Blog » Idei pentru tine si casa ta » Montare Lustra cu 2, 3, 4 sau 5 Becuri – GHID PAS cu PAS – Homelux

MONTARE LUSTRA: cum se face in cativa pasi simpli? Afla de la Homelux

Ai cumparat o lustra pentru a putea ilumina o incapere sau vrei sa iti inlocuiesti vechiul corp de iluminat si nu ai idee cum se face montarea? Afla pasii simpli prin care se se poate face acest lucru cu ajutorul Homelux!

Publicat: 20 August 2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Montarea unei lustre este un lucru pe care nu oricine il poate face. Exista persoane care nu se informeaza suficient si, de aceea, exista riscul de a face greseli majore, ce pot afecta circuitul electric sau corpul de iluminat in sine. Pentru a evita aceste tipuri de probleme, citeste acest articol pentru a afla cum se face montarea lustrei.

De ce anume ai nevoie pentru montarea unei lustre?

Pentru a monta o lustra, ai nevoie de cateva obiecte. Pe langa scaunul sau scara ce te va ajuta sa urci pentru a ajunge la nivelul tavanului, mai ai nevoie de o surubelnita, o masina de gaurit, un instrument pentru taierea capetelor firelor si invelisului cablurilor (cum ar fi un cutter sau un aparat special, cum ar fi un cleste de dezizolat cabluri), un creion de tensiune, conectori electrici sau banda izolatoare, dibluri in functie de materialul din care este construit tavanul (vezi partea a treia din articol), detector de metale (pentru a afla pozitia firelor din tavan),  suruburi si patent. Poti avea la indemana si un creion pentru a insemna pe tavan locurile in care va trebui sa dai gaurile.

In plus, pentru protectia ta, este recomandat sa porti ochelari de protectie, mai ales atunci cand trebuie gaurit tavanul, pentru a nu-ti intra praful in ochi. De asemenea, poti purta manusi electroizolante pentru a elimina riscul de curentare. O alta idee buna este sa ai la indemana un aspirator ce va fi indreptat catre locul in care se va gauri tavanul pentru a prinde particulele de praf chiar in timpul gauririi. 

Afla de mai jos cum poti face montarea unei lustre.

Cum se face montarea lustrei cu 2, 3, 4, 5 becuri sau cu ventilator

Exista cativa pasi destul de simpli pentru a monta o lustra, chiar si una cu 5 becuri si 3 fire. Se va tine cont aici si de numarul de becuri si numarul firelor din tavan. Situatia este putin mai dificila atunci cand se face montarea unei lustre cu 3 becuri si 6 fire. Numarul firelor corpului de iluminat conteaza in special daca vrei ca intrerupatorul care aprinde si stinge lumina este simplu (actioneaza asupra tuturor becurilor) sau dublu (fiecare dintre cele 2 butoane actioneaza un anumit numar de becuri). 

Fiecare corp de iluminat ar trebui sa aiba incluse si instructiuni, insa, in cazul in care acestea nu exista sau sunt greu de descifrat, poti citi de aici cum se face montarea lustrei in mod general.

Tot in ambalajul corpului de iluminat ar trebui sa se gaseasca si suportul ce va fi fixat pe tavan, daca nu chiar si alte materiale necesare amintite mai sus.

Indiferent de numarul becurilor, inceputul montarii este acelasi pentru toate. Daca vrei sa inlocuiesti un alt corp de iluminat, indeparteaza cu grija toate componentele acestuia, oprind curentul inainte sa faci acest lucru.  

1. Prima data trebuie sa te asiguri ca stii sa deosebesti firele din tavan.

Indiferent de cate fire sunt in tavan, le poti deosebi cel mai usor folosind creionul de tensiune. Insa ai grija sa nu atingi firele cu mana pe partea in care acestea nu mai sunt izolate. Daca lumina creionului de tensiune se aprinde atunci cand atinge un fir, inseamna ca acela este un cablu de faza, iar atunci cand nu se aprinde, inseamna ca ai gasit cablul nul. De obicei, cablurile de faza au culoarea rosie, maro, neagra sau gri, nulul are culoarea albastra, iar cel de inpamantare are culoarea galben cu verde. Ceea ce trebuie sa te intereseze este gasirea nulului si a cablului sau cablurilor de tensiune, care vor fi conectate la firele corpului de iluminat. 

 

Dupa ce ai gasit cablul nul si pe cel/cele de tensiune, trebuie sa te decizi daca vrei sa actionezi lustra dintr-un intrerupator cu un post sau cu doua posturi (butoane). In general, lustrele pot fi actionate in ambele moduri, indiferent de numarul de becuri pe care le au. Daca intrerupatorul este simplu (cu un singur post), atunci este necesar un singur fir de faza din tavan, celalalt urmand sa fie izolat cu banda sau conectori electrici. Daca doresti un intrerupator cu 2 posturi, atunci sunt necesare 2 cabluri de faza sau un cablu de faza si unul de impamantare (daca exista), fiecare cablu fiind corespunzatorul unuia dintre cele 2 posturi (butoane).  

Fiecare cablu va fi conectat la cablurile corpului de iluminat pentru a transmite tensiunea electrica si pentru a putea aprinde si stinge becurile sale.

2. Dupa ce ai vazut care este cablul nul, cel/cele de faza si, daca exista, si cel de impamantare (care va trebui si el sa aprinda lumina creionului de tensiune), trebuie montat suportul lustrei.

Lustrele pot avea mai multe modele de suport, insa toate se fixeaza in tavan cu ajutorul diblurilor. Pentru a-l fixa, ia suportul si aseaza-l pe tavan cat mai aproape de fire, pentru a le putea conecta cu usurinta si pentru ca firele sa poata fi mascate. Ajuta-te de detectorul de metale pentru a putea stabili unde anume sunt cabluri in spatele tavanului (aparatul emite semnale doar in spatiile in care nu se gasesc cabluri). De regula, suportii se prind in 2 dibluri, asa ca va trebui sa faci 2 gauri in tavan. Gaseste locul in care poti pune suportul fara a perfora cablurile la gaurire, iar apoi, cu ajutorul creionului, insemneaza punctele in care vei gauri, cele in care vei fixa suportul. 

Dupa ce ai facut acest lucru, gaureste tavanul in locurile insemnate si introdu diblurile peste care vei aseza suportul si unde vei introduce si cate un surub pentru a fixa suportul. 

3. Dupa ce suportul a fost fixat, se desface cablul corpului de iluminat ce contine cate un cablu mai mic pentru faza, nul si impamantare. Fiecare dintre acestea vor trebui dezizolate (cel mai simplu se face cu aparatul de dezizolat) si conectate cu cele corespunzatoare din tavan. Cele mai multe corpuri de iluminat au construita o cutiuta alba in care cablurile vor fi introduse de-o parte si de alta pentru a face conectarea lor mai usoara. In multe cazuri, pe aceasta cutie sunt deja trecute simbolurile fiecarui tip de cablu, iar cablurile corpului de iluminat sunt deja introduse. Insa, daca lustra este prea lunga, se poate scurta atat lantul de care atarna, cat si cablul sau. Asadar, daca va trebui sa tai cablul pentru a scurta lungimea, vei stii cum sa introduci inapoi toate cablurile. 

4. Acesta este pasul la care trebuie sa opresti curentul. Cel mai sigur este sa opresti toate sigurantele. Ajuta-te de lumina unei lanterne de cap pentru a vedea cat mai bine. Agata un capat al lustrei de suportul fixat pe tavan. De obicei, lustrele vin la pachet cu un carlig pentru a face acest lucru. Ceea ce trebuie sa faci acum este sa conectezi cablurile din tavan cu cele deja aranjate ale corpului de iluminat. Cablurile trebuie conectate in functie de tipul lor: cablul ne nul din tavan trebuie conectat la cablul de nul al coprului de iluminat, la fel cum se intampla si cu cel de faza si de impamantare (daca exista). Pentru a le putea conecta, trebuie sa dezizolezi firele din tavan inainte de conectarea cu celelalte.

5. Dupa ce ai conectat cablurile, poti masca firele din tavan in interiorul spatiului unde ai conectat cablurile. Acest lucru va preveni un aspect inestetic. Tot ce mai ramane de facut este sa fixezi lustra de suportul din tavan prin suruburi, sa montezi abajururile si becurile (de obicei, se face prin insurubare) si sa pornesti din nou curentul.

Poze + pret →  

https://www.homelux.ro/lustra-magic-clasic-2-brate-antic-18532

Poze + pret →  

https://www.homelux.ro/lustra-reno-4-brate-13454-4xe27-cupru-10759

  • Lustre cu ventilator:

Montarea lustrei cu ventilator se monteaza urmand cam aceleasi principii, insa, in functie de model, trebuie sa respecti ordinea de instalare a componentelor, asa cum gasesti in instructiuni. La acest tip de lustre trebuie sa acorzi atentie nu numai functiei de iluminat, care necesita electricitate, ci si functiei de ventilatie, care are nevoie, de asemenea, de energie electrica. Exista multe posibilitati prin care poti actiona functia de iluminare si de ventilatie. De exemplu, poti sa actionezi cate o functie de la cate un post ale unui intrerupator, poti actiona doar functia de ventilatie de la un intrerupator cu un singur post si functia de iluminare de la lanturile corpului de iluminat (daca acesta dispune de asa ceva) sau invers si asa mai departe. 

Este foarte important de stiut ca ai nevoie de un fir de impamantare in tavan pentru a putea monta o lustra cu ventilator.

Pentru aceste modele de lustre, cel mai bine este sa urmariti indicatiile specifice fiecarui model in parte si este recomandat ca un electrician sa faca montarea.

Cum sa montezi lustra pe tavan de rigips sau alte materiale

 

Tavanul poate fi construit din diferite tipuri de materiale. Pentru a putea monta o lustra, este necesara si gaurirea tavanului si folosirea diblurilor pentru a fixa suportul acestui corp de iluminat. Asadar, va trebui sa stii ce anume sa folosesti pentru fiecare tip de material al tavanului.

  • Gaurirea rotativa se face cu masina de gaurit fara percutie pentru tavane din zidarie cu goluri, BCA, caramida perforata sau placi de perete;
  • Gaurirea cu percutie se face cu masina de gaurit cu percutie usoara pentru tavane din caramizi pline;
  • Gaurirea cu ciocan perforator se face cu ciocanul rotopercutor ce are o progresie de gaurire rapida si o percutie puternica pentru tavane din piatra naturala, beton sau alte materiale cu structura densa.

Diblurile sunt de multe tipuri si, functie de materialul tavanului, trebuie sa le alegi pe cele potrivite. 

Acum stii cum se poate monta o lustra. Este destul de simplu, insa, daca nu esti familiarizat  cu acest domeniu sau daca nu vrei sa gresesti cu nimic, cel mai bine ar fi sa chemi un specialist care se ocupa cu asa ceva. Insa este intotdeauna bine sa cunosti principiile de baza pentru asemenea lucrări. 

Sursă foto: shutterstock.com, pinterest.com, youtube.com, homelux.ro

Produse asociate

569,00 lei

Vezi mai multe

LUSTRA OTTOMAN 3 BRATE 13503, 3XE27, ANTIC

369,00 lei

Vezi mai multe

64,90 lei

Vezi mai multe