Blog » Idei pentru tine si casa ta » La cate grade se spala lenjeria de pat pentru a-i mentine tesatura fina si culorile vii? Afla de la Homelux cele mai utile sfaturi!

La cate grade se spala lenjeria de pat pentru a-i mentine tesatura fina si culorile vii? Afla de la Homelux cele mai utile sfaturi!

Lenjeriile de pat curate, cu un miros proaspat si un material placut la atingere creeaza o senzatie sporita de confort. Afla de la Homelux cum sa speli asternuturile pentru a mentine culorile vii si tesatura fina cat mai mult timp. Te vei bucura de fiecare data cand vei aseza pe pat!

Publicat: 25 februarie 2020
Categorii: Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Lenjeria de pat, chiar daca nu este la fel de importanta ca si salteaua, poate influenta calitatea somnului. Cu siguranta te bucuri de fiecare data de „starea de bine” pe care ti-o ofera asternuturile curate, abia luate de la uscat, ce poarta inca  mirosul de „proaspat spalat”. Daca arata ca noi, iar tesatura si-a pastrat finetea, vei avea cu siguranta parte de un confort sporit si un somn odihnitor. Pe de alta parte, o lenjerie de pat cu un material scortos si decolorat iti poate oferi o senzatie neplacuta, ce te va face sa te foiesti mereu in somn, fara sa reusesti sa te odihnesti. Tocmai din acest motiv, este important sa speli lenjeria de pat la o temperatura potrivita. Ii vei pastra, astfel, finetea, culoarea si va arata ca noua pentru mult timp. 

La cate grade se spala lenjeria de pat in functie de material

Lenjeriile de pat se gasesc in magazine intr-o gama larga de modele, culori si materiale. Preturile difera in functie de marimea acestora, tesatura din care sunt confectionate, marimea imprimeurilor, tehnica de colorare sau renumele producatorului. O asemenea textila de calitate te poate tine ani de zile daca este ingrijita corespunzator, iar acest lucru depinde de modul in care o speli (temperatura si produsele pe care le folosesti). 

Lenjeria de pat se spala la un anumit numar de grade, in functie de specificatiile producatorului si materialul din care este confectionata.

Poze si detalii: https://www.homelux.ro/lenjerie-de-pat-2-persoane-cearceaf-pat-240×260-cm-husa-pilota-200×220-cm-2-fete-perna-50×70-cm-100-bumbac-maro-21550

Lenjeria de pat din bumbac satinat

Bumbacul satinat este fin, alunecos si se aseamana la atingere cu matasea. Lenjeria confectionata din acest material este mai rezistenta decat cea realizata din bumbacul clasic si isi pierde mult mai greu elasticitatea si densitatea. Bumbacul satinat se poate curata in masina de spalat chiar si la temperaturi de 60 de grade, pentru o buna igienizare, dar exista si exceptii. Trebuie citita eticheta si respectate instructiunile producatorului. 

O lenjerie din acest material te poate tine fara probleme mai bine de patru ani, timp in care va arata impecabil daca este ingrijita corespunzator. 

Poza si detalii: https://www.homelux.ro/set-lenjerie-pat-acasa-100-bumbac-satinat-cearceaf-pat-240×260-cm-husa-pilota-200×220-cm-2-fete-perna-50×70-cm-2-fete-perna-oxford-65×65-cm-bordo-21048

Lenjeria de pat din bumbac egiptean satinat

Bumbacul egiptean satinat este o tesatura din care se realizeaza lenjeriile de lux. Extrem de placut la atingere, acest material elegant si rezistent poate fi pus pe pat atat iarna, cat si vara, deoarece se adapteaza perfect la orice temperatura. In anotimpul rece, tine de cald, iar in noptile toride, asternutul devine racoros. Temperatura de spalare variaza intre 30 si 60 de grade, in functie de specificatiile producatorului. 

Poze si detalii: 

https://www.homelux.ro/lenjerie-de-pat-lux-2-persoane-100-bumbac-satinat-cearceaf-240×240-cm-husa-pilota-200×220-cm-2-fete-perna-50×70-cm-verde-16680

Lenjeriile de pat din bumbac

Asternuturile din acest material sunt printre cele cele mai bine vandute, deoarece fibrele sunt naturale, iar pretul este mai mic decat in cazul altor tesaturi naturale (de exemplu, cele bumbac satinat, bambus etc.). Bumbacul poate intra la apa daca este spalat la temperaturi inalte, iar culorile se pot decolora in timp. Producatorii recomanda, de obicei, spalarea lenjeriei o data la 10 zile – 14 zile, dar acest lucru depinde foarte mult de la caz la caz. Temperatura potrivita variaza intre 30 si 60 de grade, in functie de densitatea tesaturii (bumbacul ranforce, de exemplu, este mai dens si mai fin). Lenjeriile de bumbac sunt hipoalergenice, placute la atingere si se potrivesc perfect si pentru camera copiilor.

Poza si detalii: https://www.homelux.ro/lenjerie-de-pat-2-persoane-cearceaf-pat-240×260-cm-husa-pilota-200×220-cm-2-fete-perna-50×70-cm-100-bumbac-griverde-21553

Lenjeria de pat din bambus

Bambusul este o fibra naturala, ecologica, extrem de fina si moale. Lenjeriile din aceasta tesatura sunt perfecte pentru persoanele care transpira mult in timpul noptii, deoarece fibrele acestui material absorb foarte bine umezeala si mentin o temperatura constanta a corpului. Au o rezistenta ridicata la pete si se pot curata in masina de spalat la 30 de grade. Bambusul iubeste apa rece. 

La ce temperatura se spala lenjeria de pat pentru a-i pastra culorile vii si ce produse se folosesc

Pentru a curata corect asternuturile, astfel incat sa dispara toti microbii, specialistii spun ca temperatura ar trebui sa fie de 60 de grade. Cu toate acestea, multe textile de acest fel au ca indicatie speciala pe eticheta, curatarea la maxim 40 de grade. Asta, pentru ca materialul sa nu intre la apa si culorile sa se pastreze cat mai mult timp. 

Daca doresti sa te asiguri ca lenjeria ta este nu doar curata, ci si fara microbi, ar trebui sa apelezi la metode ajutatoare. Foloseste produse de igienizare si dezinfectare care se pot pune in masina de spalat, astfel incat sa te asiguri ca scapi de microbi chiar si la o temperatura de 30 sau 40 de grade. Este indicat, de asemenea, sa citesti cu atentie eticheta, pentru a te asigura ca detergentul pe care il folosesti nu este foarte agresiv cu materialele. 

Daca lenjeriile au pete, utilizeaza solutii speciale si pune lichidul sau pudra de curatat doar pe bucata de material cu probleme. Pentru ca asternuturile sa isi pastreze finetea, poti folosi un balsam cu un miros placut. In cazul in care speli mai multe lenjerii colorate, asigura-te ca nuantele sunt asemanatoare si pune in cuva masinii de spalat unul sau mai multe servetele care capteaza culorile (in functie de cat de multe rufe speli). Te vei asigura, astfel, ca ele nu se vor pata. 

Secrete pentru ingrijirea si intretinerea lenjeriilor de pat

Chiar daca folosesti temperatura potrivita, un balsam si un detergent de calitate, lenjeriile de pat se pot decolora sau scamosa din alte motive ce tin de spalarea improprie: 

  • Asigura-te ca nu speli acest tip de textila cu prosoape, deoarece acestea pot lasa multe scame pe asternuturi, iar, in timpul curatarii, se vor freca de cearsafuri si de fetele de perna, lucru ce va duce la uzarea in timp a lenjeriilor;
  • Spala intotdeauna tot setul de lenjerie, astfel incat sa nu intervina, in timp, decolorari sau diferente de nuante. Daca fetele de perna se murdaresc mai repede, poti cumpara cateva in plus, pentru a le schimba mai repede; 
  • Usuca lenjeriile de pat afara, la aer, pentru a avea un miros proaspat, si nu le tine mult in masina dupa ce s-a finalizat ciclul de spalare. Le vei calca mult mai usor si isi vor pastra mirosul placut de balsam;
  • Nu umple cuva masinii de spalat la maximum, pentru ca lenjeriile nu se vor curata foarte bine (80% ar fi cel mai potrivit);
  • Pentru a evita slabirea tesaturii, foloseste detergent intr-o cantitate mica sau cumpara produse ecologice de curatare;
  • Intoarce lenjeriile pe dos atunci cand le pui la spalat, pentru a proteja mai bine culorile;
  • Foloseste o cuvertura de pat pe timpul zilei, pentru a proteja lenjeriile si o protectie de saltea pentru a impiedica raspandirea prafului si a acarienilor.

Iata ce alte textile mai poti folosi pentru pat:

 Fete de perna:

Poza si detalii: 

https://www.homelux.ro/set-2-fete-de-perna-50×70-cm-100-bumbac

Poza si detalii:

https://www.homelux.ro/set-2-fete-de-perna-50×70-cm-100-bumbac

Poza si detalii:

https://www.homelux.ro/set-2-fete-de-perna-50×70-cm-100-bumbac

Asadar, pentru ca lenjeriile de pat sa isi pastreze culorile si sa arate bine pentru cat mai mut timp, nu este suficient sa le speli la temperatura potrivita. Daca folosesti detergenti non-agresvi si urmezi sfaturile de mai sus, cu siguranta asternuturile tale vor fi moi si vor arata ca noi ani la rand.

sursa foto: homelux.ro shutterstock.com 

Produse asociate

159,00 lei

Vezi mai multe

349,00 lei

Vezi mai multe

349,00 lei

Vezi mai multe