Blog » Amenajari » +130 Idei si sfaturi ingenioase pentru amenajarea balconului de la Homelux

Amenajare balcon: +130 Idei si sfaturi ingenioase de la Homelux

Vrei sa iti transformi balconul intr-un spatiu ideal pentru relaxare, desprins parca din povesti sau iti doresti un spatiu extra pentru depozitare? Descopera acum care sunt pasii pentru a iti transforma balconul intr-o incapere conform nevoilor si dorintelor tale!

Publicat: 11 noiembrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Dintre toate camerele pe care le poate avea o locuinta, atunci cand vine vorba despre amenajare, balconului i se acorda ultimul loc, fiind considerat o incapere care nu este neaparat indispensabila si care nu are o utilitatea anume. Cu toate acestea, un balcon poate sa constituie in egala masura un spatiu functional, dar si o zona de confort si relaxare, iar din acest motiv ar trebui sa acorzi mai multa atentie in ceea ce priveste amenajarea corecta si corespunzatoare a acestuia.

Amenajarea in functie de tipul balconului

Un balcon poate fi de doua feluri: deschis sau inchis, iar aceasta caracteristica influenteaza considerabil si semnificativ amenajarea acestuia.

Balcon deschis

Acest tip de balcon este una dintre cele mai des intalnite forme de structurare ale unui astfel de spatiu. Balconul de tipul deschis poate fi destul de usor de amenajat, insa ar trebui sa acorzi atentie detaliilor, intrucat, daca in perioada anotimpurilor calde va fi un loc numai bun pentru a iti bea cafeaua dimineata sau pentru a te relaxa dupa o zi obositoare de munca, privind apusul, odata cu venirea toamnei si mai ales in timpul iernii s-ar putea sa ai ceva probleme cu pastrarea curateniei pe balcon, dar si in ceea ce priveste protejarea corpurilor de mobilier existente sau a altor decoratiuni. Din acest motiv, daca balconul locuintei tale este deschis, ar trebui sa eviti mobilierul din lemn sau, daca iti doresti totusi astfel de componente ar trebui sa alegi materiale rezistente, bine intretinute, pe care sa nu le expui prea mult conditiilor meteo nefavorabile. Indicat ar fi sa optezi pentru mobilier, elemente de decor si alte obiecte pe care le consideri necesare amenajarii acestui spatiu confectionate din materiale solide si rezistente, precum metalele, spre exemplu.

Balcon inchis

Amenajarea unui balcon inchis nu ar trebui sa presupuna prea mari sacrificii, mai ales daca stii exact ce utilitate vrei sa ii dai balconului tau, si maniera in care vrei sa il amenajezi. Tot ce trebuie sa tii cont, atat in cazul balcoanelor inchise, cat si in cazul celor deschise este sa nu omiti faptul ca un astfel de spatiu nu trebuie sa fie amenajat doar conform preferintelor personale, ci trebuie sa il transformi inainte de toate intr-un loc util, primitor si armonios.

Cum sa amenajezi balconul in functie de dimensiune

Dimensiunea sau marimea unui balcon este extrem de importanta pentru a il amenaja intr-un mod cat mai corespunzator si potrivit nevoilor tale.

Balcon mic

Balcoanele mici reprezinta o adevarata provocare in ceea ce priveste amenajarea, mai ales atunci cand ai nevoie de un spatiu functional, dar si in cazul in care iti doresti un simplu loc in care sa te relaxezi. Nu uita ca este important sa tii cont de dimensiunile incaperii si sa alegi mobilierul si decoratiunile ideale, conform spatiului de care beneficiezi. Iata cateva idei din care te poti inspira!

  • Balcon mic inchis

Daca balconul de mici dimensiuni reprezenta o provocare destul de mare, unul mic dar care este si inchis, inseamna cu atat mai mult efort depus, cunostinte dobandite si actualizate pentru a reusi sa amenajezi un astfel de loc. Intrucat aceste caracteristici iti limiteaza si mai mult optiunile, cel mai bine ar fi sa alegi un mobilier facut pe comanda, ingenios, care sa se potriveasca cu exactitate spatiului si nevilor tale sau sa folosesti corpuri suprapuse ori pozitionate pe pereti. Nici in privinta decoratiunilor nu ar trebui sa exagerezi, pentru a nu incarca si mai mult incaparea.

  • Balcon mic deschis

Daca ai un balcon mic, dar totusi deschis, ai putea sa te consideri norocos, intrucat amanajarea unui astfel de spatiu iti va permite sa creezi un loc ideal pentru tine. Poti pozitiona corpuri de mobilier suprapuse pe peretele sau peretii disponibili, iar peretele cu deschidere il poti folosi cu ususrinta pentru a da un aer deosebit balconului tau, cu ajutorul ghivecelor de flori sau decoratiunilor. Vezi imaginile de mai jos si insira-te inainte de a face orice demers!

Balcon mare

Un balcon de dimensiuni generoase nu ar trebui sa ridice prea mari probleme in ceea ce priveste amenajarea acestuia, insa ar trebui sa tii cont, totusi, de anumite criterii, precum tipul balconului, stilul de amenajare dorit, dar si nevoile tale in ceea ce priveste folosirea acestui spatiu.

  • Balcon mare inchis

Poti folosi un balcon mare si inchis atat pentru depozitare, cat si pentru a crea un spatiu boem, desprins din revistele de design interior, astfel incat sa beneficiezi de o dubla utilizare a acestuia.

  • Balcon mare deschis

Pentru un balcon de tipul deschis, cel mai bine ar fi sa il folosesti strict in scopul  relaxarii, transformandu-l intr-un spatiu de poveste, magic, mai ales ca dimensiunile iti permit acest lucru. Iata cum poti oferi un aspect inedit balconului locuintei tale!

Balcon ingust

La fel ca in cazul balcoanelor mici, pozitionarea elementelor ce vor da conturul incaperii ar trebui sa se faca strategic, pentru a beneficia de mai mult spatiu disponibil.

Balcon lung

Iata cateva idei din care te poti inspira pentru a da viata balconului tau ce prezinta aceste caracteristici!

Balcon lung si ingust

Acest tip de balcon se numara printre cele mai dificile din punctul de vedere al amenajarii, insa nu este imposibil sa conferi acestui spatiu putina atentie, transformandu-l intr-un loc ideal, feeric. Iata cum!

In functie de tipul de locuinta

Un alt criteriu destul de important pentru amenajarea unui balcon este tipul de locuinta din care aceasta face parte. Probabil, pentru multe persoane, acest detaliu nu pare demn de luat in calcul, insa, este destul de important deoarece, inainte de a face orice schimare, ar trebui sa te asiguri ca structura de rezistenta iti permite.

Balcon de apartament/bloc

Atunci cand locuiesti in mediul urban, este destul de dificil sa gasesti linistea de care ai nevoie, momentul tau de relaxare, mai ales in mijlocul unui oras mare si aglomerat. Din acest motiv, ar trebui sa profiti de fiecare moment si ocazie, dar si de fiecare coltisor din locuinta ta pe care sa il transformi intr-un spatiu ideal pentru tine.

Balcon de casa

De obicei, balcoanele de casa, sunt construite in asa maniera astfel incat sa indeplineasca caracteristicile necesare pentru a fi un spatiu ideal pentru proprietarii locuintei. Evident, acest lucru tine si de infrastructura si de planul arhitectural al constructiei. Atunci cand vrei sa iti amenajezi balconul, ar trebui sa tii cont nu numai de designul intregii locuinte, dar si de amenajarea curtii tale, pentru a crea un spatiu care sa se completeze, un loc exact asa cum ti-l doresti, desprins din povesti. Vezi mai jos cateva surse de inspiratie!

Amenajarea unui balcon in functie de pozitionarea acestuia

Locul in care este pozitionat balconul poate influenta destul de mult modalitatea de amenajare, intrucat, orice om isi doreste sa transforme balconul intr-o incapere care sa ii serveasca in diverse scopuri si care sa se plieze dupa anumite necesitati.

Balcon situat in prelungirea bucatariei

Poate fi amenajat diferit fata de celelalte tipuri de balcoane, dat fiind faptul ca aflandu-se in acest spatiu, poate fi folosit fie ca o prelungire a incaperii, fie ca un spatiu ideal pentru depozitarea alimentelor si produselor pentru iarna. In functie de necesitatile tale, alege ce modalitate te avantajeaza cel mai bine si confera-i balconului tau de bucatarie utilitate, functionalitate, dar si un aspect elegant, amenajandu-l in maniera dorita.

Balcon situat in prelungirea livingului

In cazul balconului aflat in prelungirea livingului, de obicei, acesta constituie un spatiu personalizat, utilizat mai mult pentru a crea o atmosfera intima, in care sa domine confortul, armonia si bunastarea. Iata cateva idei din care te poti inspira pentru amenajarea balconului tau!

Balcon situat in prelungirea dormitorului

La fel ca in cazul balconului situat in afara camerei de zi, si cel ce sta in prelungirea dormitorului poate fi un spatiu ideal pentru relaxare, confortabil si imbietor. Insa, daca nu dispui de un dormitor suficient de mare, astfel incat sa iti poti pune toate lucrurile necesare si utile, si, mai ales daca nu ai gandit si structurat o camera careia sa ii atribui functia de dresing, iti poti amenaja balconul ce da din dormitor pentru a reprezenta un veritabil dresing, ideal pentru stocarea tuturor articolelor vestimentare pe care sa le ai mereu la indemana si dispozitie atunci cand ai nevoie de ele.

Balcon la mansarda/terasa

De multe ori, in cazul constructilor moderne, mansardele se pot termina cu un balcon fie inchis, fie deschis, atat din punct de vedere al infrumusetarii imaginii unei case, dar mai ales din punct de vedere termic, pentru a impiedica frigul si precipitatiile abundente sa patrunda mai repede in locuinta. Un astfel de balcon, poate indeplini diverse functii, de la spatiu de depozitare, pana la loc ideal pentru a iti bea cafeaua diminetile sau pur si simplu, un colt unde sa iti gasesti linistea si echilibrul de care ai nevoie.

In functie de stilul de amenajare

Designul unui balcon este influentat de stilul de amenajare dorit. Atunci cand iti amenajezi balconul, nu este neaparat necesar sa tii cont designul intregii locuinte, insa, pentru a crea un spatiu armonios ar fi ideal sa iei in calcul si acest aspect.

Balcon modern

Daca iti doresti un balcon modern, iata cateva imagini din care te poti inspira, astfel incat sa nu dai gres cu amenajarea unui astfel de spatiu.

Balcon clasic

Stilul clasic este foarte usor de obtinut, trebuie sa tii cont doar de anumite detalii, care sa dea impresia de eleganta si modernitate in acelasi timp, cum ar fi mobilierul din lemn sau cu aspect de lemn si decoratiunile simple, dar sofisticate in acelasi timp.

Balcon vintage

Acest stil de amenajare este usor de obtinut, prin adaugarea unui mobilier alb sau maro din lemn masiv, mizand pe elemente de decor florale sau care sa duca cu gandul la acea perioada. Poti folosi perne, ghivece cu flori, sau un covor pentru a infrumuseta si a da viata acestei incaperi, transformand-o intr-o oaza de liniste, de relaxare, un loc perfect pentru a iti bea cafeaua de dimineata sau pentru a lucra de acasa.

Balcon rustic

Este cel mai des intalnit in zonele de munte, in special la cabane sau pensiuni, dar si la casele din zonele rurale, intrucat reprezinta o modalitate ideala de a aduce un nou suflu sau pentru a da un aspect natural locuintei tale. In special pentru persoanele care prefera elementele din lemn sau din materii cat mai naturale, neprocesate, nefinisat sunt atrase se stilul rustic de amenajare.

Balcon minimalist

Stilul minimalist este cel mai indicat si potrivit, mai ales atunci cand spatiul este unul restrans. Culorile simple, neutre sau non culorile sunt cele mai potrivite pentru alegerea pieselor de mobilier, iar in ceea ce priveste decorarea, elemntele de decor pot reprezenta o pata de culoare, punctand in anumite zone ale incaperii.

Balcon in stil mediteranean

Daca iti doresti sa te bucuri de aerul si atmosfera oraselor cu iesire la Mediterana, poti sa iti creezi pe balcon un spatiu inspirat din aceasta tematica. Descopera cateva idei pe care le poti pune in practica!

Alegerea mobilierului pentru balcon

Mobila pentru balcon este necesar sa fie aleasa dupa mai multe criterii. In primul rand trebuie sa tii cont de dimensiunea incaperii, de suprafata spatiului de care beneficiezi, de stilul de menajare al intregii locuinte, dar si de functionalitatea pe care o dai acestui loc. Important este sa creezi un ambient placut pentru tine si familia ta, un spatiu pe care sa il poti folosi pentru activitatile importante sau pentru a te relaxa. De asemnea, iti poti folosi inventivitatea si creativitatea pentru a face chiar tu piesele de mobila, din materiale reciclabile.

Materiale de finisaj pentru balcon (izolare termica)

In ceea ce priveste alegerea materialelor de finisaj pentru balcon, acestea ar trebui sa indeplineasca anumite cerinte speciale. In primul rand, spre deosebire de restul incaperilor, balconul are nevoie de izolare termica, asadar alege produse de calitate, care sa indeplineasca aceasta conditie. Izolarea termica, nu doar ca va facilita confortul si va ajuta pentru a avea o temperatura constanta in casa fara sa ai costuri suplimentare pe factura, dar va impiedica apartitia mucegaiului si a egrasiei. Atat podeaua cat si peretii ar trebui sa fie izolati termic, iar cele mai bune materiale sunt vata minerala, polistirenul expandat sau cel extrudat. Cel mai bine ar fi sa apelezi la serviciile unui constructor avizat inainte de a face aceasta imbunatatire, pentru a te asigura de reusita operatiunii.

Cum sa folosesti balconul in scopuri practice

In functie de necesitatile tale, poti amenaja balconul cu diverse scopuri practice, astfel incat sa beneficiezi de un spatiu in plus.

Balcon – spatiu de depozitare/dressing/debara

Daca nu dispui de o locuinta spatioasa, poti amenaja si organiza balconul pentru a putea fi un loc ideal de depozitare. In functie de nevoile tale, il poti transforma intr-o debara, in care sa depozitezi alimentele si proviziile pentru iarna, utilandu-l cu dulapuri si etajere. Trebuie sa acorzi atentie, insa, luminii puternice, intrucat aceasta poate afecta si deteriora calitatea si gustul preparatelor. Foloseste draperii opace sau jaluzele care sa nu permita luminii soarelui sa traverseze spatiul.

De asemenea, daca esti o persoana pasionata de shopping si ai acumulat destul de multe haine in ultima perioada, o idee inspirata ar fi sa faci din balconul locuintei tale un spatiu ideal pentru depozitarea articolelor vestimentare. Alege dulapuri incapatoare, organizatoare si alte obiecte din aceasta gama pentru a da spatiului de care beneficiezi functionalitate. Nu uita sa atasezi si una sau mai multe oglinzi, atat pentru a crea iluzia de incapere mai spatioasa, cat si pentru ca este necesara unui astfel de loc.

Cum sa iti transformi balconul intr-un spatiu de birou perfect

Persoanele ingenioase, care lucreaza mare parte din timp acasa, incearca pe cat posibil sa isi creeze un spatiu ideal pentru a-si putea desfasura munca in conditii optime. Atunci cand locuinta nu este suficient de spatioasa, ar trebui sa profiti de fiecare coltisor, iar balconul poate fi cea mai buna optiune pentru a iti amenaja un spatiu al tau. In functie de dimensiunile incaperii, alege corpurile de mobilier pe care le consideri necesare. Daca spatiul este unul restrans, asa cum se intampla in cazul majoritatii balcoanelor, cel mai bine ar fi sa iti alegi un birou alb sau de culoare deschisa, care sa fie destul de bine structurat si compartimentat, astfel incat sa poti depozita o mare parte din materialele de care ai nevoie. Ia-ti un scaun confortabil, dar pliabil, pentru ca iti va fi mult mai util si decoreaza in maniera minimalista, astfel incat sa ai parte de atmosfera pe care ti-o doresti, dar si de spatiul de care ai nevoie. Iata cateva sugestii din care te poti inspira!

Bucatarie pe balcon

In majoritatea cazurilor, balconul poate reprezenta o prelungire destul de potrivita pentru bucatarie, astfel incat persoanele care locuiesc in garsoniera sau nu au o bucatarie spatioasa, potrivita pentru a isi desfasura activitatile culinare sa poate beneficia de mai mult spatiu disponibil. In unele cazuri, balconul poate constitui o bucatarie in sine, mai ales in cazul garsonierelor de mici dimensiuni. In aceste situatii, acestea ar trebui amenajate in conformitate cu spatiul pe care ti-l doresti. Alege corpuri de mobilier cat mai simple ca design, astfel incat sa nu incarci si mai mult spatiul si axeaza-te pe cele mai importante componente pentru  a avea o bucatarie functionala: aragaz, frigider, blat de bucatarie, chiuveta. Foloseste corpuri suspendate, acolo unde peretii iti permit din punctul de vedere al sustinerii si decoreaza minimalist, dar cu bun gust.

Cum sa creezi pe balcon un loc de joaca pentru copii

De asemenea, poti transforma aceasta incapere intr-un perimetru pe care sa il foloseasca copiii pentru a se juca si a se relaxa. In acest fel, nu doar ca le vei distrage atentia de la obiectele de valoare din casa, dar se vor simti privilegiati ca au un loc al lor. Iata cateva exemple din care te poti inspira pentru a crea un loc de joaca, un mediu ideal pentru micutii tai!

Balconul – spatiu perfect pentru relaxare

Poti avea destul de multe optiuni pe care sa le folosesti in avantajul tau pentru a te bucura de un balcon functional, dar de asemenea, il poti transforma intr-o oaza de liniste, de ralaxare, un loc intim, unde sa te retragi in acele momente tensionate sau dupa o zi lunga si obositoare de munca. In acest sens, ar trebui sa gandesti strategia de amenajare mai mult din punct de vedere al elementelor de decor, creand un spatiu confortabil, relaxat, ideal pentru tine.

Iluminarea corespunzatoare a balconului

Cu atat mai mult cu cat este o componenta esentiala a locuintei tale, balconul ar trebui iluminat in mod corespunzator si in functie de specificul si functionalitatea pe care i-ai dat-o spatiului. Foloseste lumina cat mai aproape de cea naturala sau lumina rece pentru zonele practice(birou, bucatarie) si o varianta ambientala pentru momentele de relaxare.

Decoratiuni specifice pentru infrumusetarea balconului

Atunci cand vine vorba despre alegerea decoratiunilor, gusturile si optiunile personale sunt cele care primeaza. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de anumite criterii precum stilul de amenajare si dimensiunea balconului, astfel incat sa te asiguri ca faci alegerile potrivite. Iata cateva idei de elemente de decor pe care le-ai putea folosi!

Aceste sunt aspectele de care ar trebui sa tii cont atunci cand doresti sa amenajezi balconul casei sau apartamentului tau. Nu uita ca dimensiunea si tipul balconului se afla printre cele mai importante criterii, asa ca trebuie sa ai in vedere aceste specificatii inainte de a incepe operatiunea de amenajare.

Pozele care se regasesc in acest articol au fost preluate din mai multe surse:

  • www.pinterest.com
  • www.homemydesign.com
  • www.suishagoya.net
  • www.yandex.ru
  • www.yandex.ua
  • www.espazium.ch

Produse asociate

79,99 lei

Vezi mai multe

14,99 lei

Vezi mai multe

149,90 lei

Vezi mai multe