Blog » Amenajari » Amenajarea spatiilor mici: +170 poze, sfaturi, idei + ghidul Homelux

Amenajarea spatiilor mici: +170 poze, sfaturi si idei pentru un plus de spatiu

Spatiile mici reprezinta o adevarata provocare in ceea ce priveste amenajarea. Cu toate acestea, sunt anumite reguli, principii si sfaturi care iti vor fi de folos si pe care le poti folosi pentru a obtine rezultatul dorit. Descopera in cele ce urmeaza care sunt acestea si cum le poti adapta necesitatilor tale!

Publicat: 15 ianuarie 2019
Categorii: Amenajari

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Reguli generale: Amenajarea interioara a spatiilor mici de locuit

Una dintre cele mai mari provocari o reprezinta amenajarea spatiilor mici de locuit, intrucat este destul de dificil sa gasesti variantele optime pentru a crea un design unic, care sa iti fie pe plac, dar care sa fie in acelasi timp un mediu functional, dotat cu tot ceea ce ai nevoie. Descopera cum poti amenaja o locuinta in functie de specificul acesteia.

Trucuri pentru amenajarea unui spatiu mic – garsoniera

De obicei, majoritatea garsonierelor reprezinta un perimetru de mici dimensiuni, ceea ce face ca amenajarea sa fie mult mai complicata. Mai mult decat atat, in functie de specificul acesteia (comandata sau semi decomandata), lucrurile se pot complica destul de mult. Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont in momentul in care vrei sa iti amenajezi spatiul dintr-o garsoniera mica!

Sfatul 1: Incearca sa folosesti culori deschide, de preferat alb sau nuante de bej si crem, ori culori pastelate, mai ales in ceea ce priveste zugravirea peretilor, pentru a face spatiul sa para mai mare, mai luminos.

Sfatul 2: Alege piese de mobilier care sa aiba un aspect cat mai simplist, dar modern in acelasi timp. De preferat ar fi sa optezi pentru acelea care au un dublu rol, precum un pat care ofera si spatii de depozitare sau chiar o canapea extensibila, pentru a nu aglomera si mai mult incaperea. In ceea ce priveste dulapurile, aceastea ar trebui sa fie destul de bine compartimentate si este recomandat sa aiba o inaltime mai mare decat latimea.

Sfatul 3: Incearca, pe cat posibil, sa creezi un spatiu care sa inglobeze cele mai importante si utile piese de mobilier si renunta la decoratiunile care nu ofera si o latura practica, optand doar pentru acelea pe care le consideri neaparat necesare infumusetarii si insufletirii garsonierei tale.

Cum amenajezi un apartament mic

Un apartament mic nu se refera neaparat la numarul de incaperi, ci mai mult la dimensiunile acestora, astfel ca atat un apartament de 2 camere, cat si unul de 3 camere poate avea o arie totala destul de mica. Atunci cand vrei sa iti amenajezi un apartament, ar trebui sa tii cont de anumite aspecte, precum:

Sfatul 1: Incearca sa oferi fiecarei camere functia pe care aceasta o are, pentru a avea o locuinta cat mai bine organizata. De exemplu, utilizeaza dormitorul strict ca pe un spatiu de dormit si pentru a iti petrece timpul de dinainte de somn.

Sfatul 2: Alege mobilier compact sau care poate indeplini mai multe functii, precum paturile rabatabile cu dublu rol, comodele cu sertare, etc.

Cum amenajezi o casa de mici dimensiuni

La fel ca in cazul amenajarii apartemantelor de mici dimensiuni, trebuie sa tii cont de anumite aspecte in amenajarea casei tale. Cele mai importante sunt cele legate de alegerea paletei cromatice pentru pereti si mobilier, alegerea unui numar limitat de elemente de decor. Nu uita insa, ca nu trebuie sa renunti la anumite aspecte care sa iti limiteze confortul, ci sa le alegi pe acelea potrivite dimensiunilor locuintei tale. Iata cateva imagini din care te poti inspira!

Amenajarea unei rulote

Tot mai multe persoane folosesc rulotele pentru a merge in concedii, intrucat costurile in ceea ce priveste cazarea sunt mult mai reduse. In acelasi timp, in prezent, sunt destul de multi oameni care aleg sa traiasca si sa locuiasca intr-un astfel de spatiu, din aceleasi considerente, dar si pentru a se putea bucura de o existenta ecologica, de posibilitatea de a isi muta locuinta, privelistea, etc.

Pentru ca rulota reprezinta in sine un loc destul de restrans din punct de vedere al spatiului, atentia pentru detalii ar trebui sa fie cu atat mai mare.

Sfatul 1: Foloseste orice mic coltisor disponibil si da-i o utilitate, un scop practic, fie chiar si pentru depozitare.

Sfatul 2: Opteaza pentru mobilier pliabil (scaune, masa) pentru a putea beneficia de mai mult spatiu atunci cand nu vrei sa folosesti aceste obiecte.

Sfatul 3: Elementele de decor masive chiar nu isi au rostul in acest context. Incearca sa pastrezi totul intr-o maniera cat mai minimala.

Sfatul 4: Incearca sa delimitezi zonele cat mai bine, pentru a nu aglomera spatiul si pentru a nu simti senzatia de claustrare, de sufocare.

Sfatul 5: Foloseste spatii bine compartimentate, usi glisante atat pentru a face trecerea dintre incaperi, cat si pentru dulapuri.

Descopera, in continuare, cateva imagini care iti vor fi de folos in demersul tau de amenajare a unei rulote!

Cum amenajezi camerele mici din locuinta ta

Acum ca ai inteles principiile generale de amenajare a fiecarui spatiu, e momentul sa stabilesti tehnicile corecte pentru amenajarea fiecarei incaperi din apartament, casa sau rulota ta.

Amenajarea unui dormitor mic

Dormitorul se numara printre cele mai importante camere dintr-o locuinta, prin urmare si atentia in privinta amenajarii acestuia ar trebui sa fie una sporita. Nu uita ca aceasta ar trebui sa regaseasca principalele elemente de mobilier specifice, care sa iti ofere confortul de care ai nevoie. Mai mult decat atat, nu uita sa tii cont si de alte aspecte precum varsta, stilul de viata, atunci cand vrei sa amenajezi un dormitor care nu este cel propriu.

    • dormitor mic pentru copii
  • dormitor mic pentru adolescenti si tineri
  • dormitor mic pentru cupluri (matrimonial)

Cum amenajezi un living de mici dimensiuni

In cazul amenajarii unei camere de zi ce are aceasta particularitate, lucrurile se pot complica destul de mult. Aminteste-ti ca sufrageria trebuie sa fie un loc primitor, pentru ca este spatiul in care, cel mai probabil, iti vei petrece timpul singur sau alaturi de prieteni. Din punctul de vedere al amenajarii, ar trebui sa tii cont de cateva aspecte relevante precum:

  • Alegerea unei canapele sau a unui coltar extensibil,
  • Piese de mobilier care ofera spatii generoase de depozitare,
  • Paleta cromatica bine stabilita (de preferat culori deschise sau calde, care sa armonizeze sau sa insufleteasca intregul aspect al camerei),
  • Foloseste-te de etajere si corpuri suspendate, acolo unde este cazul.

Sfaturi pentru amenajarea unei bucatarii mici

Ar trebui sa te axezi doar pe acele piese de mobilier si ustensile care iti sunt realmente de folos si pe care le folosesti frecvent. De asemenea, tine cont de culorile alese: acestea nu trebuie sa fie prea contrastante pentru a nu crea iluzia unui spatiu si mai mic, opteaza pentru mobilier compact si care ofera suficiente spatii de depozitare. De asemenea, un truc pe care il poti folosi este sa imbraci aparatele electrocasnice de mari dimensiuni in tapet de culoare asemenanatoare cu cea a mobilierului sau sa le incorporezi direct in mobilier, astfel incat sa creezi un aspect general unitar, cat mai aerisit din punct de vedere vizual.

Cum amenajezi balconul

In ceea ce priveste amenajarea balconului, acest procedeu ar trebui sa se faca in functie de rolul pe care doresti sa il conferi acestui spatiu. Iti poti transforma balconul in dressing, debara, birou, loc de joaca pentru copii, spatiu de relaxare sau chiar un perimetru in care sa gatesti. Tinand cont de aceste trasaruri, dar si de dorintele si nevoile tale, fa alegerile cele mai potrivite. Descopera cateva poze sugestive din care te poti inspira in amenajarea balconului!

Trucuri pentru amenajarea eficienta a holurilor mici

Chiar daca, aparent, par spatii lipsite de importanta, holurile unei locuinte sunt si ele esentiale. Acestea se pot imparti in 2 categorii: holul de la intrare si holul/holurile de trecere, iar in functie de aceasta particularitate, amenajarea poate fi diferita.

    • Hol mic de la intrare – reprezinta cartea de vizita a locuintei tale. In acelasi timp, ar trebui sa serveasca pentru depozitarea incaltamintei si imbracamintei (jachete, esarfe, etc.). De asemenea ar trebui sa folosesti si cateva elemente de decor care sa inspire sentimentul de ospitalitate.
    • Hol mic de trecere – in cazul acestora, amenajarea poate sa fie mult mai simplista, care sa aduca o nota personala designului interior.

Sfaturi pentru amenajarea debaralei si a dresingului de mici dimensiuni

Aceste doua spatii sunt utilizate, de regula, pentru depozitarea alimentelor si ustensilelor de gatit, respectiv a hainelor. Din acest punct de vedere sunt destul de asemenatoare, intrucat ar trebui sa fie dotate cu polite, etajere sau dulapuri care sa foloseasca drept suport pentru lucrurile ce urmeaza a fi depozitate. Iata cateva idei din care te poti inspira!

Amenajarea baii de serviciu

Spre deosebire de amenajarea unei bai obisnuite, baia de serviciu ar trebui sa contina mai putine obiecte sanitare. Fiind un spatiu de dimensiuni reduse prin definitie, ar trebui sa suplinesti prin corpuri suspendate de depozitare, alegerea unei oglinzi mari, care sa aduca un plus de lumina si de dimensiune spatiului, si alegerea unor corpuri sanitare de mici dimensiuni, pentru a nu limita si mai mult spatiul.

Amenajarea spatiului de sub scari

Spatiul de sub scari poate fi amenajat intr-o multitudine de variante, astfel incat sa se plieze nevoilor tale. Il poti folosi drept spatiu de depozitare sau, daca esti putin inventiv, il poti transforma intr-un loc de joaca pentru copii, ori intr-un spatiu destinat relaxarii. Iata cum!

Amenajarea spatiilor comerciale mici

In cazul spatiilor comerciale, lucrurile se complica, intrucat trebuie sa tii cont atat de ideile pe care le ai (care este perspectiva ta si cum vrei sa arate locul respectiv), dat si de ceea ce isi doreste clientul sa vada si de “regulile nescrise ale pietei”. In functie de specificul locului, stilul de amenajare poate sa fie total diferit.

Cum sa amenajezi un bar&cafenea de mici dimensiuni

Intregul spatiu, ar trebui sa fie amenajat intr-o maniera originala, inventiva si creativa, pentru a “convinge” cat mai multi posibili cumparatori.

Sfatul 1: Daca spatiul este destul de mic si ingust, alege un birou de dimensiune apropiata incaperii, pe care sa pozitionezi aparatura necesara pentru prepararea bauturilor.

Sfatul 2: Peretii ii poti folosi in avantajul tau si cu ajutorul etajerelor poti sa creezi spatii de depozitare pentru materialele consumabile.

Sfatul 3: Nu uita de promovare! Poti folosi o reclama luminoasa cu numele localului in exteriorul acestuia, pliante sau chiar poti decora peretii in asa maniera incat sa surprinzi placerea si deliciul unui consumator de cafea, ori de bauturi alcoolice si non-alcooolice.

Cum sa amenajezi un magazin mic (de haine, de bijuterii, decoratiuni.etc)

Intr-un astfel de spatiu, totul ar trebui sa fie extrem de organizat, curat si bine intretinut. Mai mult decat atat, articolele destinate comercializarii, fie ca este vorba despre haine sau bijuterii, ar trebui sa stea la vedere, sa fie expuse ochilor privitorului.

Sfatul 1: Poti folosi geamuri si oglinzi, atat pentru a da dimesniune spatiului, dar si pentru ca vor fi de mare ajutor.

Sfatul 2: De asemenea, alege rafturi, stative si alte obiecte pe care le consideri necesare pentru depozitarea si expunerea articolelor din magazinul tau.

Sfatul 3: Decoreaza intr-o maniera simplista, minimalista, dar cu mult bun gust.

Cum sa amenajezi un fast-food

Este destul de dificil sa amenajezi un spatiu mic care sa aiba o asemenea utiliate. In primul rand, numarul recipientelor si al aparaturii va ingreuna si mai mult ideile de amenajare, pentru ca va limita spatiul.

Dar, daca vrei sa te bucuri de succes in afacerea ta, pe langa alimentele de calitate si respectarea termenilor si procedurilor, poti folosi reclame luminoase, poze sugestive cu preparatele delicioase pe care le servesti, pentru a “convinge” ochii trecatorilor.

Amenajarea unei patiserii/brutarii/gogosarii

Daca iti doresti sa initiezi o afacere intr-unul dintre aceste domenii (care sunt destul de similare), amenajarea localului tau va trebui sa surprinda prin transparenta si prin prezentarea produselor. Foloseste bancuri de lucru, etajere si rafturi si tot ce consideri ca se potriveste dimensiunilor pentru prezentarea produselor. De asemenea, nu uita ca este importanta temperatura pentru pastrarea in conditii optime a acestor preparate.

Cum sa amenajezi un sediu pentru afacerea ta

Un sediu este locul in care o persoana vine sa solicite diverse actiuni sau sa afla raspunsul intrebarilor pe care le are in legatura cu serviciile pe care i le oferi. Din acest punct de vedere, spatiul ar trebui sa fie unul primitor. Foloseste un birou si cateva scaune comode si confortabile si mizeaza mai mult pe decorarea incaperii.

Cum sa amenajezi spatiul unei receptii

Pentru crearea unui design optim pentru receptie, ar trebui sa procedezi la fel ca in cazul sediului si sa mizezi pe decoratiuni. De asemenea, iti vor servi cateva etajere sau rafturi pentru documentele de care ai nevoie. Pentru a aduce un plus de personalitate spatiului, te poti inspira din domeniul tau de activitate, astfel incat sa creezi o corelatie intre amenajarea receptiei si a intregului spatiu, sa respecti aceleasi principii si acelasi stil. Clientul va observa aceste asemanari si le va evalua pozitiv, ceea ce poate aduce un plus afacerii tale.

Amenajarea spatiilor mici: Cum sa iti amenajezi anexele casei sau ale blocului

Sfaturi pentru amenajarea podului/mansardei

Poti folosi acest spatiu pe post de depozitare sau il poti transforma (in masura in care este posibil) intr-un loc destinat relaxarii. Iata cum, inspirandu-te din imaginile de mai jos!

Cum sa iti amenajezi pivnita/beciul

Daca locuiesti la casa si aceasta este prevazuta cu o pivnita sau un beci, poti sa o/il transformi intr-o debara pentru pastrarea si depozitarea alimentelor peste iarna sau intr-o crama personala de vinuri si alte bauturi. Variantele sunt destul de multe, trebuie doar sa le folosesti in avantajul tau si sa iti pui imaginatia la incercare. Priveste cateva exemple!

Trucuri eficiente pentru amenajarea garajului

Foloseste peretii garajului pentru depozitarea ustensilelor de mecanica care te vor ajuta. Organizeaza totul cu ajutorul rafturilor si nu uita sa pastrezi spatiul cat mai ordonat si curat posibil, pentru a gasi intotdeauna tot ceea ce ai nevoie in cel mai scurt timp.

Cum sa iti amenajezi vestibulul/boxa

La fel ca in cazul celorlalte anexe si vestibulul sau boxa(in cazul blocurilor) ar trebui amenajate cat mai corespunzator cu putinta pentru a le transforma in spatii practice si care sa iti serveasca pentru depozitarea anumitor lucruri, pe care sa le gasesti in momentul in care ai nevoie de acestea.

Amenajarea spatiilor mici din exteriorul casei tale

Si amenajarea unor astfel de spatii poate presupune o adevarata provocare, mai ales cand sunt de mici dimensiuni.

Amenajarea unor curti sau gradini mici

Inainte de a crea un loc care sa te reprezinte si care sa fie oaza ta de liniste, aminteste-ti de anumite principii importante de amenajare, iar in acest sens, un ghid pentru amenajarea unei curti mici iti va fi de folos. Citeste si aplica sfaturile in functie de specificul locului unde se afla amplasata curtea sau gradina.

Sfatul 1: Organizeaza si structureaza curte pe “etaje”, carora sa le atribui diverse functii. Spre exemplu, foloseste-te de partea superioara sau care este mai inalta, pentru a pozitiona in acel loc o masa cu scaune, ideale pentru cinele din timpul verii si, in partea inferioara alege sa adaugi elementele de decor pe care le consideri necesare infrumusetarii locului si atmosferei.

Sfatul 2: Opteaza pentru gazon, pentru ca in acest fel curtea va deveni o suprafata unitara si uniforma.

Sfatul 3: Foloseste plante cu un aspect cat mai natural, de preferat cele verzi si care sunt rezistente la conditiile de mediu si cele climatice, precum suculentele. Poti sa plantezi sau sa pui cateva ghivece cu flori pe alocuri, insa nu exagera cu nuantele acestora, pentru ca in acest fel vei crea un spatiu mult prea incarcat.

Iluminarea spatiilor mici

In special in spatiile de mici dimensiuni, indiferent de specificul acestora, iluminarea este foarte importanta. Mai mult decat atat, ar trebui sa te folosesti de sursele de lumina pentru a face locuinta, imprejurul acesteia sau locul afacerii tale sa para mult mai mare.

  • In cazul incaperilor precum baia sau holurile, ori dressingul, poti utiliza chiar oglinzi care sa reflecte lumina si sa dea dimensionalitate spatiului.
  • In cazul incaperilor precum dormitorul si livingul, poti folosi doua tipuri de lumina, una calda si alta rece, in functie de natura activitatilor (lumina rece pentru citit, cea calda pentru relaxare si ambianta).
  • Bucataria si anexele ar trebui iluminate in mod corespunzator.
  • In curte sau gradina poti folosi lumina calda, ambientala pentru a spori relaxarea si atmosfera.
  • Pentru spatiile comerciale, este necesar sa folosesti atat lumina rece, cat si calda, pentru a crea atmosfera dorita.

Acestea sunt, asadar, cele mai importante principii de respectat in cazul amenajarilor mici. Nu uita ca acestea se pot schimba sau modifica in functie de tipul si specificul locului, dar si de dorintele personale. Tine cont, in masura in care poti, de sfaturile enuntate mai sus si in acest fel te vei asigura de reusita operatiunii.

Pozele din acest articol au fost preluate din diferite surse:

  • www.pinterest.com
  • www.freshhome.com
  • www.homedesignersuite.co
  • www.interiorzine.com
  • www.idealhome.uk
  • www.dhoumm.co
  • www.travisburki.com
  • www.messynessychic.com
  • www.molotilo.com
  • www.govilo.co
  • www.crowellphoto.com
  • www.parkedinparadise.com
  • www.viral-tweet.com
  • www.sebringdesignbuild.com
  • www.ironblood.co
  • www.nuitsunplugged.com
  • www.wellmake.co
  • www.gypsycheese.com
  • www.kidspoint.info
  • www.waploft.co
  • www.soezzy.com
  • www.thekitchn.com
  • www.hgtv.ca
  • www.bhg.com
  • www.effectcup.com
  • www.roomsketcher.com
  • www.carrofotos.com
  • www.demotivatorsblog.com
  • www.recognizealeader.com
  • www.foyerdesignimages.com
  • www.turckrbox.com
  • www.digsdigs.com

Produse asociate

FOTOLIU AMELIE, MATERIAL TEXTIL, GRI, PICIOARE LEMN DE CAUCIUC, PERNĂ DETAȘABILĂ

549,90 lei

Vezi mai multe

499,90 lei

Vezi mai multe

449,90 lei

Vezi mai multe