Blog » Idei pentru tine si casa ta » Iluminarea bucatarie: Homelux iti ofera solutii eficiente pentru iluminarea bucatariei tale

Iluminarea bucatarie: solutii eficiente pentru iluminarea corecta a bucatariei tale

Vrei sa iti iluminezi eficient bucataria, insa nu stii care sunt cele mai potrivite solutii pentru acest spatiu? Aici vei gasi idei inspirate, care sa te ajute sa integrezi perfect corpurile de iluminat in decor.

Publicat: 25 octombrie 2018
Categorii: Tips & TricksIdei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Pentru foarte multe persoane, bucataria reprezinta inima casei. De aceea, ea trebuie sa fie amenajata cat mai confortabil si functional. Se intampla adesea ca iluminatul in aceasta incapere sa fie tratat cu superficialitate, insa pentru a obtine un decor estetic si cat mai practic, sursele de iluminare trebuie sa reprezinte elemente fundamentale, ce nu trebuie  nicidecum trecute cu vederea. De aceea, acest articol te va ghida in alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru bucatarie si folosirea acestora, in functie de zonele si caracteristicile spatiului.

Importanta iluminarii corecte, pentru ambianta din incapere

Alegerea solutiilor de iluminare potrivita poate sa fie o treaba complicata uneori. In cazul unui living, dormitor sau baie, este usor sa distribui lumina artificala catre anumite puncte de interes, precum zona de citit, tablia patului sau alte zone importante din camera. Atunci cand vine vorba de bucatarie, lucrurile tind sa se complice, deoarece lampile de podea, cele auxiliare sau de masa, nu isi gasesc neaparat locul aici. Asadar, e nevoie sa reunesti mai multe idei, pentru ca lumina de tavan si cea de mobilier sa acopere cat mai bine toate functiile.

Solutii de iluminare artificiala

In bucatarie, lumina artificiala trebuie sa indeplineasca toate functiile, precum iluminatul de ambient si cel de lucru. Fiind un spatiu fractionat pe zone, lumina trebuie sa fi prezenta, in diferite intensitati, in spatiile unde se desfasoara experimentele culinare si zona in care se serveste masa. Exista suprafete care merita sa fie puse mai mult in valoare cu ajutorul corpurilor de iluminat, acestea avand, totodata, rolul de elemente decorative si cel de a completa armonios ambientul din incapere.

  • lumina ambientala sau generala

De regula, corpurile de iluminat de pe tavan sunt cele care reprezinta lumina de ambient, care trebuie sa fie prezenta in aceeasi intensitate, fiind principala sursa de lumina. Tocmai de aceea, este important ca ea sa fie lumina calda, nu rece. Pentru a crea lumina de ambient potrivita, se folosesc de obicei lustre, plafoniere si corpuri suspendate. Este recomandat ca, in functie de spatiu si de dispunerea zonelor din incapere, lumina ambientala sa fie montata in tavan, deasupra mesei, unde se serveste mancarea sau pe mijlocul incaperii, ca lumina sa fie dispersata in mod egal.

  • iluminatul de lucru

Iluminatul de lucru reprezinta corpurile de iluminat ce sunt destinate anumitor zone specifice, precum led-ul de la hota, becurile care ilumineaza strict zona de gatit sau spot-urile incorporate in mobilier, care au rolul de a oferi lumina asupra blatului de bucatarie. Iluminatul de lucru ofera mai multa eficienta incaperii, in desfasurarea activitatilor de aici.

  • iluminarea mobilei de bucatarie

O alta varianta de fractionare a spatiilor de lucru sau punctelor de interes in bucatarie este iluminatul incorporat in mobila, cu ajutorul spot-urilor. Acestea isi pot indrepta lumina catre piese de decor sau, de ce nu, pe intreaga lungime a blatului din bucatarie. Poate fi solutia optima, atunci cand bucataria este mobilata in lungimea ei, iar forma camerei este dreptunghiulara. Folosind spot-urile incorporate in mobilier poti sa accentuezi intreg spatiul de lucru si, totodata, sa creezi un ambient placut, combinand lumina calda (principala, ambientala) cu cea de lucru. Poti folosi, de asemenea, proiectoarele led pe sina, care se gasesc intr-o diversitate de forme si marimi, in functie de utilizarea lor si de spatiul in care urmeaza sa fie amplasate.

Blatul din bucatarie – cum iluminezi corect spatiul de lucru

Un iluminat corect contribuie extrem de mult la cresterea confortului in spatiul de gatit si cel de luat masa. Daca luminile nu vor fi dispuse dupa un set de reguli simple, acestea pot afecta calitatea activitatilor din bucatarie. De cele mai multe ori, bucataria este impartita in doua zone clare: spatiul unde au loc experimentele culinare si spatiul de servire si relaxare. Asadar, iluminatul este foarte important in cele doua zone mentionate. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fi o sarcina atat de complicata. Tot ce trebuie sa faci este sa evaluezi corect spatiul si sa stabilesti ce corpuri de iluminat sunt potrivite pentru zona respectiva.

Cand vine vorba despre blatul de gatit, acolo unde gospodina trebuie sa aiba parte de confort in realizarea magiei, iluminatul trebuie sa fie fixat intocmai catre aceasta zona si sa ofere o lumina cat mai clara, fara sa deranjeze ochii. Asadar, intensitatea acesteia este unul dintre aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand luminezi blatul bucatariei. Culoarea este si ea importanta, deoarece are puterea de a reflecta lumina. De exemplu, albul reflecta pana la 80% din lumina naturala sau artificiala , pe cand alte culori mai inchise reflecta numai 10%.

Cu ajutorul iluminatului de plafon poti crea un echilibru perfect in spatiul de lucru al bucatariei, fara sa ramana zone intunecate.

Iluminarea potrivita in functie de dimensiunea incaperii

In functie de forma, dimensiunea si dispunerea bucatariei fata de lumina naturala, aceasta trebuie luminata conform unor reguli si nevoi. Camerele inalte, de dimensiuni mari, vor avea nevoie de lumini mult mai puternice, deoarece spatiul care trebuie sa primeasca lumina este mai mare. Daca ferestrele camerei sunt orientate catre sud, inseamna ca aici vei primi lumina pe tot parcursul zilei. Asa ca, ceea ce iti mai ramane de facut este sa gasesti o solutie potrivita pentru iluminatul de seara. Nu uita ca lumina de ambient este responsabila de intreaga incapere. Ea trebuie sa lumineze cu o intensitate potrivita intreaga bucatarie.

Celelalte lumini de accent vor fi dispuse, cum s-a mentionat si mai sus, in functie de zonele de activitate si modul in care acestea sunt prezente in bucatarie.

  • iluminarea unei bucatarii mici

Iluminatul joaca un rol extrem de important in amenajarea eficienta a unei bucatarii de dimensiuni mici. Exista mai multe modalitati de a intrebuinta corect sursele de lumina, iar despre acest lucru se va vorbi in urmatoarele randuri. Daca te confrunti cu amenajarea unei bucatarii de mici dimensiuni, trebuie sa stii ca nu doar mobila si electrocasnicele pot contribui la spatializare, ci si corpurile de iluminat pe care urmeaza sa le alegi. Sunt cateva modele se surse care avantajeaza pe deplin o bucatarie mica, fata de cele care se recomanda in amenajare bucatariilor spatioase.

In primul rand, sistemul de iluminat trebuie sa degaje o lumina cat mai calda, placuta ochiului. O lumina rece si alba va lumina puternic, insa va obosi ochii si, automat, atmosfera nu va mai fi una la fel de relaxanta. Evita sa folosesti becuri colorate pentru lumina generala. Ele se folosesc numai in scop decorativ, pentru accentuare si in cantitati cat mai reduse. Daca vei calcula corect cantitatea de lumina necesara pentru suprafata bucatariei tale, poti obtine cu usurinta ambientul dorit. Foloseste cu incredere iluminatul local si luminile ajutatoare, pentru a-ti usura munca in bucatarie pe timp de seara, cand lumina naturala nu mai patrunde in casa.

Blatul de lucru si chiuveta trebuie sa fie si ele bine luminate cu surse atasate corpurilor de mobilier, cele suspendate sau spot-uri. Poti folosi becuri reglabile atat ca intensitate cat si ca directie de luminare, lucru care va facilita desfasurarea placuta a activitatilor. Pentru a mari vizual spatiul, specialisti in amenajari interioare recomanda folosirea spot-urilor, pentru a contura cat mai bine fiecare zona in parte.

  • dispunerea luminilor intr-o bucatarie mare

Intr-o bucatarie de dimensiuni mari, unde spatiul iti permite sa jonglezi cu accentele, te poti folosi de toate tipurile de iluminat, pentru a crea o armonie a spatiului. Un spatiu care iti ofera dimensiuni generoase poate fi precum un teren de joaca pentru designeri sau, de ce nu, pentru tine!  Daca ai amenajat in bucatarie un mini-bar, atunci cu siguranta luminile de accent trebuie sa isi faca simtita prezenta si acolo. Plafonierele pot fi o optiune foarte buna, atata timp cat sunt raportate intr-un mod corect la dimensiunile bucatariei si inaltimea tavanului. Intr-o incapere mare va trebui sa alegi un model impunator, care sa degaje o lumina destul de puternica.

Corpurile de iluminat suspendate sunt si ele potrivite pentru bucatariile mari, completand design-ul cu un efect interesant, chiar futurist. Ele reprezinta surse de lumina directionata, lucru care te va ajuta sa creezi o ambianta placuta. Poti folosi iluminatul decorativ, care impresioneaza mai degraba prin jocul sau interesant de lumini pe care il formeaza, accentuand mai putin obiectele asupra carora se afla. Este indicat ca, in acest caz, sa folosesti acet tip de iluminare in zonele de lucru, in lungime, pentru un efect cat mai bun.

Cele mai multe bucatarii de dimensiuni mari beneficiaza si de o insula, zona care trebuie si ea, la randul ei, iluminata intr-un mod corespunzator. Separat de celelalte zone din bucatarie, va trebui sa tratezi acest spatiu independent, folosind corpuri pentru iluminat diferite. Aici se potrivesc de minune cele suspendate, lungi, colorate sau metalice, in functie de design-ul incaperii si gusturile tale proprii.

Tipuri de corpuri de iluminat, potrivite pentru bucatarie

Desi este important sa profiti si de lumina naturala, nu doar de cea artificiala, exista corpuri de iluminat care se preteaza in special pentru aceasta incapere. Alegand corect metodele de iluminare, cu o dispunere potrivita, poti trimite lumina direct catre zonele in care ai nevoie. De exemplu, amplasand cateva lampi suspendate deasupra insulei de bucatarie, vei putea desfasura aici orice activitate relaxat, avand posibilitatea de a te concentra. Fie ca alegi corpuri simple sau cele compuse din mai multe piese, modelele special concepute pentru iluminatul acestei incaperi vor avea un efect frumos si iti vor pune bucataria in valoare.

  • plafonierele si lustrele

Plafonierele sunt reprezentantele iluminatului cu stil. Ele asigura lumina in toata camera si pot fi, totodata, un accesoriu ce pune in valoare spatiul. Lustrele cu un design deosebit contribuie foarte mult la crearea atmosferei si, in functie de model si culoare, ele pot reprezenta un contrast benefic pentru spatiu. Fie ca vei alege un accesoriu metalic, contemporan, pentru un plus de eleganta, fie ca vei opta pentru cele minimaliste, transparente sau colorate, ele se vor mula perfect pe nevoile spatiului.

  • iluminarea pe sina si spoturile

Acest tip de iluminare isi arata magia in spatiul tau de lucru. Asadar, se incadreaza in categorie iluminatului de lucru si cel de accent, in zonele in care desfasori activitatile importante. Atunci cand vrei sa creezi o atmosfera potrivita in spatiile divizate, precum in zona de luat masa, zona de gatit si cea unde se afla chiuveta si alte utilitati, designerii recomanda folosirea iluminatului pe sina, alaturi de spot-uri cu lumina alba sau galbena, in functie de cum este iluminata incaperea integral, cu luminie ambientale.

Asadar, ai aflat ca lumina de lucru trebuie sa fie prezenta in toate locurile in care se lucreaza in bucatarie. Poti alege corpuri de iluminat incastrate in mobilier sau spoturi pe sina metalica, ce contribuie pozitiv si la decorul incaperii. Iluminarea pe sine are o multime din calitatile corpurilor incastrate, insa nu prezinta si dezavantajele acestora. Sistemele de iluminare pe sina sunt prinse de tavan, iar fiecare corp este individual si poate fi deplasat dintr-o parte in alta, ori de cate ori este nevoie. Nu e necesar sa faci gauri in tavan, deci curentii de aer nu ar trebui sa reprezinte nicicum o problema in acest caz.

Accesorii potrivite de iluminat bucataria, pentru un interior captivant

Deoarece petreci destul de mult timp in bucatarie, ea nu ar trebui neglijata sau lasata pe ultimul plan. Asa cum ve avea grija ca living-ul tau sa fie un spatiu primitor si calduros pentru intreaga familie sau cum alegi salteaua cea mai potrivita pentru camera de odihna, bucataria merita si ea insufletita, conform preferintelor, intrucat sa iti ofere o stare de bine, de relaxare. Aici, culorile joaca si ele un rol important si pot oferi o combinatie cromatica ce va fi primita cu succes de oricine calca pragul acestei incaperi.

Facand parte din amenajare, corpurile de iluminat pot sa aduca un element supriza in decor. Alege cu mult curaj elemente indraznete, cochete, care sa iasa din anonimat si sa insufleteasca o paleta neutra. Poti chiar sa folosesti un candelabru, care se preteaza de minune unei bucatarii stilate, elegante. Chiar si cel mai mic detaliu dintr-o piesa de iluminat poate sa contribuie pozitiv in amenajare.

  • surse de iluminat moderne

Materialul defineste un parametru pe care merita sa pui accent, intrucat acesta este aspectul care te ajuta sa iti dai seama atat de calitatea si durabilitatea unui produs, cat si de usurinta cu care se poate incadra intr-un stil de amenajarea sau altul. Spre exemplu, daca materialul din care este confectionat corpul de iluminat reprezinta un stil modern, acesta va avea un aspect simplu si futurist, realizat din metal sau sticla, rezistent la uzare, bine finisat si in forme care pun in valoare utilitatea acestuia.

O lustra de bucatarie moderna va fi lipsita de prea multe decoratiuni, incurajand cat mai mult functionalitatea.

  • surse de iluminat pentru bucatarii clasice

Bucataria ta respecta liniile unui decor traditional, clasic? Alege corpuri de iluminat impodobite cu motive specifice, daca vrei sa promovezi prin decor un stil usor rustic. Accesoriile confectionate din lemn nefinisat sau care au in componenta fier forjat pot fi folosite intr-un decor ca acesta. Bucataria clasica, indiferent de influentele pe care le are, adaposteste materiale naturale si emana putere prin design.

  • lustre si plafoniere pentru bucatarii contemporane

In cazul in care bucataria ta are influente contemporane si moderniste, alege un corp de iluminat (sau mai multe) care sa aiba mult stil, oprindu-te asupra unor plafoniere din metal sau sticla, in forme impunatoare si culori vii. Contemporan inseamna impact vizual, o amenajare cat mai degajata si minimalista in esenta. Este, desigur, total opus unui stil clasic si prezinta o geometrie diversificata, forme cat mai stilizate.

Bucataria, cunoscuta ca fiind inima locuintei, trebuie sa beneficieze de o atentie sporita atunci cand vine vorba de amenajare si accesorizare, intrucat aceasta sa reprezinte un spatiu cat mai util si functional. Utilizand corect sursele de iluminat, poti obtine un ambient  primitor si confortabil, pentru ca tu sa iti desfasori activitatile de aici, in cel mai placut mod.

Surse foto:

www.pinterest.com
www.unsplash.com
www.pexels.com

Produse asociate

plafoniera wenge

PLAFONIERA MERRY 3 GLOBURI WENGE

219,90 lei

Vezi mai multe
lustra wenge

249,90 lei

Vezi mai multe
spot vintage

49,99 lei

Vezi mai multe