tu vrei o gradina cu flori care sa le intreaca pe toate, o oaza multicolora care sa emane si sa imbine toate miresmele posibile, fie ca ti-o amenajezi pe balcon ori in curte. Iata de ce trebuie sa iti calculezi foarte bine pasii si sa nu ratezi cele mai importante momente ale anului. 

Martie este luna in care se da startul intregii activitati. Turturii s-au topit, iar razele soarelui trimit tot mai multa caldura spre pamant. Este semnalul la care natura renaste, iar tu ar trebui sa ai toate cele necesare pentru a incepe sa-ti faci gradina mult visata.

Dar ce se planteaza in luna martie? Ce seminte sau bulbi trebuie sa cumperi pentru a avea parte de o gradina plina de flori vara? 

Iata, in continuare, cateva recomandari care te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii!

TOP 10 flori care se pot planta in luna martie

Foarte multe dintre florile pe care le vei planta in luna martie te vor bucura intreaga vara, iar unele chiar pana in toamna. Dar sunt atat de multe si par atat de pretentioase, incat nu stii ce sa faci mai intai. Cum sa incepi? 

Evident, cu trandafirii. Cum ar arata viata fara ei? Sunt unele dintre cele mai rezistente plante, iar daca ii vei ingriji bine, vor inflori incontinuu pana aproape de prima bruma. Alege din piata ori dintr-un magazin specializat cativa butasi si tine-i cateva ore in apa, apoi ingroapa-i complet in pamant. Trandafirii au nevoie de un spatiu cat mai mare, pentru a-si putea intinde radacinile, dar si de foarte multa apa. De asemenea, necesita toaletare, in sensul in care lastarii neroditori trebuie taiati, pentru a nu sufoca planta. Dar apoi, cand vor incepe sa infloreasca, nu vei avea nimic de regretat.

> DESCOPERA COLECTIA DE ACCESORII DE GRADINA

Liliacul, cel atat de cantat de poeti, se poate planta, de asemenea, in luna martie. Chiar daca exista riscul sa nu infloreasca in acelasi sezon, este o planta care te va bucura multi ani inainte. Cumpara un arbust puiet si asaza-l intr-un loc propice, astfel incat sa beneficieze de soare cel putin sase ore pe zi. Ai grija, nu exagera atunci cand il uzi, pentru ca liliacul nu suporta baltirea. El rezista foarte bine la seceta. Iar atunci cand il tai, asteapta mai intai ca florile sa se ofileasca.

Magnoliile vor “exploda” pur si simplu in gradina ta. Sunt niste flori spectaculoase si iti vor ridica intotdeauna starea de spirit. Acestea se planteaza in luna martie, dar este necesara foarte multa atentie in timpul acestui proces. Inainte de toate, ai grija atunci cand cumperi puietul. Magnolia trebuie sa aiba radacinile invelite in pamant, pentru a se putea prinde mai bine. De aceea, in momentul plantarii, ele trebuie sa nu se rupa. Mai mult, in primul an au nevoie de un bat (arac) de sustinere.

> DESCOPERA COLECTIA DE UNELTE DE GRADINARIT

Cu siguranta, vrei sa ai si flori de iasomie in gradina ta! Parfumul imbatator raspandit de aceasta planta nu trebuie sa lipseasca. Nu este deloc pretentioasa la tipul de sol in care o plantezi si, desi adora soarele, se poate dezvolta la fel de bine si la umbra. Mai mult, nu are nevoie de foarte multa apa. Dar, pe de alta parte, are nevoie de toaletare, de corectare a formei si a taliei, pentru a se putea dezvolta perfect. Poate fi un parfum, un afrodiziac sau un ceai. Iasomia a fost folosita in toate aceste feluri de mii de ani. Are si foarte multe beneficii asupra organismului, avand inclusiv un efect anticancerigen puternic.

Muscatele sunt unele dintre cele mai populare flori, des intalnite pe veranda casei de la tara sau chiar pe balconul iubitorilor de natura de la oras. Le recunosti dupa rosul puternic, vibrant, pe care il au, dar si dupa abundenta de floricele care par sa se deschida fara incetare. Poate fi o planta perena sau anuala, dar sunt atat de usor de ingrijit, incat este foarte greu sa dai gres cu ele. Asigura-te ca pastrezi o distanta de peste 15 centimetri intre tulpini si ofera-le cat mai mult soare! De restul se vor ocupa ele insele: muscatele nu au alte pretentii de la tine. 

Crinii sunt unele dintre cele mai frumoase flori din lume. Parfumul pe care il raspandesc si coloritul lor extravagant le recomanda pentru orice gradina care se respecta. Este o floare perena, iar plantarea se face ori prin bulbi, ori prin seminte. Te vor bucura integul an, pentru ca vor inflori aproape non-stop. Asta daca le asiguri un spatiu bine luminat, cu cat mai mult soare. Si, daca ai optat pentru aceasta planta extraordinara, nu o ineca in apa, pentru a nu-i putrezi radacina, ci hidrateaz-o moderat. 

Bujorii reprezinta piesa de rezistenta a gradinii tale. Sunt decorativi si parfumati, colorati in diverse nuante, cea mai des inalnita fiind cea roz. Daca sunt ingrijiti corect, bujorii pot supravietui si inflori, in valuri, pana la 50 de ani! Nu au nevoie de foarte multa apa si nu sunt pretentiosi nici in ceea ce priveste lumina. Se planteaza de la stadiul de radacina si, chiar daca pe timpul iernii tulpina se va usca, bujorii vor ramane vii si vor incepe sa creasca din nou primavara. 

Petunia este o alta planta spectaculoasa care infloreste din abundenta pana aproape de primul inghet. Cine nu-si doreste o tufa multicolora si imbatatoare care sa atraga privirile tuturor? Totusi, pentru a te putea bucura de aceasta planta fabuloasa, trebuie sa ai mare grija atunci cand o plantezi. Inainte de toate, asigura-te ca va avea parte de multa lumina, altfel, rezultatele nu vor fi cele dorite. Apoi, dupa ce ai cumparat plicul cu seminte, imprastie-le deasupra pamantului fara sa le ingropi. Ele trebuie sa germineze, asa ca au nevoie de o temperatura de peste 20 de grade. Abia dupa doua saptamani le vei putea scoate “in lume”.  

Daliile sunt un mod prin care natura isi arata puterea creatiei. Desi, in mod normal, ar trebui sa astepti luna mai pentru a le planta, pentru ca sunt foarte sensibile la frig, poti incepe aceasta operatiune inca din martie. Astfel, vei devansa cu aproape doua luni perioada de inflorire. Aici va trebui sa intervina dibacia ta de gradinar pentru a planta in ghivece bulbii si pentru a-i tine la temperatura casei. De asemenea, pamantul trebuie pastrat umed, iar a doua udare trebuie facuta abia la aparitia primelor frunzulite.  

Begoniile, unele dintre cele mai indragite plante, trebuie pregatite tot in luna martie. Sunt foarte pretentioase si, fara o ingrijire speciala, se pot usca. Begoniilor nu le place frigul, motiv pentru care au nevoie de locuri insorite sau calduroase. Bulbii trebuie tinuti circa trei saptamani in pamant, la o temperatura de peste 20 de grade, in ghivece sau in tavi. Dar, daca le vei acorda atentia de care au nevoie, vei avea parte de splendoarea florilor inclusiv pe timpul iernii. 

De ce tip de sol si accesorii este nevoie pentru florile de martie din apartament

La prima vedere, pare destul de simplu sa plantezi o floare intr-un ghiveci. Ce mare lucru? Gasesti pamant la supermarket, iti cumperi cateva ghivece si… gata! Dar un gradinar ca tine, fie el incepator, trebuie sa inteleaga faptul ca fiecare planta are nevoie de un sol care sa-l imite pe cel corespunzator ei. 

> DESCOPERA COLECTIA DE GHIVECE

> DESCOPERA COLECTIA DE ACCESORII GHIVECE

Din fericire, pe langa faptul ca ai de unde alege, exista si un tip de pamant special pentru plantele din ghivece, care contine majoritatea nutrientilor necesari: amestecul de turba si pamant de frunze, inglobat in mranita si nisip. Ce este mranita? Un simplu ingrasamant natural, care contine gunoi de grajd descompus si frunze putrezite. Atentie, insa, la cerintele florii pe care o plantezi! Pamantul care contine prea multi nutrienti are un pH destul de acid, care duce la retinerea apei si, in consecinta, la putrezirea radacinilor. Poti cumpara fertilizatori care sa tina cont de tipul de planta pe care o ai, insa nu trebuie sa exagerezi nici cu acestia. Iar, din cand in cand, poti reimprospata ghiveciul cu pamant din gradina, presarat pe deasupra.

Plantarea florilor in luna martie: importanta pH-ului apei

Ph-ul apei este, de asemenea, foarte important cand vine vorba de flori, indeosebi de cele de apartament. Aceasta notiune exprima cantitativ aciditatea sau bazicitatea lichidului. Intr-adevar, prima tentatie este de a folosi apa de la robinet. Este la indemana si nu-i poate face nimic rau, nu? Gresit! Aceasta are un continut bogat in calcar, calciu si clor, drept pentru care florile ti se vor usca pe rand. Si de cate ori nu ai patit asta gandindu-te mereu unde ai gresit?

Desi florile sunt atat de pretentioase, nu este cazul sa intri in panica! Odata ce ti-ai ales gradinaritul de apartament ca hobby, nu mai poti sa dai inapoi. Si apoi, pentru toate lucrurile exista cel putin o solutie, nu-i asa? Astfel, pentru a-i oferi plantei tale de ghiveci o apa corespunzatoare, cumpara o punga de turba (sau de pamant universal, cum scrie pe multe etichete) si scufund-o intr-o galeata cu 10 litri de apa. Dupa 24 de ore, vei avea o apa perfecta, iar clorul se va evapora si el.

Cum se uda florile plantate in luna martie

Te vei intreba si care este intervalul la care trebuie sa uzi plantele. Nu de putine ori ti s-a intamplat sa gresesti. Si chiar daca vei gasi specificatii pentru fiecare floare in parte, sa stii ca nimic nu este mai sanatos decat observatiile pe care le poti face singur. Pur si simplu studiaza-le, pentru ca apoi vei vedea diferentele. De exemplu, un semnal ca planta are nevoie de apa este atunci cand frunzele se apleaca intr-o parte sau alta. De asemenea, tulpina isi pierde din vigoare, iar culoarea paleste incet-incet. Nu in ultimul rand, verifica pamantul, cu degetele, pentru a simti cat de uscat este. De altfel, si aspectul acestuia iti poate spune multe. Iar daca pleci in concediu mai multe zile, asigura-te ca le lasi florilor destula apa sau, cel mai bine, apeleaza la o matusa sau un unchi si roaga-i sa vina regulat sa ude.

Sunt, insa, perioade in care trebuie sa fii extrem de atent. Vara, cand temperaturile trec de pragul caniculei, este absolut interzis sa uzi florile. Da-le apa dimineata, devreme, inainte ca soarele sa inceapa sa incinga, si seara, dupa apus, cand pamantul nu mai este fierbinte. Iar daca ai timp si poti, cumva, sa aduni intr-o galeata apa de ploaie, foloseste-o fara niciun fel de probleme! Este mult mai buna decat cea de la robinet.

Si inca o problema de care te vei lovi: modul in care uzi planta. Sa ii stropesti si frunzele sau sa pui apa direct in pamant? Ei bine, un sfat universal ar fi sa torni apa in farfurioara de dedesubt. In acest fel, floarea ta mult iubita isi va extrage exact cantitatea de apa de care are nevoie, evitand baltirea si, astfel, putrezirea radacinilor.

In concluzie, poti deveni gradinar respectand cerintele fiecarei plante in parte. Este, pana la urma, vorba de reciprocitate. Trebuie sa le oferi, ca sa iti ofere. O gradina de flori presupune, inainte de toate, pasiune. Iar astazi este mult mai simplu sa-ti urmezi visul. Ai nenumarate locuri din care iti poti alege semintele, bulbii sau puietii. In plus, gasesti o gama foarte variata de pamant de flori, de ghivece si de accesorii. Ce mai, este usor! Pe de alta parte, tine cont si de faptul ca o gradina cu flori inseamna multa responsabilitate. Iti vei asuma un rol extraordinar, pentru ca vei participa, intr-un fel sau altul, la propagarea intregii creatii a universului. Desigur, vei incepe sa acumulezi rapid cunostinte si, in scurt timp, vei putea da sfaturi celor din jur, chiar din propriile experiente. O floare ingrijita perfect iti va schimba cu totul viata. Ea te va invata sa gandesti altfel despre ciclul naturii, despre viata in general. Asa ca nu mai sta pe ganduri! Ia-ti lopatica, harletul si grebla si treci la treaba!

 

surse foto: shutterstock.com, pexels.com

Produse asociate

9,99 lei

Vezi mai multe

19,90 lei

Vezi mai multe

34,90 lei

Vezi mai multe