Blog » Idei pentru tine si casa ta » Aranjarea mesei cu Homelux: +100 de poze si idei
Aranjarea mesei: +100 de idei si poze de aranjare a mesei in functie de tipul evenimentului
Evenimentele speciale necesita o masa pe masura, dar atunci cand vine vorba de amenajarea mesei, multitudinea de posibilitati poate fi coplesitoare, asa ca citeste in continuare cum sa te pregatesti corect si eficient pentru evenimentele din viata ta sau a celor care iau parte la acestea.
Publicat: 23 octombrie 2018
Categorii: Amenajari, Tips & Tricks, Idei pentru tine si casa ta
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:
De departe cel mai indragit ritual de zi cu zi, pentru oricine, indiferent de caracter este acel moment cand masa este servita. De la etapele bine cunoscute ale zilei precum: Mic dejun, Pranz si Cina, pana la evenimentele de proportii unde nu doar membrii familiei sunt reuniti in jurul mesei, dar zeci sau chiar sute, amenajarea locului unde toata lumea va servi mancare necesita o munca care este rasplatita doar prin bunastarea invitatilor.
Munca care de sigur trebuie facuta inteligent pentru a economisi ceea mai importanta resursa: timpul. De aceea, te invit sa iei parte la un ghid cuprinzator si amplu in care vei avea posibilitatea sa te inspiri pentru amenajarea unei mese de zi cu zi sau un festin de nunta si botez, indiferent ca esti pe picior de organizare sau un simplu curios.
Cuprins
Aranjarea unei mese festive de sarbatori
Unul dintre motivele principale pentru care bine cunoscuta imagine cu o masa imbelsugata apare in mintea oricui atunci cand se gandeste la sarbatorile de iarna, este dorinta de a cinsti si de a petrece un timp frumos si departe de restul problemelor impreuna cu oamenii pe care ii ai alaturi. Tocmai datorita acestui fapt, atentia la detalii, minutiozitatea si aranjarea cat mai accesibila pentru a permite invitatilor sa ajunga la bucatele poftite trebuie sa reprezinte obiectivele prioritare atunci cand amenajarea unei mese festive este pusa in plan.
Aranjarea unei mese de Craciun
Cea mai iubita dintre sarbatori. Atmosfera unica si speciala de craciun in alb, verde, rosu si maro este cu totul distinsa de orice alt moment al anului, iar totodata aceasta reprezinta cel mai bun prilej de a aduna familia si prietenii in jurul mesei pentru a va bucura de moment si o clipa de ragaz.
In ceea ce priveste aranjarea si servirea unei mese, Craciunul iti da o serie de indicii foarte usoare de inteles. Culorile enumerate mai sus sunt printre primele, deoarece, aceste palete de culori sunt cele mai semnificative pentru ceea ce reprezinta o masa de Craciun. Astfel, orienteaza-te ca fata de masa, farfuriile cat si tacamurile sa fie scoase in evidenta de astfel de culori.
-
Aranjarea mesei de Craciun pentru membrii familiei
Cel mai firesc si cel mai restrans mod de a petrece aceasta sarbatoare este in familie, acolo unde cele mai apropiate legaturi si cele mai dragi persoane se reintalnesc. Tocmai de aceea, din moment ce Craciunul simbolizeaza familia si toate valorile pe care aceasta le semnifica, o masa decenta, plina cu tot ce trebuie si cateva elemente de bun gust, vor oferi cu siguranta momente de neuitat.
Aranjarea mesei din perspectiva aceasta poate sa se rezume la felul in care arata o binecunoscuta masa formala, unde farfuria va fi mereu asezata pe un suport textil, pentru a nu sta direct pe masa, acompaniata de farfuria sau bolul cu paine in stanga, sus. Tacamurile revin a fi asezate descrescator in functie de felul de mancare servit, de exemplu, de la aperitiv spre desert, furculitele vor sta in stanga iar cutitele si lingurile de supa in dreapta, urmate de linguritele de desert in partea de sus. Paharele, pentru a fi cat mai accesibile vor sta in partea de dreapta sus.
-
Aranjarea mesei de Craciun pentru un numar mic de persoane
Pe langa familie, prietenii sau rudele sunt mereu principalele persoane care pot marii putin amploarea unei mese de Craciun, astfel, amenajarea acesteia va deveni putin mai diversificata. Odata ce mai multe persoane iau loc la masa, destul de in voga in ultimul timp este ca servetelele sa fie din material textil cuprins de un inel pentru servetele metalic sau cateodata de plastic. De asemenea, pe langa farfuria principala, un bol de supa, sau aperitiv pot stratifica felurile de mancare servite.
-
Aranjarea mesei de Craciun pentru un numar mare de persoane
Odata ce numarul de persoane creste, aspectul mesei si atmosfera este resimtita de asemenea de mai multi oameni in acelasi timp, astfel devine o provocare destul de mare sa impresionezi un numar de persoane ceva mai mare decat familia, unde rudele si prietenii pot deveni partasi de asemenea.
O masa de Craciun combina o masa formala cu una simpla, deoarece in numar mare, aceasta devine cel mai bun prilej pentru a transforma cina in familie intr-una serioasa si formala. De asemenea, in numar restrans, devine firesc ca aceasta sa capete o forma mai simpla si colocviala.
Aranjarea mesei de Paste
Din punct de vedere religios, aceasta sarbatoare este considerata de multi ca fiind cea mai importanta pentru crestini. Nasterea Domnului este un prilej de sarbatoare si celebrare a celei mai mari virtuti a crestinismului, astfel un moment de ragaz, reculegere si cinstire a celor apropiate este prielnic si oportun intr-o foarte mare masura.
Spre deosebire de celelalte sarbatori aceasta are mai multe semnificatii, unde pe de-o parte poate fi un prilej de bucurie si celebrare a izbandei asupra mortii si pacatului iar de cealalta parte aceasta poate semnifica un moment de contemplare si reculegere fata de moralitatea si demersul actiunilor noastre. Tocmai de aceea, pentru a celebra o astfel de victorie asupra celor nefaste, invierea vine odata cu primavara, iar impreuna cu culorile sale vioi si pastelate, intreaga natura revine si ea la viata dupa sezonul rece al iernii.
-
Aranjarea mesei de Paste pentru membrii familiei
Atunci cand vrei sa aranjezi masa pentru sarbatoarea de Pasti, este bine sa iei in considerare care sunt simbolurile acestei sarbatori, facand abstractie de mancare si ce fel de bucate trebuie sa se afle pe masa, aranjarea veselei si a tacamurilor in ton cu primavara vor oferi o nota vesela si o stare de bine tuturor.
Tocmai de aceea culorile pastelate precum cele ale florilor proaspat inflorite, sau a cerului albastru deschis care tocmai a izbavit gerul iernii sunt motive perfecte dupa care sa te ghidezi. De asemenea, poti merge chiar si spre nuante de verde deschis, alb si desigur, rosu.
-
Aranjarea mesei de Paste pentru un numar mic de persoane
Regula generala de proportionate a intregii mese este similara cu cea de dinainte pentru sarbatoarea Craciunului, astfel, pentru un numar restrans de persoane care iau parte la festinul tau, sa nu uiti sa presari cateva motive ale sezonului si sarbatorilor pascale in general.
Iepurasii, nelipsitele oua si plantele precum: ghioceii sau lalelele nu vor da gresi absolut niciodata. O atingere subtila pe care o poti da prin folosirea cosurilor de nuiele sau material lemnos pentru o parte din vesela reprezinta un alt detaliu important, de asemenea, incearca sa faci rost de un cos frumos si o vaza pastelata pentru buchetul de flori care va sta in centrul mesei.
-
Aranjarea mesei de Paste pentru un numar mare de persoane
Lucrurile se complica din nou atunci cand mai multe persoane se bucura impreuna cu tine de sarbatoarea Invierii Domnului. Dar totusi nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece aceleasi standarde se aplica si pentru masa de Pasti. Farfuria principala sta la baza celorlalte care vor fi umplute si folosite in functie de cum se serveste masa.
Bolul de supa sau ciorba este nelipsit, de asemenea, urmat de aperitiv, care desigur contine si un ou, iar la felul principal, nelipsitul drob, carne si garnitura acompaniata de o salata sau sosuri aditionale, care se finalizeaza cu desertul. Acesta fiind cel mai simplu reprezentat de cozonac sau in functie de zonele tarii placinta, turta, sau chiar fructe, dulciuri si saratele.
Aranjarea mesei de Revelion
Pe langa sarbatorile religioase, celebrarea unui nou an este o alta oportunitate de a strange lumea la masa. Daca de Craciun si de Pasti predomina bucatele gatite si masa usor formala, in cazul Anului Nou, intreaga atmosfera devine mult mai vesela, mai detasata, mai informala si plina de bunavoie.
Nelipsite la o masa de Anul Nou trebuie sa fie culorile si simbolurile prosperitatii, precum rosul, lumina, prin lumanari si artificii, vinul si sampania, tortul si prajiturile. Acestea sunt lucrurile la care oricine se gandeste atunci cand cuvantul revelion este prezent, astfel dincolo de petrecere si voie buna, servirea mesei specifice pentru o astfel de sarbatoare incepe sa ia o forma usor diferita de ceea ce se cunoaste deja.
-
Aranjarea mesei pentru un Revelion acasa in familie
Cu toate ca nu se mai poarta printre tineri sa faca Revelionul acasa, petrecerea de anul nou poate sa insemne chiar mai mult decat alcool si distractie pana in zori. Spre deosebire de alte modalitati prin care poti sa petreci de anul nou, atunci cand te bucuri de familie si cei apropiati in putinul timp pe care-l ai la dispozitie sa-i vezi pe cei dragi, nimic altceva nu mai conteaza.
Totusi este demn de notat faptul ca mancarea se bucura de un rol mai important in acest cadru fata de o petrecere la o cabana. Tocmai de aceea, poti sa imprumuti din stilul de aranjare specific sarbatorilor religioase, datorita faptului ca iti vor permite sa ai parte de un festin, combinat cu un moment de relaxare, nefiind nevoie sa depui efort aditional in decor. Astfel, te poti folosi pur si simplu de specificul iernii. Un alt sfat bun ar fi sa te folosesti de cat mai multe boluri, si farfurii unde sa fie prezente tort, prajituri, dulciuri, saratele si tot felul de gustari rapide. De asemenea, nelipsite sa fie paharele de sampanie si vin, pana la urma, sa fim sinceri, voia buna vine odata ce prima ciocnire a paharelor este auzita de catre toata lumea.
-
Aranjarea mesei de Revelion cu un numar mic de persoane
Revelionul intre prieteni este o alta poveste, atunci cand numarul de persoane este mic, dar de calitate, la fel trebuie sa fie si atmosfera. Trebuie totusi sa iei in considerare faptul ca nimeni nu merge la revelion cu prietenii sa manance cat mai mult. Prin urmare, poti sa aranjezi masa destul de simplu, aproape precum ai aranja o masa obisnuita, deoarece posibil sa nu fie nevoie de o multime de farfurii pentru diferite feluri de mancare.
O idee interesanta ar fi sa incluzi peste si un tacam adecvat, precum un cutit de forma aceasta:
Pestele se spune ca aduce prosperitate, vigilenta, eficienta si rapiditate, pe langa beneficiile pentru sanatate cu siguranta ai auzit expresia: „Sa inaintezi ca pestele”.
-
Aranjarea mesei de Revelion cu un numar mare de persoane la restaurant
Aici poate sa se incadreze revelionul formal la un restaurant sau o petrecere de dimensiuni mari, organizata in locatii care permit celebrarea anului nou alaturi de cat mai multe persoane. Spre deosebire de o petrecere restransa, un Revelion la restaurant presupune mancare, iar deseori lumea se asteapta la mai multe feluri.
Aici deja poti incepe sa te bazezi pe specificul sezonului, asa ca mergi spre combinatii de culori deschise, puternice si vibrante. Poti include clasica combinatie de rosu si alb, dar daca vrei poti opta pentru violet sau albastru pentru o nota mai deosebita fata de orice alt eveniment.
Aici, ar fi foarte indicat sa recurgi la o amenajare formala, unde vei include o stratificare a veselei in functie de felurile de mancare, precum si o suita de pahare, apa, sampanie si vin acompaniate de boluri cu diferite gustari si completari pentru felurile servite.
Aranjarea unei mese festive pentru evenimente
De cealalta parte, exista organizarea de mese pentru evenimente, unde cel mai elocvent exemplu este organizarea de mese pentru nunti si botezuri, unde aranjarea meselor este unul dintre cele mai importante aspecte de luat in considerare. De asemenea, tot in aceasta categorie, se pot incadra evenimentele formale, intalnirile de afaceri, ale unei organizatii, banchet de absolvire sau orice alta forma de eveniment unde invitatii participa la luarea unei mese.
Daca pentru nunti si botezuri, cantitatea primeaza de obicei, poti sa vi cu ceva mai ingenios si sa combini asteptarile de a manca bine a invitatilor cu un aspect si o atmosfera specifica, tematica chiar. Astfel, consistenta se aplica pentru ambele aspecte, dar acest lucru este regasit cel mai bine la evenimentele formale. Haideti sa vedem cum se pozitioneaza fiecare eveniment de genul raportat la celalalt pentru a vedea mai clar ce ar trebui sa iei in considerare in functie de cerintele pe care le ai.
-
Aranjarea mesei de nunta
Multe dintre nuntile de bun gust la care ai fost vreodata cu siguranta erau amenajate intr-un stil asemanator cu cel din imagine. Unde scaunele erau imbracate intr-un material foarte lejer, alb, bej foarte deschis sau roz, legate cu o funda de o culoare contrastanta precum verde, albastru sau chiar si rosu. Aici, culori precum acestea aduc o serie de detalii de bun gust experientei pe care invitatii o vor avea.
De asemenea, mesele rotunde au devenit un trend pentru organizarea de evenimente, unde foarte frumos, poti plasa un buchet de flori in culori pstelate de galben, bleu, portocaliu sau roz, acompaniate de vesela alba aranjata desigur in functie de meniul nuntii. Nu uita de o fata de masa care sa mentina o consistenta si un contrast fata de paleta cromatica a tematicii alese, de exemplu, in imaginea de mai sus, poti observa cum fata de masa este verde si se sorteaza perfect cu fundele scaunelor si buchetul de flori.
-
Ce tacamuri sa folosesti si cum sa le aranjezi
Cam asa ar arata o masa eleganta pentru o nunta cu stil, unde pe langa atmosfera superba, mancarea este servita pe cinste. Poti observa farfuria principala impreuna cu un servetel deasupra, care din nou, este de preferat sa fie din material textil cuprins de un inel (acest lucru este foarte in voga astazi), iar in stanga si dreapta se poate intelege imediat despre ce fel de meniu este vorba. Aceasta masa este aranjata pentru a servi mancarea in felul urmator:
- Incepand cu lingura de supa care se afla mereu in partea dreapta extrema, aceasta va debuta intr-unele cazuri servirea unei supe sau ciorbe, urmata de furculita pentru aperitiv sau salata in partea stanga
- Felul principal este reprezentat de furculita cea mai apropiata de farfurie si cutitul adiacent din dreapta.
- Pentru desert, tacamurile vor fi asezate in partea de sus a farfuriei, anume lingurita si furculita pentru prajitura, tort sau alte tipuri de desert
- In functie de spatiul disponibil pe masa, se mai aseaza in partea dreapta o ceasca de cafea sau ceai, iar deasupra cutitului din partea dreapta se afla paharul de apa acompaniat de cel de sampanie si vin.
- In cele din urma mai poti aseza in stanga sus o farfurioara cu unt, gem, smantana sau sos, impreuna cu tacamul aferent. Iarasi este bine de mentionat faptul ca mai poti folosi acelasi spatiu pentru a aseza un cos sau bol cu paine
-
Farfuria si felul de mancare
Nu spune nimeni ca trebuie sa te limitezi la un singur fel standard de vesela. Pentru a te abate cu stil de la norma tipica de farfurie alba rotunda, poti sa folosesti farfurii patrate sau dreptunghiulare care mai au pe deasupra textura sau modele. De asemenea, sa nu uiti de gama de culori, albul impreuna cu auriul, gri sau alte culori pe care albul le pune in evidenta pot oferi diversitate si detaliere aspectului mesei tale.
-
Aranjarea mesei pentru o nunta mica
Precum in design, detaliile multe si incarcatura de informatie are sens in spatiile si dimensiunile mari. Atunci cand vrei sa concentrezi o gramada de decoratiuni, farfurii, tacamuri si aranjamente intr-o nunta mica risti sa faci invitatii sa se ameteasca, insa nu de la alcool.
Este intr-adevar obositor sa iei parte la o nunta unde n-ai loc sa respiri, sa te misti sau macar sa mananci fara sa te temi ca vrei distruge in cele din urma munca minutioasa la care cineva a stat ore buna sa se gandeasca.
Tocmai de aceea, opteaza pentru ceva simplu, concret si tematic. Din moment ce nunta este mica, acest lucru este un semn foarte clar pentru faptul ca acolo se afla doar persoane dragi si oameni apropiati mirilor. Astfel, este de inteles ca atmosfera va fi una unica, personalizata si ferita de standardele nuntilor de anvergura.
Pentru aceasta, un sfat util ar fi sa optezi pentru o masa rotunda, aceasta fiind foarte la moda pentru evenimentele restranse de genul, iar pentru inca o nota de respect si rafinament, nu uita sa pui un card cu numele persoanei sau familiei care va fi asezata la masa!
-
Aranjarea mesei pentru o nunta mare
Consistenta este cuvantul cel mai reprezentativ pentru nuntile mari, unde lipsa detaliilor transforma atmosfera intr-o senzatie de goliciune si pustietate daca nu exista ceva care sa mai distraga din cand in cand privirea de la farfurie, cutit si furculita.
Pentru nuntile mari ar fi mult mai benefic sa te folosesti de mesele mari si dreptunghiulare, deoarece acestea ofera cel mai mult spatiu, permit deplasarea si organizarea eficienta, iar din punct de vedere al aspectului, pot fi decorate simplu dar si pompos, astfel varietatea este la degetul mic.
Aici evident te poti orienta spre aranjamentele florale, unde culorile vioi vor fi considerate drept accente pentru culoarea principala a temei sau a restaurantului. In ceea ce priveste aranjarea veselei si tacamurilor poti sa te orientezi dupa normele de mai sus.
Aranjarea mesei de botez
Botezul, spre deosebire de nunta trebuie sa aiba o nuanta mult mai infantila si informala. Eveniment dedicat crestinarii unui nou nascut, acest trebuie sa sarbatoreasca si sa aclame pe micutul proaspat trecut la religia Crestina.
Tocmai datorita acestui fapt, o paleta de culori cat mai vioaie si motive ale decoratiunilor cat mai apropiate de varsta celui mic vor fi mereu in ton cu natura evenimentului. Astfel in ceea ce priveste aranjarea mesei, poti sa pui in practica trucurile folosite pentru nunta si sa le adaugi acele nuante infantile si mai putin formale.
-
Ce tacamuri sa folosesti si cum sa le aranjezi la un botez
Masa de botez de obicei imprumuta destul de multe obiceiuri de aranjare de la o nunta, dar totul pana la un moment dat. Renuntarea la atmosfera specifica adultilor si motivelor de decoratiune serioase si oarecum formale, botezul aduce o varietate mult mai inclinata spre ceea ce este specific copiilor.
Cosuri cu dulciuri, baloane, tort si prajituri, toate acestea trebuie acompaniate de vesela simpla, iar tacamurile folosite se reduc la standardul de cutit, furculita, lingura de supa si tacamuri pentru desert. De asemenea, daca este cazul te poti indrepta si spre lipsa unora dinte acestea, daca felurile de mancare sunt inedite. De exemplu, daca se serveste peste, orezul cu ciuperci poate fi pus frumos intr-un cornet pe care-l poti consuma fara sa mai fie nevoie de o farfurie si tacamuri aditionale, totusi sa nu uiti de un cutit specific sau alte ustensile specifice.
-
Ce decoratiuni sa folosesti?
Primul lucru care ar trebui sa-ti vina in minte sunt baloanele colorate. Le poti folosi fie pentru a decora intreaga sala sau pur si simplu sa le umfli cu heliu si sa le agati de mesele unde vor sta invitatii. Poti sa te folosesti de locul unde sta sticla de sampanie, sau sa le agati chiar de gatul acesteia, de asemenea, poti sa le pui la marginea scaunelor ca sa nu devina prea incomode.
Un truc extrem de interesant ar fi sa te folosesti de jucarii drept decoratiuni pentru masa, astfel vei putea oferi o atmosfera cu totul inedita folosindu-te de ceea ce este mai specific copilului: joaca.
-
Aranjarea masei pentru un botez mic
Aici ar cam fi cazul sa nu exagerezi cu decoratiunile, de fapt, ar fi ideal sa pastrezi o nota simpla si decenta din moment ce este un eveniment restrans. Poti aplica chiar si elemente apartinatoare regulilor formale. De asemenea, in ceea ce priveste aranjarea propriu zisa a mesei, poti linistit sa optezi pentru standard, deoarece cu siguranta invitatii sunt acolo sa-l celebreze pe cel mic, iar masa este o mica atentie din partea parintilor care organizeaza.
-
Aranjarea mesei pentru un botez mare
Cea mai mare bucurie din viata multor persoane reprezinta acel moment cand ajung sa fie parinti. Bucuria poate fi atat de mare incat se vrea ca toata lumea sa ia parte la momentul fericirii absolute prin care proaspatul parinte trece, astfel, un botez de dimensiuni mari devine una dintre cele mai populare variante pentru momentul in care cel mic este supus cunoasterii cator mai multe persoane noi.
Dupa cum poti vedea, baloanele sunt prezente peste tot, fie tematice, fie doar ca sa aduca o multitudine de culoare si veselie atmosferei, acestea sunt un motiv arhi-folosit in materie de decorare pentru un eveniment de proportii.
Nu ezita sa recurgi la detalii specifice copiilor atunci cand te gandesti cum sa aranjezi masa. Acest lucru se poate realiza prin folosirea paharelor colorate, farfurii in culori joviale, dulciuri colorate si in diferite forme. De asemenea, felurile de mancare pot fi si acestea tematice, astfel tacamurile vor trebui sa devina adecvate respectand aceleasi criterii.
In cele din urma, este clar faptul ca pentru evenimentele mari precum un botez unde intreaga familie plus prietenii vor fi invitati, acest lucru iti va oferi posibilitati aproape nelimitate unde poti aranja masa cat mai ingenios. Totusi chiar si aici, este foarte usor sa gresesti, astfel cumpatarea si respectarea unor norme de bun gust cu siguranta iti vor desemna mult respect.
Aranjarea mesei pentru un eveniment formal
Dintre toate evenimentele care presupun luarea unei mese, evenimentele de natura formala sunt cele care dispun in cea mai mare masura de respectarea unei conduite care este conforma cu atitudinea sobra si atmosfera de aceeasi tinuta.
De cele mai multe ori se intelege printr-un eveniment formal o intalnire de afaceri, sau precum se practica in occident, invitarea la cina, fie a sefului sau unei persoane cu care doresti sa inchei o intelegere. Desigur acestea sunt apogeul meselor de acest fel, dar pentru un nivel mai uniform al felului prin care poti aplica beneficiile unei cine formale se regasesc evenimentele organizate de catre asociatii, unde „Bufetul Suedez” este principala forma de servire a invitatilor. Totusi atunci cand vine vorba de ceva foarte serios si lipsit de asa zisa distractie, exista o serie de reguli de bun gust care cu toate ca nu sunt obligatorii, vor oferi o impresie buna numaidecat.
-
Ce textile sa alegi
Atunci cand te gandesti sa organizezi o masa in acest stil, un detaliu important trecut cu vederea de catre mute persoane este natura textilelor pentru aranjarea mesei. Cu toate ca pare simplu sa alegi o fata de masa si servetele, acest lucru functioneaza insa pentru evenimente mai colocviale. Atunci cand formalitatea devine un imperativ, este bine sa iei in considerare ceva de calitate si placut vizual de asemenea.
- Modelele si texturile nu-si prea au rost, astfel, materialul este cel mai important, de aceea se recomanda sa alegi fibre naturale, precum: matasea, bumbacul sau inul
- Forma fetei de masa pentru un eveniment formal este de obicei fie dreptunghiulara sau rotunda, iar dimensiunea este recomandata se fie cu 25-30 de cm mai larga decat suprafata blatului mesei.
In caz contrar, daca preferi sa nu folosesti o fata de masa, poti sa optezi pentru un covoras textil de calitate pentru amplasarea vaselor (placemats) in felul acesta:
-
Eticheta si reguli pentru tacamuri
- Servetelul: acesta poate sa fie din hartie sau material textil si se amplaseaza fie la extremitatea stanga fie deasupra farfuriei principale
- Furculita pentru felul I sau pentru aperitiv, exterior stanga
- Furculita pentru felul principal, aceasta este cea mai apropiata de farfurie
- Bolul pentru supa
- Farfurie plata, pentru aperitiv
- Farfuria pentru felul principal, aceasta sta la baza tuturor si este cea mai mare
- Cutitul pentru felul principal, acesta va fi mereu asezat cu taisul spre farfurie in partea dreapta
- Cutitul pentru peste, acesta urmeaza imediat dupa lingura de supa supa si inaintea cutitului de friptura
- Lingura de supa, aceasta este prima dintre tacamurile asezate in partea dreapta, astfel este pozitionata perfect fata de bolul de deasupra tuturor vaselor
- Farfurioara pentru paine sau unt
- Cutitul pentru fructe
- Furculita pentru fructe
- Lingurita pentru fructe, toate tacamurile pentru fructe vin pozitionate in partea de sus a farfuriei
- Furculita pentru desert, la fel precum in cazul celor pentru fructe, tacamurile pentru desert sunt pozitionate in ordinea folosirii deasupra farfuriei
- Pahar pentru apa
- Pahar pentru vin
- Pahar pentru sampanie
Astfel arata aranjarea unei mese complete din orice punct de vedere, atat din perspectiva mesei propriu zise, cat si a aranjamentului sau a amplasarii tacamurilor si veselei. Totusi este bine de tinut minte faptul ca acest model nu este batut in cuie, dar reprezinta un indiciu foarte bun dupa care iti poti concepe singur planul de aranjare a mesei.
-
Trucuri si sfaturi
Exista o serie de reguli nescrise pentru luarea unei mese formale, reguli care sunt bazate in totalitate pe limbajul non-verbal si para-limbaj. Precum poti vedea in imaginea de mai sus, poti sa transmiti diferite mesaje folosind o serie de feluri in care poti pozitiona tacamurile odata ce ai terminat masa. Oarecum acestea poarta rolul unui feedback indirect, subtil si de bun gust care da de inteles instant ochiului cunoscator de intentiile oaspetelui.
Astfel, de la stanga sus la dreapta jos, avem:
- Cutitul si furculita asezate in forma convergenta dar fara se se atinga, semnifica faptul ca persoana are nevoie de o pauza sau ca are nevoie sa se retraga la baie, astfel ospatarul sau gazda va stii sa nu preia farfuria crezand ca felul nu se va mai consuma
- Daca tacamurile sunt asezate in forma de cruce sau X, persoana da de inteles ca este gata pentru urmatorul fel de mancare
- Plasarea tacamurilor intr-o forma orizontala, paralela una de cealalta, semnifica o apreciere sau un semn fata de bucatar si ospatar ca mancarea a fost excelenta
- Cutitul si furculita asezate in forma verticala, paralele una fata de cealalta pentru a denota terminarea felului de mancare curent
- Incrucisarea furculitei cu cutitul reprezinta foarte subtil faptul ca oaspetelui nu i-a placut felul de mancare
In concluzie, probabil ai observat faptul ca foarte multe stiluri de amenajare a unei mese preiau din standardele stilului formal, astfel indiferent de eveniment, fie ca este religios sau pur si simplu casual, elemente precum supra etajarea farfuriilor sau plasarea tacamurilor si a paharelor este pe cat de simpla pe atat de practica. Este important totusi sa respecti alte elemente de design precum consistenta culorilor, adica sa nu umpli masa de culori si texturi care sa o incarce inutil, asa ca tine minte sa folosesti eficient spatiul.
De asemenea, natura evenimentului iti va oferi foarte multe indicii despre cum trebuie sa te conformezi etichetei pe care aceasta o impune. De la fata de masa si imbracamintea scaunelor pana la tipul de cutit si forma farfuriei, toate acestea reprezinta detalii in sine, iar impreuna contribuie la realizarea unui aspect care poate fi personalizat exact dupa viziunea ta. Cel mai important lucru aici este sa fii un om creativ, sa indraznesti la ceva diferit si sa oferi o cauza si un argument la tot ceea ce faci. Spor la conceput idei si pus in practica emotii!!!
Surse foto:
Londonist.com
Goodhousekeeping.com
HGTV.com
Lasarecas.com
Moviexhub.info
tabelforyourchoice.com
westcoastcapri.com