Blog » Amenajari » Bucatarii open space practice si moderne – IDEI decorative de la Homelux

Bucatarii open space practice si moderne – IDEI decorative de la Homelux

Bucataria open space a devenit un spatiu modern dorit de orice pasionat de arta culinara, dar si de design interior. Fluidizarea traficului din casa, extinderea spatiului vizual si luminozitatea puternica sunt elemente pe care proprietarii le urmaresc cand isi amenajeaza bucataria cu rol si de camera de zi. Te-ai gandit vreodata ca este timpul sa te bucuri de un astfel de spatiu modern si practic, ca poti face acest lucru sa devina un fapt implinit doar cu ajutorul vointei si creativitatii? Ce-ai zice daca te-ai informa in detaliu despre acest proiect, in asa fel incat sa fii surprins placut de rezultate fabuloase, in scurt timp?

Publicat: 11 februarie 2021
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Amenajarea bucatariei poate fi o adevarata aventura pentru majoritatea, mai ales a persoanelor care nu au multe cunostinte despre designul interior. Desi pare un proiect dificil de pus in practica, adevarul este altul. Oricine poate sa transforme fosta incapere traditionala si usor demodata intr-o bucatarie open space, confortabila, intima, placuta, usor de intretinut, mobilata si echipata cu toate electrocasnicele de care are nevoie o persoana pasionata de gastronomie. 

Conceptul open space nu este unul nou. El dateaza tocmai din anii `30, cand a fost folosit de arhitectul Frank Lloyd Wright pentru amenajarea casei unui cuplu tanar de americani. Avantajele sale sunt iubite de multa lume astazi, mai ales de cei care vor sa gateasca si, in acelasi timp, sa se bucure de un ambient placut si de o conversatie placuta cu membrii casei sau cu musafirii sositi la masa. Mamicile sunt si ele incantate de acest tip de bucatarie pentru ca le permite supravegherea copiilor in timp ce prepara diferite retete delicioase. 

In articolul de mai jos vei descoperi cum se amenajeaza o bucatarie open space intr-un apartament mic sau intr-o casa mare, ce fel de tipuri exista si care ar fi cel mai bun model pentru locuinta ta. De asemenea, vei afla cateva sfaturi utile pentru a reusi un proiect fabulos, de care se vor bucura toti membrii familiei tale. 

Amenajarea unei bucatarii open space in functie de spatiu

Combinarea dintre living si bucatarie este tot mai des intalnita in casele moderne, mai ales cand proprietarii vor sa renunte la camaruta mica destinata gatitului si sa se bucure de un spatiu mai larg. Astfel, majoritatea a urmarit simplificarea decorului si structurii incaperii, fara sa piarda din functionalitate. 

Indiferent de alegerile facute, proprietarii au vrut o bucatarie cu un aer primitor, intim, in care sa se poata misca in voie, asa ca un rol important in acest sens l-a avut spatiul disponibil. Bucataria open space are, insa, unele neajunsuri, cum ar fi faptul ca trebuie pastrata permanent foarte curata, fiind deschisa privirilor tuturor, intimitatea nu prea exista, iar mirosurile neplacute se pot raspandi prin casa. Totusi, fiecare dintre neajunsuri are o rezolvare. 

  • De regula, bucataria trebuie igienizata dupa fiecare utilizare, deci o persoana care se respecta nu va lasa dezastru dupa ce a gatit;
  • In aceasta camera nu este nevoie de intimitate, pentru ca nu este un spatiu personal;
  • O hota de cea mai buna calitate va rezolva, cu siguranta, problema mirosurilor neplacute. 

Amenajarea unei bucatarii open space intr-un apartament

Un apartament are dimensiuni mai mici. Crearea unei bucatarii open space poate sa schimbe infatisarea acestuia si sa ofere spatiu suficient destinat gatitului si servirii mesei, incluzand si zona pentru primit musafiri. Barul poate fi piesa de mobilier care sa faca trecerea din camera destinata gatitului in zona de dining. Culorile deschise sunt ideale intr-o astfel de bucatarie, marind vizual spatiul.

Din start, acest proiect presupune abordare creativa, pastrarea unui echilibru, organizarea ergonomica, mobilier compact si unitar cu electrocasnice incluse, culori deschise si cat mai multa lumina naturala. O astfel de incapere poate exista, totusi, doar daca structura de rezistenta a blocului permite executarea unor modificari, adica se poate sparge peretele ce delimiteaza livingul de zona de gatit. In caz contrar, bucataria inchisa ramane in continuare singura varianta. 

Amenajarea unei bucatarii open space intr-o locuinta de mari dimensiuni

Spatiul este mult mai generos intr-o casa. Aici bucataria open space poate fi creata exact pe gustul fiecaruia si personalizarea spatiului se face mai simplu si mai usor. E nevoie de putina inspiratie si de un plan de amenajare bine pus la punct. 

Multi prefera asezarea unei insule in centrul camerei, delimitarea zonelor de gatit si de servit masa cu ajutorul gresiei sau parchetului de alta culoare. Dimensiunile mari ale bucatariei indeamna la folosirea unor piese de mobilier care sa adaposteasca toate ustensilele necesare, dar si la crearea unui spatiu destinat relaxarii cu ajutorul canapelei si fotoliilor confortabile. 

Fiecare detaliu din living trebuie sa se completeze cu cel din bucatarie pentru a realiza un intreg armonios. De exemplu, daca se opteaza pentru un stil rustic in bucatarie, atunci si livingul trebuie amenajat in acelasi fel. 

Tipuri de bucatarii open space

Amenajarea unui astfel de spatiu intr-o locuinta spatioasa va fi o idee buna, cu avantaje evidente pentru toti membrii familiei. Din fericire, exista diferite modele de bucatarii open space, fiecare proprietar putand sa se bucure de o aranjare inedita, eleganta, spectaculoasa sau indrazneata, in functie de personalitate. 

Bucataria open space pe un perete

Acest tip de bucatarie este foarte des intalnit in apartamentele si casele moderne, mai ales acolo unde spatiul nu permite montarea unei insule sau a unui bar.  

  • electrocasnicele si chiuveta sunt montate pe blatul de langa perete;
  • mobilierul este asezat sub si deasupra blatului;
  • frigiderul, aragazul si hota se gasesc tot pe acest perete;
  • in fata peretelui sunt puse masa si scaunele pentru zona dining;
  • spatiul dintre bucatarie si living nu este mare, dar faciliteaza deplasarea catre canapea si fotolii.

Poze si detalii →https://www.homelux.ro/blat-bucatarie-finisaj-piatra-neagragrosime-38-cmvanzare-per-ml-24174

Bucataria open space pe doi pereti

Amenajarea de acest tip este preferata acolo unde lipseste un perete care sa delimiteze bucataria de living sau cand exista un perete ce nu inchide complet cele doua zone. Foarte interesanta este abordarea de a delimita bucataria de living cu ajutorul unui perete de sticla securizata, considerata cea mai buna solutie impotriva aburului si mirosurilor nedorite.

Bucataria open space cu insula

Varianta cu insula este preferata in casele spatioase, cu multi membri. Blatul de lucru se monteaza pur si simplu pe aceasta insula, in centrul incaperii, si se bucura de o iluminare proprie. Printre caracteristicile sale se numara urmatoarele:

  • electrocasnicele se monteaza in corpurile aferente;
  • spatiile de depozitare sunt inchise;
  • exista un spatiu extins pentru gatit;
  • chiuveta se poate monta si pe blatul central;
  • corpurile de mobila vor fi rezistente si obligatoriu suspendate.

Inaltimea insulei trebuie gandita bine inainte de a fi montata pentru ca poate servi si drept masa de dining. 

Bucataria open space in forma de G

Acest model presupune existenta a trei corpuri pe trei laturi ale bucatariei si a unei laturi inchise partial. De obicei, este folosit mai ales in amenajarea in stil industrial si presupune existenta urmatoarelor elemente:

  • spatiile de depozitare sunt inchise, de tip sertar;
  • hota se monteaza direct in tavan;
  • utilitatile sunt trase prin pardoseala;
  • masa se poate amplasa in interior sau exterior.

Sfaturi utile despre amenajarea unei bucatarii open space

Timpul petrecut in aceasta incapere poate deveni o experienta placuta daca spatiul este amenajat optim, asa ca este vital sa fie consultate diferite sfaturi si recomandari in vederea demararii proiectului. 

  • Indiferent de stilul ales pentru decorare, bucataria trebuie sa fie functionala, bine compartimentata si sa reuseasca sa indeplineasca rolul de preparare a mancarii pentru toata familia;
  • Spatiile de depozitare trebuie sa fie generoase si sa adaposteasca toate ustensilele, aparatura electrocasnica, vesela si tacamurile de care este mare nevoie in bucatarie;
  • Inainte de a face orice investitie, se va face o schita pentru a sti exact ce piese de mobilier si ce electrocasnice au loc in incapere;
  • Intr-o bucatarie mica se evita folosirea corpurilor suspendate cu vitrine si geamuri, iar electrocasnicele incorporabile sunt recomandate;
  • Amenajarea va fi reusita si daca se tine cont de forma camerei (dreptunghiulara, patrata, pe colt);
  • Intr-o bucatarie cu dimensiuni mari se pot folosi culori inchise, iar in cea de mici dimensiuni culori deschise.

Cum se delimiteaza bucataria open space de living

Specialistii recomanda ca delimitarea sa se faca printr-o insula sau peninsula doar atunci cand spatiul este unul generos. Poate fi vorba despre o masa simpla, acoperita cu blat, sau despre un corp cu rafturi, care inseamna un castig de spatiu pentru depozitare. In locuintele mai mici se pot folosi pentru separarea celor doua zone: covoare in culori diferite, dar care se armonizeaza placut, un perete despartitor, o etajera, pe care se asaza diferite obiecte sau carti, chiar si un mic hol. 

Iluminatul intr-o bucatarie open space

Lumina este esentiala in orice incapere, indiferent de rolul pe care-l detine aceasta. Bucataria open space trebuie sa beneficieze de lumina naturala in cantitate suficienta, dar si de corpuri de iluminat artificial. Existenta unor ferestre cu geamuri largi devine o adevarata binecuvantare pentru ca da impresia de spatiu larg, luminos si bine aerisit. 

In cazul in care bucataria nu este scaldata de lumina naturala din belsug, se poate opta pentru un circuit dedicat de spoturi fixate in tavan, usor de folosit atat ziua, cat si noaptea. Acesta va oferi o lumina de intensitate medie. Spoturile pot fi montate si sub dulapurile suspendate, chiar deasupra blatului de lucru. Pentru a avea cantitatea de lumina dorita, poate fi ales un numar mai mare sau mai mic de astfel de corpuri. 

Deasupra mesei unde se serveste masa poate fi montat un candelabru chic, la o distanta de 80 de cm, in asa fel incat sa nu impiedice servirea mesei si sa ofere o lumina placuta. Aplicele se pot prinde din loc in loc, in asa fel incat sa fie folosite doar atunci cand e nevoie sa se desfasoare o anumita activitate (sa fie spalate vasele la chiuveta, de exemplu). 

Mobilierul necesar bucatariilor open space

Alegerea pieselor de mobilier se va face cu atentie la cele mai mici detalii, deoarece este nevoie de armonizarea zonei de pregatire a mesei cu spatiul de dining si cu cel de living. Pentru a gasi ce se potriveste, ar fi bine sa se cerceteze diferite modele de bucatarii modulare sau complete, in functie de stilul de design ales. Mobilierul ce trebuie sa se regaseasca intr-o bucatarie open space este compus din:

  • scaune clasice sau inalte, de bar;
  • masa pentru servit masa;
  • dulapuri suspendate;
  • blat cu chiuveta.

Poze si detalii →https://www.homelux.ro/masa-extensibila110170x70x77-cmculoare-multicolorpicioare-metaliceblat-lemnsticla-20231

Decoratiunile in bucataria open space

Toata lumea petrece foarte mult timp in aceasta incapere si multi ar vrea sa-i ofere un aer jucaus, in care sa se simta confortabil. Altii ar prefera sa imprime spatiului un aer elegant, clasic, care sa impresioneze de la prima privire. In orice situatie se impune folosirea unor decoratiuni si accesorii chic, care sa creeze un spatiu plin de viata. Pot fi utilizate piese precum:

  • ceasul de perete;
  • vaza pentru flori;
  • ghivece cu plante aromatice;
  • tablouri cu mesaje motivationale sau cu diferite imagini;
  • covorase colorate;
  • statuete (pentru locuintele sofisticate);
  • raft de cutii pentru condimente;
  • cuier pentru servete;
  • jaluzele;
  • draperii.

In concluzie, amenajarea unei bucatarii open space trebuie sa urmareasca functionalitatea, in asa fel incat desfasurarea activitatilor culinare sa se faca in cele mai bune conditii, dar si partea estetica, importanta pentru iubitorii designului interior. Atmosfera creata in locuinta va fi una relaxanta, intima si imbietoare pentru musafirii care-i vor trece pragul. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

homelux.ro

Produse asociate

149,00 lei

Vezi mai multe

3.249,00 lei

Vezi mai multe

349,00 lei

Vezi mai multe