Blog » Idei pentru tine si casa ta » TEMPERATURA IN FRIGIDER – Informatii esentiale si ghidul tau de bune practici de la Homelux

TEMPERATURA IN FRIGIDER – Informatii esentiale si ghidul tau de bune practici de la Homelux

Cunosti care este temperatura recomandata pentru frigiderul tau? Vrei sa stii de ce ti se poate strica mancarea, chiar daca numarul gradelor este cel normal? Citeste acest articol pentru informatii esentiale legate de acest subiect.

Publicat: 25 februarie 2020
Categorii: Idei pentru tine si casa ta, Tips & Tricks

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Este foarte important sa cunosti care este temperatura optima (normala) intr-un frigider, deoarece, daca aceasta nu este setata corect, iti vei distruge alimentele pe care le vei depozita acolo, riscand probleme grave de sanatate. 

Daca nu doresti sa iti imbolnavesti rudele sau prietenii la urmatoarea cina preparata de tine, poate vei dori sa te asiguri ca bucata aceea de carne proaspata pe care ai depozitat-o nu se strica inainte de a o gati. Dar, de asemenea, nu vrei sa reduci temperatura din frigider atat de mult incat legumele de abia cumparate din piata sa capete cristale de gheata si sa fie bune de aruncat dupa decongelare.  

Gasesti mai jos un ghid usor de parcurs cu informatii utile, care sa te ajute sa faci setarile bune pentru frigiderul tau.

 

Ce temperatura trebuie sa fie in frigider – Setari pe care sa le faci pentru pastrarea alimentelor in siguranta

Daca nu stii exact la ce temperatura se tine frigiderul, congelatorul sau compartimentele frigorifice, poti vedea mai jos care sunt reperele ideale pentru acestea:

  • Frigider: intre 0° C si 4° Celsius;
  • Congelator: aproape -18° Celsius;
  • Compartiment frigorific: aproape de 0° Celsius.

Exceptie de la regula!

Unele legume si fructe se pastreaza mult mai bine la temperaturi mai mari de 5° Celsius. Desigur, producatorii, comerciantii si bucatarii sunt nevoiti sa cunoasca un asemenea detaliu, insa, pentru consumatorii obisnuiti, este ideal sa se informeze unde este cel mai bine sa se stocheze alimentele in frigider. 

Exista cateva reguli de refrigerare usor de invatat. De exemplu, rosiile nu se tin in frigider, acestea se pot inmuia si chiar pierde din gust. Unele fructe tropicale se pot deteriora in compartimentul alimentar.  

Daca ai cumparat un carton cu oua, asaza-l in centrul firgiderului sau pe usa acestuia, in recipientul special, care vine odata cu acest electrocasnic. Laptele, lasa-l pe ultimul raft, deasupra compartimentelor pentru legume, unde ai putea sa pui si o bucata de carne la rece pana o prepari, dar nu mai mult de 2-3 ore. 

Cele mai multe frigidere au cel putin o zona mai calda – cel mai evident dintre acestea este compartimentul pentru branzeturile moi si unt. De obicei, situat in partea de sus a usii, unele modele mentin temperaturi in jurul valorii de 8° C. 

 

Reguli de buna pastrare pe o perioada mai indelungata a frigiderului

Exista cateva practici simple care iti pot asigura o functionare a frigiderului pe o perioada indelungata. Este important sa le respecti, daca doresti sa te bucuri cat mai mult de acest electrocasnic esential din bucatarie.

Orice producator trimite odata cu frigiderul si o carte, un ghid al acestuia pentru eventuale setari de reglare a temperaturii. 

Odata ce au fost fixate si te-ai asigurat ca sunt corecte, celelalte setari nu ar trebui reglate. Daca frigiderul merge corect, atunci cand introduci mai multa mancare, nu mai este necesar sa scazi temperatura interioara a lui. Ar trebui sa organizezi frigiderul in mod corect, astfel incat alimentele sa se depoziteze mai usor, dar si pentru a pastra pentru mai mult timp. 

 

Temperatura frigiderului vara si iarna

Este posibil sa constati ca vara, atat frigiderul, cat si congelatorul se incalzesc si nu mai fac fata, iar iarna, continutul nu este neaparat mai rece. 

Este o idee buna sa fii atent la temperaturi punand un termometru in partea de frigider si unul in partea de congelator. Asa poti tine o evidenta clara si vei putea sa faci setarile recomandate.

 

Curatarea frigiderului

Curatarea frigiderului este vital pentru a-l pastra intr-o stare de functionare ireprosabila. In primul rand, acest lucru trebuie facut din punct de vedere al sanatatii, deoarece microbii care se pot dezvolta aici din diferite cauze (stergerea incompleta sau deloc a compartimetelor, neefectuarea dezghetarii regulate, lasarea alimentelor stricate inauntru etc.) pot sa declanseze infectii sau boli destul de serioase. In al doilea rand, este o actiune care ajuta la pastrarea caracteristicilor tehnice la performanta normala.

 

Alegerea frigiderului potrivit

Pe langa cele enumerate mai sus, este important sa alegi un frigider care sa se potriveasca dimensiunilor bucatariei, dar si nevoilor tale. Daca, de exemplu, ai o familie numeroasa, este de la sine inteles ca vei avea nevoie de un electrocasnic de acest tip care sa iti asigure suficient spatiu de depozitare. Asadar, ai grija si la acest aspect atunci cand selectezi produsul potrivit pentru tine. 

Poze si detalii→ https://www.homelux.ro/combina-frigorifica-gorenje-nrk611ps4-307-l-185-cm-a-19160

Din ce cauze se poate strica mancarea, chiar daca ai reglat temperatura optima in frigider

Alimentele se strica daca sufera o schimbare chimica sau fizica. Modificarile chimice includ maturarea sau oxidarea. Cele fizice includ: ambalarea, manipularea gresita, racirea nepotrivita, incalzirea si prepararea necorespunzatoare. 

Alte cauze ale deteriorarii alimentelor pot fi:

  • Microorganismele microbiene – bacteriile si ciupercile pot provoca mucegai – astfel, alimentele se strica rapid. Sunca feliata, salamul si alte mezeluri sau branzeturi feliate se strica mult mai repede, pentru ca iau contact cu aerul. Unele microorganisme sunt „rele” nu numai pentru ca strica mirosul, textura si valoarea nutritiva a alimentelor, ci si pentru ca sunt toxice.  

Alimentele crude pot fi deosebit de riscante (spre exemplu, pestele folosit la sushi). Unele bacterii pot fi fatale pentru anumite persoane, in special pentru copii si varstnici. De aceea, atunci cand prepari carne, indiferent de conditiile de depozitare, asigura-te ca este gatita foarte bine.

Albirea unor legume sau fructe tinute in firgider poate avea, surprinzator, un efect pozitiv asupra conservarii. Asta se intampla atunci cand creste temperatura din frigider in mod brusc si scade la fel. Enzimele vegetalelor se dezactiveaza. 

  • Razboi bacterian

Temperatura scazuta din frigiderul incetineste inmultirea bacteriilor. Atentie, nu sunt distruse, doar incetinesc. Din pacate, nu toate microorganismele inceteaza sa creasca sub 4° Celsius, cum ar fi Listeria monocytogenes. Unele alimente sunt considerate riscante, fiind cel mai bine pastrate chiar peste temperatura de inghet.

  • Inghet

Unele produse se deterioreaza brusc atunci cand ajung sub anumite temperaturi. Altele, sufera modificari atunci cand climatul este prea rece, cum ar fi unele fructe si legume tropicale. Alimentele precum salata, cu un continut ridicat de apa, ingheata mult mai usor la temperaturi sub 0°. Odata scoasa la caldura, frunzele se vor transforma intr-o gelatina, semn ca nutrientii s-au pierdut si trebuie aruncata. 

Alte alimente nu ingheata, asa cum este inghetata, careia ii trebuie – 15° Celsius. Pentru depozitarea pe termen lung, cum ar fi la congelator, verdeata, fructe, carne, nu tine mult timp usa deschisa. Fluctuatiile de temperatura nu fac bine alimentelor conservate astfel. 

  • Oxidarea

Oxidarea si alte modificari chimice sunt, de asemenea, incetinite chiar la -18° C. Alimentele bogate in grasimi tind sa aiba o durata de viata de depozitare mai scurta in congelator, deoarece acestea se rancezesc mai usor. 

Nu uita, inainte de a te informa de la producatori despre tipul de electrocasnic dorit, frigider sau combina frigorifica, trece in revista si bunele practici prezentate mai sus. Iti vor fi de folos pentru o depozitare corecta a alimentelor si pentru a elimina risipa acestora ce poate fi cauzata de din diverse motive.

Sursa foto: pixabay.com

Produse asociate

1.219,00 lei

Vezi mai multe

1.599,00 lei

Vezi mai multe

1.499,00 lei

Vezi mai multe