Blog » Amenajari » Idei de amenajare pentru camera copilului tau: Homelux iti prezinta +56 de idei si poze

Amenajare camere de copii pentru fata si baiat: Homelux iti prezinta +56 de idei si poze

Majoritatea parintilor se confrunta cu aceasta provocare, cea de a amenaja cat mai practic camera copilului, in culorile si design-ul preferat. In acest articol vei gasi idei si solutii utile, care te vor ajuta sa creezi un spatiu placut pentru cel mic, destinat odihnei si activitatilor de zi cu zi.

Publicat: 2 septembrie 2018
Categorii: AmenajariTips & Tricks

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Amenajarea unei camere pentru copii este un lucru care merita luat in serios, deoarece este un proiect in continua evolutie, pe masura ce copilul inainteaza in varsta si isi schimba gusturile muzicale, materiale si inclinatiile. Camera celui mic este universul lui personal, locul unde trebuie sa se simta in largul sau, sa aiba parte de confort si relaxare. Cu timpul, copilul va deveni adolescent si isi va pune, usor, propria amprenta in spatiul sau personal. Astfel, ideile tale de decor interior vor fi estompate de propriile lui gusturi iar cu timpul, va ajunge sa atinga stilul lui propriu si original. Pana atunci, tot ce poti sa faci este sa te asiguri ca cel mic va avea parte de toate conditiile optime unei dezvoltari armonioase, cu ajutorul mediului care il inconjoara.

Amenajarea camerei pentru 2 copii

Amenajarea camerei pentru doi copii de sexe diferite este o provocare destul de mare pentru un designer sau pentru parinti, in cazul in care ei singuri se ocupa de acest aspect. Cea mai comuna situatie este aceea in care cei doi copii sunt mai apropiati ca si varsta, lucru care usureaza misiunea si prezinta variante mai simple de amenajare, oferindu-ti posibilitatea sa identifici preocupari si interese comune, care sa rezulte un design ideal, multumitor pentru ambele parti. Atunci cand amenajezi o camera pentru cei doi copii, cel mai important lucru este sa delimitezi foarte bine spatiul fiecaruia, pentru ca lucrurile, jucariile, gusturile si activitatile sa nu se regaseasca intr-un amalgam. Fie ca este vorba despre un raft, un perete fals, o biblioteca sau un simplu paravan, adesea trebuie sa aiba scopul de a separa ,,teritoriile,, si de a oferi intimitate.

Amenajare camera copii in functie de tipul de locuinta

Amenajarea dormitorului celui mic este, intr-o oarecare masura, influentata de tipul de locuinta. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca dimensiunile incaperilor difera, cele dintr-un apartament fiind considerabil mai mici decat ale unei case. Daca nu te numeri printre norocosii care locuiesc la casa si se bucura de camere spatioase si grandioase, atunci va trebui sa amenajezi limitandu-te la spatiul mai restrans si, automat, tinand cont de o serie de reguli in materie de design, care pot avantaja spatiul mic, intrucat sa obtii un decor interesant.

Amenajarea camerei copiilor in apartament

Chiar daca este vorba despre un spatiu mai restrans, va trebui sa obtii o organizare cat mai usoara, mobilat camera cu piese de depozitare cat mai utile, fara sa ocupe foarte mult spatiu: comode cu sertare, dulap multifunctional, rafturi la inaltimea potrivita, cuier pentru haine si suport de umerase.

Amenajarea camerei copiilor la casa

De regula, o casa iti ofera incaperi mai spatioase si, automat, o libertate mai mare atunci cand vine vorba de amenajare. In acest caz, poti sa organizezi in dormitorul celui mic si un spatiu de joaca, pentru a-i provoca simtul explorarii si al distractiei. Astfel, vei obtine un spatiu multifunctional, plin de viata. Decorul poate fi mai extins, mai aerisit si mult mai primitor.

Amenajarea camerei copiilor in mansarda

Amenajarea mansardei pentru copii poate fi amenajata in multe moduri interesante si creative. Mansarda poate fi un spatiu destinat distractiei, lecturii, relaxarii si, cu putina creativitate, poate fi transformata intr-un dormitor pentru copii cu un design unic, de poveste.

Amenajarea camerei single

Deoarece camera copilului este mai mult decat o simpla incapere destinata odihnei, ea trebuie tratata ca atare, deoarece va cunoaste toate etapele si transformarile varstei. Ea trebuie sa fie cat mai practica si organizata, pentru un ambient placut. Desigur, design-ul unei camere pentru baieti va fi cu mult diferit decat cel al camerei unei fete, asa ca alege cu grija mobilierul si accesoriile decorative, intrucat acestea sa fie pe placul celui care va beneficia de ea. Nu pune mult accent pe culorile specifice, precum albastru sau roz si incearca sa folosesti materiale naturale, parchet laminat sau din pluta si opteaza pentru suprafete cat mai usor de curatat.

Camera pentru fata

La varste fragede, fetele isi doresc sa traiasca intr-un mediu de poveste, care sa le transpuna in pagini de basme cu personaje mistice si printese. Culorile predominante sunt cele deschise, precum roz, alb si bej, iar texturile inspirate din perioada vintage. Pentru pereti si mobilier, bazeaza-te pe o paleta de culori neutre si creeaza contrastul cu ajutorul accesoriilor si al obiectelor decorative.

Camera pentru baiat

Culori indraznete, multe jucarii, lego, postere, personaje animate diverse si articole sportive in functie de preferinte- acestea sunt elementele preferate care trebuie sa se regaseasca in amenajarea camerei unui baiat. Desigur ca, gusturile pot sa difere foarte mult de la un copil la altul, insa exista cateva lucruri specifice pe care trebuie sa le iei in considerare si sa le integrezi armonios in decorul camerei.

In functie de dimensiune

Oricat de mult ti-ai dori sa montezi in dormitorul copilului un pat mare, un dressing pe tot peretele, cu sisteme de depozitare si, in cadrul incaperii, sa amenajezi si un spatiu de joaca pe masura, uneori spatiul nu iti permite toate aceste lucruri, asa ca va trebui sa amenajezi minimalist, cu simt de raspundere si intr-o maniera cat mai practica. In cazul incaperilor spatioase, iti poti permite piese de mobilier suplimentare sau amenajrea unei zone de relaxare, insa atunci cand esti constrans de spatiu, e nevoie sa te limitezi la strictul necesar, pastrand confortul pe primul loc.

Amenajare camera mica pentru copii

Regulile de amenajare a unei camere mici nu sunt atat de stricte, insa e nevoie sa tii cont de cateva mici aspecte, legate de cromatica si mobilier. Nu uita, inainte de toate, ca o incapere mica trebuie sa fie foarte bine luminata, pentru a da impresia de mai mult spatiu. Mobilierul, la randul sau, trebuie sa ofere libertate de miscare si sa fie cat mai usor de utilizat, cu multe spatii de depozitare. Poti apela la cateva trucuri utile pentru spatiile mici.

Amenajare camera mare pentru copii

Spre deosebire de o incapere mica, camera mare ofera o multime de avantaje si variante de amenajare, care mai de care mai interesante. In primul rand, un spatiu extins iti permite montarea unor piese de mobilier mari, unde se pot depozita mai usor o multime de lucruri. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca libertatea de miscare va fi mai mare, asa ca poti apela la accesorii de decor indraznete, nu e nevoie sa te limitezi la anumite culori si poti improviza zone de distractie pentru copilul tau, in propriul lui dormitor.

Amenajarea camerei copiilor in functie de varsta

Desigur, este foarte important sa tii cont de varsta copilului, insa trebuie sa iei in calcul si faptul ca acesta va creste si, probabil, in cel mai scurt timp nu va mai avea nevoie de o mare parte din lucrurile pe care le are acum in dormitor. De aceea, mobilierul multifunctional si cel transformabil sunt variante foarte bune, care vor fi de mare ajutor pe parcurs. In functie de varsta pe care o are copilul tau, trebuie sa setezi anumite prioritati in materie de mobilier, intrucat acesta sa serveasca nevoilor sale.

Camera bebelusului

Cand copilul este foarte mic, culorile puternice si aprinse ii vor deranja privirea si nu vor face decat sa oboseasca. Este recomandat sa folosesti culori calde, neutre si sa amenajezi cat mai simplu, pentru o atmosfera relaxanta. Momentan, nu va avea nevoie de un dressing de dimensiuni foarte mari sau de o multime de jucarii pe care sa le deoziteze, asa ca te poti rezuma la mobilierul de baza, cel indispensabil. Poti alege un patut transformabil, pe care il va putea folosi si mai tarziu, cand creste.

Prescolar

Pentru amenajarea dormitorului unui copil care inca nu merge la scoala, vei avea nevoie de putine piese de mobilier: un pat confortabil, o masa de colorat, un spatiu pentru haine si o zona in care sa isi poata pastra cartile si jucariile. Nu e nevoie sa acorzi o atentie speciala unui birou spatios sau unei biblioteci incapatoare, iar dressing-ul poate sa fie reprezentat de o comoda suficient de mare incat sa incapa hainutele lui. Este varsa la care copilul incepe sa aiba diverse preferinte in materie de personaje si culori, asadar, poti sa tii cont si de preferintele celui mic.

Scolar – adolescent

In design-ul camerei unui scolar, automat va aparea un spatiu destinat temelor. De asemenea, iluminarea este foarte importanta, iar ea trebuie sa fie potrivita incaperii, inaltimii mobilei, culorii, etc. Toate aceste detalii conteaza foarte mult, pentru a obtine o atmosfera placuta si linistita, un spatiu in care scolarul tau sa se poata concentra si sa se simta in mediul lui. In cazul adolescentilor, mixurile de idei vor face ca aceasta misiune sa fie mult mai grea, deoarece trebuie sa tii cont in mare parte de gusturile si preferintele lor. Cu toate acestea, nu trebuie sa lipseasca un dressing incapator, un birou suficient de mare si un pat dublu, comod, impreuna cu alte spatii de depozitare.

In oferta magazinului Homelux, poti gasi numeroase piese de mobilier care se vor potrivi de minune in camera copilului tau aflat acum la adolescenta. Materialele din care acestea sunt fabricate sunt rezistente, dar usoare si sunt confectionate, in general, intr-o maniera moderna, pe placul tinerilor. Mai jos, vei descoperi cateva exemple reprezentative, pe care le poti achizitiona la un bun raport calitate-pret.

Camera copilului scolar – Biroul

Biroul este cel mai important element care trebuie sa se regaseasca in camerele copiilor scolari. In lipsa acestei piese de mobilier, elevii nu ar mai putea sa-si faca temele sau sa intre in atmosfera serioasa a orele destinate studiului. Prin urmare, daca pana acum nu exista un birou pentru copii in camera, o data cu intrarea la scoala, este necesar sa achizitionezi unul de calitate, care sa reziste cat mai mult timp.

Exista doua variante dintre care poti alege cand ii amenajezi spatiul pentru studiu:

  • Biroul spatios

Ofera-i celui mic tot spatiul de care are nevoie pentru a face in mod eficient temele pentru acasa. Pentru a nu ingramadi intr-un colt toate rechizitele scolare, este indicat sa te orientezi spre un birou spatios, care sa-l ajute sa depoziteze fara griji sau probleme atat carti, cat si ghiozdanul, penarul, creioanele, stilourile si restul rechizitelor pe care le foloseste.

  • Biroul in colt

Daca este cazul unei camere mici, care nu permite achizitionarea unui birou mare, atunci te poti orienta spre unul construit in L, pentru a fi pus in colt. Acest tip nu ocupa mult spatiu si este la fel de eficient ca toate celelalte modele de birou.

Camera copilului scolar – Patul

Din momentul in care copilul tau intra la scoala, trebuie sa-i organizezi camera in asa fel incat patul sa fie asezat cat mai departe de birou, pentru ca cel mic sa nu fie tentat sa se intrerupa constant. Este esential sa-l ajuti sa devina constiincios, fapt pentru care este recomandat sa-i amenajezi dormitorul in mod strategic, pentru ca acesta sa se dedice in totalitate timpului acordat invataturii.

  • Pat cu lada de depozitare

Poti alege un pat cu lada de depozitare incorporata, care sa te ajute sa amenajezi camera in mod cat mai aerisit. De asemenea, aseaza in sertarele patului atat lenjerii si pijamale, cat si jucarii. Poate sa fie un pat usor, din pal, ingust, dar perfect pentru inaltimea si marimea unui elev in clasele primare.

  • Pat etajat

Daca te mandresti cu doi copii abia intrati la scoala, alege un pat etajat, care sa ofere atat intimitate, cat si spatiu celor doi. In alta ordine de idei, daca ai un singur copil, nu trebuie sa refuzi categoric acest tip de pat, deoarece spatiul superior poate fi folosit pentru diverse activitati sau pentru depozitarea anumitor lucruri, astfel incat sa maximizezi spatiul din dormitorul celui mic.

Camera copilului scolar – Dressing-ul

Pe masura ce copilul creste, dressing-ul se mareste deoarece acesta incepe sa aiba propriile preferinte, gusturi, pasiuni pentru unele tendinte de fashion. Prin urmare, daca a intrat in primul ciclu scolar, este necesar sa-i schimbi dressing-ul mic cu unul mare, in care sa incapa atat hainele pentru scoala, cat si cele destinate intalnirilor cu prietenii.

  • Dressing in colt

Cu ajutorul unui dressing in colt vei putea sa depozitezi atat hainele in dulap, cat si cartile pe etajerele exterioare. Este o piesa de mobilier care trebuie sa se regaseasca in orice camera de scolar deoarece imbina armonios doua nevoi elementare, economisind extrem de mult spatiu pretios din dormitorul copilului.

  • Dulap colorat

Chiar daca copilul tau a intrat in clasa I, nu trebuie sa uiti ca acesta inca nu a depasit perioada copilariei, motiv pentru care piesele de mobilier din camera sa trebuie sa fie cat mai colorate, specifice varstei. Pentru a-l face sa se simta excelent in dormitorul sau, este esential sa cumperi mobilier realizat pentru copii, cu desene, imprimeuri si culori puternice.

Camera copilului scolar – Biblioteca

Copiii au nevoie de foarte multe carti pentru a invata si pentru a lua note bune, fapt pentru care este ideal sa faci loc si pentru o biblioteca. Daca dormitorul celui mic nu dispune de suficient de mult spatiu pentru a introduce una, atunci te poti orienta spre cateva etajere, pe care sa le prinzi de perete. Important este ca cel mic sa aiba loc unde sa-si depoziteze si organizeze cartile pentru scoala.

  • Biblioteca in scari

Daca in camera scolarului nu este disponibil niciun loc pentru aranjarea si depozitarea cartilor, atunci poti alege acest tip de biblioteca, care nu ocupa foarte mult spatiu din dormitorul celui mic. Este ideala pentru camerele in care birourile si dressing-urile nu au rafturi exterioare.

  • Rafturi

In cazul in care dormitorul elevului este mult prea mic pentru o biblioteca, atunci este mai eficient sa te orientezi spre cateva rafturi, pe care sa le prinzi in perete. Acestea sunt indicate pentru dormitoarele mici, deoarece nu ocupa spatiu si ofera mult loc de depozitare atat pentru carti, cat si pentru jucarii si decoratiuni.

Camera copilului scolar – Decorare de nota 10

Atmosfera din camera scolarului este la fel de importanta precum piesele de mobilier alese pentru acest spatiu. Daca cel mic nu se simte minunat in dormitorul lui, atunci acesta nu va putea invata cu placere. De aceea, este indicat sa pui mare accent pe decoratiuni, deoarece acestea au capacitatea de a reda linistea, optimismul si starea buna, care sunt benefice pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

Chiar daca consideri ca elevul este suficient de mare pentru a avea o camera serioasa, cu decoratiuni si piese de mobilier clasice, trebui sa stii ca este indicat sa pastrezi din atmosfera specifica copilariei, pana in momentul in care cel mic cere o modificare de design.

Astfel, pana in momentul in care copilul devine constient de maturitatea dobandita pe parcursul anilor, este recomandat sa-i decorezi camera cu diferite obiecte si ornamente jucause, copilaresti, colorate si amuzante.

Camera copilului scolar – Sfaturi de urmat

Daca iti doresti ca cel mic sa se incarce cu energie pozitiva de fiecare data cand isi petrece timpul in dormitorul, atunci este necesar sa tii cont de cateva sfaturi si reguli. Cu ajutorul acestora, poti transforma orice camera anosta, lipsita de creativitate si originalitate, intr-una cu un design aparte.

In plus, atunci cand vine vorba despre amenajarea camerei copilului scolar, trebuie sa acorzi o importanta imensa oricarui detaliu. Este esential sa imbini utilul cu placutul, insa intr-un mod subtil, pentru a obtine un echilibru intre viata de scolar si cea de copil.

Sfaturi de urmat, daca iti doresti ca amenajarea camerei elevului sa fie una reusita:

  •       Pune accent pe culori
  •       Pastreaza unele elemente ce contin desene, imprimeuri, fete amuzante
  •       Mobileaza cu tact, astfel incat biroul sa fie asezat in apropierea geamului, iar patul cat mai departe de spatiul de lucru
  •       Asaza in apropierea biroului, biblioteca si cartile pentru scoala
  •       Tine jucariile departe de masa de lucru
  •       Depoziteaza jucariile intr-un loc in care acestea nu sunt la vedere, pastrand la vedere doar 2-3 jucarii
  •       Foloseste tapet pentru pereti
  •       Utilizeaza decoratiuni cu forme atipice
  •       Plaseaza strategic diferite notiuni din cadrul materiilor de la scoala, pentru ca cel mic sa retina mult mai usor informatiile pretioase
  •       Lasa-l sa-si puna amprenta asupra aspectului camerei

Camera copilului scolar – Personalizarea incaperii

Este ideal ca scolarul sa se regaseasca in camera lui, fapt pentru care trebuie sa-i descoperi pasiunile, pentru a-i decora camera exact pe gustul lui.

In plus, este ideal sa lasi copilul sa aiba un punct de vedere, motiv pentru care daca acesta isi doreste un anumit obiect de decor, nu il refuza. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care tu vrei sa achizitionezi un anumit model de covor, iar copilul spune ca nu ii place.

Astfel, in functie de personalitatea celui mic, poti decora camera cu urmatoarele elemente:

  •       Lenjerie de pat

Daca iubeste motociclete, inveleste-i patul cu o lenjerie cu motoare, iar daca ai o fetita care este indragostita de papusi, atunci ia-i o lenjerie roz, din bumbac, care sa-i aduci zambetul pe buze.

  •       Taburet cu blanita

Fetele sunt sofisticate de mici, motiv pentru care un taburet cu blana roz este tot ce trebuie in camera unei fete, pentru ca aceasta sa se simta extraordinar. Il poti aseza langa pat sau in zona de joaca.

  •       Fotoliu de relaxare

Un astfel de fotoliu de relaxare reprezinta alegerea ideala pentru baietii care adora sa se joace jocuri video pe playstation. Daca iti doresti ca in momentele in care nu invata, copilul tau sa se joace in mod cat mai confortabil, atunci orienteaza-te spre un fotoliu de acest fel.

  •       Opritor usa caine

Pentru a nu maturiza in mod fortat scolarul, alege un opritor de usa sub forma de caine, care sa aduca un strop de copilarie in camera elevului.

  •       Covor personalizat

La fel ca in cazul lenjeriei de pat, daca copilul tau este microbist, cumpara-i un covor cu o minge de fotbal, iar daca ai o fata care iubeste florile, ii poti aseza pe mijlocul camerei un covor in forma de floare.

Decoratiuni si corpuri de iluminat de la Homelux pentru camera adolescentului

Aceste elemente joaca un rol foarte important in incapere: ele dau tonul unei atmosfere vesele si primitoare, infrumusetand considerabil decorul.

In ceea ce priveste obiectele ornamentale, acestea ar trebui sa aiba legatura cu hobby-urile si pasiunile adolescentului, reprezentand, in acelasi timp, o pata de culoare inedita. Iata ce poti alege:

Cand vine vorba despre corpurile de iluminat, este bine sa alegi cel putin doua: unul pe care il poti monta pe tavan, care va avea efect in intreaga incapere si altul pe care adolescentul il poate folosi atunci cand invata, cand citeste sau cand isi doreste o atmosfera mai intima. Bineinteles, iluminatul secundar poate consta in veioze si lampi atat pentru noptiera, cat si pentru birou, separat. Homelux propune:

Articole textile pentru camera unui adolescent

La fel ca in celelalte camere, articolele textile contribuie foarte mult atat la gradul de confort, cat si la decor. Deci, acestea trebuie alese cu multa atentie si, de preferat, impreuna cu copilul. Lenjerie de pat, cuverturi, perne decorative, covor si draperii ori perdele, toate trebuie sa fie pe placul adolescentului, atat ca design si culori, cat si ca textura.

Atat timp cat spatiul este gandit corect si rezulta o incapere adecvata nevoilor varstei, poti alege dintre o gama larga de materiale si texturi, in functie de stilul ales si de preferintele fiecaruia. Astfel, cu siguranta poti crea un spatiu interesant si original pentru copilul tau!

Surse imagini: pinterest.com , homedesignideas.com

Produse asociate

529,90 lei

Vezi mai multe

99,99 lei

Vezi mai multe

119,90 lei

Vezi mai multe