Blog » Idei pentru tine si casa ta » Bucatarii moderne cu Homelux: 112 idei si sugestii inedite pentru amenajarea unei bucatarii moderne

Bucatarii moderne cu Homelux: +112 Idei si sugestii inedite de la designeri pentru amenajarea unei bucatarii moderne

Vrei o bucatarie practica si cu stil? Afla din acest articol de ce stilul de amenajare modern al unei bucatarii este cel mai potrivit pentru tine!

Publicat: 06 noiembrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Bucataria este una dintre cele mai importante camere dintr-o casa, mai ales pentru gospodine sau acele persoane care gasesc in prepararea mancarurilor preferate un moment de relaxare, un hobby. O bucatarie moderna ar trebui sa fie un loc ideal care sa te inspire si sa-ti genereze buna dispozitie, motiv pentru care este necesar sa fie amenajata si dotata corespunzator.

Amenajarea unei bucatarii moderne in functie de dimensiune

Principalul criteriu de amenajare al unei bucatarii moderne, ar trebui sa fie dimensiunea, intrucat, toate celelalte alegeri sunt influentate de limitele spatiului de care beneficiezi. In functie de acest aspect, bucatariile se pot clasifica in: mici, mari, lungi si inguste.

Bucatarii moderne mici

Amanajarea unei bucatarii de mici dimensiuni poate reprezenta o adevarata provocare, deoarece implica mai multa atentie atat in alegera paletei cromatice pentru culoare peretilor si pieselor de mobilier, pentru pozitionarea acestora, intr-o maniera optima, in conformitate cu spatiul,  cat si pentru alegerea elementelor de decor.

Sunt cateva principii de baza pe care ar trebui sa le aplici in amenajarea unei bucatarii moderne de mici dimensiuni:

–        Foloseste culori neutre si modele cat mai simple : Daca spatiul este insuficient, ar trebui sa te folosesti de cateva artificii pentru a il face sa para mai mare. Culorile deschise sunt un punct de la care ai putea sa pleci, in alegerea elementelor de finisaj(gresie, faianta, perdele/draperii), dar si in alegerea mobilierului si elementelor de decor. Pentru o bucatarie moderna, poti folosi alb, tonuri de crem si maro, dar si culori vii, pastelate.

–        Alege un mobilier compact, bine compartimentat: Mobilierul ridica cele mai mari probleme in cazul unei bucatarii de mici dimensiuni, intrucat, acesta ocupa destul de mult spatiu. Pentru a dispune de un loc functional, ar fi mai bine sa alegi doar corpurile absolut necesare, o mobila cat mai compacta, dar cu un nivel de utilitate ridicat.

–        Decoreaza intr-o maniera utila si minimalista:

Decorul are rolul sau, acela de a transforma o bucatarie simpla, anosta, plictisitoare intr-un loc in care sa-ti petreci timpul gatind cu drag si spor. Insa, oricat de pasionat ai fi de toate acele decoratiuni deosebite, care de care mai speciale, daca nu ai un spatiu suficient de mare pentru a le pune in valoare, ar fi mai bine sa renunti la ele. In cazul unei bucatarii moderne de mici dimensiuni, ar trebui sa adopti o maniera minimalista de a decora, punctand acolo unde simti nevoia cu un element de decor, dar care sa aiba si un scop practic, in acelasi timp.

Bucatarii moderne mari

In cazul bucatariilor de mari dimensiuni, posibilitatile de amenajare pot fi multiple, permitand sa creezi un spatiu exact pe placul tau si dotat cu cele necesare pentru a spori confortul si placerea pregatirii diverselor preparate culinare. Tot ce trebuie sa tii cont pentru a amenaja in mod corect o astfel de incapere este sa respecti si sa mentii o proportie cat de cat echilibrata in alegerea mobilierului, electrocasnicelor si a decorului, pentru a nu incarca spatiul mai mult decat este necesar, creand astfel imaginea unei bucatarii aglomerate.

De asemenea, ai posibilitatea de a alege o paleta cromatica diversificata, insa ideal ar fi sa te axezi pe maximum 3 culori sau nuante ale aceleeasi culoare, astfel incat sa creezi un loc proportional si unitar.

Nu ar trebui sa iti faci griji in privinta spatiilor de depozitare, intrucat, intr-o bucatarie moderna de mari dimensiuni, intotdeauna se va gasi suficient loc pentru orice ustensila pentru gatit  sau  alt obiect necesar activitatilor culinare.

Bucatarii moderne lungi si inguste

Bucatariile moderne luni si inguste, oricat de dificil ar parea de mobilat si utilat, acestea nu implica atat de mare efort, intrucat, poti folosi un astfel de spatiu in avantajul tau. Alege sa pozitionezi mobilierul si electrocasnicele necesare unei bucatarii complete pe un singur perete, iar peretele paralele trasforma-l in zona de dining, dar si in spatiu functional. In astfel de cazuri, se recomanda folosirea unei mese ce porneste din perete, care se pliaza, pentru a economisi mai mult spatiu in bucatarie. De asemenea, poti pune si scaune pliabile tot din acelasi motiv.

Cum amenajezi o bucatarie in functie de tipul de locuinta

Tine cont de tipul de locuinta de care beneficiezi si de specificul acesteia pentru a amenaja intr-un mod cat mai corespunzator si eficient.

Bucatarii moderne de apartament

In cazul apartamentelor cu 2 sau mai multe camere, de obicei, bucatariile sunt destul de spatioase, avand o marime medie spre mare. Acest lucru iti permite mai multa libertate de amenajare, intrucat, cu cat o bucatarie este mai mare, cu atat va fi mai dotata si utilata, sporind astfel confortul.

Uneori, in cazul unor constructii, se poate intalni conceptul de bucatarie open space, cumulat cu zona de living, pentru un plus de spatiu si confort. In acest caz, imaginea de ansamblu a zonei de bucatarie trebuie sa fie potrivita cu cea a camerei de zi, contopindu-se armonios intr-o incapere complexa, de dimensiuni generose.

Bucatarie moderna de garsoniera

De regula, spatiul pentru o bucatarie de garsoniera este destul de liminat, iar amenajarea acesteia trebuie sa se faca in consecinta, respectand intocmai trucurile pentru un spatiu mic, astfel incat sa fie functional si, pe cat posibil, sa se creeze iluzia unei suprafete mai mari, aerisite. La fel ca in cazul apartamentelor, in functie de suprafata totala, uneori bucataria poate fi open space, ceea ce poate constitui un avantaj si un dezavantaj, in acelasi timp. Partea pozitiva la aceasta practica destul de des intalnita in ultima vreme, este ca spatiul se va mari, iar pregatirea preparatelor se va putea desfasura intr-o maniera ideala, avand mai mult loc pentru a desavarsi chiar si cele mai complicate operatiuni din bucatarie. Dezavantajele, in schimb, sunt legate, in primul rand de mirosul de mancare ce va patrunde mult mai repede intreaga locuinta, dar si de favorizarea aparitiei murdariei intr-un mod mult mai rapid, necesitand ca intregul spatiul sa fie curatat mai des si sa se afla in perfecta ordine tot timpul, pentru o imagine de ansamblu unitara, echilibrata.

Bucatarii moderne la casa

In cazul bucatariilor moderne la casa, procedura de amenajare nu este la fel de complicata, deoarece iti poti personaliza spatiul din punct de vedere al dimensiunilor asa cum iti doresti, fara sa ai prea multe restrictii in ceea ce priveste alegerile care pot influenta dimensiunea. Trebuie doar sa tii cont de stilul de amenajare, pentru a crea o imagine a unei bucatarii functionale si armonioase din punct de vedere estetic.

Paleta cromatica – un criteriu esential de amenajare

O bucatarie moderna nu implica neaparat o paleta cromatica bine stabilita, astfel ca poti crea un design care sa se potriveasca gusturilor personale. Cu toate acestea, se considera ca sunt anumite culori si nuante care ar avantaja stilul de amenajare modern, printre care non culorile si combinatiile dintre acestea, dar si nuantele pastelate, culoriile vii.

Bucatarie moderna alba

Albul denota un plus de eleganta si rafinamant si este recomandat sa se utilizeze cu precadere in bucatariile mici, pentru ca ofera dimensiune si creeaza un efect de marire al camerei.

Negru

Este la fel de elegant, iar in combinatie cu alte culori, precum albul, bejul sau griul ofera o nota in plus de modernitate.

Rosu

Aceasta culoare indrazneata este mai potrivita unei bucatarii de dimensiuni generoase, decat uneia cu suprafata mica, intrucat contrastul creat este destul de puternic si poate lasa impresia unui spatiu mic din punct de vedere vizual.

Maro

Nuantele de maro se pare ca se numara printre preferintele majoritatii personalor in ceea ce priveste amenajare unei bucatarii moderne, mai ales atunci cand vine vorba despre alegere mobilierului. Intr-adevar, aceasta culoare este destul de versatila si potrivita atat unui spatiu de mici dimensiuni, cat si unei suprafete mai mari.

Crem

La fel ca si in cazul bucatariilor albe, cremul poate fi considerat o culoare neutra, menita sa avantajeze o camera mica, facand-o sa para mai luminoasa si mai primitoare.

Verde

Aceasta culoare este potrivita mai multor tipuri si dimensiuni de bucatarii, in functie de intensitatea pe care o are( nuante pastelate sau puternice).

Albastru

Diferitele nuante ale acestei culori complimenteaza foarte bine o bucatarie moderna de mari dimensiuni.

Bucatarii moderne galbene

Bucatarii moderne mov

Bucatarii colorate

Amenajarea unei bucatarii moderne in functie de tipul acesteia

Tipul de constructie al unei bucatarii este destul de relavant, pentru a putea amenaja corespunzator si cat mai eficient acest spatiu.

Pe colt ( in forma de “L” )

Bucatariile pe colt sau in forma de L sunt cel mai usor de amenajat, fiind si cele mai funtionale. Repartizarea mobilierului in aceasta maniera nu numai ca ofera mai mult spatiu de lucru propriu zis, insa face o astfel de bucatarie moderna sa fie mai luminoasa si mai usor de intretinut.

Open space

O bucatarie moderna de tipul open space pare sa se numere printre preferatele unui numar din ce in ce mai mare de persoane, pentru spatiul generos oferit activitatilor culinare. Mai mult decat atat, o astfel de bucatarie ofera posibilitati multiple de amenajare prin pozitionarea corpurilor de mobilier si a electrocasnicelor in spatiile dorite, insa, in cele mai frecvente cazuri, acestea se afla pe un singur perete, lasand loc pentru crearea unei zone de dining sau bar.

Cu bar

Pentru cei care privesc alcoolul mai mult decat o licoare care te ajuta sa te destinzi si pentru cei care isi doresc un aspect inedit al bucatariei lor, zona barului este foarte importanta. Iata cateva surse de inspiratie care sa-ti serveasca atunci cand iti decorezi o astfel de zona!

Insula

Acest tip de bucatarie concentreaza, de regula, actiunea gatitului in mijlocul camerei, reprezentand un avantaj, dar si un dezavantaj in acelasi timp. O bucatarie moderna tip insula se bucura de o estetica deosebita, interesanta, insa de cele mai multe ori, oricat de spatioasa ar fi aceasta, organizarea de acest fel poate fi privita drept o aglomerare a spatiului, incarcare din punct de vedere vizual, dar si din punct de vedere practic, ramanand putin loc disponibil.

Inchisa (clasica)

O bucatarie moderna inchisa reprezinta un tipar clasic si comun de constructie si este, de asemenea, si destul de usor de amenajat. Trebuie doar sa tii cont de spatiul pe care il ai la dispozitie si de activitatea desfasurata in bucatarie.

Pe balcon

In unele cazuri, atunci cand garsonierele sau chiar si unele apartamente sunt foarte mici, pentru a spori confortul, oamenii recurg la mutarea bucatariei pe balcon, fie in intregime, conferindu-i balconului calitatea de bucatarie, fie  reprezentand o extindere a acesteia. Iata cateva modele din care te poti inspira!

Cum sa amenajezi in functie de forma bucatariei

Forma unei astfel de incaperi este cea care genereaza, impreuna cu aspectul dimensional, de fapt, principalele criterii eficiente de amenajare.

Bucatarie moderna patrata

O forma patrata ofera mai multe posibilitati de amenajare, intrucat nu restrictioneaza aria de pozitionare a mobilierului pe un singur perete sau intr-o singura zona a camerei, ceea ce constituie un mare avantaj, mai ales pentru cei ce vor sa se bucure de un design unic, inedit al bucatariei lor.

Bucatarie moderna dreptunghiulara

Bucatariile dreptunghiulare nu sunt dificil de amenajat, intrucat o astfel de forma limiteaza dispunerea mobilierului pe un singur perete sau in forma de L, insa este dificil de dotat corespunzator, astfel incat sa nu fie prea incarcata si, de fapt, nefunctionala, sa nu limiteze perimetrul de desfasurare al actiunilor executate in bucatarie.

In functie de elemente de finisaj

Elementele de finisaj sunt destul de importante intr-o bucatarie, pentru ca acestea trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici pentru a putea desfasura in conditii optime activitatile din bucatarie.

Bucatarie moderna cu gresie si faianta

Gresia si faianta sunt cele mai populare elemenje de finisaj pentru majoritatea stilurilor de amenajare, nu doar pentru bucatariile moderne. Pe langa faptul ca reprezinta alternative avantajoase din punct de vedere al investitiilor facute, sunt usor de intretinut si curatat.

Bucatarii moderne cu piatra naturala

Piatra naturala este ideala pentru a construi designul unei bucatarii moderne, chiar daca aceasta are un cost mai ridica si, adeseori, se dovedeste a fi o suprafata dificil de intretinut si de curatat.

Bucatarie moderna cu parchet

Parchetul reprezinta una dintre cele mai inovative idei atunci cand vine vorba despre alegerea elementelor de finisaj dintr-o bucatarie, intrucat ofera un grad de confort sporit, nefiind atat de rece si rigid precum gresia. In plus, acesta are un pret destul de bun si este usor de curatat.

Modele de bucatarii moderne cu tapet

Daca iti doresti o bucatarie moderna cu un aspect inedit, tapetul poate reprezenta solutia ideala. Atentie, insa, deoarece acesta trebuie sa intruneasca trasaturile ideale privind rezistenta in timp si modalitatile facile de curatare. Iata cateva imagini din care te poti inspira!

Mobilierul din bucatarie

Mobila pentru o bucatarie moderna, ar trebui sa fie aleasa in conformitate cu paleta cromatica pentru care ai optat asupra materialelor de finisaj, fie in ton cu aceasta, fie o nuanta complementara, care sa se potriveasca si sa se integreze perfect in ansamblu gandit.

De asemenea, nu uita sa tii cont de dimensiunile bucatariei tale inainte de a opta pentru piesele de mobilier si alte componenete esentiale unei bucatarii.

Coltar, masa si scaune

Bucatarie nu este doar spatiul in care se gateste, aceasta ar trebui dotata corespunzator, astfel incat sa reuneasca toata familia cu prilejul mesei si al petrecerii timpului liber in familie. Din acest motiv, dar si din altele, zona de dining este destul de importanta si trebuie utilata corespunzator.

Nu uita sa alegi masa, scaunele si/sau coltarul in primul rand, in functie de dimensiuni, de numarul membrilor familiei, dar si in functie de celelalte corpuri de mobilier alese, pentru a oferi un ansablu unitar si echilibart. Iata cateva exemple care te vor ajuta sa creezi atmosfera potrivita pentru tine si familia ta!

Dulapuri (organizatoare/suporturi/etajere)

Bucatariile moderne sunt gandite si concepute astfel incat sa ofere un grad sporit de confort prin creearea unui ansamblu unitar, benefic din punct de vedere al compartimentarii si depozitarii diverselor ustensile si obiecte necesare intr-o astfel de incapere.

Corpurile de mobilier din bucatarie trebuie alese, in primul rand dupa suprafata acesteia, dupa aspectul de care-l doresti pentru aceasta camare si, mai ales, in functie de utilitate. Ideal ar fi, atat pentru spatiile mici, cat si pentru cele de mari dimensiuni, sa optezi pentru mobila realizata din aceleasi texturi sau, eventual aceeasi paleta cromatica, ori cum un ton sau doua mai inchis, pentru a suplni ideea de armonie.

In plus, acolo unde spatiul iti permite, poti suplini depozitarea prin adaugarea unor suporturi sau etajere, sau pentru eficientizarea si organizarea mai buna a toturor obiectelor din bucatarie, poti apela la diverse organizatoare.  

Blatul de bucatarie

Blatul de bucatarie are rolul lui si este destul de important si necesar, mai ales pentru o bucatarie moderna. Acesta trebuie ales in conformitate cu paleta cromatica deja stabilita, pentru a se potrivi din punct de vedere estetic, dar din punct de vedere functional, intrucat necesitatile fiecaruia si timpul petrecut in bucatarie poate fi diferit. Materialul din care este realizat un blat de bucatarie este foarte important, intrucat acesta trebuie sa fie usor de intretinut, de curatat si igienizat si sa faca fata umezelii din bucatarie.

►   Blatul din marmura

Acest tip de blat este cea mai potrivita alegere pentru a completa designul unei bucatarii moderne. Cu toate ca are un pret relativ ridicat si reprezinta mai mult un element estetic, decat unul functional, intrucat poate ridica anumite probleme legate de intretinere si curatare. Produsele de curatare cu ph neutru sunt cele mai eficiente si potrivite pentru a curata o suprafata din maurmura.

►   Blatul din granit

Granitul este recunoscut pentru aspectul sau modern, luxuriant si este una dintre cele mai bune solutii pe care le poti alege pentru blatul de bucatarie. Nu doar ca se curata extrem de facil, insa un blat de bucatarie din granit este si foarte rezistent. Daca ai la dispozitie o suma mai mare de bani pentru amenajarea bucatariei, ai putea sa mizeze pe achiztionarea acestuia.

►   Blatul de inox

Un blat de bucatarie din inox este destul de avantajos, atat ca pret, cat si ca pastrarea unei igiene ireprosabile, intrucat acesta nu pastreasa sau atrage mirosuri sau bacterii. In plus, acesta are o rezistenta mare la temperaturi ridicate, iar principalul avantaj pe care il constituie este ca reflacta lumina, facand astfel ca bucataria sa para mai mare, mai spatioasa. Un dezavantaj ar fi ca se poate zgaria destul de repede.

►   Blat termorezistent

Este pentru a face fata conditiilor de caldura excesiva din bucatarie si, mai ales, recipientelor abia scoase din cuptor ce emana o temperatura mult prea mare, ce poate duce la deteriorarea unui blat obisnuit de bucatarie.

Obiectele sanitare

Sunt extrem de importante intr-o bucatarie, fiind unele dintre cele mai importante componente. Principalul corp sanitar din bucatarie este chiuveta, iar alegerea acesteia ar trebui sa se faca dupa mai multe criterii de selectie:

–        Dimensiunea: tine cont de spatiul efectiv pe care il ai in bucatarie, dar si de activitatea si nevoile tale

–        Materialul din care este facuta: poti folosi o chiuveta din inox sau una din marmura/ granit, in functie de bugetul de care dispui, dar si de nivelul estetic pe care vrei sa il creezi.

–        Alte dotari: unele modele sunt prevazute cu mai multe compartimente, ideale pentru a usura operatiunile din bucatarie. De asemenea, cele care au dotari si functii suplimentare, sunt mai costisitoare si ocupa mai mult spatiu.

Electrocasnicele

Acestea au rolul lor semnificativ si pot varia, in functie de buget, de cat timp petrece o persoana in bucatarie, dar si de dimensiune acestei incaperi. Cele mai importante, vor ramane intotdeauna frigiderul, aragazul, cuptorul, aparatul de cafea, dar si altele menite sa faciliteze munca si sa scoreasca confortul ( prajirot de paine, storcator de fructe, robot de bucatarie, etc.)

De asemenea, sunt unii oameni care considera ca cel mai potrivit loc pentru masina de spalat este in bucatarie.

Sfat: In cazul unei bucatarii moderne de mici dimensiuni, cel mai bine ar fi sa maschezi electrocaznicele mari, sa le integrezi in mobila, pentru a nu incarca si mai tare spatiul prin folosirea unor texturi variate si diferite!

Accesorii si decoratiuni din bucatarie

Ca orice alta camera din locuinta ta, si bucataria ar trebui sa dispuna de diverse elemente de decor, accesorii atat pentru a da un aspect familiar, primitor, cat si pentru a spori gatitul, aceasta procedura desfasurandu-se cu drag si spor in conditii prielnice.  Iata cateva imagini din care te poti inspira pentru a alege elementele de decor pe care le consideri potrivite!

Amenajarea unei bucatarii moderne va fi mai simpla daca vei urma toate aceste sugestii, reusind astfel sa creezi un spatiu ideal pentru tine si pentru a petrece cat mai mult timp in bucatarie.

Pozele din acest articol au fost preluate din diferite surse:

pinterest.com

tourismlucknow.org

Produse asociate

1.899,00 lei

Vezi mai multe

449,90 lei

Vezi mai multe

209,90 lei

Vezi mai multe