Blog » Design » Tapet bucatarie: +75 poze si un GHID Homelux pentru alegerea tapetului de bucatarie

Tapet bucatarie: +75 poze si un GHID practic pentru alegerea tapetului de bucatarie

Vrei sa iti amenajezi bucataria si sa obtii un aspect inedit? Iata de ce tapetul este un element cheie in acest punct si cum trebuie acesta ales!

Publicat: 25.03.2019
Categorii: AmenajariTips & TricksDesign and Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

tapet de bucatarie 3D 1

Atunci cand o persoana doreste sa isi amenajeze bucataria, in mod sigur, nu s-ar gandi sa foloseasca tapetul ca fiind un material de finisaj. Dimpotriva, ar considera poate, ca din punct de vedere al structurii si al materialelor din care acesta este confectionat, nu este cel mai potrivit pentru o bucatarie. Insa, in acest articol vei descoperi care sunt avantajele tapetului si de ce acesta se poate integra cu succes chiar si in bucataria ta.

Cele mai bune variante pentru alegerea tapetului din bucatarie

Atunci cand optezi pentru amenajarea si decorarea bucatariei cu tapet, ar trebui sa tii cont de mai multe criterii, inainte de a lua orice decizia asupra unui model sau a unei texturi dorite. Cel mai important aspect este materialul din care tapetul este realizat, intrucat intr-o incapere precum este bucataria, unde conditiile termice sunt destul de diferite, este important ca tapetul sa reziste cat mai mult timp si sa se pastreze in conditii ideale. Iata ce tipuri de tapet sunt recomandate!

  • Tapet superlavabil pentru bucatarie

Unul dintre modele ideale pentru bucatarie este reprezentat de tapetul lavabil sau superlavabil. Avantajul acestuia este ca poate fi extrem de usor de curatat, chiar si cu un simplu burete. Aceasta calitate si caracteristica este esentiala intr-un spatiu cum este cel al bucatariei, unde inevitabil murdaria se acumuleaza.

La randul sau, tapetul superlavabil poate fi confectionat din diverse materiale, ce au roluri asemnatoare sau putin diferite.

o Din vinilic sau PVC

Tapetul din vinilic este, de fapt, acel tapet ce are un invelis, un strat superior realizat din material PVC, conferindu-i astfel un grad destul de ridicat de impermeabilitate. Avantajul acestui tip de tapet consta in faptul ca este un bun protector impotriva razelor puternice ale soarelui ce patrund in bucataria ta si care, in timp ar duce la degradarea suprafetelor si a culorii peretilor.

o Din fibra de sticla

Fibra de sticla este un alt material ideal pentru tapetul din bucatarie, intrucat statul superior de sticla protejeaza atat impotriva patrunderii apei si a umiditatii prezente in urma condensului, este extrem de usor de curatat si nu se deterioreaza la contactul cu produsele mai agresive de igienizare si curatare. Toate aceste calitati sunt esentiale pentru un spatiu cum este bucataria, in care umiditatea este crescuta si temperatura are fluctuatii destul de mari.

  • Tapet cauciucat pentru bucatarie

Este de preferat ca stratul superior al tapetului pentru bucatarie sa fie cauciucat pentru ca, in acest fel, riscul ca acesta sa se deterioreze in contact cu apa sau cu vaporii de abur este mult mai scazut. De asemenea, poate reprezenta un strat protector pentru peretele pe care este aplicat, impiedicand ca acesta sa intre in contact cu umiditatea.

  • Tapet impermeabil pentru bucatarie

Atunci cand te confrunti cu un mediu in care umezeala este un fenomen constant, impermeabilitatea tapetului este o conditie esentiala. Mai mult decat atat, daca vrei sa te bucuri de un tapet care sa aiba o durabilitate mai mare si care sa nu arate inestetic la scurt timp dupa aplicare, acesta ar trebui sa aiba o structura impermeabila si sa fie realizat din materiale rezistente la apa. Un astfel de tapet este benefic si pentru evitarea formarii mucegaiului si a egrasiei.

Cum sa alegi tapetul de bucatarie in functie de stilul de amenajare

Atunci cand decizi sa iti amenajezi si decorezi bucataria cu tapet, ar trebui sa iei in calcul si stilul de amenajare, atat al acestei camere, cat si al intregii locuinte, astfel incat sa creezi un tot unitar, o imagine de ansamblu cat mai echilibarata si armonioasa. Descopera de ce ar trebui sa tii cont, in functie de designul si stilul ales pentru amenajare si ce modele de tapet s-ar potrivi acestora!

  • Tapet pentru bucatarie moderna si minimalista

Stilul modern si, mai cu seama cel minimalist, implica o adordare destul de degajata, nu foarte complexa. In ceea ce priveste caracteristicile acestor doua modalitati de amenajare, atunci cand vine vorba despre tapetul de bucatarie, acesta se incadreaza, de regula, in urmatoarele criterii si tipare: culori neutre sau pastelate, insa uneori pot fi folosite si cele mai aprinse si modele/impremeuri nu foarte sofisticate. Asadar, daca doresti sa iti amenajezi bucataria cu tapet intr-un stil modern sau minimalist, ar trebui sa sa tii cont de aceste aspecte.

  • Tapet pentru bucatarile vintage

Perioada vintage si stilul consacrat acesteia are, la randul sau, cateva elemente sugestive si extrem de bine delimitate de celelalte modalitati de amenajare. Tapetul pentru o bucatarie vintage este, de cele mai multe ori, in culori calde, deschise si pastelate si se regasesc, in mare parte impremeurile florale, uneori cu buline( atunci cand se realizeaza o imbinare a stilului vintage cu cel retro).

  • Tapet pentru bucatarie de inspiratie rustica

Daca iti doresti o bucatarie rustica, tapetul utilizat pentru decorarea acesteia ar trebui sa aiba modele cat mai apropiate de elemntele din natura. De exemplu, poti folosi tapete cu modele de lemn sau chiar piatra, in culori specifice: nuante de crem si de maro sau tonalitati de gri, in functie de designul ales.

  • Tapet pentru  bucatariile clasice

Alegerea tapetului pentru o bucatarie clasica poate fi in egala masura o decizie usoara sau dimpotriva, extrem de dificila. Stilul clasic de amenajare nu implica prea mari „restrictii”, astfel incat gama de selectie a modelelor existente este una vasta. Poti opta pentru diverse imprimeuri cu tematica, fie florala, fie cu specific de fructe, sau pentru cele clasice, simple, ori dimpotriva pentru modele complexe sau iesite in relief.

Cele mai cautate modele de tapete pentru bucatarie

Daca nu ai reusit sa gasesti inca un model de tapet pentru bucataria ta, care sa iti placa si sa ti se para potrivit, tinand cont si de alte aspecte, nu doar de preferintele personal, vei descoperi in continuare cele mai cautate modele de tapet pe care sa le poti folosi pentru amenajarea bucatariei tale.

  • Tapet pentru bucatarie cu model “coffee”

Fara dar si poate, tapetul cu model „coffee” este unul dintre cele mai prezente si intalnite, atat in bucatariile romanilor, cat si in cele din afara granitelor. Este un pattern jucaus, potrivit pentru bucatarie, intrucat sugereaza tocmai o actiune „culinara” – prepararea si servirea cafelei de dimineata.  Asadar, daca esti un iubitor al cafelei, al aromei si al mirosului sau puternic, aceasta varianta de tapet s-ar putea sa fie cea mai potrivita pentru tine. Iata cateva idei din care te poti inspira!

  • Tapet pentru bucatarie cu model de fructe

La fel de cunoscute si apreciate sunt si modelele de tapet cu imprimeu de fructe sau legume, datorita specificului, jovialitatii si aerului fresh, actual pe care acestea le dau bucatariei tale. Inspira-te din pozele de mai jos, pentru a gasi ceva mai potrivita varianta de tapet pentru a da culoare si viata bucatariei tale.

  • Tapet pentru bucatarie cu model floral

Un alt pattern ce se potriveste de minune, mai ales intr-o bucatarie de inspiratie vintage este tapetul cu modele florale, deoarece acesta poate aduce putin din aerul si atmosfera de altadata in locuinta ta. In functie de dimensiunea camerei, de mobilierul ales, poti opta pentru un tapet cu flori mai mari sau mai mici, ori care are o paleta cromatica pastelata sau, dimpotriva, se regasesc nuantele aprinse.

  • Tapet pentru bucatarie cu model geometric

Imprimeurile geometrice surpind prin eleganta si elementul de noutate pe care il redau bucatariilor. De asemenea, fascineaza si sunt destul de interesante pentru efectul vizuat pe care acesta il creeaza. Mai mult decat atat, poti folosi in favoarea ta un astfel de model de tapet, pentru a creea diverse iluzii optice sau pentru a face un spatiu mic sa para mult mai amplu. Iata cateva idei ingenioase din care te poti inspira!

  • Tapet cu dungi pentru bucatarie

Dungile sunt pentru cei mai indrazneti si care isi doresc ca intreaga lor locuinta, in special bucataria, sa fie un loc creativ, ideal pentru a lasa imaginatia si inspiratia culinara sa fie prezente. Asemenea tapetului geometric, si cel ce are model in dungi poate fi folosit pentru a face spatiul sa para mult mai amplu decat este de fapt.

  • Tapet de bucatarie 3D

La fel de cautate si folosite sunt si tapetele ce au modele care ies in relief, precum sunt cele 3 D. Acestea constituie o solutie pentru cei care isi doresc sa se bucure de o bucatarie care sa aiba un design unic, deosebit, in functie de imaginile reprezentative alese. La fel ca in cazul celorlalte patternuri de mai sus, si tapetul 3D poate constitui un factor important pentru a da impresia de un spatiu mai amplu, mai mare si mai luminos.

Cum sa alegi modelul de tapet in functie de dimensiunea bucatariei tale

Fiind considerat un element de finisaj, alaturi de gresie, faianta si altele din aceasta categorie, si tapetul ar trebui ales in functie de dimensiunea acestei incaperi, astfel incat sa avantajeze si sa completeze spatiul. Atat modelul, culorile, cat si proportionalitatea acestuia (cat % din aria totala ar trebui acoperita cu tapet) sunt aspecte de care este necesar sa tii cont atunci cand doresti sa iti amenajezi bucataria cu acest element de finisaj.

  • Amenajare bucatarie mare cu tapet

Pentru bucatariile de mari dimensiuni, poti alege cam orice model si culoare de tapet doresti, intrucat spatiul iti permite acest lucru. Ar trebui sa ai grija totusi, ca prin optiunile pe care le ai, nu sa creezi o imagine mult prea incarcata sau aglomerata a bucatariei tale. Fii atent si la proportionalitatea distribuirii tapetului pe pereti, intrucat, desi o poti face la nivelul tuturor, inclusiv a tavanului, acest aspect s-ar putea sa nu avantajeze nici macar o bucatarie de mari dimensiuni.

  • Amenajare bucatarii mici cu tapet

in cazul unei bucatarii ce are dimensiuni reduse, ar trebui sa acorzi mai multa atentie detaliilor precum: alegerea modelului potrivit, nu foarte incarcat care sa avantajeze spatiul, alegerea unor culori cat mai deschise si proportionalitatea acestuia. De asemnea, ar trebui sa iei in considerare si mobilierul existent, intrucat, daca intre patternul tapetului si modelul mobilierului ales exista o discrepanta prea mare, intreg spatiul va capata o tonalitate inchisa, contrariul a ceea ce ar trebui sa obtii. Tot pentru o bucatarie mica, ai putea sa folosesti tapetul in avantajul tau si sa imbraci cu acesta anumite elemente de mobilier sau electrocasnice mari, precum frigiderul care ies prea mult in evidenta si fac spatiul sa para mai limitat.

Avantajele aplicarii tapetului in bucatarie

Daca, din diverse motive, ai crezut pana la acest moment ca folosirea tapetului in bucatarie nu isi are rostul sau nu este tocmai indicat sa il utilizezi in acest spatiu, descopera care sunt avantajele acestuia, pe care probabil nu le cunosteai sau nu le-ai luat in calcul:

  • Iti permite ca ori de cate ori vrei sa redecorezi bucataria sau sa ii dau un nou aspect, o poti face schimband tapetul, fara sa faci alte modificari majore, ce implica costuri prea mari sau proceduri indelungate si complicate;
  • Este mai rezistent la zgarieturi si alte urme care pot aparea pe pereti;
  • In functie de tipul de tapet ales, acesta este mult mai usor de curatat, in comparatie cu rosturile aflate intre placile de faianta;
  • Pentru punerea si montarea tapetului nu trebuie sa pregatesti intr-un mod special peretii;
  • Poate ascunde si masca anumite imperfectiuni ale peretilor;
  • Ales corect, poate crea iluzia unei bucatarii mai spatioase si mai luminoase.
  • Ofera o nota personala bucatariei tale;
  • Poate fi pus atat pe pereti, cat si pe diversele obiecte din bucatarie, precum frigider, rafturi, pentru a le face sa se integreze in imaginea de ansamblu a camerei.

Asadar, inainte de a lua decizia de a decora bucataria cu tapet, fie din motive practice, fie pentru a obtine un design deosebit, unic, nu uita sa tii cont de toate sfaturile, astfel incat sa te asiguri ca faci alegerea cea mai buna!

Surse foto:
www.thesoulcialista.com
www.pinterest.com
www.starkovtattoo.spb.ru
http://www.as-creation.com
www.aliexpress.com

Produse asociate

249,90 lei

Vezi mai multe
fototapet 2

299,90 lei

Vezi mai multe
fototapet 3

299,90 lei

Vezi mai multe