Blog » Amenajari » Bucatarii clasice – +50 idei de la Homelux pentru a amenaja un spatiu pentru gatit elegant

Bucatarii clasice – +50 idei de la Homelux pentru a amenaja un spatiu pentru gatit elegant, care nu se demodeaza niciodata

Chiar daca esti printre cei care prefera sa isi puna amprenta asupra amenajarilor interioare pe care le realizeaza, bucataria clasica este o alegere ideala. Aceasta ramane la fel de actuala indiferent de perioada si iti permite sa adaugi anumite aspecte care iti exprima individualitatea. Alege sa creezi un design pentru bucatarie elegant, care trece testul timpului, cu ajutorul catorva sfaturi folositoare.

Publicat: 5 martie 2021
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Bucataria este un spațiu important in locuinta. Design-ul acesteia poate sa creeze o atmosfera pozitiva si sa te umple de energie atunci cand gatesti. Cel mai bine este sa alegi culori vesele si care iti transmit prospetime, pentru a te simti bine oricand pasesti in incapere.

De aceea, poti alege sa amenajezi o bucatarie clasica, pentru un aspect placut care nu se demodeaza odata cu trecerea timpului. Stilul clasic pentru design-ul interior ramane o optiune populara pentru ca este realizat astfel incat sa nu fie influentat exclusiv de tendintele unei anumite perioade. 

Mai jos poti afla, alaturi de Homelux, mai multe despre cum sa creezi o bucatarie clasica unde sa fii mereu nerabdator sa gatesti.

Mobila pentru bucataria clasica – cum sa faci alegerea potrivita

Mobila este cel mai important element pentru amenajarea oricarei bucatarii, indiferent de stil. De aceea, trebuie sa acorzi atentie mai multor factori, atunci cand decizi ce varianta ar fi mai potrivita pentru spatiul pe care doresti sa il amenajezi.

Culoarea mobilei pentru bucataria in stil clasic

In cazul stilului clasic, este important sa alegi dulapuri in culori deschise pastelate, pentru ca impresia de ansamblu sa fie de simplitate si distinctie. Iata cateva variante de nuante din care poti alege:

  • alb 
  • crem
  • bej
  • maro deschis

Acelasi principiu trebuie respectat si pentru pereti. Este populara gresia in mai multe nuante, care adauga volum intregii bucatarii, dar pentru stilul clasic este cel mai bine sa eviti aspectul complicat si ornamentat al peretilor. 

Alege aceleasi culori ca in cazul dulapurilor, vopsind peretele sau aplicand modelul de gresie preferat. Ai avantajul ca poti sa creezi, astfel, cu usurinta o bucatarie mica care sa para mai vasta. Nuantele deschise, in general, creeaza impresia de marire a incaperilor.

Lumina naturala, un factor important pentru bucataria clasica

Indiferent daca doresti o bucatarie clasica in nuante inchise sau deschise, lumina naturala joaca un rol important in cadrul amenajarii. De aceea, asigura-te ca in incaperea aleasa este suficienta lumina de-a lungul intregii zile, pentru ca design-ul ales sa fie pus in valoare. Acest lucru este cu atat mai important in cazul mobilei inchise la culoare, pentru ca luminozitatea adecvata pune in valoare liniile sobre si elegante ale acesteia.

Infatisarea si stilul mobilei pentru bucataria clasica

Design-ul acestora trebuie sa se plaseze undeva in echilibru intre prea putine ornamente (caz in care risti sa obtii o bucatarie moderna, in stil minimalist) si prea multe (atunci bucataria devine in stil traditional). 

Corpurile inferioare de bucatarie sunt, asadar, cel mai important element al amenajarii, pentru ca poti sa adaptezi ulterior celelalte elemente in raport cu acestea. 

Stilul modern se remarca prin functionalitate si prin suprafetele unfiorme, cu linii drepte. Mobila de bucatarie in stil clasic care se potriveste cel mai bine cu principiul elegantei si al simplitatii, dar care nu risca sa se indrepte catre aspectul modern, este cea care are anumite ornamente pe suprafetele sale. 

Usile dulapurilor pot avea cateva adancituri drepte care individualizeaza stilul. Acestea se diferentiaza fata de cele pentru dulapurile moderne, care au suprafete drepte si uneori lucioase si fata de cele pentru bucatariile traditionale, care au multe ornamente sculptate care ies in relief.

De asemenea, o alta caracteristica a design-ului pentru bucataria clasica este folosirea corpurilor suspendate de bucatarie cu fatete de sticla, pentru a putea expune intr-un mod placut vesela. 

Pentru a obtine un aspect unitar al incaperii fara sa pierzi mult timp alegand ceva potrivit, poti opta pentru bucatarii complete, compuse din mobila de bucatarie in stil vintage.

Creeaza contrast

Chiar daca ar trebui sa predomine culorile deschise, poti crea un punct de interes prin contrast. De exemplu, poti sa alegi un blat pentru bucatarie negru, care sa atraga atentia in mijlocul mobilei albe sau crem. 

De asemenea, este o optiune si optarea pentru electrocasnice mari sau mici in nuante inchise, pentru a obtine echilibru intre cele doua tonuri de culoare.

O alta modalitate pentru a obtine un contrast placut, care sa fie in echilibru cu infatisarea de ansamblu a incaperii, este sa optezi pentru o podea inchisa la culoare, cu model simplu.

In general, elementele contrastante de culori inchise reprezinta o proportie mica din mobila bucatariei. Acestea trebuie alese astfel incat sa nu se strice echilibrul.

Reguli pentru bucatariile in tonuri de culoare inchisa

Poate te intrebi daca poti, totusi, sa alegi sa amenajezi o bucatarie clasica inchisa la culoare. Acest lucru este posibil, cu conditia sa folosesti si accente luminoase, care sa contrabalanseze impresia grea pe care o transmite nuanta dominanta de gri sau albastru inchis. De exemplu, alege blaturi pentru bucatarie cu finisaj alb mozaicat si corpuri de iluminat in nuante deschise. 

Decoratiunile ideale pentru bucataria in stil clasic

Bucatariile clasice includ decoratiuni, dar ai grija sa nu aglomerezi excesiv spatiul cu ele. Un avantaj al acestui tip de design este flexibilitatea sa, astfel ca poti sa experimentezi cu diferite tipuri de accesorii, pana gasesti ceva care se armonizeaza perfect cu mobila aleasa.

Prea multe ornamente pot afecta stilul, transformandu-l in cel traditional, care este complet diferit. Gaseste cea mai buna proportie intre mobila si accesorii. Acestea nu trebuie sa lipseasca cu desavarsire, altfel design-ul va inclina mai mult catre un aspect modern. 

Principii generale dupa care sa te ghidezi cand alegi decoratiunile pentru bucataria clasica

In general, cand hotarasti ce detalii sa incluzi in amenajare pentru a adauga un plus de valoare acesteia, ghideaza-te dupa principiul conform caruia infatisarea urmeaza de-abia dupa functionalitate. Aceasta este regula urmata de designerii unor produse care au depasit epoca in care au fost create, devenind clasice, precum anumite masini sau ceasuri, de exemplu.

Astfel, este indicat sa renunti la elementele care nu sunt neaparat necesare pentru activitatile desfasurate. Chiar daca este vorba despre bucatarii clasice de lux, detaliile moderne legate de tehnologia momentului, precum ecranele cu touchscreen pe combinele frigorifice, ar trebui sa fie evitate pe cat posibil. 

Acest lucru nu inseamna ca e necesar sa folosesti doar obiecte in stil vintage sau retro, care nu au aceleasi avantaje ca cele mai noi, realizate cu cele mai avansate tehnologii. Este important, prin urmare, sa incluzi aceste imbunatatiri, dar astfel incat sa nu afecteze forma de ansamblu si functionalitatea pieselor tale de mobilier. 

Daca incluzi prea multe detalii tehnologice si decoratiuni moderne la vedere, risti sa obtii o bucatarie in stil contemporan. Acesta se orienteaza mai degraba dupa solutiile populare in prezent, care pot fi inlocuite rapid prin noile descoperiri si dezvoltari, decat dupa acele optiuni care trec testul timpului pentru ca pun accent pe necesitate.

O optiune buna pentru decorarea eficienta a incaperii este sa creezi un punct de interes, care atrage privirile tuturor celor care intra in bucatarie. In afara acestuia, decoratiunile pot avea numarul minim sau pot lipsi cu totul. 

Masa si accesoriile potrivite pentru aceasta

In cazul mesei, ai o libertate mare pentru a alege aspectul dorit. Pentru un efect armonios, alege seturi de mese si scaune albe, cu cateva detalii sculpturale, pentru ca acestea sa se individualizeze fata de cele care apartin, mai degraba, stilului modern. 

Pentru a crea un centru de interes in aceasta zona a incaperii, alege o masa cu suprafata cu model colorat sau metalizat. Scaunele pot sa fie in nuante vesele sau sa contrasteze cu restul incaperii (in special alb sau negru, in functie de caz).

In cazul stilului clasic pentru bucatarii, este esential sa te gandesti la fiecare amanunt, inclusiv la vesela, tacamuri si celelalte accesorii pentru masa. Este recomandat sa alegi farfurii, boluri si obiecte pentru servirea cafelei si a ceaiului cu design simplu si elegant, in culori deschise. 

De asemenea, poti alege fete de masa pentru bucatarie de culoarea ansamblului sau care sa contrasteze cu aceasta. Daca vrei sa adaugi un punct de interes prin decorarea mesei, opteaza pentru modele florale sau geometrice in culori vii, care sa atraga atentia.

Este important sa gasesti o combinatie armonioasa, in ceea ce priveste aranjarea spatiului pentru luat masa. Daca alegi vesela cu design deosebit si original, este mai bine sa folosesti o fata de masa in culori pastelate, cu cat mai putine modele decorative, pentru a nu incarca inutil impresia generala pe care o transmite aranjamentul. 

Poze si detalii → https://www.homelux.ro/farfurie-portelan-adanca-gri-20-cm-glamour-21619

Cum alegi electrocasnicele potrivite pentru amenajarea bucatariei clasice

Electrocanicele sunt un element important al oricarei bucatarii. Pentru a avea o bucatarie clasica eleganta, este esential ca acestea sa se armonizeze foarte bine cu stilul de ansamblu. Alege astfel de aparate cu un design simplu si elegant, de exemplu, o combina frigorifica in nuante de gri metalizat. 

In ceea ce priveste aragazul, ai la dispozitie o multime de culori din care sa alegi, de la nuantele de crem sau maro deschis, pana la gri inchis sau metalizat. Urmeaza aceleasi principii si pentru celelalte electrocasnice mari sau mici, pe care alegi sa le integrezi in bucatarie. 

Poze si detalii → https://www.homelux.ro/aragaz-ldk-5060-a-rmv-ng-aprindere-electrica-4-arzatoare-gaz-siguranta-scurgere-gaz-50x60x85-cm-crem-22365

Regula functionalitatii in detrimentul formei se aplica si in acest caz, mai ales ca in prezent exista o multime de variante de aparate electrocasnice cu diferite functii disponibile. Gandeste-te atent daca ai nevoie de anumite caracteristici ale acestora si renunta la complexitatea care nu e neaparat necesara. 

Corpurile de iluminat pentru bucataria clasica care se potrivesc perfect cu design-ul

Corpurile de iluminat nu trebuie neglijate in nicio incapere a casei. Alegand variantele potrivite, poti adauga un plus de frumusete oricarei amenajari. Acestea sunt deosebit de importante pentru bucataria clasica, deoarece poti sa iti manifesti creativitatea si preferintele mai liber. 

Chiar daca e de preferat un design echilibrat al mobilei, in ceea ce priveste metodele de iluminat ale incaperii, ai la dispozitie o multime de optiuni de lustre pendul sau spoturi, astfel incat sa obtii aspectul dorit. 

Lustre pendul pentru bucataria clasica

Lustrele pendul sunt o optiune foarte buna pentru a adauga eleganta amenajarii bucatariei in stil clasic. Poti alege astfel de corpuri de iluminat cu design neobisnuit din metal in culori inchise sau lustre care aduc aminte de iluminarea stradala vintage. Acestea ajuta la realizarea contrastului, daca sunt vopsite in negru si ofera o contrapondere pentru tavanul simplu, deschis la culoare.

Pentru incaperile in nuante de crem, sunt potrivite mai ales pendulele pentru bucatarie in nuante de aramiu sau auriu. Acestea se remarca prin aspectul vintage, ideal pentru a pastra eleganta incaperii si armonia culorilor, fara a incarca design-ul in mod inutil.

Daca nu vrei sa renunti la accentele moderne, care aduc amenajarea bucatariei in stil clasic in zona noilor tendinte, poti opta pentru corpurile de iluminat pendul realizate din sticla opaca si finisaje argintii. 

Poze si detalii → https://www.homelux.ro/pendul-irma-19x19x90-cm-e27-40-w-abajur-textil-metal-negru-24358

Lumina potrivita pentru o bucatarie in stil clasic

In afara de infatisarea corpurilor de iluminat, este importanta si calitatea vizuala a luminii pe care acestea o emit. Nuantele calde se imbina cel mai bine cu aspectul de ansamblu cu finisaje albe sau crem si ajuta la crearea unei atmosfere atemporale, care nu necesita schimbari de-a lungul timpului.

Si aici ai posibilitatea de a varia, pentru a-ti exprima originalitatea. Daca ai ales un blat de bucatarie sau alte elemente inchise la culoare, care sa contrasteze cu infatisarea generala a design-ului, poti sa alegi becuri LED in nuante reci, care sa puna in valoare aspectele neobisnuite ale amenajarii.

Bucataria clasica necesita un echilibru perfect de culori, forme si luminozitate. Acest tip de design iti ofera, totusi, libertate pentru a pune in practica ideile inedite pe care le ai. Alege mobila si decoratiuni care urmeaza principiul functionalitatii si al elegantei. Evitand detaliile inutile, poti obtine o amenajare de acest fel exact asa cum iti doresti!

Surse foto: Shutterstock.com, Homelux.com. 

Produse asociate

3.949,00 lei

Vezi mai multe

4.399,00 lei

Vezi mai multe

3.249,00 lei

Vezi mai multe