Blog » Idei pentru tine si casa ta » Curatarea hotei: +5 trucuri rapide pentru degresarea filtrelor si ponturi oferite de Homelux pentru curatarea grasimii de pe hota

Curatarea hotei: +5 trucuri rapide pentru degresarea filtrelor si ponturi oferite de Homelux pentru curatarea grasimii de pe hota

Curatarea hotei ti se pare o sarcina dificila? E plina de grasime si praf, iar cand o privesti stii ca vei avea de munca ore bune? Pentru un rezultat excelent, descopera cum sa iti cureti hota si ce fel de produse sa folosesti pentru a o face stralucitoare!

Publicat: 30 decembrie 2019
Categorii: Idei pentru tine si casa ta, Tips & Tricks

Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Bucataria este spatiul din casa care se murdareste cel mai usor, in special atunci cand se gateste des. Stropii de mancare sar din oala pe plita, zarzavatul mai ajunge pe covor, iar chiuveta se umple de vase intr-un ritm ametitor. Curatarea bucatariei nu este o sarcina foarte placuta, mai ales pentru ca implica spalarea obiectelor pline de grasime. Hota este, de departe, cea care aduna cei mai multi microbi si cel mai mult praf. Trebuie curatata cel putin o data pe luna pentru a nu se imbacsi si pentru a nu emana mirosuri neplacute.

Curatarea hotei: cum se curata hota eficient si ce produse sunt recomandate

Hota este un obiect indispensabil in bucataria oricarei case moderne unde se gateste frecvent. Acest obiect face parte din categoria electrocasnicelor si este de mare ajutor in gospodarie deoarece absoarbe aburul produs de mancare, dar si mirosul creat in urma gatirii alimentelor. Doar ca, pentru o buna functionare, hota trebuie ingrijita si intretinuta. Majoritatea persoanelor se feresc de curatarea hotei, pentru ca acest obiect aduna multa grasime si praf, iar degresarea se transforma uneori intr-un proces destul de greoi. Cu toate acestea, produsele de curatenie potrivite, fac ca hota sa poata fi curatata eficient si destul de rapid. 

Curatarea filtrelor de la hota

Atunci cand trebuie curatata hota, cel mai greu de eliminat este stratul de grasime lipicioasa, care se depune pe filtrele de aluminiu. Acest lucru se intampla pentru ca oricat ai da cu buretele cu detergent de vase, murdaria tinde sa se diminueze, dar nu sa si dispara.

Pentru a curata simplu si cu succes filtrele de la hota, trebuie urmati cativa pasi simpli si e necesar sa se foloseasca anumite solutii de curatare si unele articole de menaj, precum manusi speciale, lavete etc. Acest lucru este necesar pentru ca unele substante chimice care dau rezultate excelente in lupta cu grasimea, pot afecta pielea. Pasii sunt urmatorii:

  • Scoate filtrele de la hota. Acestea ar trebui sa aiba o clapita si sa se detaseze destul de simplu, daca nu te descurci, manualul de utilizare iti va fi de folos. Nu trage de ele, pentru ca s-ar putea sa le rupi;
  • Dupa ce ai detasat filtrele, pune-le intr-un lighean sau in chiuveta umpluta cu apa fierbinte, in care ai pus si putin detergent de vase, pentru a se dizolva mai usor grasimea. Dupa 10 minute de stat in apa fierbinte, scoate filtrele si e indicat sa pulverizezi pe ele o solutie impotriva grasimilor, puternic degresanta. Lasa solutia sa actioneze;
  • Freaca filtrele cu un burete, iar daca simti ca mai are urme de grasime mai poti adauga solutie degresanta;
  • Clateste filtrele in apa calda in care ai pus bicarbonat de sodiu, apoi trece-le pe sub un jet de apa rece de la chiuveta;
  • Dupa ce ai curatat si clatit filtrele de la hota, sterge-le cu o laveta sau cu un servetel de hartie pentru ca acestea sa fie complet uscate;
  • Monteaza filtrele la loc.

Pentru a nu avea parte de surprize neplacute, foloseste doar solutii speciale, care nu pateaza si nici nu erodeaza filtrele hotei. Exista produse pe care se specifica clar faptul  ca nu este indicat sa fie utilizate la filtrele de aluminiu, de exemplu. Buretele de sarma trebuie, de asemenea, evitat, la fel ca si anumiti degresanti care contin particule ce pot zgaria suprafata filtrelor. 

Este important de stiut faptul ca filtrele metalice de la hota pot fi curatate si in masina de spalat vase, dar cu respectarea indicatiilor producatorului.

Curatarea hotei in exterior

Partea exterioara a hotei este mult mai usor de curatat. La fel ca in cazul  plitei sau a aragazului, suprafata acesteia are parte de stropi care sar din oalele cu mancare si  se transforma in depuneri de grasime. 

Cand stergi hota in exterior foloseste o laveta moale si un degresant sub forma de gel sau crema. Nu utiliza detergenti abrazivi, pentru ca s-ar putea sa zgarii partea de inox a hotei. Nu este recomandat sa utilizezi bureti abrazivi si cu atat mai mult bureti din sarma. Daca exista petele persistente, insista cu un deteregent special conceput pentru indepartarea  grasimii si freaca cu partea moale a unui burete. Nu folosi solutii care ar putea pata exteriorul hotei. Inainte de a pulveriza, asigura-te ca solutia de curatat poate fi folosita pentru materialul din care este conceputa hota, in partea de exterior. 

Sfaturi de intretinere a hotei pentru o buna functionare

Pentru ca hota ta sa fie functionala cat mai mult timp, trebuie sa respecti indicatiile din manualul de utilizare si sa o ingrijesti corespunzator:

  • Pentru a-si pastra un aspect ingrijit, partea exterioara ar trebui curatata de fiecare data cand faci mancare. Daca ai observat ca au sarit stropi, sterge-i  rapid cu o laveta inmuiata in apa calda. Vor diparea instant, iar grasimea nu va apuca sa se usuce pe suprafata hotei.
  • Filtrele sunt cele care absorb aburul, fumul, praful si vaporii plini de grasimi, asa ca ar trebui curatate cu regularitate, la cel mult o luna. Acest lucru depinde si de cat de mult se gateste. O persoana care face mancare de 3 ori in doua luni, nu trebuie sa curete hota atat de des, pentru ca depunerile nu sunt mari. Daca se gateste saptamanal, atunci hota trebuie curatata frecvent. Cu cat filtrele sunt spalate si degresate mai des, cu atat acestea se vor curata mai usor, iar hota va functiona perfect.
  • Curata locurile greu accesibile (suprafata dintre butoanele hotei) cu o periuta de dinti sau cu un betisor pentru urechi. 
  • Curata paletele ventilatorului pentru ca si pe acestea se pot depune grasimi si praf, iar motorul hotei va fi suprasolicitat, lucru care va duce, in final, la stricarea produsului;
  • Verifica gura de aerisire a hotei, pentru a te asigura ca nu sunt obiecte care sa obstructioneze zona.

Asadar, cu produsele potrivite si cu o ingrijire corespunzatoare, curatarea hotei se poate realiza eficient,  intr-un timp scurt! Spor!

sursa foto: shutterstock.com

Produse asociate

Poze si detalii → https://www.homelux.ro/hota-incorporabila-decorativa-beko-hcb62741bzh-putere-absorbtie-540-mch-1-motor-control-touch-4-trepte-de-putere-60-cm-panou-sticla-gri-24304

Poze si detalii  → 

https://www.homelux.ro/articole-curatenie/manusi-menaj-l-galben-1-perecheset-12321

Poze si detalii  → https://www.homelux.ro/lavete