Blog » Amenajari » Iluminare terasa: Afla de la Homelux cum sa amenajezi spatiul exterior cu ajutorul corpurilor de iluminat!

Iluminare terasa: Afla de la Homelux cum sa amenajezi spatiul exterior cu ajutorul corpurilor de iluminat!

Ilumineaza-ti terasa cu ajutorul sfaturilor oferite de Homelux si creeaza un decor de poveste! Foloseste leduri, becuri incandescente si lampi solare pentru o atmosfera speciala si o priveliste de vis! Acest spatiu exterior dorit de toata lumea va straluci seara de seara si va arata ca un mic paradis, de care te vei putea bucura alaturi de cei dragi!

Publicat: 2 aprilie 2020
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Corpurile de iluminat pot transforma un spatiu fad intr-o locatie uimitoare. Nu degeaba sunt utilizate atat de mult in industria hoteliera! Terasele si gradinile isi schimba infatisarea cand sunt decorate cu luminite aranjate astfel incat sa puna in evidenta lucrurile frumoase si sa mascheze eventualele imperfectiuni. Daca ai o un astfel de loc unde iti petreci serile de vara cu un pahar de vin in mana, ocupa-te de amenajarea corespunzatoare a acestuia, pentru a avea parte de  o atmosfera placuta. 

Exteriorul unei case este extrem de important, deoarece poate fi o oaza de liniste si relaxare sau un loc plin de lucruri inutile, neingrijit si lasat in paragina. Terasa sau gradina au nevoie de intretinere, iar pentru a arata bine, acestea nu trebuie niciodata transformate in spatii de depozitare. Daca ai lucruri pe care nu ai unde la pune in interior, cauta obiecte de mobilier speciale in care sa le asezi afara sau foloseste-te de o magazie. 

Iluminare terasa: Corpuri de iluminat pe care le poti folosi pentru un decor de vis

Terasa este un spatiu destinat relaxarii, iar specialistii spun ca  amenajarea ei ar trebui sa se realizeze tinand cont de trei elemente: 

Pentru a obtine o atmosfera de poveste de care sa te bucuri zi de zi, designerii spun ca trebuie sa tii cont de toate cele trei componente. In functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, poti folosi anumite stiluri de amenajare si diferite corpuri de iluminat care sa creeze o atmosfera calda si prietenoasa. 

 Iluminarea terasei cu beculete (lampioane) si lampi solare

Iluminarea exterioara a terasei poate fi realizata folosind lampioane si ghirlande, pentru a obtine un efect romantic si o imagine de vis. Acestea se gasesc in culori diferite si se potrivesc in orice decor, oferind un efect vizual extrem de placut. 

Pot fi agatate de tavan, pe diferite stative ori pe lateralele terasei, in functie de fiecare constructie in parte. Important este sa se poata incarca solar. Un spatiu intunecat, luminat slab, nu se va putea compara niciodata cu unul iluminat perfect si frumos amenajat, iar aceste becuri sunt chiar usor de aranjat! In plus, daca ai prin apropiere un copac, il poti orna cu astfel de lampioane. Grecii folosesc deseori astfel de obiecte pentru a-si primi turistii pe terasele cochete.

Ghirlanda cu lampioane alimentate solar:

Pe langa aceste beculete, poti opta si pentru cateva lampi solare de gradina, care arata foarte bine si pe terasa. O sa gasesti de la aplice de exterior si lampadare, pana la “baloane” luminate, care pot fi asezate in diverse suporturi sau chiar in ghivecele cu flori. 

Felinarele arata, de asemenea, extrem de elegant si dau un aspect cochet oricarei terase. Acestea se monteaza, de obicei, pe perete sau pe un stalp si au senzor de miscare. Exista si modele care pot fi asezate pe masa sau pe anumite suporturi, iar unele se preteaza si pentru a fi folosite cu lumanari.

Asadar, daca vrei sa creezi o atmosfera relaxanta cu ajutorul ledurilor solare, ai o multime de variante. Ai grija, insa, pentru ca tot ce e prea mult strica. Incearca sa dezvolti un “ ansamblu” de lumini, care sa evidentieze anumite detalii si sa nu aglomereze din punct de vedere vizual. 

Iluminarea terasei cu ajutorul jocului de lumini si a ledurilor

Iluminarea terasei cu leduri este o optiune ecologica si moderna. Pe langa aceste aspecte, e bine de stiut faptul ca becurile led au un rol important atat in amenajarea interioara, cat si in cea exterioara. Cu ajutorul lor, pot fi create jocuri de lumini, pentru a evidentia anumite obiecte sau aranjamente deosebite. Daca intr-un colt al terasei ai, de exemplu, o statueta interesanta, o poti pune in valoare cu ajutorul acestora. Spoturile si reflectoarele sunt cele mai des utilizate pentru a crea jocuri de culoare.

Set 20 de lampioane cu led interior/exterior:

Poze si detalii: https://www.homelux.ro/set-20-lampioane-cu-led

Spot led 6500 k:

Poze si detalii: https://www.homelux.ro/bec-led-220v4w-lw-gu10-15633

Proiector led pentru gradina:

Poze si detalii: 

https://www.homelux.ro/proiector-led-30-w-slim-lumina-alba-rece

De asemenea, pentru un efect vizual placut, poti monta cateva benzi cu led. Acestea arata foarte bine pe terasa si delimiteaza spatiul din punct de vedere vizual.

Daca terasa este inchisa si ferita de umiditate, este indicat sa alegi si altfel de elemente pentru iluminare. Un pendul, de exemplu, va arata minunat deasupra unei mese frumos decorate. 

Pendul din aluminiu:

Poze si detalii: https://www.homelux.ro/pendul-din-aluminiu-35×25-cm-1xe27-60-w-wh-2077-19636

Pentru a ilumina o terasa din lemn, poti folosi corpuri din acelasi material. Astfelm vei obtine o imagine omogena si stilata!

Pendul wood 35x 20 cm:

Poze si detalii: https://www.homelux.ro/pendul-wood-35×20-cm-1xe27-60-w-19633

Daca optezi pentru un design rustic, incearca sa aduci elemente originale, eventual handmade:

Atunci cand achizitionezi corpurile de iluminat pentru terasa, trebuie sa tii cont de temperatura de culoare, deoarece poate sa iti afecteze starea de spirit. Este foarte important sa alegi lumina potrivita pentru fiecare locatie, in functie de activitatile pe care le desfasori acolo. 

O lumina calda, primitoare, se potriveste spatiilor destinate odihnei si relaxarii. Este ideala pentru terase, centre spa, dormitoare sau livinguri, deoarece are un efect odihnitor. 

De cealalta parte, cea rece este potrivita pentru scoli, cladiri de birouri sau sali de sport, pentru ca stimuleaza concentrarea. 

Poti, insa, sa alternezi cele doua tipuri si sa creezi un joc intre acestea. Daca pe terasa ai amenajat un spatiu de lucru sau un colt pentru citit, e recomandati sa folosesti lumina de culoare albastra, iar in rest sa o utilizezi doar pe cea cu tenta de galben.  

Temperatura de culoare se masoara in grade Kelvin, iar cu cat acestea sunt mai ridicate (lumina rece), cu atat culoarea emanata va tinde mai mult spre albastru. Cu cat sunt mai scazute, cu atat va bate spre galben sau portocaliu (lumina calda).

Asadar, terasa ta poate arata diferit in functie de modul in care alegi sa o luminezi. Totul tine, in final, de gusturile fiecarei persoane in parte. 

Iluminarea terasei cu lumanari si suporturi handmade

Lumanarile sunt considerate un simbol al romantismului si creeaza mereu o atmosfera calda, de poveste, care aduce dupa sine relaxare si buna dispozitie. Daca terasa ta este iluminata cu cateva ghirlande si vrei sa imbunatatesti aspectul acesteia fara sa investesti foarte multi bani, lumanarile sunt principalul obiect de lucru. Cu ele vei putea realiza o multime de jocuri de lumini, dar si de culori. In plus, poti alege inclusiv parfumul care te va invalui in serile petrecute afara, pe terasa.  

Cele mai simple suporturi de lumanari se pot crea cu ajutorul unor borcane. Pentru a arata mai bine, acestea pot fi decorate cu sfoara, dantela, bile cu gel, pietricele colorate, flori sau chiar cu fructe ori fasole. 

Iata cateva idei care iti vor stimula creativitatea:

Aranjamentele cu plante si lamaie, pe langa faptul ca arata extrem de bine, sunt si foarte eficiente impotriva tantarilor. Daca vrei sa mergi mai departe si sa iti testezi creativitatea, poti incerca sa realizezi si suporturi din lemn pentru lumanari.

Cum alegi corpurile de iluminat pentru terasa, chestiuni tehnice si sfaturi de design

Corpurile de iluminat se impart in mai multe categorii, dar una este, in special, extrem de importanta pentru a te feri de eventuale accidente sau neplaceri. 

Este vorba despre iluminarea de interior si cea de exterior. Atunci cand vrei sa amenajezi terasa ori gradina, este absolut necesar sa alegi obiecte destinate uzului extern. Asta, pentru ca acestea sunt expres fabricate astfel incat sa reziste la conditii meteo nefavorabile, precum ploi, ninsoare, vant sau soare excesiv. 

Daca terasa este inchisa, ferita de astfel de intemperii, poti opta si pentru corpuri de iluminat de interior. In caz contrar, achizitioneaza doar elemente de exterior. Nu doar decorul este important, ci si securitatea ta si a celor dragi. Scopul pentru care alegi sa oderi stralucire unei anumite zone (evidentierea unui obiect, crearea unui mediu relaxant, luminare in scop de securitate etc.) este, de asemenea, un lucru pe care trebuie sa il decizi de la inceput, pentru a sti exact ce spoturi sa folosesti.

Terasa poate fi amenajata cu ajutorul urmatoarelor corpuri de iluminat:

  • Aplice exterioare
  • Spoturi led 
  • Benzi led
  • Proiectoare
  • Felinare/ Aplice de perete
  • Ghirlande luminoase
  • Lumanari
  • Lampi solare
  • Plafoniere

Acestea se aleg in functie de optiunile de design ale fiecarui proprietar si de stilul arhitectural al locuintei.

Daca detii o casa cu terasa construita intr-un stil modern, contemporan, specialistii recomanda sa alegi corpuri de iluminat simple, intr-un ton minimalist. Achizitioneaza modele de calitate si nu aglomera spatiul din punct de vedere vizual. 

In cazul in care vrei sa decorezi o terasa din lemn in stil rustic, cu siguranta iluminatul in aceeasi linie va arata cel mai bine. Alege felinare, becuri tip ghirlanda, suporturi din lemn pentru lumanari si evita formele futuriste.

Stilul marinaresc sau maritim se preteaza pentru terasele care sunt in apropierea marii. Nu ar trebui sa lipseasca lampioanele sau ghirlandele luminoase, deoarece acest design este unul dintre cele mai romantice. Poti crea suporturi pentru lumanari din borcane, in care ai pus cateva scoici ori nisip. Utilizeaza un mobilier adecvat, iar cu ajutorul spoturilor, evidentiaza obiecte care duc cu gandul la mare si la valuri.

Atunci cand vrei sa infrumusetezi spatiul exterior cu ajutorul acestui factor de confort, trebuie sa iei in considerare pozitionarea becurilor si temperatura luminii. Poti utiliza reflectoare pentru a scoate in evidenta un copac de langa terasa, de exemplu. E bine sa stii ca acesta va arata extraordinar daca razele vor fi orietate de sus in jos. Pentru a obtine ceva special, aranjeaza un sir de beculete pe tavan sau undeva in lateral, ca o perdea stralucitoare, ori pune mai multe felinare sau spoturi pe un perete principal.  

Atunci cand faci decorul stralucitor, tine cont de cele trei tipuri de iluminat:

  • general (se refera la iluminatul intregului spatiu ce se realizeaza, de cele mai multe ori, cu ajutorul becurilor cu putere mare)
  • de accent (este subtil si se foloseste doar pentru a pune in valoare o planta, un colt special, un obiect anume) 
  • de ambient (se utilizeaza pentru a crea o anumita atmosfera: de lectura, de relaxare, romantica etc.)

In functie de efectul pe care doresti sa il obtii, pozitioneaza corpurile astfel incat sa delimitezi zone si sa pui in valoare punctele forte ale terasei tale. 

Cum iluminezi o terasa in functie de dimensiune si inaltime

Iluminarea terasei poate fi o misiune simpla daca te gandesti inca de la inceput sa compartimentezi spatiul din acest punct de vedere si in functie de modul in care o sa il folosesti. 

Daca ai o masa mare si obisnuiesti sa-ti chemi prietenii la cina, poti opta pentru o lumina mai puternica, dar care, totusi, sa nu fie obositoare. De exemplu, un candelabru cu doua sau trei brate cu becuri incandescente ar fi solutia ideala. 

Atunci cand vrei sa iluminezi o terasa, trebuie sa tii cont de dimensiunea si inaltimea acesteia. O terasa mica, amenajata langa casa, poate deveni un colt de rai. Exista astfel de spatii care nu au acoperis, unde pot fi folosite cu lampioane atarnate sau cu leduri puse in imprejurimi, pe gard, plante ori copaci. 

Daca vrei, totusi, un acoperis care sa te fereasca de soarele puternic, poti opta pentru un pavilion.

Este important ca in locurile mici sa folosesti corpuri de iluminat  de dimensiuni reduse, pentru a crea o imagine omogena si a da impresia de mai mult spatiu. Pentru serile reci, pe terasa arata foarte bine un semineu. 

Semineu exterior din fonta:

Poze si detalii: https://www.homelux.ro/semineu-exterior-fonta

Daca ai o terasa joasa, nu folosi candelabre care atarna din tavan, pentru ca vor scoate in evidenta faptul ca spatiul nu este deloc inalt si chiar vor deveni incomode. Specialistii spun ca acestea pot fi luminate cu lumanari sau spoturi care sa ofere o raza difuza, relaxanta si sa evidentieze latimea sau obiectele din jur.

Daca ai o terasa inalta, poti opta pentru un candelabru. Acest tip de obiect, spun specialistii, va evidentia acest atuu. Daca e pus deasupra unei mese, nu ar trebui sa depaseasca jumatate din latimea acesteia. (ca diamentru). De asemenea, partea de sus a corpului de iluminat ar trebui sa fie cu aproximativ 80 de cm deasupra mesei. Daca terasa este si larga, atunci acestea pot fi utilizate in mai multe locuri, in functie de design.

Indiferent de inaltimea sau latimea terasei, e important sa alegi spoturi pereche, ca si culoare sau forma. O alee nu va arata bine daca vei pune 5 tipuri de corpuri de iluminat, unul in forma neregulata, altul rotund si unul steluta. Poti alterna modelele, dar alege locuri sau colturi diferite, unde sa folosesti aceleasi figuri. 

De asemenea, tine cont de faptul ca o terasa iluminata excesiv va fi orbitoare, chiar obositoare. Lasa lumina sa intrepatrunda si creeaza un mediul placut, caci, in principal, aceasta este menirea terasei, sa relaxeze!

Sursa foto:shutterstock.com, pinterest.com

Produse asociate

499,00 lei

Vezi mai multe

499,00 lei

Vezi mai multe

26,90 lei

Vezi mai multe