Blog » Amenajari » Idei de amenajare a unui gratar in curtea casei cu ajutorul Homelux

Idei de amenajare a unui gratar in curtea casei cu ajutorul Homelux

Viata la curte incanta pe majoritatea romanilor, care abia asteapta sa soseasca anotimpul calduros pentru a pune in functiune gratarele din gradina. Insa, pentru multe persoane care prefera sa manance sanatos, aceasta modalitate de a prepara carnea sau legumele a devenit un adevarat stil de a trai zi de zi. Gratarul a ajuns sa fie un element din aranjarea fiecarei case. Multi proprietari au apelat la modelele deja existente, precum cele de la Homelux, sau si-au construit propriile proiecte in incercarea de a amenaja cat mai bine si mai util spatiul exterior al locuintelor. 

Publicat: 17 februarie 2020
Categorii: Amenajari, Idei pentru tine si casa ta

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Amenajarea unui gratar adevarat in gradina locuintei a devenit una dintre prioritatile romanilor ce locuiesc la curte, acestia avand deja in traditie pregatirea alimentelor in acest mod. Pentru a pune bazele unui astfel de proiect, s-au inspirat din imaginile de pe Internet sau au tinut cont de proiectele deja finalizate ale vecinilor sau prietenilor. Totusi, unii dintre ei au ales varianta celor electrice sau cele care functioneaza pe baza de carbune, usor de utilizat si de curatat.

In articolul de mai jos, vei descoperi numeroase idei pentru amenajarea unui gratar in gradina casei si cum sa construiesti singur un astfel de proiect, cu care sa te mandresti mai apoi tuturor cunoscutilor. 

Idei simple pentru amenajarea unui gratar in gradina

Amenajarea unui gratar in curte trebuie sa fie un proiect simplu, usor de pus in practica de proprietar. Din fericire, nu va fi considerat niciodata ceva demodat, pentru ca va fi folosit de fiecare generatie dornica sa friga cativa mici sau cateva bucati de carne si sa se simta minunat in compania prietenilor dragi sau a rudelor apropiate, cu ocazia diferitelor sarbatori din an, a onomaticelor sau, pur si simplu, fara niciun motiv anume. 

Gratarul pe care il vor aseza in curtea casei poate fi unul deja construit sau poate fi ridicat caramida cu caramida de un proprietar priceput sau de un mester local. 

Unde amplasezi gratarul in curtea casei? Cateva idei simple pentru a amenaja o adevarata zona de gatit pot fi usor de abordat:

  • intr-o zona in care sunt la indemana toate utilitatile (apa, canalizare, curent electric);
  • la o distanta de casa nu foarte mare, poate sa fie amplasat pe partea fara ferestre a locuintei;
  • construirea sa poate fi realizata in zona cea mai umbroasa a gradinii, in apropierea terasei pe care se va servi masa;
  • o idee foarte buna este amplasarea lui langa un gard, aceasta fiind o zona care este ferita de curentii de aer, putand fi utilizata usor in orice anotimp;
  • in ziua de astazi, multi proprietari de case si-au construit si piscine, pentru a se distra fabulos in zilele toride de vara, asa ca isi pot amenaja gratarul chiar in acest loc pentru a se ocupa de prepararea mesei fara sa fie departe de veselie.

Tipuri de gratare de la Homelux potrivite pentru curte

Cine doreste sa utilizeze un gratar si nu are nici cea mai mica dorinta de a demara vreun proiect complicat de construire a lui, poate foarte usor sa apeleze la gratarele deja montate.

Exista produse care pot fi utilizate fara problema in orice tip de spatiu, indiferent ca este vorba despre amplasarea gratarului langa o casa batraneasca sau langa o vila cu piscina. 

  • Gratarul electric este o alegere potrivita pentru cei care au nevoie de o masa rapida, fara mult fum. Poate fi amplasat in casa, dar si intr-un colt al gradinii, unde exista o sursa de curent electric. Acest tip este ideal si pentru cei care nu doresc sa curete ore in sir dupa ce au terminat de facut mancarea. Gratarul electric are un strat de titan-ceramica, iar grillul este rezistent la zgarieturi. De asemenea, are o tava ideala pentru a colecta grasimile, usor de curatat si ea cu ajutorul unui detergent obisnuit;
  • Gratarul pe carbuni cu roti este perfect pentru a face parte din decorul oricarei curti, facand fata cu brio si unei petreceri alaturi de numerosi prieteni. Este dotat cu trei suprafete suplimentare de lucru, ceea ce ofera bucatarului posibilitatea de a tine aproape toate ustensilele si accesoriile necesare pregatirii retetelor sale culinare. Rotile fac lejera deplasarea lui si amplasarea in orice loc al gradinii;
  • Gratarul rotund, simplu, este fabricat din otel de inalta calitate, fiind dotat cu 4 nivele si 3 picioare stabile. O idee foarte buna pentru cei care isi doresc sa-l transporte cand merg cu cortul sau cand vor sa mearga la padure pentru camping. 

Idei de amplasare a gratarului intr-o gradina mica

Multi dintre cei care nu au o curte foarte mare se gandesc suparati ca nu se pot bucura de tot confortul pe care il au cei cu spatii exterioare generoase. Totusi, exista cateva idei de amenajare a zonei pentru gratar pe care le pot pune in practica si ei pentru aranjarea acestui tip de spatiu:

  • integrarea gratarului construit in spatiul destinat foisorului;
  • utilizarea unui gratar deja montat, care nu necesita un spatiu de amplasare mare;
  • amenajarea zonei de gratar langa peretele fara ferestre al casei.

Poze si detalii→https://www.homelux.ro/gratar-electric-smokeless-grill-m17314-strat-titan-ceramica-1300-w-negru-20173

Idei de amplasare a gratarului intr-o gradina mare

Cand spatiul curtii este unul mare, ideile sunt si mai numeroase, pentru ca exista o multime de oportunitati pe care dimensiunea gradinii le ofera din plin proprietarului.

  • poate fi creat un loc exclusiv pentru gratar intr-o zona independenta de casa, acolo unde este construit si un spatiu exterior sau o bucatarie de vara, ideala ca fumul sau mirosul de mancare sa nu ajunga pana la locuinta;
  • pe langa gratarul ridicat, se poate construi si un cuptor de pizza sau de facut paine, mai ales ca spatiul permite astfel de idei interesante si utile pentru cei care se declara fani ai bucataritului;
  • o idee inedita este incadrarea gratarului intr-un decor din piatra masiva, dar aici este nevoie de o minte cu adevarat creativa si de multa pricepere.

Cum sa construiesti singur un gratar in gradina casei

Unii proprietari de locuinte cu gradina isi doresc sa creeze un anume model de gratar, nu sa amplaseze unul deja construit si doar montat la fata locului. 

Sunt impresionati de diferite proiecte deosebite, pe care le-au vazut la altii sau pe care le-au admirat pe Internet, asa ca scopul lor este sa-si construiasca un gratar performant, cu un design placut, in propria lor gradina. 

Ghidul pentru a construi gratarul

Pentru a demara proiectul acesta ambitios, care va permite proprietarul sa se delecteze cu tot felul de retete puse in practica la gratar, este imperios necesar sa tina cont de anumite reguli, care sa-l ajute in acest sens:

  • va stabili inca de la inceput dimensiunile gratarului;
  • in apropiere, va construi si o zona de lucru sau una in care va depozita accesoriile necesare pentru a gati la gratar;
  • va folosi un design care sa corespunda nevoilor sale si care sa se armonizeze perfect cu restul casei;
  • gratarul va respecta stilul gradinii;
  • amplasarea gratarului va fi realizata in asa fel incat sa nu ii deranjeze pe ceilalti vecini (fumul poate ajunge la ei si s-ar putea sa apara plangeri);
  • zona in care va fi construit trebuie sa fie una la care se ajunge usor si, neaparat, va fi ales un teren drept.

Dupa ce toate aceste lucruri au fost luate in considerare, proprietarul devenit mester trebuie sa urmeze cativa pasi foarte bine stabiliti, in asa fel incat rezultatul sa fie unul fabulos:

  • in primul rand, va turna fundatia (prin indepartarea unei portiuni de pamant cu ajutorul harletului sau prin construirea cofrajului), apoi zidurile gratarului (din BCA sau din caramida) si placa pentru vatra (dupa realizarea acestui pas, va astepta o saptamana pentru a da voie betonului combinat cu bara de fier-beton sa se usuce corespunzator);
  • apoi, va construi cuptorul (din caramida care rezista la temperaturi foarte ridicate), cosul de fum (ridicat din caramizi clasice, cu gaura in mijloc), acoperisul (este optional);
  • nu in ultimul rand, va finisa si va decora gratarul, constructia trebuind obligatoriu sa arate impecabil si sa ofere un echilibru perfect cu stilul arhitectonic al casei, cu terasa sau cu gradina.

Materialele potrivite pentru construirea si amenajarea gratarului

Un mester amator sau unul profesionist trebuie obligatoriu sa aiba la indemana materialele corespunzatoare, fara de care nu va reusi sa duca la bun sfarsit proiectul de amenajarea a gratarului din gradina casei. Astfel, nu trebuie sa-i lipseasca:

  • caramizile sau piatra;
  • cimentul si pietrisul pentru fundatia gratarului;
  • grilajul gata facut sau poate unul construit din tevi si tije din fier;
  • faianta si gresia pentru a realiza un design cat mai placut, daca se doreste.

Sculele necesare pentru a amenaja un gratar functional in curte

De asemenea, este imperios necesar ca mesterul sa se inarmeze cu toate sculele de care va avea nevoie in realizarea proiectului sau:

  • rindea si dalta, pentru a taia caramizi;
  • bolobocul, pentru a masura planeitatea si verticalitatea;
  • betoniera, care va amesteca pietrisul cu cimentul;
  • lopata si harletul, pentru a sapa fundatia;
  • ruleta, pentru a masura dimensiunile gratarului;
  • mistria;
  • roaba;
  • polizorul unghiular, pentru a slefui caramizile sau pentru a taia metalul;
  • manusile speciale;
  • ochelarii de protectie. 

De ce merita sa investeti in modele de gratare pentru gradina sau terasa

Momentele in care servesti masa cu cei dragi sunt unele speciale. Daca stai la casa, inseamna ca esti una dintre persoanele norocoase ce beneficiaza si de o curte cu gradina sau terasa. Acestea sunt locuri perfecte pentru a petrece timpul cu cei apropiati. Daca locuiesti la bloc, poti, drept alternativa, sa organizezi o iesire la padure.

Daca tu esti cel care a facut invitatia, sansele sunt foarte mari ca tot tu sa iei rolul de bucatar. In tot acest timp, vei putea povesti si glumi cu ceilalti, iar unii dintre ei poate vor dori sa te ajute. Dupa ce ai pregatit toata mancarea, serveste-ti invitatii si bucurati-va impreuna de restul zilei.

Merita sa iti cumperi un gratar pentru toate aceste experiente minunate. Odata ce te vei decide care dintre tipurile de gratare de pus in curte ti se potriveste mai bine, poti incepe sa rasfoiesti deja retetele cu care sa iti surprinzi oaspetii.

Dintre ce tipuri (modele) de gratare pentru curte poti alege?

Exista doua mari tipuri de gratare din care poti selecta, fie ca il pozitionezi in spatiul de gradina, fie in cel de pe terasa. Acestea sunt:

  • Gratarul imobil, facut din caramida

Acest tip este folosit mai rar, fiind destul de dificil de construit. De asemenea, va trebui sa alegi foarte bine locul in care sa il asamblezi, deoarece nu mai poate fi mutat. Un avantaj este faptul ca poate fi facut exact pe placut tau, la dimensiunile pe care le vrei si ofera un aer stilat.

  • Gratarul mobil, fabricat din diverse materiale

Cel mai folosit si mai simplu tip de gratare este cel mobil. Chiar daca, probabil, nu este la fel de mare ca si celalalt, acesta poate fi transportat oriunde, ocupa mai putin spatiu, iar mancarea va putea fi preparata la fel de bine. Singura diferenta este posibilitatea sa dureze doar putin mai mult gatitul.

Poze + pret →

https://www.homelux.ro/gratar-cu-roti-52×25-cm-metallemn-negrurosu-19927

https://www.homelux.ro/gratar-rotund33-cmnegrurosumetal-19924

Accesorii care NU trebuie sa iti lipseasca

Daca ai ales dintre cele doua mari tipuri de gratare, pentru a gati fripturi delicioase, peste crocant, legume coapte sau altele, ai nevoie si de cateva accesorii care sa te ajute in tot acest proces.

Un bucatar adevarat pregateste vesela si tacamuri pentru musafiri, are un set de instrumente ce il ajuta sa prepare mai eficient bucatele, o protectie pentru alimente (pentru a feri insectele sa ajunga la mancare), o lada sau geanta frigorifica, unde poate pastra aproape de meseni bauturile racoritoare si, nu in ultimul rand, un evantai pentru gratar.

Cateva exemple:

Sfaturi utile pentru a reuși amenajarea in curte a gratarului mult dorit

Multi proprietari de casa incearca sa creeze locuri exterioare perfecte pentru a petrece clipe placute alaturi de prieteni sau de rude. Amenajarea gratarului in acest spatiul se poate realiza cu conditia sa se ia in considerare anumite sfaturi importante:

  • Se va alege locul de amplasare cu mare grija. Daca gratarul nu este mobil, sa poata fi plimbat dintr-un loc in altul, atunci proprietarului ii va fi extrem de greu sa ia gratarul dintr-un colt al gradinii si sa-l mute in alta parte;
  • Este important ca gratarul sa nu fie asezat prea aproape de casa, nici macar langa garaj, sau sa atinga cumva crengile copacilor. In acest mod, de va elimina orice risc de incendiu;
  • Multi proprietari nu isi dau seama ca ar trebui sa se gandeasca si la aspectul estetic al gratarului. Cei care doresc sa aiba unul modern, performant, ar putea alege din numeroasele variante existente in mediul online, iar cei care vor un proiect original, inedit, nu trebuie sa se dea in laturi sa-si construiasca singuri modelul dorit, care trebuie neaparat sa fie in ton cu arhitectura casei, sa se armonizeze perfect cu terasa sau foisorul si cu mobila de gradina;
  • Gratarul ideal pentru orice locuinta trebuie sa se poata curata usor. Toate gospodinele urasc sa piarda timp pretios cu aceasta ocupatie destul de neplacuta, asa ca ar fi cel mai frumos cadou pentru ele. Fabricarea lui din materiale de inalta calitate este esentiala in acest sens. O alegere potrivita din acest punct de vedere ramane gratarul electric, foarte simplu de folosit si de curatat, putand fi amplasat atat in casa, cat si in gradina. De asemenea, o alta posibilitate de a face repede curat, fara mari insistente, este modelul pe roti, din lemn si metal, una dintre optiunile majoritatii proprietarilor care prefera sa petreaca timpul liber in alt mod decat cu frecatul cu buretele de sarma pentru a lua grasimea de pe grilaje;
  • Cei care vor sa-si ridice singuri un gratar in curtea sau gradina casei nu trebuie sa uite ca trebuie sa o faca dupa un anumit plan si doar apoi sa treaca la treaba. Daca nu se pricep, atunci ar fi mai bine sa lase un mester sa o faca. Exista numerosi oameni priceputi care pot construi o frumusete de gratar intr-o zi sau doua.

In concluzie, amenajarea unui gratar in curtea casei nu este un proiect greu de realizat. Tot ce are nevoie un proprietar ambitios este sa aleaga o idee potrivita pentru dimensiunile gradinii sale, sa se gandeasca la tipul pe care si-l doreste sau sa-l construiasca pentru a se bucura de clipe placute in jurul lui, alaturi de familie sau cunoscuti. 

Alege mobilierul potrivit terasei tale

Ti-ai propus ca vara aceasta sa petreci cat mai mult timp in curte – o alegere inspirata, mai ales daca iti place sa te bucuri de razele blande ale soarelui alaturi de intreaga familie. Primul pas pe care trebuie sa-l faci in amenajarea terasei este sa alegi un mobilier terasa potrivit, alegere ce trebuie luata arat in functie de spatiul de care dispui, cat si de preferintele tale. Astfel, daca ai o gradina sau o terasa spatioasa, poti opta fie pentru o canapea terasa, fie pentru un set mobilier terasa cu cadru din aluminiu slefuit. Mobilierul din aluminiu slefuit reprezinta o varianta durabila, rezistenta si foarte atractiva din punct de vedere al aspectului. In plus, poti adauga un sezlong sau balansoar gradina, perfecte pentru cateva momente de relaxare. Pana la urma, vei petrece foarte mult timp afara. Asa-i?

Pe de alta parte, daca nu dispui de suficient spatiu, poti opta pentru un set de scaune terasa din ratan cu picioare de otel si pentru o masa terasa din aceleasi materiale, ambele de dimensiuni reduse. Indiferent de ce varianta ai ales, trebuie sa tii cont ca toate obiectele de mobilier vor fi ampalsate in exterior, ceea ce inseamna ca va trebui sa optezi pentru materiale de calitate. In acest fel, este recomandat sa optezi pentru polipropilena, ratan, otel, hpl sau aluminiu.

> DESCOPERA COLECTIA DE MOBILIER TERASA SI GRADINA

> DESCOPERA COLECTIA DE MESE TERASA

> DESCOPERA COLECTIA DE SCAUNE GRADINA

Iata recomandarea Homelux pentru mobilier terasa si gradina:

Set mobilier terasa lux Zeus: cadru aluminiu slefuit, huse impermeabile maro, coltar 268x70x64 cm dr./205x70x64 cm stg. Masa 100x63x40 cm, blat polywood maro, 6 perne decorative multicolor incluse

Amenajeaza-ti zona pentru gatit 

Urmatorul pas in amenajarea terasei tale este zona pentru gatit. Romanii iubesc gustul bucatelor pregatite pe gratar. Si acum sa fim seriosi, atat carnea cat si legumele au alt gust atunci cand sunt puse pe un gratar nou si calitativ. Poti construi un gratar din caramida, mai ales daca esti adeptul stilului rustic sau iti poti achizitiona un gratar gradina pe roti. Aceasta din urma este o optiune perfecta pentru cei care nu dispun de foarte mult spatiu, dar si pentru cei care vor sa puna la punct terasa intr-un timp cat mai scurt. In plus, bucatele pregatite pe gratar, pot fi alternate cu cele gatite la noul tau grill. In plus, nu uita sa-ti faci provizii de carbuni si nu uita sa achizitionezi cele mai potrivite ustensile gratar.

> DESCOPERA COLECTIA DE GRATARE

> DESCOPERA COLECTIA DE ACCESORII GRILL

Iata recomandarea Homelux pentru zona de gratar & grill:

Gratar rotund cu roti, 43 cm, capac inclus, negru/rosu, metal

Asigura-te ca ai toate accesoriile pentru pregatirea mesei 

Sigur, nu doar gratarul face ca mancarea sa fie gata de savurat. Ai nevoie si de cateva accesorii si ustensile necesare in pregatirea mesei. Scoate o foaie de hartie si fa o lista cu elementele care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucataria de vara: un tocator, un vas yena, o oala inox, o cratita, caserole plastic si cateva cutite profesionale.

> DESCOPERA COLECTIA DE USTENSILE PENTRU GATIT[

> DESCOPERA COLECTIA DE VESELA SI TACAMURI

Iata recomandarea Homelux pentru pregatirea mesei:

Set 6 cutite pentru friptura, otel inoxidabil/lemn, 21 cm

Opteaza pentru vesela de calitate 

Un element important in amenajarea unei terase de vis este reprezentat de vesela. Asigura-te ca alegi un set farfurii calitative, dar si pahare si tacamuri rezistente. Iti doresti ca toti cei dragi sa se simta cat mai confortabil, nu? Din acest motiv, poti alege chiar si un serviciu masa cu mai multe piese – o varianta mult mai comoda pentru cei care opteaza pentru vesela asortata. In plus, nu uita sa achizitionezi cateva cesti cafea pentru diminetile insorite si terasa ta e aproape gata.

> DESCOPERA COLECTIA DE GHIVECE

> DESCOPERA COLECTIA DE FLORI ARTIFICIALE

> DESCOPERA COLECTIA DE CORPURI DE ILUMINAT EXTERIOR

Iata recomandarea Homelux pentru vesela si accesorii de calitate.

Suport pentru vase calde, D 20 cm, metal, argintiu

Nu uita de articolele pentru decor 

Daca pana acum te-ai gandit ca doar in interiorul casei ai nevoie de decoratiuni, cu ajutorul acestui articol o sa-ti schimbi putin perceptia. Flori naturale, flori artificiale, ghivece flori, lumanarele, dar si alte articole pentru decor isi pot gasi locul pe terasa ta. Si crede-ne ca acestea vor schimba total intregul aspect. Imagineaza-ti cum pregatesti un gratar savuros pentru toata familia, iar in timp ce ai grija de carne, toti ceilalti se relaxeaza chiar langa tine, intr-un cadru desprins parca din povesti. Totusi, tine cont ca nu trebuie sa aloci un buget foarte mare pentru decor, ci pur si simplu sa alegi produsele potrivite.

Iata recomandarea Homelux pentru articolele decorative:

Jardiniera Fence, 9 L, tratata UV, ciclam, polipropilena

Surse foto:

shutterstock.com

pinterest.com

Homelux

Produse asociate

SET 18 ACCESORII GRATAR, INOX, MANER LEMN

89,90 lei

Vezi mai multe

29,90 lei

Vezi mai multe

829,00 lei

Vezi mai multe