Blog » Amenajari » Mobilier pentru baia clasica la Homelux – Lucruri STIUTE si NESTIUTE despre amenajari de succes
Mobilier pentru baia clasica la Homelux – Lucruri STIUTE si NESTIUTE despre amenajari de succes
Amenajarea baii este un proiect asteptat cu nerabdare de orice proprietar dornic sa se bucure de un spatiu elegant, perfect functional, in armonie cu celelalte incaperi ale locuintei. Desi exista numeroase stiluri de amenajare, majoritatea romanilor il prefera in continuare pe cel clasic, pentru ca le ofera tot ceea ce au nevoie, reusind cu succes sa duca la bun sfarsit proiectul fara ajutor din partea unor specialisti in domeniu. Te-ai gandit vreodata sa creezi o oaza de relaxare la tine acasa si sa te bucuri de tot confortul dorit in baia proprie? Ce-ai spune sa descoperi cateva lucruri pe care poate nu le-ai stiut pana acum despre acest subiect si sa le pui in practica usor si rapid?
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Stilul clasic este unul care nu se va demoda niciodata, fiind simplu de recunoscut datorita caracteristicilor sale: cromatica matura, eleganta, configuratia perfect echilibrata, detaliile rafinate, care se vor integra bine in decor si aranjarea simetrica. Format ca o reactie la stilul baroc, decorul clasic surprinde placut prin simplitate, stabilitate, forme luate din natura si functionalitate. Acesta poate fi usor de folosit in orice incapere din locuinta, inclusiv in baie, asa ca proprietarii ar trebui sa nu stea pe ganduri si sa cerceteze cu atentie caracteristicile de baza pentru a reusi sa obtina rezultate fabuloase. Mobilierul joaca un rol important in acest sens.
In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre mobilierul ideal pentru amenajarea baii clasice, despre tipurile de mobila existente pe piata, caracteristicile lor, dar si despre aspectele de care trebuie sa se tina cont in alegerea facuta. De asemenea, vei afla cum sa amenajezi baia in stil clasic cu ajutorul mobilierului elegant, de lux sau a celui functional, dar si ce accesorii si decoratiuni sa alegi pentru a completa cu succes piesele de mobila alese pentru decorare.
Cuprins
Mobilierul pentru baia clasica – Tipuri si caracteristici
Stilul clasic va ramane intotdeauna la moda, indiferent de alte optiuni mai vechi sau mai noi, pentru ca va fi mereu adaptat la prezent, incluzand diferite functionalitati moderne, tehnologii de ultima ora sau alte lucruri dorite de oameni in ziua de azi. Astfel, baia clasica trebuie sa fie dotata cu mobilier atent lucrat si ales cu multa rabdare si atentie la cele mai mici detalii, care sa completeze la perfectie instalatiile sanitare masive, impunatoare si care sporesc confortul. In functie de necesitati se poate opta pentru diferite tipuri de mobilier de baie, care va organiza extrem de bine spatiul:
- masca de baie si masca ce incorporeaza lavoarul;
- dulapul pe sol sau cel suspendat;
- mobilierul din sticla;
- oglinda de baie cu polita;
- corpul pentru depozitat rufe.
Amenajarea trebuie sa se faca tinand cont de caracteristicile care pun in evidenta acest design:
- Liniile mobilierului sunt simple, acesta pierzandu-si, intr-o oarecare masura, aspectul decorativ si mergand foarte mult pe functionalitate;
- Se folosesc tencuieli decorative, tapet cu model floral, lambriuri, panouri decorative, cornise si profile ornamentale;
- Mobilierul clasic trebuie sa fie de cea mai buna calitate, folosindu-se chiar si piese in stil Ludovic al XVI-lea sau in stil American Empire;
- Iluminatul este foarte important, de efect fiind lustrele cu brate si becuri in forma de lumanare;
- Culorile utilizate sunt obligatoriu calme, neutre sau combinate cu verde, albastru, roz, galben, maro, auriu. Sunt de evitat nuantele stridente;
- Nu trebuie sa lipseasca obiectele decorative (tablouri, sfesnice, vaze, sculpturi deosebite) sau cele absolut necesare (prosoape, covorase).
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/oglinda-baie-emke-rotunda-diametru-60-cm-iluminare-led-23307
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/vaza-decorativa-10x10x14-cm-sticlametal-roz-deschisauriu-2359202
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/plafoniera-condus-31x31x8-cm-1xe27-60-w-ip44-metalsticla-argintiu-matalb-23039
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/plafoniera-apart-35x35x10-cm-1-x-smd-led-18-w-1600-lm-3000-k-ip44-metalacril-argintiualb-23036
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/set-3-prosoape-bumbac-acasa-570-g-50x9070x130100x150-cm-alb-set066
Aspecte de care trebuie sa tii cont cand alegi mobilierul pentru baia clasica
Partea estetica a baii ramane la loc de cinste, ca cea functionala, iar asta inseamna ca alegerea mobilierului trebuie sa se faca cu multa atentie la detalii si in functie de anumite criterii. Inainte de toate, proprietarul are nevoie de o viziune de ansamblu in ceea ce priveste decorarea acestei incaperi, sa planifice spatiul si depozitarea si, evident, sa se gandeasca la un anumit buget pe care sa se bazeze in proiectul sau:
- Mobilierul poate fi ales in functie de cele trei tipuri existente pe piata: pe comanda, de serie, care poate fi asamblat acasa, si cel gata asamblat;
- Dulapul trebuie sa fie unul bine construit, cu sertare incapatoare, care se deschid si se inchid usor;
- Piesele de mobilier necesare sunt alese in functie de spatiul baii, designul acestora, numarul de persoane care folosesc zi de zi incaperea;
- Materialul mobilierul este supus uzurii, aspect de care trebuie sa se tina cont. De preferat este cel care rezista la caldura, umiditate si la contactul direct cu apa;
- Vor fi luate in considerare si accesoriile disponibile sau calitatea feroneriei folosite.
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/set-mobilier-baie-dulap-cu-dublu-lavoar-oglinda-nayra-123x465x87-cm-negru-23304
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/set-mobilier-baie-dulap-cu-lavoar-oglinda-oxana-73x465x85-cm-negru-23303
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/set-mobilier-baie-dulap-cu-lavoar-oglinda-santino-60x50x765-cm-alb-23300
Tipuri de piese de mobilier pentru baia in stil clasic
In functie de marimea baii si de nevoia de spatiu de depozitare se disting mai multe tipuri de mobilier:
- dulapul pentru lavoar;
- dulapul vertical;
- dulapul coloana;
- dulapul cu oglinda;
- dulapuri suspendate;
- rafturi si polite;
- mobilier mixt (cu montaj pe pardoseala sau suspendat).
Daca spatiul este generos, atunci ele pot fi combinate extraordinar pentru a obtine rezultate spectaculoase. Totusi, nu trebuie uitat faptul ca piesele ar trebui sa se fie din acelasi set si sa se potriveasca, mai ales ca este vorba despre amenajarea unei bai clasice.
Culorile mobilierului in baia clasica
Se spune pe drept cuvant ca o incapere placuta vizual este cea in care sunt utilizate 3 culori maximum, dintre care 2 sa se armonizeze si sa se completeze foarte bine. Cea mai deschisa culoare trebuie sa fie intr-un procent de 70%, cea neutra 20%, iar culoarea de contrast 10%. O baie mai mica ar fi bine sa ofere iluzia de spatiu, iar cele mai bune culori si nuante pentru aceasta sunt: alb, bleu, bej, gri, verde menta. Pentru a se contura o atmosfera luxoasa se va folosi auriul.
Mobilierul ales pentru decorarea unei baii clasice trebuie sa fie de calitate impecabila, durabil si sa arate impresionant, indiferent de culorile sau tonurile cu care este vopsit. De exemplu, la mare cautare sunt nuantele:
- peach;
- olive;
- bej;
- miere;
- terracotta;
- nisip.
Amenajarea in stil clasic a baii mici, mari sau la mansarda cu ajutorul mobilierului
Esentiala pentru renovarea unei bai in stilul clasic este dimensiunea acesteia, pentru ca toata lumea doreste ca incaperea sa fie dotata corespunzator spatiului pe care il are la dispozitie. Amenajarea baii mici este constransa de suprafata redusa, ceea ce obliga proprietarul sa tina cont de acest aspect inainte de a alege mobilierului potrivit. Un spatiu mult mai generos inseamna o libertate mult mai mare. De asemenea, se poate remarca si faptul ca unii romani care locuiesc la casa si-au renovat mansarda si au fost incantati sa-si amenajeze o baie aici, chiar daca acest lucru a implicat folosirea unor instalatii sanitare sau piese de mobilier intr-o anumita forma pentru a reusi sa devina perfect functionale.
Baie mica in stil clasic, amenajata cu mobilier elegant
Desi pare un proiect simplu de realizat la o prima vedere, renovarea si decorarea baii de dimensiuni mici in stil clasic ramane o adevarata provocare. Specialistii recomanda folosirea mobilierului functional si a obiectelor sanitare adecvate, renuntandu-se la masivitate si la decoruri complexe, din cauza lipsei spatiului. Intr-o astfel de baie, functionalitatea trebuie sa fie pusa pe primul loc, insa se poate, in acelasi timp, sa nu se faca rabat nici de la aspectul estetic.
Cateva piese ce se pot utiliza foarte bine aici sunt:
- cada de mici dimensiuni, dotata cu diferite tehnologii de ultima ora, atat de apreciate de oamenii moderni;
- spatiile de depozitare eficienta si suficienta, montate in asa fel incat sa nu aglomereze o camera deja mica;
- chiuveta cu masca;
- etajerele si suporturile la nivelul peretilor.
Fiind vorba despre o baie de marime redusa este bine sa nu se incarce spatiul, asa ca vor fi pastrate permanent proportiile.
Baie mare in stil clasic, amenajata cu mobilier de lux
Spatiul generos este ideal pentru a pune in practica ideile oricarui proprietar, inclusiv a unuia extrem de pretentios. O astfel de baie trebuie sa fie decorata cu ajutorul unui mobilier deosebit, de lux, elegant, masiv, dar fara sa se aglomereze spatiul cu numeroase piese. Cateva caracteristici ale acestui tip de incapere sunt:
- liniile minimaliste;
- utilizarea din belsug a albului;
- peretii de dus imbogatiti cu diferite texte cu scris elegant;
- integrarea cu succes a cazii, dar si a unei cabine de dus;
- ornamente cu dimensiuni mari;
- grupuri sanitare din portelan;
- baterii clasice;
- mobilierul masiv.
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/baterie-cada-osten-11705
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/baterie-chiuveta-rotenburg-11708
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/baterie-baie-quelle-16650
Lemnul este unul dintre reperele de baza ale stilului clasic si trebuie sa fie adus in baie intr-o masura cat mai mare. Mobilierul confectionat din lemn, decoratiunile masive, reinterpretarea moderna, eleganta, contrastele subtile si simplitatea vor fi utilizate intr-o astfel de amenajare.
Baie clasica la mansarda, cu mobilier functional
Baia de la mansarda este o incapere utila, mai ales atunci cand in zona se afla locul de joaca pentru cei mici sau spatiul de cazare pentru musafirii sositi in vizita. De regula, este vorba despre un spatiu de foarte mici dimensiuni, dotat cu strictul necesar, asa ca este util mobilierul functional, fara sa se mai puna mare accent pe aspectul estetic. Aici vor fi montate doar obiectele sanitare obligatorii (wc, dus, lavoar) si cel mult un dulap de baie sau cateva etajere. O astfel de incapere nu este dedicata relaxarii si odihnei, este doar o baie de serviciu, functionala.
Accesorii si decoratiuni ce pot completa mobilierul unei bai clasice
Mobilierul clasic poate fi completat minunat cu anumite accesorii si decoratiuni care sa sporeasca frumusetea baii si sa-i ofere acel look elegant si sofisticat, pe care il aduce cu sine acest tip de design. In functie de dimensiune si de gustul personal pot fi asezate aici diferite decoratiuni si accesorii:
- cosul de rufe (obligatoriu intr-o baie clasica, pentru ca el adaposteste cu succes micile secrete murdare ale fiecarei familii) poate fi incorporat intr-un dulap special;
- suportul pentru sapun trebuie sa se armonizeze cu celelalte finisaje, inclusiv cromatic;
- ghivecele cu plante nu pot lipsi din niciun interior clasic, indiferent de camera in care vor fi asezate (in baie ar putea fi asezate ghivece cu plante inalte sau diferite recipiente mai mici, cu cactusi);
- tablourile cu imagini linistitoare vor aduce un plus de intimitate si relaxare;
- lumanarile parfumate nu pot lipsi pentru ca pot sa ofere relaxarea mult dorita de fiecare membru al familiei, la finalul fiecarei zile din saptamana;
- covorasele de baie pot avea culori neutre sau non-culori, insa nu se exclude nici posibilitatea de a aduce o pata de culoare timida;
- gresia, faianta sau mozaicul de baie trebuie sa fie elegante, rafinate, uni sau cu imprimeuri simple;
- tapetul din materiale rezistente la umiditate, abur si apa (este bine sa fie ales in functie de culoarea gresiei) poate fi aplicat pe unul dintre pereti si va fi obligatoriu simplu, cu linii clare;
- oglinda eleganta, cu rama opulenta, este utila intr-o baie de dimensiuni mari, pentru ca va reusi sa creeze acel interior luxos pe care multi si-l doresc, indiferent de spatiul de care dispun;
- corpurile de iluminat chic, cu becuri LED si forme simple, moderne;
- prosoapele moi, confectionate din materiale de cea mai buna calitate, care absorb apa de pe corp, vor completa perfect un interior care poate fi denumit mai mult camera spa decat baie.
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/cos-de-rufe-din-bambus52x32x625-cmcaptuseala-lavabila-din-bumbacnatur-22854
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/covor-60×90-cm-80-bumbac-negru-1266104
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/covor-turcoaz-50×80-cm-24541
Poze si detalii →https://www.homelux.ro/tapet-as-053×1005-m-duplex980434-17986
In concluzie, amenajarea unei bai in stil clasic trebuie sa puna accent atat pe obiectele sanitare, foarte utile vietii cotidiene a intregii familii, cat si pe piesele de mobilier care vor contribui definitiv la crearea designului dorit. Pentru a obtine rezultatele scontate, proprietarul trebuie sa tina cont de caracteristicile acestui stil, dar si de dorintele pe care le are in ce priveste functionalitatea baii sale.
Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com, Homelux.ro