Blog » Amenajari » Tapet dormitor: +100 poze si sfaturi utile de la Homelux

Tapet dormitor: +100 poze si idei + ghid de alegere a tapetul perfect pentru dormitorul tau

Află cum să manipulezi însăși fundațiile timpul și emoțiile unui loc fără viață într-o aventură în care vei învăța tot ceea ce trebuie să știi despre locul de unde orice privire pleacă și la care negreșit se întoarce, de fiecare dată.

Publicat: 27.03.2019
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Vise, ganduri, reverie, toate incep si se termina in acelasi punct, peretii dormitorului. In fiecare dimineata, inca de cand te-ai nascut, dormitorul este locul unde aproape mai mult de jumatate din viata unui om este petrecuta. Acest loc aduna astfel orice poveste, intamplare sau sentiment pe care persoana gazduita intre cei patru pereti, le-a trait dea lungul vietii.

La fel cum hainele si stilul sunt o extensie a personalitatii si ideilor personale, in acelasi fel si cel mai intim loc al unei persoane preia caracterul celui care traieste acolo. Totusi, cum printr-o floare nu se face primavara sau cum doar o haina nu face un om, nici un tablou sau o piesa de mobilier nu aduce schimbari foarte mari.

Peretii de altfel, precum hainele, sunt statici, dar misca priviri si emotii. Astfel, bine ai venit in calatoria unde vei invata cum sa-ti alegi tapetul pentru dormitor, care iti va aduce la realitate proiectiile mintii intr-o forma care sa exprime cel mai bine cine esti tu.

Permite formelor si culorilor peretilor tai sa patrunda intr-a treia dimensiune  

Primul pas in transformarea dormitorului tau intr-un dispozitiv al timpului si spatiului este sa infrangi bariera bidimensionalului. Dintre toate formele de tapet pentru dormitor, exista una care  indrazneste sa provoace a treia dimensiune, cea a realitatii, adancimea. Urmatoarele aplicari ale acestor metode de combatere a unei astfel de provocari sunt printre cele mai populare trenduri in materie de design interior. Iata care sunt:

  • Tapet dormitor 3D

In primul rand, orice lucru real are trei dimensiuni: lungime, inaltime si inaltime. Astfel, pentru a te putea transporta cat mai realist posibil spre locul sau entitatea pe care il ilustreaza, un tapet pentru dormitor 3D este unul dintre primii pasi prin care vei putea calatori constient in locuri de vis.

Cum ar fi ca atunci cand te trezesti, sa vezi in fata ochilor oceanul, cerul albastru, nisipul auriu si apoi … restul camerei? Cu toate ca impresia si iluzia pe care un astfel de tapet o creeaza de fiecare data este scurta, senzatia de pe care ti-o ofera nu devine niciodata plicticoasa.

Exista solutii si pentru cei mai boemi care ar da oricand zarva si agitatia pe un sanctuar numai al lor in sanul naturii.

Chiar daca natura si peisajele nu sunt tocmai printre preferintele tale, probabil luminile si gloria mereu prezente intr-un stadion vor fi cel mai reprezentativ element pentru spiritul tau de campion.

Poate ca, pana la urma, realul este prea plictisitor si intervine nevoia de un strop de magie si fantastic in viata de zi cu zi, atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.

  • Tapet dormitor cu imagini

Insemnatatea apare in primul rand printr-o imagine. Daca o culoare sau o forma contribuie la crearea unei senzatii, atunci o imagine face chiar mai mult decat 1000 de idei.

Mesaje, scene, personaje sau pur si simplu un colt de natura surprins intr-un cadru static pot sa apara pe peretele dormitorului tau, nefiind nevoie de tablouri sau alte decoratiuni pentru a umple spatiul gol.

Poti combina practicul si esteticul intr-un tapet care iti transforma dormitorul intr-un laborator al curiozitatilor nocturne si al momentelor in care nu poti sa adormi pana nu stii unde se afla Statele Federale ale Microneziei. Un atlas geografic direct pe peretele tau poate fi una din cele mai bune alegeri pentru cei care sunt cu lumea in cap si pentru care noapte este cel mai bun sfetnic.

Atunci cand vine vorba de iesitul din zona de tipic si comun, unul dintre curentele care tipa cel mai mult acest lucru este Underground-ul. Culorile vibrante, mesajele subtile si efectul de stroboscop la fiecare privire, sunt elementele specifice ale acestui stil. Prin urmare, mesajul general pe care il compun acest stil de tapete este ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate.

  • Tapet pentru dormitor cu modele, figuri geometrice, plante si paterne

Patern, regularitate, uniformitate, strictete. Daca aceste caracteristici te definesc, atunci cu siguranta un tapet cu modele care indeplinesc aceste trasaturi este metoda prin care ii poti oferi dormitorului tau un aspect cat mai rafinat.

Modelele pot varia de la linii si forme geometrice, la motive florale sau obiecte a caror aranjare ordonata, destul de surprinzator, induc liniste si curatenie. Paternele sunt prezente in designul de interior inca de la inceputul acestei practici, probabil tocmai datorita faptului ca, prin forme, spatiul era umplut cu stil si varietate de informatie dupa care sa se plimbe privirea.

  • Tapet dormitor cu emboss

In cazul in care imaginile nu te incanta dar preferi ceva mai curat si ingrijit, evidentierea paternelor in relief, imbina efectul imersiv al tapetelor 3D cu cel elegant si ingrijit al tapetelor cu modele.

Motivele florale si texturile sunt evidentiate cel mai bine de aceasta forma de tapet care demonstreaza cu fiecare unghi din care il poti privi, faptul ca incearca sa patrunda in viata ta.

Calatoreste in timp, direct din dormitorul tau

In literatura, atunci cand vrei sa surprinzi atmosfera si trasaturile specifice unei anumite perioade de timp se foloseste asa numita „culoare locala”. Acest lucru insemnand ca toate obiectele si trasaturile locului impartasesc caracteristicile perioadei de timp din care fac parte, astfel, creand atmosfera specifica acelor vremuri.

A treia oprire in aceasta calatorie va fi in diferite curente ale frumosului de interior, unde elementele gustului bun se vor destainui in fata ta pentru a-ti arata care sunt secretele lor prin care au cucerit lumea dea lungul secolelor.

  • Tapete dormitor Modern

Modernismul cu toate ca este cel mai nou dintre categoriile de stil, este cel mai simplist, minimalist si lipsit de opulenta. Dar, acesta este si cel mai mare secret al sau, informatia materiala putina, o lasa pe cea intelectuala si spirituala sa se manifeste mult mai concret si precis ca niciodata.

Stilul unui tapet pentru dormitor modern in design-ul de interior se caracterizeaza prin:

  • Simplicitate
  • Balans înclinat mai mult spre functionalitate fata de aspect
  • Curatenie, lipsit de incarcatura
  • Se foloseste de lumina si este pus in evidenta de aceasta
  • Detalii minimaliste
  • Focus pe materiale si folosirea strategica a acestora

Iată cateva exemple:

  • Tapet dormitor Clasic

Stilul Clasic este sinonimul bunului gust. Precum muzica, tot ceea ce este clasic este o dovada clara ca a trecut testul suprem: testul timpului. Clasicul in zilele noastre inca mai intalneste reminiscente specifice ale stilului European din secolele XVII-XVIII.  

Astfel de reminiscente regasite in tapetele pentru dormitor in stil clasic, pot fi foarte usor deosebite de celelalte stiluri ale perioadei printr-o serie de trasaturi precum:

  • Simetria, extrem de importanta si fundamentala in designul clasic
  • Culorile deschise si vioi, Pastelul
  • Elemente precum coloane si canturi evidentiate puternic
  • Geometrie evidentiata si nuantata
  • Finisaj elocvent si ambitios
  • Grandoare si rafinament
  • Nuante calme si neutre
  • Tapet dormitor Vintage

Dintre toate stilurile, stilul Vintage este cel mai ciudat. Avand in componenta o groaza de sub-genuri care se se duc din secolul XIV, pana la Revolutiile Industriale si dincolo, pana in anii 70. Fiind un gen atat de vast, exista o multitudine destul de vasta a caracteristicilor care il definesc, dar totusi, o trasatura comuna este: nostalgia si trecere timpului.

O parte din sub-genurile a caror caracteristici pot fi ilustrate de un tapet pentru dormitor vintage pot fi urmatoarele:

  • Baroque, caracterizat prin opulenta si sobrietate, combina grandoarea, faima si atitudinea sobra a unui baron in elementele sale specifice precum: Culorile bine evidentiate, forme simetrice, nuante clare si distincte.
  • Steampunk, Perioada Victoriana combinata cu elemente de Sci-FI rezulta intr-unul dintre cele mai interesante stiluri ale momentului. Recunoscute cel mai des prin: rotitele de ceasornic, tuburile cu presiune si aburi, dispozitive pur mecanice si combinatii de maro, portocaliu si auriu.
  • Gothic, stil foarte popular in perioada medievala tarzie care se evidentiaza instant prin sobrietate, nuante foarte intunecate, extrem de melancolice si din nou… intunecate.
  • Grunge, un singur cuvant: Nirvana. Daca ai auzit vreodata de Kurt Kobain, orasul Seattle si Seems like a teen spirit destul de probabil sa fi deja familiarizat cu stilul Grunge care s-a nascut tocmai acolo si este cel mai des recunoscut prin simbolul sau revolutionar: Nirvana.
  • Retro. Anii 50 sunt extrem de reprezentativi pentru acest stil, unde America se afla in top. Daca ai auzit de BB King sau The Ink Spots vei avea o idee destul de solida cum suna acest stil. Dar, despre cum arata, ei bine, culorile vioi, motivele florale si atmosfera mereu vesela si bine dispusa sunt principalele motive prin care acest stil se caracterizeaza
  • Tapet dormitor Abstract

Forma si fondul capata o total alta dimensiune si semnificatie atunci cand ne referim la abstract. Intalneste trasaturi similare cu cele ale modernismului pe care le poate duce uneori la exagerat, alteori la minim sau minimalist. Arta abstracta se caracterizeaza prin asimetrie, geometrie ambigua, lipsa paternelor, haos, cromatica inconsistenta si interpretare subiectiva.

In ceea ce priveste tapetul pentru dormitor abstract, aceste trasaturi contribuie la crearea unei atmosfere de contemplatie, de refugiu, de liniste si revenire la cele primare, omul, formele si fondul.

Iata cateva exemple:

Cromatica

Al-III-lea pas pentru a-i oferi dormitorului tau caracterul dorit este sa-i atribui paleta de culori potrivita emotiilor pe care vrei sa ti le starneasca. In continuare vei putea explora care sunt cele mai intalnite si mai apreciate culori pentru dormitor de catre experti ai designului de interior. Fiecarei dintre aceste culori definitorii ii se vor atribui o serie de nuante complementare, pentru a concepe o paleta specifica unei singure scene.

Asadar, fi gata sa te imbarci in urmatoarea etapa a calatoriei tale in descoperirea dormitorului tau, in patru nuante..

  • Tapet dormitor Mov

Movul este o culoare care inspira frumusete rece si intunecata. Misticul, magia, cosmosul, infinitul, toate acestea sunt lucruri care trec prin mintea oricui atunci cand se gandeste ce reprezinta culoarea mov. Mai nobil decat albastrul si mai cuminte decat negrul, movul faciliteaza contemplatia, racoreste o minte agitata, dar mai ales o stimuleaza pe cea deja cultivata.

Totusi, pentru tonuri usor mai vioi si jucause, nuante de mov mai deschis combinate cu albastru si auriu pot oferi chiar o atmosfera calda si relaxanta.

  • Tapet dormitor Maro

Maroul te duce la radacini, la nucleu, la natura, la tot ceea ce este mai mult decat verde, mai crud si mai vechi decat insasi natura. Anticul, fierul, pamantul, toate acestea au in comun aceeasi culoare, iar toate reprezinta fundamente.

Maroul este dulce, poate chiar si feminin. Culorile dulciurilor, cuminti dar jucause stau perfect langa bunatatea mama: Ciocolata. Astfel orice nuanta de maro poate fi perfect asortata, in functie doar de degustator..

  • Tapet dormitor Roșu

Probabil ca pana acum ai prins deja gustul jocului, asa ca in continuare culoarea rosie va fi urmatorul stop in ceea ce priveste senzatiile date de culori. Rosu in primul rand inseamna putere, dorinta si pasiune.

Clasica combinatie de rosu si negru, pe cat de fatala pe atat de romantica. Iubirea interzisa, sangele, razbunarea apriga si emotiile intense toate incep in jurul rosului si se termina la…negru.

  • Tapet dormitor Gri

Cei care spun „aurita cale de mijloc” defapt cu siguranta se refera la culoarea gri. Nici o alta culoare nu reprezinta neutralitatea mai bine decat gri. Atunci cand privim asta dintr-o perspectiva tehnica, trebuie sa tinem cont de faptul ca negru nu contine nici o culoare, iar albul le contine pe toate, astfel, gri-ul este un balans dintre cele doua.

In ciuda neutralitatii acestei culori, exista posibilitatea sa-i oferim un bias catre o stare pe care vrem sa o completeze sau sa o imbunatateasca. De exemplu, galbenul sau auriul impreuna cu albastrul ofera o senzatie de confort si noblete, din moment ce aceste culori se regasesc in tinute regale atat in occident cat si orient.

Preferintele variaza: EL sau EA

Dincolo de locurile unde te poarta atmosfera celui mai intim loc de pe pamant si unde senzatiile pe care ti le pot oferi culoarea, stilul sau tipul de tapet intr-un dormitor, exista totusi si cateva lucruri pe care nici cei mai extraordinari designeri nu-l pot potrivi. Identitatea si apartenenta genului este un subiect care nu este de neglijat pentru orice furnizor de produse, de aceea exista produse pentru el si produse pentru ea.

In special, atunci cand ne referim la decorarea dormitorului, aceste discrepante devin cu atat mai vizibile si definitorii, astfel, iata cateva idei prin care iti vei putea formula o opinie despre o viitoare alegere sau care sa-ti confirme o decizie deja luata.

  • Tapet dormitor Barbati

Probabil ca, in cultura comuna, functioneaza ideea cum ca dormitorul unui barbat adevarat trebuie sa fie cel mai bun depozit pentru prada. Acesta trebuie sa fie sigur, protejat, imblanit si plin de trofee pentru a-i arata ferocitatea si suprematia celui care se odihneste acolo. Timpurile moderne sugereaza altceva, sau macar respectarea acelor standarde este realizata intr-o alta maniera.  

Caldura si siguranta nu mai sunt o problema, dar in ceea ce priveste aspectul si atmosfera, fie mirosul unei voluptoase prazi… in rochie rosie… sau un tapet pentru dormitor in ton cu caracterul celui care isi face noptile acolo, sunt secretul perfect pentru un dormitor la care iti vei dori sa te intorci in fiecare zi.

  • Tapet dormitor Femei

In mod sigur, pe peretii doamnelor sunt deja scrise milioane de ganduri si alte sute de mii de vise. Din pacate, monocromia sau simpla stare de stagnare pe care peretii albi o ofera, pot ilustra mintea colorata si personalitatea cu atat mai infloritoare a unei doamne la fel de bine cum un bat arata cat de adanca este marea.

Astfel, mici detalii vizuale care sa incarce cu informatie peretii dormitorului tau pot fi surprinse de un tapet potrivit gusturilor tale. Culoarea, detaliile subtile si inedite, dar si textura sunt elementele de design fundamentale care definesc cel mai bine ceea ce scot in evidenta caracteristicile feminine. Iata cateva exemple de unde te poti inspira:

  • Tapet dormitor Baieti

Nimic nu este mai atractiv la un micut gentleman decat inteligenta si rafinamentul. Daca mintea tanarului explorator este in continua expansiune, acest lucru trebuie sa se regaseasca si in locul unde vanatorul de cunoastere isi petrece majoritatea timpului.

Culorile vioi, folosirea inteligenta a spatiului si formelor geometrice dar si avantajarea punctelor cheie ale camerei prin iluminarea corecta si cat mai eficienta sunt doar cateva dintre avantajele pe care un tapet ales cu grija le poate evidentia.

  • Tapet dormitor Fete

Caracter, curiozitate, sensibilitate, confort si sustinere. Acestea sunt cuvintele care iti trec prin cap atunci cand te gandesti la o fetita. Cu siguranta, iti doresti sa surprinzi aceste caracteristici cat mai fidel posibil exact asa cum domnisoara ta exprima, astfel, ceva care sa induca o stare de calm, liniste, blandete si siguranta sunt in general cele mai alese atribuie atunci cand vine vorba de decorarea unei camere pentru fetite.

De exemplu, culorile deschise, modelele cu forme curioase si misterioase, precum scenariul unei povesti cu zane sau nuante de roz cu alb pentru o constanta senzatie de noblete si distinctie pot fi ilustrate de catre un tapet care sa puna in evidenta si sa aduca la realitate aceste caracteristici.

  • Tapet dormitor Matrimonial

Vine un moment in viata fiecaruia in care opusele se atrag iar asemanarile… raman asa. La fel este si in cazul dormitorului si al momentului cand trebuie sa-l imparti cu persoana cu care imparti insasi viata. Acest lucru devine cu atat mai dificil atunci cand caracteristicile si preferintele sunt diferite pentru fiecare, iar alegerea unui tapet pentru dormitorul matrimonial reprezinta acel punct comun pe care trebuie sa-l gasiti pentru a dispune de odihna si stare de bine.

Tocmai de aceea, aspecte care reprezinta totodata si obiective precum:

  • Neutralitate
  • Abstract
  • Armonie
  • Balans
  • Intelegere
  • Simetrie
  • Completare
  • Protectie
  • Uniune

Sunt cu siguranta cele mai bune alegeri atunci cand sunteti indecisi cu privire la ce fel de tapet sa alegeti. Printre elementele de design care regasesc cel mai bine astfel de obiective sunt:

  • Romburile, cu toate ca par asimetrice, acestea sunt doar niste patrate care au o alta perspectiva
  • Modelele in simetrie, fie plante sau simple forme geometrice, daca prezinta o forma de simetrie, sugereaza comuniunea in ciuda diferentelor
  • Contrastul, forme albe in contrast cu altele negre, aceiasi forma doar perspectiva difera

Idei pentru alegerea tapetului potrivit dormitorului tau

Acum ca deja patru etape din aceasta calatorie au fost parcurse, cu siguranta ai reusit sa iti formulezi o idee despre ceea ce un tapet pentru dormitor poate sa realizeze. Pana acum ai vazut care sunt cele mai ravnite tipuri de tapet si cum acestea sunt tot mai dornice sa patrunda tot mai aproape de viata noastra, intr-a treia dimensiune. De asemenea, ai luat parte la cel mai nou dans al culorilor si variatiilor lor sau ai calatorit pana si in timp sa vezi cum si de ce oamenii au decis sa imparta pachete de caracteristici in diviziuni mai mari, numite stiluri.

Intr-adevar, ai atat de multe posibilitati de a face tot felul de combinatii intre categoriile de mai sus, astfel posibilitatile de joc sunt infinite. De exemplu:

Poate ca vei vrea un tapet cu emboss,Gri, in stil Abstract specific barbatesc sau unul cu o Imagine in tonuri de Mov in stil Vintage Bauhaus anii 50 pentru fetite.

Totusi, mai ramane diferenta dintre dormitoarele mari si cele mici, deoarece anumite specificatii sunt evidentiate mai bine in dormitoare mici si vice versa.

  • Cum sa alegi un tapet pentru un dormitor mare

Imagistica, adica tot ceea ce contine imagini, poze cu peisaje, obiecte, fiinte, fenomene abstracte, toate acestea sunt puse cel mai bine in evidenta de catre camerele mari. In general, faptul ca o imagine contine cu mult mai multe detalii decat un patern sau o forma geometrica simpla, acestea au nevoie de spatiu unde sa se desfasoare si unde sa contribuie la impactul pe care il are totalul: imaginea de ansamblu.

Tapetele pentru dormitoarele mari ofera cel mai mult loc pentru creativitate dar in acelasi timp, detaliile alese cu finete se pierd din cauza marimii. De exemplu daca vrei sa folosesti un tapet cu embos 3D intr-un dormitor mare, ai sanse foarte mari ca efectul sa nu fie sesizabil si sa fie confundat cu un simplu patern fara nici o evidentiere..

Datorita faptului ca detaliile necesita o atentie amanuntita, in camerele mari acestea conteaza mai mult atunci cand impreuna creeaza un efect, efect pe care o imagine 3D sau o figura mare lasa pe oricine cu gura cascata.

In ceea ce priveste stilurile specifice, Clasicul, Modernul si Abstractul reies cel mai bine in evidenta in momentul in care au spatiu sa se desfasoare, iar de cele mai multe ori ceea ce caracterizeaza aceste dormitoare este impozanta, sobrietatea si statutul.

  • Cum sa alegi un tapet pentru un dormitor mic

De cealalta parte, dormitoarele mici beneficiaza de detalii, deoarece astfel, aceste detalii pot fi percepute si apreciate mult mai usor datorita unui loc de desfasurare mic, unde eficienta spatiului este un lucru foarte important de luat in considerare.

Datorita acestui lucru, prezenta multor culori sau imagini este obositoare si face ca dormitorul sa devina cel mai epuizant loc, din punct de vedere psihic. In acest caz, culorile calme, nuantele apropiate ca intensitate si fara contrast mare ofera acea senzatie de liniste si securitate prin care un dormitor mic este cel mai recunoscut.

Astfel, formele geometrice aflate in armonie cu linii sau dungi, gradiente de culoare sau chiar si un singur element principal care sa atraga toata atentia, acestea se pot regasi cel mai bine in dormitoarele Vintage, stilul BauHaus anii 50, Grunge sau Retro. Stilul modern de asemenea poate fi un stil preferabil pentru camerele mici, datorita caracterului curat si ingrijit, dar unde abstractul nu are loc datorita multitudinii de detalii si formelor haotice.

Ai ajuns, asadar, la finalul calatoriei unde, in 5 pasi, ai avut parte de cel mai cuprinzator ghid in ceea ce priveste alegerea unui tapet perfect pentru dormitorul tau. De acum incolo vei putea sa-ti formulezi singur opiniile si ideile pentru o viitoare schimbare a casei sau apartamentului tau. Cateva cunostinte despre designul de interior, cromatica si tendinte in domeniu cu siguranta n-au ucis pe nimeni, ba mai mult, este posibil sa fi oferit o lectura pe cinste, asa cum si tu ai avut parte.

Destul de probabil te vei intreba de ce ai ajuns sa citesti atatea pagini despre tapete pentru dormitor, ei bine, raspunsul este: de fiecare data, prima impresie pe care o camera o da unei persoane mereu va fi data de catre pereti si pat, aceste doua elemente trebuie mereu sa fie in concordanta deoarece ele dicteaza aspectul si atmosfera unui dormitor.

Dincolo de informatii, acest ghid a avut scopul sa te plimbe ca intr-o poveste, de-a lungul a cinci opriri, fiecare cu lumea si caracterul sau unic. La fiecare oprire ai avut ocazia sa experimentezi cum spatiul si timpul se pot fi manipulate tocmai din dormitorul tau fara a fi nevoie sa te misti macar un pas, acest lucru fiind in cele din urma posibil prin manipularea unui singur element care pune in functiune cea mai puternica masina a timpului: Imaginatia ta!

Surse foto:

www.youtube.com
bayanihanlabs.info
Burkedecor.com

Produse asociate

tapet 1

34,99 lei

Vezi mai multe
tapet 2

38,99 lei

Vezi mai multe
tapet 3

64,99 lei

Vezi mai multe