Blog » Idei pentru tine si casa ta » Temperatura optima in casa – descopera care sunt valorile potrivite!

Temperatura optima in casa – descopera care sunt valorile potrivite pentru fiecare incapere si importanta acestora pentru sanatate si confort

Ti-ai amenajat locuinta asa cum ai visat, alegand fiecare piesa de mobilier si articol textil in parte, pentru a te bucura de confort in orice camera? Daca raspunsul este da, insa exista multe momente in care pare ca nu te odihnesti cum trebuie sau observi ca nu te simti in largul tau, de vina ar putea fi temperatura prea ridicata sau prea scazuta din casa! Citeste in continuare si afla cum te afecteaza caldura prea mare sau racoarea prea accentuata in interior, dar si cum iti poti asigura un mediu optim!

Publicat: 7 mai 2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Importanta temperaturii optime in casa pentru organism

Desi confortul termic poate avea valori diferite in functie de preferintele personale, s-a observat ca organismul functioneaza cel mai bine in anumite conditii. Nivelul de umiditate si cel al temperaturii din interior sunt doi factori care contribuie masiv la obtinerea unei stari de spirit pozitive, la un corp sanatos si la o odihna satisfacatoare.

Organismul are propriul sistem de reglare a temperaturii, pentru a atinge o valoare optima indiferent de imprejurari. Insa, cand este, in mod constant, expus unui ambient prea calduros sau prea racoros, functiile pot suferi dereglari, iar in urma acestora, vor aparea diverse afectiuni, sentimente de irascibilitate sau oboseala si asa mai departe.

Un dormitor prea calduros inseamna un somn nelinistit, dar si tulburarea ciclurilor de somn datorata trezirilor dese din timpul noptii. De asemenea, daca in casa este prea frig, se creeaza un puternic disconfort fizic, dar si psihic.

Asadar, pentru ca temperatura influenteaza intr-o mare masura atat sanatatea, cat si starea de spirit, este important sa ii acorzi o atentie sporita si sa tii cont de anumite criterii.

Temperatura optima in casa in functie de anotimp

In locuinta, temperatura optima nu trebuie sa fie constanta pe tot timpul anului, ci schimbata odata cu sezonul. Motivul este simplu: corpul este obisnuit cu alternarea anotimpurilor. In caz contrar, organismul poate suferi un soc termic daca trecerea de la interior la exterior este brusca, iar diferenta este dintre acest doua medii este prea mare.

Temperatura optima in casa vara

In urma a numeroase studii facute de-a lungul timpului, specialistii afirma ca temperaturile ideale in casa, in sezonul cald, sunt cu 10 grade mai scazute decat cele din exterior. Asadar, se poate vorbi despre 22-24 de grade ziua (camera de zi, holuri, bucatarie) si 18-20 de grade pe timpul noptii (dormitor).

Aerul conditionat te poate ajuta mentii aceste valori ideale, insa este recomandat ca niciun membru al familiei sa nu stea in bataia directa a curentului de aer rece, pentru a evita imbolnavirea.

Temperatura optima in casa iarna

Pe timpul iernii, temperatura ideala in locuinta trebuie sa fie cu 1-2 grade mai scazuta decat vara, adica in jur de 20-22 de grade.

Pentru un somn linistit, in dormitor, contrat credintei populare, nu trebuie sa fie excesiv de cald!

Incaperea in care este bine sa pastrezi o temperatura de 22-24 de grade este baia.

Temperatura optima in casa pentru copii si bebelusi

Majoritatea persoanelor considera ca bebelusii au nevoie de foarte multa caldura pentru a se simti confortabil si pentru a nu se imbolnavi, insa studiile arata ca cei mici sunt mai caldurosi decat adultii si ca temperaturile exagerat de ridicate nu sunt benefice pentru ei.

Asadar, in timpul zilei, in camele in care petrec timpul bebelusii, temperatura trebuie sa fie intre 22-24 de grade, iar noaptea, intre 17 si 20 de grade.

In cazul copiilor mai mari, se poate mentine o temperatura intre 18-22 de grade pe timpul zilei.

Ce temperatura este optima intr-o casa nelocuita?

In cazul in care ai o proprietate in care nu stai sau cateva camere in locuinta pe care nu le folosesti niciodata, trebuie sa stii ca nu este recomandat, in special pe timpul iernii, sa inchizi de tot caloriferele. Temperaturile extreme dauneaza caselor si atrag dupa sine degradarea timpurie, mai pronuntata.

In astfel de locuri, poti seta ca temperatura sa fie mai mica cu 4-5 grade decat in casa in care locuiesti.

Un alt sfat este sa vizitezi proprietatea in sezonul rece si sa dai drumul la caldura cateva zile la rand, pentru a evita acumularea umezelii in pereti si in piesele de mobilier, dar si pentru a pastra functionalitatea surselor de caldura.

In cazul camerelor nelocuite, nu vei face economie daca opresti definitv caldura. Diferentele foarte mari intre camere nu fac decat sa raceasca si restul incaperilor locuite, iar tu vei ajunge sa platesti aceeasi valoare la factura sau chiar mai mult. In schimb, poti reduce intensitatea caloriferelor.

Cum se pastreaza temperatura optima in casa?

Pentru a te asigura ca pastrezi un nivel ideal al temperaturilor in locuinta, trebuie sa iei in considerare:

–  Izolarea casei – acest lucru este benefic indiferent de anotimp si este o investitie importanta, care te va ajuta sa economisesti sume semnificative de bani atat pe termen scurt, cat si pe termen lung

– Aerisirea camerelor – este recomandat sa aerisesti de doua ori pe zi,dimineata si seara, atat vara, cat si iarna

– Mentinerea unui nivel optim de umiditate in locuinta

– Instalarea unor sisteme de racire cu termostat

– Decorarea cu plante a incaperilor – acestea purifica aerul si au rol si in reglarea temperaturii

  • Produse Homelux pentru mentinerea temperaturii ideale in casa

In oferta Homelux, sunt disponibile diverse articole, precum aparate de aer conditionat si ventilatoare, care iti vor fi de ajutor in mentinerea unui ambient placut indiferent de anotimp si de vremea din exterior. Iata cateva exemple:

Ventilator cu telecomanda si temporizator

Poze + pret → https://www.homelux.ro/ventilator-cu-telecomanda-si-temporizator-50w-3-trepte-de-viteza-inaltime-reglabila-98-130cm-19759

Aer conditionat cu Inverter Vortex 12000 BTU

Poze + pret → https://www.homelux.ro/aer-conditionat-cu-inverter-vortex-12000-btu-cls-a-kit-inclus-19756

Care este temperatura din locuinta la care te simti cel mai bine si cum o pastrezi la nivel optim?

Sursa foto: www.shutterstock.com

Produse asociate

1.199,00 lei

Vezi mai multe

VENTILATOR TERASA CU PULVERIZARE VORTEX 160W, 3 TREPTE, REZERVOR 40L

699,00 lei

Vezi mai multe

63,99 lei

Vezi mai multe