Blog » Amenajari » 42 idei ingenioase pentru amenajarea unei debarale de la Homelux

Amenajare debara » Homelux iti prezinta +42 idei ingenioase si poze pentru amenajarea unei debarale

Debaraua nu este doar un loc de depozitare, lipsit de culoare si stil. Afla cum poti sa transformi acest spatiu intr-o incapere amenajata cu bun gust, dar care sa-si pastreze functionalitatea!

Publicat: 18 octombrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Atunci cand vine vorba de amenajare, debaraua este considerata lipsita de importanta, fiind un spatiu mic, ce nu necesita o atentie deosebita. Insa, o astfel de incapere ar trebui privita cu la fel de multa importanta ca orice alta camera dintr-o locuinta, datorita rolului extrem de important pe care il are.

Cum amenajezi o debara in functie de pozitionare

Locul in care se afla o debara este destul de important, pentru ca, in functie de acest aspect ar trebui sa folosesti diferite strategii pentru a o amenaja cat mai corect si corespunzator.

Debara pe hol

Cel mai intalnit tip de debara este cea care se afla pe hol, fiind usor de accesat, la indemana din orice punct al locuintei. In functie de demensiunile unui hol, aceasta se poate afla in capat sau in partile laterale.

Principalul lucru de care ar trebuie sa tii cont in cazul unei astfel de incaperi este tipul de usa si modalitatea de montare a acesteia, intrucat, cel mai eficient ar fi sa alegi un model de usa pliabila/glisanta, pentru a nu limita spatiul si pentru a iti facilita accesul.

In ceea ce priveste mobilierul, acesta trebuie ales in primul rand in functie de necesitati, dar si de suprafata interioara a debaralei, pentru a eficientiza spatiul de care dispui.

Debara pe balcon

Acest tip de debara este intalnit, in special in cazul apartamentelor mici, acolo unde spatiul nu este suficient de depozitare si reprezinta o modalitate utila de a il optimiza, creand un loc ideal pentru stocarea obiectelor marunte, dar extrem de utile si necesare intr-o casa, a alimentelor sau a proviziilor necesare pe tot parcursul anului.

Mai mult decat atat, un balcon inchis, poate fi destul de usor de amenajat, astfel incat sa il poti trasforma intr-o debara, folosindu-te de etajere sau rafturi spatioase, precum si alte ustensile necesare, precum cosuri de rafie sau alte compartimente de acest fel.

Din bucatarie (camara)

Daca planuiesti sa te muti la casa, ar trebui sa ai in vedere, atunci cand iti construiesti locuinta si acest aspect, pentru ca iti poate fi de mare ajutor in eficientizarea spatiului din bucatarie, facand-o sa para mai putin aglomerata de toate ustensilele si recipientele depozitate in mod necorespunzator. Exista si unele apartamente care sunt prevazute cu o camara/ debara, ceea ce poate constitui un avantaj destul de mare pentru un locatar.

In functie de timpul de locuinta

O debara poate fi diferita atat din punct de vedere al spatiului, cat si al modului de amenajare, in functie de stilul de locuinta in care se regaseste.

Debara de apartament

De obicei, debaralele din apartamente sunt de mici dimensiuni.  Insa, daca este amenjat corespunzator, chiar si un spatiu redus, poate oferi posibilitati multiple. Trebuie doar sa stii cum sa beneficiezi de acest avantaj in folosul tau, pentru a crea o sursa de depozitate cat mai util.

Debara la casa

Avantajul unei astfel de camere este ca, in principiu, poti sa iti proiectezi un spatiu suficient de mare, astfel incat sa il poti organiza dupa nevoile tale si ale familiei si dupa bunul plac. Uneori, in cazul unei locuinte de tip casa, cel mai intalnit concept este construirea a 2 astfel de debarale, una in apropierea bucatariei sau care face parte din bucatarie, unde sunt depozitate alimentele, recipientele pentru gatit, fructele si legumele necesare si alta, de dimensiuni mai mici decat prima, pe hol, unde se regasesc mai mult instrumente de uz menajer, precum aspiratorul si alte astfel de accesorii utile.

Cum sa amenajezi o debara tinand cont de dimensiunea acesteia

Dimensiunea este criteriul esential de amanajare al oricarei camere, cu atat mai mult in cazul unei debarale. Iata care sunt cele mai potrivite sfaturi pentru a organiza cat mai eficient o astfel de incapere, in funtie de marimea acesteia.

Debara mica

Debarele mici ridica probleme destul de mari, mai ales pentru ca trebuie sa profiti de fiecare coltisor, astfel incat aceasta sa fie cat mai bine organizata si compartimentata. Un simplu raft pus pe centru nu este suficient, in acest caz, in primul rand, pentru ca va ocupa tot spatiul functional si nici nu ofera prea multe alternative de depozitare. Cel mai bine ar fi  sa iti faci un asemenea suport pe comanda, ideal pentru dimensiunea debaralei, insa, o modalitate mai eficienta este sa montezi etajere, puse la distante diferite, in functie de ce urmeaza sa stochezi in acel spatiu. Spre exemplu, in partea de jos, ai putea crea o distanta mai mare, ideala pentru cosurile sau laditele cu legume si fructe, iar pe masura ce urci spre tavan, poti amplasa etajerele, la o distanta si inaltime corespunzatoare, in functie de tipul produselor pe care vrei sa le inmagazinezi( borcane de muraturi, converse, sticle de vin). Iata cateva idei din care te poti inspira!

Debara mare

O debara de dimensiuni generoase, nu este neaparat mai facil de amenajat, insa trebuie sa fii atent la modul in care pozitionezi suporturile, pentru a avea un spatiu eficient si functional. Totodata, unele persoane aleg sa foloseasca debaraua drept un spatiu ideal pentru masina de spalat, asadar, daca dispui de o suprafata mai mare, poti sa transformi o simpla debara, intr-o camera multifunctionala.

Ce tip de usi sunt potrivite pentru debara

Atat in functie de suprafata interioara a acestei camere, cat si in functie de spatiul din imprejurimi, poti alege diferite modele pentru usi.

Usi glisante

Sunt cele mai intalnite, intrucat acestea sunt usor de montat si de accesat, iar pentru ca nu au un unghi anume de deschidere, nu limineaza spatiul.

Usi obisnuite

Daca alegi acest model de usa, nu uita sa optezi pentru una cu deschidere catre exterior, in acest fel iti nu vei limita spatiul functional din debara.

Inlocuirea unei usi cu o perdea/draperie

Aceasta metoda este adaptata de multe persoane, considerand-o mult mai practica, dar si mai avantajoasa ca pret.

Debara fara usi

In unele cazuri, debaralele nu sunt prevazute cu usi, tocmai pentru a facilita accesul, dar si pentru a oferi un spatiu mai mare de depozitare. Acest aspect poate constitui un avantaj, dar si un dezavantaj in acelasi timp, deoarece toti cei care iti calca pragul vor putea avea acces vizual la obiectele si proviziile tale.

Cum alegi rafturile/organizatoarele ideale pentru o debara

Acestea vor fi alese intotdeauna in functie de spatiu, dar si de nevoile personale. In plus, pentru a usura cautarea dupa alimentele si produsele dorite, pe fiecare recipient, poti pune un biletel cu categoria de obiecte care se afla in suportul respectiv. Iata cateva idei ingenioase pentru eficientizarea unei debarale!

Importanta surselor de iluminat dintr-o debara

La fel ca in cazul oricarei alte camere dintr-o locuinta, si debaraua ar trebui sa fie iluminata corespunzator. De cele mai multe ori, un bec pozitionat in centrul camerei sau chiar intr-un colt, nu se doveste a fi eficient. Incearca, pe cat posibil, sa creezi un sistem optim de iluminare, astfel incat sa ai acces la tot ceea ce ai depozitat in debara pentru a gasi ceea ce cauti, mult mai repede.

Acestea sunt doar cateva dintre ideile si sfaturile pe care le poti pune in practica pentru a iti amenaja corespunzator si intr-un mod cat mai eficient si functional debaraua.

Pozele regasite in acest articol au fost preluate din mai multe surse:

pinterest.com

decoratix.com

madisonark.org

atlantacloset.com

Produse asociate

RAFT PERETE 3 POLITE

54,99 lei

Vezi mai multe

34,99 lei

Vezi mai multe

39,99 lei

Vezi mai multe