Blog » Idei pentru tine si casa ta » Cum alegi culoarea potrivita pentru peretii din dormitor? Afla de la Homelux

Culori pereti din dormitor: GHIDUL Homelux complet pentru alegerea perfecta

Cand alegi culoarea pentru zugravirea dormitorului trebuie sa tii cont de anumite lucruri legate de incapere si de stilul de amenajare, iar paleta cromatica pe care o alegi este cheia unui decor fabulos. Aici vei gasi idei despre culorile si combinatiile de culori potrivite pentru dormitorul tau.

Publicat: 5 septembrie 2018 2018
Categorii:Design and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Culorile pe care le alegi in prorpia locuinta sunt, defapt, o reflexie directa a personalitatii tale. Totodata, ele iti vor influenta foarte mult starea, zi de zi, avand un impact major asupra ta, mai ales atunci cand petreci foarte mult timp intr-o incapere. Dormitorul este un spatiu destinat relaxarii si odihnei, asa ca merita o atentie sporita atunci cand vine vorba despre amenajare si alegerea culorilor potrivite. Daca unele iti vor da o stare de bine si te vor energiza, altele te vor transpune intr-o stare de neliniste. Astfel, paleta de culori pe care o alegi trebuie sa fie potrivita tipului de incapere. Vei descoperi mai departe cateva idei care te vor ajuta sa obtii o amenajare potrivita pentru dormitorul tau.

Alegerea culorii in functie de dimensiunea incaperii

Cromatica si dimensiunea camerei merg mana in mana, adica nu exista un plan de amenajare prin care una din ele sa fie exclusa, supravietuind fara cealalta. Asta inseamna ca, in functie de dimensiunile camerei, va trebui sa alegi si culorile.

Culori pentru peretii unui dormitor mic

Regulile de baza in amenajarea unei incaperi mici sunt simple si se aplica atat in cazul dormitorului, cat si al altor incaperi din locuinta. In principiu, paletele care cuprind culori deschise, neutre si luminoase se aplica incaperilor mai mici, iar cele inchise, puternice si sobre se preteaza mai mult camerelor mari. Cu toate acestea, nu este indicat sa apelezi la culori foarte deocheate atunci cand amenajezi dormitorul, din cauza efectului puternic pe care il au asupra ta, vizual. Asadar, pentru un dormitor mic, alege de baza albul. Pentru accente de culoare poti apela la culorile foarte deschise si naturale, alaturi de cele fade.

Culori pentru peretii unui dormitor mare

Atunci cand camera pentru odihna prezinta un spatiu foarte mare, inseamna ca te poti manifestavdupa bunul plac, apeland la metode amenajare complexe si palete de culori bogate, dupa bunul tau plac, fara sa fii constrans de reguli stricte de amenajare. Un dormitor mare aduce o multime de beneficii, atat in materie de design, cat si prin functionalitate. Aici se poate vorbi despre culori inchise, puternice, precum nuantele de albastru marin, rosu, maro, gri, se permite tapetul cu modele si cel inflorat, chiar si texturi din piatra sau lemn, care vor da un aspect placut incaperii. In acest caz, iti poti permite sa colorezi si tavanul in culori mai inchise, pentru un aspect inedit.

In functie de tipul de dormitor

Dupa ce ai facut o trecere in revista pe tema cromatica, alege paleta de culori in functie de utilizarea camerei, de stilul de amenajare si, totodata, tinand cont de nevoile celui care o locuieste. Un dormitor adaptat cat mai bine cerintelor proprii reuseste sa ofere un ambient placut, relaxant. Mai departe, descopera cum poti amenaja acest spatiu cat mai eficient, perfect adaptat nevoilor tale.

Dormitor tineret

Misiunea de a amenaja dormitorul unui tanar nu va fi atat de greu, tocmai datorita faptului ca acesta isi poate alege singur paleta de culori secifica varstei lui si preferintelor. Nu uita, insa, ca dormitorul destinat tineretului trebuie sa fie plin de viata, asa ca, alege dintre culorile galben, verde, portocaliu si derivatele acestora, pentru a obtine un mediu placut si plin de viata. Nu trebuie sa lipseasca aplicatiile, decoratiunile sau picturile.

Dormitor copii mici

Culorile predominante in dormitorul copilului trebuie sa fie alb, bej, gri deschis si, dupa preferinte, cu accente colorate, insa fara sa incarce spatiul si sa oboseasca privirea.. Foloseste culorile specifice fetelor sau baietilor, dupa caz, insa nu insista sa creezi un tipar.

Dormitor adulti

In functie de preferinte si de stilul la care vei apela in amenajarea dormitorului, culorile pot fi calde sau reci, in combinatii feng-shui sau mai indraznete, care sa energizeze si sa ofere o stare de bine. Un dormitor cu pat matrimonial poate sa aiba peretii in nuante de rosu, emanand senzualitate, albastru marin in combinatie cu alb si bej pentru un stil scandinav, sau chiar culori mai electrice, precum portocaliu, galben si verde, care vor inviora foarte mult incaperea.

In functie de stilul de amenajare

Stilul in care dormitorul va fi amenajat influenteaza foarte mult alegerea culorilor pentru pereti. Inainte de a stabili o culoare anume, va trebuie sa decizi in ce stil iti doresti sa amenajezi. Daca esti o persoana romantica, nuantele inspirate din baroc vom domina incaperea cu eleganta si romantism, iar culorile intense vor emana caldura, pentru un spatiu intim si personal.

Stilul nordic va fi definit de culori reci precum albastru si gri, un dormitor cu accente englezesti ca vi usor romantic, in nuante deschise si combinatii de roz, crem, albastru, iar stilul japonez cere culori cat mai inchise, cu o iluminare difuza si pattern-uri specifice.

Culori de pereti pentru dormitoare moderne si contemporane

Aici se regasesc materialele naturale, precum piatra sau lemnul, usor prelucrate. Poti utiliza bucati de lemn natural sau poti alege un tapet din fibre naturale, care va da un aspect extrem de placut incaperii. De regula, culorile predominante ale acestui stil vor fi cele naturale, precum bej, maro, nuante de aramiu si caramiziu, alb si gri.

Culori de pereti pentru dormitoare vintage si romantice

Elegant si stilat, dormitorul vintage cere detalii minutioase, regale, in culori pasionale. Rosul ramane o alegere destul de nonconformista pentru un dormitor, insa perfecta pentru stilul vintage. Verdele deschis este una dintre culorile care relaxeaza si calmeaza, fiind potrivit acestui stil de mobilier romantic. Daca alegi mobila din lemn masiv, in culoare naturala, poti apela la alb, nuante pale de verde si albastru, sau portocaliu deschis.

Culori de pereti pentru dormitoare clasice si elegante

Stilul clasic este unul dintre cele mai simple stiluri de amenajare si emana mereu rafinament, intr-o maniera simpla si eleganta. Este definit de culori deschise si placute, precum: bej, crem, galben deschis, alb murdar, fildes si nuante de gri.

Idei creative de modele si culori pentru peretii din dormitor

Modul in care iti amenajezi locuinta reflecta o mare parte din personalitatea ta, iar atunci cand esti o fire creativa si dinamica, simti nevoia sa iti pui amprenta in mediul in care petreci cel mai mult timp. Dormitoarele in care predomina o paleta cromatica indrazneata si electrica sunt luminoase si exrem de placute. Iata cateva idei indraznete:

Dormitoare cu pereti colorati

Dormitoare cu pereti in forme geometrice

Formele geometrice ofera un aspect unic incaperii, transformand-o intr-o potrivire perfecta in materie de design, culoare si forma. De regula, geometria poate fi inclusa in amenajarile contemporane, insa se poate atasa si stilului boho-chic. Roz, albastru, galben, verde, violet, toate acestea sunt culori care se combina intre ele in diverse forme. Poti anima incaperea cu ajutorul asimetriei, pentru un aspect rebel si interesant. Foloseste-te de piese de mobilier si decoratiuni moderne, pasteluri si contraste fine.

Dormitoare cu picturi pe pereti

Pictura si petele de culoare sunt cele care dau viata unei incaperi, fie ca este vorba de un tablou, fie ca alegi sa sa vopsesti peretii incaperilor, pentru un plus de personalitate. Tablourile sunt un element decorativ iesit din comun, care va face din amenajarea camerei tale cea mai buna forma de design.

 

Combinatii de culori pentru peretii dormitoarelor

Sa alegi culoarea potrivita pentru dormitorul tau nu este atat de greu, insa daca vrei sa ii oferi putina personalitate, e nevoie sa apelezi la combinatiile de culori potrivite. Acestea pot sa difere in functie de preferinte, de ambientul dorit si trebuie alese in functie de modul in care contribuie la relaxare. Daca iti place ideea de a nu te rezuma la o singura nuanta, iata ceva combinatii de culori la care poti sa apelezi, pentru o amenajare reusita:

Alb si negru

Clasicele nonculori aduc eleganta si in dormitor, aerisind vizual incaperea intr-un mod aparte. Sunt potrivite unei camere atat de dimensiuni mici, cat si unei camere foarte mari. Aceste doua culori nu ofera o gama larga de posibilitati, insa le poti dispune in dungi, forme asimetrice, tavanul alb si peretii negri sau invers. Sunt potrivite pentru un desigm modern si minimalist, simplu si elegant.

Violet si gri

Se stie despre violet ca este o culoare linistitoare si calmanta. Combinatia de gri si violet i se potriveste unei persoane cu spirit artistic, fiind o cromatica eleganta, pretentioasa si potrivita unui stil aparte.

Maro si portocaliu

In acest dormitor va locui o persoana cu o personalitate foarte puternica. Portocaliul este o culoare indrazneata si energizanta si va servi cu siguranta camerei unui sportiv sau a unei persoane care pune mult accent pe aspectul fizic. Combinatia de maro si portocaliu este una foarte indrazneata si interesanta.

Turcoaz si maroniu

Aceasta combinatie de culori este una terapeutica, perfecta pentru persoanele care trec usor de la o stare la alta. Reprezinta libertate si spiritualitate, iar aceste doua culori, in combinatie, servesc unui design unic si usor jucaus.

Majoritatea culorilor potrivite pentru peretii dormitorului sunt cele asociate cu optimismul. Daca iti doresti sa stai intr-un mediu care sa iti aduca o stare pozitiva, atunci va trebui sa pui accent pe cromatica si sa o alegi in functie de tipul de incapere si stilul de amenajare propus.

surse imagini:
www.pinterest.com
www.unsplash.com
www.homedit.com

Produse asociate

SET 2 NOPTIERE KOLDING 47X42X38 CM, ALB/MARO, PAL

499,90 lei

Vezi mai multe

1.649,00 lei

Vezi mai multe

1.549,00 lei

Vezi mai multe