Blog » Amenajari » 130 idei, poze, solutii si sfaturi pentru amenajarea eficienta a baii

Amenajarea baii cu Homelux: +130 idei, poze, solutii si sfaturi pentru o amenajare EFICIENTA a baii

Iti doresti o baie amenajata si utilata dupa cele mai inalte standarde? Descopera cele mai eficiente solutii si sfaturi pentru amenajarea baii tale!

Publicat: 10 noiembrie 2018
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Baia se numara printre cele mai importante incaperi din locuinta unui om. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba despre amenajarea baii, multe persoane se axeaza doar pe alegerea culorii mobilierului, fara sa tina cont si de alte criterii de selectie. In realitate insa, exista mai multe aspecte ce ar trebui luate in calcul pentru a amenaja baia intr-un mod corect si eficient.

Amenajarea baii functie de stilul dorit

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat mai multe stiluri in ceea ce priveste decorarea si amenajarea unei bai, pornind de la nevoia omului de a avea parte de confort, de a avea o locuinta in care sa se simta „acasa”, care sa fie exact pe gustul lui.

Bai in stil modern

Baile moderne sunt specifice in general tinerilor, care isi doresc un grad sporit de confort si, mai ales, un aspect inedit al acestei incaperi. Printre cele mai importante caracteristici ale acestui tip de amenajare se numara:

–        Prezenta unui mobilier modern ce ofera spatii generoase de depozitare;

–        Un design minimalist ce implica zone bine definite;

–        Prezenta formelor geometrice, atat la nivelul peretilor, prin folosirea gresiei, sau in ceea ce priveste alegerea decoratiunilor;

–        Corpuri sanitare predonderent din sticla sau din marmura lucioasa;

–        Prezenta elementelor metalice, in special robineti si suporturi specifice baii.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER BAIE

Amenajare unei bai clasice

Un stil clasic este definit in primul rand de eleganta, de functionalitate, dar si de elemente neutre de decor care sunt, insa, destul de semnificative pentru a intregi imaginea si atmosfera creata.

O baie clasica va fi definita intodeauna de cateva elemenete cheie:

–        Mobilier atent lucrat si minutios ales;

–        Oglinzi cat mai mari;

–        Un sistem de iluminare destul de bine pus la punct, care sa implice in special corpuri din sticla;

–        Obiecte sanitare impunatoare, masive, pentru a spori confortul;

–        Pardoseala luxoasa, cu un design deosebit.

Vintage – una dintre cele mai intalnite metode de amenajare

Baile in stil vintage sunt extrem de apreciate pentru frumusetea si eleganta lor, pentru atmosfera magica, de poveste in care acestea te introduc inca de la primul pas. Pot exista destul de multe idei pentru a crea un design in stil vintage, insa sunt anumite reguli si specificatii definitorii pentru aceasta tematica:

–        Pereti in culori calde ( tonuri de crem, marou), pastelate si subtile ( roz, albastru, bleu) sau chiar alb, iar uneori prezenta tapetului cu motive florale;

–        Mobilier din lemn cu aspect invechit, patinat;

–        Corpuri sanitare din marmura, care sa respecte estetica acestui stil, eventual o chiuveta cu picior, o cada rotunda sau ovala;

–        Accente de auriu sau alte metale care sa imite trecere timpului atat pentru bateriile sanitare, cat si pentru decoratiuni;

–        Oglinda mare incadrata de o rama deosebita.

> DESCOPERA COLECTIA DE ACCESORII BAIE

Stilul minimalist de amenajare a unei bai

Acest stil de amenajare este destul de intalnit in prezent, mai ales la acele persoane care nu pun accent prea mare pe decoratiuni si isi doresc un spatiu complet utilat, functional si cat mai simplu. O baie minimalista trebuie sa indeplinesca, asadar, cateva principii de baza:

–        Culori neutre, de preferat alb sau chiar negru, ori combinatii dintre acestea;

–        Mobilier ce are linii cat mai simple, neutre, de regula dreptunghiular;

–        Corpuri si obiecte sanitare suspendate, care se pierd in cadrul creat;

–        Lipsa decoratiunilor sau unu numar cat mai mic de obiecte de decor;

–        Spatiu clar si luminat din abundenta.

> DESCOPERA COLECTIA DE BATERII BAIE

Bai in stil retro

Perioada retro pare sa fie un motiv de inspiratie pentru o mare categorie de persoane care isi doresc un astfel de aspect al locuintei sale, implicit al baii. Sunt cateva elemente caracteristice acestui stil de amenajare care transforma o simpla baie intr-o camera deosebita, prin crearea unei atmosferi dorite:

–        Pardosela cu diverse modele si pereti incarcati de detalii, prin folosirea unei faiante cu forme geometrice sau tapet in carouri, dungi sau chiar buline;

–        Corpuri sanitare masive, preponderent cu aspect de metal, cupru sau fonta;

–        Corpuri de mobilier din lemn;

> DESCOPERA COLECTIA DE SETURI ACCESORII BAIE

Stilul romantic

O baie amenajata si decorata in stil romantic duce cu gandul, in primul rand, la confort, la o atmosfera luxurianta, ce implica corpuri sanitare din ceramica de calitate superioara, mobilier din lemn si decor care sa iasa in evidenta. Cel mai adesea se creaza o contopire a stilului romantic cu cel vintage sau chiar cu elemente de modernitate, ajungand la un stil de amenajare unic, inedit. Accentul cade pe decor, la fel ca in cazul unei bai amenajate in maniera vintage, intrucat acesta este extrem de important pentru crearea atmosferei dorite.

Bai luxoase

Acest model de baie se regaseste in special la persoanele care isi permit un stil de viata pe masura, eleganta si confortul fiind ridicate la un nivel superior. Iata cateva idei din care te poti inspira, in cazul in care iti doresti sa adordezi aceasta tematica!

Cum sa amenajezi o baie in functie de dimensiune

Unul dintre principalele criterii de luat in considerare in amenajarea baii este dimensiunea, intrucat este necesar ca aceasta incapere sa fie dotata corespunzator spatiului de care beneficiezi.

Bai mici si foarte mici

Baile ce au o suprafata mica pot reprezenta o adevarata provocare, chiar si pentru cei mai experimentati designeri de interior, intrucat  aceastea trebuie sa fie, in primul rand functionale, dar si un spatiu atractiv, realizat in conformitate cu preferintele personale.

Exista cateva mici trucuri de aplicat in cazul bailor mici, care vor ajuta la crearea unei zone ideale:

  • Culorile din baie: Daca nu dispui de o camera prea mare, cel mai bine ar fi sa nu aglomerezi si mai mult spatiul din punct de vedere vizual, incarcandu-l cu o paleta cromatica complexa sau cu un model complicat, ori culori puternice si contrastante. Ideal ar fi sa alegi nuante fie neutre, precum albul, fie deschide, spre exemplu tonuri de bej, crem sau bleu, pentru ca acestea vor oferi senzatia de spatiu primitor, vor crea luminozitate si vor oferi dimensiune incaperii.

De asemenea, ar trebui sa pastrezi acelasi nuante, optand eventual  pentru un ton sau doua mai inchis, atat pentru mobila din baie, cat si pentru decoratiuni, pentru a stabili un oarecare contrast, dar care sa nu incarce si mai mult spatiul.

  • Spatiile de depozitare: Adevarata provocare in cazul unei bai de mici dimensiuni consta in crearea unor spatii de depozitare eficiente si suficiente. Daca in cazul mobilierului, este recomandat sa se evite alegerea unei chiuvete cu masca, pentru a dispune mai mult spatiu, o solutie eficienta  pentru a suplini depozitarea este crearea unor spatii, etajere, suporturi la nivelul peretilor. Atentie, insa! Incearca sa respecti o anumita proportie, astfel incat sa nu incarci si mai mult locul.

In unele cazuri, limitele de spatiu pot fi extrem de reduse, ceea ce presupunea ca amenajarea ar trebui sa se faca cu si mai multa atentie, fiind vorba despre niste bai foarte mici.

> DESCOPERA COLECTIA DE TEXTILE BAIE

Bai inguste si lungi

Descopera cateva idei de amenajare pentru baile lungi si inguste, din care te poti inspira pentru a eficientiza spatiul la maximum:

Bai mari

In cazul bailor de mari dimensiuni, lucrurile stau cu totul diferit, intrucat un spatiu generos iti ofera posibilitati multiple, fara sa iti limiteze alegerile in vreun fel. Tot ce trebuie sa tii cont in amenajarea unei bai mari este ca optiunile facute in ceea ce priveste alegerea mobilierului, a culorilor, a corpurilor sanitare si a altor accesorii si detalii de decor sa nu creeze idea unui spatiu mai mic decat este de fapt, prin aglomerare.  Este important sa respecti tematica generala de amenajare a locuintei, privind stilul persoanal ales. De asemenea, o baie mare este locul ideal pentru a te bucura de confortul oferit, prin implementarea unui spatiu prielnic relaxarii, precum o cada spatioasa, luxoasa.

In functie de tipul de locuinta

Un alt criteriu important in amenajarea unei bai este reprezentat de tipul de locuinta, pentru ca in functie de aceasta, posibilitatile pot fi multiple.

Amenajarea bailor de bloc/apartament

De regula, baile de apartament au o structura exacta, impusa de planul arhitectural al intregii constructii a blocului respectiv, astfel incat sa se faca  legatura intr-un mod facil si eficient la sistemul de alimentare cu apa, ceea ce inseamna ca este deja prestabilit locul in care vor fi amplasate obiectele sanitare. Aceasta perspectiva poate reprezenta o dificultate in plus, mai ales in cazul bailor mici, deoarece spatiul ramas liber s-ar putea sa fie destul de limitat.

In functie de tipul apartamentului( cu una, doua, trei sau mai multe camere) si in functie de constructia propriu-zisa, baile pot fi de diferite dimensiuni, atat mari, medii, cat si mici. De asemenea, exista cazuri in care, intr-un astfel de imobil, se poate sesiza prezenta mai multor bai, de regula una de dimensiuni mai generoase decat cealalta.

Pentru amenajarea bailor din apartamente, este necesar, in primul sa tii cont de estetica si stilul intregii locuinte, pentru a crea o imagine de ansamblu unitar.

Idei pentru a amenaja eficient o baie la casa

In cazul unei constructii de timp casa, avantajele sunt multiple, intrucat iti poti alege cu exactitate dimensiunea baii, mai ales pentru constructiile ce au la baza un plan gandit de proprietar impreuna cu arhitectul care se ocupa de acest lucru. De regula, chiar si in cazul caselor cumparate la cheie, baile sunt destul de spatioase, astfel incat sa iti permita amenajarea dupa bunul plac.

La fel ca in cazul celor de apartamente, primul lucru de care trebuie sa tii cont este legat de stilul general al locuintei si, mai apoi, de dimensiunea de care dispui, astfel incat sa creezi o baie care sa iti ofere confortul dorit. Cel mai adesea, atunci cand constructia este realizata pe etaj, se va observa prezenta mai multor bai, dispuse in functie de dimensiune si de necesitati. O alta trasatura a locuintelor moderne este data de prezenta unei bai individuale, situate in prelungirea dormitorului, generandu-se astfel ideea de intimitate. In functie de aria si perimetrul unei locuinte, suprafata unei bai poate varia.

Amenajarea unei bai de serviciu

Baile de serviciu sunt din ce in ce mai intalnite, atat in cazul apartamentelor, cat si in cazul caselor si sunt realizate din dorinta de a avea un spatiu suplimentar. In general, acestea sunt de foarte mici dimensiuni si din acest motiv, atentia in momentul amenajarii ar trebui sa fie sporita. O baie de serviciu va contine doar cele mai importante corpuri sanitare, precum vas de WC si chiuveta, foarte rare fiind cazurile in care o astfel de baie este dotata si cu cabina de dus. Exista cateva reguli speciale pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a crea un design unic si pentru a te bucura la maximum de functionalitatea baii tale:

–        Alegerea materialelor de finisaj: cel mai bine ar fi sa optezi pentru imbracarea partiala a peretilor in faianta sau alte elemente de finisaj din aceasta categorie, in acest fel creand iluzia unui spatiu mare, deschis. De asemenea, ar trebui sa se evite folosirea unor culori puternice, contrastante pentru gresie sau faianta, pentru ca nu vor face decat sa para spatiul si mai mic. Albul sau nuantele de crem sunt cele mai potrivite alegri in acest caz.

–        Obiectele sanitare: In mod cert, intr-o baie de astfel de dimensiuni, ar trebui sa se evite montarea unor corpuri sanitare colorate. Albul va creea impresia de luminozitate, de curatenie si va oferi o imagine de ansamblu unitara, luxoasa. In plus, o oglinda mare va avantaja si mai mult incaperea, pentru ca va crea iluzia de baie spatioasa.

–        Spatiile de depozitare: Chiar si intr-o baie de serviciu, spatiile de depozitare sunt esentiale si, in acest caz, cel mai adesea, acestea vor fi distribuite pe pereti, cel mai adesea, sub forma unor etajere.

Amenajarea in functie de utillitati

Bai cu cada

Acesta modalitate de amenjare este caracteristica unei sali de baie de dimensiuni generoase si este intalnita in special la persoanele care vor sa se bucure de tot confortul dorit, care prefera sa se relaxeze si sa isi incheie ziua cu o baie cu spuma. Totusi, daca esti adeptul bailor cu cada, trebuie sa stii cateva detalii care te vor ajuta sa faci alegerile potrivite:

➤ Tine cont de tipul de cada:

Cazile pot fi de mai multe feluri, ceea ce complica decizia de selectie, intrucat sunt unele detalii care fac diferenta intotdeuna, precum forma, materialul din care este realizata, dar si designul si functionalitatea acestora.

In functie de forma, cazile se pot clasifica in:

  • Cada cu forma rotunda sau ovala: Aceste forme sunt specifice mai mult unui stil de amenajare vintage sau romantic, intrucat reprezinta un element central de interes din baie. Tototdata, este important de precizat ca o cada in forma rotunda si de multe ori si una ovala pot fi destul de greu integrate si pozitionate in incapere, din acest motiv ar fi bine ca spatiul sa fie suficient de mare
  • Cada dreptunghiulara: Este cel mai comun tip de cada, datorita formei care se potriveste atat unui spatiu amplu, cat si unei incaperi nu atat de spatioase. Mai mult decat atat, aceasta poate fi amplasata cu usurinta in aproape orice loc al baii, fara sa limiteze prea mult spatiul din imprejurimi.
  • Cada patrata: potrivita pentru baile spatioase
  • Pe colt: La fel de populare sunt si cazile de baie ce se pozitioneaza pe colt, fiind considerate chiar un element de inovatie, de modernitate, deoarece confera un aspect elegant si luxox unei bai. Acestea nu sunt la fel de dificil de integrat precum cele rotunde sau cele ovale, insa ar trebui sa beneficiezi, totusi, de un spatiu suficient de generos, pentru ca astfel alegerea unei cazi pe colt nu va face decat sa incarce si mai mult baia si sa ii limiteze funtionalitatea.

O alta clasificare importanta, de care ar trebui sa tii cont este materialul din care este realizata o cada.

–        acril sau fibra de sticla: avantajul acestora este disponibilitatea modelelor si formelor, pretul accesibil, dar mai ales greutatea mica, ceea ce le face destul de usor de manevrat si montat.

–        Otel: acest material prezinta un grad mai mare de rezistenta si durabilitate, insa au un grad mai mare de deteriorare si sunt destul de grele.

–        Fonta: sunt printre cele mai rezistente si pastreaza cel mai mult timp temperatura apei, insa sunt destul de dificil de montat intrucat au o greutatea mai mare.

–        Marmura, granit, onix: aceste cazi sunt definite de un aspect elegant, modern, luxos si ofera un grad sporit de confort, ceea ce implica si un pret mai ridicat.

–        Polimeri, ce imita marmura si granitul

–        Lemn

De asemenea, designul si functionalitatea unui astfel de corp sanitar este un criteriu demn de luat in calcul.

Cada incastrabila: este tipul clasic de cada, preferat pentru functionalitatea acesteia si pentru spatiul destul de mic pe care il ocupa, in comparatie cu celelalte modele.

Cada cu picioare: denota eleganta si este specifica amenajarii in stil vintage, insa poate fi destul de dificil de pozitionat, mai ales daca spatiul nu este unul generos.

Cada cu stativ: reprezinta un element de noutate, de modernitate, conferind un aspect inedit intregii incaperi.

Cada cu hidromasaj si alte functii

►   Avantajele si dezavantajele bailor cu cada

Desi aceasta modalitate de amenajare este considerata a fi cea mai eficienta motoda de relaxare, intrucat iti ofera posibilitati multiple, poate fi destul de usor de montat si prezinta alternative diverse in ceea ce priveste alegerea unui model ideal pentru baia ta, poate prezenta si diverse dezavantaje, precum: limitarea spatiului, tendinta de a produce un consum mai mare de apa, posibilitatea de a se inregistra unele scurgeri de apa, mai mari decat in cazul cabinei de dus, dar si necesitatea de a fi curatata mai des, implicand un proces mai lung ca timp.

Bai cu cabina de dus

Cabinele de dus sunt specifice unui design modern sau minimalist, adoptate, in special de persoanele cu un stil de viata activ, cu un orar complex si care nu pun neaparat accent pe crearea unui ritual indelungat de relaxare. Aceasta modalitate de a utila o baie este intalnita, cu precadre, acolo unde spatiul este restrans, dar poate fi prezenta si intr-o baie de dimensiuni generoase.

►   Detalii importante de care trebuie sa tii cont in alegerea cabinelor de dus

Atunci cand doresti sa optezi pentru o cabina de dus, trebuie sa tii cont de anumite detalii care te vor ajuta sa faci alegerea potrivita:

–        Forma: in prezent, exista o gama variata de forme pentru cabinele de dus, atat dreptunghiulara, cat si rotunjita, pe care le poti alege atat in functie de preferinte, de confortul oferit, cat si in functie de spatiul de care beneficiezi. Totusi, in cazul bailor mici, este de preferat sa optezi pentru forma dreptunghiulara, intrucat ocupa mai putin spatiu.

–        Marimea: este un alt criteriu demn de luat in calcul, atat pentru alegerea optima in functie de dimensiunea bailor, cat si pentru a spori confortul.

–        Modul de deschidere al usilor: Exista o multitudine de posibilitati in ceea ce priveste acest aspect, insa cele mai populare modele sunt cele cu usi culisante, pentru ca nu se deschid in exterior si, in acest fel se creaza o economie importanta de spatiu functional din cadrul unei bai. De asemenea, mai sunt si alte variante de cabine de dus, cu usi clasice, ce ofera o deschidere mai larga, insa care poate limita accesul perimetrului functional.

–        Inaltimea: este generata, in primul rand, de inaltimea baii, dar si de nevoile personale. Se recomanda o medie de inaltime de aprox. 2 metri.

–        Tipul de material: se refera atat la materialul din  care sunt realizate extremitatile cabinei, dar mai ales cel pentru pereti/usi. Sticla pare sa fie alegerea majoritatii, pentru ca este destul de rezistenta si usor de curatat. O cabina de dus ar trebui sa aiba peretii de sticla de o grosime corespunzatoare, intre 3mm-8mm.

–        Anumite caracteristici si accesorii: In prezent, acestea sunt dotatate cu din ce in ce mai multe accesorii pentru a spori confortul. Printre cele mai moderne accesorii se numara functia de hidromasaj, radio, lumini ambientale, chiar si functia de telefon.

> DESCOPERA COLECTIA DE CORPURI DE ILUMINAT

►   Avantajele si dezavantajele cabinelor de dus

Printre principalele avantaje ale unei cabine de dus se numara consumul scazut de apa, curatarea eficienta si rapida si optimizarea optimizarea spatiului. Cu toate aceste, daca vei alege o cabina de dus in detrimentul unei cazi, va trebui sa ai la dispozitie mai mult timp pentru montarea acesteia si vei fi privat de sesiuni lungi de relaxare oferite de baile cu spuma. Totodata, o cabina de dus aduce cu sine si un grad mai mare de expunere, ceea ce poate constitui un dezavantaj pentru persoanele pudice.

Alte corpuri sanitare si piese de mobilier necesare intr-o baie

Pe langa cada si/sau cabina de dus, o baie va mai contine:

–        Chiuveta

Acest obiect sanitar este la fel de important ca cele mentionate anterior. Aceasta trebuie sa fie destul de spatioasa si in conformitate cu dimesiunile baii tale. De asemenea, exista o gama larga in ceea ce priveste materialul din care pot fi confectionate chiuvetele, precum si forma pe care o pot avea acestea. In functie de stilul de amenajare ales, poti alege o chiuveta din sticla sau marmura ( pentru baile moderne, minimaliste, chiar si pentru cele vintage), piatra, granit ( pentru un aer retro sau rustic). Si forma poate fi influentata de designul baii tale.

Exista mai multe variante de chiuvete, pe care le poti alege pentru a eficientiza spatiul:

  • Chiuveta cu picior: este recomandata in cazul bailor de mici dimensiuni
  • Chiuveta cu masca: folosita in special in cazul bailor mari, intrucat se va crea si un spatiu generos pentru depozitarea diverselor accesorii si produse indispensabile unei astfel de incaperi.
  • In versiunile de amenajare minimaliste, moderne, si acolo unde spatiul permine, uneori se adopta ideea implementarii unei chiuvete duble sau care sa se intinda pe tot peretele.

–        Oglinda

Intr-o baie, oglinda reprezinta si ea un element cheie, aflat in zona functionala a acestei incaperi. Avand dublu rol, atat de a facilita operatiunile uzuale( barbierit, spalat, realizarea unui machiaj), cat si de a aduce un plus de luminozitate si de a crea impresia unui spatiu marit, oglinda este indispensabila dintr-o baie. In functie de dimensiunea baii tale si de stilul de amenajare dorit, oglinzile pot varia atat ca forma, cat si ca marime, insa, ideal ar fi sa optezi pentru una cat mai mare.

> DESCOPERA COLECTIA DE OGLINZI

–        Vasul de WC

Acesta trebuie ales, in primul rand dupa dimensiune(latime si inaltime) si forma, dar si din punctul de vedere al materialului din care este confectionat, pentru a se mentine o linie unitara cu celelalte piese cu specific sanitar si pentru a se incadra in conceptul de amenajare gandit. Acesta poate fi pozitonat pe podea sau suspendat, avand forme si marimi diferite pentru a oferi o gama larga de selectie.

–        Masina de spalat

Acest tip de electrocasnice constituie o adevarata problema, intrucat va limita spatiul si mai mult. Din acest motiv, majoritatea persoanelor aleg sa puna masina de spalat in bucatarie, acolo unde, in general, limitele dimensionale ar trebui sa fie mai generoase. Cu toate astea, daca suprafata baii tale este destul de spatioasa, ar trebui sa tii cont de anumite criterii de pozitionare cat mai eficienta a electrocasnicelor, precum eficientizarea spatiului prin implementarea unor etajere sau corpuri suspendate deasupra masinii de spalat, in acest fel vei dispune de o zona complexa si functionala.

Iata cateva sugestii pentru a pozitiona masina de spalat!

> DESCOPERA COLECTIA DE MASINI DE SPALAT RUFE

Amenajarea in functie de materialele de finisaj alese

Amenajarea unei bai se poate face si in functie de tipul materialului ales pentru finisaj. Plecand de la acest aspect si de la conceptul ales pentru amenajare, pot exista mai multe materiale de finisaj pe care sa le poti folosi in crearea unui design unic, deosebit.

Bai cu gresie si faianta

Gresia si faianta sunt cele mai populare si comune alegeri ale oamenilor in materie de finisaj pentru o baie, fiind caracteristice atat unui stil clasic, minimalist sau modern. Modelele se vor alege intotdeauna in functie de preferinte (culoare si design), dar si in functie de anumite trasaturi ale acestora, precum si in functie de marime placilor de gresie.

Gresia trebuie sa indeplineasca in primul rand criteriul aderentei, fiind extrem de important pentru siguranta proprie cand te afli in baie si mai ales atunci cand iesi din dus. O sugestie ar fi sa dispui placile de gresie pe diagonala si nu in forma standard, pentru ca in acest fel vei crea iluzia unui spatiu mai mare, putand in aceeasi masura sa camuflezi si unele imperfectiuni, denivelari existente la nivelul podelei.

Sfat: Flisele de gresie si faianta ar trebui sa fie direct propotionale cu dimensiunea peretilor ce urmeaza sa fie placati, pentru a nu crea o imagine de ansablul disproportionata. Spre exemplu, in cazul bailor inguste, nu folosi placi foarte mari, dar nici extrem de mici, ci unele de marime medie. Daca vei folosi flise de faianta de dimensiuni reduse, rosturile vor fi mai mari la numar, ceea ce va accentua idea unui spatiu mic, inghesuit. Cel mai indicat ar fi sa folosesti placi cu dimensiunea de 20×30 cm sau cele de 25x40cm.

Bai cu piatra naturala (marmura, granit)

Piatra naturala este specifica mai mult unui stil modern, creand impresia de baie luxoasa, confortabila. Marmura este cea mai indicata, dar si cea mai apreciata de majoritatea persoanelor care isi doresc confort, un spatiu luxos si elegant. Nu numai ca este un material destul de rezistent, insa varietatea modelelor, culorile si designului o face un element de finisaj ideal, in special pentru baie.

Cu toate astea, inainte de a face orice alegere, ar trebui sa stii ca marmura si, in general, piatra naturala, poate fi greu de intretinut si de curatat, avand nevoie de produse speciale pentru aceste opratiuni, in functie de porozitatea pietrei naturale. Detergentii abrazivi sau care au la baza acizi nu sunt recomandati pentru uzul si curatarea bailor cu piatra naturala.

Bai cu travertin

Travertinul face parte din categoria pitrelor naturale, avand un aspect armonios, primitor. Aceasta modalitate de amenajare a bailor este specifica, in principal celor care isi doresc o incapere armonioasa, luxoasa, celor care vor sa se bucure de calitate si de un aspect natural. Poate fi specific mai multor tipuri de amenajare, insa se foloseste in special pentru un design modern si minimalist. Din punct de vedere cromatic, accentele de crem, bej si alb vor fi cele predominante intr-o baie unde s-a folosit travertinul drept element de finisaj, culori destul de permisive pentru utilarea si alegerea corpurilor sanitare si de mobilier.

Acesta este destul de usor de montat, putand fi pus pe suprafete din ciment sau placi de gips carton, insa in cel din urma caz, va avea nevoie de un nivel de sustinere si de prindere mai mare, intrucat flisele de travertin sunt destul de grele. Cel mai indicat ar fi sa folosesti un adeziv pe baza de ciment alb, pentru a evita interferentele de culoare si patarea suprafetei elementului de finisaj, mai ales ca in baie umiditatea este destul de ridicata.

Amenajarea baii cu mozaic

Bai cu parchet

Amenajarea unei bai cu parchet reprezinta o metoda noua, revolutionara si este destul de abordata pentru confortul oferit de acest material de finisaj, dar si pentru designul deosebit.

Bai cu tapet

Sunt anumite persoane care prefera tapetul drept element de finisaj, in special cei care isi doresc sa recreeze atmosfera perioadei vintage sau retro. Iata cateva modele inspirationale de bai cu tapet, care ar putea sa fie pe placul tau:

> DESCOPERA COLECTIA DE TAPET

Cum sa amenajezi o baie pornind de la culorile alese

In functie de stilul personal si de dimensiunea spatiului de care beneficiezi, poti alege diverse tematici, culori si combinatii de nuante preferate, astfel incat sa personalizezi baia dupa bunul plac. Descopera cateva idei de amenajare in functie de paleta cromatica.

Non culori

Alb, negru / alb-negru – se potrivesc, de regula unui stil clasic, modern, minimalist si unor bai ce nu se bucura de suprafete generoase.

Culori calde si pastelate

Crem, verde deschis, bleu – specifice stilului vintage, retro sau romantic, dar si bailor de diferite dimensiuni.

Culori reci

Albastru, verde, etc. – ar fi ideal ca aceste colori sa fie evitate in spatiile mici, pentru a nu incarca si mai mult atmosfera.

Culori puternice

Rosu, mov, galben, turcoaz, portocaliu etc. – potrivite unor bai spatioase.

Cum ar trebui sa folosesti sursele de iluminat in favoarea ta privind amenajarea baii

Este de preferat ca o baie sa se bucure, pe cat posibil de lumina naturala, intrucat este benefica, atat pentru a da impresia de spatiu mai mare, aerisit, dar si pentru a facilita anumite operatiuni simple, precum machiajul, de exemplu.

Cu toate acestea, acolo unde nu dispui de lumina naturala, aceasta ar trebui suplinita printr-un sistem de iluminare, centrat pe doua zone de interes: zona functionala si zona ambientala.

Zona functionala se refera la acea parte a baii in care sunt realizate actiuni specifice, precum aplicarea machiajului, curatarea tenului sau barbieritul. In aceasta arie, a oglinzii, gradul de lumina ar trebui sa fie intensificat pentru a facilita activitatea si, de asemenea, culoare luminii artificiale ar trebui sa fie cat mai aproape de cea naturala. 

In cazul zonei ambientale, poti crea diverse jocuri de lumini, cu un nivel diferit de intensitate, pentru a spori confortul din timpul baii si a crea atmosfera dorita. Te poti inspira din imaginile de mai jos!

Iata cateva sugestii pentru a crea o iluminare optima!

> DESCOPERA COLECTIA DE CORPURI DE ILUMINAT

Alte accesorii si decoratiuni dintr-o baie

In functie de conceptul ales pentru amenajarea baii, de dimensiunea acesteia, dar si de necesitatile si preferintele personale, poti pune un numar mai mic sau mai mare de decoratiuni si accesorii.

Printre aceste se numara: suporturile pentru sapun, cosul de rufe, plantele, lumanarile, tablourile, covorasele de baie, dar si alte mici detalii care ti se par relevante si utile. Uneori, chiar si alegerea robinetilor poate fi incadrata la acest capitol.

Iata cateva idei inspirationale:

> DESCOPERA COLECTIA DE COVORASE DE BAIE

Acestea sunt detaliile semnificative pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand planuiesti amenajarea baii tale. Nu uita ca stilul personal si dimensiunile incaperii sunt primordiale, insa ar trebui sa acorzi atentie, in aceeasi masura, si dotarilor unei bai, pentru a te bucura de confortul dorit.

Surse poze:

  1.     www.pinterest.com
  2.     www.homeincube.cz
  3.     www.forcii.com/blog/
  4.     www.freepik.com

Produse asociate

39,90 lei

Vezi mai multe

109,90 lei

Vezi mai multe

49,99 lei

Vezi mai multe

Categorii asociate

Categorii populare