Blog » Idei pentru tine si casa ta » Dimensiuni Paturi: Duble (Matrimoniale), Single, Pentru Copii – Homelux

DIMENSIUNI PATURI: Ghidul complet pentru a alege patul si accesoriile acestuia de la Homelux

Vrei sa iti iei un pat, dar nu stii care este cel mai potrivit pentru tine? in acest articol vei afla tot ce ai nevoie despre dimensiunile paturilor pentru a putea face cea mai buna alegere.

Publicat: 25 septembrie 2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta, Amenajari

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Nu de fiecare data, alegerea patului perfect este ceva usor. Trebuie sa tii cont de cateva aspecte importante care influenteaza aceasta selectionare. Aceasta dificultate poate fi rezolvata, insa, daca te informezi putin. Afla de aici care sunt acestea, ce tipuri de paturi exista, care sunt dimensiunile acestora si, chiar mai mult, de ce anume ai nevoie pentru a intregi decorul in jurul acestei piese de mobilier.

De ce este important sa alegi dimensiunea corecta a patului?

Dormitorul este camera în care te relaxezi si dormi. Piesa centrala este patul, asa ca, trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita in procesul de cumparare. Acelasi lucru se intampla nu numai in acest tip de camera pentru adulti, deci si paturile pentru copii trebuie alese dupa aceleasi considerente.

Paturile pentru orice tip de dormitor pot avea dimensiuni diferite. Ca sa alegi mai usor, analizeaza urmatoarele lucruri importante:

  • Aproximarea inaltimii persoanei sau persoanelor care vor folosi aceasta piesa de mobilier;
  • Marimea dormitorului si a spatiului din incapere unde vrei sa il incadrezi;
  • Stabilirea dimensiunii patului necesar dormitorului tau sau al copilului;
  • Nevoia de a incadra langa acesta noptiere si ce marimi ar trebui sa aiba ele.  

In general, patul trebuie sa aiba o lungime cu 10 cm mai mare decat inaltimea ta sau a copilului (in cazul in care cauti pentru el). 

Un lucru simplu pe care il poti face, daca ai decis ca ai nevoie si de noptiere, este sa alegi un set de dormitor care sa includa ambele categorii de piese. Astfel, ele vor arata foarte bine impreuna, fiind fabricate dupa acelasi tip de design.

Care sunt dimensiunile diferitelor tipuri de pat?

Exista mai multe tipuri de pat, denumite in functie de dimensiunile lor standard. Aceste nume distincte difera in functie de regiune. De exemplu, in Statele Unite ale Americii pot avea alte denumiri decat cele pe care le vei intalni in Europa. Trebuie sa stii, mai intai de toate, ca aceste dimensiuni se refera, in special, la marime saltelei pe care o poti incadra in „scheletul” patului, deoarece el poate fi fabricat din materiale mai subtiri sau mai groase, lucru ce schimba adevaratele proportii dintr-un capat exterior pana la celalalt. Ca sa iti poti face o idee legata de lungimile si marimile standard in functie de aceste aliasuri, citeste in continuare articolul.

  • Dimensiuni paturi pentru copii 

Bebelusii dorm, in general, in paturi de marimea de 120 cm lungime si 60 cm latime. Chiar daca poate parea prea mare, trebuie sa te gandesti ca acestia, mai ales dupa ce mai cresc putin, nu isi vor face somnul mereu intr-o singura pozitie, ci se misca in timpul noptii pentru a gasi una cat mai comoda. 

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/set-patut-suport-infasat-bebe-winnieculoare-gri-deschisalbpal-set061

Schimbarea patului se face, de obicei, incepand cu varsta de 4 ani a copilului, atunci cand inaltimea acestuia este de 92-100 cm, calculata ca medie. Aceasta modificare nu are loc neaparat pentru ca spatiul ar deveni prea mic, ci pentru ca acum el reuseste sa doarma mai aproape de sol si fara grilajele de siguranta. Cresterea in inaltime pe an, incepand cu aceasta varsta, este de aproximativ 7 cm, asadar, poti calcula usor care dimensiune ar fi cea potrivita. 

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/pat-single228x87x71-82×190-cmspatiu-depozitareculoare-sonomapal-14037

  • Dimensiuni pat Single, Long Single și Super Single (pentru o persoana)

Dimensiunile standard ale unui pat de o persoana pot varia, existand mai multe variante ale acestei marimi, dupa cum urmeaza:

  • Single: 200×90 cm;
  • Long Single: 210×90 cm;
  • Super Single: 200×120 cm.

 

Poate te-ai fi asteptat ca un pat de o persoana sa aiba doar un singur tip de marimi, insa mai multe versiuni inseamna posibilitatea de a alege ceea ce li se potriveste mai bine. 

Un lucru benefic al dimensiunilor unui pat pentru o persoana este acela ca spatiul ocupat este mai mic.

  • Dimensiuni pat Dublu (double)/matrimonial (pentru 2 persoane)

Dimensiunile standard ale unui pat matrimonial sunt 200×140 cm. Paturile matrimoniale, cunoscute si sub denumirea de paturi duble (pentru 2 persoane), avand dimensiuni mai mari, sunt putin  mai dificil de pozitionat in incapere. Acestea sunt achizitionate, de cele mai multe ori, de catre cupluri. 

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/pat-tineret-alberta145x216x85-140×200-cmculoare-sonomaalbpal-20559

  • Dimensiuni pat mărimea King și Super King 

Poti spune ca paturile de tip King si Super King sunt cele duble, intr-o versiune mult mai mare. Dimensiunile paturilor King sunt de 200×160 cm si 200×180 cm. Asadar, ele sunt piesele de mobila care necesita cel mai mult loc in dormitor. Este o alegere neinspirata pentru dormitoarele mici, insa perfect pentru cele mari. 

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/pat-tapitat-textil-cu-somiera-si-tablie-inclusa-tulip160x200x31-160×200-cmculoare-lilacadru-lemn-de-pinplywood-22776

Ce să adaugi pentru a pregăti complet patul?

Pentru un pat de mijloc sau unul single, poti alege textile cu dimensiuni potrivite, precum si alte accesorii, cu ajutorul carora vei completa pregatirea acestuia, astfel incat sa poata fi gata de folosire. 

Pentru a avea grija ca salteaua sa nu se murdareasca in vreun fel, poti folosi o protectie pentru saltea

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/protectie-impermeabila-saltea-90x200cm-13763

Pentru a imbunatati aspectul, cumpara perne de diferite marimi si diferite modele ale fetelor de perna, iar pentru a spori confortul, alege unele fabricate din materiale speciale, care iti pot imbunatati si pozitia in timpul somnului. 

Poze + pret →https://www.homelux.ro/perna-matlasata-hipoalergenica-medicinala-material-husa-microfibra-umplutura-poliester-alb-cp22486

Paturile si pledurile sunt alte tipuri de textile care merita folosite nu doar pentru a proteja cearceaful de petele de murdarie. In plus, acestea au si un rol estetic.

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/patura-sherpa-wild-flowers-130×170-cm-13638

Acum, vei putea să faci cea mai bună alegere atunci când vei dori să cumperi un pat care să se încadreze perfect în dormitor. Nu uita să analizezi variabilele amintite în primul capitol și ce ar trebui să mai achiziționezi pentru a avea o astfel de piesă de mobilă gata de folosire.

Surse poze: shutterstock.com, pinterest.com, superghid.ro, homelux.ro

Produse asociate

2.699,00 lei

Vezi mai multe

649,00 lei

Vezi mai multe

2.299,00 lei

Vezi mai multe