Blog » Idei pentru tine si casa ta » Somiera – Secretul unui somn odihnitor + 5 modele recomandate pentru sanatatea coloanei tale

Somiera – Secretul unui somn odihnitor + 5 modele recomandate pentru sanatatea coloanei tale

Somnul este cel mai important ritual din viata unui om. Specialistii recomanda 7-9 ore de odihna pentru adulti si pana la 10 ore de somn in cazul adolescentilor. Cu toate acestea, ce nu stiu romanii in general este faptul ca de calitatea somnului depinde randamentul general. Cu alte cuvinte, nu este important doar cat dormi, ci si cum. Daca despre saltea stiai deja ca iti poate afecta calitatea timpului de repaus, ce stii despre somiere? Una nepotrivita iti poate chiar deforma coloana si provoca probleme grave de sanatate. Asadar, ce este ea si care sunt recomandarile pentru comoditatea spatelui tau?

Publicat: 5 decembrie 2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Ce este somiera pentru pat?

Daca te intrebi ce inseamna somiera, afla ca aceasta reprezinta scheletul de sustinere al saltelei de pat. Este acel sistem flexibil realizat din sarma sau cu arcuri, ce se fixează pe rama patului. Ea este asemenea unei atele de sustinere care ajuta salteaua sa se adapteze corect nevoilor utilizatorilor.

Cu toate ca este extrem de importanta, din motive de economie, multi producatori aleg sa o inlocuiasca adesea cu o placa din OSB sau PAL. Acest lucru poate avea, însă, efecte negative din punct de vedere al confortului.

De ce ai nevoie de o somiera pentru pat?

 

Principalul rol al acestei piese de mobila pentru dormitor este de a sustine salteaua. Cu toate acestea, realitatea este ca o somiera face mult mai mult de atat. Ea asigură un plus de confort, care, automat, imbunatateste si calitatea somnului.

Daca ai un somn agitat, rolul ei este de a amortiza si a adapta miscarile făcute de tine, astfel incat salteaua sa ramana corect plasata in cadrul patului si sa nu suporte niciun fel de modificare structurala.

Un alt rol al somierei este acela de a ventila eficient salteaua pe perioada de utilizare, stimuleaza evaporarea umiditatii si dispersarea caldurii. In acest fel, ea previne aparitia mucegaiului dintre saltea si cadrul patului.

 

Durerile de spate si solutia oferita de tipurile de somiere

Deja nu mai este o noutate faptul ca tot mai multi romani sufera de dureri de spate si ajung sa se opereze din cauza herniilor lombare. Totusi, de unde apar aceste dureri? In topul cauzelor indicate de medici se afla sedentarismul, statul pe scaun pentru o perioada indelungata, ridicarea necorespunzatoare a greutatilor si odihna pe un pat nepotrivit. 

Mai departe, daca analizezi modul in care patul influenteaza aparitia durerilor de spate, vei vedea ca nu doar salteaua conteaza, ci si somiera, care ii ofera sustinere.

Exista mai multe tipuri de somiere, impartite in functie de materialul din care sunt constituite si, respectiv, in functie de functionalitate:

Somiera de pat metalica – greutate distribuita uniform

Somierele de pat metalice erau foarte populare pe vremuri, datorita costului convenabil de atunci. Totusi aceasta somiera integrata in cadrul patului are dezavantajul rigiditatii. O somiera metalica va rezista exemplar in timp si nu necesita foarte multa mentenanta.

Daca vrei sa ai o somiera metalica, atunci ai in vedere sa alegi o saltea cu suport ortopedic, preferabil din spuma cu memorie. In felul acesta, greutatea corpului va fi distribuita uniform si, desi cadrul este rigid, salteaua va asigura confortul de care ai nevoie in timpul somnului.

Somiera de pat din lemn – rezistenta mai mica

Somierele din lemn sunt mai prietenoase cu salteaua decat cele metalice. Cu toate acestea au marele inconvenient ca se pot destrama/rupe mai usor decat celalalt tip mentionat. Pentru a le asambla, acestea vin (cel mai des) cu o schita de montaj a patului inclusa.

In ce priveste relatia dintre somierele de lemn si durerile de spate, ce trebuie sa stii este ca ele sunt putin mai flexibile decat cele metalice, dar tot este bine sa fie asociate cu o saltea de calitate superioara. 

Somiere metalice cu lamele din lemn rigidizate

Acest tip de somiera este cel mai popular la ora actuala, in principal datorita imbinarii fiabilitatii metalului cu elasticitatea lamelelor din lemn. Ele nu se rup sau desprind la fel de usor ca acelea realizate exclusiv din lemn si sustin mult mai eficient salteaua.

Mai mult, aceasta somiera ofera flexibilitatea de care ai nevoie, motiv pentru care poti opta si pentru o saltea ceva mai putin sofisticata. 

Somiere fixe vs. somiere rabatabile

Somierele metalice si cele din lemn sunt, de regula, fixe. Au avantajul ca sunt mai economice si sunt extrem de utile daca ai fost diagnosticat cu o deformare a coloanei, care necesita sa ai o pozitie cat mai dreapta. Acestea sunt cele mai potrivite pentru saltelele cu arcuri independente, din latex sau cu spuma de memorie. 

Pe de alta parte, somiera rabatabila sau cu piston este cea mai buna alegere la ora actuala. Ea se remarca prin confort si rezistenta. Mai mult, este extrem de utila atunci cand suferi de o afectiune care iti solicita sa pastrezi un anumit unghi de inclinatie. 

Pot fi somiere rabatabile la un singur capat sau la ambele. Inclusiv pentru picioare obosite sau varice, acest tip de schelet pentru pat este o adevarata binecuvantare.

Somiere tapitate

Somierele tapitate vin deja incastrate intr-o rama acoperita. Ele pot fi de mai multe feluri, in functie de modul in care au fost gandite din punct de vedere functional de producator.

Cum sa alegi somiera potrivita in functie de nevoile tale

Din grija pentru client, tot mai multi producatori il scutesc pe acesta de stresul alegerii unei somiere potrivite, motiv pentru care ofera pachete standard de pat ce includ acest schelet.

Totusi, atunci cand alegi o somiera este important sa tii cont de urmatoarele aspecte:

        Aerisire: nimic nu este mai neplacut ca mucegaiul pe rama patului. Din acest motiv, o somiera nu reprezinta un lux, ci o mare necesitate. In consecinta, modelele cu lamele din lemn pe cadru metalic sunt cele mai bune. Intre aceste componente, exista suficient spatiu pentru circulatia aerului.

        Sustinere: principalul rol al acestui obiect este sustinerea. Asa ca trebuie sa optezi pentru una care sa ofere suficienta siguranta. Nu poti sti niciodata cand va fi nevoie sa sustina o greutate mai mare, iar daca este fabricata din lemn, fara metal, ar putea ceda mai usor.

        Costul: merita sa investesti in acest obiect important, asa cum merita sa faci asta si pentru o saltea de calitate. Nu este cel mai indicat lucru sa faci rabat la calitatea somnului tau si la sanatatea coloanei tale.

        Montaj: Este mult mai avantajoasa o somiera gata asamblata, care nu necesita o schita de montaj speciala, fata de una care te pune sa faci un puzzle sub saltea.

Randamentul pe care il dai in fiecare zi, gradul de iritabilitate si chiar nivelul de fericire, toate acestea sunt influentate in mod constant de calitatea somnului. In consecinta, daca simti ca nu te odihnesti asa cum ar trebui atunci cand dormi sau daca ai dureri constante de spate, poate a venit momentul sa iti schimbi somiera.

Sursa foto: shutterstock.com

Produse asociate

Vezi detalii aici

Vezi detalii aici 

Vezi detalii aici

Vezi detalii aici  

Vezi detalii aici

Vezi detalii aici